Egyéb,

Legjobb kutyatápok (listája)

A kutyatáp ma már a legnépszerűbb házi kedvencek etetésének alapvető eleme. Fő előnye a könnyű adagolhatóság, az egyszerű beszerzés és a széles választék lehetősége. A minőségi kutyatáp meghatározásának kulcsfontosságú tényezője az összetétel. Általában a gyártók prémium, szuperprémium vagy ultraprémium kategóriákba sorolják őket. Ez a megnevezés azonban csak a döntésükön alapul, és semmit sem mond az aktuális összetételről.

A minőségi besorolás mellett megkülönböztetnek kutyatápot kölyköknek, felnőtt kutyáknak és idősebb kutyáknak, vagy további kategóriákban a kis, közepes és nagy fajták számára. Néhány kutya egyéni igényekkel rendelkezhet egészségi állapotukra való tekintettel. Ilyen esetben diétás, holisztikus, hipoallergén vagy gluténmentes kutyatápra kell összpontosítani.

Figyelembe kell venni nem csak az összetételt és a hús, vitaminok és egyéb anyagok arányát, a kutya korát és méretét, hanem az ízt vagy maguknak a kutyatápok a méretét és a csomagolást is.

Legjobb kölyök kutyatáp – TOP 3

A táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján a kölykök számára készült 3 legjobb kutyatáp listája található.

MegjelenéseTermékTulajdonságok 
Carnilove Dog Salmon & Turkey vélemény és tesztCarnilove Dog Salmon & TurkeySuperprémium összetétel ; Holisztikus ; Gabonamentes
N&D LG DOG Puppy M/L Lamb & Blueberry vélemény és tesztN&D LG DOG Puppy M/L Lamb & BlueberryAlacsony tartalmú minőségi gabonák ; Bárányhús ; Áfonya természetes antioxidánsokkal
Brit Care Junior Large Breed Lamb & Rice vélemény és tesztBrit Care Junior Large Breed Lamb & RiceNagytestű kutyák kölykei számára ; Hipoallergén összetétel ; Bárányhús

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Legjobb kutyatáp felnőtt kutyáknak – TOP 3

A táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján a felnőtt kutyák számára készült 3 legjobb kutyatáp listája található.

MegjelenéseTermékTulajdonságok 
Acana Dog Adult Small Breed Heritage vélemény és tesztAcana Dog Adult Small Breed HeritageKisebb fajták számára ; Gabonamentes ; Minden alapanyag emberi fogyasztásra alkalmas
Yoggies vélemény és tesztYoggiesHidegen sajtolt ; Akár 87 % nyers hús ; Csehországban gyártott
Happy Dog Profi Line Sportive vélemény és tesztHappy Dog Profi Line SportiveAktív, sportoló és munkakutyák számára alkalmas ; Jó ár-érték arány a csomagolás méretéhez képest

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Legjobb kutyatáp idős kutyáknak – TOP 3

A táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján az idős kutyák számára készült 3 legjobb kutyatáp listája található.

MegjelenéseTermékTulajdonságok 
Ontario Senior Mini vélemény és tesztOntario Senior MiniHipoallergén receptúra ; Kanadai kutyatáp ; Bárányhús gyógynövényekkel és fűszerekkel
Essential Foods Older vélemény és tesztEssential Foods OlderGabonamentes ; Nagyon minőségi összetétel ; Magas fehérjetartalom 32 %
FirstMate Pacific Ocean vélemény és tesztFirstMate Pacific OceanMagas halhústartalom ; Gabona, glutén és kukorica nélkül ; Könnyen emészthető

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Vélemények és tapasztalatok

Carnilove Dog Salmon & Turkey

Carnilove Dog Salmon & Turkey vélemény és teszt

Carnilove Dog Salmon & Turkey kölyök kutyatáp holisztikus kutyatáp, amelyet a gyártó szuperprémiumként jelöl, és összetételük alapján valóban megérdemlik ezt a minősítést. Az alapját a vadon élő állatokból származó minőségi hús képezi, különösen pulyka és lazac húsából. Nem tartalmaz semmilyen gabonafélét, sem burgonyát. A szénhidrátforrásként sárgaborsót tartalmaz, 19%-os arányban.

A kutyatáp analitikai összetevői nagyon jók, nyersfehérje tartalma 38%, zsír 20%, nyershamu 7,9% és rost 2,5%. A gyártó ajánlása szerint a táp 1 és 12 hónapos korú kölyökkutyák számára alkalmas, minden fajtának. Gazdag aminosavakban, vitaminokban és esszenciális tápanyagokban, amelyek biztosítják a kölyökkutyák egészséges növekedését és helyes fejlődését.

N&D LG DOG Puppy M/L Lamb & Blueberry

N&D LG DOG Puppy M/L Lamb & Blueberry vélemény és teszt

N&D LG DOG Puppy M/L Lamb & Blueberry kölyök kutyatáp kiemelkedik a gabonafélék nagyon alacsony tartalmával, a minőségi bárányhússal, és különösen az áfonyával. Szénhidrátként búzát, tönkölyt, zabot tartalmaz, és a bárányhús 20% friss és 20% szárított hús formájában van jelen.

A kutyatáp kiegyensúlyozott összetétele alacsony glikémiás indexű, alacsony szénhidráttartalmú, és optimális vitamin- és ásványianyag-arányt tartalmaz minőségi gyümölcsök és zöldségek formájában. A vélemények szerint a kutyatáp jól emészthető, és a kutyák szőrzete sima marad a táplálás során. Egy év alatti közepes és nagy testű kutyák számára ajánlott (25 kg felett).

Brit Care Junior Large Breed Lamb & Rice

Brit Care Junior Large Breed Lamb & Rice vélemény és teszt

Brit Care Junior Large Breed Lamb & Rice kölyökkutya kutyatáp nagyon népszerű táp, amelyet számos elégedett kutyatulajdonos dicsér. A jó összetétel és a cseh eredet mellett a csomagolás ár-érték arányát is kiemelik. Ez egy hipoallergén táp, amelynek alapját a bárányhús és a rizs képezi, nagy testű kutyák számára alkalmas, 3 hónapos kortól két éves korig.

Az említett bárány hús itt húsliszt formájában van jelen, de nagy mennyiségben, 42%, a rizs pedig 36% arányban. Az egyes összetevők magas minősége nemcsak a jó emészthetőséget, hanem az egészséges fejlődést is elősegíti. A magas rizstartalom ellenére nem tartalmaz jelentős allergéneket, amelyek etetés során problémákat okozhatnának. A táp támogatja az immunrendszert, a jó kondíciót és a gyakori betegségekkel szembeni védekezést.

Acana Dog Adult Small Breed Heritage

Acana Dog Adult Small Breed Heritage vélemény és teszt

Acana Dog Adult Small Breed Heritage kis testű felnőtt kutyák számára készült kutyatáp nagyon változatos és tápanyagokban gazdag összetétellel rendelkezik, amely vadon fogott halakon és szabadon tartott csirkéken alapul. A friss csirkehús 12%-ban, a dehidratált hús 12%-ban, és a szárított pulykahús is 12%-ban van jelen.

Az említett halhús a dehidratált hering 4%-át és a friss egész lepényhal 4%-át teszi ki. A táp egy évnél idősebb kutyák számára ajánlott, és biztosítja a kutya egészségét és jó kondícióját. Ez is egy gabonamentes táp, így a legtöbb kutya jól tolerálja. Az összetétel továbbá tartalmaz egy keveréket gyümölcsökből és zöldségekből, amelyek antioxidánsokat, ásványi anyagokat és vitaminokat biztosítanak.

Yoggies

Yoggies vélemény és teszt

Yoggies hidegen sajtolt kutyatáp nem csak a kíméletes gyártási technikájuk miatt népszerűek, hanem magas minőségű összetevőik miatt is, amelyek ideálisak a kutyák számára. A kutyatáp akár 87%-ban tartalmaznak nyers állapotú húst, amely minőségi, kémiai anyagoktól mentes, és a gyártás során a Cseh Köztársaságba Németországból, Hollandiából és Belgiumból importálják. Nagyobb részét szárított csirkehús, kisebb részét marha- és halhús alkotja. Kiegészítésként találhatunk benne tengeri kagyló húskivonatot, amely az ízületek, szalagok és szövetek erősítésére alkalmas.

Maga a gyártási folyamat is mentes mindenféle kémiai anyagtól, és nem tartalmaz problémás alapanyagokat, mint a gabona, szója vagy glutén. A hidegen sajtolt eljárás 38 °C alatt zajlik, így az alapanyagokban megőrződnek minden fontos természetes tápanyag és vitamin. Összetételükkel a BARF diétához közelítenek, amit sok tenyésztő a lehető legjobb táplálkozási formának tart.

Happy Dog Profi Line Sportive

Happy Dog Profi Line Sportive vélemény és teszt

A Happy Dog Profi Line Sportive kutyatáp a vásárlók körében népszerű minősége és a csomagolás súlyához viszonyított jó ár-érték aránya miatt. A gyártó a kutyatáp profi tenyésztőknek szánt prémium minőségű tápnak írja le, amely nagy testű, fizikailag aktív kutyák számára alkalmas. Ezek a kutyatáp tipikusan munka- és sportkutyáknak valók. Érdekesség, hogy terhes és szoptató szukáknak is adhatók, ami növeli univerzalitásukat.

A kutyatáp fő összetevői a búzaliszt, baromfi zsír és csak ezután következik a szárított baromfi protein. Az analitikai összetevőket tekintve ezek a kutyatáp 26% proteint, 16% zsírt, 3% rostot és 6,5% nyershamut tartalmaznak. A kutyatáp minden szükséges ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaznak, amelyek ideális arányban vannak jelen éppen a közepesen aktív és nagy kutyák számára.

Ontario Senior Mini

Ontario Senior Mini vélemény és teszt

Az Ontario Senior Mini kutyatáp kis és törpe méretű fajtájú idős kutyák számára készültek, ami körülbelül 8 éves és idősebb koruknak felel meg. Összetételük hypoallergén és csak alacsony gabonatartalmú, amely itt rizs formájában jelenik meg. Az életkoruknak megfelelően a kutyatáp magas ásványi anyag-, protein- és természetesen vitamin-tartalommal rendelkeznek. Mint hús, a gyártó szárított bárányhúst (25%) és szárított pulykahúst (5%) használ.

A bárányhús magas diétás értékkel bír, és kombinációjában a rizzsel elősegíti a megfelelő emésztést. Az összetevők között különleges fűszer- és gyógynövénykeveréket találunk, amelyből az ánizst, szegfűszeget és tengeri algát említhetjük meg. Céljuk az emésztés támogatása, a szájüreg megfelelő higiéniájának és az idős kutyák gyakran problémás fogainak egészségének megőrzése.

Essential Foods Older

Essential Foods Older vélemény és teszt

A gabonamentes és magas hústartalmú Essential Foods Older kutyatáp valóban nagyon magas minőségű összetétellel rendelkeznek, amit sok elégedett tenyésztő tapasztalata is igazol. Egyedülálló a gressinghami kacsa, csirkehús és halak kombinációja, amelyet gyógynövények, zöldségek és gyümölcsök egészítenek ki. A kutyatáp minden fajta kutyának megfelelnek, és az adott fajta átlagos élettartamának körülbelül 2/3-ánál kellene elkezdeni adni.

A friss állapotban a hús és tojás 78%-ot tesz ki, a kutyatáp feldolgozása után a nyersprotein tartalom 32%. Az összetevők között találunk édesburgonyát, hagyományos burgonyát, borsót, lenmagot és egyéb alapanyagokat, beleértve a probiotikus kultúrákat is. Kiegyensúlyozott összetételükkel a kutyákat hosszú ideig vitalitásban és betegségektől mentesen tartják, amelyek gyakran az alacsony minőségű vagy nem megfelelő táplálékból eredhetnek.

FirstMate Pacific Ocean

FirstMate Pacific Ocean vélemény és teszt

Kanadai magas hustartalmu kutyatápok FirstMate Pacific Ocean, amely szardínia lisztből és burgonya pelyhekből készül. Hipoallergén és minden fajtának megfelelő, súlycsökkentésre is alkalmas. Az egyetlen állati fehérjeforrás a Csendes-óceáni szardínia és az anchovis, ami elég egyedülálló összetétel, kizárólag halakon alapul, habár a halhús liszt formájában került felhasználásra a gyártás során.

Gazdag omega-3 és omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavakban, nem tartalmaz gabonát, glutént vagy kukoricát. Emiatt könnyen emészthető és csökkenti az allergiák kialakulásának kockázatát. Az összetevőket kiegészíti a rákfélékből származó kivonat, ami természetes forrása a glükózaminnak. A kutyatáp támogatja az ízületi rendszert és erősíti az immunrendszert.

Legnépszerűbb kutyatápok

A piacon elérhető legnépszerűbb kutyatápok a következő márkák: Brit, Royal Canin, Eminent, Purina, Pedigree. Népszerű és minőségi kutyatáp továbbá a Yoggies, Fitmin, Annamaet és Platinum.

Milyen kutyatáp vegyek? (vásárlási útmutató)

Kutya kora

Fontos, hogy már a választás kezdetén figyelembe vegyük, melyik életszakaszban van a kutyánk. A kölyökkutyák számára szánt kutyatáp összetétele jelentősen eltér az idős kutyák számára szánt táp összetételétől. Kölyöknek számít a kutya körülbelül egyéves korig, és idősnek tekintendő a fajtára jellemző átlagos élettartam 2/3-ának elérése után. Míg a nagytestű kutyafajták kevesebb évig élnek, és ezért gyorsabban öregszenek, a kisebb fajták lassabban öregszenek.

  • Kutyatáp kölyökkutyáknak – Nagyobb mennyiségű fehérjét kell tartalmaznia, mint a többi típusú tápnak. Gazdagnak kell lennie vitaminokban és ásványi anyagokban is, különösen a kalcium jelenléte fontos, amely hozzájárul a csontok megfelelő fejlődéséhez. Jó, ha a táp tartalmaz ízületi táplálékot is, ami tovább segíti a megfelelő fejlődést. A tápoknak aprónak kell lenniük méretükben, és érdekesség, hogy ezeket a tápokat gyakran ajánlják szoptató és vemhes szukáknak is.
  • Kutyatáp felnőtt kutyáknak – A felnőtt kutyáknak szánt tápot az állat életének legnagyobb részében kell adni, megfelelő arányban kell tartalmaznia elsősorban fehérjéket és zsírokat, amelyek különböző egyéb adalékokkal egészíthetők ki. Gyakran előfordulhat, hogy a kutyák bizonyos egészségügyi problémákkal vagy allergiákkal küzdenek, amelyekhez már ebben a korban is megfelelően kell a tápot alkalmazni.
  • Kutyatáp idős kutyáknak – Az idős kutyáknak szánt tápnak főleg elegendő vitaminokat és ásványi anyagokat kell tartalmaznia, hasznos, ha tartalmaz ízületi táplálékot is. Az állat ebben az életszakaszában alacsonyabb aktivitása miatt célszerű, ha a tápnak alacsonyabb az energiatartalma. Néhány kutya időskorában fogproblémákkal is küzd, ezért vagy áztatják a tápot az etetés előtt, vagy közvetlenül vásárolhatnak puha kutyatápot.

A fajta mérete

A kis testű kutyafajtáknak magasabb fehérje- és zsírtartalmú, jól emészthető szénhidrátokban gazdag tápot kell adni, a maguknak a tápoknak is kicsinek kell lenniük. A kis kutyák általában gyorsabban emésztenek, ezért nagyobb mennyiségű tápot igényelnek, természetesen figyelembe véve méretüket, súlyukat és energiafelhasználásukat.
A közepes és nagy testű fajtáknak nagyobb méretű tápot kell kapniuk, kis tápok esetén fennáll a belélegzés vagy lenyelés veszélye, ami nem kívánatos. A minőségi fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok mellett itt is fontos az ízületi táplálék, és minél nagyobb a kutya, annál inkább kell tartalmaznia az ízületi táplálékot.

A kutyatáp összetétele

A legfontosabb, amit a választáskor figyelembe kell venni, az éppen a táp valódi összetétele. A gyártók olyan kifejezésekkel segítik magukat, mint a prémium kutyatáp vagy a szuperprémium kutyatáp, ez azonban semmit sem árul el az összetételükről. Ezek a megjelölések jó iránymutatások lehetnek a választás során, de semmiképpen ne támaszkodjunk kizárólag rájuk, és mindig ellenőrizzük az összetételt.
Az összetételnek mindig kiegyensúlyozottnak kell lennie, hogy ne legyen szükség a kutya más táplálékkal való kiegészítő etetésére. A diétás kutyatápok speciális összetétellel rendelkeznek, amelyek egy adott egészségügyi problémát próbálnak kezelni. Egyébként a fehérjéknek, főleg a húsnak kellene dominálniuk.

Fehérjék

A fehérjék így a legfontosabb összetevője minden kutyatápnak, a százalékos arányuk kiskutyáknál legalább 25%, felnőtt kutyáknál 18% kell hogy legyen. Pontosan a fehérjék biztosítják a kutya minden életfolyamatának helyes működését, a vérsejtek képződésétől, a sebek gyógyulásán át, a reprodukció és a laktáció támogatásán keresztül, egészen az izomtömeg növekedéséig.
A kutya húsevő, ezért nem meglepő, hogy a fehérjék fő forrása maga a hús. A kutyatápba leggyakrabban csirke-, bárány-, marha-, sertés- vagy halhús kerül. Ha a kutya nem allergiás egy bizonyos húsra, akkor nem annyira lényeges, hogy milyen húst tartalmaz a kutyatáp. Néha meglepő lehet a csomagoláson feltüntetett magas húsarány, majd az ezt követő alacsonyabb fehérjetartalom – ez annak tudható be, hogy a hús szárítása után csak 20-30% marad meg, a többi víz.

A legjobb minőségű fehérjék a húsból származnak, rosszabb minőségű lehet a húsliszt, ami olcsóbb a gyártók számára. Problémát okozhat még a tartósítás módja is, ami nem mindig ideális. Néhány gyártó fehérjeforrásként használja a hüvelyeseket és gabonaféléket is, amelyek azonban kevésbé megfelelőek.

Zsírok

A kutyák nagyon hatékonyan tudják emészteni a zsírokat, akár 90%-os hatékonysággal. A kutyák a zsírokból nyerik a legtöbb energiát, javítják a kutyatáp ízét és tartalmazzák az esszenciális zsírsavakat. Az arányuknak a tápban 9 és 20% között kellene lennie. A zsírokban oldódnak bizonyos fontos vitaminok, izolálják az idegrostokat és segítenek a tápanyagok szállításában is. Nem meglepő, hogy az állati eredetű zsírok a legmegfelelőbbek, legyen szó akár csirkezsírról, vagy halzsírról. Ha azonban a kutya elhízott, ajánlott inkább alacsonyabb zsírtartalmú kutyatápot adni.

Szénhidrátok

A szénhidrátok szintén esszenciális alkotóelemek a kutya étrendjében, és a kutyatápban való arányuknak maximum 20-30% között kellene lennie. Gondoskodnak a szív megfelelő működéséről, az idegrendszer állapotáról és gyors energiaforrást biztosítanak. Másrészről csökkentik bizonyos ásványi anyagok és vitaminok hasznosulását, ezért a szénhidrátoknak nem szabadna dominálniuk az összetételben. Legyen óvatos, amikor elolvassa az összetevőket, gyakori gyakorlat a szénhidrátok több összetevőre bontása, ami első pillantásra kevesebbnek tűnik a kutyatápban, de a valóságban nem így van.
A kutyák leggyakrabban a szénhidrátokra allergiásak, a legnagyobb problémát a búza és a szója okozza. A kukorica is problémás lehet, de hőkezelés után az emészthetősége javul. A legjobb emészthetőséget a burgonya, rizs vagy zab biztosítja.

  • Rost – Ez az étrendi rész legfeljebb 5 százalékban kell hogy jelen legyen a tápban. Főleg az emésztés helyes működéséért felel és hozzájárul a gyorsabb telítettséghez. A rost túlzott mennyisége csökkentheti a legtöbb vitamin és ásványi anyag emészthetőségét.
  • Vitaminok – A vitaminoknak megfelelően kiegyensúlyozottnak kell lenniük a tápban, a kutya, akárcsak az ember, csak a K és C vitamint képes előállítani, a többit az étrendből kell megkapnia. A vitaminok biztosítják az egész szervezet megfelelő működését és erősítik az immunrendszert is. A legfontosabbak közé tartoznak a B-vitaminok, valamint az A, C, D, E, H vagy említett K vitamin.
  • Ásványi anyagok és nyomelemek – A kutya egészségéhez szükséges ásványi anyagok bőségesen kell, hogy jelen legyenek a tápban, másképpen nem szerezheti meg őket. Emelhetjük ki például a nátriumot, káliumot, magnéziumot, vasat vagy jódot.
  • Hamu – Sok ember megijed ezt az összetevőt olvasva a tápban, de ez egy hasznos anorganikus ásványi anyagok csoportja. Az arányának a kutyatápban 5-8% között kellene lennie.
  • Superfoods – Különösen az utóbbi időben trenddé vált a kutyaeledel gazdagítása nagyon hasznos alapanyagokkal, ahogy ez az embereknél is történik. A superfoodsok közül a leggyakoribbak a quinoa, tapióka, csicseriborsó, tök, tengeri herkentyűk vagy cikória.

Gyakran keresett

Nagytestű kölyökkutyák számára való kutyatáp

A nagytestű kölyökkutyák esetében fontos, hogy a kutyatáp ízületi táplálást (chondroprotektívumokat) tartalmazzon. A nagytestű fajták növekedése meglehetősen gyors, ezért fontos, hogy ezeket az anyagokat tartalmazza. Természetesen fontos a minőségi fehérjék bősége is, amelyeknek biztosan 30% felett kellene lenniük. A legjobb nagytestű kölyökkutyáknak szánt kutyatápok fehérjetartalma akár 40% is lehet.

Superprémium kutyatápok

A prémium és superprémium jelölésű kutyatápok valóban nagyon minőségi összetevőket tartalmazhatnak, de nem feltétlenül. Ennek a jelölésnek a használatára nincsenek meghatározott szabályok, így az összetételük változó lehet, és egyetlen szervezet sem ellenőrzi azt. Ezért mindig ellenőrizze a superprémium kutyatáp összetételét, és csak az összetétel alapján döntse el, hogy a kutyatáp valóban olyan nagyszerű-e, ahogyan a gyártó vagy az eladó állítja.
Szokás, hogy az eladók termékpalettájukon belül is használják ezt a jelölést, ahol az olcsóbbak prémium, a drágábbak pedig superprémium jelzést kapnak. Ebben a kontextusban a jelölés már értelmet nyerhet, és különbséget tesz a jobb minőségű és a kevésbé minőségi kutyatáp között. Azonban ez csak ugyanazon gyártó termékeire vonatkozik.

Hidegen sajtolt kutyatápok

Általában nagyon minőségi kutyatápokról van szó, amelyek gyártása során kíméletes folyamaton esnek át. Ezeket a kutyatápokat alacsony hőmérsékleten állítják elő, ami lehetővé teszi, hogy a hús és egyéb alapanyagok megőrizzék fontos tápanyagaikat, vitaminjaikat és ásványi anyagaikat. Ezek a kutyatápok könnyebben emészthetők és megfelelőbbek a kutyák számára, mint a hagyományos gyártási eljárással készült kutyatápok. A BARF diétából inspirálódtak, amely igyekszik a lehető legközelebb kerülni a kutyák eredeti étrendjéhez, azaz a húshoz és csontokhoz. Általában ezek a kutyatápok nem tartalmaznak szóját, búzát, tartósítószereket, sem génmódosított összetevőket. A Cseh Köztársaságban nagyon népszerűek a hidegen sajtolt Yoggies kutyatápok, amelyek történetéről még a prestízs Forbes magazin is írt Forbes.

Gluténmentes kutyatápok

A gluténmentes kutyatáp a legmegfelelőbb választás a kutya számára, és mivel ezek nem tartalmazzák ezeket az olcsó alapanyagokat, ezért drágábbak, mint a többi kutyatáp. Általában a búza kerül a legrosszabb fénybe, mivel nagyon alacsony a tápértéke, nehezen emészthető, és magas a glikémiás indexe. A glutén, amit sok kutya nehezen emészt meg, és ami gyakran okoz allergiát a kutyáknál, szintén az obilovinákban található. A többi gabonaféle, különösen a rizs, azonban gyakran szerepel a kutyatápokban, és vitatott, hogy valójában mennyire kívánatosak a kutya étrendjében.

Magas hustartalmu kutyatápok

A kutya eredetileg húsevő, ezért a hús a legfontosabb összetevője az étrendjének. Elmondható, hogy minél több húst tartalmaz a kutyatáp, annál megfelelőbb a kutya számára. A hús frissen, bio minőségben, szárítva, fagyasztva vagy liszt formájában használható fel, amit a legkevésbé minőségi húsfeldolgozási módszernek tartanak. Leggyakrabban csirke, bárány, továbbá marha, sertés és természetesen hal húsát használják fel. Nem annyira lényeges, hogy milyen típusú hús van a kutyatápban, ha az a kutyának megfelel és nem okoz neki egészségügyi problémákat.

Hipoallergén kutyatáp

Ezek olyan kutyatápok, amelyeknél a gyártó igyekszik a lehető legkevesebb olyan összetevőt használni, amelyek a leggyakrabban okoznak allergiás reakciókat. Ahogy a szuperprémium kutyatáp esetében, itt sincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogy mit tartalmazhatnak és mit nem ezek a hipoallergén kutyatápok. Ezért fontos tudni, mely alapanyagok okozzák leggyakrabban az allergiát, és figyelni a kutyatáp összetételét.
Minden kutya más és más, így az allergiák is különbözőek lehetnek. Ebből a szempontból tehát a hipoallergén kifejezés inkább csak az egyik sok információ közül, amit figyelembe kell venni a kutyatáp kiválasztásakor. Általánosságban a leggyakoribb allergének közé tartozik a marhahús, a szója, a búza és a tejfehérje. Az összes kutyában előforduló allergia esetének akár 80%-a is ezekre az alapanyagokra vezethető vissza.

Holisztikus kutyatáp

A holisztikus, vagyis egészéges kutyatápok olyan komplex kutyatápok, amelyek összetétele teljes mértékben kiegyensúlyozott. Más szóval, a holisztikus kutyaeledel minden szükséges összetevőt tartalmaz a kutya egészséges és vitális életéhez. Ilyen megjelölésű kutyatápoknak a legjobbnak kellene lenniük, amit csak adhatunk kutyánknak. Kiválóan emészthetők, és az eledelből a tápanyagok nagy része hasznosul. Az eledelbe bekerülő minden feldolgozott alapanyagnak minőséginak és frissnek kell lennie, nem tartalmaznak tartósítószereket, sűrítőanyagokat és többnyire gabonákat sem.

Diétás kutyatáp

A diétás, másként állatorvosi kutyatápok speciális eledelként szolgálnak, amelyek konkrét problémákat kezelnek, amelyek a kutyánál felmerülhetnek. Ezért nem mindig a súlycsökkentésre szánt diétás kutyatápokról van szó, ahogy azt első pillantásra gondolnánk. A kutyáknak mindig állatorvos konzultációja után kell őket adni, aki a legmegfelelőbbet ajánlja, és meghatározza az adagolást és az etetési időszakot is.

Cseh kutyatáp

A Cseh Köztársaság meglepő módon jelentős kutyatáp gyártónak számít. A legnagyobb gyártó a Vafo cég, amely olyan ismert márkákhoz tartozik, mint a Brit vagy a Carnilove. További cseh kutyatáp márkák a Calibra, Fitmin, Nativia, Marp vagy Agil. Külön figyelmet érdemel a Yoggies cseh márka is, amely a hidegen sajtolt kutyatápok gyártásával vált híressé. 38 °C alatti hőmérsékleten préselik őket, gabona, glutén és szója nélkül, és a magas hústartalom is egyedülálló, amely a szárítás előtt 87%-ot tesz ki.

Minőségi kutyatáp

A minőségi kutyaeledelnek magas húsarányt kell tartalmaznia, és a legjobb, ha a hús a szárítás előtt friss formában került bele. A húst minőségi, megfelelő alapanyagoknak kell kiegészítenie, és kerülni kell a gyakran allergiát okozó gabonákat. A minerálok, vitaminok és rostok egyenletes arányban kell, hogy jelen legyenek, és jó, ha tartalmaznak ízületi táplálékot is. A tartósításuk természetes módon történik, ehhez vagy E-vitamint, vagy rozmaringot használnak. A minőségi kutyatápok közé tartoznak a holisztikus kutyatápok, amelyeknek meg kell felelniük a fent említett minden követelménynek.
A legminőségibb kutyatápok közé tartozik az AATU, FirstMate, Taste of the Wild, Marp, Naturea és Orijen. Ezek szintén az egyik legdrágább kutyatápok a piacon.

A legrosszabb kutyatáp

A legrosszabb kutyatápokat nem könnyű meghatározni, általában azonban a rossz kutyatápok nagyon kevés húst tartalmaznak, és többnyire szénhidrátok dominálnak bennük. A hús ebben a kutyatápban általában por formájában van, a szénhidrátok nehezen emészthetők, és gyakran nagy mennyiségű só is jelen van bennük. Ezek a kutyatápok gyakran nem megfelelően vannak konzerválva, ehhez BHA, BHT, propil-gallát vagy kálium-szorbátot használnak. A húst gyakran helyettesítik állati termékekkel, amelyek bizonyíthatóan ártalmasak lehetnek, beleértve a rákkeltő anyagokat is, amelyeknek egyértelműen nincs helyük a kutyaeledelben.

4.2/5 - (44 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz