Takarítás,

Porzsák nélküli porszívók

A porzsák nélküli porszívó sok gondotól megszabadíthat minket és kellemesebbé teheti a takarítási rutint. Ideális választás azok számára, akik nem akarnak túl sokat foglalkozni a porszívó karbantartásával, több mint amennyi feltétlenül szükséges. Használatával kíméljük a környezetet és pénzt takaríthatunk meg, amit egy hagyományos padlóporszívónál egyedi porzsákokra költenénk.

A porzsák nélküli porszívó a víz-, padló-, vagy rúdporszívók mellett egy másik modern megoldás. Ciklon elven működik, ami a centrifugális erő segítségével elválasztja a nagy és kis részecskéket egy különleges tartályba, és a legfinomabb port hatékony szűrőkkel szűri meg. Nem véletlen, hogy allergiások számára ajánlott, a minőségi porzsák nélküli porszívó hatékony szűrése után csak 0,02% port enged vissza a levegőbe, ami minimális.

Porzsák nélküli porszívót hasonló paraméterek alapján választunk, mint más típusú porszívókat. Alap tájékozódást nyújt az energiacímke (paraméter osztályok), amelyből megtudhatjuk az energetikai hatékonyságot, a szűrési hatékonyságot és a szőnyeg- és kemény padlók porszívózásának hatékonyságát. A címke továbbá tartalmazza a zajszintet és az éves elektromos energiafogyasztást.

A modellek további különbségei közé tartozik a teljesítmény, a szívóerő, a por tartály kapacitása, vagy az akciósugár, amely az elektromos kábel hosszát és a szívótömlő hosszát összeadva határozzák meg. Néhány modell gazdag kiegészítőkkel rendelkezik, míg másoknál csak az alapvető tartozékokkal kell beérni.

A legjobb porzsák nélküli porszívók – TOP 10

A táblázatban a 2024-es év tesztjeiből és értékeléseiből válogatott 10 legjobb porzsák nélküli porszívó található.


A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Rowenta XTrem Power Cyclonic RO6963EASencor SVC 1080TIKärcher VC 3ETA Andare Animal 1493 90020Sencor SVC 510GR-EUE2CONCEPT VP-5220Electrolux SilentPerformer Cyclonic ESPC71DBHoover Xarion XP 25011Rowenta Compact Power Cyclonic Animal Care RO3786EAMiele CX1 Blizzard
Szőnyeg/kemény padló porszívózási hatékonyságaA / AA / AD / AC / AD / AD / AC / BA / AC / AB / A
Energiafelhasználás750 W700 W700 W800 W890 W700 W650 W800 W750 W890 W
Súlya7,4 kg4,9 kg4,4 kg7,3 kg3,5 kg5,5 kg5 kg5,9 kg3,8 kg8,7 kg
Zaja75 dB78 dB76 dB77 dB76 dB78 dB72 dB75 dB79 dB76 dB
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Rowenta XTrem Power Cyclonic RO6963EA

Rowenta XTrem Power Cyclonic RO6963EA vélemény és teszt

Ciklonos porszívó Rowenta XTrem Power Cyclonic RO6963EA a magasabb árkategóriába tartozik, de ez megfelel a képességeinek. Az AAAA paraméterosztály egyértelműen jelzi, hogy pénzt takarít meg, tiszta levegőt fúj ki az eredményes HEPA szűrőnek köszönhetően, ami asztmásoknak és allergiásoknak is megfelelő, és nagyon hatékony a kemény padlók és a szőnyegek porszívózásában.

A porszívó szívóereje több mint elegendő. A por tartálya 2,5 liter űrtartalmú, ami a normál porszívózáshoz elegendő, különösen, ha azt minden takarítás után rendszeresen kiüríti, ahogy általában ajánlott.

A fejek minőségei jók, és a felszerelés tartalmazza a kemény padlókhoz való fejet, valamint egy kis fejet, turbókefét és egy kárpitozáshoz használható kefét, amit például autóban használhat. Ennek a modellnek a hatósugara 8,8 m, a tápkábel hossza 6,2 m. A 7,4 kg súly kissé a átlag feletti, de nem korlátozó. A 75 dB zajszint az alacsonyabbak közé tartozik, és örömet okoz a 750 W-os alacsonyabb teljesítményfelvétel is, amely pénzt takarít meg az elektromos energia költségein.

Magas porszívó hatékonyság, minőségi szűrés, nagy méretű por tartály
Nincs szűrő és tartály telítettségi jelzője

Sencor SVC 1080TI

Sencor SVC 1080TI vélemény és teszt

Porzsák nélküli porszívó Sencor SVC 1080TI büszkélkedik a kompromisszummentes AAAA címkével. Magas szívóteljesítménye van, amely 451 W (ne keverjük össze a teljesítményfelvétellel) és a porszívózás során ez valóban érezhető. A fogyasztók egyetértenek abban, hogy semmilyen problémával nem találkoztak, amellyel ne birkózott volna meg. A teljesítményfelvétele 700 W, így nagyon gazdaságos.

A HEPA szűrő rendszere magas szintű, de nehezebben tisztítható alaposan. A tartály térfogata több mint jó 3,5 liter, és gazdag kiegészítőket talál, beleértve a kemény padlószívó fejet, a kárpittisztító kefét, a kisebb és nagyobb turbókefét, a porkefét és a résszívó fejet, valamint a hajlékony résszívó fejet is.

Az összes említett tartozéknak köszönhetően képes megbirkózni a takarítással az autóban és a házi kedvencek után is. A tápkábel hossza nagyon jó 7 m, és a hatósugara 10 m, így a takarítás során minimálisan lesz korlátozva. A teljes súlya kellemesen alacsony 4,9 kg, és az átlagos 78 dB zajszint is örömteli.

Magas hatékonyság minden felületen, magas szívóteljesítmény, gazdag kiegészítők
Rosszabb a szűrő alapos tisztítása

Kärcher VC 3

Kärcher VC 3 vélemény és teszt

Ciklon szűrős porszívó Kärcher VC 3 különösen a kemény padlókon jeleskedik, mint azt az AAAD osztályzatai jelzik. Az energiatakarékosság és a népszerű HEPA szűrés nagyon magas szintű, az asztmásoknak és allergiásoknak nem kellene problémát okoznia. Bár a kemény padlók porszívózása kiváló, a szőnyegeken a D osztály alacsonyabb hatékonyságot jelöl.

A gyakorlatban azonban a szőnyegek porszívózásával általában nincs probléma, sőt, gyakran előnyösebb lehet csökkenteni a szívóerőt, hogy a szőnyeg ne emelkedjen meg annyira. Az alacsonyabb hatékonyság azonban a viszonylag kis por tartállyal állhat összefüggésben, ami mindössze 0,9 l, amit valóban kevésnek tartunk.

A tartozékok között megtaláljuk a klasszikus rés szívófejet és a kemény padlókra való fejet is. A hatósugara 7,5 m, de a tápkábel csak 4 m hosszú, és ez korlátozhat a nagyobb helyiségekben. A modell súlya 4,4 kilogramm, és a 76 dB zajszinttel az átlagos kategóriába sorolható.

Alkalmas kemény padlókra, minőségi szűrés, minőségi kivitelezés
Kicsi a por tároló

ETA Andare Animal 1493 90020

ETA Andare Animal 1493 90020 vélemény és teszt

Porzsák nélküli porszívó ETA Andare Animal 1493 90020 egy alsó-középkategóriás modell, amely maximális tisztítási hatékonyságot kínál kemény padlókon, még akkor is, ha nincs különleges kefe ezekre a felületekre, és nagyon jó tisztítási hatékonyságot nyújt a szőnyegeken. Annak ellenére, hogy a készülék HEPA szűrővel rendelkezik, a szűrési hatékonyságot C osztályba sorolták, tehát valamivel alacsonyabb. Azonban az árát tekintve ez elfogadható.

A készülék gazdag tartozékkínálattal rendelkezik, amely számos kefét és felépítményt tartalmaz, például van benne egy háziállat-szőrzet kezelő fej is. A porszívó tartályának 2,2 literes kapacitása van, ami tisztes és elegendő méret a szokásos porszívózáshoz.

A porszívó hatósugara 9 m, a kábel hossza 6 méter, így nem lesz jelentősen korlátozva a mozgásban. A porszívó bár kis méretű, amit értékelünk, a súlya 7,3 kg, ami már viszonylag több. Megnyerő az 800 wattos standard teljesítmény és a 77 dB zajszint.

Gazdag tartozékkészlet, főleg kemény padlókon való hatékony porszívózás
Gyengébb szűrési hatékonyság

Sencor SVC 510GR-EUE2

Sencor SVC 510GR-EUE2 vélemény és teszt

A porzsák nélküli porszívó Sencor SVC 510GR-EUE2 az ilyen típusú modellek legolcsóbbjai közé tartozik, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy rossz lenne a porszívózás szempontjából. A kemény padlókat probléma nélkül tisztítja, és ezen a területen a legmagasabb hatékonysági osztályba tartozik, a szőnyegek porszívózásának deklarált hatékonysága azonban gyengébb, de az árát tekintve az összteljesítményt még mindig jónek ítéljük.

Ez a termék az árán kívül kis súlyával, csak 3,5 kg, és kis méreteivel is felkelti az érdeklődést, amit főleg a nők fognak kedvelni. A kis méret miatt a porzsáknak is kisebb az ōrűme, 1,5 liter.

A tartozékok a megadott árban standardok, és bónuszként egy tapadókorongos kefe is örömet okoz. Nem tetszett a szűrés hatékonysága, amely bár HEPA szűrővel van megoldva, az hatékonysági osztálya D. Az áramkábel hossza átlagos, 5 méter, a hatósugár 7,5 m, a deklarált zajszint standard érték, 76 decibel.

Főleg kemény padlókra alkalmas, alacsony súly, kedvező ár
Gyenge szűrés

CONCEPT VP-5220

CONCEPT VP-5220 vélemény és teszt

A ciklon szűrős porszívó CONCEPT VP-5220 az alsó-középkategóriába tartozik, és ennek ellenére nagyon jó tulajdonságokat kínál, amelyeket AAAD osztályokkal értékeltek. Ahogy a betűk sorrendjéből látható, a szőnyegeken való porszívózás a leggyengébb, de a fogyasztói tapasztalatok alapján itt is megfelelően teljesít, és képes eltávolítani az állatszőrt a szőnyegről.

Kemény padlókra kínál speciális kefét, ami még tovább növeli a teljesítményét ezen a felületen. Nagylelkű porzsák kapacitása 4 liter, a tápkábel hossza viszont átlagos, 5 méter, a hatósugár 8 m.

A súly 5,5 kg is viszonylag átlagos. A tartozékok között van egy turbókefe és egy réskefe is természetesen. A HEPA szűrős filtrace nagyon magas szintű, ahogy azt a fent említett A hatékonyság is mutatja, és a porszívó ár/érték aránya figyelemre méltó.

Hatékony kemény padlókon, minőségi szűrés, tartály űrtartalma, ár/érték arány
Gyengébb tapadókorongos kefe

Electrolux SilentPerformer Cyclonic ESPC71DB

Electrolux SilentPerformer Cyclonic ESPC71DB vélemény és teszt

Ciklonos Electrolux SilentPerformer Cyclonic ESPC71DB porszívó egy középkategóriás modell, amely AABC hatékonysági kategóriát kínál. Tehát a takarékossága és szűrési hatékonysága nagyon magas, a kemény padlók porszívó hatékonysága valamivel gyengébbnek értékelhető, és a szőnyegeknél még egy fokkal rosszabb.

A porszívó hatékonyságának értékelését azonban mindig fenntartásokkal kell kezelni, mivel gyakorlatban ez a porszívó nagyon jó teljesítményt nyújt, amit a fogyasztók dicsérnek. A tartályban nagyon jól szűri a legfinomabb port is, és könnyen tisztítható. A tartály térfogata azonban valamivel kisebb, nevezetesen 1,4 l.

Kissé gyengébb a felszereltség, amelyből hiányzik a kemény padlókhoz való speciális fej, valamint a turbókefe, de az alacsony ár és a gyártási minőség kombinációjában ez elfogadható kompromisszum. A tápkábel elegendően hosszú, 6 méter, és az akciósugár ezután 9 m. A súlya átlagos 5 kilogramm, és csendes működéssel is bír, a zajszintje csak 72 dB.

Nagyon hatékony szűrés, minőségi kivitelezés, alacsony zajszint
Kevésbé tartozékok

Hoover Xarion XP 25011

Hoover Xarion XP 25011 vélemény és teszt

Porzsák nélküli porszívó Hoover Xarion XP 25011 a felső középkategóriába van árazva, ezért nem meglepő az AAAA legmagasabb hatékonysága minden címkén feltüntetett kategóriában. Ez tehát az energiatakarékosságra, a HEPA szűrőn keresztüli hatékony szűrésre és a szőnyegek, valamint a kemény padlók magas porszívó hatékonyságára vonatkozik.

Különösen a szűrés minősége predesztinálja a porszívót az allergiások és asztmások számára. A kimeneti levegő minőségét ráadásul jelentősen befolyásolhatja a szűrők tisztításával, mivel itt jelen van a szennyeződési indikátor is.

A tartozékok között megtalálható a kemény padlókhoz való speciális fej, a klasszikus résszívó és a porkefe. Ezzel szemben hiányzik a turbókefe és a kárpitozásra való speciális fej. A tartály térfogata inkább kisebb, nevezetesen 1,5 liter. A tápkábel elegendően hosszú, 6 méter, és az akciósugár 9 m. A súlya átlagos 5,9 kg, és a zajszintje inkább kisebb, mint szokás, konkrétan 75 dB.

Magas hatékonyság minden felületen, minőségi szűrés, szűrőszennyeződés jelzése
Hiányzik néhány tartozék

Rowenta Compact Power Cyclonic Animal Care RO3786EA

Rowenta Compact Power Cyclonic Animal Care RO3786EA vélemény és teszt

Porzsák nélküli Rowenta RO 3786 EA porszívó az alsó középkategóriából AAAC hatékonysággal rendelkezik a címkén. Tehát a szőnyegek porszívózása lehet valamivel rosszabb. A kemény padlók porszívózása kiváló, speciális fejjel rendelkezik erre. Kiváló a szűrése és takarékossága is.

Ár-érték arányban figyelemre méltó teljesítményt nyújt az ára és a porszívózás minősége miatt, azonban a porszívó kissé törékeny benyomást kelt, és a gyártó valószínűleg spórolt a műanyaggal. Másrészről ezáltal nagyon könnyű, súlya csak 3,8 kg.

A tartály térfogata 1,5 liter, és a tápkábel hossza átlagos 6,2 m, az akciósugár ekkor 8,8 méter. A csomagban található turbókefe és sok más tartozék, mint a bútorkefe vagy a kárpittisztító fej. Meglepően magasabb volt a termék zajszintje, amely 79 dB.

Minőségi szűrés, gazdag tartozékok, ár-érték arány
Magasabb zajszint

Miele CX1 Blizzard

Miele CX1 Blizzard vélemény és teszt

Porzsák nélküli porszívó Miele CX1 Blizzard elsősorban azoknak szól, akik a maximális minőséget keresik és luxust akarnak az otthoni takarítás során. A termék a drágább modellek közé tartozik, de kínálja a minőséget, ami ennek a népszerű márkának megfelel. Teljesítménye 890 Watt és a deklarált zajszint 76 dB, ami normál érték.

Tetszett a porral való érintkezés nélküli higiénikus kezelés a tartályban, amelynek térfogata 2 liter és teljesen megfelelő. A porszívónak magas a szívóereje, ami valószínűleg megmutatkozik a címkén is, ahol az energiaosztály C. A szőnyeg tisztítási hatékonysága gyengébbnek értékelhető, de gyakorlatban ez nem látszik.

A kemény padlók porszívózása és a szűrés hatékonysága A-ként van értékelve, így alkalmas allergiások számára. A tápkábel nagyon jó, 7,5 méter hosszú, ezáltal nagy az akciósugara, 10 méter. Kevésbé örvendetes a súlya, amely 8,5 Kg, ami a szállítás során már érezhető.

Magas szívóteljesítmény és hatékonyság, higiénikus tartályürítés, kivitelezés minősége
Magasabb tömeg

Legkelendőbb porzsák nélküli porszívók

A piacon a legkelendőbb porzsák nélküli porszívók az Eta, Rowenta, Electrolux, Concept, Bosch, Kärcher márkákéi. Népszerűek a Sencor olcsó porzsák nélküli porszívói is.

Milyen porzsák nélküli porszívó vegyek? (vásárlási útmutató)

Szűrési minőség

Ahogy már jeleztük, a porzsák nélküli porszívó esetében ez egy nagyon fontos szempont. A többség hagyományos száraz szűrést használ, ahol fontos a szűrési hatékonyságra figyelni. Ez gyakran egy betűvel van kifejezve a címkén. Manapság már standard tartozék a népszerű és hatékony HEPA szűrők, amelyek magas szintű szűrést biztosítanak, úgy hogy a porszívóból távozó levegő nagyon tiszta legyen, allergiások számára is.
A vízbe fogó szennyeződés szűrés nagyon megbízható. Az ilyen típusú porszívók általában sokkal drágábbak, mint a ciklonosak, és a felhasználói kényelmük sem túl nagy, minden porszívózás előtt elő kell készíteni a vízporszívót, és a használat után ki kell önteni a vizet és meg kell tisztítani a porszívót, ami sok vásárlót elriaszt.

Papírzacskós vagy porzsák nélküli porszívó?

A papírzacskók egyszer használatosak és folyamatosan cserélni kell őket. Ez nem túl környezetbarát megoldás, és gazdaságtalan is, mivel folyamatosan új zacskókat kell vásárolni. A textilzacskókat pedig mosni kell, és általában ez egy olyan megoldás, amelytől egyre inkább elszakadunk.
A zacskókkal való bíbelődés nem túl kellemes a felhasználók számára, ezért jelent meg a porzsák nélküli porszívó a piacon. A fogyasztók által legkedveltebb változat a ciklonos porszívók, amelyek a centrifugális erő segítségével választják el a durvább szennyeződéseket, a legfinomabb por végül a szűrőben marad. Bár ezeknél a porszívóknál nem kell a zacskókkal bajlódni, annál fontosabb a minőségi szűrés. A porzsák a papírzacskós porszívónál is egy további szűrő funkciót tölt be, ami itt hiányzik.

A porzsák nélküli porszívók egy nagy előnye, hogy képesek fenntartani a szívóteljesítményt viszonylag konstans szinten a porszívózás teljes ideje alatt. A klasszikus papírzacskós porszívóban a zacskó a gyűlő szennyeződéssel fokozatosan megtelik és ezáltal gyorsabban csökken a szívóteljesítmény.

Porszívózás hatékonysága

Az energiacímkéről, vagy a paraméterekből, minden modellnél meg kell tudni állapítani, hogy milyen jó eredményeket ér el a szőnyegeken és kemény padlókon való porszívózás során. Ha a porszívó az adott felületen kiválóan működik, akkor A hatékonyságot kap. Ellenkező esetben az hatékonysági osztály csökken, ahol a legkevésbé megfelelő az G osztály. A gyakorlatban találkozhatunk olyan modellekkel, amelyek az energiacímkén nem érik el a legjobb értékelést, mégis a fogyasztóktól csupa dicséretet kapnak. Ezért mindig jó több szempontból és paraméterből véleményt alkotni a porszívóról.

Energetikai hatékonyság, szűrési hatékonyság, zajszint

Az energetikai címkén további adatok is találhatók, amelyek áttekinthetően tájékoztatnak a készülék fontos tulajdonságairól. Az energetikai hatékonyság az elszívási hatékonyság és az elektromos energia fogyasztásának aránya, ebből a szempontból itt található az éves energiafogyasztás értéke is. Mint említettük, itt van feltüntetve a szűrési hatékonyság és az utolsó paraméter a zajszint, amely a modellektől függően jelentősen változhat.

Porzsák és súly

A szűrés mellett fontos a porzsák kapacitása is, elmondható, hogy az 1,5 literes kapacitás a legtöbb háztartás számára megfelelő. A porzsák kiürítésének módja a típusok között eltérő lehet, néhány modell nagyon tiszta kiürítést ígér a minimális munkával.
A porszívó súlya is fontos, különösen, ha gyakran kell azt áthelyezni. A legkönnyebb modellek, a robustus kivitel és teljesítmény rovására, akár csak 3,5 kilogrammot is nyomhatnak, míg a legnehezebb porszívók súlya elérheti a 7-8 kilogrammot, amit már érezni fog.

Akciósugár és tartozékok

Az akciósugár a méterben megadott adat, amely azt mutatja, mekkora távolságra az elektromos aljzattól tud a porszívóval dolgozni. Leggyakrabban 7-től 10 méterig terjed, és közvetlenül befolyásolja a tápkábel hossza, amit minden termék paramétereiben meg kell keresni. A végső érték azután ennek a hosszának és a szívófej hosszának összege.
Fontos tudni, hogy milyen felületeket tervez elsősorban a porszívóval tisztítani. Néhány porszívó nagyon jól kezeli az összes felületet, míg mások kevésbé lehetnek hatékonyak a szőnyegeken. Ezért nézze meg a speciális tartozékokat, ahol találhat speciális fejet kemény felületekre, bútorokra, vagy turbókefét, amely a szőnyegek hatékony tisztítására szolgál.

4.5/5 - (21 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz