Kertek,

Kézi hengerkéses fűnyírók

Füvet, mint az angol kertekben, otthon is nevelhet. Elegendő alaposan megöntözni, időnként megtrágyázni, legalább évente kétszer átszellőztetni, amit a vertikutátor biztosít, és most jön a lényeg, rendszeresen nyírni a füvet. Jól nyírt kertet elérhet egy átlagos elektromos vagy benzines fűnyíróval. Az igényes kertészek számára azonban ezek az átlagos fűnyírók nem elegendőek, és nekik készült a hengerkéses fűnyíró.

A kézi hengerkéses fűnyíró már körülbelül két évszázada létezik, és e hosszú idő alatt fejlődött és tökéletesedett, az anyagok cseréjével együtt. Az elv azonban ugyanaz maradt – a vízszintes tengelyen spirális pengék helyezkednek el, és előre mozgatás közben a tengely forgásával történik a fűnyírás. A fű e mozgással szó szerint le van vágva, a végek nem rojtosodnak, és az egyes hajtások így alig szenvednek.

A hengerkéses fűnyírókat szakemberek is használják – benzines hengerkéses fűnyíróval dolgoznak minden golf- és focipályán. A kastélykertek és képviselői terek is ezzel a fűnyíróval vannak nyírva. A füvet mindig legfeljebb a hosszának 1/3-ával kell rövidíteni, és ajánlott viszonylag gyakran nyírni, ideális esetben háromnaponta.

A hengerkéses fűnyíró elektromos vagy akkumulátoros meghajtással is lehet. A professzionális kivitelűek belső égésű motorral vannak. A könnyebb döntéshozatal érdekében a paraméterek, tesztek és felhasználói tapasztalatok alapján összeállítottunk egy válogatást, amely a legjobb kézi fűnyíró és azok véleményeit tartalmazza. Ha jobban szeretne tájékozódni és tudni, mely paraméterekre érdemes figyelni, olvassa el a recenziók alatti vásárlási útmutatót.

A legjobb kézi hengerkéses fűnyírók a fűre – TOP 9

Az asztal a 2024-es tesztekből és értékelésekből származó 9 legjobb hengerkéses fűnyíró válogatását mutatja.

MegjelenéseTermékTípusVágószélességVágásmagasság 
Gardena 380 ACU vélemény és tesztGardena 380 ACUAkkumulátoros38 cm12 - 42 mm
AL-KO Comfort 38 HM vélemény és tesztAL-KO Comfort 38 HMKézi38 cm14 - 35 mm
Fieldmann FZR 1010 vélemény és tesztFieldmann FZR 1010Kézi40 cm14 - 43 mm
Gardena 400 vélemény és tesztGardena 400Kézi40 cm12 - 42 mm
Hecht 5030 vélemény és tesztHecht 5030Kézi30 cm10 - 36 mm
Fiskars StaySharp Plus vélemény és tesztFiskars StaySharp PlusKézi43 cm40 - 100 mm
Gardena 380 EC vélemény és tesztGardena 380 ECElektromos38 cm12 - 42 mm
Bosch AHM 30 vélemény és tesztBosch AHM 30Kézi30 cm12 - 40 mm
Swardman Edwin vélemény és tesztSwardman EdwinBenzines55 cm4 - 45 mm

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Gardena 380 ACUAL-KO Comfort 38 HMFieldmann FZR 1010Gardena 400Hecht 5030Fiskars StaySharp PlusGardena 380 ECBosch AHM 30Swardman Edwin
Ajánlott vágási terület1200 m2400 m2200 m2400 m2150 m2400 m2800 m2400 m22000 m2
Súly14 kg7,9 kg8,8 kg8,9 kg7,8 kg18 kg12 kg6,4 kg57 kg
FűgyűjtőIgen, 35 lNemIgen, 35 lNemIgen, 15 lNemIgen, 40 lNemIgen, 50 l
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Gardena 380 ACU

Gardena 380 ACU vélemény és teszt

Ha szeretné megvásárolni a legjobb otthoni hengerkéses fűnyírókat a piacon, érdemes figyelni erre a termékre - már sok éve kapható, és nincs konkurenciája, vagy legalábbis nem tudunk róla, és a vásárlók mindig elégedetten térnek vissza hozzá. A Gardena 380 ACU akkumulátoros hengerkéses fűnyíró egy 25 V-os akkumulátorral működik, amelynek kapacitása 3,2 Ah, és egy töltéssel körülbelül 300 m² területet képes lenyírni.

Minden pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amiért a fogyasztók hengerkéses fűnyírókat vásárolnak - kábel nélküli, precíz vágás és a végeredmény egy gyönyörű pázsit, amely büszkesége lesz a környéken. Ha az akkumulátor lemerülne és szüksége lenne a kert egy részét lenyírni, akkor akkumulátor nélkül is használható, mint egy hagyományos kézi hengerkéses fűnyíró. A fűnyíró testén található egy töltöttségi állapotjelző is.

A vágási szélessége tiszteletreméltó 38 cm, a vágási magasság 12 és 42 milliméter között állítható. A súlya 14 kilogramm, ami szintén nagyon jó, és a gyártó egy 35 literes gyűjtőzsákot is mellékel. A vágótárcsa minőségi acélból készült és edzett. Az ergonomikusan kialakított, összecsukható keret könnyű szállítást és tárolást tesz lehetővé. Nagyon csendes működésű, még az elektromotor használatakor is, így nem kell tartania a szomszédokkal való vitától, ha késő estig nyírja a füvet.

Az akkumulátoros kivitel előnyei, nagyon hatékony fűvágás
Magasabb beszerzési költségek

AL-KO Comfort 38 HM

AL-KO Comfort 38 HM vélemény és teszt

Az AL-KO Comfort 38 HM népszerű hengerkéses fűnyírója jó vágási szélességgel, 38 centiméterrel rendelkezik, és csak saját erővel működtethető, mivel ez egy tisztán kézi kivitel. Előnyei közé tartozik a középső rész, ahol a gyors és egyszerű összecsukás érdekében csatok találhatók, ami miatt a fűnyíró sokkal kevesebb helyet foglal.

Egyébként ez egy nagyon minőségi termék, amely első osztályú anyagokból készült, ahogy az AL-KO termékeknél megszokott. A henger öt acélkéssel van felszerelve, amelyek tökéletesen tiszta vágást biztosítanak a fű szálainak szétfoszlása nélkül. Nagyon kíméletes a fűhöz, és a működése csendes és könnyű. Emellett nem igényel különleges karbantartást, csak tisztán tartást és éles kések fenntartását.

A vágási magasság 14 és 35 milliméter között állítható, így jól alkalmazkodik a fű aktuális magasságához és a helyes vágási magassághoz, amely legfeljebb a magasság 1/3-a lehet. A lökhárító gumi anyagból készült, és jól védi a gép testét az ütődésektől és a karcolásoktól. Az egyetlen negatívum, ami néhány fogyasztó számára akadály lehet, a gyűjtőkosár hiánya, amely azonban külön megvásárolható. Az alacsony ár, a kis tömeg, 7,9 kg, és a legfeljebb 400 m²-es füves területekre való alkalmasság azonban örömet okoz.

Kompakt, alacsony tömeg, minőségi kivitelezés
Gyűjtőkosár hiánya (megvásárolható)

Fieldmann FZR 1010

Fieldmann FZR 1010 vélemény és teszt

A Fieldmann FZR 1010 kézi fűnyíró kétségtelenül a győztes az ár/érték arány kategóriájában, és ez a termék is a népszerűbbek közé tartozik. A vágási szélessége 40 cm a jobbak közé tartozik, ahogy a vágási magasság is folyamatosan állítható 14 és 43 milliméter között. A súlya 8,8 kilogramm szintén a könnyebbek közé tartozik, így nagyon könnyű és egyszerű lesz vele manőverezni annak ellenére, hogy ez egy tisztán kézi fűnyíró.

Mivel ez csak kézi, előnye a felhasználás korlátlan volta - mindenhol, ahol szükség van a fű tökéletes lenyírására, ott segít. Csak kerülje el a dombos területeket, ahol egyébként sem kényelmes a hengerkéses fűnyírókkal nyírni. A gyártó mindent megtett azért, hogy a munka lehetőleg biztonságos legyen, így minden forgó alkatrészt lefedett.

A lenyírt füvet maga mögött hagyhatja, vagy használhat egy gyűjtőkosarat, amely viszonylag bőséges, 35 literes térfogattal rendelkezik. A markolat összecsukható, így a fűnyíró tárolása csak minimális helyigényt igényel. Az olyan pázsitra, mint a dobozból, öt éles kés gondoskodik, amelyeket élesen kell tartani. Más igényeket ez a fűnyíró nem támaszt Ön felé.

Jó ár/érték arány, 35 literes gyűjtőkosár
Kevesebb érthető összeszerelési útmutató

Gardena 400

Gardena 400 vélemény és teszt

Kézi hengerkéses fűnyíró, amelynek megvásárlása során sem hibázhat, a Gardena 400 típusjelzésű. Akárcsak a cég összes kerti terméke, ez a fűnyíró is minőségi és tartós anyagokból készült, és kiválóan van megkonstruálva. Emellett sík terepen mindenhol lehet vele vágni – sem áramra, sem benzínre nincs szükség.

A vágótárcsa és az alsó kés nem érintkezik, így a fűnyíró rendkívül csendes is. A kezelése sem okoz gondot, köszönhetően a jó 8,9 kg-os súlynak. A munkát nagy kerekek is segítik, amelyek jó tapadást biztosítanak. A gyártó által ajánlott maximális nyírási terület 400 m2, de minden főleg az ön karjaiban lévő erőtől függ.

A fűnyírás paramétereivel ez a fűnyíró is a legjobb hengerkéses modellek közé tartozik. A vágási szélesség 40 centiméter, a vágási magasság 12 – 42 milliméter. A vágótárcsa edzett, ráadásul tapadásgátló réteggel van ellátva, amit majd a könnyű tisztításnál fog értékelni. A markolat összecsukható a könnyű tárolás és szállítás érdekében, csak a gyűjtőkosár hiánya sajnálatos, amit a Gardena nem ad a csomaghoz.

Vágási szélesség 40 cm, összecsukható keret
Gyűjtőkosár nélkül

Hecht 5030

Hecht 5030 vélemény és teszt

A Hecht 5030 kerti fűnyíró kitűnő ár-érték aránnyal rendelkezik, és ez egy viszonylag népszerű modell, különösen kisebb gyepfelületekhez ajánlott. A 150 m2-es területekre ajánlott, ennek megfelelően a vágási szélessége 30 centiméter. Ez egy alap modell kézi vezetéssel, a váz acélból készült.

Ez az egyik kevés modell ebben a kategóriában, amely 10 millimétertől kezdve vág, a maximális vágási magassága pedig 36 mm. A tökéletes vágást 6 kés biztosítja, amelyeket, ahogy a fogyasztók említik az értékelésekben, az első használat előtt be kell állítani. Megfelelő súlya 7,8 kg, és tartalmaz egy praktikus gyűjtőkosarat is.

A kosár 15 literes, és a fogaskerekes dob előtt helyezkedik el. Összességében ez egy funkcionális és jól felszerelt modell, amely képes a legtöbb kerti területet lekaszálni családi házaknál. A jobb tárolhatóság érdekében a fogantyúk könnyen összehajthatók, és a hengerkéses fűnyíró így nagyon kevés helyet foglal.

10 mm-től vág, kiváló ár-érték arány, gyűjtőkosár is tartozik hozzá
A késeket be kell állítani

Fiskars StaySharp Plus

Fiskars StaySharp Plus vélemény és teszt

A Fiskars StaySharp Plus kézi fűnyíró nagyon minőségi fűnyíró, amely kisebb előkertekhez és nagyobb, 400 m2-ig terjedő területekhez is alkalmas. A vágási magasság széleskörűen állítható, 40 mm-től 100 milliméterig. Az alsó határ tehát 4 centiméternél kezdődik, ami néhány vásárló számára elégtelen lehet.

Nagyon minőségi szerkezete van, amit az 5 éves kiterjesztett garancia is bizonyít. Teljes súlya 18 kilogramm, így inkább a nehezebb kivitelűek közé tartozik. A forgó hengeren összesen öt kés van, amelyek nagyon minőségi és edzett acélból készültek. Az ergonomikus fogantyú puha felülete növeli a kényelmet még hosszantartó vágás esetén is.

Örömteli a fűnyíró vágási szélessége, amely 43 centiméter, és úgy van megkonstruálva, hogy a levágott fű előre kerüljön. Itt azonban nincs gyűjtőkosár, amelyet szükség esetén külön kell megvásárolni. Nagyon alacsony a működési zaj, mivel kézi kivitelről van szó. Örömteli a StaySharp rendszer jelenléte is, amely hosszú távú működést biztosít anélkül, hogy a késeket gyakran kellene élezni.

Alkalmas nagyobb területekre is, vágási magasság akár 100 mm, jó vágási szélesség 43 cm
A minimális vágási magasság 40 milliméter

Gardena 380 EC

Gardena 380 EC vélemény és teszt

Elektromos hengerkéses fűnyíró Gardena 380 EC versenytársaihoz képest kedvező ára és kivitele miatt kiemelkedik. Ha nem akar több tízezer forintot költeni egy profi változatra, akkor ez a modell a csúcson van az összes hobbicélú felhasználó számára. Az erős elektromotor 400 W teljesítményű és nagymértékben megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a fűnyírást, higgye el, a különbség a kézi kivitelhez képest valóban észrevehető.

A hengerkéses fűnyíró használható az elektromotor bekapcsolása nélkül is, tehát tisztán kézi fűnyíróként. A vágási szélesség 38 centiméter, ami jó, és a vágási magasság folyamatosan állítható 12 és 42 milliméter között. A súlya 12 Kg, és a gyártó által ajánlott vágási terület akár 800 m2 – így kényelmesen megnyírhat vele egy viszonylag nagy kertet is.

A fűgyűjtő kosár kapacitása 40 liter, ami a kategóriájában az egyik legnagyobb térfogat. A fűnyíró működése halk, és a munka rendkívül könnyű, részben azért, mert itt jelen van a kontaktmentes vágási technika. A nagy gördülő kerekek, a összecsukható váz, vagy a formázott fogantyú és az ergonomikus markolat csak kellemes kiegészítők ezen kiváló elektromos hengerkéses fűnyíró esetében.

A vágótengelyt 400 W teljesítményű elektromotor hajtja
Viszonylag széles, akár 10 cm-es vágatlan szélek

Bosch AHM 30

Bosch AHM 30 vélemény és teszt

Ha egy kis gyepre egy nagyon könnyű, csendes és funkcionális fűnyírót szeretne, akkor itt van a orsós fűnyíró Bosch AHM 30. A vágási szélesség 30 centiméter, és a kézi hajtás ezt a fűnyírót inkább kisebb területekre predesztinálja, annak ellenére, hogy a gyártó a maximálisan ajánlott területet 400 m2-re jelöli meg.

A vágási magasság 12 és 40 milliméter között választható, a vágási magasság beállítása folyamatos, és a ellenkés zárása csuklózással történik. A hengeres késdob visel minőségi golyóscsapágyakat és karbantartást nem igényel – az egyetlen, amit a fűnyíró elvár Öntől, hogy minden nyírás után tisztítsa meg (ez minden típusú fűnyírónál alapvető követelmény), és időnként élezze a késeket, attól függően, hogy milyen gyakran nyír.

A hengerkéses fűnyíró kezelhetősége és igénytelensége olyan egyszerű és igénytelen, hogy nők és serdülő gyermekek is szívesen használják. A vágóberendezés négy ívelt, edzett acél pengével van felszerelve, a vágás elve hasonló az ollóvágáshoz – tehát halk és a legkíméletesebb módszer, amellyel füvét tökéletes állapotban tarthatja.

Nagyon alacsony súly 6,4 Kg, minőségi Bosch kivitel
Kisebb vágási szélesség 30 cm

Swardman Edwin

Swardman Edwin vélemény és teszt

Benzines hengerkéses fűnyíró Swardman Edwin egy nagyon népszerű modell a cseh gyártótól, amely különösen alkalmas nagyobb füves területek tökéletes karbantartására. A látható különbség a kerekek hiánya, amelyeket gördülő hengerek helyettesítenek. Ezek nemcsak hatékony csíkokat hoznak létre, hanem kevésbé tömörítik a talajt, ami jobban hozzáférhetővé teszi a levegőt, vizet és tápanyagokat. A hagyományos fűnyírókhoz képest jelentősen gyorsabb vágási sebességgel büszkélkedhet, amit a Youtube-on lévő videók is igazolnak. Alkalmas akár 2000 m2-es területekre is, és a vágási magasság beállítási lehetőségei is rendkívül széleskörűek, 4 mm-től 45 mm-ig terjednek.

A fűnyíró többféle változatban kapható, az alapfelosztás az Edwin 2.0 Standard 45 és az Edwin 2.0 Standard 55 között van. Ezek között a két modell között a fő különbségek a vágási szélességben vannak, a 45-ös modell 45 centiméteres szélességű, míg a 55-ös modell 55 cm szélességű. A kisebb modellnél a fűgyűjtő kosár 40 literes, és 600 m2-es területekre ajánlott, míg a nagyobb modellnél a kosár 50 literes, és akár 2000 m2-es füves területekre alkalmas. Ha ez még mindig nem lenne elég, a gyártó további modelleket is kínál az Edwin 2.0 Special megjelöléssel, amelyet pontosan az Ön igényei és szükségletei szerint lehet konfigurálni.

Ez a hengerkéses fűnyíró modell jelenleg a kategóriájában a legjobbak közé tartozik, és még az alapfelszereltség sem okoz csalódást a legigényesebb fogyasztóknak sem. Az alapot egy öt pengés hengerkéses dob alkotja, 60 vágással méterenként, négyütemű Kawasaki benzines motorral, amely ráadásul 79 dB-es zajszintjével rendkívül halk. Egyszerű beavatkozással a vágó hengerkéses dob cserélhető bármelyik sok bővítő kazetta egyikére. Ennek köszönhetően a fűnyírót átalakíthatja vertikutátorrá, homok beépítésére szolgáló forgókefévé vagy fűfilc és moha kisöprésére szolgáló eszközzé. Figyelmet érdemel az Electra modell is, amely egy akkumulátoros hengerkéses fűnyíró, páratlan paraméterekkel, amely egy töltéssel akár 1400 m2-es területet képes megnyírni, ráadásul még csendesebb, mint az Edwin.

Átlagon felüli vágási magasság-tartomány, 50l-es fűgyűjtő kosár, gördülés, széles bővítési lehetőségek
Nagyobb súly (a felhasználó számára), kézi szervizelésű motor

Milyen hengerkéses fűnyírót vegyek? (vásárlási útmutató)

Hengerkéses fűnyírót választani a nyírandó terület nagyságától függően kell. Kézi hajtású fűnyírók esetében természetesen a fizikai állóképességétől függ, és ebben az esetben semmilyen ajánlás nem korlátozhatja Önt. Orsós fűnyíró különösen sík területekre ajánlott, a legkisebb dombot is azonnal észreveszi. A pengék hajtását a jobb modelleknél közvetlenül elektromos energiával, vagy akkumulátorral működtetett elektromotor biztosítja. A legprofibb fűnyírók pedig égőmotorosak, és többszörösen drágábbak, mint a hagyományos modellek.

Hengerkéses vagy forgókéses fűnyíró?

A mechanikus fűnyíró a finom ízlésűeknek való. Azok számára, akik tökéletesen precízen nyírt, sűrű, élénkzöld gyepet szeretnének. Egyes fűnyírók hengereivel akár a híres angol kertekben látott ikonikus csíkokat is el lehet érni. A spirálkések élezése meglehetősen költséges, és hibák esetén a szakosodott szerviz is nehezen elérhető. Egyes kereskedők a legolcsóbb hengerkéses fűnyírókat egyszer használatos árucikkeknek nevezik, melyek csak néhány szezonig bírják.
A forgókéses fűnyíró kevésbé igényes felhasználóknak szánt. Fűnyírás közben kényelmesebb, kevésbé fizikailag megerőltető, a pengéje jelentősen tovább marad éles, és a szervizelés is könnyebben elérhető. Azonban vele nem érhető el olyan tökéletes nyírás, mint a hengerkésessel. Másrészről, a két típus fűnyíró kiválóan kiegészítheti egymást – a forgókéses az elburjánzott fű levágására, a hengerkéses a tökéletes utómunkálatokra.

Hajtás típusa

Kézi

Ez a leggyakoribb típusú kézi fűnyíró, amelyet családi házak kertjeiben találhatunk. A spirálkések előre haladását és forgását a fűnyíró kezelője biztosítja. Előrehaladás közben a vízszintes henger forog, ezáltal történik a nyírás. A kézi hengerkéses fűnyírók a legolcsóbb kivitelek közé tartoznak, minimális karbantartást igényelnek, és tartós, robustus gépek.

Elektromos

A hengert elektromotor hajtja, míg az előrehaladást továbbra is a kezelő biztosítja. Ez lényegesen kisebb fizikai megterhelést jelent, mint a tisztán kézi kivitel esetében. A vágási teljesítmény is jobb, így jobb eredmények érhetők el. Az egyetlen hátrány a tápkábel korlátozottsága és a magasabb beszerzési ár.

Akkumulátoros

Majdnem ugyanaz a konstrukció, mint az elektromos mechanikus fűnyíró esetében. A henger mozgását elektromotor biztosítja, amelyet akkumulátorok táplálnak. Ezekből a akkumulátorokból korlátlan mennyiséget használhat, így nagyobb füves területeket is nyírhat. Ez a kivitel is jelentősen csökkenti a fizikai megterhelést, javítja a teljesítményt és a nyírási eredményeket, ráadásul nem korlátozza Önt a hosszabbító kábel. Mind az elektromos, mind az akkumulátoros kivitel nagyobb teljesítményének köszönhetően gyűjtőkosárral együtt használatos.

Benzines

A benzines orsós fűnyíró meglehetősen drága kivitel a háztartási körülmények között. Ezek a fűnyírók 30 ezer forinttól kezdődnek és probléma nélkül emelkednek százezer felett. Nem találhatók meg a szokásos kerti technika kereskedőknél, csak specializált cégeknél. Előnyük a magas teljesítmény és a képesség, hogy akár ezer négyzetméteres területeket is tökéletesen le tudnak nyírni. Még nagyobb kivitelűeket találhatunk golfpályák greenjein.

Vágási szélesség és magasság

Ezek a két teljesítményparaméterek határozzák meg, milyen eredményeket érhetünk el a fűnyíróval. A könnyű, alapvető kivitelek szélessége 30 centiméter, míg a haladó modelleknél 45 centiméterig terjed. A vágási magasság fontos tulajdonság, és jó, ha fokozatmentesen állítható, nem csak néhány lépcsőben. Mivel a fű vágása hengerkéses fűnyíróval részletek kérdése, a pontos milliméterben történő beállítás fontos.

Gyűjtőkosár és súly

A hengerkéses fűnyíróval történő nyírás után a levágott füvet nem kell fáradságosan összegereblyézni, ehhez a gyártók a legtöbb modellhez vagy közvetlenül mellékelnek, vagy kiegészítőként külön árulnak gyűjtőkosarakat. A gyűjtőkosár rendkívül praktikus dolog, és jó, ha használják. Különböző űrtartalmúak lehetnek a fűnyíró teljesítményétől függően, 15 litertől 40 literig terjedhetnek.
A kézi hengerkéses fűnyírók súlya hasonló, körülbelül tíz kilogramm körül mozog. Azonban vannak olyanok is, amelyek 6 kg, de akár 20 kg is lehetnek. Az elektromos vagy akkumulátoros hengerkéses fűnyírók a elektromotor súlya miatt nehezebbek – 12 – 20 kilogramm közötti súlyt érnek el. A benzines hengerkéses fűnyírók természetesen a legnehezebbek, súlyukat több tucat kilogrammban számolják.

4.3/5 - (21 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz