Nagyméretű konyhai gépek,

Kombinált tűzhelyek

A tűzhely kétségtelenül nélkülözhetetlen konyhai eszköz, ráadásul egyszerre kombinálja a főzést és a sütést. Kiválasztásakor két fő típussal találkozhat: elektromos és kombinált tűzhely. Ebben a cikkben a kombinált tűzhelyekre összpontosítunk, amelyek egyesítik a szabályozható gázégők és az elektromos sütő előnyeit.

A kombinált típus a legkelendőbb tűzhelyek közé tartozik, mivel a gázfőzőlap gyors fűtését és az elektromos sütő hatékonyabb sütését kombinálja. Az ilyen szabadon álló tűzhely korlátozása természetesen az elektromos energia és a gáz csatlakoztatása. Másrészt az elektromos főzőlaphoz képest a gázfőzőlap előnye a minimális hőveszteség, a wok égő vagy az alacsonyabb beszerzési költség. A könnyebb választás érdekében a vélemények és tesztek alapján kiválasztottuk a legjobb kombinált tűzhelyeket, és elkészítettük azok értékeléseit, valamint egy vásárlási útmutatót.

A tűzhelynél elsősorban a sütő tulajdonságai a döntőek a választásnál, legyen szó sütési programokról, fűtési módokról (népszerűek például a forrólevegős sütővel ellátott tűzhelyek), ventilátorról vagy időzítőről. A gázfőzőlapnak elektromos gyújtással, égésbiztonsági zárral kell rendelkeznie, és praktikus kiegészítő lehet a fedél is.

Legjobb kombinált tűzhelyek – TOP 10

A táblázatban a 2024-es év tesztjei és értékelései alapján kiválasztott 10 legjobb kombinált tűzhely található. Az energiahatékonysági tulajdonságokon kívül, mint például a teljesítmény és a fogyasztás, figyelmet kell fordítani a gázfőzőlap és a sütő funkcióira is. Különösen, ha forrólevegős sütést igényel, ami nem található meg minden tűzhelynél.

MegjelenéseTermékSütő űrtartalomMéretek (Szélesség/Mélység) 
Mora K 662 vélemény és tesztMora K 66262 l50 cm / 60 cm
Amica SHM 51084DA W vélemény és tesztAmica SHM 51084DA W65 l50 cm / 60 cm
Electrolux EKK6450AOX vélemény és tesztElectrolux EKK6450AOX74 l59,6 cm / 60 cm
Amica SHM 5774 PAW vélemény és tesztAmica SHM 5774 PAW65 l50 cm / 60 cm
Indesit I5GMHA(W) U vélemény és tesztIndesit I5GMHA(W) U57 l50 cm / 60 cm
Amica SHM 576TA Xx vélemény és tesztAmica SHM 576TA Xx62 l50 cm / 60 cm
Mora K 667 AW vélemény és tesztMora K 667 AW70 l50 cm / 59,4 cm
Gorenje K5352WF vélemény és tesztGorenje K5352WF70 l50 cm / 59,4 cm
Amica SHM 51032 X vélemény és tesztAmica SHM 51032 X67 l50 cm / 60 cm
Beko FSM 62330 DXT vélemény és tesztBeko FSM 62330 DXT72 l60 cm / 60 cm

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Mora K 662Amica SHM 51084DA WElectrolux EKK6450AOXAmica SHM 5774 PAWIndesit I5GMHA(W) UAmica SHM 576TA XxMora K 667 AWGorenje K5352WFAmica SHM 51032 XBeko FSM 62330 DXT
Teljesítmény2200 W3300 W3486 W3100 W2100 W3500 W2200 W3200 W2000 W2400 W
Energiafogyasztás standard programnál0,95 kWh0,99 kWh0,91 kWh0,99 kWh0,99 kWh0,99 kWh0,95 kWh0,95 kWh0,88 kWh0,91 kWh
EnergiaosztályAAAAAAAAAA
Gázégő biztosítékIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgen
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Mora K 662

Mora K 662 vélemény és teszt

Kombinált tűzhely Mora K 662 gyakorlatias a kialakítása és funkciói szempontjából, klasszikus fehér dizájnt kínálva, amely a legtöbb konyhába semleges. A Mora tűzhelyek híresek a minőségükről, és ez a szabadon álló modell sem kivétel. Négy gázégővel rendelkezik, amelyek gombnyomásra elektromos gyújtással működnek, de sajnos nem tartalmaz fedelet a lefedéshez, amit kisebb praktikus hátrányként értékelünk. Ebben a modellben azonban találunk gázégőket STOP GAS biztosítékkal, amelyek jelentősen növelik a használat biztonságát.

A tűzhely sajátossága a zománcozott StabilPlus rács, amely biztosítja az edények stabilitását. Előnye továbbá az is, hogy könnyen tisztítható, mivel mosogatógépbe helyezhető. A tisztítás sem jelent problémát magánál a sütőnél sem, köszönhetően az EcoClean funkciónak, pontosabban annak a programnak, amelyet 30 percre indítunk el egy 0,5 liter vizet tartalmazó tepsivel együtt. A sütő képes a kiolvasztás funkcióra és a tányérok melegítésére, és biztosan értékelni fogja az érintőképernyős digitális időzítőt órával.

A sütő térfogata 62 liter, ami átlagosnak mondható a modellek között. Felső és alsó fűtőelemmel, ventilátorral és körfűtőelemmel rendelkezik, így lehetőség van kedvelt légkeveréses sütésre. A belső világítás áttekintést nyújt az elkészítésről. A hőmérsékletet 50-275 Celsius fok között lehet szabályozni, ami meglehetősen szokásos tartomány. A tepsik kihúzása a sütőből vájatokkal történik, és a tároláshoz a tűzhely alsó részén található egy tárolóhely. Tartozékai közé tartozik egy rács és egy nagy tepsi 8 literes űrtartalommal.

Kiváló ár-érték arány, tartozék tepsi, víztisztítás, sok funkció
Hiányzik a gázcső

Amica SHM 51084DA W

Amica SHM 51084DA W vélemény és teszt

Az Amica SHM 51084DA W digitális LCD kijelzővel és praktikus időzítő/óra funkcióval ellátott kombinált tűzhelyek közé tartozik. A stabil főzést a gázfőzőlapokon két öntöttvas rács biztosítja, amelyeket egy üveglappal lehet lefedni. Itt nem fordul elő, hogy a lemez túl vékony és meghajolna.

Az Amica tűzhely továbbá gazdaságos az OptiGas rendszernek és a takarékos fúvókáknak köszönhetően, amelyek a lángot az edények méretéhez igazítják. Az előírt megtakarítás akár 12% is lehet, ami hosszabb használat esetén érdekes érték.

A tűzhely lényeges része természetesen a sütő. Ez akár 66 literes átlagon felüli űrtartalmat, gyors felfűtési funkciót és 10 sütési funkciót kínál. Érdekes kiegészítők a grillrács, amely szárításhoz is használható, és a forgó nyárs baromfi elkészítéséhez. Az alsó, felső és hátsó fűtőelem, valamint a ventilátor lehetővé teszi a sütő légkeveréses funkciójának köszönhetően az egyenletes sütést, alacsonyabb kiszáradási vagy odaégési kockázattal. A légkeveréses sütő több rétegű sütésre is alkalmas, mivel megakadályozza az egyes ételek illatainak keveredését.

Időzítő/óra, nagy sütő, takarékos égőfúvókák
Felhasználói visszajelzések szerint enyhe problémák a tűzhely stabilitásával

Electrolux EKK6450AOX

Electrolux EKK6450AOX vélemény és teszt

A rozsdamentes acél kombinált tűzhely Electrolux EKK6450AOX kicsit magasabb árkategóriába tartozik, viszont a jó minőségű szigetelés és a többrétegű üvegajtók révén akár 10%-os működési megtakarítást ígér az A energiaosztályú hasonló készülékekhez képest.

Gyakorlatias lehetőségeket kínál a jelen lévő digitális időzítő is. A napi idő meglehetősen várható funkció, akárcsak az időzítő. Ennél a kombinált tűzhelynél azonban beállítható a sütési idő hossza és vége is. Az elektromos sütő itt valóban nagyvonalú űrtartalommal rendelkezik, 74 literrel, ahol a többrétegű sütés támogatása magától értetődő. A hét sütési funkció kevésnek tűnhet, de a sütő tulajdonságai valóban széles spektrumot lefednek. Nem hiányzik a légkeveréses sütés, a grill és természetesen a ventilátor sem.

Az összkép esztétikailag kellemes és egyben minőségi. A fedél üveg, tehát nincsenek meghajlott lemezek, a krómozott rács a gázfőzőlapnál pedig biztosítja az edényei stabilitását.

Takarékos sütő a szigetelésnek köszönhetően, digitális időzítő
Műanyag fiók a tartozékokhoz

Amica SHM 5774 PAW

Amica SHM 5774 PAW vélemény és teszt

Model kombinált tűzhely Amica SHM 5774 PAW-nak összességében praktikus teleszkópos kicsúsztatóval rendelkezik a tepsik kezeléséhez. A teljes tepsi kihúzásával nem kell kézzel beavatkozni a sütőbe, így a kezelés kényelmesebb.

A sütő gyors felfűtési funkciója szintén kellemesebbé teszi az egész előkészítési folyamatot, mivel nem kell sokáig várakoznia. 4 perc alatt a sütőnek el kell érnie a 150 fokot, és így egyötöddel lekörözi a versenytársait. Amint elkezd sütni, nagy segítséget nyújt a digitális panel időzítővel és akusztikus riasztóval. A sütő funkciói közül nem marad ki a forró levegő, a grillszál és a leolvasztási lehetőség sem.

A tűzhely gázlapja két öntöttvas rácsot tartalmaz, amelyek szilárdan tartják az edényeket a helyükön, és elengedhetetlen a biztonsági égésbiztosíték is. Ez megakadályozza a gázszivárgást a láng kialvásakor, nemcsak huzat esetén, hanem baleset esetén is, például ha folyadék kiömlik. Az égők maguk elektronikusak, így a gomb megnyomásával gyújthatók meg.

Masszív öntöttvas rács, teleszkópos tepsik kihúzása
Nem találtunk nagyobb hátrányokat

Indesit I5GMHA(W) U

Indesit I5GMHA(W) U vélemény és teszt

Egy másik multifunkcionális sütőt gáz főzőlappal kínál az Indesit I5GMHA(W) U kombinált tűzhely hagyományos fehér színben, sajnos tető nélkül. A tepsik kihúzása itt klasszikus módon van megoldva. A tűzhely dupla üvegajtóval rendelkezik, égésbiztosítékkal a gázszivárgás ellen, és két zománcozott rácsot tartalmaz az edények alátámasztásához.

Ha szeret steakeket, szeleteket vagy bordákat készíteni, akkor értékelni fogja az elektromos grill funkciót. Ez infravörös fűtőtesttel van biztosítva a sütőben, és ventilátorral kombinálva nagyobb mennyiséget is egyszerre készíthet. Praktikus a leolvasztási funkció is, amely ventilátorral működik anélkül, hogy a fűtőtestek bekapcsolnának. Specifikus a Sütemények program, amely finom sütésre van tervezve. Használatakor a hő felfelé áramlik, és lehetővé teszi az egyenletes térfogat-növekedést.

Nem utolsósorban a tisztítás, minden szakács vagy szakácsnő nem kedvelt, de elengedhetetlen tevékenysége. Ennél a tűzhelynél a tisztítás gőzzel történik, ami megkönnyíti a könnyen tisztítható zománc tisztítását.

Program finom sütéshez, tisztítás
Valakinek kicsi a sütő térfogata

Amica SHM 576TA Xx

Amica SHM 576TA Xx vélemény és teszt

A kombinált tűzhely Amica SHM 576TA Xx főként kiváló ár/teljesítmény arányának köszönhetően tűnik ki. Ez egy szabadon álló tűzhely, amelynek szabványos méretei 85 cm magas, 50 cm széles és 60 cm mély. Az energiahatékonysági osztály A, ami a piacon lévő modellek többségének standard besorolása.

Az elektromos sütő térfogata 62 liter, és összteljesítménye 3500 W, ami viszonylag magas érték. A felső fűtőelem 900 W-ot kínál, az alsó 1100 W-ot és a felső grill 1500 W-ot. Az eszköz összesen 9 funkciót kínál, beleértve a népszerű forrólevegős ventilátort, amely hatékonyabbá teszi a sütést. Az elülső üvegajtó háromrétegű üvegből készült, amely külső oldalán nem meleg, így nemcsak önnek, hanem elsősorban kisgyermekeinek is biztonságos.

Nagyon könnyen kezelhető forgó gombokkal, amelyekbe integrálták a gázégők gyújtásvezérlését. Ezekbe beépítették a láng nélküli gázszivárgás elleni biztonsági zárakat is. Az elülső panel egyszerű kijelzővel van felszerelve, amely főként az időzítő beállítására szolgál. A sütő belső terének világítása felhasználói szempontból nagyon praktikus. Ezzel szemben a műanyag alsó tepsitartó fiók nem örvendetes.

Magas teljesítmény 3500 W-tal, biztonsági zárak a gázszivárgás ellen, 9 funkció
Műanyag fiók a tepsik tárolására

Mora Premium K 667 AW

Mora K 667 AW vélemény és teszt

Kombinált tűzhely Mora Premium K 667 AW ugyan 70 literes tágas sütővel rendelkezik, azonban az összképet kissé rontja a viszonylag alacsony teljesítményfelvétel (2,2 kW). Egyébként a várható funkciók többsége megtalálható itt, mint például a gázszivárgás elleni védelem vagy a beépített gyújtás.

Az elegáns kijelző időzítővel és órákkal lehetővé teszi a sütési idő beállítását, a teleszkópos tálcakihúzók és a hideg ajtók pedig kényelmes kezelést biztosítanak a sütővel. A sütő hőmérséklete 50 és 275 fok között szabályozható, és programjai között megtalálható például a tányérmelegítés, amely hosszabb ideig melegen tartja az ételt.

A sütő természetesen megvilágított, és térfogatának előnyeit a mellékelt tartozékokkal együtt élvezheti. Ezek között egy 7,5 literes, négyzet alakú maxi tepsi is található.

Kompromisszumok nélküli sütés. Maxi tepsi a tartozékok között, tányérmelegítő funkció
Alacsonyabb teljesítmény

Gorenje K5352WF

Gorenje K5352WF vélemény és teszt

A kiváló minőségű kombinált tűzhely Gorenje K5352WF kielégíti a magasabb igényeket támasztó fogyasztókat, akik kiváló kidolgozást, nagy teljesítményt és sok funkciót várnak el. Már első pillantásra látható, hogy praktikus fedéllel rendelkezik, amely ebben az esetben üvegből készült, növelve ezzel a termék prémium jellegét.

A szerkezet lakkozott fémből készült, a hordozórács pedig öntöttvasból, a felhasználói vélemények egyértelműen pozitívan értékelik a rácsot, amely szilárd és főzés közben sem mozdul el. A felhasználói szempontból szintén hasznosak a teleszkópos sínek és a GentleClose nevű csillapított ajtózárás. A sütő teljes térfogata meglehetősen nagy, 70 liter, a teljesítményfelvétel pedig 3200 W, ami szintén nagyon jó érték.

A gázégők gyújtása egy kézzel történik, a vezérlőgombokba integrált gyújtással. Örömet okoznak az égők biztosítékai, a belső világítás, vagy az AquaClean funkció. Ennek a modellnek a gyakorlati felhasználását tovább bővíti a motoros grill és a praktikus IconLed érintőprogramozó óra, bár a sütő funkcióinak ikonjai nincsenek megvilágítva.

Teleszkópos sínek, masszív öntöttvas rács, sok funkció, üvegfedél, grill
A sütő funkcióinak ikonjai nincsenek megvilágítva

Amica SHM 51032 X

Amica SHM 51032 X vélemény és teszt

A keskeny, 50 cm széles kombinált tűzhely Amica SHM 51032 X elegáns rozsdamentes acél kivitelben kínál méretéhez képest tágas, 67 literes elektromos sütőt. Ez a tűzhely az alacsonyabb árkategóriába tartozik, így bizonyos funkciókat vagy LED kijelzőt itt nem találunk.

A gázfőzőlap két zománcozott rácsot és fedelet tartalmaz. A legerősebb égő 2,4 kW teljesítményével az egész tűzhely viszonylag alacsony, 2 kW teljesítményfelvételét egészíti ki. Ez a sütő 4 funkciójára is kihatással van, és rendelkezik felső, alsó fűtőelemmel és grill funkcióval. Ennél a modellnél nem várható ventilátor és forrólevegős sütő támogatás.

Hogy ne csak a hiányosságokat említsük, rendelkezik gázbiztosítékkal és mechanikus időzítővel. A sütő belsejében zománcot találunk, amelyet nem nehéz tisztán tartani, és a kezelés során értékelni fogja a körülbelül 33 kg alacsony súlyt.

Ár/érték arány, keskeny tűzhely mégis tágas sütő
Hiányzik a ventilátor

Beko FSM 62330 DXT

Beko FSM 62330 DXT vélemény és teszt

A szélesebb, 60 cm-es kombinált tűzhely Beko FSM 62330 DXT büszkélkedhet 3D sütéssel rendelkező elektromos sütővel, valamint számos biztonsági elemmel a biztonságosabb háztartás érdekében.

Kezdjük a gázfőzőlappal. Az égők gyújtása a gombokba van integrálva, és a gázszivárgás biztonsági szeleppel van védve. Amit még kínál ez a modell, az a gyerekzár kijelzőzár, ami praktikus dolog a gyermekes háztartásokban.

A 72 literes elektromos sütő egyértelműen a nagyobbak közé tartozik. Itt is gondoltak a biztonságra és a kényelemre. Az ajtó háromrétegű üvege és a hűtőventilátor megakadályozza az égési sérüléseket, valamint a teleszkópos tálcakihúzóknak köszönhetően nem szükséges a sütőbe nyúlni.

A sütési módszerek közül a 3D sütést emelték ki. Ekkor minden fűtőelem és a ventilátor is működésbe lép, ami sokdimenziós hőeloszlást eredményez. Így egyszerre többféle étel készíthető el, a ventilátornak köszönhetően pedig nem keverednek az ízek és illatok. Ezen kívül található itt grill a halak vagy más húsok elkészítéséhez, ventilátoros olvasztás, illetve a sütő forrólevegős funkciója.

Fúvókák földgázhoz és propán-butánhoz, 3D sütés
Nincs forgónyárs

Legnépszerűbb kombinált tűzhelyek

A piacon legnépszerűbb kombinált tűzhelyek a következő márkák közül kerülnek ki: Mora, Amica, Beko, Electrolux. Kiváló minőségű gáztűzhelyek elektromos sütővel az AEG, Philco és Gorenje kínálatában is megtalálhatók. A legolcsóbb kombinált tűzhelyek már 70 000 Ft-tól elérhetők.

Melyik a legjobb kombinált tűzhely vegyek? (vásárlási útmutató)

A kombinált tűzhely kiválasztását elsősorban az elektromos sütő funkciói befolyásolják. Maga a gáztűzhely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, nemcsak a különböző modellek között, hanem a márkákon belül is. A sütő jelentősen eltér a térfogatában, sütési funkcióiban és programjaiban, valamint a vezérlésében.

Konstrukció

Ebben a cikkben elsősorban a szabadon álló vagy önálló kombinált tűzhelyekkel foglalkozunk. A beépített tűzhelyekkel szemben az ár és a két különálló készülék (sütő és főzőlap) jelenti a különbséget. A szabadon álló tűzhely ideális, ha már berendezett konyhával rendelkezik, és nem szeretne nagyobb átalakításba kezdeni. Az 50 vagy 60 cm széles önálló készülék mobilis, és ugyanolyan jól illeszkedik a konyhába, mint a beépített.
A tűzhely része lehet a főzőlap fedél, amely lehet üveg vagy lemez. A lemezfedelek hajlamosak a gyengeségre és a hajlításra, amire a felhasználók néha panaszkodnak. Az üvegfedelek esetében negatív visszajelzésekkel gyakorlatilag nem találkoztunk.

A háztartás biztonsága minden bizonnyal fontos tényező, különösen, ha gyerekek vannak. A potenciálisan sérülékeny pont a sütőajtó üvege. A mai tűzhelyek valamilyen módon ezt megoldják, és gyakran találkozunk háromrétegű üveggel, szellőző listával és hűtőventilátorral. Az egyes elemek feladata az üveg hűtése, hogy elkerüljük az égési sérüléseket.

Hasonlóképpen fontos a tepsikkel való manipuláció, pontosabban a tepsik kihúzása, amelynél találkozhatunk a klasszikus típusú és a hornyolt, dróthuzalos vagy teleszkópos kihúzással. A teleszkópos kihúzásnál az egész tepsi kihúzható, így nem kell a forró sütőbe nyúlni.

A döntő tényező az elektromos sütő térfogata is lesz. Leggyakrabban 60-70 literes sütőtérfogatú tűzhelyekkel találkozhatunk. Ha nagy mennyiségű húst, például pulykát szeretne sütni, vagy gyakran süt süteményeket, érdemes a nagyobb térfogatút választani.

Gáztűzhely

Ahogy már a bevezetőben is említettük, a kombinált tűzhelyek gáztűzhelyei többnyire azonosak vagy nagyon hasonlóak. Manapság gyakorlatilag nem találkozhatunk, vagy csak nagyon ritkán, gyújtás nélküli tűzhelyekkel. Ezt automatikus elektromos gyújtás oldja meg, amely be van építve a gombba, vagy egy gomb segítségével. Fontos biztonsági elem a biztosíték, amely megakadályozza a gáz szivárgását a láng kialvása esetén. Nem utolsósorban a Wok égő, azaz egy speciális főzőlap nagy teljesítményű főzéshez, és tipikusan nagyobb átmérővel.

A sütő funkciói

Kétség nélkül kijelenthetjük, hogy a tűzhelyet a sütő funkciói alapján fogja kiválasztani, pontosabban a fűtési lehetőségek és a hozzá kapcsolódó programok alapján. Az alapvető alsó és felső fűtést kiegészíti a grill és az infragrill, a kiolvasztás, a forró levegő és a ventilátorral való kombináció. A ventilátor lehetővé teszi a forró levegős sütést (a kör alakú fűtőelemmel együtt), amely lehetővé teszi több étel egyidejű sütését anélkül, hogy az illatok és ízek keverednének.
A sütőprogramok mellett, amelyek kétségtelenül fontosak, ugyanolyan fontosak a tisztító programok is. Ha előnyben részesíti a belső tepsik hosszabb élettartamát, az Aqua Clean módszer megfelelőbb lehet a katalitikus tisztítás helyett. Ez gőzzel működik, amikor egy mély tepsit vízzel tölt meg, és aktiválja a programot. Bizonyos idő elteltével (tízpercek) a gőz hatására a szennyeződések fellazulnak a falakon, és könnyen letörölhetők.

Energiahatékonysági címke

A gyártónak törvény szerint energiahatékonysági címkével kell ellátnia minden tűzhelyet, és a címkén a sütőre vonatkozó információk találhatók. A sütő típusán (elektromos/gáz), a térfogatán vagy a zajszinten kívül a fő hatékonysági mutató az energiaosztály. A kiválasztott kombinált tűzhelyek többsége A kategóriájú, és néhányuk rendelkezik kivételesen energiatakarékos funkciókkal. A fogyasztásra vonatkozóan két adat van megadva, az egyik a hagyományos, a másik a forró levegős ciklusra vonatkozik. Ezeket az értékeket az elektromos sütők esetében kWh-ban adják meg.

4.8/5 - (15 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz