A kávé a világ egyik legelterjedtebb és legkedveltebb itala, és több tucat módon készítik el.
Az alapot a szemes kávé képezi, amelyből a folyamat során instant kávé (oldódó) készül. A pörköletlen zöld kávé teljesen más ízű, míg a cibetkávé a világ legdrágább kávéi közé tartozik.
Tartalom
A jó kávé nagymértékben függ az egyén ízlésétől és a helyes elkészítéstől, ennek ellenére a legfinomabb kávé bizonyos kritériumok alapján megkülönböztethető a kevésbé minőségiektől.
Ebben a felmérésben részletes áttekintést nyújtunk a piacon elérhető legjobb kávékról, amelyeket kulcsfontosságú tényezők kombinációja alapján választottunk ki. Az értékelés során nemcsak saját tapasztalatainkra és kóstolásainkra támaszkodtunk, hanem külföldi tesztek eredményeire és a vásárlók hitelesített véleményeinek elemzésére is.
A fő értékelési tényezők közé tartozott az ízminőség, a szemek frissessége, a kávé származása, a pörkölés módja és az ár-érték arány.
A legjobb szemes kávé
Sorrend | Megjelenése | Termék | Értékelés | |
---|---|---|---|---|
TOP 1 | Lavazza Qualitá Oro | ⭐ 97 % | ||
TOP 2 | DeLonghi Kimbo Espresso Classic | ⭐ 94 % | ||
TOP 3 | Pellini Top Arabika | ⭐ 92 % | ||
TOP 4 | Vergnano Espresso Bar | ⭐ 87 % | ||
TOP 5 | Lucaffé Mr. Exclusive | ⭐ 84 % |
A legjobb őrölt kávé
Sorrend | Megjelenése | Termék | Értékelés | |
---|---|---|---|---|
TOP 1 | Lavazza Dek | ⭐ 87 % | ||
TOP 2 | Illy Espresso Classico | ⭐ 91 % | ||
TOP 3 | Dallmayr Prodomo | ⭐ 83 % |
A legjobb szemes kávé a kávéfőzőhöz?
A legjobb kávét a kávéfőzőből éppen szemes kávéval érhetjük el. Az automata kávéfőzők beépített darálóval rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden kávé frissen őrölt szemes kávéból készül. Karos kávéfőző használatakor a kávét először külső darálóban kell megőrölni. A kávéfőzőkbe való kávénak frissnek kell lennie, és intenzívebben pörköltnek kell lennie. Kellemesen keserű tónusok emelkednek ki, az íz gazdag és kifejező. Használható eszpresszó keverék vagy egydózisú kávé.
Milyen a legjobb minőségű kávé rangsora?
A minőségi kávék kiválasztását cikkünkbe foglaltuk, amely összefoglalja a világ legjobb kávégyártóit és különböző fajtáit. A legjobb minőségű, általában elérhető kávé az Arabica fajta, amelyet ökológiailag ellenőrzött ültetvényeken termesztenek, és amelynél gondosan ellenőrzik az egész feldolgozási folyamatot. A világ legkülönlegesebb és egyben legdrágább kávéi közé tartozik a cibetmacska kávé Kopi Luwak, vagy az elefánt kávé.
Melyik a legjobb kávé a magyar piacon?
Manapság a világ legjobb minőségű kávéja teljesen szokványosan importálódik a magyar piacra is. Egy márkát vagy egy típust/fajtát meghatározni nem lehet az egyének eltérő ízlése miatt. A legjobb kávé azonban frissen pörkölt, ideális esetben, ha Magyarországon pörkölik. Minőségét jelentősen befolyásolja a pörkölés előtti folyamat is, amelyet a cikkben említett neves szervezetek felügyelnek.
Melyek a legjobb kávémárkák?
A legnépszerűbb kávémárkák és gyártók közé tartozik a Lavazza, Segafredo, Lucaffé, Mövenpick, Illy, Dallmayr vagy Davidoff. Az igénytelen fogyasztók értékelik a Lidl kávét is, amelyet saját márkáik alatt árulnak, és jó ár/érték aránnyal rendelkezik. Általában nagyon jó minőségű kávét kínálnak a helyi pörkölők, amelyekből csak néhány található a mi területünkön.
Arabica vs Robusta és keverékek
A kávé két különböző kávéfajta növényből származik, és a két fajta között jelentős különbségek vannak. Az Arabica kellemes aromával és enyhén savas ízzel rendelkezik, a Robusta több koffeint tartalmaz és keserűbb. Népszerűek a két fajta keverékei is.
Arabica
Ez a legnépszerűbb kávéfajta, amely az arab kávécserjéből származik, és a világ kávétermelésének 70%-át teszi ki. Elsősorban Dél- és Közép-Amerikában, valamint Északkelet-Afrika magasabb tengerszint feletti területein termesztik. Termesztése igényes, a növény nem ellenálló a kártevőkkel szemben.
Az érett gyümölcsök lehullanak a bokrokról, és könnyen károsodhatnak. Az Arabica több mint 80 fajtára oszlik. A legismertebbek közé tartoznak a Typica, Bourbon, Catuai, Caturra, Maragogype, Mundo Novo vagy Catimor fajták. Találkozhatunk Arabica keverékekkel vagy egydózisú kávéval, de ez inkább a szaküzletekben fordul elő. A termesztés nehézsége a magasabb beszerzési árban tükröződik.
- Intenzív, enyhén savas íze és kellemes aromája van, a magasabb cukor-, zsír- és vitamintartalomnak köszönhetően.
- Választhatunk a különféle ízek és aromák közül, amelyek gyógynövényekre, csokoládéra, gyümölcsökre, fűszerekre vagy virágokra emlékeztetnek.
- Kétszer-háromszor kevesebb koffeint tartalmaz, mint a Robusta (1,2-1,5%).
- 600-2200 méter tengerszint feletti magasságban termesztik.
- Az arab kávécserje öt év után kezd termést hozni.
- A kávét kézzel szedik, mivel a bogyók lehullanak a bokrokról.
- A szem hosszúkás és laposabb, a barázda ívelt.
- Legnagyobb termelője Brazília, a második helyen Kolumbia áll.
Robusta
Termesztése kevésbé igényes, ezért olcsóbb, mint az Arabica. A robusztus kávécserje ellenállóbb a kártevőkkel és a penésszel szemben, és nem igényel magas tengerszint feletti magasságot. Inkább a nedves és meleg éghajlatot kedveli az alacsonyabb területeken. A kávészemek nem hullanak le maguktól, ezért gépi szedés is lehetséges. A Robusta alkalmas keverékekhez, leggyakrabban erős eszpresszó készítéséhez.
- Keserű és kifejező ízéről ismert.
- Magas koffeintartalma van, 2x-3x magasabb, mint az Arabica (2,2-2,7%).
- 0-800 méter tengerszint feletti magasságban termesztik nedvesebb és melegebb éghajlaton.
- A robusztus kávécserje már 2-3 év után termést hoz.
- A betakarítás gépekkel is lehetséges.
- A szem kisebb és kerekebb, a barázda egyenes.
- Leginkább Vietnámban termesztik.
Keverékek
Az Arabica és Robusta keverésével kiegyensúlyozott íz jön létre mindkét fajtából. Leggyakrabban az Arabica nagyobb arányban van jelen a keverékben, a Robusta 10-40%-ban található meg. A Robusta szilárd cremát és intenzitást ad a kávénak, ami különösen fontos a tejjel készített kávék esetében (cappuccino, caffe latté). Találkozhatunk több Arabica fajta keverékével is, ahol a pörkölők játszanak az egyes aromákkal és ízekkel, így gyakran tökéletes egyensúlyt érnek el.
Különleges kávé
Az arabica és robusta különböző módon kerül feldolgozásra, így jönnek létre a különleges kávék. Meglehetősen szokatlan a cibetkávé vagy az elefántkávé.
Koffeinmentes kávé
A koffeinmentes kávé arabica és robusta fajtákból készül, miközben a gyártók különböző eljárásokkal távolítják el a koffeint a kávéból. Alkalmas azok számára, akik valamilyen okból nem fogyaszthatnak koffeint. A koffeinmentesítés a zöld szemeknél történik a pörkölés előtt. Az európai jogszabályok szerint a szemes koffeinmentes kávé nem tartalmazhat több mint 0,1% koffeint, az instant kávé pedig legfeljebb 0,3%-ot.
- Kémiai koffeineltávolítási folyamat – Olcsóbb módszer. Befolyásolhatja a kávé végső ízét a benne maradó vegyi anyagok miatt. Három módszer létezik: etil-acetáttal, szén-dioxiddal vagy metilén-kloriddal.
- Svájci vizes eljárás – A hosszú ideig vízben áztatott szemekből felszabadul a koffein. A vizet szénszűrőn keresztül szűrik, amely felszívja a koffeint, de sajnos gyakran az aromát is.
Zöld kávé
Ez pörköletlen kávészemekből áll. Az íze távolról sem hasonlít a pörkölt kávéra, inkább zöld teára, dióra, mákra vagy gabonafélékre. A zöld szemek kemények, ezért általában őrölve árulják. Ez az egészségesebb kávéváltozat, és fogyókúra során isszák, mert jó hatással van az anyagcserére és megakadályozza a cukrok felszívódását. Megelőzésként hat a szívbetegségek vagy a cukorbetegség ellen. Nem kávéfőzőbe kerül, hanem forró vízben áztatják, mint a teát. Akárcsak a pörkölt kávé, koffeint tartalmaz, amely serkentő hatású.
Prémium kávé
A prémium kávénak a legjobb szemes kávénak kell lennie, amelyet általában megvásárolhat. Objektíven nem kell megfelelnie semmilyen paraméternek, de legalább 80 pontot kell elérnie a 100 pontos szubjektív értékelési skálán, amelyet leggyakrabban Cup of Excellence-nek neveznek, és magyarul „cupping pontszámnak” hívják.
A prémium kávénak nyomon követhető információkkal kell rendelkeznie az országról és a területről, ahol a szemeket termesztették, a fajtáról, a feldolgozási módszerről, a betakarítás és a pörkölés dátumáról, valamint egyéb információkról. Ez egy drága kávé, ezért ha gyanúsan olcsó szemes prémium kávéhoz jut, növelje figyelmét és keressen további információkat. Gyakori probléma a hosszú idő a pörkölés óta, ami természetesen csökkenti a kávé minőségét.
Cibetkávé
Ez egy ritka kávé, amelynek alapját a cibetmacska ürüléke képezi, amelyet más néven ázsiai pálmasodróként is ismernek. A Fülöp-szigetekről származik, de ma már szinte egész Ázsiában, Afrikában és Dél-Európában él. Húsevő, de szívesen fogyaszt kávébabot, megeszi az édes héját, és a szemeket sértetlenül lenyeli. Csak az érett bogyókat választja ki.
A cibetmacska gyomrában a sértetlen kávészemek más elfogyasztott ételekkel együtt fermentálódnak, ami a végterméknek eredeti ízt és illatot ad. Az ürülék összegyűjtése után a szemeket alaposan megmossák, megszárítják és pörkölik, mint a hagyományos kávét. A cibetmacska gyomrában fermentált szemek pörkölés után olajosabbak. Az emberek gyakran írják le az ízét keserű csokoládéhoz, karamellhez vagy szilvához hasonlónak. A cibetkávét indonéz nevén „Kopi Luwak”-nak nevezik, magas beszerzési ára van, és ritkán találkozhat vele.
Elefántkávé
Black Ivory Coffee néven ismert. Az elv ugyanaz, mint a cibetkávé esetében, csak a szemek emésztési módjában különbözik, mivel az elefánt, ellentétben a cibetmacskával, növényevő. A friss kávé mosás, szárítás és pörkölés után nagyon finom, szerecsendió és csokoládé tónusokkal. A beszerzési ára nagyon magas, körülbelül 50 ezer forint kilogrammonként. Találkozhat vele például luxus ázsiai szállodákban.
Tulajdonságok
A tökéletes kávéscsészéjének tökéletessége mögött több alapvető tulajdonság áll.
Tartalmazott anyagok és egészségügyi hatások
A kávé számos jótékony anyagot tartalmaz. A legjelentősebb anyag a serkentő hatású alkaloid koffein. Ezen kívül több mint 200 különböző anyagot tartalmaz, például szénhidrátokat, fehérjéket vagy sok ásványi anyagot, beleértve a káliumot, vasat, foszfort, magnéziumot vagy kalciumot. A kávéban savak, polifenolok vagy vitaminok is találhatók.
- Javítja az agy teljesítményét – A koffein a leggyakrabban használt nootropikum, és fáradtság ellen hat, tolerált függőséget okozó anyag. Az ajánlott napi adag körülbelül 300 mg naponta, ami körülbelül 4-6 csésze kávé. A kávé készítésekor körülbelül 11 másodperc után kezd felszabadulni, tehát a legkevesebb van belőle a ristrettóban és az espressóban, bár ezek az ízükben kifejezőbbek. Ezzel szemben a legtöbb koffein a french pressben készített kávéban van, ahol az őrölt szemek több percig áznak.
- Asztma ellen hat – A kávé aromás gőzei felelősek ezért.
- Javítja a teljesítményt az állóképességi sportokban – Csak kis mennyiséget szabad inni, amely nem dehidratálja a testet.
- Támogatja az emésztést – A gyomorsav kiválasztásának növelése révén.
- Védi a testet a szabad gyökök terjedésétől – Az antioxidánsok biztosítják ezt.
- Kedvezően hat a Parkinson- és Alzheimer-kór esetén.
Bár a kávé inkább egészséges, hosszú távú nagy mennyiségű fogyasztása idegességet, álmatlanságot, ingerlékenységet, szabálytalan szívműködést, pszichomotoros nyugtalanságot és egyebeket okozhat. Minden test másképp reagál a kávé fogyasztására.
Kávé terhesség alatt
Sokan azt gondolják, hogy a kávét szoptatás vagy terhesség alatt egyáltalán nem szabad inni. Egy-két csésze naponta azonban nem árt a babának. Fontos azonban figyelni a koffein bevitelére, amely nagy mennyiségben a terhesség elején akár vetélést is okozhat. A maximális napi koffeinbevitel 150-200 mg legyen, és jobb, ha két csészére osztják. Sok anya végül inkább a koffeinmentes kávét választja.
Minőség
A legjobb szemes kávé általában az első szezonális szüretből származik, amikor alacsonyabb a koffeintartalma. A gazdák ezt válogatott kávénak is nevezhetik. Az ilyen kávénak mindig világos eredetet kell feltüntetnie, beleértve a területet is, frissnek, megfelelően pörköltnek, kellően gondozottnak kell lennie, és át kell mennie a minőségi teszten.
Az ilyen szemes kávé tesztelése az illat és az íz (cupping pontszám) alapján történik, és a válogatott kávának legalább 80 pontot kell elérnie a teszten. Továbbá a csomagoláson fel kell tüntetni a szüret, a gazda, a kávé konkrét fajtájának adatait, és elengedhetetlen a pörkölés dátuma is. A kávét ma már számos különböző tanúsítvánnyal is értékelik.
- UTZ, Bird friendly – Fenntartható, környezetbarát mezőgazdaságot jelöl.
- Fair Trade – A farmokon dolgozók tisztességes fizetési feltételeire összpontosít.
- Direct Trade – Olyan kávét jelöl, amelyet a pörkölő közvetlenül a gazdától vásárol.
- Rainforest Alliance – A trópusi növényeket termelő farmok tanúsítványainak odaítélését felügyeli.
- The Italian Coffee Academy – Az olasz akadémia által kiadott tanúsítvány, amely a kávé minőségét ellenőrzi.
- SCA CR (Specialty coffee association Costa Rica) – A válogatott kávéra összpontosít, és értékeli annak tulajdonságait.
Íz
Minden kávéfajtából más-más illat és íz érezhető, még akkor is, ha a kávé nincs kémiailag aromatizálva. Ezt a fajta, a származási ország, a tengerszint feletti magasság, a talaj összetétele és a pörkölési mód határozza meg. Az azonos származási országú különböző kávék ezért hasonló ízűek. Néhány gyártó az ízt és az illatot a csomagoláson írja le.
- Csokoládé – Gyakran a latin-amerikai kávékban található meg.
- Karamell – Ennek árnyalata megtalálható a perui vagy más dél-amerikai kávékban.
- Dió – Gyakran érezhető a közép- vagy dél-amerikai minőségi kávékból.
- Virágok – A citrusokkal együtt az etióp kávékra jellemzőek.
- Fűszerek – Az ázsiai kávékra jellemző.
- Gyümölcs – Az afrikai kontinensről, Indonéziából vagy Dél-Amerikából származó kávékból érezhető.
- Fa – Például a kubai kávéból érezhető, dohánnyal együtt.
Frissesség
Nem egyszerű megállapítani a pörköléstől a csomag megvásárlásáig eltelt időt, különösen az olcsóbb kávéknál. Ezt a szemes kávénál kellene megvizsgálni, amelyet elkészítés előtt magunk őrölünk meg, és kerülni kell azokat a kávészemeket, amelyek pörkölési dátuma több mint 3 hónappal ezelőtti. A friss kávé így a legjobb egy helyi pörkölőből. A minőségi szemes kávé hosszabb ideig megőrzi az aromáját és ízét, míg az őrölt kávé nagyon gyorsan elveszíti azokat. Ha a csomagoláson nincs feltüntetve a pörkölés dátuma, legalább a minimális fogyasztási dátumot megtalálja. Az idősebb szemek nem illatoznak erőteljesen, zsírosak, elkészítés után nem habzanak, és nehezen őrölhetők.
Csomagolás
A frissességben nagy szerepet játszik a megfelelő csomagolás, amelynek légmentesen zártnak kell lennie egyirányú szeleppel. A kávéból elvezeti a szén-dioxidot, de nem engedi be a levegőt a csomagolásba. A cipzáras zárás növeli a légmentességet, és emellett praktikus, a minőségi csomagolásban a kávé nem veszít az aromájából, és nem veszi fel a nedvességet vagy a környezeti szagokat.
Származási ország
A minőségi kávé csomagolásán meg kell találni az országot, ahol a kávét termesztették. Több mint 60 ország rendelkezik jó feltételekkel a kávétermesztéshez, és a legnagyobb termelők Brazília, Vietnam és Indonézia, amelyek a világ kávétermelésének több mint felét adják. További jelentős kávéexportőrök Kolumbia, India, Peru, Etiópia, Mexikó, Guatemala vagy Honduras.
Pörkölési fokozat
A kávépörkölők különböző pörkölési fokozatú kávékat kínálnak. Ez a pörkölési időtől és a pörkölő hőmérsékletétől függ. Minden fokozat más színt határoz meg, és az ízben és az illatban is tükröződik. A pörkölés három alapvető fokozatra oszlik, bár néhány pörkölő saját megnevezést használ. A keverékeket általában intenzívebben pörkölik, mint az egyszemes kávékat.
- Világos fokozat – A legrövidebb ideig pörkölik, amely alatt a cukrok nem oldódnak fel a kávéban. Alkalmas a kávé elkészítésére french pressben, aeropressben vagy mokka kannában. A világos pörkölésű kávé gyümölcsös illatával és savasabb ízével tűnik ki.
- Közepes fokozat – A szemekben lévő cukrok a hosszabb pörkölés miatt karamellizálódni kezdenek. Az íz ezért gazdagabb, és kiemelkednek az egyes fajták különleges jegyei is. Kávécsepegtetőhöz használják.
- Intenzív fokozat – A sötét pörkölésű kávé hosszabb ideig maradt a pörkölőben. Az íz ennek köszönhetően gazdag, kifejező és teljes. Nem hagyhatja figyelmen kívül a kellemesen keserű karamell, dió vagy csokoládé jegyeket. Ideális kávé automata kávéfőzőhöz vagy karoshoz, de mokka kannához is.
Őrlési durvaság
Minden elkészítési módhoz más-más kávé durvaság a megfelelő.
- Nagyon finom őrlés – Dzszevékben való kávékészítéshez használják.
- Finom őrlés – Így őrlik a szemes kávét eszpresszóhoz vagy török kávéhoz.
- Közepesen durva őrlés – Használható mokka kannában készített kávéhoz.
- Durva őrlés – Csepegtetős kávéfőzőhöz vagy dripperhez használják.
- Nagyon durva őrlés – French presshez való használatra alkalmas.