Kertek,

Ágaprító, ágaprító gépek

A kert karbantartásához elengedhetetlen a fűnyíró, és ha nem akar bajlódni az erősebb növényzettel, fák vagy bokrok ágaival, akkor egy kerti ágdaráló is szükséges. A kerti ágdaráló nagy munkás, amely majdnem bármilyen fát vagy zöld növényt feldolgoz, amit belehelyez. Természetesen vannak korlátai, amelyek közé tartozik az ágak maximális átmérője, amelyeket feldolgozhat.

Mivel az ágdarálót nem gyakran vásároljuk, érdemes többet megtudni róluk. A piacon látszólag hasonló eszközök állnak rendelkezésre, ezek az ágdaráló és az ágaprító. Mindkét eszköz hasonló formájú, mindkettő a zöld növényzet feldolgozására szolgál. Azonban a működési mechanizmusuk alapvetően eltér, és eltér az is, hogy milyen szerkezetű a feldolgozott hulladék, és más jelentős tulajdonságok is vannak, amelyek nem elhanyagolhatók. A paraméterek, tesztek és felhasználói tapasztalatok alapján összeállítottunk egy válogatást, amely tartalmazza a legjobb ágdarálókat és ágaprítókat, valamint azok ismertetőit. Egy vásárlási útmutatót is készítettünk, amelyet új eszköz vásárlása előtt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ágdaráló

Az ágdaráló, ahogy a neve is sugallja, szó szerint darálja a beillesztett ágakat. Az eszköz általában egy gyorsan forgó pengékkel felszerelt tárcsával van ellátva, ezért gyakran nevezik pengés ágdarálónak. Ha valamihez hasonlítanánk, olyasmi, mint egy elektromos reszelő, csak természetesen sokkal nagyobb teljesítménnyel.
A beillesztett ágakat saját erővel kell betolni az eszközbe, és amikor elérjük a határértéket, egy mellékelt tolóval kell tovább toljuk, hogy ne sérüljünk meg. Az ágdaráló inkább a kisebb növényzet számára készült, zajos, nagy rezgéseket kelt, és a darált, illetve felaprított hulladék nagyon finom, ami tökéletesen felhasználható a kertben mulcsozásra, vagy hozzáadható a komposzthoz anélkül, hogy aggódnunk kellene.

Ágaprító

Az ágaprító aprít, vagyis kis, 10 és 20 milliméter hosszúságú darabokra vágja a feldarabolt anyagot. A szerkezetében egy csillag alakú henger található (innen a hengeres ágdaráló kifejezés), amelynek a másik oldalán fémfal van, és nagyon szoros kapcsolatban áll vele. Az ágak ezen a ponton apró darabokra vágódnak, és egy gyűjtőedénybe esnek. A henger helyett lehetnek pengék, amelyek hasonló elven működnek.
Az elektromos vagy benzines ágaprító képes megbirkózni viszonylag vastag ágakkal is, kevésbé zajos, és nem rezeg annyira. Ráadásul amikor az ágat a szerkezetbe helyezi, a hengeres mechanizmus automatikusan elkezdi behúzni anélkül, hogy Önnek közbe kellene avatkoznia. A hulladék nem olyan finom, és elsősorban égetésre alkalmas – akár kályhában, akár tűzön. Természetesen hasonlóan kezelheti, mint az ágdarálót, azaz szétszórhatja a fák körül, vagy belekeverheti a komposztba.

Ha határozottan eldöntötte, hogy melyik mechanizmust választja, határozottan figyelmeztetjük, hogy ne támaszkodjon az internetes áruházakban található termékleírásokban szereplő információkra. Tájékozódjon a mechanizmus alapján, esetleg nézzen meg az adott eszközről készült értékelő videókat. A kereskedővel való érdeklődés sem árt, és könnyen elkerülheti a kellemetlen meglepetéseket.

A legjobb ágaprítók és ágdarálók – TOP 10

Az alábbi táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 10 legjobb ágaprító és ágdaráló található.

MegjelenéseTermékTeljesítményTípusMechanizmus 
Bosch AXT 25 TC vélemény és tesztBosch AXT 25 TC2500 WÁgdaráló / ÁgaprítóHengeres
Fieldmann FZD 4020-E vélemény és tesztFieldmann FZD 4020-E2500 WÁgdarálóKéses
Bosch AXT 25 D vélemény és tesztBosch AXT 25 D2500 WÁgaprítóHengeres
AL-KO LH 2800 Easy Crusch vélemény és tesztAL-KO LH 2800 Easy Crusch2800 WÁgaprítóHengeres
Bosch AXT Rapid 2200 vélemény és tesztBosch AXT Rapid 22002200 WÁgdarálóKéses
GTM GTS 600 vélemény és tesztGTM GTS 6004000 WÁgdarálóKéses
Riwall RES 2844 B vélemény és tesztRiwall RES 2844 B2800 WÁgaprítóHengeres
VeGA LSG 2812 vélemény és tesztVeGA LSG 28122800 WÁgaprítóHengeres
Güde GH 2801 Silent vélemény és tesztGüde GH 2801 Silent2800 WÁgaprítóHengeres
Fieldmann FZD 5015 E vélemény és tesztFieldmann FZD 5015 E2800 WÁgaprítóHengeres

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Bosch AXT 25 TCFieldmann FZD 4020-EBosch AXT 25 DAL-KO LH 2800 Easy CruschBosch AXT Rapid 2200GTM GTS 600Riwall RES 2844 BVeGA LSG 2812Güde GH 2801 SilentFieldmann FZD 5015 E
Tömeg30,5 kg12,5 kg31,3 kg29 kg12 kg65 kg27 kg32 kg18,2 kg19,4 kg
GyűjtőkosárIgen, 53 LIgen, 50 LIgen, 53 LIgen, 50 LNemNemIgen, 60 LIgenIgen, 30 LIgen, 60 L
Max. ág átmérő45 mm40 mm40 mm42 mm38 mm50 mm44 mm40 mm44 mm44 mm
Önbehúzódó ágakIgenNemIgenIgenNemNemIgenIgenIgenNem
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Bosch AXT 25 TC

Bosch AXT 25 TC vélemény és teszt

Ágdaráló Bosch AXT 25 TC a kerti hulladék ágdarálók között nagyon kedvelt, mert valahol az ágdarálók és ágaprítók határán helyezkedik el. A vágóberendezés hengeres rendszerrel van kialakítva, ezáltal minden előnyét megszerzi ennek a mechanizmusnak, amelyek közé tartozik az önhúzó rendszer, a halk működés és a viszonylag alacsony vibráció. A turbina pengék használata a csillagos zúzó henger helyett finomabb hulladékot eredményez, így közelít a klasszikus, gyorsforgó pengés ágdarálók hulladékának finomságához.

A hulladék így tökéletes kiszáradás után éghető, vagy mulcsolásra, komposztálásra is felhasználható. Maga a Bosch ágdaráló 2500 W teljesítményű és 30,5 kilogramm súlyú. Viszonylag nagy szállító kerekekkel van felszerelve, amelyek megkönnyítik a mozgatást a kertben. Összecsukható konstrukciója segít a tárolásban, így a műhelyben, garázsban vagy szerszámtárolóban nem foglal sok helyet, ha éppen nem használja.

A feldolgozható ágak maximális átmérője 45 milliméter, ami nagyon jó érték. A további paraméterek között említést érdemel a óránkénti 230 kilogramm anyag áteresztő képessége és a 650 Nm forgatónyomaték. A kivitel magában foglal egy praktikus műanyag hulladéktárolót is 53 liter kapacitással. Ezért ez egy komplex kivitel, amely kiválóan szolgál mindenhol, ahol szükség van rá.

Hengeres pengék Turbine-Cut rendszer, szabadalmaztatott levehető tölcsér
A turbina pengék karbantartása költségesebb

Fieldmann FZD 4020-E

Fieldmann FZD 4020-E vélemény és teszt

Ágdaráló Fieldmann FZD 4020-E az év terméke díjat nyerte kategóriájában, köszönhetően a jellemzőinek és alacsony beszerzési árának, amely minden kert számára nélkülözhetetlen. Az elektromotor teljesítménye nagyon jó 2500 W, és mindenki értékelni fogja a csupán 12,5 kg tömegét. A nagy szállító kerekek nélkülözhetetlenek a kertben történő mozgatáshoz.

A zúzás rendszerét gyorsforgó pengék biztosítják, amelyek egy forgó tárcsán helyezkednek el. Időről időre élezni kell őket, és használat után újakra cserélni – a karbantartás azonban nem igényel különösebb erőfeszítést. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően nagyon finom zúzat keletkezik, amely kifejezetten mulcsolási célokra szolgál a fák és egyéb növények számára a kertben.

A versenytársak gyorsforgó pengés ágdarálóival ellentétben itt kapunk egy hulladékgyűjtőt is, amelynek kapacitása 50 liter zúzat. Az ágak befogadására szolgáló nyílás 4 centiméter vastagságú faanyagokat képes befogadni, és ennek a mechanizmusnak köszönhetően nincs önhúzása. A csomag része egy minőségi műanyag tolóeszköz is, amely biztonságosan áttolja az ágmaradványokat a vágópengékhez.

Gyorsforgó pengék, alacsony ár, az év terméke díj
Magas zajszint, rövid tápellátó kábel

Bosch AXT 25 D

Bosch AXT 25 D vélemény és teszt

Minőségi és robusztus kerti ágdaráló Bosch AXT 25 D főleg az igényesebb, nagyobb ágak darálására alkalmas, vagy hosszú órákon át tartó használatra. Hengeres rendszere maró hengerekkel (csillag alakú) durva forgácsot állít elő, ami inkább hasonlít az ágaprítékra. Képes feldolgozni ágakat akár 40 milliméter átmérőig, és 2500 W teljesítményével elegendő erővel rendelkezik a nagyon gyors daráláshoz.

Az ágaprító gép Bosch nem igényel bonyolult karbantartást a hengerek használata miatt, és a gyenge vagy friss ágakat nem képes hatékonyan összetörni – a hulladékban csak megrágott és nem elkülönített hulladék található. A megoldás az, hogy ezt a kis faanyagot legalább hagyjuk kicsit kiszáradni, ami egyébként minden modell és daráló mechanizmus esetén ajánlott.

A 31,3 kilogrammos súly érezhető, azonban a viszonylag nagy szállító kerekekkel nem probléma kényelmesen manőverezni az ágaprítóval. A Bosch AXT 25 D egy csendes ágdaráló, nem szenved túlzott vibrációtól, és van önbevonó funkciója. Emellett rendelkezik egy praktikus és nagy gyűjtőkosárral, amelynek térfogata 53 liter.

Robusztus kivitel, csendes működés
Gyenge és friss ágakat rosszabbul aprít, magasabb tömeg

AL-KO LH 2800 Easy Crusch

AL-KO LH 2800 Easy Crusch vélemény és teszt

Hengeres ágdaráló AL-KO LH 2800 Easy Crusch első pillantásra lenyűgözi az elektromotor nagy, 2800 W teljesítményével és a nagy, tapadásmentes felületű XL szállítókerekekkel, amelyek nemcsak a kényelmes kezelést, hanem a stabilitást is biztosítják. A gyártó ezt a modellt egy hulladékgyűjtő edénnyel is felszerelte, amely 50 liter űrtartalmú.

A házi ágaprító gép AL-KO szabadalmaztatott hengeres behúzással rendelkezik, amely hatékonyan és minőségileg feldolgozza a faanyagot akár 42 milliméter átmérőig. Ez az ágdarálási technológia nem finom port képez, hanem inkább nagyobb forgácsokat, amelyek égetésre is alkalmasak. A hengeres mechanizmus fúróhengerekkel van felszerelve, amelyek lassabb sebességgel működnek, így a berendezés kevésbé zajos és kevésbé rezeg.

Nagy előnye továbbá az önbehozatal – az ágakat a berendezés torkolatába helyezi, vár, amíg a hengerek megragadják, és mehet előkészíteni a következő anyagot, mivel az ágdaráló a munkát magától befejezi. A házi ágdaráló súlya 29 kilogramm, ami inkább a könnyebb berendezések közé sorolja.

Nagyszerű teljesítmény 2800 W, nagy szállítókerekek
Fúróhengeres rendszer – nagyobb forgácsokat képez

Bosch AXT Rapid 2200

Bosch AXT Rapid 2200 vélemény és teszt

Késes ágdaráló Bosch AXT Rapid 2200 jó teljesítményű, 2200 W, és minden kertész számára alkalmas, legyen akár nagyobb vagy kisebb a területe. A 38 milliméter átmérőjű ágak darálásán túl képes bármilyen erősebb zöld növényt feldolgozni, a paradicsom száraktól kezdve a magas csalánokig. Mindent nagyon finom porrá darál, amely közvetlenül komposztálásra alkalmas.

Ezt mind lehetővé teszi a szemben elhelyezkedő gyorsforgású kések párosa, amelyek akár 3650 fordulatot is elérhetnek percenként. A késhengeres darálók ismertek magasabb zajszintjükről, rezgéseikről és gyakori karbantartás igényükről – ez alól ez az eset sem kivétel. Idővel meg kell élezni a kések élét, vagy akár teljesen ki kell cserélni.

12 kilogrammos súllyal ne számítson hulladékgyűjtő doboz jelenlétére, semmilyen mellékelt zsákra. Ha nem akarja, hogy a finom por a földre essen, saját megfelelő edényt vagy vödröt kell helyeznie az ürítő nyílás alá. Meg kell békélnie az automatikus ágbehúzás hiányával is – cserébe finom port kap. A biztonságos tömörítéshez azonban a Bosch nem feledkezett meg a robustus műanyag tömörítőről, amelyet a daráló árában szállítanak.

Gyorsforgású kések a finom porért, alacsony tömeg
Hulladéktartály/zsák hiánya

GTM GTS 600

GTM GTS 600 vélemény és teszt

Az ágdarálók egyik képviselője a benzinmotoros GTM GTS 600 népszerű benzinmotoros ágaprítója. Teljesítménye 4000 W-nak felel meg és akár 50 milliméter vastagságú ágakat is képes befogadni. Ez a professzionális kerti daráló alacsony benzinfogyasztással rendelkezik, és további nagy előnye a teljes fém kivitel, amely garantálja a készülék tartósságát és robusztusságát.

Alkalmazása mindenütt ott van, ahol nem ér el a hosszabbító kábel az elektromos árammal. Alkalmas gyümölcsészeknek, mezőgazdászoknak vagy kis erdészeknek is, akik biztosan kihasználják a nagy teljesítményét. Konstrukciójából adódóan nincs hulladékgyűjtő edénye – azonban az ürített anyag kifúvása nagyon okosan van megoldva és alá például kerék vagy más nagy térfogatú edény is helyezhető. A nagy 200 mm-es kerekekkel és fém fogantyúval pedig a kezelés teljesen kényelmes.

A tökéletes és finom darálásról összesen három kés gondoskodik – kettő egy irányba forgó és egy ellenvágó. Mivel benzinmotoros ágdarálóról van szó, figyelni kell az olajszintet, amelyről beépített érzékelő gondoskodik. A 65 kg-os súly a szerkezetnek és kivitelnek megfelelő, és így nem tekinthető hátránynak. A motor 163 ccm űrtartalmú és a megjelölt 4 kW, azaz 5,5 lóerős teljesítményű.

Erős teljesítmény, benzinmotoros kivitel, ágak akár 50 mm átmérőig
Magas tömeg, kevésbé praktikus olajürítés

Riwall RES 2844 B

Riwall RES 2844 B vélemény és teszt

Riwall is hozzájárult a minőségi eszközével a kerti hulladék ágdarálók kategóriájába, és modellje az RES 2844 B megnevezést viseli. A halk Riwall ágdaráló erős elektromotorral rendelkezik 2800 W teljesítménnyel, és ehhez a teljesítményhez képest alacsony tömeg, mindössze 27 Kg. A gyártó egy nagyon tágas, 60 literes hulladéktartállyal szerelte fel az ágaprítót.

A könnyű kezelést nagy műanyag kerekek segítik, az elektromos egység túlterhelés elleni védelemmel és természetesen visszafordulási funkcióval rendelkezik, amit értékelni fog, ha a fogaskerék elakad. A mechanizmus fogaskerékkel működik, amely egy fém állítólemezzel van lenyomva. Akár 44 milliméter átmérőjű ágakat képes feldolgozni, és a hulladék apríték formájában kerül ki, amelyet fűtésre vagy mulcsozásra is fel lehet használni a kertben.

A motor működését LED dióda jelzi, és maga a motor percenként hatvan fordulatot ér el. Így a működése sima, halk és alacsony vibrációs. Természetesen rendelkezik az automatikus ágbehúzás funkciójával, amely sok időt takarít meg Önnek. Az előnyök közé tartozik a ritkábban szükséges karbantartás is, amelyet ez a darálási rendszer igényel.

Kompakt és csendes ágaprító, nagy 60 literes hulladéktartály
A hulladék nagyobb aprítékokban (ennek a berendezésnek a jellemzője)

VeGA LSG 2812

VeGA LSG 2812 vélemény és teszt

Egy másik típusú kerti ágdaráló, amely maróhengerekkel van felszerelve, a VeGA LSG 2812. Ez a halk ágdaráló kiváló 2800 W-os elektromotor teljesítménnyel rendelkezik, amely képes kezelni akár 40 milliméter átmérőjű ágakat is. Minden nagyobb kertben hasznos, ahol segít a rendszeres takarításban, valamint a gyümölcsfák metszése vagy fák kivágása utáni ágak eltávolításában.

Az elektromos ágaprító gép VeGA LSG 2812 egy lassú fordulatú fogaskerékkel van felszerelve, amelynek 90 milliméter az átmérője. A lassú fordulatok alacsony zajszintet és szinte semmilyen vibrációt jelentenek az ágdarálás során. Az elektromos egység túlterhelés elleni védelemmel, motorfékkel és természetesen visszafordulási funkcióval rendelkezik, amelyet értékelni fog, ha az ágaprító eldugul vagy megtelik.

A robosztus fémcsöves váz nagy szállítókerekekkel egészül ki, és egy erős fogantyúval együtt a kezelése könnyű mindenki számára. Tömege 32 kilogramm, ami átlagos érték ebben a kerti ágdaráló konstrukcióban. A hengeres rendszer automatikus ágbehúzó funkcióval rendelkezik, és a daráló oldalán lévő csavarral beállíthatja az anyag eltávolítását, amit különösen értékelni fog, ha vastagabb fa darabokkal dolgozik.

Fémcsöves váz, erős elektromotor – 2800 W
A hulladéktartály mérete nem található meg

Güde GH 2801 Silent

Güde GH 2801 Silent vélemény és teszt

A kerti technológiai eszközök gyártójának képviselője a Güde is, amelyből a GH 2801 Silent modellt választottuk. Ahogy a neve is mutatja, ez a kézi ágdaráló nagyon csendes működésű, ennek köszönhetően a hengeres mechanizmusnak, amely a motor tengelyére szerelt erős maróhengerrel rendelkezik nyolc pengével. A henger fordulatai percenként hatvanat érnek el, és ezzel képes feldolgozni akár 44 milliméter átmérőjű ágakat is.

A váz keményített műanyagból készült, amelyet egy robosztus fémcsöves vázra szereltek, amelyen szállítókerekek vannak. A modell viszonylag alacsony tömegű, 18,2 kg, és a gyártó a modellhez biztonságos ágtolást biztosító tolórudat is mellékel. Az ágaprító Güde GH 2801 Silent rendelkezik az automatikus ágbehúzó funkcióval és a visszafordulási funkcióval is, hogy könnyen kezelhető legyen az elakadt maróhenger.

Az elektromotor teljesítménye 2800 W, ami elegendő teljesítményt biztosít még komoly igénybevétel esetén is. Természetesen képes feldolgozni a kertben előforduló összes fafajtát a meghatározott átmérőig. Güde ebben az esetben nem szállít teljes értékű hulladéktárolót, csak egy kisebb térfogatú, 30 literes textilzsákot.

Alacsony tömeg és ár, tisztességes teljesítmény 2800 W
Csak textil gyűjtőzsák 30 literes kapacitással

Fieldmann FZD 5015 E

Fieldmann FZD 5015 E vélemény és teszt

A Fieldmann FZD 5015 E ágaprító gép, amely az év terméke díj büszke birtokosa. Ez az ágdaráló minden lényeges funkcióval rendelkezik, amit egy ágaprítótól elvárhat. Alapvetően semmi kifogásolni valója nincs, és az erős elektromotor 2800 W teljesítménye mellett kedvező az ára is. A feldolgozott fa hulladék egy nagy, hatvan literes műanyag dobozban gyűlik össze, és a kényelmes kezelést egy pár elegendően nagy szállítókerék biztosítja.

Ennek az ágdarálónak a mechanizmusa hengeres, maróhengerrel van felszerelve. Ez a munka során viszonylag csendes, kevés vibrációval jár, és a további előnyök mellett rendelkezik az automatikus ágbehúzó funkcióval is. A gyorsforgó pengékkel ellentétben így előállított hulladék nagyobb aprítékok formájában jelenik meg, amelyek kiszáradva fűtőanyagként is szolgálnak.

Ennek az egységnek a tömege kellemes 19,4 kilogramm. Az elektromotor túlterhelés elleni védelemmel rendelkezik, és a megrekedt ágakat hatékonyan kezeli a visszafordulási funkció. Annak ellenére, hogy rendelkezik az automatikus ágbehúzó funkcióval, a gyártó a modellhez praktikus segédtolót is mellékel, amely növeli a munkavégzés biztonságát ezekkel a hatékony gépekkel.

Teljesítmény 2800 W, Gyűjtődoboz 60 literes kapacitással, az év terméke
A hulladék nagyobb aprítékok formájában (jellemző erre a berendezésre)

Milyen kerti aprítógépet vegyek? (vásárlási útmutató)

Azt fontolgatja, milyen ágdarálót válasszon kerti hulladék feldolgozásához? Mindenképpen figyelembe kell vennie a gép felhasználásának tervezett módját. Házi használatra valószínűleg elektromos kerti ágdarálót fog választani. Ha azonban nagyobb területen gazdálkodik, vagy gyümölcsöst, szőlőskertet, illetve erdőt művel, akkor Önnek talán egy benzines ágaprító gép, vagy akár egy traktorra szerelhető ágaprító lehet a megfelelő választás. Feltételezzük, hogy az olvasók többsége elektromos kerti ágdarálót választ, így felmerül a kérdés, melyik mechanizmust válassza a saját igényeihez.

Ágdaráló vagy ágaprító?

Az ágdaráló kevésbé igényes felhasználásra alkalmas, helyet talál a szokásos kertekben és kiskertekben, ahol segít az éves kerti tisztításban a faanyag hulladék eltávolításában. Magas fordulatszámon működő gyorsforgó pengéken alapul, így hangosabb és működése közben jelentősen rezonál. Ezenkívül az ágdarálás alatt folyamatosan be kell tömni a faanyagot és ágakat a készülékbe. Azonban cserébe nagyon finom darálékot kap, ami számos felhasználási lehetőséget kínál, legyen szó kerti dekorációról a sziklakertben vagy virágágyásban, vagy komposztálásról. A pengék használattal életlenek lesznek, ezért időnként meg kell élezni és később cserélni őket. Az ágdaráló teljesítményétől függően lehet két vagy egy penge.
Az ágaprító igényesebb felhasználásra alkalmas, nem kopik olyan gyorsan és könnyebben kezeli a nagyobb átmérőjű ágakat is. Az ágakat vagy egy hengeres, csillag alakú kerék, vagy egy pengékkel szerelt henger darálja. A keletkező hulladék durvább és alapos szárítás után fűtésre is használható. Működése jelentősen csendesebb, kevesebb vibrációt termel, és önfelszívó funkcióval rendelkezik, így nem szükséges tartani és betömni az ágakat.

Az ágaprító gép kisebb darabokra aprítja az ágakat, míg az ágdaráló finom darálékra vágja őket. Mindkét esetben előnyös, ha kissé kiszáradt ágakkal dolgozunk. A friss, nedves ágak nem lehetnek tökéletesen aprítva, és a sűrű faanyag megtelítheti a szerkezetet, blokkolva ezzel a gép működését.

Ágak és a bemeneti anyag

Minden ágaprító és ágdaráló alapadatai között szerepel a feldolgozható ágak maximális átmérője. Ez az adat a kerti ágdaráló teljesítményétől, azaz az elektromotor teljesítményétől függ. Az átmérő 35 millimétertől a kevésbé teljesítményes modelleknél, egészen 50 milliméterig terjed a legteljesítményesebb házi ágdarálók esetében. A feldolgozott anyag természetesen nem csak ág lehet, hanem bármilyen faanyag, amely a kertjében előfordul – természetesen a maximális átmérőn belül.

Hulladéktartály és tömeg

Néhány kerti ágdaráló praktikus hulladéktartállyal rendelkezik, és az utóbbi időben egyre több van belőlük. Ezeknek a kapacitása 30-tól körülbelül 60 literig terjed, általában strapabíró műanyagból készülnek. Néha lehetőség van textil hulladéktartály kivitelével találkozni is. Ha olyan kerti ágdarálót választ, amely nem rendelkezik ilyen tartállyal, saját vödrökkel, zsákokkal kell megoldania a hulladékgyűjtést, vagy hagyni kell, hogy a hulladék a földre essen, majd később összegyűjteni.
Az ágdarálók súlya is különböző, és itt is a motor teljesítménye és esetenként a beépített hulladéktartály miatt a robustusabb kivitel dönt. Néhány ágdaráló főleg fém- és lemezből készül, míg másoknál a vázat műanyag adja. Mindez a súlyt is meghatározza, amely körülbelül 12 kilogrammtól 70 kilogrammig terjed a kisebb motoros ágdarálók esetében.

Teljesítmény, visszafordulás, szállítókerekek

A teljesítmény soha nem lehet kevesebb, mint 2000 W. Ha találkozik olyan modellel, amely gyengébb elektromotorral rendelkezik, javasoljuk, hogy kerülje el – nem csak azért, mert kevés erőt biztosít az ágak darálásához, hanem mert a magasabb terhelés következtében rövidebb élettartamú lehet. Elektromos ágaprítót válasszon tehát 2000 W és annál nagyobb teljesítményű készülékek közül, ahol a megfelelően teljesítményes berendezések legalább 2500 W-ot biztosítanak.
A gyakorlati funkció, amely a visszafordulás, csak a gyakorlatban értékelhető, amikor az ágdarálóba ragadt vágott ágak elakadnak a szerkezetben és teljesen blokkolják a gépet. A biztonsági kapcsoló, amely figyeli az elektromotor túlterhelését, időben beavatkozik és azonnal kikapcsolja a gépet ilyen esetben. A visszafordító funkció segítségével az ágakat könnyen visszanyerheti és folytathatja a munkát. A visszafordító funkció és a biztonsági kapcsoló a legtöbb elérhető modellnél megtalálható.

A szállítókerekek szintén a legtöbb ágdaráló és ágaprító gép részét képezik, azonban itt is keresünk különbségeket a méretükben. Attól függően, hogy milyen messzire kell szállítania a kerti ágdarálót, érdemes figyelembe venni a kerekek méretét. Nagyobb kerekekkel könnyebben halad át nehezebb terepen, ami különösen a nehezebb kivitelű ágdarálóknál lehet előnyös.

4.2/5 - (15 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz