Kis konyhai gépek,

Gyümölcsprések

Gyümölcsprések gyümölcsökre, zöldségekre és akár gyógynövényekre is, a mai kor forró trendje mellett, hosszú évek óta népszerűek az egészséges életmód és a változatos étrend hívei körében. Nincs jobb, mint családi reggelire elkészíteni egy száz százalékig friss narancslé, vagy este előkészíteni egy zöldségbombát, tele egészségre jótékony hatású anyagokkal a következő napra. A gyümölcsprések, a szupermarketekben és az egészséges táplálkozás boltjaiban kapható termékekkel szemben azt az előnyt kínálják, hogy biztosak lehetünk a kipréselt lé minőségében.

Milyen gyümölcsprést vegyek? A legjobb gyümölcsprés eltérő lehet különböző fogyasztók számára. Két alapvető típusát különböztetjük meg a gyümölcspréseknek, azaz a csigás és a centrifugális típusokat. Ezek különböző technológiái a gyümölcsök és zöldségek lé kivonásának, mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, amelyek megfelelnek annak, amit a gyümölcspréstől vár.

Amint eldöntötte, melyik típus a megfelelő az Ön számára, figyeljen az olyan értékekre, mint a teljesítmény, a fordulatszám, a sebességfokozatok, a gyűjtőedények kapacitása és esetleg a zajszint. Mindezeket és további paramétereket áttekintjük ebben a cikkben, amely egy vásárlási útmutatót és a tíz legjobb csigás és centrifugális gyümölcsprés áttekintését tartalmazza.

Lassú gyümölcsprés

Ezt a típusú gyümölcsprést nagymértékben univerzálisnak nevezhetjük, remekül birkózik meg a legtöbb gyümölcs és zöldség kipréselésével. A csigás gyümölcsprések egy tengelyre szerelt csigán alapulnak, amely forgatásával zúzza össze a zöldségeket vagy gyümölcsöket, és a lét egy szűrőn keresztül préseli ki egy tartályba. A csigás gyümölcsprések lassabbak, halkabbak, kisebb teljesítményűek, kevesebbet fogyasztanak és jóval kevesebb fordulatot tesznek meg.
A csigás gyümölcsprésből készült lé megőrzi az összes anyagot, mint a vitaminok, enzimek és ásványi anyagok. Íze is nagyon kifejezett, és tartalmazhat pépet vagy lehet zavaros (ami azonban nem feltétlenül hátrány). Ilyen kíméletesen kipréselt lé akár 24 órán át is eltarthat, ami nagyon praktikus.

A lassú sebességű technológia rendszer (LSTS), ahogy a csigás lassú gyümölcspréselést is nevezik, magasabb kihozatallal rendelkezik, és kezeli a zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a gyógynövények kipréselését is. Hátránya lehet valakinek, hogy körülbelül 3 liter után szükség van a készülék megállítására és lehűtésére. Gyakran csigás gyümölcsprések kiegészítő funkciókkal is rendelkeznek, mint például húsdaráló, tésztakészítő vagy fagylaltkészítő.

Centrifugális gyümölcsprés

A második típus a gyümölcscentrifuga. Működési technikájuk a következő – a beillesztett zöldséget vagy gyümölcsöt magas fordulatszámú pengék aprítják fel, és az így apró darabokat magas fordulatszámmal centrifugálják, a lé pedig lefolyik egy tartályba.
Ez a lékészítési módszer gyorsabb, és kevesebb gyümölcs- és zöldségfajtára alkalmas. A legjobb eredményt citrusfélékkel, almával, répával és hasonlókkal éri el. Alkalmas ott, ahol a készített lé azonnal fogyasztásra kerül. Nagy családokban vagy vendéglátó egységekben is hasznos lehet.

A centrifugális gyümölcsprések sokkal nagyobb teljesítményűek, magasabb fordulatszámúak, többet fogyasztanak és zajosabbak. A magas fordulatszám által generált hő sajnos károsítja az enzimeket, vitaminokat és ásványi anyagok egy részét. A centrifugálás oxigént présel a lébe, ami egyrészt finom habot eredményez a lé tetején, másrészt a lé gyors oxidációját eredményezi, így a kipréselt lé gyors fogyasztásra kész.

Legjobb gyümölcsprések – TOP 10

A táblázat a 2024-es év legjobb 10 gyümölcsprésének válogatását tartalmazza tesztekből és értékelésekből.

MegjelenéseTermékTípusaA töltőnyílás méreteMosogatás mosogatógépben 
Bosch MES25A0 vélemény és tesztBosch MES25A0Centrifugális75 mmIgen
Concept LO7065 vélemény és tesztConcept LO7065Lassúprés75 mmNem
Sencor SJE 741SS vélemény és tesztSencor SJE 741SSCentrifugális65 mmIgen
G21 Horizontal Chamber vélemény és tesztG21 Horizontal ChamberLassúprés45 mmNem
Kenwood JE850 vélemény és tesztKenwood JE850Centrifugális85 mmIgen
Tefal ZC500 vélemény és tesztTefal ZC500Lassúprés45 mmIgen
Philips HR1855 vélemény és tesztPhilips HR1855Centrifugális75 mmIgen
ETA Vital Press 1032 vélemény és tesztETA Vital Press 1032Lassúprés45 mmIgen
Tefal ZN 355 vélemény és tesztTefal ZN 355Centrifugális49 mmNem
Guzzanti GZ 020 vélemény és tesztGuzzanti GZ 020Lassúprés66 mmNem

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Bosch MES25A0Concept LO7065Sencor SJE 741SSG21 Horizontal ChamberKenwood JE850Tefal ZC500Philips HR1855ETA Vital Press 1032Tefal ZN 355Guzzanti GZ 020
Lé tartály mérete1,25 l1 lNincs0,5 l1,5 l1 l0,8 l1 lNincs1 l
Péptartály mérete2 l1 l1,2 l2 l3 l1 l1,2 l0,9 l0,7 l1 l
Teljesítmény700 W240 W400 W150 W1500 W300 W700 W200 W300 W150 W
Sebességfokozatok száma2121211121
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Mi a legjobb csigás gyümölcsprés?

Sana Juicer a jelenlegi kínálatban a legjobb csigás gyümölcsprés. Ajánljuk igényes szakácsoknak, akik kihasználják a multifunkcionalitást a széles kiegészítő választékkal, beleértve a homogenizáló tokot és a tésztakészítő fejeket. Hosszú garanciával a Sana Juicer megbízhatónak is nevezhető, bár magasabb áron.

Vélemények és tapasztalatok

Bosch MES25A0

Bosch MES25A0 vélemény és teszt

Ez a modell büszkén viseli a 2016-os év terméke díjat, ami elkötelezi a kiváló eredmények mellett. A Bosch MES25A0 az alapmodelljei közé tartozik a centrifugális gyümölcspréseknek. A teljesítménye 700 W, és két sebességen szabályozhatja a fordulatszámot. Az acél szűrő magától értetődő, amely hosszú élettartamot ígér, ha gondosan ápolja azt. A szűrő megfelelő tisztításához kefe is tartozik a csomagban.

A stabilitást a gumilábak biztosítják, amelyek segítenek abban, hogy a gyümölcsprés ne vándoroljon el a konyhapulton. A lé tároló kapacitása egy és negyed liter, a hulladéktartályé pedig pontosan 2 liter. Jelen van a DripStop rendszer is, amellyel az extrakció után egyszerűen lezárhatja a kifolyót, így már nem fog mellette cseppenni a lé.

A felhasználók szintén nagyon pozitívan értékelik a nagy töltőnyílást, amely megkönnyíti az előkészítést, hogy nem kell az gyümölcsöt és zöldséget kis darabokra vágni. A nyílás 75mm széles, így probléma nélkül befogad például egy egész szokásos almát. Az általános pozitív benyomást a kábelrekesz és az alumínium fogantyúk egészítik ki.

Kitűnő ár-érték arány
Kevesebb teljesítményű motor (700 W)

Concept LO7065

Concept LO7065 vélemény és teszt

Ha egy „szupersport” gyümölcsprést keres, akkor nem kell tovább böngésznie a vélemények között, és alaposan megismerkedhet a Concept LO7065 modellel. Ez a lassú gyümölcsprés felér a drága professzionális gépekkel egy még elfogadható beszerzési áron. A teljesítménye 240 W, és percenként 60 fordulatot bír. Az erőteljes működést 1,5 kilogramm ribizli 2 perc alatti feldolgozásával hangsúlyozza.

Az XXL töltőnyílás 75 mm széles, és a csomagban rögtön három szűrő van – alap lé szűrő, smoothie szűrő és hideg desszertek szűrője. A gép a felhasználók szerint nagyon csendes, így nem kell aggódnia, hogy a reggeli elkészítése felébreszti az egész lakást. Találunk rajta anti drip zárólapot is, amely megbízhatóan lezárja a lé kifolyását.

A Concept LO7065 is jól szerepel a könnyű tisztíthatóságában, a mellékelt kefével mindenhol hozzáférhet, és pillanatok alatt megtisztíthatja a készüléket. Természetesen csúszásgátló lábak, biztonsági rendszer és tolókar is van. A lé és hulladék tartályok egyformán 1 literesek.

Alacsony zajszint, multifunkcionalitás
A kábelnek nincs tartója

Sencor SJE 741SS

Sencor SJE 741SS vélemény és teszt

A Sencor SJE 741SS gyümölcsprést a fogyasztók a legjobb gyümölcsprésnek, vagy legalábbis a legnépszerűbbnek tartják. Ez az alapmodell nagyon kedvező áron szerezhető be. Ezt az árat egy magas funkcióval rendelkező készülékért kapja, amely 400 W-os elektromotorral rendelkezik, ami a háztartási használatra bőven elegendő. Modern kialakítása is van, amely szépen mutat a konyhapulton.

Továbbá említést érdemel kompakt méretei, amelyek lehetővé teszik, hogy probléma nélkül elférjen kisebb konyhákban is. Magassága 28,5 cm, szélessége 25 cm és hossza 17,5 cm. Ez egy gyümölcscentrifuga, amely két sebességi fokozatot kínál. Az első sebesség 11000 ford./perc, a második sebesség 13000 fordulat percenként.

A levehető részek probléma nélkül mosogatógépben moshatóak, a töltőnyílás mérete 65 milliméter, ami teljesen átlagos. A szűrő mikro rács rozsdamentes acélból készült, és a felső fedél átlátszó, a gyümölcspréselés közbeni jó ellenőrzés érdekében. A teljes tömeg 2 kilogramm, és a tápkábel hossza 1,2 méter, örömteli a könnyű tárolhatósága az alapon. Esetleges balesetet megelőzően érzékelők vannak, amelyek nem engedik a készüléket működni, ha nem megfelelően van összeszerelve.

Alacsony beszerzési ár, kitűnő működés, két sebesség, kompakt kivitel
Gyenge motor 400 W, csak háztartási használatra

G21 Horizontal Chamber

G21 Horizontal Chamber vélemény és teszt

Keres egy stílusos, csendes és minőségi gyümölcsprést, amely vízszintes csigás rendszerrel van ellátva? Az egyik ilyen modellt választottuk ki önnek, nevezetesen a G21 Horizontal Chamber-t. Az eszköz 150 W teljesítményű, ami azt is jelenti, hogy ez az egyik legtakarékosabb gyümölcsprés a piacon. Percenként akár 75 fordulatot is képes elérni, és kerámia csigát használ, ami tovább csökkenti az egészségre jótékony anyagok lebontását.

A gyártó büszkélkedik a BPA-mentes anyagok használatával, valamint az Optimal Seal funkcióval, amely az eszköz optimális nyomásának köszönhetően a lehető legnagyobb kitermelést és a gyümölcsprés kevesebb kopását biztosítja. Ennek köszönhetően alkalmas kis gyümölcsök, levélzöldségek, gyógynövények, gabonafű és természetesen a legtöbb hagyományos alapanyag kezelésére.

Csak a kisebb bevitelel nyílás okozhat csalódást, amely miatt a gyümölcsöket és zöldségeket több darabra kell vágni. Azonban a készülék összességében kis mérete miatt ez megbocsátható. A gyümölcsprés nagyon könnyen szétszedhető, így a tisztítása és karbantartása gyerekjáték.

Csendes működés, kerámia csiga
Betöltő nyílás csak 45 mm

Kenwood JE850

Kenwood JE850 vélemény és teszt

A centrifugális gyümölcsprések közötti munkásnak nevezhetnénk a Kenwood JE850-et, amely 1500 W teljesítménnyel és percenként akár 5000 fordulattal rendelkezik. Ez egy rendkívül hatékony gyümölcsprés, amely könnyedén kezel kilogrammokban mérhető gyümölcsöt és zöldséget egy szempillantás alatt. Ezt tükrözik a nagy űrtartalmú lé- és hulladéktartályok is, pontosan 1,5 liter és 3 liter a centrífugált péphez.

A Kenwoodnak nagy, 85 milliméter átmérőjű betöltő nyílása van, ami 10 mm-rel nagyobb, mint a hasonló versenymodelleké, továbbá fém anyagból készült, akárcsak a teljes szerkezete. Az APEX technológia magas hatékonyságot és tisztább használatot biztosít. Jelen van egy cseppmentes zárófedél is, amely szabadalmaztatott technológiával rendelkezik.

Forgatható gombbal két különböző sebesség közül választhat a gyümölcs vagy zöldség típusának megfelelően. Természetesen nem hiányzik az acél szűrő és a könnyű szétszerelhetőség, ami elengedhetetlen a minőségi tisztításhoz minden használat után.

Haladó pépextrakció APEX, bevitel 85 mm
Nagyobb energiafogyasztás a magasabb teljesítmény miatt

Tefal ZC500

Tefal ZC500 vélemény és teszt

Tefal ZC500 egy másik csigás gyümölcsprés képviselő, külső hulladék és lé tartályokkal, amelyek nem korlátozzák az össze dolgozott anyagok mennyiségét. A motor teljesítménye 300 W és egy alap sebességet kínál, ami e technológiánál elegendő. Két egy literes tartályt és két szűrőt szállítanak - egy finom lyukakkal rendelkező a lékészítéshez és egy rozsdamentes szűrő nagyobb lyukakkal a pépek, lekvárok vagy levesek előállításához.

A modern dizájn annál kellemesebb, amennyiben könnyebb a tisztítás. A készülék részei, beleértve a szűrőket is, mosogatógépben moshatók. Jelen van egy csepegésgátló rendszer is, és a lassú préselési technológiának köszönhetően finom lét készíthet a legtöbb gyümölcsből, zöldségből és fűszernövényből.

Számomra korlátozó lehet a bevitelel nyílás, amely csak 45 milliméter. A kisebb darabokat azonban a gyümölcsprés jobban feldolgozza, így ritkábban fordul elő, hogy a készülék eldugul vagy túlterhelt legyen.

Külső tartályok a léhez és hulladékhoz
Kisebb bevitelel nyílás – 45 mm

Philips HR1855

Philips HR1855 vélemény és teszt

Philips képviselője a centrifugális gyümölcsprések között szerepel a HR1855 modellünkkel. A gyümölcsprés 700 W teljesítményű és csak egy sebességi fokozattal rendelkezik. A kerek kialakítás nagyon megfelelő a könnyű tisztításhoz, ráadásul minden alkatrész mosogatógépben mosható. A tisztaságot az elektromosan csiszolt QuickClean szűrő is elősegíti, amelyet még kefefelhasználata nélkül is alaposan meg lehet tisztítani, szemben a többi gyümölcspréssel.

A légyűjtő tartály kapacitása 0,8 liter, a pép gyűjtőé 1,2 liter. A felhasználók értékelik a nagy, 75 mm átmérőjű töltőnyílást, amely nagyobb gyümölcsdarabokat is képes befogadni. Az eszköz kialakítása úgy van kigondolva, hogy az összeszerelés minden része intuitív, gyors és egyszerű legyen.

A Philips HR1855 természetesen csúszásgátló alátétekkel rendelkezik, biztonsági zárakkal és integrált tárolóhellyel a kábel számára. A termék magassága 36,5 cm, ezért győződjön meg róla, hogy mindenütt elfér, ahol tárolni vagy használni kívánja.

Könnyen és gyorsan tisztítható
Nincs csepegésgátló zárása

ETA Vital Press 1032

ETA Vital Press 1032 vélemény és teszt

A gyümölcsprés ETA Vital Press 1032, 200 W teljesítménnyel és egy sebességi fokozattal, minden háztartásba illik, ahol az egészséges életmódra törekszenek. Ennek a modellnek az előnyei közé tartozik a tapintásra aktiválódó vezérlés, amely nagyon könnyen tisztán tartható és a Revers funkció, ami nem más, mint a motor fordított működése. Ha tehát a gyümölcsprés elakad, ezzel a funkcióval könnyedén megoldhatja a problémát anélkül, hogy szétszerelné a készüléket.

A légyűjtő tartály mérete 1 liter, a hulladéktartályé 0,9 liter. Az alacsony fordulatszámú Spiralpress technológia maximálisan megőrzi a tápanyagokat és az ízeket. Jelen van egy DripStop funkciós dugó is, amely megakadályozza a nem kívánt csepegést.

A csomagolás része két szűrő, egy kisebb és egy nagyobb lyukakkal, különböző típusú gyümölcsök és zöldségek számára. A komponensek mosogatógépben moshatók, a szűrőt a mellékelt tisztítókefével gyorsan megtisztíthatja. A gyártó nem feledkezett meg a csúszásgátló lábakról sem, amelyek növelik a stabilitást.

Egyszerű tapintásra aktiválódó vezérlés, Revers funkció
Két kisebb töltőnyílás

Tefal ZN 355

Tefal ZN 355 vélemény és teszt

Gyümölcscentrifuga Tefal ZN 355 kiváló választás minden kis konyhába és a kevésbé igényes felhasználók számára. Segítségével készíthet zöldség- és gyümölcslevet, továbbá átállítható citrusprésre, így két készüléket kap egyetlen háztartási gépben.

A Tefal 300W teljesítményű és két sebességfokozattal rendelkezik. A hulladéktartály 0,7 literes kapacitású, és a kész lé közvetlenül poharakba vagy előkészített kancsóba kerül. A töltőnyílás 49 mm méretű, ami átlagos méretű nyílás és képes nagyobb darabok zöldséget és gyümölcsöt is fogadni. A szűrő rozsdamentes acélból készült, és a készülék teste fémből van.

A termék súlya csak 3 kilogramm, szélessége, magassága és mélysége pedig mindössze 23 x 32 x 22 cm. Így valóban bárhova elfér a konyhapulton, ugyanígy nem lesz probléma a tárolásával. A felhasználói kényelmet növelik a praktikus csúszásgátló lábak és a lécsöpögés elleni mechanizmus.

Kis kompakt méretek, 2 az 1-ben
Rosszabb kihozatal a nagyobb modellekhez képest

Guzzanti GZ 020

Guzzanti GZ 020 vélemény és teszt

A kedvező árú lassú gyümölcsprések képviselője a Guzzanti GZ 020 modell, 150 W teljesítménnyel és egy sebességfokozattal. Kínál egy-egy literes lé- és hulladéktartály kapacitást, két cserélhető szűrőt az odavált számára, és egy nagy töltőnyílást 66 milliméter átmérővel.

A Guzzanti alkalmas minden konyhába a kompakt méretei miatt. Az egyszerű tisztítást minden használat után a visszamenet segíti, amellyel könnyedén eltávolíthatók a gyümölcs- és zöldségmaradékok, valamint a mellékelt kefe, amely a teljes tisztításban segít.

A rozsdamentes szűrők mellett ez a modell egyszerű kezelést, túlterhelés elleni védelmet és főként halk működést kínál. A lassú préselésnek köszönhetően a zajszint ebben az esetben nem haladja meg a 60 dB-t.

Halk működés és könnyű tisztítás
Gyenge motor – kisebb darabokhoz való alapanyagok szükségesek

Legkelendőbb gyümölcsprések

A piacon legkelendőbb gyümölcsprések a következő márkáké: Sencor, Silvercrest (Lidl), Concept, Bosch, Tefal. Népszerű és minőségi gyümölcsprések továbbá az ETA, Catler, G21, valamint a Sana Juicer, amely a legmegbízhatóbbak közé tartozik. Olcsó gyümölcsprést már 12 000 Ft-tól megvásárolhat.

Milyen gyümölcsprés vegyek? (vásárlási útmutató)

A legfontosabb döntés, amely után további technikai paramétereket és funkciókat fog összehasonlítani, a típus kiválasztása. Mivel ez alapvető dolog, a gyümölcsprések típusait a cikk elején leírtuk, így csak a legfontosabb tulajdonságokat és különbségeket foglaljuk össze.
A csigás gyümölcsprések szinte mindenféle gyümölccsel, zöldséggel és fűszernövénnyel megbirkóznak. Kisebb teljesítményfelvételűek, alacsonyabb fordulatszámon működnek, csendesebbek és további funkciókkal lehetnek felszerelve. A belőlük kinyert lé intenzív ízű, lehet benne rost vagy zavarosság, tartalmaz minden enzimet, ásványi anyagot, vitamint és akár 24 órán át eltartható. A centrifugális gyümölcsprések hatékonyabbak, hosszabb ideig képesek folyamatosan működni, hangosabbak, nagyobb energiafogyasztásúak és nagyobb teljesítményfelvételűek. A belőlük kinyert lé tiszta, finom habréteggel a tetején, és azonnali fogyasztásra szánt. A folyamat során keletkező hő a fent említett egészségre jótékony hatású anyagok egy részét károsíthatja.

Mit mond el a gyümölcsprés teljesítménye?

A gyümölcsprés típusától jelentősen függ a készülékek teljesítménye is, a csigásaknak elegendő a 150 W körüli teljesítmény is, egészen 300W-ig, míg a centrifugálisak átlagosan 1000 W feletti teljesítményűek. A csigás gyümölcsprésekhez ez a kisebb teljesítmény bőven elegendő, mivel alacsony fordulatszámon és nyomáson működnek. Nem csak hogy így nem károsítja az egészségre jótékony hatású anyagokat, de nem is terheli meg a pénztárcáját.
A centrifugális gyümölcsprések magas fordulatszám eléréséhez és így a lehető legnagyobb gyümölcs- vagy zöldségkihozatal eléréséhez magasabb teljesítmény szükséges. Gyakran a teljesítmény és a fordulatszám kéz a kézben jár, ezért ne becsülje alá egyik paramétert sem. A magasabb teljesítménnyel növekszik az elektromos energia fogyasztása is, a versenytárs technológiákkal összehasonlítva akár többszörösen.

A gyümölcsprés fordulatszáma

Nagy különbség van ebben a paraméterben a csigás és centrifugális gyümölcsprések között, ami teljesen normális állapot a különböző technológiák miatt. A csigásoknál 60 és 100 fordulat per perc között mozgunk, és nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani a választásnál. Ha a készülék minőségi daráló mechanizmussal rendelkezik, a fordulatszám csak enyhén befolyásolja, hogy milyen gyorsan fog dolgozni a gyümölcsprés.
Az odstředivé eszközöknél érdekesebb a helyzet, itt a fordulatszámok ezrekben mérhetők, és nem probléma olyan modellt szerezni, ami percenként akár 13 000 fordulatot is elér. Ha gyors gyümölcslé készítés a cél, akkor minél magasabb a fordulatszám, annál gyorsabban és több levet nyer ki a gyümölcsből és zöldségből. A lé több habos lesz és kevesebb vitamint, enzimet, és ásványi anyagot tartalmaz, amiket a magas fordulatszám és hőmérséklet károsíthat. Kisebb fordulatszámon azonban a centrifugális gyümölcsprésekkel is dolgozhat, a fent említett egészségre jótékony hatású anyagok megőrzése érdekében.

Kontrolálja a kiválasztásnál a sebességek számát is, illetve a fordulatszám sima szabályozásának képességét. Ha a csigás modell csak egy vagy két sebességgel rendelkezik, az teljesen rendben van. A centrífugális gyümölcspréseknél azonban jobb, ha több sebesség áll rendelkezésre, és a fordulatszámot igény szerint állíthatjuk.

Tartályok űrtartalma

Általában a gyümölcsprés két tartállyal rendelkezik, egy a kész léhez, és egy a centrífugált maradékhoz, azaz a hulladékhoz. Az űrtartalmat literben adják meg, és általában a lé tartálya kisebb, mint a hulladék tartálya. A készülék használatának intenzitásától függően figyelembe kell venni ezen tartályok méretét is, ideális esetben nem kellene kiüríteni őket a gyümölcspréselés alatt. Néhány modell tartályai a készülék testébe vannak integrálva, mások szabadon állnak, ezért ha ez a tulajdonság fontos Önnek, erre is összpontosítson.

Zaj és működési idő

A csigás gyümölcsprések lassú préselésük miatt kevésbé zajosak, viszont korlátozottabb működési idejük van. Átlagosan körülbelül három liter lé után szükséges a készüléket hagyni lehűlni a további használat előtt. Hosszabb folyamatos használat esetén a motor fájdalmas leégése és a készülék tönkremenetele fenyeget – de ne aggódjon, általában van hővédelmi biztosíték.
A centrífugális gyümölcsprések viszont magas fordulatszámuk miatt zajosabbak, de sokkal hosszabb ideig bírják folyamatos használatot. Ezért nagy családokba vagy olyan helyekre ajánlottak, ahol rövid idő alatt kell nagy mennyiségű levet előállítani.

Tisztítás és mosogatás a mosogatógépben

Ez az a dolog, amely korábban sok embert eltántoríthatott a gyümölcsprések használatától. Szerencsére a mai gyümölcsprések felhasználóbarátok, így a modern modellek magas szintű szétszerelhetőséget kínálnak, gyakran az összes alkatrész, kivéve a motort. A készülék többségének alkatrészeit nyugodtan lehet mosogatógépben mosni. Ajánlott ezt azonban előre ellenőrizni, hogy például egy szűrő ne legyen kidobásra való a mosogatógépből kivéve.
Néhány jobban felszerelt modell rendelkezik automata tisztító funkcióval, amely például centrífugális erővel nagymértékben megszabadítja a rostoktól. Bár ez hasznos segítség, a teljes és alapos tisztítást minden használat után így sem kerülheti el. Ha idővel vízkő vagy penész képződik valahol, azt a további használat előtt haladéktalanul távolítsa el tisztítószerekkel.

Különös figyelmet szenteljen a szűrőnek. A szűrő választja el a finom levet a péptől és a rostoktól, ezért hajlamos a szennyeződésekre. A szűrőt rendszeresen tisztítsa meg a saját vagy a mellékelt kefével. A szennyezett szűrő csökkenti a készülék hatékonyságát, és akár teljes károsodásához is vezethet.

4.7/5 - (15 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz