Nagyméretű konyhai gépek,

Beépíthető sütők

Beépíthető sütő jellemzője a szerkezete, mely nem része a tűzhelynek és a konyhai koncepcióban helyezkedik el egy klasszikus szekrény helyett. Emiatt lehet más helyen, mint a főzőlap, és egyidejűleg a sütőt optimális magasságba is helyezheti. Kiválasztásakor két típussal találkozhat, gáz- és elektromos sütővel. Ebben a cikkben az elektromos sütőkre fogunk összpontosítani.

A modellek eltérnek sütési funkcióikban, programok számában, tisztításban, szerkezeti tulajdonságaikban, mint például a kör alakú fűtőelem, teleszkópos rács vagy izoláció és természetesen a sütő méreteiben és térfogatában. Az energiaosztály általában stabilan A kategóriában marad. A könnyebb választás érdekében a paraméterek, tesztek és felhasználói tapasztalatok alapján kiválasztottuk a legjobb beépíthető sütőket és elkészítettük azok recenzióit.

Elektromos sütő sütéshez

A sütéshez szánt elektromos sütő a gázosnál népszerűbb, főleg azért, mert nem kell gázcsatlakozást megoldani. Ezenkívül különböző sütési funkciókat kínál, amelyeket a másik típusnál hiába keresne. Amikor be van építve a konyha korpuszába, esztétikailag sokkal érdekesebb és modernebb benyomást kelt. Így modern konyhákba illik. Kisebb konyhákban egy specifikus típus, úgynevezett mini sütő alkalmazható.

Hőlégkeveréses sütő

A beépíthető sütő nem csak a hagyományos elven működik, ahol a felső és alsó rész melegszik. Az utóbbi évek slágere a hőlégkeveréses sütő, amely jobb ételkészítést biztosít forró levegő felhasználásával. Ha kör alakú fűtőelemmel rendelkezik, képes az egész sütőtérben konstans hőmérsékletet fenntartani. A ventilátoros hőlégkeveréses sütő olcsóbb megoldás, hatással a készítés gyorsaságára és a hőmérséklet fenntartására.

Pároló sütő

A pároló sütő felhasználja az ételkészítéshez a forró gőzt, felső fűtéssel. Néha multifunkcionális sütőként is emlegetik, ahol a gőz használata csak az elektromos sütő egyik funkciója. Kétségtelenül a egészséges étkezés híveinek kedvence, mivel nem roncsolja az ételben lévő vitaminokat és egyéb egészségre jó hatású anyagokat.

Legjobb beépíthető sütők – TOP 10

A táblázat a 2024-es évre vonatkozóan a 10 legjobb elektromos sütőt tartalmazza a tesztek és értékelések alapján.

MegjelenéseTermékSütőtérMéretekOsztály 
Electrolux EOB7S31X vélemény és tesztElectrolux EOB7S31X70 l59 x 56 x 55 cmA+
Mora VTS 785 BXB vélemény és tesztMora VTS 785 BXB77 l59,5 x 59,5 x 56,4 cmA+
AEG Mastery BEE542320M vélemény és tesztAEG Mastery BEE542320M71 l59 x 56 x 55 cmA+
Bosch Serie 6 HBG5370B0 vélemény és tesztBosch Serie 6 HBG5370B071 l59,5 x 59,4 x 54,8 cmA
Electrolux EOF3H70V vélemény és tesztElectrolux EOF3H70V72 l60 x 56 x 55 cmA
Amica Retro TR 110 TW vélemény és tesztAmica Retro TR 110 TW65 l59,5 x 59,5 x 57,5 cmA
Beko BIM 22302 X vélemény és tesztBeko BIM 22302 X71 l59,4 x 59,5 x 56,7 cmA
Siemens HS 658GXS1 vélemény és tesztSiemens HS 658GXS171 l59,5 x 59,5 x 54,8 cmA+
AEG Mastery BSE988330M vélemény és tesztAEG Mastery BSE988330M70 l59 x 56 x 55 cmA++
Bosch HBG635NS1 vélemény és tesztBosch HBG635NS171 l58,5 x 56 x 55 cmA+

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Electrolux EOB7S31XMora VTS 785 BXBAEG Mastery BEE542320MBosch Serie 6 HBG5370B0Electrolux EOF3H70VAmica Retro TR 110 TWBeko BIM 22302 XSiemens HS 658GXS1AEG Mastery BSE988330MBosch HBG635NS1
Teljesítmény3,5 kW3,5 kW3,5 kW3,4 kW2,79 kW3,6 kW2,5 kW3,65 kW3,5 kW3,65 kW
Fogyasztás1,09 kWh0,71 kWh1,09 kWh0,97 kWh0,81 kWh0,99 kWh0,88 kWh0,87 kWh1,09 kWh0,87 kWh
Gőzfunkció / HőlégbefúvásIgen / IgenNem / IgenNem / IgenNem / IgenNem / IgenNem / IgenNem / IgenIgen / IgenIgen / IgenNem / Igen
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Electrolux EOB7S31X

Electrolux EOB7S31X vélemény és teszt

Beépíthető párolósütő Electrolux EOB7S31X különösen érdekes a piacon ritkán található SteamBoost pároló funkciójának köszönhetően, amely három különböző párolási szintet kínál. Két szint ideális hús és tésztás ételek sütésére, míg a harmadik, a tiszta pára módot elsősorban halak és zöldségek elkészítéséhez használhatjuk.

Fontos előnye a húsokhoz használt, a sütővel közvetlenül összekötött hőmérő szonda is. Akár milyen húst vagy steaket készítünk, a hőmérő szondával sokkal egyszerűbb és kényelmesebb lesz a folyamat. Standard belső térfogata 70 liter, és jobb, A+ energiahatékonysági osztályba tartozik.

A felhasználók a beépíthető sütőt nagyon pozitívan értékelik a véleményekben, és gyakran említik a számos hasznos funkciót. Az alapfunkciók között szerepel a légkeverés és a gőztisztítás, meglepetést okoz a Cook3 funkció, amely lehetővé teszi három különböző étel egyidejű sütését. A felhasználók egyetlen negatívumként a maximális sütési hőmérséklet korlátozását említik, amely a gyártó által legfeljebb 230 °C-ra van beállítva.

Haladó SteamBoost pároló funkció, integrált hús hőmérő szonda, gyors felmelegedés
Maximális sütési hőmérséklet 230 °C

Mora VTS 785 BXB

Mora VTS 785 BXB vélemény és teszt

Beépíthető elektromos sütő Mora VTS 785 BXB az olcsó beépíthető sütők kategóriájába tartozik, ugyanakkor kiváló ár/érték arányt kínál, és számos olyan funkciót nyújt, amelyek általában csak a jóval drágább modelleknél találhatók meg. Ilyen például a kijelző világításának, a hangjelzések hangerősségének beállítása, a tálcák teleszkópos kihúzása vagy a csendes (csillapított) ajtónyitás és -zárás.

Az előlapi nagy kijelzőn számos értéket és beállítást jelenít meg, és egy nagy forgókapcsolóval, valamint körülötte elhelyezkedő gombokkal irányítható. A 22 automata program közül elég csak a súlyt és az étel típusát beállítani, a sütő a többit már magától elvégzi.

Így készíthetők ételek például lassú sütéssel, továbbá fagyott és kész ételek, sült, gratinált ételek, vagy használható a lépésenkénti sütési program vagy a pizza program. A biztonságot a minőségi CoolDoor ajtók garantálják, amelyek hármas, kiválóan szigetelő üveggel vannak felszerelve. A sütő belső térfogata lehetővé teszi, hogy egyszerre akár öt tepsin süthessünk, és kiemelkedő a sütő gyors felmelegedése 200 °C-ra 5 perc alatt.

Takarékos A+ osztályú beépíthető sütő, nagy belső térfogat, 22 automata program
Ebben az árkategóriában semmi lényeges hiányosság

AEG Mastery BEE542320M

AEG Mastery BEE542320M vélemény és teszt

Beépíthető sütő AEG Mastery BEE542320M vonzó ár/érték arányt kínál, és a felhasználói vélemények és tapasztalatok alapján semmi lényegeset nem hiányzik belőle. A viszonylag alacsony beszerzési ár miatt csak arra kell számítani, hogy nincs pároló funkció. Az alapmodellekkel szemben rendelkezik egy praktikus hőmérő szondával, amely a kívánt hőmérséklet elérésekor automatikusan szabályozza a sütőt.

A többszintű sütési funkció Cook3 lehetővé teszi, hogy egyszerre három különböző ételt készítsünk, legyen szó süteményről, tortáról vagy húsról. A további fejlett funkciók között említhető a kényelmes ajtózárás, amely egy speciális mechanizmussal működik, biztosítva az ajtó fokozatos záródását.

A beépíthető légkeveréses sütő a hatékony ventilátor és jól megtervezett belső tér következtében kiváló sütési eredményeket garantál – mindig számíthatunk az egyenletes átsütésre. Pozitívum a sütő nagyon gyors felmelegedése, ami jelentősen hozzájárul az elektromos energia megtakarításához, összesen akár 20%-kal.

Jó ár/érték arány, tartozék hőmérő szonda az ételekhez, többszintű sütés Cook3 funkcióval
Nincs pároló funkció

Bosch Serie 6 HBG5370B0

Bosch Serie 6 HBG5370B0 vélemény és teszt

Fekete beépíthető sütő Bosch Serie 6 HBG5370B0 meggyőzi a legtöbb fogyasztót teljesen fekete, elegáns kialakításával. A gyakorlatban a fogyasztók tapasztalatai alapján a design nagyon sikerült és teljesen megfelel a termékfotóknak. Az vonzó vételár ellenére számos funkcióval rendelkezik, amelyek miatt nem kell szégyenkeznie még egy osztállyal drágább beépíthető sütők előtt sem.

Az AutoPilot funkció uralkodik minden felett, amely tökéletesen elkészíti bármely ételt az 10 automatikus program egyikében. Továbbá rendelkezik hét fűtési móddal és egy termosztáttal, amely lehetővé teszi a sütő 50 °C-ról 275 °C-ra való felmelegítését. Érdekesség a 3D forró levegő is, amely optimálisan oszlik el a sütő egész területén, így egyszerre három szinten is lehet ételeket készíteni.

Örömet okoz az EcoClean Direct tisztító program is, amely a sütőben generált gőz segítségével automatikusan eltávolítja a legtöbb szennyeződést. A sütőtér különleges felülete finom kerámia részecskékből áll, amelynek regeneráló képessége minden felmelegítéskor automatikusan aktiválódik. Megemlítendő még a speciális ClipRail rendszer is, amelyet a sütőtér bármely magasságában el lehet helyezni.

Elektromos multifunkciós sütő automatikus programokkal, 3D forró levegő, elegáns design
Kissé gyengébb energetikai osztály A

Electrolux EOF3H70V

Electrolux EOF3H70V vélemény és teszt

Fehér beépíthető sütő Electrolux EOF3H70V a SurroundCook terméksorozatba tartozik és főleg tiszta fehér designjával érdekes, amelyet sok beépíthető sütőben nem talál meg. Belső térfogata a szabványos 72 liter és A energetikai osztályba tartozik, ami az alacsonyabb beszerzési ár mellett várható energetikai hatékonyság.

Elektromos beépíthető sütőt multifunkcionálisnak tekinthetjük, bár hiányzik belőle a gőzfunkció. Több sütőprogram áll rendelkezésre különböző sütési beállításokkal, amelyek során kombinálódik a grill, az alsó fűtés, a felső fűtés, a ventilátor és a kör alakú fűtőelem. Éppen a kör alakú fűtőelem jelent nagy előnyt e sütő esetében, mert tökéletes hőeloszlást biztosít a belső tér minden pontján.

A kezelőpanel két nagy forgó kapcsolóból, néhány gombból és egy egyszerű kijelzőből áll, amely középen helyezkedik el. Ahogy a sütő designja, úgy a kijelző is fehér színű, amely nem zavarja meg az egységességet. Továbbá tetszik a Cook3 funkció is, amellyel egyszerre három ételt is süthet. Praktikus továbbá az AquaClean funkció is, amely jelentősen megkönnyíti a sütő tisztítását forró gőzzel.

Kör alakú fűtőelem, Cook3 funkció, sima zománc, amely megkönnyíti a tisztítást
Energetikai osztály A

Amica Retro TR 110 TW

Amica Retro TR 110 TW vélemény és teszt

Retro beépíthető sütő Amica Retro TR 110 TW teljesen egyedi designjával rendelkezik, ami miatt stílusos konyhákba való és amiért a fogyasztók leggyakrabban vásárolják meg. A retro kialakítás ellenére modern feldolgozással rendelkezik a jelenlegi funkciókkal, amelyek kellemesebbé teszik a sütést a sütőben. Azonban nem rendelkezik a jelenlegi piac legjobb funkcióival, így ne keressen gőzfunkciót vagy például hőmérsékleti szondát.

A feldolgozásnak köszönhetően akár 11 sütési programot kínál, beleértve a forró levegőt, a grillezést vagy a speciális programokat, mint például az olvasztás vagy a gyors előmelegítés. Éppen a gyors felfűtési programmal lep meg, mivel már 3 perc alatt képes a sütőt 150 °C-ra felmelegíteni.

Egy másik jó funkció a úgynevezett T programozó, ami lényegében egy okosabb időzítő. Ezen beállíthatja a sütés kezdő és befejező időpontját, ami nagymértékben automatizálja a sütő működését. A retro design ellenére a gyártó modern teleszkópos kihúzásokat használt a könnyebb tepsikezelés érdekében, valamint a nagyon biztonságos hármas üvegajtót CoolDoor3.

Retro beépíthető sütő, alacsony beszerzési ár, szuper gyors felfűtés 3 perc alatt
Ebben az árkategóriában semmi jelentős

Beko BIM 22302 X

Beko BIM 22302 X vélemény és teszt

Beko BIM 22302 X beépített sütő 3D sütési lehetőséget kínál, ami egyedülálló. 71 literes nagy belső térfogattal rendelkezik, és gyakorlati kezelőfelülete van. A klasszikus gombokon túl egyedülálló érintőképernyő is tartozik hozzá.

Energiaosztálya A, ami alacsony energiafogyasztást jelent, ez 0.88 kWh. Az ételkészítés egyszerű az 8 programnak és a teleszkópos tepsikinének köszönhetően, ami könnyebb hozzáférést biztosít a sütő belsejébe.

A hagyományos sütésen kívül használható a légkeveréses és grill funkció is. Praktikus funkciók közé tartozik az időzítő és a gyermekzár. Kialakításban kiemelkedő a háromrétegű üvegajtó, ami jó szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik.

Háromrétegű üveg, 3D sütés, térfogat
Alapvetően nincsenek

Siemens HS 658GXS1

Siemens HS 658GXS1 vélemény és teszt

Siemens HS 658GXS1 beépített sütő energiatakarékossága miatt A+ energiaosztályba sorolt, ami rendszeres használat esetén előnyös. 15 féle sütési lehetőséget kínál, így mindenki számára öröm a főzés és sütés. Az egyetlen hátrány a magasabb beszerzési ár, ami azonban érthető.

A belső tér 71 literes, és az elektronikus hőmérséklet-szabályozás 30°C és 250°C között állítható. Funkciói között szerepel a 4D légkeverés, körkörös infra-grill, nagyfelületű grill, párolás, lassú főzés, szárítás, és a meleg tartása. A kezeléshez nagy méretű forgókapcsoló és érintőképernyő áll rendelkezésre, 5,7 hüvelykes képernyővel.

A belső tér többszintű LED világítással rendelkezik, a gőzgenerátor a sütőtérből külön helyezkedik el, és a hűtőventilátor rozsdamentes acélból készült. A sütő teljesítménye 3,65 kW, méretei szabványosak: 595x595x548 milliméter. Tisztító és vízkőmentesítő programmal felszerelt, beleértve az automatikus tengerszinti nyomás-kiegyenlítőt is. A fekete üvegfelületek csak melegek tapintásra, biztonságosak és rozsdamentes elemekkel kiegészítve.

Kiváló kialakítás, 15 féle melegítési lehetőség beleértve a párolást, grillezést és légkeverést, nagy érintőképernyő
Magas beszerzési ár

AEG Mastery BSE988330M

AEG Mastery BSE988330M vélemény és teszt

AEG Mastery BSE988330M beépíthető tisztító sütő az egyik legjobb a piacon. Párolási funkcióval, hőmérséklet-érzékelővel és hangvezérléssel is rendelkezik. Energetikai hatékonysága A++, ami a második legjobb besorolás.

A legtöbb más pároló sütőhöz képest kiemelkedik a Steamify párolási funkciója, amely automatikusan szabályozza a gőz hőmérsékletét a kívánt ételkészítési hőmérséklet szerint. Hasonlóan intelligens a húsokhoz használt hőmérséklet-érzékelő is, amely közvetlenül a sütőhöz kapcsolódik.

Párolást bármikor hozzáadhat a SteamBoost funkcióval. Többszintű sütési lehetőséget kínál egyszerre több étel elkészítésére, gyors felmelegedési funkcióval, amely akár 40%-kal csökkentheti a sütő előmelegítési idejét. Ez a sütő ráadásul az egyik kevés, amely kapcsolódik az My AEG Kitchen alkalmazáshoz, amellyel telefonon vagy akár hangutasításokkal is irányítható.

Multifunkciós pároló sütő, kapcsolat és irányítás mobilalkalmazással, kiváló energiahatékonysági osztály A++
Magas beszerzési ár

Bosch HBG635NS1

Bosch HBG635NS1 vélemény és teszt

Beépített sütő Bosch HBG635NS1 egy multifunkcionális megoldás az igényesek számára. Összesen 13 féle különböző melegítési módot kínál. Nagy hőmérsékletszabályozás is van, 30-tól 300 Celsius fokig terjedő tartományban. Felhívja a figyelmet rozsdamentes és fekete dizájnjával, valamint a színes szöveges kijelzőjével.

Az A+ energiaosztály is lenyűgöz. Ennek a modellnek a teljesítményfelvétele 3.65 kW, az energiafogyasztása pedig 0.87 kWh. A beépítéshez a következő méreteket kell betartani: 585 mm – 595 mm x 560 mm – 568 mm x 550 mm, és 71 literes térfogatot kínál.

A sütéshez használható a hagyományos fűtés, nagyfelületű, kisfelületű vagy infra grill, esetleg a 4D hőlégkeveréses funkció. Az ételek egyszerű elhelyezéséről a teleszkópos kihúzható tartók gondoskodnak. Az egyszerű karbantartásról az ECO clean funkció gondoskodik.

A+ osztály, ECO clean tisztítás, színes kijelző
Annak ellenére, hogy multifunkcionális, nincs gőzfunkciója

Beépíthető sütő rangsor

Az eladási toplistán szereplő beépíthető sütők sorrendje a következő: Electrolux, Bosch, Beko, Whirlpool, Mora. Népszerű és minőségi sütők továbbá az AEG, Siemens, Miele, amelyeket biztosan megtalál az erre szakosodott teszteken. A legolcsóbb beépíthető sütőket már 80 000 Ft-tól megvásárolhatja.

Milyen sütőt vegyek? (vásárlási útmutató)

A beépíthető sütő kiválasztásánál egyik alapvető paraméter a mérete. Standard a 60 centiméter szélesség. Fontos figyelembe venni a magasságot és a mélységet is. A méret különösen fontos a beszerelés előkészítéséhez, hogy a készüléket gond nélkül be lehessen helyezni az adott helyre.

A sütő űrtartalma

A választásnak attól kellene függenie, hogy milyen gyakran és hány ember számára sütünk. Ha megnézzük, milyen belső űrtartalmat kínál egy inkább kisebb elektromos sütő, az 50 liter feletti. Ezzel szemben a legnagyobb beépíthető modellek űrtartalma akár a 70 literes értéket is elérheti. Ezek már nagyobb háztartások számára is alkalmasak.

Energiafogyasztás

Főként a teljesítmény és az energiafogyasztás a sütés során játszik szerepet. Az adott paramétereket nem mindig szükséges összehasonlítani. Jobb iránymutatást adhat az energetikai osztály. A standard energetikai osztály, amit a beépített sütők szoktak viselni, az A betűvel van jelölve. A piac legjobb modelljei az A+ jelöléssel bírnak, ami takarékosságot jelent a működés során. Így még rendszeres használat esetén sem lesz az elektromos számla jelentősen magas.

Sütési funkciók és programok száma

A sütési funkcióktól függnek a különböző használati lehetőségek, valamint az étel végső minősége. Természetesen standard a felső és alsó hő, ami alapnak tekinthető. Továbbá érdemes figyelembe venni, hogy rendelkezik-e a sütő grill funkcióval. Ez is egy standardnak számító tulajdonság. A modern változatok között megtalálható a forró levegő funkció is. A legjobbak pedig párolási lehetőséget is kínálnak, de ezeknél a modelleknél már többletköltséggel kell számolni.
A funkciók figyelembevételével változhat a programok száma is. Az egyszerűbbeknek lehet csak 3 programjuk + a hőmérséklet beállításának lehetősége. A jobb sütők már 9 vagy akár 13 programmal rendelkeznek, mindezt az étel típusa és a végeredmény figyelembevételével (például olvasztás, pizza készítés stb.).

Tisztítás

Standardnak kellene lennie a sima sütőfelületnek, amely könnyen tisztítható. A modern megoldások között találhatunk integrált tisztító programokat is. Ezek például a párolás felhasználásával működnek. A legmodernebb változat a úgynevezett pirolízis, ami magas hőmérsékletek felhasználásán alapul.

További tulajdonságok

A beépített sütő kínálhat biztonsági funkciókat is, mint például a gyermekzár, ami kötelezőnek kellene lennie, ha otthon vannak gyerekek. Továbbá beszélhetünk praktikus funkciókról is, mint az időzítő. Ma már standardnak számít a belső világítás is. Néhány modell minőségi kijelzőt, érintőképernyős vezérlést, illetve eltolható gombokat is kínálhat. Alapvető funkció kellene legyen a minőségi hőszigetelő üveg és a hűtőventilátor, ami automatikusan kapcsolódik bármilyen sütési művelet során.

4.3/5 - (29 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz