Háztartás,

Hősugárzó – melyik a legjobb és energiatakarékos?

A hősugárzó a közvetlen fűtőberendezések közé tartozik, amelyek alacsony áron beszerezhetők. Általában kiegészítő fűtésként használják meghatározott helyiségekben, ahol gyorsan szeretnénk növelni a hőmérsékletet. Gyakran vásárolják meg ilyen célokra például üdülőházakba, mint a kunyhók, nyaralók vagy garázsokba, műhelyekbe stb.

A hősugárzó fő előnye elsősorban a korábban említett alacsony beszerzési ár, valamint a könnyű telepítés, ami csupán az elektromos hálózathoz történő csatlakozást jelenti. Könnyű súlya miatt könnyen szállítható, és bekapcsolás után azonnal hőt termel. Lényegében elektromos fűtőpanelről van szó, amely egy erős ventilátorral van felszerelve, ami szétoszlatja a felmelegedett levegőt a helyiségben.

A kiválasztásuk során a legfontosabb, hogy legyen elképzelésünk arról, milyen nagy helyiséget tervezünk fűteni, és ennek megfelelően válasszunk a szükséges teljesítménnyel rendelkező terméket. Gyakran kínálnak több fokozatú teljesítményt, és sok közülük működhet mint hagyományos ventilátor is, ami nyári hónapokban jön jól. Néhány fogyasztó számára előnyösebb alternatíva lehet az olajradiátor, amely hosszabb távú fűtésre jobb megoldás.

A legolcsóbb hősugárzók a levegőt fűtő spirállal melegítik, alternatívájuk a kerámia fűtőtestes légfűtők, amelyek akár egyharmadával csökkenthetik az elektromos energia költségeit. A legtöbb készülékben találhatunk termostátot, és néhány rendelkezhet időzítővel, kijelzővel és egyéb modern kezelőelemekkel, amelyek növelik a kezelési kényelmet.

Legjobb hősugárzók – TOP 10

Az alábbi táblázatban a 2024-es évre vonatkozóan a 10 legjobb hősugárzó válogatása található tesztek és értékelések alapján.

MegjelenéseTermékTeljesítményFűtési fokozatok számaFűtőelem 
Klarstein Hightower Heat Deluxe vélemény és tesztKlarstein Hightower Heat Deluxe2200 W3Kerámia
Somogyi Elektronic Home FKF 59201 vélemény és tesztSomogyi Elektronic Home FKF 592012000 W2Fűtőspirál
Klarstein Hot Spot Pebble vélemény és tesztKlarstein Hot Spot Pebble2000 W3Kerámia
ETA Vietro 0622 vélemény és tesztETA Vietro 06222000 W2Fűtőspirál
Ardes 4P11 vélemény és tesztArdes 4P112000 W3Kerámia
Imetec 4012 vélemény és tesztImetec 40122000 W2Kerámia
ECG TV 30 vélemény és tesztECG TV 302000 W2Fűtőspirál
Tristar ka5045 vélemény és tesztTristar ka50451800 W2Kerámia
Sencor SFH 6011RD vélemény és tesztSencor SFH 6011RD600 W1Fűtőspirál
HomeLife MINI HEATER KLW-007A vélemény és tesztHomeLife MINI HEATER KLW-007A400 W2Kerámia

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Klarstein Hightower Heat DeluxeSomogyi Elektronic Home FKF 59201Klarstein Hot Spot PebbleETA Vietro 0622Ardes 4P11Imetec 4012ECG TV 30Tristar ka5045Sencor SFH 6011RDHomeLife MINI HEATER KLW-007A
TípusSzabadon állóFaliFali, szabadon állóSzabadon állóSzabadon állóSzabadon állóSzabadon állóSzabadon állóSzabadon állóA konnektorba
Tömeg6,5 kg2,5 kg2,2 kg0,93 kg3 kg1,5 kg1,04 kg1,9 kg0,5 kg-
Zajszint39 dB60 dB-56 dB--50 dB-49 dB55 dB
TermosztátIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgenNemIgenIgen
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Klarstein Hightower Heat Deluxe

Klarstein Hightower Heat Deluxe vélemény és teszt

Energiatakarékos hősugárzó Klarstein Hightower Heat Deluxe nem csak a nevében, hanem a kivitelezésben és funkcióiban is igazán prémium termék. A fogyasztói tapasztalatok szerint hatékony, különösen értékelik azt a gyorsaságot, amellyel fel tudja melegíteni a teret. Bekapcsolás után azonnal kezd fűteni és nagyon csendes - 39 dB, így éjszakai fűtés közben sem zavar.

Ahogy a fogyasztók további észrevételeiben is olvasható, az alacsony zajszint csak az első teljesítményszinten érvényes, magasabb teljesítménynél a zajszint is nő. Több teljesítményszint áll rendelkezésre, a legmagasabb teljesítmény 2200 W. A ventilátor két sebességgel indítható és működhet fűtés nélkül is, tehát csak ventilátorként.

A hősugárzó kétféleképpen vezérelhető, van távirányító vagy érintőképernyős panel, amelyen kijelző is található. Örömteli a termostat jelenléte is, ahol a hősugárzó a beállított hőmérséklet szerint önállóan működik, amely 5 és 35 °C között állítható. Természetesen van túlmelegedés elleni védelem és biztonsági kapcsoló az esetleges felborulás ellen.

Prémium termék sok funkcióval, minőségi kivitelezés, takarékos kerámia PTC fűtőelem
Az első teljesítményszinten jelzett alacsony zajszint

Somogyi Elektronic Home FKF 59201

Somogyi Elektronic Home FKF 59201 vélemény és teszt

Legjobb fürdőszobai hősugárzó a Somogyi Elektronic Home FKF 59201 nagyon kedvelt termék. Gyakran kerül a fürdőszobába telepítésre, mert kompakt és a falra szereléskor nem foglal sok helyet.

A felhasználók a véleményekben kiemelik a jó fűtési sebességet, a könnyű kezelhetőséget és a teljesen elegendő funkciók számát. A kritikák főként a rövidebb tápkábelre irányulnak, amit néhányan hosszabbra értékelnének. Az előnyei közé tartozik kétségtelenül a termostat jelenléte, amely képes fenntartani a beállított hőmérsékletet, és elérését követően a hősugárzó automatikusan kikapcsol, beleértve a ventilátort is.

Két teljesítményszinttel rendelkezik, az alacsonyabb szinten 1000 W, a magasabb szinten 2000 W teljesítményt nyújt. A vezérlés megoldható közvetlenül a készüléken, valamint távirányítóval is. Továbbá kellemes a legfeljebb 12 órás időzítő lehetősége, vagy a hőlégventilátor egy hétre előre történő programozásának lehetősége.

Fali fürdőszobai hősugárzó, légterelő lamella, távirányító
Rövidebb tápkábel

Klarstein Hot Spot Pebble

Klarstein Hot Spot Pebble vélemény és teszt

Kerámiabetétes hősugárzó Klarstein Hot Spot Pebble különleges kialakításának köszönhetően egyedülálló, ezért sok fogyasztó választja dizájnelemként, nemcsak fürdőszobájába. Pontosan a fürdőszoba az a hely, amelyet a gyártó elsődlegesen tervezett. Falra szerelve ki lehet használni a beépített törölközőtartót, ami közvetlenül a meleg levegő irányába helyezkedik el.

Annak ellenére, hogy a hősugárzót falra is lehet szerelni, használható szabadon állóként is. Bár az kialakítás alapján úgy tűnhet, hogy a meleg levegő egyenletesen oszlik el a fűtőtest körül, ez nem így van. A ventilátor iránya csak lefelé, mint azt a fogyasztók véleményei is hangsúlyozzák. Ezzel szemben tetszik nekik a különleges kialakítás, valamint a hibátlan és gyors működés.

Maximális teljesítménye 2000 W, és ideális 40 m2 alapterületű helyiségekbe. Modern PTC kerámia fűtőtesttel van felszerelve, amely energiahatékony. Természetesen van benne termostat is, amely 10 és 49 °C közötti hőmérséklettartományban állítható, illetve távirányítóval is rendelkezik. Meleg napokon is hasznos, amikor csak hideg levegőt fúj.

Egyedülálló funkcionális dizájn, gyors és hatékony fűtés, integrált törölközőtartó
Csak lefelé fúj

ETA Vietro 0622

ETA Vietro 0622 vélemény és teszt

Meleg levegő hősugárzó ETA Vietro 0622 a megfizethető árkategóriájú és mégis magas teljesítményű termékek közé tartozik. A készüléken két teljesítményi módot választhat, amelyek 1000 vagy 2000 W. Rendelkezik hideg levegő fújás funkcióval, és két ventilátorsebesség közül lehet választani.

Az alapfelszereltség része a túlmelegedés elleni biztosíték, és található itt biztonsági biztosíték is, amely biztosítja a készülék kikapcsolását, ha az elesik vagy felborul. Látható, hogy a gyártó hangsúlyt fektetett a biztonságos működésre, amit értékelünk. Ebben a tekintetben azonban értékelnénk egy időzítő funkciót is, amely azonban megdrágítaná a készüléket.

A fűtőtest praktikus fogantyúval van ellátva, amely segítségével könnyen szállítható. A készüléken található termostat is. Maga a termostat azonban kissé nehezen állítható be, alacsonyabb hőmérsékleteknél kis helyiségben nem képes megfelelő hőmérsékletet tartani.

Biztonsági funkciók, légkeringtetési funkció, ár-érték arány
A termostat viselkedése alacsonyabb hőmérsékleteknél

Ardes 4P11

Ardes 4P11 vélemény és teszt

Hősugárzó termostattal Ardes 4P11 megfogja Önt, ha nem csak funkcionális készüléket keres, hanem stílusos kiegészítőt is a modern otthonba. Olasz tervezői stúdió által tervezett, és ez látszik is rajta. Nem csak a designról van szó, hanem minőségi kerámia fűtőtestről is, amely magasabb hatékonyságot ígér.

A készülék teljesítménye 2000 W, és három teljesítményfokozat közül lehet választani. A ventilátor lehetőséget biztosít arra is, hogy választhatóan csak hideg levegőt fújjon. Természetesen jelen vannak a biztonsági funkciók is, mint a túlmelegedés elleni védelem és a felborulás elleni védelem. A fűtőtest működéséről tájékoztatást adó jelzőlámpa van.

A készülék termostattal van felszerelve, amely hatékony kék LED fényben világít. Ez praktikus funkciót is betölt, mert sötétben is kezelhető. Az ár figyelembevételével még több funkciót várnánk, például egy praktikus időzítőt.

Modern dizájn, kerámia fűtőtest, 3 fokozat
Hiányzik az időzítő

Imetec 4012

Imetec 4012 vélemény és teszt

Légfűtő ventilátor Imetec 4012, szép ipari dizájnnal, lehetőséget kínál a teljesítmény 1200 vagy 2000 W-ra állítására. Ezenkívül képes csak hideg levegő fújására is. A készülék porfilterrel rendelkezik, ami különösen praktikus az allergiások számára.

A magasabb ár miatt a termosztát sem hiányzik, amely viszonylag problémamentesen érzékeli a környezeti hőmérsékletet. A készülék energiatakarékos kerámia fűtőelemmel van felszerelve, ami kíméli a pénztárcáját és magasabb hatékonyságot kínál.

Az eszköz rendelkezik egy érdekes fagyvédelmi funkcióval, amely 5 °C alatti hőmérsékleteknél kapcsolhat be. Ezt különösen az időszakosan lakott üdülőhelyeken fogja értékelni. A fűtőtest a csendes működésével is meglepett, még magas teljesítményen is. Figyelembe véve a termék árkategóriáját, értékelnénk egy időzítő jelenlétét is, amely tovább növelné a készülék hasznos értékét.

Kerámia fűtőelem, csendes működés, porfilter
Hiányzik az időzítő

ECG TV 30

ECG TV 30 vélemény és teszt

Hőlégventillátor ECG TV 30 alacsony áron kapható és a tipikus teljesítmény beállítás 1000 vagy 2000 W lehet, valamint hideg levegő funkciót is használhat. A készülék alacsony ára ellenére is rendelkezik standard hőbiztosítékkal, ami minden modellnél alapvetőnek kellene lennie.

A készülék működéséről egy jelzőlámpa tájékoztat, és itt található egy termostat is. A termostatnál örvendetes, hogy valóban képes felismerni a hőmérsékleti különbségeket is. A gyártó viszonylag alacsony, 50 dB zajszintet jelöl meg, és a fogyasztói vélemények ezt nem cáfolják. Ilyen alacsony zajszint még sokkal drágább modelleknél sem szokás.

Az említett ár tekintetében a funkcionalitás szempontjából alig van kifogás, talán csak az alacsonyabb minőségű műhelyi feldolgozás okoz csalódást. Számítani kell arra is, hogy egy ideig tart, amíg a készülék "kiég" és eltűnik a kezdeti szag, ami számos modellre jellemző.

Termostat felbontóképessége, halk ventilátor, ár-érték arány
Alacsonyabb feldolgozási minőség

Tristar ka5045

Tristar ka5045 vélemény és teszt

Hősugárzó Tristar ka5045 kerámia fűtőtesttel rendelkezik, ami magasabb fűtési hatékonyságot biztosít. A készülék valóban érdekes dizájnnal van csomagolva, amely alapján első pillantásra nem ismerné fel a készülék funkcióját. A nem hagyományos dizájn azonban 3 állítható pozíciót és 360°-os oszcillációt kínál.

A készülék teljesítménye 1800 W, és hideg levegő fújását is lehetővé teszi. Az alapvető biztonsági biztosítékok mellett, többek között van esés elleni védelem is. A működést egy fényjelző lámpa jelzi.

A készülék rendelkezik hordozó fogantyúval, és igazán beleillik minden modern belső térbe és minden szobába, ahova állítják. Látható, hogy még a hőlégventillátorok, mint általános berendezések esetében sem kell lemondani az eredeti dizájnról. Az eredetiség magasabb árral jár, és annál inkább csalódást okoz a termostat hiánya.

Futurisztikus dizájn, kerámia fűtőtest, 360°-os oszcilláció
Hiányzik a termostat

Sencor SFH 6011RD

Sencor SFH 6011RD vélemény és teszt

Léghűtő Sencor SFH 6011RD első pillantásra megfoghatja az érdekes retro dizájnjával, ami emellett feltűnő vörös színű is. Ennek a készüléknek a teljesítménye 600 W, ami inkább kisebb helyiségek számára predesztinálja. Számítani kell a hő lassabb érkezésére is, de a kis terekben, mint például a fürdőszobák, néhány perc alatt felmelegszik.

A berendezés számos biztonsági funkcióval rendelkezik, mint a túlmelegedés elleni védelem, biztonsági biztosíték, valamint egy olyan biztosíték, amely a készülék felborulása esetén kikapcsolja azt. Ez különösen értékes, főleg ha otthon vannak gyerekek vagy háziállatok. Másrészről ez a biztosíték kissé érzékeny.

A nagyobb biztonság érdekében itt van egy meglehetősen robosztus tápkábel is, amely hosszú élettartamot ígér. A készülék kis méretei is örvendetesek, így gyakorlatilag bárhova elhelyezhető. A gyártó 49 dB zajszintet jelöl, ami viszonylag alacsony érték a többi modellel összehasonlítva.

Kompakt méretek, biztonsági funkciók, alacsony ár és zajszint
Érzékenyebb biztosíték a felborulás ellen

HomeLife MINI HEATER KLW-007A

HomeLife MINI HEATER KLW-007A vélemény és teszt

Kerámiabetétes hősugárzó a fürdőszobába HomeLife MINI HEATER KLW-007A nagyon kompakt és a belső térben diszkrét. A teljesítménye azonban csak 400 W, ezért csak kisebb helyiségekbe ajánlott. A gyártó a fűthető területet legfeljebb 23 m²-ig jelöli, de sok felhasználói vélemény gyenge teljesítményről számol be még kisebb helyiségekben is, ami tipikus a konnektorba illeszthető léghűtő ventilátorok esetében.

Valóban csak kisebb fürdőszobákba és más kis helyiségekbe ajánlott ez a készülék, ahol azonnali hőmérséklet-növelésre van szükség. A ventilátor két üzemmódban működik, és a termosztáton 15 és 32 °C között állítható a hőmérséklet tartománya.

A készülék meglehetősen gazdag felszereltséggel rendelkezik, itt található digitális LED kijelző és időzítő is, amely akár 12 órára programozható. Előny a kerámia fűtőelem is, ami növeli a készülék hatékonyságát, ami kisebb teljesítmény mellett határozottan előnyös.

Kerámia fűtőelem, kis méretek, gazdag felszereltség
Csak kisebb terekbe

Milyen hősugárzó vegyek? (vásárlási útmutató)

Hősugárzó hősugárzókat lehet vásárolni viszonylag alacsony áron, könnyűek, hordozhatóak és szinte azonnal hőt termelnek. Az elektromos fűtőtestekkel együtt, amelyektől elsősorban egy erőteljes ventilátorral különböznek, kiegészítő fűtési módot alkotnak. A fent említett előnyök mellett bizonyos hátrányokkal is rendelkeznek, a legjelentősebb a viszonylag magas elektromos energia fogyasztás. Ha azonban az ingatlanban kettős áramtarifa van, ezt ki lehet használni és meg lehet takarítani. Alkalmi fűtésre különösen ideálisak a nem egész évben lakott rekreációs ingatlanokba, ahol nem éri meg központi fűtési rendszert telepíteni.

Kerámiabetétes hősugárzó

Jobb működési gazdaságosságot lehet elérni kerámia hősugárzó is, amelyek akár 30%-kal nagyobb hatékonyságot ígérnek a hagyományos elektromos fűtőspiráloknál. Másrészt ezek a típusok magasabb beszerzési költséggel rendelkeznek, ezért fontos, hogy tisztában legyen azokkal az intenzitással, amellyel a hősugárzó ventilátort kívánja használni.

A hősugárzó hősugárzó teljesítménye

Minden hősugárzó alapvető paramétere természetesen a fűtési képesség. Egy tipikus hősugárzó ventilátor maximális teljesítménye 2000 W, és ez érvényes a piac legtöbb termékére. 2000 W a tipikus maximális teljesítmény, amelyet ilyen készülék képes kifejteni.
A teljesítmény azonban gyakran két szinten állítható be, ahol az alacsonyabb szint általában a maximális teljesítmény értékének felében mozog. A legtöbb modellnél használható a hideg levegő funkció is. Ilyenkor a hősugárzó ventilátor nem fűt, hanem csak elősegíti a légáramlást a helyiségben, mint egy klasszikus ventilátor, ami természetesen különösen a meleg napokon jön jól.

Kivitelezés és megfelelő használat

A leggyakoribb modelleken kívül léteznek alacsonyabb teljesítményű kivitelek is, amelyek 300 és 600 W közötti tartományban mozognak. Ezeknek a készülékeknek a használatát jól mérlegelje, különösen azokra a helyiségekre tekintettel, amelyeket tervez fűteni, mivel kifejezetten kisebb helyiségekre szánták. Az alacsonyabb teljesítmény energiamegtakarítást is jelezhet, de ez csak részben igaz. Az alacsonyabb teljesítmény ugyanis azt is jelenti, hogy a készüléknek hosszabb ideig tart felmelegíteni a helyiséget a kívánt hőmérsékletre. Ezért nagy helyiségekbe nem ajánlott és gazdaságilag sem előnyös, amelyeket talán nem is képes felmelegíteni.
A hősugárzó ventilátorok többsége szabadon álló, és ezek a modellek különböznek egymástól kialakításban, designban és minőségben. A népszerű kisebbség a konnektorba illeszthető hősugárzó ventilátor, amely nagyon kicsi és valóban csak a legkisebb helyiségekbe való.

A ventilátor zajszintje

Ahogy a neve is mutatja, ezek a hősugárzók ventilátorral vannak felszerelve, és annak intenzitását a legtöbb készüléknél két sebességfokozatban lehet szabályozni. Néhány modell azonban a magasabb teljesítményszinten valamivel zajosabb lehet, ezért jó, ha mindig figyel a zajszintre. Problémák főleg az olcsóbb modelleknél fordulhatnak elő, de ez nem feltétlenül szabály. Útmutatást nyújthatnak természetesen a fogyasztói vélemények is, ahol gyakran szóba kerül a zajosság.

További tulajdonságok és funkciók

A hősugárzó ventilátorok esetében figyeljen a levegő forgatására is, ami nem feltétlenül ideális azok számára, akik allergiás problémákkal küzdenek. Ezért néhány modell rendelkezik porfilterrel, amely segít a problémát bizonyos mértékig kiküszöbölni.
A jobban felszerelt hősugárzók általában egyszerű kijelzővel rendelkeznek, amely megkönnyíti a kezelést és pontosítja a beállításokat. Néha találkozhat olyan modellel is, amely időzítővel van ellátva, és természetesen biztonsági biztosítékokkal kell rendelkeznie, különösen a túlmelegedés elleni védelemmel.

A mai készülékek között egyéb praktikus funkciók is lehetnek, például készenlét a úgynevezett okos otthon számára. Ilyen modellek Wi-Fi modullal vannak ellátva, és okostelefonos alkalmazással irányíthatók. Ha otthon okos otthoni rendszert épít, ezek a modellek biztosan érdekelni fogják Önt.

4.5/5 - (31 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz