Egyéb,

Társasjátékok

A társasjátékok iránti érdeklődés tipikusan ősszel a legnagyobb, amiből következtethetünk, hogy megbízható karácsonyi ajándék, ideális a hosszú téli estékre. Egy doboz társasjáték rengeteg szórakozást biztosít a gyerekeknek és az egész családnak. A partijátékok ráadásul nagyszerű kiegészítői a társasági eseményeknek, mint például a születésnapi ünneplések vagy csak az időtöltés barátokkal.

A választék sokfélesége különböző típusú társasjátékokat kínál. Az egyszerű játékoktól a 5 vagy 8 éves gyerekek számára, az egyedül játszható játékokon át, a két személyes társasjátékokig, egészen a felnőtteknek szóló társasjátékokig. Játszhat gyors és egyszerű társasjátékokat, valamint komplex stratégiai és kooperatív játékokat, amelyek órákig tartanak, kivételt képeznek az ismeretterjesztő és oktatási játékok is.

Minden évben rengeteg újdonságot hoz a társasjáték-piac. A legismertebb kiadóink közé tartozik a Mindok, Albi, Fox in the Box, REXHry és TLAMA Games.

A szerkesztőségben úgy döntöttünk, hogy három szempontból ajánlunk játékokat. Kezdjük a legjobb társasjátékok rangsorával a legnagyobb társasjáték adatbázis, a BoardGameGeek (BGG) szerint. Ezenkívül találhat tippeket, amelyek tartalmazzák a jól ismert játékokat, az idén kiadott legjobb asztali játékokat, vagy az év társasjátékát az Akadémia her szerint. Végül a legnépszerűbb társasjátékokat a forgalmazás szerint, amelyek inkább az alkalmi játékosokat vonzzák, mint a tapasztalt veteránokat.

Legjobb társasjátékok a BGG rangsor alapján

Az asztalon látható a BoardGameGeek (BGG) adatbázisa szerint minden idők 100 legjobb társasjátékának rangsorában szereplő játékok válogatása. A rangsor a világ minden tájáról származó játékosok véleményein és értékelésein alapul. A válogatásunk során főként az újabb, változatos és magyarra fordított játékokra összpontosítottunk, és ez 2024-re érvényes.

MegjelenéseTermékTulajdonságok 
Pandemic vélemény és tesztPandemicBGG értékelés: 8.6
Játékosok száma: 2-4
Játékidő: 60 perc
Ajánlott korosztály: 13
Ark Nova vélemény és tesztArk NovaBGG értékelés: 8.3
Játékosok száma: 1-4
Játékidő: 30-60 perc
Ajánlott korosztály: 14
Scythe vélemény és tesztScytheBGG értékelés: 8.2
Játékosok száma: 1-5
Játékidő: 90-115 perc
Ajánlott korosztály: 14
Dűne: Impérium vélemény és tesztDűne: ImpériumBGG értékelés: 8.3
Játékosok száma: 1-4
Játékidő: 60-120 perc
Ajánlott korosztály: 14
Through the Ages: A New Story of Civilization vélemény és tesztThrough the Ages: A New Story of CivilizationBGG értékelés: 8.4
Játékosok száma: 2-4
Játékidő: 120 perc
Ajánlott korosztály: 14
Fedőnevek társasjáték vélemény és tesztFedőnevek társasjátékBGG értékelés: 7.6
Játékosok száma: 2-8
Játékidő: 15 perc
Ajánlott korosztály: 14
Everdell - Az Örökfa árnyékában vélemény és tesztEverdell - Az Örökfa árnyékábanBGG értékelés: 8.1
Játékosok száma: 1-4
Játékidő: 40–80 perc
Ajánlott korosztály: 13
Mansions of Madness vélemény és tesztMansions of MadnessBGG értékelés: 8.0
Játékosok száma: 1-5
Játékidő: 120-180 perc
Ajánlott korosztály: 14
Mars Terraformálása vélemény és tesztMars TerraformálásaBGG értékelés: 8.4
Játékosok száma: 1-5
Játékidő: 120 perc
Ajánlott korosztály: 12
Homályrév: Az oroszlánfalka vélemény és tesztHomályrév: Az oroszlánfalkaBGG értékelés: 8.6
Játékosok száma: 1-4
Játékidő: 30–120 perc
Ajánlott korosztály: 14

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

TOP 10 társasjáték: 2024 népszerű újdonságai

Következzenek a tippeink, amelyeknél figyelembe vettük a kezdő és tapasztalt játékosokat, valamint az egyéneket, párokat és csoportokat. Hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt, itt különböző műfajú és korosztályoknak megfelelő társasjátékokat találhat.

Azul

 vélemény és teszt

Azul egy elegáns és vizuálisan vonzó társasjáték, amely lehetőséget nyújt a játékosoknak, hogy művészekké váljanak és gyönyörű mozaikokat hozzanak létre. Ez a Michael Kiesling által készített játék számos díjat és elismerést kapott a stratégiai mélység és a szabályok egyszerűségének kombinációja miatt. A játékosok váltakozva választanak csempéket különböző ajánlatokból és helyezik azokat a saját játékterveikre, hogy a lehető legszebb és legösszhangosabb mozaikot hozzák létre. A játék 2 és 4 játékos számára készült, a játékidő körülbelül 30 és 45 perc között van, így ideális választás családi estékhez vagy baráti játéktalálkozókhoz.

A játék során a játékosok különböző stratégiai döntésekkel szembesülnek – mely csempéket válasszák, hova helyezzék őket, és hogyan kerüljék el a használaton kívüli darabokért járó büntetéseket. Minden lépés fontos és befolyásolhatja a végeredményt, így izgalmas hangulatot biztosít egészen az utolsó körig. Az Azul a stratégia mellett vizuális megjelenésével is kiemelkedik – a minőségi komponensek és a gyönyörű csempék luxus megjelenést kölcsönöznek a játéknak. Az Azul egy olyan játék, amely az esztétikai élményt mély játékmechanikával ötvözi, így kiváló választás minden társasjáték szerető számára.

Cascadia vadvilága

 vélemény és teszt

Cascadia egy viszonylag új társasjáték egytől négy játékosig. Ez egy viszonylag egyszerű, de okos asztali játék, amely magasan szerepel a BGG családi játékok ranglistáján, és egy órán belül lejátszható.

A hatszögletű darabokból itt tájképet raknak össze, és állatfajokkal töltik meg. Minden fajnak megvannak a sajátosságai, például a medvék párokat alkotnak, a lazacok összefüggő sorokat, a rókák más fajokkal szomszédosan helyezkednek el. Rengeteg lehetőség van, és minden játékparti különböző, a különböző pontozó kártyák miatt az egyes fajokra.

Arnak elveszett romjai

 vélemény és teszt

Az Elveszett Arnak szigete a világ legnépszerűbb stratégiai társasjátékai közé tartozik. Ennek a társasjátéknak a fő előnyei közé tartozik a kellemes játékélmény, a minőségi komponensek, vonzó grafika, valamint több győzelmi módszer, amelyek jelentősen csökkentik a véletlen szerepét. Az alapjátékhoz most új kiegészítő, az Expedíció Parancsnokai szerezhető be új tartalommal.

Ebben az asztali játékban egy expedíciót vezetsz a sziget felfedezésére, elveszett artefaktumok keresésére és félelmetes őrzőkkel szembenézve, mindezt azért, hogy felfedezd a sziget titkait. Alkalmas haladó játékosok számára, 1-től 4 személyig és a játékidő 30 és 120 perc között van.

Schmidt Spiele Kuruzslók Quedlinburgban

 vélemény és teszt

A Kuruzslók Quedlinburgban társasjátéka a társasjátékok azon csoportjába tartozik, amelyek szórakoztatják a gyerekeket és az egész családot, továbbá a Játék Akadémia az év társasjátékának választotta. A szabályok egyszerűek, így a gyerekek 10 éves kortól játszhatják, 2-től 4 játékosig, és egy órán belül véget ér. A gyönyörű illusztrációk érdekes témát egészítenek ki, amelyben egy csaló sebészként lépsz fel, aki a quendlinburgi vásáron próbál a legtöbbet mutatni egy titkos ital elkészítésével.

A játék célja a legerősebb gyógyító elixír elkészítése. Ezt úgy teszed, hogy hozzáadod az összetevőket egyenként az ingrediensek zsákjából, amelyeket minden körben húzol, amíg meg nem győződsz róla, hogy jobban már nem megy. Vigyáznod kell, hogy ne robbanjon fel a kotródat. Minden kör végén győzelmi pontokat és pénzt kapsz, amit új összetevők vásárlására költhetsz aszerint, hogy mennyire sikerült megtöltened a kotródat. A játékot az nyeri meg, akinek a kilenc kör végén a legtöbb győzelmi pontja van.

Rókanyomon

 vélemény és teszt

A Rókanyomon egy kooperatív társasjáték, amely ideális a gyerekes családok számára. A játékosok okos rókákká válnak, akik megpróbálják kideríteni, ki lopott el egy süteményt. A játék kombinálja a deduktív gondolkodást a játékos környezettel, ami remek eszköz a logikai készségek és a játékosok közötti együttműködés fejlesztésére. A játékosok együtt kutatják át a játékteret, gyűjtenek bizonyítékokat és eliminálják a gyanúsítottakat egy speciális dekódoló kártya segítségével. Ez az elem nemcsak izgalmat visz a játékba, hanem a gyerekeket is az alapvető logikai gondolkodásra és csapatmunkára tanítja.

A játék grafikai megjelenítése vonzó és színes, ami biztosan leköti a fiatalabb játékosok figyelmét. A játékelemek minőségi és jól kidolgozottak, ami hosszú élettartamot biztosít a játéknak gyakori használat esetén is. A Rókanyomon úgy van megtervezve, hogy szórakoztató legyen a gyerekek számára, de egyben elég vonzó is a felnőttek számára, akik értelmesen és szórakoztatóan szeretnének időt tölteni a gyerekekkel. A játék 2-től 4 játékosig alkalmas és körülbelül 20-30 perces játékidőt kínál, ami ideális a gyerekek figyelmének fenntartására.

Robbanó cicák - Partipakk

 vélemény és teszt

Amikor a legjobb társasjátékot keresed egy partira, általában a Fedőnevek társasjáték bukkansz. Azonban sok más szép partijáték is van, amit kipróbálhatsz. A Robbanó Cicák egy nagyszerű játék felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. 2-től 10 játékosig játszható, ideális játékosszám 5-6, és mint igazi partijáték, gyors és szórakoztató.

A játék egy macskákkal hajtott orosz rulett változata. A játékosok felváltva húznak lapokat, amíg valaki ki nem húz egy robbanó cicát, és elveszíti a játékot. A pakli olyan kártyákat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy elkerüld a robbanást, belepillantva a lapokba a húzás előtt, kényszerítve az ellenfelet több lap húzására vagy keverve a paklit.

World of Warcraft: Wrath the Lich King

 vélemény és teszt

Kooperatív stratégiai társasjáték, amelyet egyedül is élvezhet. Ebben az asztali játékban két világ találkozik, a népszerű társasjáték, a Pandemic és az MMO legenda, a World of Warcraft ötvöződik. Az eredmény egy fantasy játék a világ megmentésének elemeivel, de a betegség terjesztése helyett a kegyetlen Arthasszal kell megküzdened.

A szabályok egyszerűek, így a számítógépes előzményeket kedvelő kezdők is gyorsan tájékozódhatnak. Az játéktáblán mozogva próbálsz legyőzni támadó hordákat, miközben a játék által adott feladatokat teljesíted.

Tainted Grail: Avalon bukása

 vélemény és teszt

Tainted Grail: Avalon bukása egy kooperatív fantasy társasjáték 1-4 játékos számára, akik Artúr legendái és a kelta mitológia világában találják magukat. A játék mély és ágazó története lehetővé teszi a problémák különböző módon történő megoldását, így egyik játék sem lesz ugyanolyan, mint az előző. A BGG-n jól értékelt, 8,2-es pontszámmal.

A Tainted Grail egy történetvezérelt játék, a dobozban egy történeteket tartalmazó könyvet találsz, amely fokozatosan tárja fel a sötét világot, amit felfedezel és amelyben a világ megmentéséért küzdesz. A játék nagyszerűsége, hogy reagál a játékdöntéseidre, így te határozod meg, hogyan alakul tovább. Egyedül is játszható, és ha tetszik, beszerezheted a Múlt és Jövő Korok kiegészítőt, hogy többet fedezz fel Avalon világából.

Zombicide: 2. kiadás

 vélemény és teszt

A Zoombicide társasjáték az 2012-es megjelenése óta kultikus sorozattá vált, és azóta számos változaton ment keresztül. A legújabb, második kiadás alcímmel ellátott változata kidolgozottabb és egyszerűsített szabályokat, új komponenseket és miniaturákat tartalmaz, beleértve az új gyermek túlélőket is.

A játék célja, hogy több mint húsz küldetés során teljesíts feladatokat, amelyek során elveszett tárgyakat keresel vagy megmentesz egy elhagyott embert a zombik közül. A kooperatív asztali játék a gyakori kockadobás ellenére szórakoztató, és különösen alkalmi és kezdő játékosoknak ajánlott.

Nemesis

 vélemény és teszt

Ha szereted az atmoszférikus játékokat, akkor a Nemesis asztali játék biztosan le fog kötni, különösen az Alien és a sci-fi rajongóinak, mivel egy űrhajó fedélzetén játszódik. A társasjátékot egyénileg vagy akár öt játékos csoportja is játszhatja, ebben az esetben együtt kell működnöd és haladnod. Az újdonságok közé tartozik a Psychonauts és a Carnomorphs kiegészítő, amely új idegeneket és akadályokat (hallucinációkat) ad a játékhoz.

A játék bonyolultabb, tele van intrikával, blöfföléssel, színleléssel, vádaskodással, de egyben együttműködéssel és barátsággal is. A játék célja, hogy megtaláld a hajó sérülési helyét, javítsd meg, és térj vissza a Földre. Vigyáznod kell azonban a többi játékos terveire és az idegen rojokra.

4.3/5 - (32 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz