Takarítás,

Mosógépek

Az automata mosógép ma már elengedhetetlen része minden háztartásnak. Szeretné a mosógépét beépíteni a konyhapultba, egy szárítógép tetejére helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljon el, vagy nem szeretne hajolni a ruhák betöltése és kivétele közben? Mindezek a kérdések meghatározzák, hogy melyik mosógéptípus a legmegfelelőbb az Ön otthonához.

Az automata mosógépek kínálata több típusból áll. Ezek az elöltöltős mosógépek, a felültöltős (tetején töltős) mosógépek és a slim kivitelűek, amelyeknél ezek a keskeny mosógépek csak ötven centiméter vagy annál kevesebb mélységűek. Az egyszerűbb választás érdekében kiválasztottuk a legjobb automata mosógépeket értékelések és tesztek alapján, és elkészítettük azok ismertetőit egy vásárlási útmutatóval együtt. Külön cikkekben foglalkozunk a szárítógépekkel és a kombinált mosó-szárító gépekkel.

Elöltöltős mosógép

Ez a leggyakoribb kialakítás. A mosógép előlapján üvegezett kerek ajtó található, amely gyakran rendelkezik biztonsági/gyerekzárral az ajtó nyitásának megakadályozására a mosási ciklus alatt, egyesek az ajtó nyitásának irányát is választhatják, valamint teljes 180 fokos nyitást kínálnak a lehető legkényelmesebb használathoz.
Az elöltöltős mosógépek szintén kínálnak nagykapacitású mosótromlokat, amelyek akár 15 kilogrammos ruhakapacitással is rendelkezhetnek. Azonban leggyakrabban 5 és 9 kilogramm közötti kapacitásokkal találkozhat. A haladó funkciók vagy fejlett vezérlés is általában csak az elöltöltős mosógépekre jellemző, ugyanúgy, mint a ruhaszárítás. Ebben az esetben a szárítógép körülbelül a mosógép kapacitásának 2/3-át teszi ki, de a ruhákat nagyon hatékonyan képes kiszárítani.

Felültöltős mosógép

Ezek a mosógépek nem rendelkeznek üvegezett ajtóval, így a tromba való betekintés a folyamat során nem lehetséges. Előnyük a helytakarékosság, de mindig figyelembe kell venni a felette maradó teret, hogy a felső ajtó kényelmesen és biztonságosan kinyitható és a ruházat manipulálható legyen. Bár a felültöltős mosógép kicsi, ellentétben a slim típussal, nem rejthető el olyan könnyen, mint a konyhai pultokba vagy fürdőszobai szekrényekbe.
Mivel a tromba fentről történik az hozzáférés, a mosógép leállítható és kinyitható a mosási ciklus alatt. Ez a funkció hasznos lehet, ha sürgősen szüksége van hozzáadni valamilyen ruhadarabot. Azonban egy zsebben felejtett telefon megmentése már valószínűleg késő lesz. A mosógép programjának megállítása nem ajánlott, és ha nem kritikus helyzet áll fenn, hagyja a programot mindig befejeződni.

Keskeny mosógép / Vékony mosógép

Ezek a modellek azok, amelyeknél a mélység kisebb mint 50 centiméter. Ezek a keskeny automata mosógépek (szintén nevezik slim mosógépeknek), alkalmasak beépítésre fürdőszobai szekrényekbe vagy konyhapultokba. Alkalmazásukat találják kis fürdőszobákban vagy mosókonyhákban is, abban az esetben, ha nem szeretnének lemondani az elöltöltős mosógépek összes előnyéről.

A legjobb mosógépek – TOP 10

Az alábbi táblázat a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 10 legjobb automata mosógép kiválasztását mutatja.

MegjelenéseTermékKivitelMosókapacitásCentrifuga fordulatszám 
LG F4WT409AIDD vélemény és tesztLG F4WT409AIDDElöltöltős9 kg1400 ford./perc
Electrolux EW6T4262IC vélemény és tesztElectrolux EW6T4262ICFelültöltős6 kg1151 ford./perc
AEG LTX7C562C vélemény és tesztAEG LTX7C562CFelültöltős6 kg1451 ford./perc
Gorenje WEI62S3 vélemény és tesztGorenje WEI62S3Keskeny (vékony) elöltöltős6 kg1200 ford./perc
Beko WUE 7612 CSX0 vélemény és tesztBeko WUE 7612 CSX0Keskeny (vékony) elöltöltős7 kg1200 ford./perc
Whirlpool TDLR 5030L vélemény és tesztWhirlpool TDLR 5030LFelültöltős5 kg1000 ford./perc
Miele WEG675 WCS vélemény és tesztMiele WEG675 WCSElöltöltős9 kg1400 ford./perc
AEG L7FBE69SCA vélemény és tesztAEG L7FBE69SCAElöltöltős9 kg1551 ford./perc
Indesit BTW L50300 vélemény és tesztIndesit BTW L50300Felültöltős5 kg1000 ford./perc
AEG ÖKOMix L8FEC68SC vélemény és tesztAEG ÖKOMix L8FEC68SCElöltöltős8 kg1600 ford./perc

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 LG F4WT409AIDDElectrolux EW6T4262ICAEG LTX7C562CGorenje WEI62S3Beko WUE 7612 CSX0Whirlpool TDLR 5030LMiele WEG675 WCSAEG L7FBE69SCAIndesit BTW L50300AEG ÖKOMix L8FEC68SC
EnergiaosztályDEEBDDACDB
Vízfogyasztás/ciklus50 l43 l43 l39 l40 l41 l48 l49 l41 l47 l
Centrifugálási hatékonyságBBBCBCBBCB
Éves energiafogyasztás77 kWh74 kWh74 kWh48 kWh69 kWh60 kWh49 kWh65 kWh60 kWh54 kWh
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

LG F4WT409AIDD

LG F4WT409AIDD vélemény és teszt

Automatikus mosógép LG F4WT409AIDD a standard méretek mellett rendelkezik egy átlagon felüli nagy, 9 kg kapacitású mosódobbal. Nagyon alacsony a zajszintje is, 75 dB, amit gyakran említenek a fogyasztók is az értékelésekben. Talán az egyetlen hátránya a nem pontosan megadott 56 cm mélység, amely nem tartalmazza az ajtó kiállását. Ahogy az értékelők megemlítik, a standard 60 cm széles helyeken a mosógép éppen hogy átfér.

Szélessége standard 60 cm, magassága 85 cm. 100 mosási cikluson a mosógép 77 kWh elektromosságot fogyaszt, ezért D energiahatékonysági osztályba sorolható. A technológiák közül a leginkább kiemelkedő a smart home rendszerekkel való összekapcsolhatóság, és ha a szárítógép is ezzel a rendszerrel van felszerelve, akkor azok időprogramjainak szinkronizálása is lehetséges.

A mosógép LED érintőképernyővel van vezérelve, gőzmosási funkcióval rendelkezik, és kiemelkedik az AI DD technológia, amely optimalizálja a mosási ciklust a lehető legnagyobb hatékonyság érdekében. Kellemes bónuszként 10 év kiterjesztett garanciát kínálnak az inverteres motorra, ami alacsony zajszintjével és hibátlan működésével tűnik ki.

Alacsony zajszint 75 dB, számos modern funkció, nagy 9 kg kapacitású dob
A 56 cm mélység nem tartalmazza a kiálló ajtót

Electrolux EW6T4262IC

Electrolux EW6T4262IC vélemény és teszt

A felső töltésű Electrolux EW6T4262IC keskeny automatikus mosógép előnye főleg a mosógép összességében nagyon kompakt mérete. Csak alig 40 centiméter széles, 60 cm mély és 89 cm magas. Ezek a kompakt méretek ellenére is egy standard nagy dob kapacitást kínál 6 kg-ig, és a maximális centrifugálási sebessége percenként 1151 fordulat.

Ezzel a mosógéppel kapcsolatban a fogyasztók nagyon jónak értékelik az alacsony zajszintjét, ami 77 dB, és annak ellenére, hogy jól értékelt, inkább rosszabb C energiahatékonysági osztályba tartozik. 14 program közül lehet választani, van egy nagyon gyors 14 perces program is, és egy ökológiai, amelynek a mosási ideje 3 óra 15 perc, és alatt átlagosan 43 liter vizet fogyaszt.

A technológiák közül kiemelkedik a SensiCare technológia, amely az integrált szenzorok segítségével optimális mosási időt állít be a mosógépben lévő ruha mennyiségének megfelelően. Érdekes még a SoftPlus funkció is, ami puha és finom ruházatot biztosít, vagy az Eco TimeManager, amellyel a mosási ciklus hosszát az igényeihez igazíthatja.

Kompakt méretek és alacsony zajszint, Eco TimeManager funkció, szenzortechnológia
Rosszabb E energiahatékonysági osztály

AEG LTX7C562C

AEG LTX7C562C vélemény és teszt

Az AEG LTX7C562C felültöltős automatikus mosógép számos fejlett funkcióval van felszerelve, a legfontosabb a ProSteam gőztechnológia, amely a mosási ciklus végén a gőz hatására jelentősen csökkenti a ruhák gyűrődését. Érdekes még a ProSense technológia is, amely az aktuális mosógép betöltöttsége alapján állítja be a mosási ciklust.

Még puhább ruhákat nem csak a gőz, hanem a SoftPlus funkció is biztosít, amely az öblítőszert egyenletesen elosztja. Az E energiahatékonysági osztály bár inkább rosszabb átlagot jelent, a B centrifugálási hatékonysági osztály ezt kiegyensúlyozza. 100 mosási ciklus során 74 kWh elektromos energiát fogyaszt, és az ECO programban egy mosáshoz 43 liter vizet használ.

A slim automatikus mosógép ellenére standard méretű, 6 kg kapacitású mosódobbal rendelkezik, ami ráadásul a SoftOpening funkcióval van ellátva, amely biztonságos és fokozatos nyitást tesz lehetővé egyetlen nyomással. A hajtóműben modern inverteres motort találunk, amelyre a gyártó 10 év meghosszabbított garanciát kínál. Általában a fogyasztók nagyon pozitívan értékelik a mosógépet a véleményekben, és a minőségi kivitelezést emelik ki.

Gőzfunkció, intelligens ProSense rendszer, SoftPlus avivázás-elosztás
Az összehasonlításhoz képest magasabb beszerzési ár

Gorenje WEI62S3

Gorenje WEI62S3 vélemény és teszt

Automata mosógép Gorenje WEI62S3 nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik, amit a véleményekben számos elégedett fogyasztó megerősít. Nagyon jó energiahatékonysága van, amivel a B magas osztályba sorolható. Ezért nem meglepő, hogy 100 mosási ciklusonkénti fogyasztása csak 48 kWh.

A szabványos 60 cm szélesség mellett a dob kapacitása csak 6 kg, de ennek oka a kisebb mélység, amely csak 43 cm. A készülék magassága a szabványos 85 cm. További nagyon jó értékek közé tartozik a vízfogyasztás ciklusonként csak 39 liter és az alacsony zajszint B osztályban, 74 dB. Az egyetlen kevésbé hatékony terület a centrifugálás, amely 1200 fordulat per perc mellett C osztályban van értékelve.

16 program közül választhat, amelyek között van az AutoWash automatikus program és az AntiAllergy program az érzékeny bőrű személyek számára. Különleges a WaveActive dob, amelynek speciális hullámos profilja és 3D bordái hozzájárulnak a kíméletes mosáshoz és a ruhák kevésbé gyűrődnek.

Jó ár-érték arány, kiváló energiahatékonysági osztály, WaveActive dob
Kissé gyengébb centrifugálási hatékonyság

Beko WUE 7612 CSX0

Beko WUE 7612 CSX0 vélemény és teszt

Automata elöltöltős mosógép Beko WUE 7612 CSX0 még mindig a slim mosógépek kategóriájába tartozik, bár 49 cm mélységével már azon a határon van. Ennek köszönhetően azonban nagyobb dobja van, 7 kg ruhakapacitással. Összességében ez a mosógép jó ár-érték arányt kínál, semmiben sem kiemelkedő, de semmiben sem marad el lényegesen.

Átlagos D energiahatékonysági osztályú, 100 mosási cikluson átlagosan 69 kWh-t fogyaszt. B osztályban van azonban a centrifugálási és zajszint hatékonyság, amely 74 dB. Az alacsony zajszintet gyakran említik a fogyasztók mint nagy előny, és ezen kívül a modern inverter motorjának is köszönhető.

15 program kínálata van, amelyből megbízhatóan kiválaszthatja a megfelelőt bármilyen típusú textíliához. Érdekesség a Fast+ funkció, amely lehetővé teszi bizonyos programok rövidítését. Sokan értékelik a Daily Express programot is, amely 30 °C-on 28 perc alatt kimos egy teljes mosógépnyi ruhát. A mosógép HiTech fűtőeleme nikkelezett felső réteggel rendelkezik, ami 100-szor növeli az élettartamát.

Csendes inverter motor, jó ár-érték arány, programok rövidítésének lehetősége
Semmi lényeges

Whirlpool TDLR 5030L

Whirlpool TDLR 5030L vélemény és teszt

Automata felültöltős mosógép Whirlpool TDLR 5030L ott van indokolt, ahol kevés a hely. Nem foglal sok helyet sem szélességben, sem mélységben. Pontosan ez a modell 40 cm széles és 60 cm mély, a mosógép magassága kissé magasabb, 90 cm.

Széles körű programkínálattal rendelkezik, amely tartalmazza az összes szokásos ruha- és anyagtípus programjait. Összesen 14 van belőlük, és nem hiányoznak az Eco vagy a gyors 15 perces mosási programok. Nélkülözni kell a kijelzőt, a készülékkel való kommunikáció csak gombokon és egy nagy forgókapcsolón keresztül történik.

A mosógép a 6. Érzék technológiával van felszerelve, ami minden irányban javítja a mosást. Javasolja a megfelelő mosószer adagolását, energiát és vizet takarít meg. Nem hiányzik a késleltetett indítás praktikus funkciója, a LED állapotjelzők és a motorra vonatkozó 5 éves meghosszabbított garancia is örvendetes.

Kompakt méretek a felső töltés miatt, 6. Érzék technológia
Kissé gyengébb C osztályú centrifugálás

Miele WEG675 WCS

Miele WEG675 WCS vélemény és teszt

Automatikus mosógép Miele WEG675 WCS jelenleg az egyik legjobb automatikus mosógépek között van, amelyet megvásárolhat. A legmagasabb A energiahatékonysági osztállyal rendelkezik, a zajkibocsátási osztálya szintén A, és csak a centrifugálási hatékonyság osztálya a második legmagasabb, vagyis B.

A Miele méhsejtes dobja 9 kilogrammos kapacitással rendelkezik, és különleges szerkezetének köszönhetően finom vízszűrőt hoz létre a dob fal és a textíliák között. Különleges mosószeradagolóval is felszerelt, a CapDosing rendszerrel, és ezt a TwinDos rendszert tartják a legjobb folyékony mosószer-adagoló rendszernek.

Számos programmal rendelkezik és egy különleges Elővasalási funkcióval, amely képes simítani a ruhákat úgy, hogy a későbbi vasalás 50%-kal gyorsabb lesz. A kezelés a ComfortSensor érintőképernyős panelen keresztül történik. Természetesen lehetőség van arra is, hogy ezt a mosógépet egy okos otthon rendszerbe integrálják, ami számos további előnnyel jár.

Legmagasabb energiahatékonysági osztály A, legmagasabb zajkibocsátási osztály A, folyékony mosószer-adagoló rendszer
Magasabb beszerzési ár

AEG L7FBE69SCA

AEG L7FBE69SCA vélemény és teszt

Elöltöltős automatikus mosógép AEG L7FBE69SCA modern funkciókkal van tele, amelyek csökkentik a működési költségeit és növelik a felhasználói kényelmet. Az energiatakarékossági hatékonysági osztálya C, ami összehasonlításban jó, de a magasabb beszerzési ár mellett a mosógép hatékonysága lehetne jobb. 100 mosási cikluson 65 kWh elektromos energiát fogyaszt.

A centrifugálási sebességet nagyon magasnak lehet tekinteni, percenként 1551 fordulattal, és ez B hatékonysági osztályba sorolja. A mosódob mérete is kiemelkedő, 9 kilogramm ruhát tud befogadni. Nagy előnye a ProSteam gőztechnológia, amely csökkenti a ráncokat a gyorsabb vasalás érdekében.

A további fejlett funkciók közé tartozik a mosószer és öblítőszer automatikus adagolása az AutoDose funkcióval, amely a dob méretét figyelembe véve adagolja a megfelelő mennyiségű tisztítószert. Sokakat örömmel tölt el, hogy a mosógépet okostelefonnal is össze lehet kapcsolni az MY AEG alkalmazáson keresztül, amely iOS és Android rendszerekre is elérhető. Hogy minőségi automatikus mosógép, azt az is bizonyítja, hogy díjat kapott a prestízs dTest magazintól.

ProSteam gőztechnológia, AutoDose automatikus adagolás, dTest magazin által díjazva
Magasabb ár mellett rosszabb energiahatékonysági osztály

Indesit BTW L50300

Indesit BTW L50300 vélemény és teszt

Felsőről töltős automatikus mosógép Indesit BTW L50300 elsősorban alacsony beszerzési árával és egyszerű kezelhetőségével tűnik ki, amelyet főleg nagy forgókapcsolóval oldottak meg, és egy LCD kijelző is segíti. Kicsi méretei vannak, ami a kisebb, csak 5 kg kapacitású mosókosarat is magyarázza.

Hogy minőségi automatikus mosógép, azt az 5 éves kiterjesztett motor garancia is bizonyítja. Energetikai hatékonysága átlagos D osztályba esik, és 100 cikluson 60 kWh elektromosságot fogyaszt. Jobb is lehetne a centrifugálási hatékonysága (C osztály), viszont a zajszintje a centrifugáláskor 76 dB, ami B osztályú.

Modern funkciókkal nem rendelkezik, de a fogyasztói vélemények és tapasztalatok szerint nagyon jól mos. Összesen 12 program áll rendelkezésre, nem hiányzik különleges program a pamutra, a szintetikusra, vagy a Turn & Go program, amely 45 perc alatt kimos egy adag ruhát. Az innovatív Water Balance Plus programot a gyártó úgy írja le, hogy a mosógép automatikusan felismeri a betöltött ruha mennyiségét és ehhez igazítja a szükséges víz mennyiségét, ezzel is takarékoskodva.

Alacsony beszerzési ár, innovatív Water Balance Plus program, kiterjesztett 5 éves motor garancia
Rosszabb C osztályú centrifugálási hatékonyság

AEG ÖKOMix L8FEC68SC

AEG ÖKOMix L8FEC68SC vélemény és teszt

Az automatikus mosógép AEG ÖKOMix L8FEC68SC korszerűen felszerelt mosógép a legkevesebb kompromisszummal. Teljesítményével és technológiáival jogosan tartozik ezeknek a termékeknek a csúcsához. Nagyon jó B energiahatékonysági osztállyal rendelkezik, 100 mosási cikluson csak 54 kWh elektromos energiát fogyaszt, és a centrifugálási hatékonysága is B osztályú.

Nagyon erős centrifugálással, percenként 1600 fordulattal kiválóan kiegészül a gőzrendszer, amely sok munkát takarít meg a magas fordulaton történő centrifugálás utáni gyűrött ruhákkal. A gőzt más programoknál is lehet használni, például a frissítő programban, a hosszan tárolt ruhák gyors megújítására. A dob maximális töltete 8 kilogramm ruha, és egy mosási cikluson csak 47 liter vizet fogyaszt a mosógép.

ÖKOMix egy olyan technológia, amely tökéletesen feloldja a mosószert a vízben, és csak ezután alkalmazza a dobban a ruhákra. Olyan hatékony rendszer, hogy a gyártó bele is illesztette a modell nevébe. Rendelkezik nagyon fejlett mennyiségi automatikával, a túlcsordulás elleni AquaControl szenzorral és nagy LCD kijelzővel. Sokakat örömmel tölt el, hogy élettartam garancia van a motorra.

ÖKOMix technológia, gőzrendszer, magas centrifugálási fordulatszám 1600 ford/perc
Nagyobb méretek

Melyik a legmegbízhatóbb mosógép márka

A piacon a legkelendőbb mosógépek a következő márkák közül kerülnek ki: AEG, LG, Beko, Candy, Electrolux, Whirlpool. Kedvelt és kevés hibát mutató mosógépek közé tartoznak a Gorenje, Bosch, Hoover és Samsung is. Olcsó és minőségi mosógépeket már 8000 CZK-tól beszerezhet.

Milyen mosógépet vegyek? (vásárlási útmutató)

Választáskor már tudnia kellene, hova fogja az automata mosógépet elhelyezni. Elsősorban a lefolyóra való csatlakoztatásra és a méretekre kell figyelnie. Alaposan mérje meg az összes ajtót, folyosót és kanyart, ahol át kell vinnie a mosógépet, a végleges hely és elhelyezés fogja meghatározni, milyen típusú mosógépet vásárol.

A dob térfogata és a mosógép motorja

Az alapvető paraméterek közé tartozik kétségkívül az a ruhamennyiség, amelyet a mosógép egyetlen ciklus alatt ki tud mosni. A legtöbb modellnek van egy szenzora, amely túllépi a dob kapacitását, és biztonsági okokból így valóban több ruhát, mint amennyire a mosógép tervezve lett, nem lehet kimoshni. Az elöltöltős mosógépek általában 5-től 9 kilogrammig terjedő töltetméretekkel rendelkeznek, míg a felültöltős mosógépek 5 és 6 kilogramm közötti ruhamennyiséget képesek kezelni.
Ha az automata mosógép valamely részét szívnek neveznénk, az valószínűleg a motor lenne. A gyártók a motorokra kiemelkedő garanciát kínálnak, nem ritka az 5 éves, 10 éves vagy akár az élettartamra szóló kiterjesztett garancia. A legtöbb egyszerű mosógépmodell esetében a gyártó általában nem említi a motor típusát, ezek jellemzően a dob tengelyétől eltérő helyen elhelyezett szénkefés elektromotorok, amelyek össze vannak kötve egy szíjjal. Ezek a motorok zajosak és időről időre karbantartást igényelnek.

Inverter motor

A magasabb modellsorokban találkozhat inverter motorral, amely a háztartási gépekben használt elektromotorok legújabb generációja. Az inverter motoroknak ugyanazok a alkatrészei, mint a hagyományos elektromotoroknak, azonban elektronikusan vezéreltek, ami miatt folyamatos szabályozást és sima működést biztosítanak. Nagyobb teljesítményt nyújtanak alacsonyabb zajszint mellett, megbízhatóbbak és hosszabb élettartamúak. Pontosan ezekre a motorokra kínálnak a gyártók kiterjesztett garanciákat.

Direct drive motor

Jelenleg a legfejlettebb motorok, amelyeket szintén a magasabb modellsorokban találhatunk. Találkozhatunk a léptető motorok elnevezéssel is, ami pontosan így is van. A számítógép által vezérelt direct drive motor a dobbal milliméter pontossággal képes forgatni, ezáltal teljesen új mozgásokat, programokat és mosási eredményeket érhetünk el. A motor az előzőektől eltérően közvetlenül a dob tengelyén helyezkedik el, ami pozitív hatással van a zajszintre és a vibrációkra.

Mosás, centrifugálás, zaj

A mosógép hatékonysága a mosás során nagyban függ a motor típusától és a dob kialakításától. A jelenlegi mosógépkínálat azonban ezt az alapkészséget több mint megfelelően lefedi, így igazán keményen meg kellene dolgoznia annak, aki olyan mosógépet szeretne vásárolni, amely rosszul mos. Az energetikai címkén többek között olyan információkat talál, amelyek a mosással kapcsolatosak, mint például az Eco program időtartama.
Az energetikai címkén kötelezően jelölni kell a centrifugálás hatékonyságát is. Itt sem igaz, hogy minden modell rendelkezik a legjobb értékeléssel. A hatékonyság skálája a legjobbtól A-tól a legrosszabb G-ig terjed. Figyelmet kell fordítani az otáčkámra is, amelyre a készülék képes. Az alap 1000 fordulat percenként, és nem ritkák a 1600 fordulat/perc sebességű mosógépek sem.

Ha utána a ruhát szárítóba kívánja tenni, ne vásároljon olyan mosógépet, amelyek nem képesek legalább 1200 fordulat/perc sebességgel centrifugálni. Alacsonyabb fordulatszám esetén a ruha még mindig sok vizet tartalmaz, így a szárítás a szárítóban jelentősen drágábbá válik.

A magasabb fordulatszámmal általában nő az automata mosógépek zajszintje is, mivel a mosógép a centrifugálás ciklusában a legzajosabb. A modellek azonban a zajszint tekintetében jelentősen különbözhetnek a kivitelezés minőségétől, a használt motor típusától és az említett maximális centrifugálási fordulatszámtól függően.

Víz- és áramfogyasztás

Két paraméter, amelyek meghatározzák, hogy mennyire környezetbarát a készüléke és főként mennyibe kerül annak üzemeltetése. Az energetikai címkén megtalálható a készülék energiahatékonyságának összegzése az energetikai osztály formájában, amely A-tól G-ig terjed.
Az elektromos energia fogyasztása 100 ciklusra is az energetikai címkén található. A különbségek a dob kapacitásától, a motor típusától és a komponensek minőségétől függően akár a felére is csökkenhetnek. Tehát ha kiszámítja a különbséget egy alacsony beszerzési árú mosógép magasabb üzemeltetési költségei és egy drágább, de takarékosabb mosógép között, rájöhet, hogy a különbség viszonylag rövid időn belül megtérülhet.

A vízfogyasztásban jelentős különbségek vannak az automata mosógépek modellei között. Természetesen a használt programtól és a mosott ruha mennyiségétől függ. Az átlagos mosógépeknek azonban körülbelül 50 liter vízzel kellene elégnek lenniük egy mosáshoz. A vízfogyasztás a ciklusonként szintén az energetikai címkén található.

Kiegészítő funkciók

A modern automata mosógépek már nem csak tökéletesen kimosott és kicentrifugált ruhával kényeztetik tulajdonosaikat, hanem a felhasználói sztenderdet és kényelmet is folyamatosan fejlesztik. A legelőnyösebbek listája tartalmazhat például gőzgenerátort, mennyiségi automatikát, automatikus mosószeradagolót, habtechnológiát és egyebeket.

Gőzgenerátor

A gőztechnológia számos mosási programban használható a modern mosógépekben. Rövid frissítő programokban található meg, ahol a tiszta, nem viselt ruhát csak felfrissíti, felbolyhosítja és illatosítja, vagy a legtöbb általános ciklus végén, ahol a gőz kiengedésével jelentősen csökkenti a ruha gyűrődését, így időt takarít meg az vasalásra.

Mennyiségi automatika

Ez alatt a kifejezés alatt egy érzékelők és szenzorok készlete értendő, amelyek a lehető legjobb és leggazdaságosabb mosási folyamatot felügyelik. Ellenőrzik például a dobba töltött ruhanemű súlyát, a nedvességet, a hőmérsékletet és az optimalizáció értékelésével javítják a mosógép működését.

Automatikus mosószeradagoló

Azok a modellek, amelyek automatikus mosószer- és öblítőszeradagolást kínálnak, nagy tárolókkal rendelkeznek, amelyekbe csak időnként kell utántölteni. A mosógép maga adagolja a mosószert és az öblítőszert, figyelembe véve a szövet típusát és a dobba helyezett ruhanemű mennyiségét.

Habtechnológia – Eco Bubble

Ezzel a technológiával felszerelt automata mosógépek jelentősen jobb eredményeket érnek el hideg hőmérsékleten, ezzel energiát, időt megtakarítva, de ruháit is óvják. A technológia levegőt és vizet injektál a mosószerbe még a dobba való belépés előtt, ami habot hoz létre, ami sokkal hatékonyabban és gyorsabban hatol be a ruházatba, mint a koncentrált mosószer.

4.4/5 - (17 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz