Kis konyhai gépek,

Aszalógépek

Az aszalás az ember által alkalmazott legrégebbi módszer az összegyűjtött, termesztett vagy vadászott élelmiszerek megőrzésére. Az elektromos konyhai segítő, az aszalógép megjelenésével a gyümölcsök és zöldségek aszalása a leggyakoribb. Legyen saját kertjében termesztett vagy a szezon közepén, amikor bőségesen kaphatók a piacokon és áruházakban, aszalással a gyümölcsöket és zöldségeket probléma nélkül megőrizheti több hónapig. És ami a legjobb, nem veszíti el fontos, életet támogató vitaminjait, ásványi anyagait és aromáját.

A modern gyümölcs aszalógép azonban jelentős mértékben multifunkcionális segítő. Képes nemcsak a gyümölcsöket, hanem a már említett zöldségeket, gombákat, fűszernövényeket, húsokat vagy halakat is aszalni. Néhány univerzálisabb készülékben még tésztát is keverhet, vagy házi joghurtot készíthet. Ezért jó, ha egy gyümölcs aszalógép vásárlása előtt alaposan átgondolja, hogy milyen gyakran és mire fogja használni a berendezést. Néhány ember számára megéri a drágább és erősebb multifunkcionális aszalógép, míg másoknak elegendő az alapmodell átlagos teljesítménnyel és hatékonysággal.

Hazánkban az emberek leggyakrabban gyűjtött gyümölcsöket, zöldségeket és talán meglepően gombákat aszalnak. Ezért ezek a készülékek a legnagyobb szezont nyáron és ősszel élik. Azonban a többi hónapban sem kell pihennie az aszalógépnek. A hús aszalása kiváló, amiből legendás Jerky készül. Ily módon aszalt hús újra hónapokig eltartható és például kirándulásokra és sporttevékenységekre is kiváló, mint energiában gazdag forrás.

A gyümölcs aszalógépet egyre gyakrabban használják az úgynevezett RAW étrend hívei is, amely során az élelmiszereket nem hevítik fel, vagy ha igen, akkor alacsony hőmérsékleten. Ezáltal a gyümölcs- és élelmiszer aszalógép megfelel, és az emberek egyre gyakrabban készítenek benne új ízletes ételeket, és osztják meg receptjeiket, amelyekből ma már százak találhatók a weben a szakácskönyvekben. Az aszalógépek legnépszerűbb termékét, a keresztezettet, bizonyára nem kell tovább bemutatnunk.

Az egyszerűbb választás érdekében a véleményekből és tesztekből kiválasztottuk a legjobb gyümölcs aszalógépeket és elkészítettük azok ismertetőit, együtt a vásárlási útmutatóval. Ezek között vannak kerek, szögletes, átlátszó vagy átlátszatlan, alap és multifunkcionális aszalógépek.

Legjobb gyümölcs aszalógépek – TOP 6

Az alábbi táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 6 legjobb gyümölcs aszalógép található.

MegjelenéseTermékTálcák számaHőmérséklet szabályozásÉpítkezés 
Klarstein Bananarama vélemény és tesztKlarstein Bananarama640 - 70 °CNégyzetes, átlátszó
Klarstein Fruit Jerky Plus 9 vélemény és tesztKlarstein Fruit Jerky Plus 9935 - 70 °CNégyzetes, átlátszó
Rommelsbacher DA 750 vélemény és tesztRommelsbacher DA 7504IgenKerek, átlátszatlan
Profi Cook DR 1116 vélemény és tesztProfi Cook DR 1116440 - 70 °CNégyzetes, átlátszó
Concept SO-1020 vélemény és tesztConcept SO-1020935 - 70 °CKerek, átlátszó
Gorenje FDK20MG vélemény és tesztGorenje FDK20MG5NemKerek, átlátszó

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Klarstein BananaramaKlarstein Fruit Jerky Plus 9Rommelsbacher DA 750Profi Cook DR 1116Concept SO-1020Gorenje FDK20MG
Méretek (Sz/H/M) cm29,5 / 43,5 / 2935 / 45 / 4234,5 / 33 / 34,561,5 / 38,5 / 30,833 / 36 / 3426,8 / 27 / 26,8
IdőzítőIgenIgenIgenIgenNemNem
Az egyes polcok méretei43 x 28,5 cm33 x 30 cm⌀ 34,5 cm32 x 25 cm⌀ 32 cm⌀ 26 cm
Súly3,4 kg7,2 kg2,8 kg7,4 kg3,2 kg1,6 kg
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Klarstein Bananarama

Klarstein Bananarama vélemény és teszt

Gyümölcs aszalógép Klarstein Bananarama vizuálisan vonzó és funkcionális termék, amely a fogyasztóktól, kivételekkel együtt, pozitív értékeléseket és visszajelzéseket kap. Az aszalógép 550 W teljesítményének köszönhetően elegendően erőteljes, és 6 aszaló résszel együtt szállítják. Nagyon pozitív a további vagy pótalkatrészek megvásárlásának lehetősége, beleértve a finom lemezt is.

Az alsó részen található vezérlőpanel része egy egyszerű, de teljesen elegendő kijelző. Ez megjeleníti a beállított hőmérsékletet, illetve az időt. Az időzítő 1-től 48 óráig állítható be, és 40 °C-tól 70 °C-ig lehet szárítani.

A tálcák, beleértve a felső fedőt is, átlátszóak/kézzelfoghatóak, ami előnyös a szárítás alatti ellenőrzés szempontjából. Az egész gyümölcs aszalógép könnyen szétszerelhető, ami kedvező a tisztítás szempontjából. A műanyagok nem tartalmaznak káros BPA összetevőket, és a készülékben gyümölcsökön kívül zöldségeket, gombákat, fűszernövényeket és akár húst is lehet szárítani. A fogyasztók a négyzet alakú formát is dicsérik, amely nagyobb teret biztosít, mint a kerek kivitelek.

Teljesítmény és funkcionalitás, további rétegek megvásárlásának lehetősége, időzítő funkció és hőmérséklet-szabályozás
A kicsomagolás után egy ideig érezhetőek a műanyagok

Klarstein Fruit Jerky Plus 9

Klarstein Fruit Jerky Plus 9 vélemény és teszt

Minőségi gyümölcs aszalógép Klarstein Fruit Jerky Plus 9 nagyon jó termék azok számára, akik gyakran szárítanak, vagy csak egy jobb prémium terméket szeretnének. A kialakítás és a kivitelezés miatt, amikor is egy egész készülékről van szó kihúzható aszaló rácsokkal, a szárítás maga nagyon gyors és minden probléma nélküli. A készülékben a meleg levegő nagyon jól szétoszlik, ezért itt a szárítás egyenletesen történik.

A teljesen műanyag kivitelekkel ellentétben ebben az esetben a fogyasztók a véleményekben nem említik a műanyag szagot. Akár az első használatkor, akár később, az aszalógép nem termel szagot. Ebben nagy szerepet játszanak a fém és króm anyagból készült aszaló polcok - a rácsok aprók és finomak, így kényelmesen lehet rajtuk apró élelmiszerrészeket is szárítani.

Természetesen itt is megtalálható az alap időzítő funkció és a hőmérséklet beállítása. Az idő 30 perctől 19,5 óráig választható, és a szárítási hőmérséklet 35 °C-tól 70 °C-ig állítható be. Mindent egy világos, egyszerű kijelző egészít ki, amely a aszalógép felső részén található. Bár az aszalógépet nem lehet teljesen szétszerelni, a rácsok kivehetőek, és a szárítási folyamat szintén ellenőrizhető az átlátszó első ajtón keresztül.

Minőségi fém aszaló tálcák, elegendően nagy belső tér, egyenletes hőeloszlás
Nem bővíthető további rétegekkel

Rommelsbacher DA 750

Rommelsbacher DA 750 vélemény és teszt

Aszalógép Rommelsbacher DA 750 kerek kialakítású, átlátszatlan kivitelben. Négy kellemesen nagy aszaló réteget kínál 34,5 cm átmérővel, és továbbiak rendszeresen megvásárolhatóak. Érdekes a motor elhelyezkedése a meleg levegő előállítására és szétosztására, amely nem az eszköz alján található, hanem éppen ellenkezőleg, a aszalógép tetején találjuk.

A felszerelés tartalmazza a hőmérséklet-szabályozás funkciót három fokozatban. Egy időkapcsoló is van automatikus kikapcsolással, amely akár tizenkét órára is beállítható. Az aszalógép szintén kellemesen csendes és képes szárítani az összes szokásos élelmiszert, mint például gyümölcsöt, zöldséget, gombát vagy húst. A rácsok teljesek, így például a fűszernövények nem esnek át a rácsokon, és ezáltal a tálcák is nagyon jól moshatóak.

Rommelsbacher aszalógép teljesítménye teljesen elegendő, és további tálcák megvásárlásával a működés még gazdaságosabbá válik. Valakinek előnyös lehet a nagyon egyszerű kezelés, amelyet két nagy forgó gomb biztosít. Talán csak az a tény zavaró, hogy a gyártó csak négy aszaló réteget szállít.

Magas teljesítmény, egyszerű kezelés
Csak négy rács vásárolható meg

Profi Cook DR 1116

Profi Cook DR 1116 vélemény és teszt

Gyümölcs aszalógép a Profi Cook gyártójától, DR 1116 modell, egyfajta köztes megoldás a leggyakoribb két kialakítás között, amellyel találkozhatunk. Ez a modell téglalap alakú, de a kivitelezésben hű marad a kerek aszalógépekhez – tehát a meleg levegő az alsó szinttől felfelé halad át a rétegeken.

Ez egy kompaktabb gyümölcs aszalógép négy szinttel, 32 x 25 centiméter méretekkel. Tehát ha nem az egész kertjét szeretné megszárítani, de időnként szeretne készíteni egy minőségi RAW ételt, ez a modell Önnek való. A készülék rendelkezik egy kijelzővel, ami jelentősen megkönnyíti a beállításokat és a készülékkel való munkát. A kijelzőn látható az aktuális hőmérséklet és segítségével a hőmérsékletet is szabályozhatjuk 40-től 70 °C-ig.

Az aszalógépbe beépített elektronikus időzítő is van, amelynek tartománya egytől negyvennyolc óráig terjed. A gumírozott lábak biztosítják a stabilitást, és a 50 dB zajszint garantálja, hogy az aszalógépről munka közben szinte nem is tudni.

Kompakt méretek
Korlátozott szintek száma

Concept SO-1020

Concept SO-1020 vélemény és teszt

A Concept SO-1020 egy egyszerű, kerek aszalógép átlátszó tálcákkal, amely egyben a legkeresettebb modellek egyike. Nem szeretne felesleges időt tölteni bonyolult beállításokkal? Ezzel a modellel egy forgó gombbal állítható be a hőmérséklet és az aszalás elkezdődhet. Az egyszerűséghez hozzájárul az is, hogy a Concept SO-1020 nem rendelkezik beépített időzítővel, de ezt megoldhatja egy külső időzítővel közvetlenül a konnektorból.

A csomag része 9 aszaló rács 32 centiméteres átmérővel, amelyek optimális aszalási felületet biztosítanak. Megvásárolhat még egy szintet, így egyszerre akár 10 tálcát is használhat. A hőmérséklet-szabályozás az említett gombbal 35-től 70 °C-ig történik. A gyakorlati előnyök közé tartozik a ventilátor is, amely egyenletes aszalást biztosít.

Az átlátszó rácsok előnye, hogy könnyű ellenőrizni az aszalási folyamatot anélkül, hogy emelgetni kellene a tálcákat. Az aszalógépben gyümölcsök mellett száríthatunk gyógynövényeket, húst, halat vagy akár tésztát is, és ez még nem a teljes lista. Természetesen van túlmelegedés elleni védelem, a modell teljesítménye 245 W.

Jó ár/érték arány, ventilátor
Nincs beépített időzítő

Gorenje FDK20MG

Gorenje FDK20MG vélemény és teszt

A Gorenje is képviselteti magát az aszalógépek között. Különösen a Gorenje FDK20MG modell, amelyet a gyümölcs aszalógépek alapmodelljeként tekinthetünk.

A készülék teljesítménye 240 W, ami elegendő több aszaló tálca egyidejű használatához. A csomagban kap 5 kerek átlátszó rácsot 26 centiméter átmérővel. Ez tehát egy kompaktabb aszalógép. A súlya is a kisebb méreteknek megfelelően körülbelül másfél kilogramm. A tálcák magassága állítható, ami nagyobb gyümölcs- vagy zöldségdarabok, például felszeletelt paradicsom szárításakor hasznos.

Az egyszerűség és kompaktság következtében nincs hőmérséklet-szabályozás, valamint beépített időzítő sem. Ennek a modellnek a használatakor tehát időnként ellenőrizni kell a szárított élelmiszereket, hogy ne szárítsuk túl őket és el ne égjenek. A gyártó ezt az átlátszó tálcákkal oldja meg, így a folyamat könnyen ellenőrizhető.

Nagyon egyszerű kezelhetőség
Nincs hőmérséklet-szabályozás

Legnépszerűbb gyümölcs aszalógépek

A piacon a legnépszerűbb gyümölcs aszalógépek a következő márkák termékei: Concept, Klarstein, Sencor, G21, ETA. Az ETA és Ezidri márkák is népszerűek és minőségiek. Keresett termék még a Lidl gyümölcs aszalógépe is, Silvercrest márkanév alatt.

Milyen aszalógépet vegyek? (vásárlási útmutató)

Új gyümölcs aszalógép választásakor figyelembe kell vennünk a technikai paramétereket, funkciókat, jellemzőket és a méreteket, amelyeket a készüléktől elvárunk. Előfordult már, hogy a képen nagynak tűnő aszalógép a doboz kibontása után kicsinek bizonyult, és fordítva. Kerülje el ezt a felesleges csalódást, mérje meg a helyet, ahol az aszalógép állni fog, és képzelje el, milyen nagy a tálca, amit az adott modell kínál, illetve hány darab van belőle és hányra van tervezve az aszalógép.

Milyen formát részesítsünk előnyben?

Jelenleg két típusú gyümölcs aszalógép van, a kerek és a szögletes. Mindkét konstrukció előnyös és hátrányos egyaránt, így különböző vásárlóknak felel meg. Mindazonáltal, ha helyesen használjuk az aszalógépet, mindkét konstrukcióból tökéletes lesz az eredmény.

Kerek gyümölcs aszalógépek

A gyártók kínálatában gyakoribbak és pénztárcabarát megoldások. Előnyük, hogy a tálca rétegezhető aszerint, hogy mennyi élelmiszert szeretne aszalni. A különböző típusú gyümölcsök vagy zöldségek egyidejűleg is száríthatóak, ha a szárításhoz hasonló hőmérsékleteket igényelnek. A forró levegőt az eszköz alján keresztül fújják be. Ebből adódóan a felsőbb tálcák hosszabb ideig fognak száradni, valamint az étel a középen hamarabb készül el, mint a szita külső szélén. Ezért ajánlott a szárítás során a tálcákat átrakni, hogy egyenletes száradás érhető el az aszalógép összes szintjén.
A forgó tálca funkció is megkönnyíti a munkánkat. Az aszalógép konstrukciója tartalmaz egy motort, ami lassan forgatja a tálcákat. A forgó sziták okosan tervezett lyukakkal rendelkeznek, így a forró levegő egyenletesebben kering bennük. Ennek eredményeképpen gyorsabb és főként egyenletesebb szárítást érhetünk el minden szinten és minden helyen a szárító szitákon.

Szögletes gyümölcs aszalógépek

A szögletes aszalógépek választása esetén kevesebb opcióval kell beérnünk, ami nem feltétlenül rossz. A szögletes konstrukciókat professzionális készülékeknél használják, és általában a háztartási szögletes aszalógépek is több funkciót és így nagyobb kényelmet kínálnak.
A forró levegő olcsóbb változatoknál az alulról fúvódik be, és ebben az esetben nem különbözik a kerek aszalógépektől. A fejlettebb modellek a levegőt oldalról fújják a tálca terébe, ami majdnem egyenletes szárítást tesz lehetővé, így nincs szükség a sziták átrakására a folyamat során. Ráadásul, ha mégis szükséges lenne a tálca cseréje, azt sokkal könnyebben és gyorsabban megtehetjük, kevesebb hőveszteség mellett. A tálcák hasonlóan kerülnek az eszközbe, mint a sütőformák a sütőbe, ami további előnyöket jelent.

Miért átlátszók néhány aszalógép, míg mások nem?

Az átlátszó aszalógépek vitathatatlan előnye, hogy az aszalás során ellenőrizheti az élelmiszereket anélkül, hogy fel kellene emelnie az aszaló tálcait és kiszabadulna a készült hő. Ezért hatékonyabbak, és nem utolsósorban élvezheti az aszalási folyamatot. Néhány kézikönyv szerint az átlátszatlan tálca azért van kiválasztva, hogy a fény hatására ne menjen tönkre az egészségre előnyös anyagok. Azonban hogy ez mennyire igaz és mennyire marketingfogás, azt nem tudjuk megítélni.

Méretek, tálca szám és méret

Hogy a képen nagy volt az aszalógép? Ne hagyja magát megtéveszteni a szép képekkel, és mindig tájékozódjon az egyes típusok valódi méreteiről. A tervezett felhasználás alapján válasszon kisebb vagy nagyobb modellek közül, melyekből bőven van kínálat.
Figyeljen arra is, hány tálca van az aszalógép árában, és jó tudni, hogy lehet-e további tálcákat vásárolni a modellhez és esetleg mennyiért. Az aszalógép teljesítménye alapján akár kétszer annyi tálcát is hozzáadhat, mint amennyi az alapkészletben van, másoknál azonban ez nem lehetséges.

Az egyes hálók mérete jelentősen eltérő, az átmérő 20 cm-től 40 cm-ig terjedhet. A kapacitás így az látszólag hasonló modellek között akár kétszerese is lehet.

Funkciók

Hőmérséklet szabályozása

Szinte nélkülözhetetlen funkció a szárítandó élelmiszerek által használt levegő hőmérsékletének szabályozása. Ha olyan modellt talál, amely nem rendelkezik ezzel a szabályozással, és tudja, hogy aktívan fogja használni az aszalógépet, akkor keressen egyet, amelyik rendelkezik vele. A hőmérséklet többségében 30 és 70 °C között állítható. Az utasításokból megtudhatja, melyik hőmérséklet melyik élelmiszer számára megfelelő. Hasonló hőmérsékletet igénylő élelmiszereket nem kell félnie együtt aszalni.

Időzítő és túlmelegedés elleni védelem

Nagyon praktikus segédeszközök. Míg az összes modern aszalógép rendelkezik túlmelegedés elleni védelemmel, az időzítő már nem magától értetődő. Az időzítővel késleltetheti az aszalás kezdetét olyan időpontra, amely Önnek megfelel, vagy az időzítővel tervezheti meg a készülék biztonságos kikapcsolását egy meghatározott idő után. Így nem kell aggódnia a készülék időben történő kikapcsolása miatt. Más tevékenységekre koncentrálhat, biztos lehet abban, hogy az aszalt élelmiszerek nem száradnak túl.

Előre beállított programok

A különböző típusú élelmiszerekre szabott programok tökéletesen előkészítik azokat anélkül, hogy figyelnie kellene rájuk vagy hosszan beállítania az aszalógépet. Csak helyezze az élelmiszereket a hálókra, állítsa be a megfelelő programot, és az magától szabályozza a levegő hőmérsékletét és az aszalási időt. Nagyobb segítséget jelenleg nem találhat az általános aszalógépek között.

Teljesítmény, hatékonyság, zajszint

Ezek a paraméterek akkor érdeklik, ha egyszerre nagy mennyiségű nyersanyagot kíván aszalni. Egyébként ezek kevésbé fontos paraméterek az aszalógépek esetében. Vegye figyelembe, hogy az aszalógép magas teljesítménye alacsony tálca szám mellett az alapanyagokat nem gyorsan, hanem éghet ki. Ez rosszul beállított hőmérsékletnél vagy a hőmérséklet-szabályozás teljes hiányánál fordulhat elő. Ha lakásban él, ne hagyja figyelmen kívül a kiválasztott modell zajszintjét. A jelenlegi modellek bár halk működésűek, ez a különböző gyártóknál enyhén eltérő lehet.

Mit lehet még az aszalógéphez vásárolni?

A leggyakoribb kiegészítő termékek az úgynevezett aszaló tálca. Az alapkészletet kiegészítheti finom lyukakkal ellátott tálcákkal, amelyek főleg apró fűszernövények számára készültek. További tálca lehet teljes, ezeken főleg gyümölcslemezeket és hasonló ételeket készítenek, amelyeket folyékony állapotban helyeznek az aszalógépbe. Természetesen további alap tálcákat is vásárolhat, amelyekkel akár megkétszerezheti készüléke térfogatát, feltéve, hogy rendelkezik elegendő teljesítményű modellel. Egyes aszalógép verziókhoz vásárolható még forgó mechanizmus is, ami segít a forró levegő jobb keringtetésében és elosztásában a tálca között.

4.3/5 - (22 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz