Elektronika,

Legjobb kamerás telefonok 2024: Melyik a TOP fotós telefon?

Jó kamerás telefon egy a kategóriák közül a smart mobiltelefonok terén. Egyedülálló főként azért, mert a többi paraméteren kívül rendkívül minőségi fényképezőgéppel rendelkezik. Bár még nem tükörreflexes fényképező, de egy átlagos kompakt fényképezőgépet a legjobb mobiltelefonos kamera könnyedén helyettesíthet. Egy ilyen kiváló fényképezőgéppel rendelkező mobil kiváló dolog mindenki számára, aki magas minőségben szeretné rögzíteni napi élményeit.

A kamerás telefonok nem csak a fényképek és videók készítése szempontjából kiválóak. Gyakran rendelkeznek erős hardverrel is, amely többmagos processzorokat, több GB RAM-ot és nagy belső memóriát tartalmaz a memóriakártyával való bővítés lehetőségével együtt. A mobil készülék lehet Dual SIM kivitelű is, amikor két SIM kártya használata lehetséges egyszerre. Nem szabad megfeledkezni a nagy kijelzőről és annak magas felbontásáról sem, amelyeknek együtt a nagy akkumulátorkapacitással minden kamerás telefonban jelen kell lenniük.

A jelenlegi kamerás telefonok képminősége megfelel a klasszikus kompakt fényképezőgépeknek. Több lencsével rendelkezhet, nem csak hátul, hanem elöl is. További fényképezőgépek a háttér elmosására szolgálnak, vagy a minőségi optikai zoomhoz. Találkozhatunk lézeres élességállítással vagy erős villanódiódákkal is, amelyek a vakuszerepet töltik be.

Ahogy több fényképezőgép, úgy a világítás is természetesen megtalálható a telefon hátulján, de az előlapon is. A kamerás telefonnak alapvetően optikai képstabilizátornak kellene rendelkeznie. Ez az olcsóbb kiviteleknél nem biztos, hogy megvan, ezért érdemes annak meglétét ellenőrizni.

TOP kamerás okostelefonok 2024

Az alábbi táblázatban a 2024-es év tesztjei és értékelései alapján a 3 legjobb kamerás telefont találhatjuk meg.

MegjelenéseTermékKamerák számaHátlapi kameraElőlapi kamera 
Apple iPhone 14 Pro Max vélemény és tesztApple iPhone 14 Pro Max3 + 148 + 12 + 12 Mpx12 Mpx
Huawei P50 Pro vélemény és tesztHuawei P50 Pro4 + 150 + 40 + 13 + 64 Mpx13 Mpx
Samsung Galaxy S22 Ultra 5G vélemény és tesztSamsung Galaxy S22 Ultra 5G4 + 1108 + 12 + 10 + 10 Mpx40 Mpx

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Legjobb kamerás telefonok 250 000 Ft alatt

MegjelenéseTermékKamerák számaHátlapi kameraElőlapi kamera 
Apple iPhone 12 mini vélemény és tesztApple iPhone 12 mini2 + 112 + 12 Mpx12 Mpx
Xiaomi 12T vélemény és tesztXiaomi 12T3 + 1108 + 8 + 2 Mpx20 Mpx
OnePlus 9 vélemény és tesztOnePlus 93 + 150+48+2 Mpx16 Mpx

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Legjobb kamerás telefonok 200 000 Ft alatt

MegjelenéseTermékKamerák számaHátlapi kameraElőlapi kamera 
Vivo V21 5G vélemény és tesztVivo V21 5G3 + 164 + 8 + 2 Mpx44 Mpx
OnePlus Nord 2T 5G vélemény és tesztOnePlus Nord 2T 5G3 + 150 + 8 + 2 Mpx32 Mpx

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Legjobb kamerás telefonok 150 000 Ft alatt

MegjelenéseTermékKamerák számaHátlapi kameraElőlapi kamera 
Motorola Edge 20 vélemény és tesztMotorola Edge 203 + 1108 + 8 + 16 Mpx32 Mpx
Realme 9 Pro 5G vélemény és tesztRealme 9 Pro 5G3 + 164 + 8 + 2 Mpx16 Mpx

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Legjobb kamerás telefonok 100 000 Ft alatt

MegjelenéseTermékKamerák számaHátlapi kameraElőlapi kamera 
Poco M5s vélemény és tesztPoco M5s4 + 164 + 8 + 2 + 2 Mpx13 Mpx
Samsung Galaxy M13 vélemény és tesztSamsung Galaxy M133 + 150 + 2 + 2 Mpx8 Mpx

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Hogyan válasszunk jó fényképezős telefon?

A telefon fotózásra olyan eszköz, amelytől elsősorban a tökéletes fényképezés várható el, akár a hátsó lencsével, akár az előlapi selfie kamerával. Az egész telefonnak ennek megfelelően kellene alkalmazkodnia. A választáskor érdemes figyelembe venni a telefon teljesítményét is. A legjobb fényképezőgéppel rendelkező mobil akár egy 8 magos processzort, 4 és 12 GB RAM közötti operációs memóriát, vagy egy elegendően nagy, 5 inch-nél nagyobb kijelzőt is kínálhat, amely Full HD felbontású vagy nagyobb. A készített fényképeket vagy videókat így kényelmesen megtekintheti vagy lejátszhatja közvetlenül a telefon képernyőjén.

DXOMARK kamerás telefonok rangsora – kamerás telefonok tesztje

Mindenki, aki komolyan foglalkozik a kamerás telefon kiválasztásával, valószínűleg már hallott a DXOMARK fogalmáról. Ez egy francia cég, a DXOMARK IMAGE LABS weboldala, amely a fényképezőgépek, kijelzők, hangrendszer és akkumulátorok minőségének mérésére specializálódott mindenféle fogyasztói elektronikában.

Ez a weboldal általános ismertségre a legjobb kamerás telefonok rangsorolása révén tett szert, ahol az értékelés magában foglalja a fő kamera minőségét és az előlapi selfie kamera minőségét is. Minden egyes mobiltelefon esetében megadja az induló árat és a modell piaci bevezetésének dátumát. A kiválasztott kamerás telefonok minősítése magában foglalja a hang, a kijelző és az akkumulátor minőségét is. Nem minden okostelefon található meg ebben a rangsorban, de a főbb márkák fő modelljei szerepelnek. Itt egy egyszerű szabály érvényesül – minél magasabb a telefon pontszáma egy adott területen, annál jobb.

A listában áttekinthetően szűrhetünk a márka, az ár, az értékesítés kezdésének dátuma és a telefon prémium felszereltsége szerint. A legjobb kamerás telefonok pontszáma folyamatosan növekszik, ezért az idősebb generációjú kamerás telefonok a rangsorban nem túl jól nézhetnek ki, annak ellenére, hogy a fényképezőgépek minősége a mainstreamhez képest még mindig nagyon jó. Természetesen a legjobb kamerás telefonok kiválasztásánál mi is figyelembe vesszük ezt a rangsort.

A kamerák száma

Azok az idők, amikor csak egy elől és egy hátul lévő kamerával rendelkező kamerás telefon állt rendelkezésre, már régen elmúltak. Még a mai legjobb kamerás középkategóriás telefon is több beépített kamerával rendelkeznek. A gyártók elsősorban a hátsó lencsére, azaz a fő kamerára koncentrálnak. Itt lehet 2, 3 vagy akár 4 különböző felbontású és funkciójú érzékelő is. Az első részen sem kell, hogy csak egy lencse legyen; vannak olyan telefonok, amelyek két első kamerával rendelkeznek.

A fényképek készítéséhez mindig egy fő lencse szolgál, a többi kiegészítő ezt az egyet segíti. A további kamerák és érzékelők leggyakrabban az effektív háttérelmosáshoz, a széles látószögű felvételekhez vagy az úgynevezett optikai zoomhoz használatosak, amellyel később foglalkozunk.

Teleobjektív – optikai zoom

A készülékek és maguk a lencsék mérete miatt nyilvánvaló, hogy a fő hangsúly a kompaktságon van. Ezért továbbra is az úgynevezett digitális zoom uralkodik. Azonban a legújabb trendek szerint a kamerás telefonoknál már rendelkezésre áll az optikai zoom. A közelítés lehetőségei bár nem érik el a hagyományos fényképezőgépekét, az optikai zoom mégis nagyon kellemes innováció a telefonokban.

Az optikai zoomnál, a digitálissal ellentétben, a fotó nem veszít minőségéből, és végül is a minőségi képek a kamerás telefonoknál a lényeg. Ha a telefon teleobjektívvel van felszerelve, általában többszörös nagyítást kínál. Egy bizonyos kiegészítés a úgynevezett hibrid optikai zoom, amely a digitális nagyítást is felhasználja. A legjobb kamerás telefonoknál a hibrid zoom akár 100-szoros is lehet.

Makro objektív

Makró szenzor lehet egy további objektív sok fényképezős telefon, és ahogy sokan sejtik, ez a fényképezőgép az apró részletek közelről történő fényképezésére szolgál. Tipikusan növényekről, természetről, állatokról vagy rovarokról készítenek makró képeket. Ez a fényképezőgép képes kell hogy legyen nagyon rövid távolságra is élesre fókuszálni, általában néhány centiméterről.

Széles látószögű objektív

A széles látószögű fényképezőgép nagyon népszerű a felhasználók körében, ezért találkozhatunk vele a legtöbb modern kamerás telefonban. A széles látószögű képen sokkal több látható a fotózott területből, ezért ideális tájképek, városok vagy bármi más fényképezésére, ami nagyobb távolságban van. Rövidebb fókusztávolsága és általában kisebb fényereje van, így a képek minősége a fő fényképezőgéphez képest rosszabb lehet. Ennek a fényképezőgépnek az egyik jellemzője a úgynevezett hal-szem effektus is, ami miatt a képek szélein eltorzulhatnak a vonalak. Tájképek fotózásánál ez nem feltétlenül probléma, de emberek vagy portrék fényképezésére ez a fényképezőgép nem feltétlenül alkalmas.

Selfie kamera

Vagyis az elülső oldalon elhelyezkedő objektív a fotós telefon nem igényel részletes leírást. A fő fényképezőgéphez képest általában kisebb és kevésbé minőségi fényképezőgép, amely azonban nappali fényben képes jó minőségű fotókat készíteni. A selfie-k mellett videóhívásokra is használják, amelyhez a minősége több mint elegendő. Általában az elülső oldalon nincs más szenzor, részben a hely megtakarítása és a kijelző területének maximalizálása miatt.

További szenzorok

A fényképezőgépek között gyakran találhatók további szenzorok is, amelyek azonban nem objektívek, ahogy első ránézésre tűnhet. Sok gyártó rendelkezik hátul ugyanannyi további szenzorral, mint objektívek száma, és ezzel igyekeznek a vásárlók figyelmét felkelteni. Alaposan ellenőrizze tehát, hogy mely “lencsék” valódi fényképezőgépek és mik csupán szenzorok, amelyek a jobb képek érdekében segítenek.

  • Mélységérzékelő szenzor – A mélységélesség érzékelőt a kamerás telefonoknál az adott tárgyra való éles fókuszáláskor a háttér hatékony elmosódásának elérésére használják. Ennek segítségével lehet gyönyörű képeket készíteni személyekről és más tárgyakról elmosódott háttérrel. A hagyományos fényképezőgépeknél ezt az effektust optikailag érik el, míg a kamerás telefonok az úgynevezett bokeh effektust utófeldolgozás során adják hozzá. A legjobb effektus olyan érzékelőkkel érhető el, amelyek jó fényerővel és hosszabb fókusztávolsággal rendelkeznek.
  • Monokrom szenzor – Ez a szenzor szintén gyakran megtalálható, a környezetet fekete-fehérben rögzíti és segíti a fő fényképezőgépet a minőségibb képek elérésében. Leginkább a részletek rögzítésében segít és hozzájárul a színes fotók zajának csökkentéséhez.
  • ToF szenzor – Néhány kamera telefon is rendelkezik ezzel a fejlett szenzorral, amelyet időmeghatározású repülési (Time of Flight) szenzorként is ismerhetünk. A szenzor hasonlóan működik, mint egy szonár, a fény sugarait képes pontosan megmérni és ezzel meghatározni az egyes objektumok távolságát a térben, amiáltal megállapítja azok elhelyezkedését. Az eredmény egy nagyon minőségi bokeh effektus, amely több különböző forgatókönyvben és szinten állítható be. (forrás: huawei.com)

A kamerás telefon fényképezőgépének felbontása

Az egyik legfontosabb paraméter, amelyet választáskor figyelembe kell venni. A felbontás elsősorban azt befolyásolja, milyen részletességgel jeleníthető meg a fénykép. Manapság a jó fényképezőgéppel rendelkező telefonoknál szokás a front- és a hátsó kamera felbontását is megadni, általában megapixeles nagyságrendben, és a különböző lencsék számától függően az összérték akár össze is adódhat.
Általában igaz az is, hogy az előlapi szelfikamera felbontása alacsonyabb, mint a hátsó fő érzékelőé. A minőségi fényképezőgépekkel rendelkező telefonok esetében a 20 Mpx feletti felbontást tartják elfogadhatónak. Azonban hozzá kell tenni, hogy a felbontás nem minden, és a minőségi képekhez elsősorban más paraméterek is hozzájárulnak.

Néhány, kevésbé ismert gyártó lenyűgöző felbontással próbálja meggyőzni a vásárlókat arról, hogy képesek olcsó, de minőségi fényképezőgéppel rendelkező telefont kínálni. Ilyen esetekben legyenek különösen óvatosak, és nézzenek utána az objektívek fényerejének, esetleg a stabilizációnak.

A kamerás okostelefon objektívjének fényereje

A jó fényképezőgéppel rendelkező telefont választva a fényerő is fontos szempont. Érvényesül, hogy minél nagyobb a fényerő, annál jobban teljesít rossz fényviszonyok között, és így jobb képeket készít szürkületben, éjszaka vagy beltérben. Minél alacsonyabb a fényerő száma, annál jobb a képminőség csökkent fényviszonyok között. Általánosan elmondható, hogy a kamerás telefonok esetében a f/2.0 fényerő jó értéknek számít. Ha alacsonyabb, az csak előny.

Képstabilizáció

Ez a funkció inkább csak a klasszikus videokameráknál ismert, de egy jó fényképezővel rendelkező telefon esetében is fontos. A minőségi képstabilizációval rendelkező eszköznek köszönhetően a kézből készített videó nem lesz remegős, hanem sima és kellemes nézni. A stabilizációnak a fényképezésnél is szerepe van – megakadályozza a elmosódott képek készülését.
Jó fényviszonyok között a minőségi stabilizáció nem kritikus, de amint besötétedik, vagy beltérben fotózunk, ahol kevesebb fény éri az érzékelőt, a képstabilizáció alapvető szerepet játszik az éles képek készítésében. A különböző árkategóriájú kamerás telefonok különböző szintű képstabilizációt kínálnak, amelyek közül kétségtelenül az optikai, vagy akár a hibrid képstabilizáció a legjobb.

Optikai képstabilizációval (OIS) rendelkező mobil

Minden jó fényképezővel rendelkező telefonnál alapvető kellene, hogy legyen az optikai képstabilizáció, ami biztosítja, hogy a kép tökéletes legyen még akkor is, ha a telefont nem lehet teljesen stabilan tartani. Ezek tipikusan olyan helyzetek, mint a szélben állás, mozgás közben, közlekedési eszközön vagy gyengébb fényviszonyok között.
Az optikai stabilizáció a fényképezőgépnél hardveresen, apró elektromechanikai giroszkópok segítségével valósul meg, amelyek a mozgás érzékelésekor igyekeznek ezt a mozgást kompenzálni. Általában két vagy négy giroszkópot használnak, és az adott modellben lévő darabszámáról általában nem szerezhető be könnyen információ.

A magas költségek miatt a gyártók ezt a stabilizációs módot általában csúcsmodelljeiknél alkalmazzák, amelyek drágábbak. Az optikai stabilizációt általában a fő kamera esetében használják, és más típusoknál nem.

Azonban még fontosabb a teleobjektív esetében, amely nagyon érzékeny a legkisebb mozgásra is, valamint a chipre eső fény mennyiségére. Az optikai stabilizációval rendelkező fő kamera és teleobjektív esetében a mobilok a legjobbak közé tartoznak. Ezt a stabilizációs technológiát duális optikai stabilizációnak vagy röviden Dual OIS-nek nevezik.

Mobil az elektronikus stabilizációval (EIS)

Az elektronikus képstabilizációt az alapvető stabilizációnak tekintik, amellyel a jelenlegi okostelefonok döntő többsége rendelkezik. Egyszerű és olcsó megoldásról van szó, amelyhez nincs szükség semmilyen további hardverre, hanem minden módosítás szoftveresen történik. Ennek következtében nagy különbségek vannak a márkák és az egyes kamerás telefonok modellei között. Az elektronikus stabilizáció annyira minőségi, amennyire fejlett algoritmusokkal dolgozik.
A fényképezés során az elektronikus képstabilizációnak alapvetően nincs előnye, kivételt képeznek az HDR módban vagy éjszakai módban készített fotók, ahol az eredményként kapott fotó több egymás utáni képből áll össze. Ellenben videófelvétel során van előnye.

Egy egyszerű elven működik, automatikusan felismeri a főként rögzített tárgyat, és ehhez igazítja a videó stabilizálását. A fennmaradó pixelek, különösen a felvett jelenet szélein, úgy mozognak, hogy az eredményül kapott videó minden egyes képkockájában stabilizáltnak tűnjön. Az elektronikus stabilizáció során így a giroszkóp adatait is felhasználják, amely a mozgások megállapításában segít. Általában ilyen módon stabilizált videó enyhén vágott lehet, bizonyos esetekben kisebb felbontású vagy mesterségesen torzíthatott, ami azonban a laikus számára ritkán észrevehető, és az eredmény általában a hétköznapi felhasználók számára több mint jó.

Mobil hibrid stabilizációval (OIS + EIS)

A legjobb kamerával rendelkező telefonnak egyértelműen hibrid stabilizációval kell rendelkeznie, mivel ez a legjobb lehetséges stabilizáció, amelyet a jó kamerával rendelkező mai telefonokban találhat. Az optikai stabilizációt az elektronikus stabilizációval kombinálja, és mivel manapság az elektronikus képstabilizáció szinte minden okostelefonban adott, elmondható, hogy az optikai stabilizációval rendelkező telefonok egyben hibrid stabilizációt is kínálnak.
Ez a kombináció mindkét stabilizációs technológia legjobbját veszi és kombinálja mindkét megközelítést. Az optikai gondoskodik a kép legnagyobb remegésének kiküszöböléséről, és az elektronikus a végső videót (vagy speciális képeket) simítja ki. Hibrid stabilizáció használatakor a videó nem válik olyan észrevehetően vágottá, és nem is kell számítani jelentős felbontáscsökkenésre vagy a frekvencia csökkenésére. Ahogy a szövegből is nyilvánvaló, a hibrid stabilizációnak a szokásos képek fotózásánál nincs alapvető jelentősége, leginkább a videófelvételnél hasznos.

Élesség

Minden fotó esetében a cél a lehető legnagyobb élesség, amelyet elsősorban a használt élesítési technológiák befolyásolnak. Egy minőségi kamerás telefonnak két változat kombinációját kellene kínálnia, vagyis a klasszikus PDAF, azaz fázisérzékelő élesítést együtt a modernabb lézeres élesítéssel. Ha a kamerás okostelefon mindkét technológiával rendelkezik, várhatóan nagyon jó lesz a fotó élessége.

Előre beállított módok és mesterséges intelligencia

A kamera telefon arra van tervezve, hogy tökéletes fotókat készítsen a lehető legnagyobb egyszerűséggel, tehát bonyolult paraméterek beállítása nélkül. Ezért a kamerás telefonok olyan módokkal rendelkeznek, amelyek javítják a fotót, valamint előre beállított módokkal, amelyek bizonyos helyzetekhez illenek. A legjobbak automatikus jelenetfelismerést is kínálnak több száz jelenet esetében, aminek köszönhetően a kamera felismeri az adott helyzetet és a legjobb beállításokat alkalmazza.
Egy minőségi kamerával rendelkező mobiltelefon mesterséges intelligencia rendszert is kínál. Ez képes a konkrét körülményekhez jobban alkalmazkodni, fejlődni és tanulni, figyelembe véve a telefon tulajdonosának szükségleteit és fotózási stílusát.

4.5/5 - (32 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz