Háztartás,

Gázkazán: legjobb kondenzációs kazánok 2024-ban

Gázkazán ajánlott választás mindenki számára, aki érdeklődik a viszonylag környezetbarát, tiszta, egyszerű, valamint olcsó és hatékony fűtés iránt. Különösen igaz ez, ha a választott berendezés egy modern kondenzációs gázkazán, ami a mai termelés standardjává vált.

A gázkazán nem csak családi házakban használható, hanem más ingatlanokban és létesítményekben is. Nagy előnye a fűtés egyszerűsége és szinte nullás gondozási igénye, mivel nem szükséges tüzelőanyagot hozzáadni, hamut eltávolítani és más piszkos tevékenységeket végezni. Összességében a gázfűtés nem olyan olcsó, mint a szilárd tüzelőanyaggal működő kazánoké, de ennek ellenére népszerű megoldás. Az egyetlen hátrány a gáz bevezetésének szükségessége az épületbe, vagy a kazánhoz történő gázcsatlakoztatás nyomástartó palackból (különösen nyaralóknál való használat esetén).

Egy minőségi gázkazánnak könnyedén fel kell tudnia melegíteni a belső teret, fel kell melegítenie a fürdővízet vagy az edények mosogatásához szükséges vizet, és egyszerű, igénytelen kezelhetőséggel kell rendelkeznie. Lehet akár falra szerelhető (fali típus), vagy közvetlenül a földön álló, ebben az esetben stacionárius gázkazánról beszélünk.

Legjobb gázkazánok – TOP 10

Az alábbi táblázat a 2024-es év tesztjeiből és értékeléseiből válogatott 10 legjobb gázkazánt mutatja be.

MegjelenéseTermékKazán típusaHatásfokHőteljesítmény 
Ariston CARES S 24 vélemény és tesztAriston CARES S 24Fali105 %4,6 - 24 kW
Immergas Victrix Omnia vélemény és tesztImmergas Victrix OmniaFali91 %4,1 - 25 kW
Baxi NUVOLA DUO-TEC+ 24 vélemény és tesztBaxi NUVOLA DUO-TEC+ 24Fali105,8 %3,4 - 24 kW
Bosch GC 2300iW 22/25 C vélemény és tesztBosch GC 2300iW 22/25 CFali108,5 %3,4 - 23,2 kW
Viadrus Garde G42 ECO 4Z020TH vélemény és tesztViadrus Garde G42 ECO 4Z020THÁlló93 %8 kW
Protherm Tiger Condens 25 KKZ21 vélemény és tesztProtherm Tiger Condens 25 KKZ21Fali108,4 %4,9 - 25,5 kW
Junkers CerapurSmart ZSB 22-3 CE vélemény és tesztJunkers CerapurSmart ZSB 22-3 CEFali109 %20 - 29,9 kW
Protherm Tiger Condens 20/26 KKZ42 vélemény és tesztProtherm Tiger Condens 20/26 KKZ42Fali-2,8 - 21,9 kW
Protherm Gepard Condens 18/25 MKV-A vélemény és tesztProtherm Gepard Condens 18/25 MKV-AFali108,5 %5,3 - 19,1 kW
Protherm Medvěd Condens 35 KKS vélemény és tesztProtherm Medvěd Condens 35 KKSÁlló-10,1 - 35 kW

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Ariston CARES S 24Immergas Victrix OmniaBaxi NUVOLA DUO-TEC+ 24Bosch GC 2300iW 22/25 CViadrus Garde G42 ECO 4Z020THProtherm Tiger Condens 25 KKZ21Junkers CerapurSmart ZSB 22-3 CEProtherm Tiger Condens 20/26 KKZ42Protherm Gepard Condens 18/25 MKV-AProtherm Medvěd Condens 35 KKS
EnergiahatékonyságiAAAAB, CAAAAA
Tömeg26 kg29 kg62 kg36 kg100 kg56,7 kg47,8 kg55 kg31,6 kg102 kg
Átfolyó víz fűtésIgenIgenNemIgenNemIgen-NemIgenNem
Tágulási tartály űrtartalma8 l8 l40 l--12 l8 l12 l8 l95 l
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Ariston CARES S 24

Ariston CARES S 24 vélemény és teszt

Kombi gázkazán Ariston CARES S 24 sok felhasználói vélemény szerint nagyon megbízható kazánnak tekinthető, amelyet gyakran ajánlanak a szakemberek is. A tapasztalatok szerint kiváló az ár/érték aránya és egyszerű kezelhetősége miatt ritkán hibásodik meg, így megbízható.

Ez egy kondenzációs típusú kazán, maximális 24 kW teljesítménnyel és 108,5%-os hatékonysággal harminc százalékos terhelés mellett. A szokásos 230 V feszültségre csatlakoztatható és falra szerelhető kivitelű. Átfolyós konstrukciót használ, ugyanakkor rendelkezik egy 8 literes tágulási tartállyal a fűtéshez.

A gyártó szerint a készülék csendes, és a zajszintet a felhasználók is alacsonynak ítélik meg tapasztalataik alapján. A felhasználók értékelik a könnyű, egyszerű kezelhetőséget és viszonylag egyszerű telepítést, amikor régi kazán cseréjéről van szó. Méreteivel a kis gázkazánok közé tartozik, amit alacsony tömege is igazol. Természetesen kompatibilis az új ErP előírásokkal és az energetikai hatékonysági osztálya A mindkét vizsgált paraméterben.

Kiváló ár/érték arány, lehetőség a garancia meghosszabbítására, egyszerű és funkcionális kialakítás
Semmi lényeges

Immergas Victrix Omnia

Immergas Victrix Omnia vélemény és teszt

Kondenzációs gázkazán Immergas Victrix Omnia nagyon népszerű a felhasználók körében az alacsony ára és a minőségi kivitelezés miatt. A szakmai szerelőtechnikusok szerint minőségi komponenseket tartalmaz, amilyeneket a drágább gázkazánok is használnak. Mindezt ötéves kiterjesztett garanciával egészítik ki, ami mindig örömteli.

Nagyon kompakt méretekkel rendelkezik, mélysége csak kevéssel több mint 25 centiméter, így könnyedén elfér kis lakásokban vagy műszaki helyiségekben. A tapasztalatok szerint működése csendes, gazdaságos és szinte gondtalan, a kezelése és karbantartása egyszerű. Előnye még a gyors reakcióideje, és egyes felhasználók a megbízható kézi nyomásmérőt is értékelik.

Ideális fűtésre és használati melegvíz előállítására is. Kondenzációs gázkazán típus, ami falra szerelhető. Természetesen termostátokkal is képes együttműködni, sőt, akár a külső időjárási érzékelővel is vezérelhető. Természetesen megfelel a jelenlegi normáknak, és az energetikai osztályban A kategóriába sorolható.

Hosszú garancia és minőségi komponensek, egyszerű kezelhetőség és karbantartás, külső időjárásra való reakció lehetősége
Semmi lényeges

Baxi NUVOLA DUO-TEC+ 24

Baxi NUVOLA DUO-TEC+ 24 vélemény és teszt

Gázkazán vízmelegítéssel Baxi NUVOLA DUO-TEC+ 24 technikailag nagyon fejlett, ami az enyhén magasabb árat is indokolja. Kondenzációs kazántípus, falra szerelhető kivitelben és széles, 1:7-es modulációs teljesítménytartománnyal. Rozsdamentes melegvíztartályában 30 perc alatt akár 385 liter melegvizet képes előállítani.

Rendelkezik magas hatékonyságú modulációs keringető szivattyúval, és előny, hogy a csatlakozó készlet, ellentétben más kazánokkal, a szállítás részét képezi. Lehetőség van a BAXI MAGO intelligens termosztáthoz való csatlakozásra, és NOx 6-osztályba tartozik.

A felhasználók tapasztalatai alapján a vélemények nagyon pozitívak, értékelik a 40 literes rozsdamentes melegvíztartályt és a kompatibilitást a régi atmoszférikus kazánokkal – így a csatlakoztatáshoz minimális szervizműveleteket igényel. Az energetikai TUV osztály és a fűtési energetikai osztály természetesen A.

Technológiai fejlettség, beépített rozsdamentes TV tartály, háttérvilágításos LCD kijelző
Semmi lényeges

Bosch GC 2300iW 22/25 C

Bosch GC 2300iW 22/25 C vélemény és teszt

Kondenzációs gázkazán Bosch GC 2300iW 22/25 C kompakt méretekkel rendelkezik, és ennek megfelelően alacsonyabb tömeget is. Teljesítménye 3,4 és 23,2 kW között állítható, ami nagy lakásokban és családi házakban is ideális. A kazán az A energiaosztályba tartozik, és hatékonysága akár 108,5%.

Ez egy fali típusú átfolyós kazán, nagyon energiatakarékos, és a moduláció széles tartományával rendelkezik, akár 1:8-ig. A felhasználók véleményeikben a kazán egyszerű telepítését és könnyű beállítását emelik ki; rendelkezik egy kerek vezérlőpanellel kijelzővel, ami valóban nagyon áttekinthető.

A kiváló hangszigetelésnek köszönhetően a kazán rendkívül csendes, amit a tapasztalatok is megerősítenek. A kazánhoz például vásárolható egy vezeték nélküli Key modul is, amely lehetővé teszi a kazán vezeték nélküli vezérlését WLAN hálózaton keresztül. A telepítés nagymértékben rugalmas, így annak beüzemelése nagyon egyszerű és mindenekelőtt gyors.

Kompakt méretek és csendes működés, magas hőhatásfok akár A+, intuitív kezelhetőség
Semmi lényeges

Viadrus Garde G42 ECO 4Z020TH

Viadrus Garde G42 ECO 4Z020TH vélemény és teszt

A Viadrus Garde G42 ECO 4Z020TH kombi gázkazán ideális megoldás nagyobb terek fűtésére, és alacsony hőmérsékletű öntöttvas kazánként van besorolva. A modell atmoszférikus égőt használ, és olyan hőmérsékleti rendszerekhez készült, amelyek kényszerített keringetésen és közvetett vízmelegítésen alapulnak egy tárolóban. A konstrukció minősége kiküszöböli az alacsony hőmérsékletű korrózió kialakulását.

Kiemelkedően magas hatékonyság jellemzi, amely eléri a 93,5%-ot, és a fűtési energiahatékonysági osztálya C. Ha a vizet is melegíti, akkor a kazán B energiaosztályba tartozik. A kazán két működési módot kínál, High/Low, és lehetőség van az automatikus átváltásra is.

A kazán alacsony károsanyag-tartalmú füstgázok miatt környezetbarát készüléknek számít. A teljesítménytartomány a kialakítástól függően 8 és 30 kW között mozog, és a javasolt fűtővíz hőmérséklete 45-85 Celsius fok között van. Ez egy álló gázkazán, tehát a padlón helyezkedik el, és tömege száz kilogramm.

Környezetbarát, magas hatékonyság, a víz hőmérsékletének tartománya, öntöttvas kivitel
Magasabb beszerzési ár

Protherm Tiger Condens 25 KKZ21

Protherm Tiger Condens 25 KKZ21 vélemény és teszt

A Protherm Tiger Condens 25 KKZ21 gázkazán két változatban kerül piacra, 21 literes vagy 42 literes tároló mérettel. Az olyan modern jellemzők, mint az áramlásmoduláció és az autodiagnosztika, vagy a modern ekvitermikus eBus szabályozás, természetesen megtalálhatók benne.

A konstrukció részét képezi egy 12 literes össztérfogatú TV tágulási tartály is. Biztonsági szempontból a kazán rendelkezik fagyállóság elleni védelemmel és IPX4D védelemmel. Emellett nem hiányzik a praktikus digitális vezérlés, amely egy hasznos kijelzővel van kiegészítve.

Nagy előnye a gazdaságossága, amit az A energiaosztály is megerősít. A kazán hatékonysága akár 108,4 százalék is lehet. A beállítható OV tartomány 10 – 80 Celsius fok között van, míg a TV beállítási tartománya 45 – 65°C között van.

Magas hatékonyság, A energiaosztály, 2 tárolóváltozat
Függesztett kivitelben magasabb, közel 57 Kg tömeg

Junkers CerapurSmart ZSB 22-3 CE

Junkers CerapurSmart ZSB 22-3 CE vélemény és teszt

Gázkazán JUNKERS CerapurSmart ZSB 22-3 CE kizárólag fűtésre készült. Rendelkezik egy nagyon gazdaságos keringető szivattyúval, ami hozzájárul az üzemeltetési költségek csökkenéséhez. Ez a hatásfokra vonatkozó szabványos besorolásban is megmutatkozik, ami akár 108%-os értéket is elér. Akárcsak a CerapurSmart modell, amit helyettesít, ez a modell is nagyon kompakt, méretei 850x400x370 mm.

Ideális családi házakhoz és lakásokhoz egyaránt. Egy szabadalmaztatott SolarInside algoritmust használ, amely lehetővé teszi a napenergia felhasználását is. A rendkívül alacsony kibocsátásnak köszönhetően környezetbarát és egyben csendes működés jellemzi.

A Bosch Heatronic® III vezérlőegység egyszerű kezelhetőséget és beállítást tesz lehetővé, amit egy szöveges kijelző támogat. Rendelkezik beépített szabályozással és figyelmeztet a szokatlan üzemmódokra. A hőteljesítmény 20 – 29,9 kW között van.

SolarInside algoritmus, Bosch Heatronic® III egység, magas hatékonyság
Csak fűtésre

Protherm Tiger Condens 20/26 KKZ42

Protherm Tiger Condens 20/26 KKZ42 vélemény és teszt

Kondenzációs gázkazán Protherm Tiger Condens 20/26 KKZ42 számos innovatív funkcióval és technológiával rendelkezik, amelyek növelik annak gazdaságosságát és a felhasználói kényelmet is. Ez egy fali gázkazán két integrált melegvíz-tárolóval.

Érdemes megemlíteni az Isodyn3 okos funkciót, amely automatikusan felismeri, hogy milyen mennyiségben és mikor van szükség a leggyakrabban meleg vízre. Az adatok beépített memóriában tárolódnak, és ennek megfelelően a kazán tökéletesen igazodik az Ön igényeihez, hatékonyabbá teszi a működést és automatikusan csökkenti a gázfogyasztást.

Ezenkívül a kazán FlameFit innovatív technológiával is felszerelt, amely automatikusan felismeri a gáz minőségét. A kiértékelés alapján a kazán beállítja a megfelelő égést, ezzel csökkenti a kipufogógázok mennyiségét és védve van a környezetet. Fokozatmentes teljesítményszabályozással rendelkezik 1:10 arányban, autodiagnosztikával és egy áttekinthető kezelőpanellel, amely kijelzővel és több gombbal rendelkezik.

Innovatív FlameFit technológia, Isodyn3 okos funkció, két integrált melegvíz-tároló
Nagyobb súly 55 kg

Protherm Gepard Condens 18/25 MKV-A

Protherm Gepard Condens 18/25 MKV-A vélemény és teszt

Kondenzációs gázkazán Protherm Gepard Condens 18/25 MKV-A olyan változat, amely fűtésre és azonnali melegvíz-ellátásra is alkalmas. A hőcserélő lemezen keresztüli melegvíz-ellátás történik. A kazán előnyei közé tartozik az ErP készenléti állapot és a teljes hatékonysága is, amely akár 108,5%-os is lehet. Ezáltal rendkívül gazdaságos berendezés otthonokba és lakásokba.

A szerkezet rendelkezik egy nagyon hatékony szivattyúval, akárcsak egy 8 literes tágulási tartállyal. Védelemmel rendelkezik a befagyás ellen, praktikus digitális vezérléssel, autodiagnosztikával, de biztonsági elemekkel is, beleértve a befagyás elleni védelmet vagy az IPX4D védelmi értéket.

A víz OV hőmérsékleti beállítási tartománya 10 – 80 Celsius fok között van. A melegvíz TV hőmérsékletének beállítási tartománya 35 – 60 Celsius fok között van, és a modell méretei 740 x 418 x 300 milliméter, súlya viszonylag jó, 31,6 Kg.

Hatékonyság, ErP készenléti állapot, autodiagnosztika
Beállított befagyás elleni védelem

Protherm Medvěd Condens 35 KKS

Protherm Medvěd Condens 35 KKS vélemény és teszt

Stacionárius gázkazán Protherm Medvěd Condens 35 KKS a felhasználói vélemények szerint kiváló ár-érték arányú, megbízható és a fűtési rendszerben előforduló szennyeződésekkel szemben is nagyon ellenálló a robustus kivitelezésének köszönhetően. Az egyetlen hátrányként említett aspektus a vélemények szerint az, hogy nincs olyan változat, amely beépített melegvíz-tartállyal rendelkezne – mindig külön kell azt integrálni.

Ez természetesen egy kondenzációs típusú gázkazán az A energiaosztályban, azonban a pontos hatékonyságot a gyártó nem közli. Folyamatos teljesítménymodulációval rendelkezik, amely ebben a változatban 10,1-től 35 kW-ig terjed. Melegvíz-tartály nélkül elsősorban fűtésre alkalmas, és nagy teljesítménye miatt nagy családi házak vagy más épületek számára is ideális.

Nagy elsődleges hőcserélő térfogata van, amely 95 liter. Ez lehetővé teszi a problémamentes cserét a régi kazántípusokkal, amit a fogyasztók nagyra értékelnek. Sokféle kiegészítővel bővíthető, például egy 80/125 mm-es hitelesített füstelvezetéssel vagy egy kiegészítő kezelőmodullal.

Magas ellenálló képesség a fűtési rendszer szennyeződéseivel szemben, robustus kivitel, kompatibilitás
Nincs beépített melegvíz-tartály

Melyik a legjobb kondenzációs kazán?

A piacon a legjobb kondenzációs kazánok azok a márkáké: Ariston, Immergas, Baxi, Wolf, Saunier Duval, Vaillant. A legmegbízhatóbb kondenzációs gázkazánokat kínálják, kiegyensúlyozott ár/érték arányt és széles modellválasztékot kínálnak lakásokba és régi házakba egyaránt. A gázkazánok árai leggyakrabban 310 000 Ft-tól 920 000 Ft-ig terjednek. A bojlerral (melegvíz-tárolóval) rendelkező kazánok inkább a közép- és magasabb árkategóriában találhatóak.

Milyen gázkazánt vegyek? (vásárlási útmutató)

A kombi gázkazán kiválasztásakor figyelembe kell venni a különféle típusok és a saját körülményeink megfelelőségét. Lehet szó klasszikus, mára már valójában elavult kivitelről, vagy modern, kondenzációs gázkazán. Ez az opció jelentősen magasabb hatékonyságot biztosít, és így nagyobb megtakarítási lehetőséget kínál, viszont a beszerzési költségei magasabbak.

Füstgáz elvezetés

A gázkazánokat a füstgáz elvezetés szempontjából két kategóriába soroljuk. Vannak olyan típusok, amelyek a kéményen keresztül távoznak, ahol a füstgázok automatikusan a kémény shaftjába kerülnek, amelyet külön kell bélelni és hitelesíteni. A másik típus a kényszerű kipufogógázos kazánok. Ebben az esetben a turbó kazánról van szó. A turbó gázkazánoknál az összes füstgáz egy ventilátorral és kipufogó rendszerrel távozik, ami például egy vízszintes áttörésen keresztül vezet a falon – így nincs szükség hagyományos kéményre.

Hatékonyság

Itt egy egyszerű szabály érvényesül, minél magasabb a hatékonyság, annál jobb, főleg a működés gazdaságossága és a megtakarítások lehetősége szempontjából. A klasszikus gázkazán körülbelül 90 százalékos hatékonyságot kínál. Ha a kazán hatékonysága jelentősen 90% alatt van, nem modern kivitelről van szó. A piacon a legjobb választás a hatékonyság szempontjából kétségkívül a kondenzációs gázkazánok. Ezek az egységek a hatékonyságot akár 100% feletti értékre is képesek növelni, körülbelül 103 – 108% körül mozognak, a fűtési rendszerből nem távozó hő felhasználásával.

A kazán használata

Az első és alapvetően magától értetődő opció minden piacon lévő modellnél a víz melegítése, amely a fűtési rendszerekben van felhasználva. Egyszerűen fogalmazva ez a fűtés. Egyes más modelleket továbbá a háztartás egészének meleg vízellátására is lehet használni. Ezek a kivitelek tovább oszthatók két alcsoportra: gázkazán melegvíz-tárolóval és a másik, ahol az átfolyós vízmelegítés történik. Népszerűek azok a kazánok is, ahol a két említett technológia kombinálva van.

A kazán teljesítménye

A gázkazánt a teljesítménye alapján is érdemes választani. Ennek az értéke elsősorban attól függ, hogy mekkora helyet kell vele fűteni. Egy másik modell alkalmas egy kis lakáshoz, és egy másik egy nagy, többszintes házhoz. Szerepet játszik a padlóterület és a helyiségek teljes térfogata is. A megfelelő teljesítmény kiszámításába bele kell számítani az épület hőveszteségeit is – azaz, hogy mennyi hő szökik el. A megfelelő teljesítményt egy szakembernek kellene kiválasztania.

A kazán elhelyezése

Az első lehetőség az úgynevezett fali gázkazán, amely a falra van szerelve és lakásokban, valamint családi házakban is telepíthető. A másik lehetőség a szabadon álló gázkazán, amely különösen családi házakban használatos. A szabadon álló kazánt rendszerint a műszaki helyiségben helyezik el, nem van a falra szerelve, hanem a földön áll.

A kazán további tulajdonságai

A gázkazán kiválasztásánál további tulajdonságok is fontosak lehetnek, mint például a vízhőmérséklet OV és TV beállításának lehetőségei, vagy különféle biztonsági funkciók. Ezek közül néhány például a védelmi fokozat, az autodiagnosztikai képesség, vagy a fagy elleni védelem. Egy jó iránymutatás a megtakarítás szempontjából lehet az automatikus teljesítményszabályozás képessége vagy az úgynevezett ekvitermikus szabályozás funkció. A kazánok közötti választáskor figyelembe vehető az is, hogy az adott modellek melyik energiaosztályba tartoznak.

4.1/5 - (54 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz