Nagyméretű konyhai gépek,

Belső keringetésű páraelszívók

A belső keringetésű páraelszívó olyan konyhaszekrénybe van tervezve, amely a tűzhely vagy főzőlap fölött helyezkedik el a konyhapulton. Egyik alfaja a kihúzható páraelszívó, amely rendelkezik egy kihúzható lappal a szívófelület növelésére. A kéményes páraelszívókkal ellentétben nem rendelkezik olyan nagy teljesítménnyel, azonban a belső keringetésű páraelszívó előnye a kompakt méretei, amelyek alkalmasak egy kis konyhába.

Kihúzható páraelszívó szekrénybe és pultba

A kihúzható páraelszívók beépíthetők konyhaszekrénybe és pultba egyaránt. Az utóbbi esetben a kihúzható páraelszívó függőlegesen mozog ki a munkapultból, ami hasznos lehet egy szigetes konyhában a hagyományos szigetes páraelszívó helyett. Az összes típusnál választható a légelvezetés vagy a recirkuláció, ideális esetben aktívszénszűrőn keresztül.

A választás olyan paramétereken alapul, mint a szélesség, a légelvezetési teljesítmény vagy az energiaosztály. Fontos szerepet játszik természetesen a kihúzhatóság tulajdonsága vagy az elhelyezés stílusa is.

A legjobb belső páraelszívók – TOP 10

Az alábbi táblázat a 2024-es év tesztjei és értékelései alapján a 10 legjobb belső keringetésű páraelszívót mutatja be.

MegjelenéseTermékSzélességMaximális elszívási teljesítményZajszint 
Mora Premium OT 611 X vélemény és tesztMora Premium OT 611 X60 cm639 m3/óra68 dB
Bosch DFR067A50 vélemény és tesztBosch DFR067A5060 cm740 m3/óra68 dB
Guzzanti GSL 60 vélemény és tesztGuzzanti GSL 6060 cm320 m3/óra55 dB
Franke FBI 522 XS vélemény és tesztFranke FBI 522 XS52 cm420 m3/óra67 dB
AEG Mastery DDE5980G vélemény és tesztAEG Mastery DDE5980G90 cm700 m3/óra54 dB
Whirlpool AKR 749 NB vélemény és tesztWhirlpool AKR 749 NB60 cm372 m3/óra65 dB
Faber INCA LUX 2.0 EV8 X A70 vélemény és tesztFaber INCA LUX 2.0 EV8 X A7070 cm800 m3/óra68 dB
Mora OT 631 W vélemény és tesztMora OT 631 W60 cm250 m3/óra56 dB
Electrolux EFG60563OX vélemény és tesztElectrolux EFG60563OX54 cm585 m3/óra67 dB
Gorenje Essential BHP623E10X vélemény és tesztGorenje Essential BHP623E10X60 cm328 m3/óra67 dB

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Mora Premium OT 611 XBosch DFR067A50Guzzanti GSL 60Franke FBI 522 XSAEG Mastery DDE5980GWhirlpool AKR 749 NBFaber INCA LUX 2.0 EV8 X A70Mora OT 631 WElectrolux EFG60563OXGorenje Essential BHP623E10X
MegvilágításLEDLEDHalogénHalogénLEDHalogénLEDHalogénLEDLED
EnergiaosztályCADEAECECC
Fokozatok száma3433533333
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Mora Premium OT 611 X

Mora Premium OT 611 X vélemény és teszt

Mora Premium OT 611 X kihúzható páraelszívó rozsdamentes acél kivitelben készült, és lehetővé teszi az elülső sáv kihúzását, hogy jobban lefedje a főzési területet. Nemcsak a felső kipufogás funkcióját kínálja a kémény irányába, hanem a levegő keringetésének praktikus funkcióját is az olyan konyhák számára, amelyek nem rendelkeznek elszívóval.

A nagyon jó teljesítmény is figyelemre méltó, ami ennél a modellnél óránként 639 köbméter. Továbbá nem hagyható figyelmen kívül a konkrét sebesség kiválasztásának lehetősége. Akár 3 sebességről is szó lehet, amelyek csúsztatásos vezérléssel változtathatók.

A zajszint 68 dB, ami a maximális teljesítménnyel kapcsolatos érték. A konyhába való elhelyezéshez ismerni kell a szélességet, amely szabványos 60 cm. A világítást modern formában, LED technológia felhasználásával oldották meg. Ennek köszönhetően beszélhetünk az energiabesorolásról is, ami C betűvel van megjelölve.

Teljesítmény, kihúzható kivitel, LED világítás
Magasabb zajszint

Bosch DFR067A50

Bosch DFR067A50 vélemény és teszt

Belső keringetésű páraelszívó Bosch DFR067A50 a konyhabútorba való beépítésre szánják, ezért ne keressünk rajta dekoratív sávot, amelyet meg kell vásárolni. Ideális olyat választani, amely megfelel a többi konyhabútor stílusának. Ezen kívül nincsenek további hátrányai, és a fogyasztói vélemények is hasonlóan pozitívak.

Két erős BLDC technológiájú motorjának köszönhetően bőségesen rendelkezik teljesítménnyel, és a zajszintje is kiváló, amely a normál teljesítményfokozaton mindössze 55 dB, intenzív fokozaton pedig 68 dB. Normál teljesítménynél óránként 400 m3 levegőt képes elszívni, illetve a legmagasabb fokozaton akár 740 m3/h. Összesen 3 teljesítményfokozat és egy turbo áll rendelkezésre.

Energetikai osztály szempontjából ez a belső keringetésű páraelszívó szintén nem okoz csalódást. Az energiafogyasztási osztály A, a szívóhatás hatékonysága A, a világítás hatékonysági osztálya szintén A. Csak a zsírszűrő hatékonysága van a B osztályban. A világításhoz a gyártó 3500 K színhőmérsékletű, 683 lux fényerősségű 3W-os LED-eket választott. Szép rozsdamentes acélból készült, amely prémium megjelenést biztosít, és az egyszerű mechanikus-gombos kezelés is előny. Természetesen a fém zsírszűrő mosogatógépben mosható.

Csendes működés, kiváló teljesítmény két motorral, erős LED világítás
Dekoratív előlap nélkül

Guzzanti GSL 60

Guzzanti GSL 60 vélemény és teszt

Guzzanti GSL 60 kihúzható páraelszívó nemcsak ezzel a praktikus funkcióval tűnik ki. Előnye a sokoldalúság is. Szélessége 60 centiméter, ami a konyhákban a leggyakoribb méret. Vonzerőt nyújt továbbá a dizájnjával, főleg a stílusos fekete színével.

1 motorral van felszerelve, amely képes 320 m3/h teljesítményt nyújtani a maximális sebességnél, amely a csúsztatásos vezérléssel állítható be. Lehetőség van 3 sebesség kiválasztására. A sebességtől függően változik a teljesítmény és a zajszint is. Ez a modell ebben az értelemben érdekes, mivel a minimális zajszint 42 dB, a maximális pedig 55 dB.

A felső kipufogás mellett választható a levegő keringetés funkciója. Továbbá a munkaterület megvilágítására halogén izzóval rendelkezik. Az energiafogyasztás szempontjából a paraméterek alapján D energiaosztályba sorolható.

Fekete szín, alacsony zajszint, levegő keringetés
Energiaosztály D

Franke FBI 522 XS

Franke FBI 522 XS vélemény és teszt

Belső keringetésű páraelszívó Franke FBI 522 XS ugyan nem rendelkezik kihúzható funkcióval, mégis kiváló tulajdonságokkal bír. Ennek a modellnek a konstrukciója 52 centiméter széles. Természetesen helyet kapott benne két halogén izzó is, amelyek nagyon jól megvilágítják a megadott tűzhely felületét. Mindegyik 20 W teljesítményű.

Egy motor fogyasztása 140 W. Az energiaosztályban E betűvel jelölt értéket kapott. Érdekes előnye, hogy lehetőség van a hagyományos kéményes elvezetésre, valamint a levegő újracirkulációs üzemmódra is. Alapja egy mosható alumínium zsírszűrő. Használható szén-dioxid szűrő is, amely külön megvásárolható és körülbelül 4 hónaponta cserélendő.

A működés minimális zajszintje 54 dB. A maximális, teljes teljesítménynél 67 dB. A teljesítmény szabályozható. Ehhez tolókapcsoló szolgál. Összesen 3 sebesség áll rendelkezésre. A legalacsonyabb sebességnél ez a modell 220 m3/óra teljesítményt ér el.

Teljesítmény 420 m3/óra, 2 izzó, 3 sebesség
Kihúzás nélkül

AEG Mastery DDE5980G

AEG Mastery DDE5980G vélemény és teszt

Asztalba süllyeszthető kihúzható páraelszívó AEG Mastery DDE5980G nagy egyediséggel bír, mind az elegáns rozsdamentes megjelenésével, mind a Breeze funkcióval. Ennek köszönhetően elérhető szinte hangtalan működés. Ez világosan bizonyítja, hogy a legkisebb teljesítmény mellett a zajszintje csak 40 dB. Teljes teljesítmény esetén 54 dB. A teljes teljesítmény ebben a modellben valóban magas érték, 700 m3/óra.

A teljesítmény szabályozható. Összesen 5 sebesség áll rendelkezésre. A sebességek egyszerű beállítása természetesen adott, érintőképernyős vezérléssel. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ez a modell jó energiafogyasztással rendelkezik, amit az A energiaosztály jelzés mutat.

A teljes szélesség nagyobb konyhák tulajdonosait vonzza. Az 90 centiméter. A konstrukcióban elhelyezett hatékony, mégis takarékos LED világítás szalag formájában is megtalálható. A csomagolás figyelmet érdemel, mivel tartalmaz egy minőségi szén-dioxid szűrőt a levegő tisztítására.

Szén-dioxid szűrő, Breeze funkció, csendes működés
Magasabb beszerzési ár

Whirlpool AKR 749 NB

Whirlpool AKR 749 NB vélemény és teszt

Szekrénybe építhető páraelszívó Whirlpool AKR 749 NB első pillantásra lenyűgözi fekete designjával. A kihúzható funkcióval praktikus segítséggé válik. Ezenkívül, hogy standard 60 centiméter széles szekrénybe helyezhető, vonzó a kettős funkciója is. Lehetőséget kínál a hagyományos kéményes elvezetésre és a levegő újracirkulációjára is.

Az elvezetés teljesítménye érdekes, óránként 372 köbméter. Ezt egy 130 W teljesítményű motorizáció biztosítja. A mechanikus gombok segítségével a sebességek száma is befolyásolható. Összesen 3 van, amelyek a teljesítmény szabályozására szolgálnak.

A zajszint a sebességtől függ. A legkisebb teljesítmény mellett jó, 47 dB. A legnagyobbnál már 65 dB-re emelkedik. Az energiaosztály meglehetősen hagyományos, E értékű. Ezért nem egy takarékos modell. A konstrukcióban majdnem magától értetődő a világítás, amely halogén izzóval van megoldva.

Fekete szín, standard teljesítmény, kihúzható funkció
Zajosabb működés

Faber INCA LUX 2.0 EV8 X A70

Faber INCA LUX 2.0 EV8 X A70 vélemény és teszt

Belső keringetésű páraelszívó Faber INCA LUX 2.0 EV8 X A70 figyelemre méltó szerkezettel rendelkezik. Lehetséges közvetlenül a szekrénybe helyezni, vagy használható például a szigetes főzőlap felett. Szintén vonzó az acél kivitel és a stílusos sima acél kivitel. Ennek a modellnek a szélessége valamivel nagyobb, mint a szabvány, 70 centiméter. Ennek a kivitelnek a teljesítménye 250 W.

Egy motorral rendelkezik, amely azonban az elszívás során 800 m3/h egyedi teljesítményt nyújt. Ez szabályozható három sebességgel. Ezeket mechanikus gombokkal vagy távirányítóval is be lehet állítani. Ezenkívül lehetőség van LED fény bekapcsolására a munkaterület megvilágítására a páraelszívó alatt.

A legalacsonyabb teljesítményszintnél a zajszint 50 dB. A legmagasabb teljesítmény mellett a zajszint 68 dB. Továbbá figyelemre méltó a viszonylag jó energiaosztály, amelyet C betűvel jelölnek. Az előny a garancia, amely akár 5 évig is terjed.

5 év garancia, nagy teljesítmény, távirányító
Magasabb zajszint

Mora OT 631 W

Mora OT 631 W vélemény és teszt

Kihúzható páraelszívó Mora OT 631 W az egyszerűbb modellek közé tartozik a piacon. Külső megjelenése fehér színnel kapcsolódik. Kezelni tudja a klasszikus pára és szag elszívást a kémény csatornán keresztül a felső kivezetéssel, valamint a recirkulációs módot is. A telepítés során fontos figyelembe venni a szélességét, amely standard 60 centiméter.

Ha teljes teljesítményen használjuk a klasszikus kivezetést, akkor a teljesítmény 250 m3/h. Van lehetőség a teljesítmény csökkentésére. A páraelszívó három sebességgel rendelkezik, amelyek mechanikus, gombos vezérléssel állíthatók. Teljes teljesítmény mellett a zajszint csak 56 dB, ami jó. A megadott paraméterek alapján alkalmas kis konyhákba.

Az energiaosztály E betűvel van jelölve. Lehetőséget kínál a kihúzásra, valamint a halogén izzóval történő világítás funkciójára is. A teljesítménye 2 x 56 W. Tartalmaz zsírszűrőket is, amelyek könnyen karbantarthatóak.

Fém zsírszűrők, kihúzható, alacsony zajszint
Kevesebb teljesítményű modell főleg kis konyhákba

Electrolux EFG60563OX

Electrolux EFG60563OX vélemény és teszt

Konyhai páraelszívó Electrolux EFG60563OX két elven működik. Az első a klasszikus kivezetés lehetőségével a kéménybe kapcsolódik. A második a levegő újrahasznosításának lehetőségével. Rozsdamentes acélból készült, kihúzható rész nélkül. Szélessége 54 centiméter

A legfontosabb előny kétségtelenül a teljesítmény. Bár csak egy motorral rendelkezik, elérhető a szívóteljesítmény akár 585 m3/h. Akiknek kisebb érték is elegendő, azok választhatnak a három sebesség közül. Ezek beállíthatók egyedülálló távirányítóval is. A teljesítmény nagysága a teljes zajszinttől függ.

A minimális zajszint a legalacsonyabb teljesítménynél 46 dB. A legmagasabb bekapcsolásnál az érték 67 dB. Szintén figyelemre méltó a viszonylag jó energiaosztály, amelyet C kategóriával jelölnek. Erre hatással van a motorizáció, valamint a minimális fogyasztású LED világítás. Ez a modell ráadásul szennyeződés jelzővel is rendelkezik.

Jó teljesítmény, szennyeződés jelző, C osztály
Magasabb beszerzési ár

Gorenje Essential BHP623E10X

Gorenje Essential BHP623E10X vélemény és teszt

Belső keringetésű páraelszívó Gorenje Essential BHP623E10X minden fogyasztót megörvendeztet alacsony árával, amely nem írja alá különösen a kivitelezés minőségét. Ellenkezőleg, a rozsdamentes acél kivitel nagyon jól néz ki, és a teljesítménye is nagyon jó, bár csak egy motoros kivitelről van szó.

A maximális teljesítménynél a zajszint papíron 67 dB, a fogyasztói tapasztalatok azonban enyhén magasabb zajszintet írnak le, ami az egyetlen hátrányaként vehető figyelembe. Három teljesítményfokozat áll rendelkezésre, ahol a legalacsonyabb 144 köbmétert szív el óránként, a legmagasabb fokozaton pedig 328 m3/h. A zsírszűrő alumíniumból és poliuretán habból készült, mosható, és a készülékhez szén-dioxid szűrő is vásárolható. Használható kivezetéssel a kéménybe, valamint újrahasznosítási módban is.

Jó benyomást kelt továbbá az energiatakarékos LED világítás, amelynek hatékonysági osztálya az elvárásoknak megfelelően A. A zsírszűrés hatékonysága is kiváló, csak az energiaosztály C, ami azonban hasonló modellek között nem ritka. Szélessége szabványos 60 centiméter, a kivezetés átmérője 15 centiméter. A kezelése mechanikus gombokkal történik, így nagyon kényelmes és gyors.

Megfelelő ár/érték arány, LED világítás, hatékony zsírszűrés
Enyhén magasabb zajszint

Milyen páraelszívót vegyek? (vásárlási útmutató)

A belső keringetésű páraelszívó elsősorban a tűzhely vagy a főzőlap felett elhelyezett szekrénybe történő közvetlen beépítésre szolgál. A választás során azonban találhatunk olyan modelleket is, amelyek sziget típusú kihúzható páraelszívóként vannak megjelölve. Ezek a munkalapból kihúzható típusok, tágasabb alternatívát kínálnak a sziget típusú páraelszívókhoz képest.

Kihúzható és fix kivitelben

A belső keringetésű páraelszívó szerkezete két változatban kapható. Az első a fix, alapfelülettel rendelkező típus. A második, a kihúzható páraelszívóval kapcsolatos megoldás, ahol a panel első része előre csúszik, így nagyobb területet fed le a konyhapulton.

Szélesség és megjelenés

A választás szorosan összefügg a főzőfelület feletti szekrény szélességével is. A szabványos méret 60 centiméter. A piacon kaphatóak kisebb méretek is, gyakran 50 centiméterrel, amelyek tipikusan a kis konyhákra jellemzőek. A nagy konyhával rendelkező tulajdonosok számára 90 cm széles modellek is elérhetők, amelynek meg kell felelnie a szekrény szélességének is.
A megjelenés tekintetében az uralkodó típus a szürke, vagyis rozsdamentes acél kivitel. Az egyszerűbb modellek hagyományosan fehérek lehetnek. A design szempontjából finomított modellek fekete színben is kaphatók. A konyhabútorok megjelenéséhez illeszkedő eszköz választása esztétikai szempontból fontos.

Kivezetés és jellemzői

A belső keringetésű páraelszívó két funkciót kínálhat. Az első a hagyományos kivezetés, ahol a gőzök és szagok egy kéménybe vagy más csatornába áramlanak. Ezzel a funkcióval együtt jelzik a kihúzható páraelszívó teljesítményét is. Az egyszerűbb és kevésbé teljesítményes modelleknél ez az érték körülbelül 250 m3/óra. A minőségi modelleknél ez akár 700 – 800 m3/óra is lehet.
A hagyományos kivezetés mellett nem szabad megfeledkezni a recirkulációs funkcióról sem, amit a páraelszívók többsége kínál. Ez a funkció a levegő beszívásával és tisztításával jár együtt, majd annak visszatérítésével a konyha térbe. Ezzel a funkcióval kapcsolatban gyakran szükséges külön megvásárolni az aktívszén-szűrőt.

Zajszint

Ez egy fontos paraméter a választásnál. A belső keringetésű páraelszívó zajszintje főként a teljesítménytől és a kivezetés sebességétől függ. A legalacsonyabb üzemmódban a zajszint enyhén meghaladhatja a 40 dB-t. Teljes teljesítménynél ez az érték elérheti a 60-70 dB-t is.

További tulajdonságok és funkciók

Mire érdemes még figyelni a választás során? Például a sebesség szabályozása, ahol találhatunk 3, ami a standard, de akár 5 sebességű modelleket is. Továbbá hasznos funkció a világítás, amely hagyományos, halogén vagy LED izzókkal van megoldva. A modern változatok innovatív kezelést is kínálhatnak, amely távirányítóval is működhet.

4.5/5 - (25 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz