Kis konyhai gépek,

Forrólevegős fritőz (Air Fryer)

A fritőz képes helyettesíteni a hagyományos sütést serpenyőben, de különböző sütési módokat a sütőben is. A fritőzkosár, amelyet friťáknak is neveznek, lehetővé teszi a sütést és a forrólevegős melegítést és sütést, amelyek modern és egészségesebb alternatívát kínálnak. A fritőzök előnye a gyors előkészítés és az egyenletes pirítás. A kedvelt sültkrumplin kívül használható hús, muffinok vagy zöldségek készítésére is.

Két típus közül kell választani, az egyik az olajban történő sütésre szolgáló fritőz, ahol az étel teljesen olajba merül, tehát a hagyományos friťák. Ez inkább alkalmi sütésre alkalmas, figyelembe véve a kevésbé egészséges előkészítést. A másik típus a forrólevegős fritőz, amely olaj nélkül vagy csak kevés olajjal működik. A forrólevegős kosár előnye az egészséges előkészítés mellett az ételszeparátor, amely lehetővé teszi több étel egyidejű sütését. Hátránya a magasabb ár és a hosszabb előkészítési idő.

Figyelembe kell venni nemcsak a kosár méretét, az étel és az olaj űrtartalmát, valamint a teljesítményt, hanem specifikus jellemzőket is. Például az állítható hőmérsékleti tartományt vagy a kijelző és időzítő jelenlétét.

A legjobb forrólevegős fritőzök – TOP 7

A táblázat a 2024-es év tesztjei és értékelései alapján a legjobb 7 fritőzkosár kiválasztását mutatja.

MegjelenéseTermékFritőz típusTeljesítményeMaximális olajtöltés 
Tefal EY 201815 Easy Fry Classique vélemény és tesztTefal EY 201815 Easy Fry ClassiqueForrólevegős1500 W4,2 l
Tesla AirCook Q60 XL vélemény és tesztTesla AirCook Q60 XLForrólevegős1500 W6 l
Klarstein AeroVital Deluxe vélemény és tesztKlarstein AeroVital DeluxeForrólevegős1700 W5,4 l
Xiaomi Mi Smart Air Fryer vélemény és tesztXiaomi Mi Smart Air FryerForrólevegős1500 W3,5 l
Sencor SFR 5320 vélemény és tesztSencor SFR 5320Forrólevegős1400 W3 l
Domo DO 513 FR vélemény és tesztDomo DO 513 FRForrólevegős1800 W5,5 l
SILVERCREST SHF 900 A1 vélemény és tesztSILVERCREST SHF 900 A1Forrólevegős900 W1,5 l

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Tefal EY 201815 Easy Fry ClassiqueTesla AirCook Q60 XLKlarstein AeroVital DeluxeXiaomi Mi Smart Air FryerSencor SFR 5320Domo DO 513 FRSILVERCREST SHF 900 A1
Programok száma48886--
IdőzítőIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgen
Hőfok80 - 200 °C40 - 200 °C80 - 200 °C40 - 200 °C60 - 200 °C80 - 200 °C80 - 200 °C
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Tefal EY 201815 Easy Fry Classique

Tefal EY 201815 Easy Fry Classique vélemény és teszt

Forrólevegős fritőz Tefal EY 201815 Easy Fry Classique nagyon népszerű a fogyasztók körében, nem véletlenül rendelkezik ezért számos pozitív értékeléssel. A 4,2 literes belső térfogatával az átlagos méretű forrólevegős fritőzök közé tartozik, amit a 1500 W maximális teljesítménye is igazol.

Más forrólevegős fritőzökhöz képest kevesebb előre beállított programmal/móddal rendelkezik, összesen négy van. Egyszerűen és automatikusan lehet vele húst sütni, grillezni, sós és édes süteményeket, valamint természetesen fritőzni. Mivel ez egy fejlett modell Air Pulse technológiával, a sütéshez vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés olajra van szükség.

A hőmérséklet könnyen szabályozható 80 és 200 °C között, van egy legfeljebb 60 perces időzítője és szabadalmaztatott kosárszisztémája. Maga a tartály tapadásmentes felületű, így könnyen kezelhető és nagyon könnyen tisztítható. A kivehető részek mosogatógépben moshatók, és a felhasználói vélemények szerint a hasonló típusokhoz képest kissé alacsonyabb zajszinttel rendelkezik. A gyártó hosszú, tíz éves javíthatósági garanciája is meglepetést okoz.

Alacsony zajszint, Air Pulse technológia, 10 évig tartó javíthatóság
Kevesebb előre beállított mód

Tesla AirCook Q60 XL

Tesla AirCook Q60 XL vélemény és teszt

Meleglevegős fritőz Tesla AirCook Q60 XL különösen nagy kosarával tűnik ki, amelynek térfogata 6 liter. A kosár természetesen kivehető, és a fogyasztók tapasztalatai szerint egyszerre akár négy felnőtt számára is képes ételt előkészíteni. Az eszköz nagymértékben multifunkcionális és az előlapon érintőképernyős panellel irányítható.

A főzés során a meleg levegő dinamikus áramlását, a Heat2Flow-t használják, amely minimális mennyiségű olaj felhasználásával biztosítja az összes betett alapanyag tökéletes előkészítését. Rendelkezésre áll továbbá 8 előre beállított program, amelyek különböző időtartamúak és eltérő hőmérsékleten készítik el az ételeket. Kiemelkedő a hőmérsékleti tartomány is, amely 40 °C-tól 200 °C-ig terjed.

További előny a 60 percre beállítható automatikus kikapcsolású időzítő, a továbbra is ésszerű 1500 W teljesítmény és a mellékelt felhasználói kézikönyv, valamint a színes szakácskönyv receptekkel. Ebben az esetben csak a felhasználói vélemények figyelmeztetnek arra, hogy a megadott idők gyakran nem felelnek meg a valóságnak és általában valamivel hosszabbak.

Nagy térfogat, sokoldalú felhasználás, gyors és kényelmes ételkészítés
Pontatlan idők a szakácskönyvben

Klarstein AeroVital Deluxe

Klarstein AeroVital Deluxe vélemény és teszt

Forró levegő sütő Klarstein AeroVital Deluxe a vélemények szerint egy nagyon minőségi készülék, amely továbbra is ésszerű beszerzési árral rendelkezik. A gőzfritőz nem hiányzik semmi, amivel más modern fritőzök is rendelkeznek. Örömet okoz a sok program, amelyek száma 8, azonban a fogyasztók tapasztalatai szerint hiányzik a leírásuk, hogy mire valók és mennyi ideig és milyen hőmérsékleten működnek.

Nagy előnye a teflon bevonat, amit a gyártó mind a fő tartályra, mind a kosárra, amiben az élelmiszereket készítik, alkalmazott. Az ételek előkészítése így könnyebb és hatékonyabb, valamint a következő mosogatás is. A 5,4 l-es kosárkapacitással a nagyobb modellek közé sorolható, és természetesen olaj nélküli, vagy nagyon kevés olajjal történő sütésre is képes.

Nem csak egészséges sütésre használható, hanem steakek, zöldségek vagy akár sós sütemények és édes torták készítésére is. Az irányítást egy áttekinthető érintőképernyős panel biztosítja, amelyen integrált kijelző is található. Nagyobb, 1700 W teljesítménnyel rendelkezik, így a fritőz szinte azonnal használatra kész, és biztonságos fogantyúval rendelkezik Cool touch házzal, amely főzés közben hideg marad.

Minőségi forrólevegős fritőz, teflon bevonatú kosár és tartály, nagy számú program
Hiányzik a programok leírása

Xiaomi Mi Smart Air Fryer

Xiaomi Mi Smart Air Fryer vélemény és teszt

Xiaomi Mi Smart Air Fryer olaj nélküli fritőz a piacokon kapható okos fritőzök közé tartozik, amelyekből csak nagyon kevés van. Ez bővíti annak felhasználási lehetőségeit és megkönnyíti a kezelést, az okos eszközöket kedvelő fogyasztók számára ideális választásnak számít. A kezelés a Mi Home alkalmazáson keresztül lehetséges, ezt követően hangalapú asszisztenseken keresztül is adhatunk neki utasításokat.

A mobilalkalmazásban további 100 okos receptet is talál, amelyekkel a számtalan étel elkészítése több mint egyszerű. A 3,5 literes űrtartalmú edényben két rész található, ahol a második egy grillrács a tapadásmentes kosár tetején. 1500 W teljesítményével akár a nagyobb fritőzökkel is versenyre kelhetne, de a kisebb kosár miatt csak kisebb ételmennyiség előkészítésére alkalmas.

A felhasználók értékelik az említett okos funkciókat, a tiszta fehér design-t, a minőségi minimalista kivitelezést és a kompakt kialakítást. Meglepő a főzés kezdetének akár 24 órával előre történő tervezésének lehetősége, vagy az alacsony hőmérsékleteken történő főzés képessége akár több tucat órán keresztül. Nagy hőmérséklet-tartomány áll rendelkezésre 40 °C-tól 200 °C-ig.

8 előre beállított mód, kapcsolódás mobilalkalmazással, két főzési terület
Nincs jelentős

Sencor SFR 5320

Sencor SFR 5320 vélemény és teszt

Sencor SFR 5320 sütőedény hőlégsütési technológiával van felszerelve, így az ételek előkészítése olaj nélkül, vagy csak nagyon kis mennyiségben lehetséges. Ez egy forrólevegős fritőz kisebb, 3 literes kapacitású fritőzkosárral, amely kisebb ételmennyiség elkészítésére alkalmas, ideális pároknak.

Gyors, 3 perc alatti felmelegedést kínál és teljesen elegendő hőmérséklet-tartományt 60-tól 200 Celsius fokig. Mivel ez egy kompakt fritőzedény, különösen örvendetes annak lehetősége, hogy a tápkábelt lehessen leválasztani még könnyebb tárolás érdekében. A kosár teljesen kivehető, ami megkönnyíti a tisztítást, tapadásmentes felületű, és fogantyúja összecsukható.

A sokak által kínált funkciók között találunk egy légszűrőt, amely hatékonyan képes megszüntetni a sütés során keletkező szagokat. Szintén előnyös a hangjelzéssel rendelkező időzítő, amely 60 percig állítható be. A kosár nem kívánt kivételét egy biztonsági zár akadályozza meg, ez megelőzi a baleseteket, nem csak a gyermekeknél, és a készülék külső felülete érintésre hűvös, ami tovább növeli a biztonságot.

Beépített légszűrő, 3 perc alatti gyors felmelegedés, leválasztható tápkábel
Kisebb kosár űrtartalom 3 liter

Domo DO 513 FR

Domo DO 513 FR vélemény és teszt

Domo DO 513 FR olaj nélküli fritőzedény népszerű forrólevegős fritőz, amely nagyobb, 1800 W-os teljesítményével és így nagyobb hatékonyságával kitűnik, aminek köszönhetően 3 perc alatt felmelegszik és használatra kész. Nagy előnye a nagy, 5,5 literes űrtartalmú fritőzkosár, amit a felhasználók és a fogyasztók is gyakran méltatnak a véleményekben. Egyszerre 1,5 kilogramm ételt készíthet, ami elegendő akár egy kisebb vendégség számára is.

A nagy űrtartalmú fritőzkosár lehetővé teszi az ételek grillezését is a grillrács használatával, amely a csomag részét képezi. Három nyárs is rendelkezésre áll, ami növeli a felhasználási lehetőségeket. Ezen kívül receptkönyvet is mellékelnek, amely segít a forrólevegős edény teljes körű kihasználásában.

Elkészíthető vele többek között hamburgerek, keményre és lágyra főzött tojások, torták, leveles tészták, zöldségek sőt még gombák vagy halak is. Időzítővel is rendelkezik, sajnos azonban csak maximum 30 percre állítható, ami az egyetlen hátránynak tekinthető. Az áttekinthető kijelzőnek és az érintőpanelnek köszönhetően a kezelése egyszerű és kényelmes.

Egy nagy teljesítményű serpenyő, egy nagy kosár, egy grillrács és egy nyárs is tartozik hozzá
Időzítő csak 30 percig

SILVERCREST SHF 900 A1

SILVERCREST SHF 900 A1 vélemény és teszt

A SILVERCREST SHF 900 A1 kis forrólevegős sütő kisebb, 1,5 literes sütőkosár űrtartalmú, ami a gyártó szerint körülbelül 200 g sültkrumpli elkészítéséhez elegendő. Ez valójában az egyetlen hátránya ennek a fritőznek, azonban ha nem szükséges nagyobb mennyiséget készíteni, akkor egy személy vagy párok számára a méret megfelelő. A kiváló ár/érték arányt a fogyasztói vélemények is megerősítik.

A nagyobb és drágább modellekkel szemben nagyon könnyen kezelhető. Két forgókapcsoló szolgál a vezérléshez, amelyek közül az egyik a hőmérséklet beállítására, a másik pedig az időzítő/óra szabályozására szolgál. Az időzítő csak 30 percre állítható, ami a alacsony ár tekintetében nem jelent komoly hátrányt, és a beállított idő letelte után a készülék automatikusan kikapcsol.

A hőmérséklet 80 °C-ról 200 °C-ra folyamatosan állítható, túlmelegedés elleni védelemmel, hőszigetelt fogantyúval és rozsdamentes acélból készült fűtőelemmel rendelkezik. A sütőkosár ráadásul tapadásmentes bevonattal van ellátva, ami megkönnyíti a főzést és az azt követő mosogatást. A 2,9 kg súly a kisebb kivitelhez illik, míg az 1 m hosszú tápkábel hosszabb, mint sokszor a sokkal drágább fritőzöké.

Zsír nélküli fritőz, alacsony beszerzési ár, nagyon egyszerű forgókapcsolós vezérlés
Kis fritőzkosár

Milyen forrólevegős sütőt vegyek? (vásárlási útmutató)

A fritőz népszerű eszköz a háztartásokban, ahol a cél, hogy gyorsan és egyszerűen készítsünk sült ételeket. A piacon különböző modellek találhatók. Az építés szempontjából találkozhatunk olyan lehetőséggel, amely a rejtett fűtőelemmel rendelkező fritőz. Ez egy nagyon népszerű változat, ahol a belsejében nem látható a fűtőelem, csak a tálca maga. A másik megoldás a fritőz fűtőelemmel, amely az olajban van elmerítve. Itt leggyakrabban kivehető tálca van használva, ami nyilvánvaló előnyöket kínál, főleg az egyszerű karbantartással kapcsolatban.

Olajos fritőz

Ez egy olyan megoldás, ahol nagyobb mennyiségű olajat használnak, amelyben az élelmiszereket belemártják, így lesznek sült. Ez a klasszikus fritőz, amely az egyik leggyakoribb segítő. Árban elérhető, de az előkészítés nem feltétlenül egészséges.

Forrólevegős fritőz

Bár ez egy drágább megoldás, két előnnyel jár. Elsősorban az a tény, hogy a forrólevegős fritőz csak minimális mennyiségű olajat használ – körülbelül egy evőkanál, mivel elsősorban forró levegőt használ. Tehát az előnye az egészséges előkészítés. Továbbá az is, hogy nem csak sült ételeket lehet vele készíteni.

Étel és olaj kapacitása

A fritőz kiválasztásánál fontos paraméter a mérete is. Ez általában kilogrammban van megadva, aszerint, hogy mennyi ételt lehet elkészíteni. A legkisebb lehetőségek kevesebb mint 1 kilogramm étel előkészítését kínálják. A standard lehetőségek körülbelül 1 kilogramm étel előkészítését teszik lehetővé, egészen az 1,5 kg-nál nagyobb kapacitásúakig. A paraméterek átnézésekor figyeljen arra, hogy melyik térfogatra gondolnak. Az értékek különböznek az étel kapacitása és az olajtöltet tekintetében.

Karbantartás

A lehető legegyszerűbbnek kell lennie. Sok modellnél van egy kivehető tálca tapadásmentes felülettel, amelyet a mosogatógépbe lehet helyezni. A legjobb változatoknál nem probléma leválasztani az elektromossággal kapcsolatos részt, a többit szétszedni és teljesen megmosni a mosogatógépben.

Funkciók és tulajdonságok

Alapvetőnek kell lennie a hőmérséklet folyamatos beállításának lehetősége, figyelembe véve a konkrét ételtípust. A jobb fritőzök lehetővé teszik a programok közvetlen beállítását aszerint, hogy milyen ételt készítenek. Egy jó funkció továbbá az időzítő, amely automatikus idő után kikapcsolja a készüléket.
Néhány modell az átlátszó üvegfedéllel rendelkezik, amelyen keresztül könnyen megfigyelhető az ételkészítés folyamata. Egy másik jó tulajdonság a forrólevegős modelleknél lehet a forgó lapátok rendszere. A klasszikus fritőzöknél hasznos lehet az olaj egyszerű és tiszta kiöntésének lehetősége egy előkészített edénybe.

4.4/5 - (29 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz