Takarítás,

Szárítógépeket

Zavarja Önt a ruhák szárítása a szárítókötélen vagy a ruhaszárítón, és a kivasalt ruhák kosara már egy hete túlcsordul? Hallott már a szárítógépekről, de aggasztja azok fogyasztása? A jelenlegi modern kondenzációs szárítógépek hőszivattyúval ebben az esetben nagyon kellemesen meglepik Önt. Pénzügyileg elérhetőek, magas hatékonyságúak, és ami a lényeg, elődeikhez képest a technológiai fejlődésnek köszönhetően többszörösen takarékosabbak.

Az általuk nyújtott előnyök nem csak idő-, tér- és energia-megtakarítás. A szárítógép eltávolítja a ruhákból a bolyhokat, hajszálakat és állati szőröket. Ugyanígy a szárítási folyamat megszabadítja a textíliákat az allergénektől és pollentől, ami ideálissá teszi azt az allergiás személyek számára. Ha hasonló textíliát szárít megfelelő programon, a legtöbb esetben vasalás nélkül is megúszhatja, bár a tökéletes inget sajnos még a legjobb készülékekből sem veheti ki.

A modern szárítógépek többségének áttekinthető kijelzői vannak, amelyekkel a kezelés gyerekjáték. Számos alapvető programot kínálnak, amelyekkel a ruhát pontosan olyanná készítheti elő, amilyennek kivenni szeretné a szárítógépből – bolyhosra, enyhén nedvesre a könnyű vasaláshoz és továbbiakhoz. A tökéletes eredményért számos érzékelő és szenzor gondoskodik, amelyek minden pillanatban kiértékelik a ruha állapotát és ennek megfelelően szabályozzák a szárítást.

Melyik szárítógépet vásárolja meg? Előkészítettünk Önnek egy útmutatót a helyes szárítógép választáshoz, hogy ne érje meglepetés egyetlen paraméter sem, és Ön százszázalékosan tisztában legyen azzal, mit vásárol. A cikkben megtalálja a szárítógépek értékeléseit is, amelyeket alaposan kiválasztottunk Önnek. A kiválasztott szárítógépek teszteken estek át magukkal a fogyasztókkal és kiválóan teljesítettek.

Ha helyhiánnyal küzd, megfontolhatja a mosó-szárítógép beszerzését, amellyel egy külön cikkben foglalkozunk.

A legjobb szárítógépek – TOP 10

Az alábbi táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 10 legjobb szárítógép található.

MegjelenéseTermékMélység (átfedéssel)Maximális ruhanemű töltetA szárítógép energiaosztálya 
AEG AbsoluteCare T8DBE48SC vélemény és tesztAEG AbsoluteCare T8DBE48SC66,3 cm8 kgA++
Bosch WTX87EH0EU vélemény és tesztBosch WTX87EH0EU65,1 cm9 kgA+++
Beko HDF 7412 CSRX vélemény és tesztBeko HDF 7412 CSRX50,8 cm7 kgA++
LG RC91V9AV4N vélemény és tesztLG RC91V9AV4N66 cm9 kgA+++
Electrolux EW8H358SC vélemény és tesztElectrolux EW8H358SC66,2 cm8 kgA++
Whirlpool FFT M22 9X2B EE vélemény és tesztWhirlpool FFT M22 9X2B EE67,9 cm9 kgA++
Samsung DV90T5240AX vélemény és tesztSamsung DV90T5240AX65 cm9 kgA+++
Miele TWF 760 WP vélemény és tesztMiele TWF 760 WP64,3 cm8 kgA+++
Indesit YT M11 83K RX vélemény és tesztIndesit YT M11 83K RX64,9 cm8 kgA+++
Candy CSO4 H7A2DE-S vélemény és tesztCandy CSO4 H7A2DE-S51,5 cm7 kgA++

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 AEG AbsoluteCare T8DBE48SCBosch WTX87EH0EUBeko HDF 7412 CSRXLG RC91V9AV4NElectrolux EW8H358SCWhirlpool FFT M22 9X2B EESamsung DV90T5240AXMiele TWF 760 WPIndesit YT M11 83K RXCandy CSO4 H7A2DE-S
Kondenzáció hatékonysági osztályBBBABBBAAB
A program normál időtartama154 perc215 perc179 perc212 perc154 perc211 perc220 perc165 perc165 perc202 perc
A szárítógép zaja66 dB62 dB65 dB62 dB66 dB64 dB63 dB66 dB65 dB67 dB
Éves fogyasztás235 kWh193 kWh212 kWh194 kWh235 kWh258 kWh194 kWh161 kWh175 kWh212 kWh
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

AEG AbsoluteCare T8DBE48SC

AEG AbsoluteCare T8DBE48SC vélemény és teszt

Szárítógép AEG AbsoluteCare T8DBE48SC az eladási listák élén áll, ezért számos pozitív értékelést kapott az elégedett fogyasztóktól. Ők gyakran méltatják a számos programot, az intuitív kezelőfelületet és az általánosan magas gyártási minőséget. A gyártó maga is bizonyítja ezt azzal, hogy 10 éves garanciát kínál az inverter motorra és 5 éves garanciát az egész készülékre.

Ez egy kondenzációs szárítógép hőszivattyúval, amelynek energiabesorolása kicsit gyengébb, A++. Más modellekkel összehasonlítva vannak valamivel olcsóbb szárítógépek jobb energiabesorolással, de azok esetleg nem kínálnak ennyi programot és fejlett technológiát. Nagy előny például a SensiDry technológia, amely alacsony hőmérsékleten biztonságosan szárít, vagy a ProSense technológia, amely vizet és energiát takarít meg.

A tágas dob 8 kg ruha szárítására képes, és az AbsoluteCare rendszerrel a szárítógép a legjobb gondoskodást nyújtja mindenféle anyagnak. A 66 dB zajszint nem tér el jelentősen más modellektől, de az alapprogram rövid, csak 154 perces időtartama igen. A kezelést egy nagy forgókapcsoló segíti, amelyet gombok és egy nagy, áttekinthető kijelző egészít ki.

Intuitív kezelés és számos program, számos fejlett technológia, 10 év garancia a motorra
Kissé gyengébb energetikai osztály A++

Bosch WTX87EH0EU

Bosch WTX87EH0EU vélemény és teszt

Szárítógép A+++ Bosch WTX87EH0EU a legjobb energetikai osztályban helyezkedik el, így jelentősen energiatakarékos, és normál használat mellett évente csak 193 kWh elektromosságot fogyaszt. Ez a magasabb modellsorozatú szárítógép, ezért nem meglepő a rendkívül alacsony, csak 62 dB-es zajszint, amit számos pozitív értékelés is említ. A szárítási ciklus végén a dallam hangerője sokak szerint lehetne hangosabb.

A kiemelkedő funkciók között szerepel a szárítógép összekapcsolása okostelefonnal a Home Connect alkalmazáson keresztül. Ezen keresztül például követhető a szárítási folyamat és értesítést lehet kapni a szárítás befejezéséről, ami pótolhatja a fent említett hiányosságot. Nagy előny a magától tisztuló kondenzátor az automatikus öblítéssel és az AutoClean technológia, amelynek köszönhetően a kézi öblítés csak körülbelül minden 20. szárítási ciklus után szükséges.

További előnyök közé tartozik a dob világos LED világítása, a nagyobb, 9 kg-os ruhakapacitás, az allergiásoknak szóló program vagy az AntiVibration Design, amely csökkenti a vibrációt és a zajt. Emellett még említhető a Smart Dry praktikus funkció, amely automatikusan kiválasztja a szárítási programot a mosási ciklus alapján, vagy az AutoDry funkció, amellyel a szárítás mértékét lehet választani.

Nagyon csendes szárítógép, összekapcsolás a Home Connect alkalmazáson keresztül, magától tisztuló kondenzátor
A szárítás végi dallam lehetne hangosabb

Beko HDF 7412 CSRX

Beko HDF 7412 CSRX vélemény és teszt

Kompakt szárítógép Beko HDF 7412 CSRX ideális kisebb helyiségekbe, például kisebb lakásokba és szűk helyekre. Az összes kiálló részt is beleértve, a teljes mélysége csak 50,8 cm, így a telepítés sehol sem jelenthet problémát. A kedvező vételár mellett örvendetes az A++ energiabesorolás, ahol az éves átlagos fogyasztást körülbelül 212 kWh-ra becsülik.

A tapasztalatok szerint a szárítógép kissé zajosabb - a gyártó szerint azonban a zajszint nem haladhatja meg a 65 dB-t. A fogyasztók gyakran dicsérik karcsú tervezését, intuitív és könnyű kezelhetőségét vagy a dob területén található világítást, ami ebben az árkategóriában nem szokvány. Az EcoGentle funkcióval alacsony hőmérsékleten is képes szárítani, ami megóvja a szöveteket a károsodástól.

A speciális AquaWave dob 7 kg ruhát képes szárítani, és úgy van tervezve, hogy maximális kíméletességet és hatékonyságot biztosítson a szárítás során. Ezt egy speciálisan tervezett mintázat segíti, amely nem károsítja sem a nejlonharisnyát, sem a pamutot. Örömteli, hogy a szárítógépet közvetlenül a lefolyóra lehet csatlakoztatni vagy hogy a szűrők könnyen hozzáférhetőek.

Karcsú szárítógép, speciális dob világítással, 15 különböző program
Kissé magasabb zajszint

LG RC91V9AV4N

LG RC91V9AV4N vélemény és teszt

Szárítógép LG RC91V9AV4N a nagyszerű és modern szárítógépek közé tartozik hőszivattyúval, és büszkélkedhet a legjobb, A+++ energiaosztállyal. Az éves átlagos villamosenergia-fogyasztása 194 kWh, ezért nagyon takarékos, és számos lehetőséget kínál a használatára. Nagy előnye a Dual Inverter Heat Pump technológia jelenléte, amely a duális hőszivattyúnak köszönhetően választást kínál a gyors vagy az energiatakarékos szárítás között.

A felhasználói kényelem szempontjából örvendetes a Wi-Fi kapcsolat jelenléte, az LG ThinQ alkalmazáson keresztül távolról is irányítható a szárítógép, programok adhatók hozzá, vagy akár kommunikációs kapcsolat létesíthető a szárítógép és a mosógép között. Az alap programkínálat 14 tételével így további 13 programmal bővíthető.

Rendelkezik öntisztító kondenzátor funkcióval, megvilágított dobbal, hangjelzéssel vagy allergia programmal, amely képes eltávolítani az allergének akár 99,9 százalékát. Örvendetes a 10 év hosszú garancia az inverter motorra, de a tágas dob is, amely 9 kilogramm ruhát képes befogadni.

Szárítógép A+++, duális inverter hőszivattyú, prémium funkciók és technológiák
Nincs szennyvízcső a csomagban

Electrolux EW8H358SC

Electrolux EW8H358SC vélemény és teszt

Kondenzációs szárítógép Electrolux EW8H358SC nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik, az energiatakarékos A++ energiaosztályba sorolható, és számos fejlett technológiával van felszerelve. Üdvözlendő például a SensiCare technológia, amely automatikusan figyeli a ruha nedvességtartalmát és ennek megfelelően szabályozza a szárítási folyamatot és időtartamát.

További említésre méltó a GentleCare technológia, amely felére csökkenti a szárítási hőmérsékletet, ezáltal jelentősen csökkenti a ruházat igénybevételét, így meghosszabbítva annak élettartamát és nem károsítja azt. A DelicateCare pedig szabályozza a hőmérsékletet és a dob mozgását, ami ismét pozitívan befolyásolja a kíméletességet és az energiatakarékosságot. Akár 8 kg ruhát is képes szárítani, standard mélységű és könnyen kezelhető, valamint egyszerű a karbantartása.

A fent említetteken kívül a fogyasztók értékelik véleményeikben a szárítógép szennyvízcsatlakoztatásának lehetőségét, az ajtó nyitásának könnyű átállítását vagy általában a nagyon jó minőségű kivitelezést. A gyártó által megadott 66 dB-es zajszint kicsit magasabb, mint más modelleknél, de a fogyasztók véleménye ebben nem egyezik meg. Egyesek szerint csendes, míg mások kiemelik a magasabb zajszintet.

Sok program és technológia, integrált nedvességérzékelők, könnyű karbantartás és kezelés
Kissé magasabb zajszint

Whirlpool FFT M22 9X2B EE

Whirlpool FFT M22 9X2B EE vélemény és teszt

Kondenzációs szárítógép hőszivattyúval Whirlpool FFT M22 9X2B EE egy modern szárítógép az energiatakarékos A++ energiaosztályban. Árkategóriájában kiemelkedik extra nagy rozsdamentes dobja 120 literes térfogatával, amely gond nélkül képes akár 9 kilogramm ruhát is szárítani. Figyelemre méltó a 6. érzék technológia, amely automatikusan beállítja a szárítási paramétereket a lehető legnagyobb hatékonyság érdekében.

A termék regisztrálása után a gyártónál lehetőség van a motorra vonatkozóan 10 éves kiterjesztett garancia igénybevételére, ami megerősíti a kivitelezés általános minőségét is. Rendelkezésre áll 15 program, amelyeket egy nagy forgókapcsolóval lehet kiválasztani, ami LED kijelzővel van kiegészítve. A programok közül megemlíthető például az Eco, pamut, frissítő, gyors program, valamint a selyem vagy szintetikus anyagok módja.

A szárítás késleltetett indítása akár 24 órára is beállítható, és a FreshCare+ funkció gondoskodik arról, hogy a ruha mindig puha és lehetőleg gyűrődésmentes legyen. Méretét tekintve a szárítógépnek nagyobb a mélysége, közel 68 centiméter, és más modellekhez képest valamivel magasabb az elektromos energiafogyasztása is, ami nagyrészt a dob nagy kapacitásának tudható be.

6 érzék technológia, nagyobb dobkapacitás 9 kg, motorra 10 év kiterjesztett garancia
Nincs allergia program

Samsung DV90T5240AX

Samsung DV90T5240AX vélemény és teszt

Ezüst-fekete szárítógép Samsung DV90T5240AX energiatakarékos, évente körülbelül 194 kWh elektromos energiát fogyaszt, ezért tartozik a legjobb energiaosztályba. Funkciói, technológiái és a beszerzési ára miatt jó ár-érték arányú, azonban sok fogyasztó számára nagyon fontos a külseje, amelyben csak nagyon kevés szárítógép kapható.

Rendelkezik a gyűrődések elleni Wrinkle Prevent rendszerrel és Intelligens AI Control vezérléssel, amely személyre szabja a szárítási folyamatot a szokásai alapján és nagy sikerrel javasol szárítási ciklusokat. A szárítás három érzékelő segítségével kiválóan zajlik, a készülék kiértékeli a páratartalmat és a hőmérsékletet, amely alapján automatikusan szabályozza a szárítási folyamatot.

A nagy dob belső világítással rendelkezik és akár 9 kilogramm ruhát is befogad, az ajtók reverszibilis funkcióval rendelkeznek, és lehetőség van allergiásoknak szánt program vagy a 14 program egyéb ajánlatának használatára. Ki lehet emelni például a 35 perc alatti extra gyors szárítási programot, vagy a SmartThings alkalmazáson keresztüli összekapcsolás és vezérlés lehetőségét.

Intelligens AI Control funkció, legjobb A+++ energiaosztály, jó ár-érték arány
Hosszabb alapprogram idő 220 perc

Miele TWF 760 WP

Miele TWF 760 WP vélemény és teszt

A Miele TWF 760 WP gőzfunkciós szárítógép a legjobb szárítógépek közé tartozik, amit ma megvásárolhat. Páratlanul alacsony az elektromos energia fogyasztása, átlagos használat mellett évente csak 161 kWh. Természetesen ezért a legjobb A+++ energiaosztályba tartozik, akárcsak a kondenzáció/szárítás hatékonyságának legjobb A osztályába.

Örömmel tölti el a SteamFinish túlrendelkezésre álló extra funkciója, amely a szárítás végén aktiválódik és gyönyörűen bolyhosított, szinte gyűrődésmentes ruhát biztosít. Összesen 12 program áll rendelkezésre és számos modern funkció, amelyek megfelelnek a magasabb beszerzési árnak. Az EcoSpeed funkcióval például akár 20 perccel rövidíthető a program, és az AddLoad funkcióval bármikor hozzáadható további ruhadarabok.

Az EcoDry technológiának köszönhetően tartósan alacsony az elektromos energia fogyasztása, rendelkezik belső LED világítással, és MTouch érintőképernyős vezérléssel rendelkezik. Természetesen lehetséges a kapcsolat létesítése okostelefonnal a Miele@mobile alkalmazáson keresztül, de képes közvetlenül kommunikálni a mosógéppel is, hogy beállítsa a megfelelő programot. A szárítógép hatékony és a SilenceDrum technológiának köszönhetően csendes, bár a zajszintet az energiacímkén 66 dB-ként adják meg.

Gőzfunkciós szárítógép, legjobb energiaosztály és szárítási hatékonyság, FragranceDos technológia
Megfelelően magasabb beszerzési ár

Indesit YT M11 83K RX

Indesit YT M11 83K RX vélemény és teszt

Kondenzációs szárítógép hőszivattyúval, az Indesit YT M11 83K RX kiváló ár-érték arányt kínál, viszonylag alacsony áron kapható minőségi és takarékos szárítógépet, amely a legjobb, A+++ energiahatékonysági osztállyal rendelkezik. Ennek köszönhetően évente átlagosan csak 175 kWh elektromosságot fogyaszt, ami több tucatnyi kWh-val kevesebb, mint hasonló modellek esetében ebben az árkategóriában.

A fogyasztók a véleményekben értékelik a fent említett előnyöket, valamint az eszköz általános minőségét. A legtöbb más szárítógéppel ellentétben ez tartalmaz egy speciális cipőszárító kosarat is, így annak külön vásárlása nem szükséges. Nagyon intuitív a kezelése, ahol a fő szerepet egy forgó kapcsoló tölti be, amelyet gombok és egy áttekinthető kijelző egészít ki.

Akár 8 kilogramm ruhát is képes megszárítani, és 15 különböző szárítási program közül lehet választani. Érdekesség az Easy Mix Cycle funkció, amely lehetővé teszi 3 kilogramm különböző színű ruha szárítását anélkül, hogy azokat szortírozni kellene. A programok közül kiemelkedik a gyors, 45 perces program, a szintetikus, ingek, sport vagy takarók számára készült program. A tapasztalatok megerősítik, hogy még a nagy térfogatú ruhák szárításakor is a szárítási eredmények nagyon jók.

Kiváló ár-érték arány, legmagasabb A+++ energiahatékonyság, cipőtartó rekesz
Nincs jelentős

Candy CSO4 H7A2DE-S

Candy CSO4 H7A2DE-S vélemény és teszt

Olcsó szárítógép, a Candy CSO4 H7A2DE-S az egyik legolcsóbb slim szárítógép a piacon. Mélysége, kiállásokkal együtt, csak 51,5 cm, így könnyen elfér kisebb lakásokban és szűkebb bejáratokkal rendelkező lakásokban is. Ezenkívül modern funkciókkal van felszerelve, mint például a késleltetett indítás, az ajtózár biztonsági zárja vagy a szűrők eldugulásának állapotát jelző mutatók.

Az alacsony beszerzési ár ellenére a második legjobb energiahatékonysági osztállyal rendelkezik, hasonlóan a kondenzáció/szárítás második legjobb hatékonysági osztályához. A tapasztalatok alapján a fogyasztók dicsérik a nagy számú programot, a könnyen hozzáférhető víztartályt az ajtóban vagy a szűrők egyszerű tisztítását. Felhívják a figyelmet a kissé magasabb zajszintre is, amely a gyártó szerint 67 dB.

A szárítógép nem rendelkezik lefolyócsatlakozással, ami néhány fogyasztó számára lényeges hátrány lehet, ezt érdemes szem előtt tartani. Így néhány szárítási ciklus után kézzel kell kiüríteni a tartályt. Ezzel szemben azonban a Simply Fi funkcióval lenyűgöz, amely lehetővé teszi a szárítógép okostelefonnal való Wi-Fi kapcsolaton keresztüli összekapcsolását, többek között az alap programok bővítését is.

Sok vélemény szerint a legjobb keskeny szárítógép, okostelefonos vezérlési lehetőség
Lefolyó nélküli szárítógép

A legkelendőbb szárítógépek

A piacon a legkelendőbb szárítógépek a következő márkák: Beko, AEG, LG, Bosch. Népszerűek és minőségi termékek a Whirlpool, Samsung, Hoover és Electrolux is. Olcsó szárítógépeket már 8000 Kč-tól vásárolhat.

Milyen szárítógép vegyek? (vásárlási útmutató)

Először is meg kell kérdeznie magától, hogy milyen gyakran és mennyi ruhát mos, illetve fog majd szárítani. Egy párnak elegendő lehet a 7 kilogrammos kis kapacitású szárítógépek, míg egy négytagú család könnyedén kihasznál egy 9 kilogramm vagy nagyobb kapacitású szárítógépet. Vegye figyelembe a közeli jövőt, ezt a készüléket sok évre előre vásárolja, így ha a mosókonyha vagy a fürdőszoba területe elegendő, részesítse előnyben a nagyobb kapacitást.

A szárítógépek típusai

A fejlesztési időszak alatt számos szárítógép-típus jött létre, jelenleg azonban túlnyomórészt csak egyetlen technológiával találkozhatunk. A teljesség kedvéért megemlítjük őket.

Ventilációs szárítógép

A ventilációs, más néven szellőztető szárítógépek a meleg levegő elvén működnek, amely a ruhákból elpárologtatott vizet a szellőzésen keresztül távolítja el a szárítógépből. Egy jelentős hátránya a meleg gőz épületen kívüli elvezetéséhez szükséges építési beavatkozás, viszont olcsók és alacsonyabb az elektromos energia fogyasztásuk. Jelenleg szinte már nem is találkozhatunk velük, ahogyan az üzletek kínálatában sem szerepelnek. Az említett, széles körben használt technológia a kondenzációs technológia.

Kondenzációs szárítógép fűtőtesttel

Ezt a szárítógép-típust gyakran csak kondenzációs szárítógépként említik. Az elv, ahogy a cím is sugallja, egy fűtőtesten alapul, amely hőt termel, és a kicsapódott vizet egy kondenzációs tartályba vezeti, így szárítja a ruhát. Ezek azok a kevésbé gazdaságos készülékek – a fűtőtest üzemeltetésével kapcsolatos költségek magasak, viszont a szárítási idő rövidebb, és az ilyen típusú gépek beszerzési ára alacsonyabb. Azonban már visszaszorulóban vannak, és a mi top tizünk választékában nem találhatóak meg.

Kondenzációs szárítógép hőszivattyúval

Ennél a típusnál gyakran találkozhatunk csak hőszivattyús szárítógép megnevezéssel. Ez a technológiai utód, amely jelenleg dominál a szárítógéppiacot a legolcsóbb modellektől a legkifinomultabbakig. A szárítógép elve ugyanaz, a kondenzátumot felfogják és egy gyűjtőtartályba vagy a szennyvízcsatornába vezetik. A különbség a levegő fűtési technológiájában van, ahol a hőszivattyú a maradék hőt hasznosítja a hideg levegő további felmelegítésére. Így nem szökik ki a készülékből, és ennek köszönhetően a legjobb hőszivattyús szárítógép hatékonyabb és többszörösen takarékosabb. A szárítási ciklus valamivel hosszabb, de kímélőbb, ezért ezt a típust a fűtőtestes típussal szemben érzékeny textíliák szárítására is használhatják.

A kondenzációs szárítógépek energiaigényessége és kondenzációs hatékonysága

Fontos paraméterek, amelyek megmutatják, mennyire hatékony a kiválasztott modell, vagy mennyibe fog kerülni a szárítógép üzemeltetése. Mindkét paraméter könnyen megtudható az energiacímkéről, amelyet minden készüléknek tartalmaznia kell. Az említett címkén megtalálható az átlagos éves energiafogyasztás adat is, amelyet egyébként szintén felvettünk összehasonlítási paraméterként a top tíz termékünkbe.
A modern szárítógépek energiaosztályai nagyjából A-tól A+++-ig terjednek. Ez tehát kifejezi, mennyire energiahatékony a készülék végül. Az energiaosztállyal együtt érdemes figyelembe venni a már említett átlagos éves energiafogyasztást is. Ez kilowattórában van megadva, amivel orientációsan ki lehet számítani, mennyibe fog kerülni a szárítógép éves üzemeltetése. Ez az eredmény 160 szárítási cikluson alapul egy évben az alap szárító programon.

A kondenzációs hatékonyság vagy a szárítási hatékonyság skálája A-tól G-ig terjed, ahol az A osztályú szárítás a standard programon több mint 90% vizet távolít el, míg a G osztályú kevesebb mint 40%-ot. Véleményeinkben A és B kondenzációs hatékonyságú szárítógépek találhatók, ezért megemlítjük a B osztály paramétereit is, amely a standard programon 80 – 89,9% vizet távolít el a ruhából.

A szárítógépek dobjának és méreteinek

A dob térfogata az egyik fő paraméter, amit figyelembe fog venni a szárítógép kiválasztásakor, és ez teljesen szubjektív döntésen és a háztartás igényein alapul. A leggyakoribb dobkapacitások 7 kg nedves ruhától 10 kg-ig terjednek. A dob általában már átlátszó ajtóval rendelkezik, és találkozhatunk belső LED világítással a dobban is. Ez a tulajdonság és funkció nemcsak hogy hatásosan és prémium módon néz ki, hanem meg is akadályozza, hogy a dobban bármit is átsiklasson vagy elfelejtsen.

Méretek szárítógépek ugyanazokban a számokban mozognak, mint a szabványosan nagy, elöltöltős mosógépek. Így a szélesség körülbelül 60 cm, a mélység szintén 60 cm, és a magasság körülbelül 85 cm. Ha a helyiség ezt lehetővé teszi, próbálja meg a szárítógépet legalább fél méterre elhelyezni a falaktól vagy a környező berendezésektől, hogy a kisugárzott hőnek legyen hova távoznia a szárítógéptől.

Köztes darabok

A szárítógépek fürdőszobákba vagy mosókonyhákba történő elegáns elhelyezését egy köztes darabbal oldhatja meg, amellyel függőlegesen kapcsolja össze a szárítógépet és a mosógépet. A köztes darabban általában egy fiók van integrálva, amit a ruházattal való manipuláció során értékelni fog. Fordítson figyelmet a megfelelő köztes darab kiválasztására, hogy az kompakt legyen a mosógépével és a szárítógépével egyaránt.

Kétoldalú ajtók

Ha helyszűkében van és csak egy oldalra történő ajtónyitásra korlátozódik, ellenőrizze a kiválasztott modellnél vagy az ajtónyitás irányát, vagy keressen kétoldalú ajtók funkciót. Ez egy egyre inkább terjedő finomság, amely lehetővé teszi, hogy Ön válassza meg, melyik oldalra nyíljanak az ajtók.

Paraméterek és funkciók

A mai kor összes szárítógépe alapfunkciókkal rendelkezik. Alább néhány paramétert és funkciót magyarázunk el, amelyek még inkább megkönnyítik a szárítógép használatát.

Kondenzvíztartály, szűrők és tisztítás

A kondenzációs típusú szárítógépek, amelyekkel ez a vásárlási útmutató foglalkozik, a ruházatban lévő vizet gőzzé alakítják, amely a készüléken belül csapódik le és egy kondenzvíztartályban gyűlik össze. Ebben a tartályban vagy a kondenzált víz marad, és Ön a legjobb, ha minden ciklus után kiönti, vagy a szárítógépet rákötheti a lefolyóra, amelyen keresztül a víz minden ciklus után elvezetődik. A tartály kapacitása különböző, és ha több ciklus szárításából teljesen megtelik, a készülék figyelmezteti Önt, és nem hagyja, hogy a következő ciklusban folytassa.
A legtöbb szárítógép két szűrővel van felszerelve, amelyeket tisztítani kell, ha az Ön által választott modell nem rendelkezik a kondenzációs szűrő automatikus tisztítási funkciójával. A szűrők megragadják a szöszöket, textilmaradványokat és egyéb szennyeződéseket a ruházatból. Általában kettő van belőlük, amelyek közül az első, amely a kondenzvíztartálynál van, a legjobb minden ciklus után tisztítani.

Az említett automatikus tisztítási funkció ezt a szűrőt többször is átöblíti a szárítási ciklus során, ezzel megszabadítva Önt a szükségtől, hogy minden alkalommal megtisztítsa – a szennyeződések kiöblítődnek a szűrőből a kondenzvíztartályba, ahonnan kiönti őket, vagy maguktól a lefolyóba mennek. A további szűrők kiegészítőek ehhez a főhöz és nem igényelnek olyan gyakori karbantartást, mint ez. Tartsa észben, hogy a tiszta szűrők alapvető feltétele a szárítógép helyes működésének, a nem karbantartott szűrőkkel nő a fogyasztás, hosszabbodik a szárítási ciklus, és gyorsabban kopik maga a készülék.

Gőzfunkció

Néha „könnyű vasalás“ funkcióként említett, a ruházat a ciklus vége előtt enyhén megpárolódik a szárítógépben, amivel a textília redői enyhülnek, és így a vasalás sokkal könnyebb lesz. Ezt a programot ajánljuk használni, ha biztosan tudja, hogy a ciklus végén azonnal vasalni fog. A ruha ugyanis nem teljesen száraz, és ha hosszabb ideig marad a szárítógép dobában, megpenészedhet. Ebben az esetben segíthet a időzítő, amikor is a gőzfunkció befejezését az otthonról való érkezése idejére ütemezi, így nem fordul elő, hogy a szárítás akkor ér véget, amikor már nem lesz otthon.

Vasalási funkció

Ismét a vízpára segítségével a szárítás során a ruházatot a legjobb esetben teljesen simára készíti elő. Ebben a módban már tökéletesen száraz ruhát vesz ki. Az „ironing free“ funkció hatékonysága a szövet típusától, a dobba töltött ruhanemű mennyiségétől és természetesen a helyesen beállított szövettípustól függ. Minél helyesebb a beállítás és a szövetek összetétele, annál tökéletesebben kivasalt ruhát vesz ki a szárítógépből.

Frissítés funkció

Bizonyára Ön is találkozott már azzal a helyzettel, amikor átválogatja a szekrényét és rábukkan olyan ruhadarabokra, amelyeket hosszabb ideje nem viselt, és amelyek gyűröttek vagy hajtásokkal vannak a hajtogatás következtében. Nincs egyszerűbb, mint ezeket a pólókat és egyéb textíliákat a szárítógépbe tenni a frissítés programra. Ennek a funkciónak köszönhetően a ruhákat ismét felfújt, kivasalt és szagoktól valamint allergénektől mentes állapotban veheti ki. A ruha egyszerűen felfrissül és Ön ismét büszkén viselheti.

Kiegészítők és finomságok

A tökéletes otthon érdekében beszerezheti a jelenlegi technológiák által kínált legjobbakat. A szárítógépek kategóriájában ez különösen azokat a modelleket jelenti, amelyek számos típusú szenzorral és érzékelővel rendelkeznek, amelyek a lehető legjobb szárítási folyamatot biztosítják. A szenzorok és érzékelők figyelik a ruha aktuális nedvességtartalmát, a dob belsejében lévő hőmérsékletet és a ruha súlyát. Ezeket a paramétereket a folyamat során folyamatosan kiértékelik, és így a szárítógép a lehető leginkább hatékonyan működik. Ennek a megfigyelésnek köszönhetően nem fordul elő, hogy a ruha a szárítógépben összemegy vagy egyébként károsodik.
A dob megnyitásának biztonsági zárja jelenleg a legtöbb szárítógépnél megtalálható. Így elsősorban a gyermekeit védi a dobba való bejutástól a szárítási folyamat alatt és az ezzel járó kellemetlenségektől. Az ajtók addig vannak zárva, amíg teljesen biztonságos nem lesz a dobhoz nyúlni.

Az intelligens háztartási eszközök legújabb vívmányai közé tartozik a smart home rendszerbe való integráció, vagy legalábbis az Ön okostelefonjával való összekapcsolás. A szárítógép vezeték nélküli kezelése és időzítése, például a munkahelyről, teljesen új dimenziót ad a kezelésnek, amelyhez az ilyen intelligens szárítógép felhasználója nagyon gyorsan hozzászokik és már nem is akar majd másikat.

4.7/5 - (12 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz