Elektronika,

WiFi jelerősítők

A WiFi jel jelerősítő egy olyan eszköz, amely képes javítani a vezeték nélküli kapcsolat lefedettségének hatótávolságát otthon, lakásban, de más épületben vagy területen (például a kert külső részén) is. A WiFi ismétlőt otthoni vagy vállalati hálózatok erősítésére használják olyan helyeken, ahol az önálló útválasztó csak gyenge vagy akár semmilyen jelet nem továbbít, és egy másik útválasztó használata nem praktikus vagy esztétikai értelemben nem indokolt.

A WiFi extender egy egyszerű elven működik: fogadja a vezeték nélküli jelet, majd továbbítja azt. Ezért fontos, hogy a készüléket az eredeti Wi-Fi hullámok hatótávolságán belül helyezzék el. Ha ez nem lehetséges, akkor egy hálózati kábellel összekötött WiFi routert kell használni. Vitathatatlan előnye a kivitel, amely lehetővé teszi, hogy a WiFi ismétlőt konnektorba helyezzék anélkül, hogy az blokkolná azt, tehát átjárható. Választáskor ügyeljen arra is, hogy a készülék támogassa a csatlakoztatott eszközzel az összeköttetés sávját és szabványát, vagy további funkciókat (például AP-t).

Nem csak a sávfrekvenciákat, a kapcsolat sebességét, a lefedettségi tartományt (nyereség és antennák száma), hanem specifikus tulajdonságokat is figyelembe kell venni. Például, hogy kínál-e más működési módot az ismétlőn kívül, van-e LAN csatlakozója, vagy támogatja-e a gyors konfigurációt WPS-en keresztül.

A legjobb WiFi extenderek – TOP 9

A táblázat a 2024-es év tesztjeiből és értékeléseiből válogatott 9 legjobb WiFi jelerősítőt tartalmaz.

MegjelenéseTermékInformációkÁr -tól 
TP-Link TL-WA850RE vélemény és tesztTP-Link TL-WA850REA legjobb olcsó WiFi jelerősítő alapfunkciókkal6 605 Ft
TP-Link Deco E4 vélemény és tesztTP-Link Deco E4Csúcs mesh rendszer nagyszerű áron30 420 Ft
TP-Link RE305 vélemény és tesztTP-Link RE305Ár/érték arányban kiváló, megbízható jelkiterjesztéssel13 600 Ft
TP-Link RE200 AC750 vélemény és tesztTP-Link RE200 AC750A legkelendőbb olcsó repeater WiFi 6-tal10 400 Ft
TP-Link Deco X60 vélemény és tesztTP-Link Deco X60A legjobb wifi jelerősítő a kertbe és többszintes házba175 080 Ft
D-Link EaglePro AI vélemény és tesztD-Link EaglePro AIJó ár/érték arány17 999 Ft
Asus RP-AX56 vélemény és tesztAsus RP-AX56Nagyszerű a sebesség a tesztek szerint38 000 Ft
TP-Link RE605X vélemény és tesztTP-Link RE605XA CNET magazin szerint a legjobb26 700 Ft
Xiaomi Mi WiFi Repeater Pro vélemény és tesztXiaomi Mi WiFi Repeater ProA legolcsóbb megbízható WiFi jelerősítő4 500 Ft

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 TP-Link TL-WA850RETP-Link Deco E4TP-Link RE305TP-Link RE200 AC750TP-Link Deco X60D-Link EaglePro AIAsus RP-AX56TP-Link RE605XXiaomi Mi WiFi Repeater Pro
LAN portok száma12112111-
Adatáteresztő képesség300 Mb/s1167 Mb/s1,2 Gbit/s750 Mb/s2,9 Gbit/s1,5 Gbit/s1,7 Gbit/s1,7 Gbit/s300 Mbit/s
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

TP-Link TL-WA850RE

TP-Link TL-WA850RE vélemény és teszt

WiFi jelerősítő TP-Link TL-WA850RE egyszerűségével tűnik ki, amelyet csupán egy hagyományos elektromos aljzatba kell csatlakoztatni. Rendelkezik Plug and Play funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy 2 percen belül működésbe hozható legyen, csupán a Range Extender gomb megnyomásával. Ennek köszönhetően a jelenlegi hálózati beállítások, beleértve a szükséges jelszót is, másolásra kerülnek.

Öt ellenőrző lámpával rendelkezik, amelyek segítségével könnyen megállapítható a jel erőssége és meghatározható a megfelelő elhelyezkedés. Természetesen kompatibilis az 802.11 b/g/n eszközökkel, valamint különböző operációs rendszerekkel. 22 nyelvet támogat, beleértve a cseh nyelvet is.

Az adatátviteli sebesség támogatása akár 300 Mbit/s, ami sokoldalú felhasználást tesz lehetővé. A 10/100M Ethernet portnak köszönhetően további eszközök csatlakoztathatók hagyományos kábelen keresztül. 2,4 GHz-es frekvencián működik, és természetesen rendelkezik a 64/128/152 bites WEP / WPA-PSK / WPA2-PSK titkosítási szabványokkal.

Gyors üzembe helyezés, mobilról való kezelés, LED ellenőrző lámpa kikapcsolásának időzítésének beállítása lehetséges
Nincs automatikus frissítés

TP-Link Deco E4

TP-Link Deco E4 vélemény és teszt

A TP-Link Deco E4 a piac egyik legjobb wifi jelerősítője közé tartozik. Nem egy hagyományos, konnektorba illeszkedő erősítőről van szó, hanem egy mesh rendszerről, amely egyetlen egészként (hálózatként) működik, sokkal nagyobb stabilitással. A mesh rendszerek általában drágábbak, ezért kiemelkedik a TP-Link Deco E4, mivel megfizethető, és ár-érték arányban kiváló. Wifi osztályt támogat 802.11 ac-ig, és 2,4 GHz valamint 5 GHz-es sávokat.

A telepítés és beállítás egyszerű, a 2 egységből álló csomag akár 260 m2 területet is képes lefedni. A mesh rendszer egyik előnye, hogy automatikusan a leggyorsabb egységhez csatlakozik, nem szükséges foglalkozni az eszközök átkapcsolásával az otthon különböző részeiben. A vezeték nélküli csatlakozás akár 100 eszközt is kezel, ráadásul kompatibilis az Amazon Alexa és az IFTTT-vel, így ideális okos otthonokba.

A felhasználói tapasztalatok megerősítik a wifi jel minőségének javítását a házon belül, a távoli kezelést vagy a nagyszerű hatótávolságot. Néhányan problémát jelentettek az optimális helyzet megtalálásával a két szatellit esetében, hogy a mesh hatékonyan működjön. Előny a Deco alkalmazás cseh nyelvű támogatása, valamint a felhasználókezeléssel kapcsolatos funkciók (szülői felügyelet, csoportosítás, vendéghálózat).

Okos otthonba való, magas sebességű és stabil WiFi extender, wifi osztályokkal való kompatibilitás
WPA3 titkosítás hiánya, kissé nagyobb méretek

TP-Link RE305

TP-Link RE305 vélemény és teszt

A Wifi jelerősítő TP-Link RE305 egy két sávos, konnektorba illeszthető wifi erősítő, amely az alsó-közép árkategóriában van, és a piacon jól értékesített, jó felhasználói értékelésekkel. Az extender, az árához képest, érdekes tulajdonságokat kínál, például használható access pointként (AP), kompatibilis más márkájú routerekkel is. Távolról is újraindítható a Tether mobilalkalmazással, amellyel további hálózati beállításokat is végezhet.

Az otthoni wifi hálózat hatékony bővítéséhez használhatja a 2,4 GHz-es sávot, amely internetböngészésre és kevésbé igényes munkára alkalmas, valamint a 5 GHz-es sávot, amely akár 867 Mb/s sebességet is kínál, ideális játékhoz, videóhívásokhoz és más adatintenzív feladatokhoz. Praktikus a jel erősségét jelző lámpa is, amely segít megtalálni a legjobb helyet az erősítő elhelyezéséhez. Ami csökkenti a modell benyomását, az az új WPA3 titkosítás hiánya.

Mindenképpen ajánljuk, figyelembe véve az ár-érték arányt. A felhasználói vélemények szerint megbízhatóan működik, jelkiesése nélkül, a külső területeken a wifi-t több tucat méterrel bővíti. Figyelembe kell venni azt is, hogy a meghosszabbított hálózaton nem állítható be más jelszó, mint az eredeti forráshálózaton.

Megbízható és stabil wifi booster, használható access pointként
WPA3 titkosítás hiányának hiánya

TP-Link RE200 AC750

TP-Link RE200 AC750 vélemény és teszt

TP-Link RE200 AC750 a legjobb olcsó wifi jelerősítő aljzatba szerelhető készülék, amely támogatja a WiFi 6-ot. Valószínűleg ezért is az egyik legkelendőbb a piacon. Az 802.11 b/g/n technológiát használja, és emellett az újabb 802.11ac-t is. Két sávjának köszönhetően akár 750 Mbit/s adatátviteli sebességet is képes nyújtani másodpercenként. A Range Extender gomb megnyomásával körülbelül két perc alatt elvégezhető a szükséges konfiguráció.

Két frekvenciasáv, 2,4 GHz és 5 GHz csatlakozási lehetősége vonzó. Van egy Ethernet port is, amely kábeles kapcsolatot tesz lehetővé. Az első beállítások után a jelerősítő áthelyezhető egy másik helyre, anélkül, hogy a beállításokat meg kellene változtatni. A biztonsági szabványok közé tartozik a 64/128/152 bites WEP WPA-PSK / WPA2-PSK.

Figyelemre méltó a kompakt méret és a nagyon alacsony súly. A készülék fogyasztása körülbelül 6,5 W. Egy telepítő CD-vel szállítják, amely lehetővé teszi a beállítások egyszerű elvégzését a számítógép felületén.

Támogatja a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es frekvenciát, jó lefedettség, adatátviteli sebesség
Komplikációk a WPS nélküli beállítás során

TP-Link Deco X60

TP-Link Deco X60 vélemény és teszt

A TP-Link Deco X60 WiFi extender egy Wi-Fi Mesh rendszer, amellyel nagyon megbízhatóan lefedhet egy többszintes családi házat és a kertet is WiFi-vel. Ez egy nagyon modern megoldás, amit az IEEE 802.11ax legújabb WiFi szabvány jelenléte is bizonyít (a régebbi WiFi szabványokkal működő eszközökkel való kompatibilitás természetesen megmarad).

Így működik a 2,4 GHz-es és az újabb 5 GHz-es frekvencián is. A zökkenőmentes működést egy négymagos Qualcomm processzor biztosítja, és minden bővítő egység két LAN csatlakozóval van felszerelve. A WiFi jelerősítők nagyon elegáns tervezésűek, így tökéletesen illeszkednek minden modern otthonba, ahol a WiFi 6 előnyeit a leginkább ki lehet használni.

Nem csak okos otthonokhoz, hanem kereskedelmi létesítményekhez is ideális, az OFDMA és a MU-MIMO technológiák akár négyszeresére növelik az adatátviteli kapacitást és lehetővé teszik a gyors adatátvitelt több eszköz számára egyidejűleg. Az eszköz nagyon alacsony késleltetéssel rendelkezik, és a beüzemelése nagyon egyszerű. Az egyetlen hátrány a magasabb ár, amely megfelel a jelenleg a piacon kapható legjobb kínálatnak.

Nagyon stabil, gyors és minőségi lefedettség nagy területeken, WiFi 6
Magasabb ár

D-Link EaglePro AI

D-Link EaglePro AI vélemény és teszt

A D-Link EaglePro AI WiFi zesilovač egy kiegyensúlyozott ár/érték arányú készülék. A WiFi 6, ax osztály támogatása és az állítható antennák mellett automatikus szinkronizációt kínál a routerrel egy egységes hálózat létrehozásához már az installáció során. Érdekesség az, hogy a mesterséges intelligencia segíti a hálózat optimalizálását. Az AI például dönt arról, hogy melyik wifi csatornához csatlakozzon az aktuális tevékenység alapján.

A CNET magazin tesztelte a D-Link EaglePro AI-t az ő 540 m^2-es okos otthonukban. A booster alacsonyabb területre lett tervezve, de mégis jól teljesített, különösen a Wi-Fi 6 eszközökkel végzett munka során. Átlagos letöltési sebességeket ért el: 114 Mbps (wifi 6) és 112 Mbps (wifi 5) minden szobában egy 150 Mbps-os optikai internettel rendelkező többszintes házban. A feltöltés rosszabb volt, különösen a Wi-Fi 5 esetében.

Ezen az áron egy meglehetősen jó WiFi jelerősítőről van szó, amely az alsó-közép és a drágább erősítők határán helyezkedik el. Például a WPA 3 titkosítás támogatása örvendetes. Az alkalmazással már rosszabb a helyzet, amely elég kritikus értékeléseket kapott.

Mesh hálózat támogatása, WPA 3, AI asszisztens
Gyenge alkalmazás

Asus RP-AX56

Asus RP-AX56 vélemény és teszt

WiFi jelerősítő Asus RP-AX56 alkalmas vállalati vagy otthoni hálózat bővítésére, különösen a gyakorlati átviteli sebesség tekintetében. A CNET tesztjében a kiválasztott jelerősítők között a leggyorsabb átlagos letöltési sebességet érte el, mind Wi-Fi 6, mind Wi-Fi 5 esetében, a legtöbb halott zónában mért értéken (a vendégszoba a pincében).

Technikailag az Asus RP-AX56 szilárd tulajdonságokkal rendelkezik. Ilyen például a MU-MIMO technológia, a WPA3 biztonsági protokoll, vagy több eszköz mód - AP / Extender / Media Bridge / Mesh rendszer. Rosszabb a helyzet az alapvető biztonsággal, ahol nem lehet megbízni az előre beállított megoldásban. Párosítás után ugyanis jelszó nélküli külön hálózat jön létre, de ezt csak böngészőn keresztül, nem alkalmazáson keresztül lehet megváltoztatni.

Amint ezt megteszi, megváltoztathatja az SSID-t és a jelszót úgy, hogy az megfeleljen az Ön routerének, ebben az esetben a jelerősítő problémamentesen fog működni a meglévő hálózatában. Ennek ellenére ez elég alacsony szintű alapértelmezett biztonság egy plug-and-play eszköz számára, amellyel a legtöbb ember semmit sem akar majd csinálni. A jövőbeli frissítések azonban ezt a problémát is orvosolhatják.

Több mód, nagyszerű gyakorlati sebesség
Rossz alapértelmezett beállítások

TP-Link RE605X

TP-Link RE605X vélemény és teszt

A TP-Link RE605X a CNET magazin szerint a legjobb wifi jelerősítő, és a tesztelés során a smart home-ban is így teljesített, ezért a mi választékunkban sem hiányozhat. Teljes támogatást kínál a legújabb Wi-Fi 6 sebességekhez és funkciókhoz, két állítható külső antennával rendelkezik, és az Androidra és iOS-re szóló alkalmazások erős kritikákat kapnak.

Különösen a hatótávolság érdekes. A műszaki adatokban 1500 m2-t írnak, és a CNET gyakorlati tesztje valóban szilárd képességet mutatott a jel kiterjesztésére. A felső emeletről a pincéig olyan módon, hogy a tesztelt jelerősítők között a legmagasabb feltöltési sebességeket (ami egyébként gyakran probléma), vagy a Wi-Fi 6 eszközökhöz való leggyorsabb átlagos letöltési sebességeket érte el.

A gyakorlati telepítés szempontjából is ajánlható. Alapértelmezésben a Wifi repeater a routerrel való párosításkor saját külön hálózatot választ, amely ugyanazt a jelszót fogja használni, mint az eredeti hálózat, ugyanazzal az SSID-val és egy -EXT hozzáadásával. Az alkalmazásban törölheti a hozzáadást, ami automatikusan szinkronizálja az eredeti hálózattal és láthatatlanná teszi.

Nagy Wi-Fi jelkiterjesztés, remek hálózatbeállítás
Nincs WPA3

Xiaomi Mi WiFi Repeater Pro

Xiaomi Mi WiFi Repeater Pro vélemény és teszt

A legolcsóbb megbízható WiFi jelerősítőként írható le a Xiaomi Mi WiFi Repeater Pro. Ez egy egyszerű és könnyen beállítható jelismétlő, amely támogatja az 802.11 b/g/n technológiákat. Így csak a 2,4 GHz-es frekvenciasávon működik, de a nem lefedett területeken teljesen megfelelő lehet.

A jelerősítőt egy konnektorba csatlakoztatja, a Mi Home mobilalkalmazással párosítja a routerrel, és a kék fény felgyulladása után elhelyezi a kívánt helyen a WiFi jel erősítésére. Előnye továbbá a két külső antenna is.

A felhasználói vélemények szerint a probléma az alkalmazás nyelve, ahol a legfontosabb információk angolul vannak, ami néhány ember számára problémát jelenthet. Ami a lefedettséget illeti, egy lakást nem kellene probléma nélkül lefednie, de egy ház és nagyobb akadályok esetén erősebb WiFi jelerősítőt ajánlanánk.

Legolcsóbb WiFi erősítés, alkalmazás
Alkalmazás nyelve

Milyen wifi jelerősítőt vegyek? (vásárlási útmutató)

A WiFi repeater vagy extender egy olyan eszköz, amely javíthatja a lakóházak vagy vállalati épületek vezeték nélküli lefedettségét. Ezek tipikusan olyan helyek, ahova a jelenlegi router nem ér el, vagy ahol a jel minősége gyenge. Mire kell figyelnünk a választás során?

Frekvenciatartományok

Az első kritérium, amely alapján a WiFi jelerősítőt választjuk, a frekvenciatartományok. A klasszikus 2,4 GHz-es sáv, amely mára már meglehetősen telített, viszont a legtöbb eszköz kompatibilis vele. A másik a 5 GHz-es sáv, amely tisztább és magasabb adatátviteli sebességet kínál. Nem minden eszköz kompatibilis vele. Ezért az ideális a két sáv kombinációja.

WiFi szabványok

Ezek szorosan kapcsolódnak a frekvenciatartományokhoz és az adatátviteli sebességhez. Az alapvető szabványok közé tartozik az 802.11b vagy az 802.11g 11 és 54 Mbit/s sebességgel. Ezenkívül nem szabad elfelejtenünk az 802.11a szabványt szintén 54 Mbit/s sebességgel. A modern, mindkét frekvenciatartományt használó szabványok közé tartozik az 802.11n vagy az 802.11ac, amelyek elméleti sebességeket kínálnak akár 600 Mbit/s vagy 1000 Mbit/s értéken. Laikeus nyelven fogalmazva, minél magasabbak az adatátviteli igények (magas felbontású filmek nézése, igényes játékok játszása), annál magasabb osztályt kell választani.

WiFi 6 – az 802.11ax szabvány

A legújabb WiFi szabvány az 802.11ax, amelyet WiFi 6 vagy AX WiFi néven is ismerünk. Ez a szabvány 2019-ben kezdett megjelenni az eszközökben és valószínűleg még sokáig velünk marad. Az előző szabvánnyal szembeni előnyei természetesen a magasabb adatátviteli sebesség, akár 9,6 Gb/s, a javított biztonság, és különösen az új technológiák (OFDMA, MU-MIMO) használata, amelyek sokkal hatékonyabban kezelik a jelet nagyobb számú csatlakoztatott eszköz esetén. A WiFi 6 különösen alkalmas modern otthonokba és nyilvános helyekre, ahol egyidejűleg nagyszámú ember vagy eszköz csatlakozik.
Egy másik kulcsfontosságú megállapítás a különböző tesztekből az, hogy a Wi-Fi 6 néhány legfigyelemre méltóbb sebességnövekedést a feltöltési oldalon kínál. Ha sok videóhívást kíván indítani, nagy mennyiségű fájlt feltölteni a webre vagy bármi mást végezni, ami szilárd feltöltési teljesítményt igényel, akkor a Wi-Fi 6-os hardverre való frissítésnek magasnak kell lennie a prioritási listáján.

Áramellátási mód

A leggyakoribb megoldás a konnektorba illeszkedő WiFi jelerősítő, amely kompakt méretű és nem igényel felesleges kábeleket. Hogy ne legyen foglalt, néhány jelerősítő lehetőséget kínál arra, hogy bármilyen készüléket csatlakoztassunk át ezen a jelerősítőn keresztül, így nem lesz teljesen elfoglalva a konnektor.
Egy speciális lehetőség lehet a USB csatlakozós WiFi jelerősítő. Ez táplálható számítógépekről és notebookokról, ugyanúgy csatlakoztatható például egy power bankhoz, vagy akár egy telefon töltőhöz is. Előnye, hogy több helyen is használható.

Antennák

Az antennák lehetnek belsőek, amikor nem láthatóak és a készülék testében vannak elrejtve, valamint külsőek. Ezek tovább oszthatóak fix vagy irányítható változatokra, amelyek szükség szerint állíthatóak. A minőségibb WiFi jelerősítőknél ma már MIMO technológiát használó antennákat találhatunk, amely a hálózat teljesítményének javítására szolgál azzal, hogy az antennarendszer bővítésével egyszerre több adatfolyamot hoz létre. Az antennanyereség (az úgynevezett antenna gain, dBi) egy olyan paraméter, amely befolyásolja a jel hatótávolságát. Egyszerűen fogalmazva, a nagyobb nyereségű antenna (dBi) hosszabb távolságot ígér, ahol a jelet el lehet fogni.

LAN csatlakozó

A WiFi jelerősítők rendelkezhetnek LAN, azaz klasszikus RJ-45 csatlakozóval is, amely a kábeles csatlakozásokkal kapcsolatos. Ez hasznos lehet ott, ahol olyan eszközt kell internetre csatlakoztatni, amely még nem rendelkezik vezeték nélküli modullal, vagy a LAN portot fordítva is használhatjuk, amikor az extender Wi-Fi hozzáférési pont létrehozására szolgál. Gyakorlati alkalmazása például abban az esetben lehet, amikor már messze vagyunk az eredeti jel forrásától és a modell vagy router jelétől.

További funkciók és jellemzők

Ez elsősorban különböző LED indikátorokat jelent, amelyek segítenek megtalálni a jel erőssége alapján az optimális helyet az elhelyezéshez. Nem hiányoznak továbbá a praktikus funkciók, amelyek automatikus vagy intuitív beállítást tesznek lehetővé. A fejlettebb funkciók közé tartozhat például a szülői felügyelet. Nem szabad megfeledkezni az adott MAC címek meghatározásának lehetőségéről vagy az úgynevezett port forwardingról. Számos modell rendelkezhet környezetbarát móddal, amikor inaktivitás idején bizonyos funkcióit kikapcsolja vagy lecsökkenti.

4.4/5 - (42 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz