Háztartás,

Olajradiátor – melyik a legjobb és energiatakarékos?

Elektromos olajradiátor előnyei a hagyományos radiátorokkal szemben az, hogy nem szükséges hozzá csatlakoztatni a hővezetékekhez, illetve a melegvíz-ellátáshoz, és könnyen mozgatható egyik helyiségből a másikba. Annak ellenére, hogy közvetlen fűtési módról van szó, az energiafogyasztás szempontjából a leghatékonyabb működést biztosítja a többi típushoz képest. Kellemes mikroklímát teremt, szinte karbantartásmentes és hosszú élettartamú.

Az olajradiátor alkalmazható alkalmi fűtésre és teljes értékű fűtésre is. Az olajradiátor fűtési teljesítményétől függően 20 és 60 m3 közötti helyiséget képes felfűteni. A fűtőtestben szilikonolaj található, amely nagy akkumulációs képességgel rendelkezik, gyorsan felmelegszik (körülbelül 15 perc alatt) és hosszabb ideig hűl le, így a kikapcsolás után is biztosítja a hőt a hőtárolási képességének köszönhetően.

Figyelembe kell venni nemcsak a hőteljesítményt és a bevitelt, a bordák számát és a teljesítményfokozatokat, hanem a specifikus tulajdonságokat is. Például, hogy rendelkezik-e ventilátorral vagy anélkül, esetleg van-e termostata fagyvédelmi funkcióval.

Olajradiátor vagy hősugárzó?

Az olajradiátor az olajat belül melegíti és fokozatosan bocsátja ki a hőt, ami hosszú távon és egyenletesen biztosítja a fűtést. Ezzel szemben a hősugárzó gyors, de rövid ideig tartó hőt biztosít, ideális a kisebb helyiségek gyors felmelegítésére. A választás a folyamatos vagy azonnali hőigényen és az energiaköltségeken múlik.

Legjobb olajradiátorok – TOP 6

A táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján kiválasztott 6 legjobb elektromos olajradiátor található.

MegjelenéseTermékTagok számaMaximum teljesítményVentilátor 
Sencor SOH 6111 vélemény és tesztSencor SOH 6111112300 WNem
Klarstein Thermaxx Noir vélemény és tesztKlarstein Thermaxx Noir102500 WNem
Concept RO3311 vélemény és tesztConcept RO3311112300 WNem
OneConcept Wallander vélemény és tesztOneConcept Wallander-1000 WNem
Sencor SOH 3309 vélemény és tesztSencor SOH 330992000 WNem
Rowenta BU2620 vélemény és tesztRowenta BU262092000 WNem

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Sencor SOH 6111Klarstein Thermaxx NoirConcept RO3311OneConcept WallanderSencor SOH 3309Rowenta BU2620
Túlmelegedés elleni védelemIgenIgenIgenIgenIgenIgen
Fűtési fokozatok száma333Folyamatos33
Tömeg12,3 kg13,4 kg11 kg6,9 kg10,4 kg10,2 kg
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Sencor SOH 6111

Sencor SOH 6111 vélemény és teszt

Olajradiátor Sencor SOH 6111 fogyasztói értékelésekben nagyon pozitívan jelenik meg, kiváló ár-érték arányát díjazzák. A gyártó sokféle olajradiátor modellt kínál, de ez a modell a legfejlettebbek közé tartozik. Digitális termosztáttal van felszerelve, amelynek kijelzője nagyon áttekinthető, és közvetlenül alatta található az egyszerű kezelőszervek.

Ebben a modellben a gyártó két szabadalmat is felhasznált, az első a fűtőelemek szabadalmaztatott összekötése, ami alacsonyabb szélek hőmérsékletét és magasabb hatásfokot eredményez. A második szabadalmaztatott elem a különálló végek konstrukciója, ami megakadályozza az egyes bordák túlmelegedését, így még nagyobb biztonságot nyújt.

Természetesen továbbra is adott a túlfeszültség elleni biztosíték és a túlmelegedés elleni védelem. A maximális teljesítmény elérheti a 2300 W-t, a fogyasztók tapasztalatai szerint az olajradiátor fűtési teljesítménye nagyon jó. A teljesítmény három szinten állítható, és örömmel tölt el az ECO mód, illetve a termosztát, bár hiányoznak belőle a fejlettebb beállítási lehetőségek.

Ár-érték arány, kiemelkedően magas bordák száma, szabadalmaztatott konstrukciós megoldások
Csak alap termosztát

Klarstein Thermaxx Noir

Klarstein Thermaxx Noir vélemény és teszt

Az elektromos olajradiátor Klarstein Thermaxx Noir a piacon kapható legjobb olajradiátorok közé tartozik. Ideális nagy helyiségek fűtésére akár 50 m2-ig, ami szinte konkurencia nélküli. Ennek köszönhető nem csak a magas, akár 2500 W teljesítmény, hanem a modern technológiák és a minőségi kivitelezés is.

10 fűtőborda van elrejtve a speciális MX-ThermalFin design vázban, amelyben a Double U-Shape technológia található. Ebben a kombinációban hatékonyan és takarékosan képes fűteni. A radiátoron közvetlenül elhelyezkedő érintőképernyős kezelőpanel található, felette egy egyszerű LED kijelző.

Nagy előnye a távirányíthatóság, amit az olcsóbb modellek általában nem kínálnak. A nagyobb stabilitás érdekében kihúzható vagy éppen behúzható a radiátor alá rejtett szállítókerekek. 24 órás időzítővel, fagyálló funkcióval, gyermekzár és túlmelegedés elleni védelemmel, valamint felborulás elleni védelemmel rendelkezik. Érintésre a radiátor soha nem forró, ami növeli a biztonságot a család minden tagja számára.

Alkalmas nagy helyiségekre, egyszerű távirányítás, modern design kompakt méretekkel
Megfelelően magasabb beszerzési ár

Concept RO3311

Concept RO3311 vélemény és teszt

Az olajradiátor termosztáttal Concept RO3311 a vélemények szerint egy funkcionális, hatékony és megbízható termék, amelyből semmi lényeges hiányzik. Az alacsonyabb beszerzési ár miatt a kezelő részén semmilyen kijelző nem található, ami egyesek számára hátrány, mások számára előny. A kijelző hiánya csökkenti a felhasználói kényelmet, de ez nem feltétlenül jelent nagy problémát.

A kezelés ebben az esetben két forgókapcsolóval történik, az egyik csak a termosztát beállítására szolgál, a másikkal bekapcsolható a fűtés és annak teljesítménye állítható. A legmagasabb üzemmódban a teljesítménye 2300 W, további két takarékosabb üzemmód is rendelkezésre áll. Az üzemelés, mint a többi esetében is, teljesen csendes, praktikus fogantyúkkal és kerekekkel rendelkezik a könnyű mozgatás érdekében.

A nagy bordák száma, 11, összességében nagyobb teljesítményt jelent. Természetesen adott a túlmelegedés elleni védelem és a fagy elleni védelem is. A biztonsági elemeket az automatikus kikapcsolás zárja le felborulás esetén. A kellően hosszú, 1,8 méter hosszú tápkábel a készüléken található tartóban tárolható, amikor a radiátor tárolva van és nem használják.

Egyszerű és hatékony olajradiátor, teljes biztonsági funkciók, hosszabb kábel
Digitális kijelző hiánya

OneConcept Wallander

OneConcept Wallander vélemény és teszt

Energiatakarékos olajradiátor a falra OneConcept Wallander egy elérhető olajfűtés, amely használható falra szerelhető olajradiátoroként, valamint álló készülékként is. Ez a változatosság nagyon kedvelt tulajdonság sok fogyasztó számára, mivel kibővíti az adott termék felhasználási lehetőségeit. Nagy előnye a kompakt méretek, illetve a keskeny kivitel, mind a hordozható olajradiátorokkal, mind a hagyományos fűtésekkel szemben.

Alkalmas olyan helyiségekbe, ahol nem áll sok hely rendelkezésre, és inkább kisebb helyiségekbe, mivel maximális teljesítménye 1000 W. Ez a fűtési teljesítmény fele a szokásos 2000 W értékeknek, amit a felhasználói vélemények és tapasztalatok is megerősítenek.

Előnye a fokozatmentesen állítható elektromos termosztát, amely kijelzővel is ellátott, ez növeli az irányítás egyszerűségét. Nagy előnye ennek a modellnek azonban a fejlett CleverHeat Programming időzítő, amely lehetővé teszi a radiátor működésének beállítását akár egy hétre. Természetesen biztonsági funkciók is vannak, amelyek reagálnak a túlmelegedésre vagy a készülék felborulására.

Fali olajradiátor, változatos használat, nagyon vékony profil, fejlett időzítő
Valakinek kevésbé lehet elegendő a teljesítmény

Sencor SOH 3309

Sencor SOH 3309 vélemény és teszt

Olajfűtés Sencor SOH 3309 nagyon vonzó beszerzési áron kapható, és a radiátornak semmi lényeges hiányossága nincs. A drágább modellekkel szemben nem rendelkezik kijelzővel, távirányítóval vagy időzítővel, ami azonban a biztonságos működés szempontjából nem lényeges. 9 fűtőbordával rendelkezik, ami a maximális 2000 W teljesítmény mellett ideális.

További takarékos üzemmódok is rendelkezésre állnak, amelyeknél a hordozható radiátor teljesítménye 800 W vagy 1200 W. A vezérlés két forgókapcsolóval van megoldva, és örömteli a jelenléte egy jelzőfénynek. Fekete elegáns színben kapható, amelyen kevésbé tapadnak meg a szennyeződések. A kényelmesebb kezeléshez 4 görgő és fogantyú is tartozik.

Előnye továbbá a tápkábel tárolóhelye, ahova a kábel feltekerhető, amikor nem használják. Biztonsági szempontból az olajradiátor nagyon jól áll, minden funkció megvan – túlmelegedés elleni védelem, felborulás elleni védelem és fagyvédelmi biztosíték is. A vélemények szerint nagy a hőleadása, és még kikapcsolás után is sokáig sugároz hőt.

Jó ár-érték arány, tápkábel tárolóhely, minden biztonsági funkció
Időzítő hiánya

Rowenta BU2620

Rowenta BU2620 vélemény és teszt

Elektromos radiátor termostattal Rowenta BU2620 nagyon pozitív véleményeket kapott, és a fogyasztói tapasztalatok szerint a készülék pontosan úgy működik, ahogy kell. Dicsérik az ECO üzemmód jelenlétét, amelyben az olajradiátor takarékosan működik. Ezenkívül két további teljesítményfokozat is van, amelyek közül a legmagasabb teljesítmény 2000 W.

Ehhez a teljesítményhez elegendő fűtőborda áll rendelkezésre, számuk 9, nem hiányoznak a szállítógörgők sem, sem a fogantyú a kényelmes átvitelhez vagy kezeléshez a lakásban. Előnye továbbá az egyszerű vezérlés, amely csak két forgókapcsolóval történik, az egyik a fokozatmentesen állítható termostat, a másik pedig a teljesítmény szabályozása.

Természetesen a biztonságra is gondoltak, így az olajradiátor minden esetben rendelkezik túlmelegedés elleni védelemmel és felborulás elleni védelemmel. Mindkét esetben a készülék automatikusan kikapcsol. A tápkábel hossza jó, 1,8 méter, és örömteli a helye az összetekerésre. A gyártó szerint a radiátor akár 25 m2 területű helyiségben is használható, és a fogyasztói tapasztalatok ezt igazolják.

Három teljesítményfokozat, beleértve az ECO-t, alkalmas 25 m2-es helyiségekre, biztonsági elemek
Semmi lényeges

Olajfűtés – előnyök és hátrányok

  • Az olajradiátorok a konvekció elvén működnek, valamint részben a sugárzás elvén is. Éppen ez a kombináció teszi őket kedvelt hőforrássá. Az alsó részből hideg levegő áramlik be, ami felfelé haladva felmelegszik. A radiátorok belsejében leggyakrabban használt közeg a szilikonolaj, amely felmelegedve akár több tucat percig képes sugározni a hőt a kikapcsolás után is. A hagyományos, vízzel töltött radiátorokkal szemben jelentősen lassabban hűl le, ami vitathatatlan előnye.
  • Egyes háztartásokban az olajradiátorok falra szerelhető változata előnyösebb hőforrás lehet a hagyományos fűtési módszerekkel, beleértve a gázt is. Azonban szükséges az adott helyzetet alaposan megfontolni és minden lehetséges eshetőséget figyelembe venni, amelyek befolyásolhatják a megfelelőségét pozitívan vagy negatívan.
  • Új építésű ingatlanok esetében az objektum olajradiátorokkal való fűtésének döntése jelentősen alacsonyabb kezdeti költségekkel jár a beszerzésük tekintetében. A telepítés ismét jelentősen egyszerűbb, és a fűtés teljes fogyasztására jelentős hatással van az is, hogy minden olajradiátor általában saját termosztáttal rendelkezik, így lehetővé teszi a különböző helyiségek különböző hőmérsékleteken történő hatékony és egyszerű fűtését.
  • Más közvetlen fűtőkészülékekhez képest kevesebb energiát fogyasztanak, és a sugárzás révén még a kikapcsolás után is hőt biztosítanak a térnek.
  • Hosszú élettartamúak és gyakorlatilag karbantartásmentesek.
  • Más közvetlen fűtőkészülékekkel összehasonlítva az olajradiátorok nem bocsátanak ki zajt, ezért ideálisak éjszakai fűtésre a hálószobában is.
  • Csak minimálisan kavarják fel a port és nem égetik meg azt, ezért ideálisak porallergiás személyek számára is.
  • A hordozható olajradiátorok általában kerekekkel és fogantyúkkal vannak felszerelve, így könnyen mozgathatók a térben.
  • Más közvetlen fűtőkészülékekkel összehasonlítva általában nehezebbek és helyigényesebbek. Kisebb helyiségekben akadályozhatják a mozgást, és néha a mozgatásuk is nehézkes lehet.
  • Ha meggondolatlanul csak hordozható olajradiátorokkal fűtünk nem megfelelő objektumokat, az elektromos energia fogyasztása jelentős lehet.

Milyen olajradiátort vegyek? (vásárlási útmutató)

Az elektromos olajradiátor kiválasztását több szempont szerint érdemes megfontolni, főleg annak alapján, hogy milyen gyakran és hol lesz használva.

Rekeszek száma

Az első, amire figyelni kell, a rekeszek száma. Ezek nemcsak azt határozzák meg, hogy mekkora lesz az olajradiátor, hanem azt is, hogy milyen jól fog fűteni és milyen jelentős akkumulációs lehetőséget kínál. Az általános szabvány a legkisebb, 7 rekeszes modellek, valamint a nagyobbak, amelyek körülbelül 9 rekeszesek, és a legnagyobbak, amelyek akár 11 rekeszt is tartalmazhatnak.

Az olajradiátor fogyasztása

A teljesítmény a fűtéssel áll összefüggésben. Szokásos, hogy a teljesítményérték megfelel a rekeszek számának. A legkevésbé hatékony olajradiátorok közé tartoznak azok, amelyek 1500 W teljesítménnyel rendelkeznek és 35-40 m3 teret képesek befűteni. Az átlagos radiátorok 2000 W teljesítménnyel bírnak, képesek 50 m3 teret befűteni, és a legnagyobb teljesítményűek, amelyekről 2500 W és magasabb értékekben beszélünk, képesek a helyiségeket 60 m3-ig felfűteni. Ez a legnagyobb teljesítményérték, amely szükség esetén szabályozható.

Termostat és beállítási lehetőségek

Általános szabvány, hogy az olajradiátor három állítható teljesítményszintet kínál az aktuális igények szerint. Érdemes figyelembe venni a termostat használatát is, amely segítségével beállítható a kívánt hőmérséklet, így biztosítva az automatikus fűtést. Találkozhatunk olyan olajradiátorral is, amely ventilátorral van ellátva, amelynek segítségével a ventilációs funkció is beállítható.

Súly és mobilitás

Mivel ez egy mobil fűtőberendezés, a kiválasztáskor szükséges figyelembe venni a súlyt is. A legkönnyebb olajradiátorok esetében számítani kell arra, hogy 10 kilogramm körüli súlyt nyomnak. Vannak azonban nehezebb modellek is, amelyek több mint 15 kg-ot nyomhatnak. A mobilitáshoz hozzájárul a kerekek megléte, amely szintén szabványos. Néhol csak 2, máshol már 4 kerék van. Létezhet fogantyú is, amely segítségével könnyebben lehet a radiátorral manőverezni.

Biztonsági funkciók

Az elektromos olajradiátor rendelkezik, vagy rendelkeznie kell, túlmelegedés elleni biztosítékkal. Ha magas hőmérsékletet észlelnek, a védelem keretében automatikusan kikapcsol. További biztonsági funkció lehet a fagyvédelem. Alacsonyabb hőmérsékleteknél az adott állapotot kiküszöbölik, hogy ne sérüljön meg.

További funkciók és jellemzők

A választásnál szerepet játszhat a design is, akár a rekeszek egyedi kialakítása, akár a szín. A klasszikus szín fehér, az elegáns szürke, a modern árnyalat a fekete. További tényezők, amelyeket figyelembe kell venni, például a tápkábel hossza, amely általában 1,7 méter. Néhány modellel rendelkezésre áll hely a tárolására. A minőségi olajradiátorok egyszerű és praktikus beállítást kínálnak gombokkal és LCD kijelzővel, amelyen minden ellenőrizhető és szükség esetén módosítható.

4/5 - (26 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz