Takarítás,

Ipari porszívók

A takarítás nem csak a háztartásokra vonatkozik, hanem az igényesebb körülmények között és szennyeződésekkel teli területekre is. Pontosan ilyen környezetbe szánják a többfunkciós vagy ipari porszívót, amely képes megbirkózni az építkezéseken, csarnokokban, garázsban, de használható autó vagy ház takarítására is. Annak ellenére, hogy jelentős hasonlóságok vannak a hagyományos padlóporszívókkal, a műhelyekbe szánt építőipari porszívók aligha állhatnak versenyben velük.

Az ipari porszívó képes eltávolítani a durva és finom port, folyadékot, építési törmeléket vagy akár fűrészport is. Az egyes modellek különböző szintű használatot biztosítanak. A klasszikus száraz porszívózás lehetővé teszi szőnyegek, már említett építési törmelék, esetlegesen fém forgácsok takarítását. A nedves porszívózás biztonságosan eltávolítja a vizet és más folyadékokat anélkül, hogy károsítaná a porszívót. Az ipari porszívók egyes típusainak speciális jellemzője a kemikáliák porszívózása, amit másképp nagyon nehéz lenne eltávolítani a padlóról.

Megfelelő többfunkciós porszívó kiválasztása, amely megfelel a nehéz üzemeltetési követelményeknek, nehéz lehet. Ezért a vélemények és tesztek alapján kiválasztottuk a legjobb ipari porszívókat és elkészítettük azok recenzióit, hogy könnyebb legyen a választás. A porszívó hatótávolságán, szennyeződéstároló térfogatán vagy teljesítményén túl érdemes figyelmet fordítani a légáramlásra is, ami jelzi, hogy a porszívó milyen durva és nehéz szennyeződéseket képes felszívni.

Legjobb ipari porszívók – TOP 10

A táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján kiválasztott 10 legjobb ipari porszívó található.

MegjelenéseTermékPor tárolásaPorkapacitásMotorteljesítmény 
Kärcher WD 6 P S vélemény és tesztKärcher WD 6 P SPorzsák, porzsák nélküli30 liter1300 W
Festool CT 15 E vélemény és tesztFestool CT 15 EPorzsák, porzsák nélküli15 liter1200 W
Narex VYS 25-21 vélemény és tesztNarex VYS 25-21Porzsák, porzsák nélküli25 liter1500 W
Kärcher AD 4 Premium vélemény és tesztKärcher AD 4 PremiumPorzsák nélküli17 liter600 W
Metabo ASR 25 L SC vélemény és tesztMetabo ASR 25 L SCPorzsák, porzsák nélküli25 liter1400 W
Kärcher WD 3 vélemény és tesztKärcher WD 3Porzsák, porzsák nélküli17 liter1000 W
Metabo ASA 30 L PC Inox vélemény és tesztMetabo ASA 30 L PC InoxPorzsák, porzsák nélküli30 liter1250 W
Bosch GAS 12-25 PL vélemény és tesztBosch GAS 12-25 PLPorzsák, porzsák nélküli21 liter1350 W
Narex VYS 33-71 L vélemény és tesztNarex VYS 33-71 LPorzsák, porzsák nélküli30 liter1250 W
Makita VC 2512 L vélemény és tesztMakita VC 2512 LPorzsák, porzsák nélküli25 liter1000 W

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Kärcher WD 6 P SFestool CT 15 ENarex VYS 25-21Kärcher AD 4 PremiumMetabo ASR 25 L SCKärcher WD 3Metabo ASA 30 L PC InoxBosch GAS 12-25 PLNarex VYS 33-71 LMakita VC 2512 L
Kábel hossza6 m5,5 mNem felsorolt4 m11,5 m4 m13 mNem felsorolt13 mNem felsorolt
Takarítás típusaSzáraz, nedvesSzáraz, nedvesSzáraz, nedvesSzárazSzáraz, nedvesSzáraz, nedvesSzáraz, nedvesSzáraz, nedvesSzáraz, nedvesSzáraz, nedves
Tömeg9,3 kg11,2 kg9 kg6,9 kg17 kg4,5 kg9,6 kg9 kg12 kg8 kg
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Kärcher WD 6 P S

Kärcher WD 6 P S vélemény és teszt

Ipari porszívó Kärcher WD 6 P S modern felszereltségű és hatékony műhelyporszívó, amely száraz és nedves porszívózásra is alkalmas. 1300 W-os teljesítménye magas hatékonyságot biztosít, és a porszívó fordított funkciója, azaz fúvókája is örvendetes.

Rendelkezik egy porfilter tisztító gombbal, amelynek köszönhetően a tisztítás egyszerű, gyors és kényelmes. A filter maga is könnyen eltávolítható szabadalmaztatott módon, anélkül, hogy szétszerelné a teljes porszívót. Használható elektromos eszköz csatlakoztatásával is, amelynek teljesítménye azonban 100 W és 2100 W között kell hogy legyen.

A víz vagy szennyeződés tartálya kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült, és rendkívüli, 30 literes térfogattal rendelkezik. A rozsdamentes acélból készült szívócső is két darabból áll. További praktikus funkciók között említésre méltó például a parkolópozíció, levehető fogantyú, a tartály alján lévő leeresztő csavar, vagy a tömlő tárolóhelye.

Egyszerű szűrőtisztítás, elektromos dugalj automatikával, praktikus fúvóka funkció
Semmi lényeges

Festool CT 15 E

Festool CT 15 E vélemény és teszt

Professzionális ipari porszívó Festool CT 15 E rendkívül minőségi és részletekig kidolgozott ipari porszívó dugaljjal, amelynek maximális terhelhetősége 2200 W. Ideális gyakori áthelyezéshez és szállításhoz, rendelkezik két nagyobb és két kisebb kerékkel, és még mindig kompakt méretű és hordozásra alkalmas súlyú.

A gyártó leírása szerint ideális irodák, műhelyek, garázsok, építkezések és autók tisztítására. Antisztatikus funkciója megakadályozza az eszközök statikus elektromossággal való feltöltődését, teljesítménye szabályozható, és Cleantec integrált bajonettzár rendelkezik, amely a porszívó és a szerszámok összekapcsolására szolgál.

Természetesen lehetséges a víz porszívózása is, ami egy 15 literes gyűjtőedénybe kerül, amelyet más műhelyporszívókkal ellentétben teljesen ki lehet használni. A porszívó kezelése érintőpanelen történik, rendelkezik egyenes tárolófelülettel például munkaanyagoknak, és a mellékelt tartozékok a porszívó testén található helyen tárolhatók. Előnye továbbá, hogy számos további tartozékkal bővíthető, amelyeket a gyártó kínál.

Minőségi munkaporszívó, sok átgondolt elem, könnyű szállítás és kezelés
Magasabb beszerzési ár

Narex VYS 25-21

Narex VYS 25-21 vélemény és teszt

Technikailag kiemelkedő porszívó Narex VYS 25-21, amely mindenhol hasznos, ahol bármilyen szennyeződést el kell távolítani. Ipari porszívó porra, amely az építkezéseken, fém- és faipari műhelyekben keletkezik, ugyanúgy, mint a háztartásokban előforduló általános szennyeződésekre. Mindezt teljesítményének és a Press&Clean egyedi szűrőpatronjának köszönhetően, amelyet egy gombnyomással könnyen tisztíthatunk még üzem közben is.

A 25 literes tartály hatalmas mennyiségű szennyeződést képes tárolni, mind száraz porszívózás, mind nedves tisztítás során. Nagyon jó teljesítményű, miközben csak kilenckilogrammos súlyt tart fenn, ami teljesen problémamentes mobilitást biztosít. A 3,5 méter hosszú tömlő segítségével könnyen elérhetjük a távolabbi helyeket anélkül, hogy a porszívót mozgatnunk kellene.

Konstrukciójának köszönhetően ott is használható, ahol a durva bánásmód kockázata fennáll. Minőségi anyagainak és lekerekített kialakításának köszönhetően könnyen kezelhető nehéz körülmények között is. Tárolása és szállítása is egyszerű a kivitelezésének köszönhetően.

Tartós kialakítás, automatikus szűrőtisztítás, elegendő szennyeződéstároló kapacitás
Nincs fúvóka

Kärcher AD 4 Premium

Kärcher AD 4 Premium vélemény és teszt

Műhelyporszívó Kärcher AD 4 Premium többfunkciós porszívó, amely nem csak a műhelyekben vagy az építkezéseken előforduló általános szennyeződésekre tervezett, hanem hamu porszívózására is. Ennek köszönhetően rendkívül robustus kialakítása van, és a tartozékok is minőségi kivitelűek. A durva szennyeződések szűrője fém, és a fém felületkezeléssel ellátott szívófej is fém.

Nem alkalmas égő hamu porszívózására, azonban a minőségi kivitelezésének köszönhetően képes nagyon durva szennyeződések kezelésére is. A finom por további felfogását lapos redőzött szűrő biztosítja, amely rendelkezik ugyanazzal az ütőműködéses funkcióval, mint a Kärcher WD csúcskategóriájú porszívói.

Felhasználói vélemények szerint kiváló képességekkel rendelkezik hamu és egyéb szennyeződések porszívózásában, és értékelik az ütőműködéses szűrőrendszer funkcionalitását is. A szűrőrendszer egy darabban van összerakva, így karbantartása nem igényes, ugyanúgy, mint a 17 literes gyűjtőedény ürítése. A praktikus részletek közé tartozik a tartozékok tárolási lehetősége a porszívó testén, szállítókerekek vagy a parkoló pozíció.

Sitt és hamu porszívózásra, fém szűrő és szívófej, minőségi és robustus kialakítás
Csak száraz szennyeződésekre

Metabo ASR 25 L SC

Metabo ASR 25 L SC vélemény és teszt

Porzsák nélküli ipari porszívó Metabo ASR 25 L SC megoldást kínál, ha száraz porszívózást keres, valamint praktikus ipari porszívót vízre, amely nedves tisztítást is lehetővé tesz. Továbbá számos biztonsági funkcióval van ellátva, amelyek biztosítják az áramellátást abban a pillanatban, amikor a folyadékszint a tartályban eléri a maximális határt.

A porszívó 25 literes tartálykapacitása lehetővé teszi a hosszabb munkavégzést megszakítás nélkül. Az 11,5 méteres hatósugárnak köszönhetően nem szükséges a teljes porszívóval manipulálni, mivel elérhetőek a távolabbi sarkok is. Ha szükséges a manipuláció, az beépített tartós kerekek segítségével történik, amelyek biztosítják annak a kívánt helyre történő áthelyezését.

Ezen porszívó előnyei közé tartozik a zajcsökkentő képesség, amely nem korlátozza jelentősen a működést. Kínál elektromágneses szűrőtisztítást, illetve gyors és könnyű szűrőcserét. A konstrukció része egy integrált dugalj is, amely automatikus bekapcsolással rendelkezik, ha további eszközt csatlakoztatnak.

Integrált dugalj, folyadékok porszívózása, alacsony zajszint
Magasabb súly

Kärcher WD 3

Kärcher WD 3 vélemény és teszt

Ipari porszívó vízhez és száraz szennyeződésekhez, a Kärcher WD 3 elnyerte a 2022-es iF terméktervezési díjat, köszönhetően annak műhelybeli kidolgozottságának. Sok országban ez a modell a legkelendőbb ipari porszívó hobbi felhasználásra. Alkalmas műhelyben, autóban, építkezésen és otthoni szerelési munkálatok során történő takarításra.

Kompakt méretei és alacsony tömege, csak 4,5 kg. Alapfelszereltségben szívófejjel, résfejjel és nedves szennyeződések felszívására alkalmas fejjel szállítják. További tartozékok külön megvásárolhatók. A víz- és hulladéktartály 17 literes, strapabíró műanyagból készült és Pull & Push rendszerrel rendelkezik, amely könnyedén leválasztja a felső részt a gyűjtőtartályról.

A gyártó praktikusan megoldotta a szívófejek és tartozékok tárolását is, amelyek helyet kapnak a porszívó hátsó részén. Itt található a tápkábel felcsévélésére szolgáló horog is, amelynek hossza mindössze 4 méter, ez tekinthető a termék egyetlen gyengeségének. Ellenben örvendeztet a fúvó funkció, a parkoló állás és a szállítókerekek.

iF Design Díj 2022, száraz és nedves porszívás, praktikus Pull & Push rendszer
Rövidebb tápkábel

Metabo ASA 30 L PC Inox

Metabo ASA 30 L PC Inox vélemény és teszt

Minőségi, mégis kisméretű ipari porszívó a Metabo ASA 30 L PC Inox modell. Ráadásul nem csak kicsi, hanem nagyon jó mobilitást is kínál. Jó zajcsillapítása miatt a csendes porszívók közé sorolható.

Méretei ellenére sok mindent kínál. Elegendő teljesítményt, de integrált fúvó funkciót is, amely használható szennyeződések eltávolítására és a szennyezett levegő szárítására és elvezetésére. Megfelel az európai porossági normának, L jelöléssel. Szilárd részecskéket és folyadékokat is képes felszívni, a biztonsági funkció pedig abban a pillanatban leállítja a munkát, amikor a tartály megtelik.

Mind sáckal, mind sáktalanul működik, a szennyeződéstároló tartály térfogata pedig teljes 32 liter. A kellően hosszú, 3,5 méter hosszú tömlőnek köszönhetően nem jelent problémát a szennyeződések eltávolítása a porszívótól elegendő nagy sugárban.

Kompakt méretek, alacsony zajszint, hosszú tömlő
Nagyobb tömeg

Bosch GAS 12-25 PL

Bosch GAS 12-25 PL vélemény és teszt

Porzsák nélküli ipari porszívó Bosch GAS 12-25 PL automata oklep technológiával, amely a piacon kevesek által kínált öntisztító technológiával rendelkezik, így a takarítás jelentősen hatékonyabb és a porszívó hosszú ideig hatékony és folyamatos működést biztosít. Emellett Click and Clean rendszerrel is felszerelt, amely növeli a porszívás pontosságát és hatékonyságát.

Ez a teljesítmény és a fent említett tulajdonságok miatt ideális építkezésre, műhelybe vagy autó takarítására. Természetesen van elektromos csatlakozó is, de a gyártó sajnos nem tájékoztat az egyéb szerszámok maximális terhelhetőségéről. A porszívó magának a teljesítménye 1250 W, az alápcap 200 mb és a maximális légáramlás 65 liter másodpercenként.

Különleges a HEPA H13 osztályú szűrő jelenléte is, amely képes elkapni akár a 0,3 mikronnál kisebb finom poros részecskéket is 99,95% hatékonysággal. A szűrőfelület nagysága is figyelemre méltó, 2300 cm2, és a előszűrő funkció hozzájárul a főszűrő élettartamának növeléséhez. Heavy Duty osztály tagja, amely a minőségi és hatékony eszközökre utal.

Ipari porszívó automata okleppel, HEPA H13 szűrő, nagy előszűrő
Nincs információ a csatlakozó terhelhetőségéről

Narex VYS 33-71 L

Narex VYS 33-71 L vélemény és teszt

További ipari porszívó a Narex VYS 33-71 L, amely bizonyítja, hogy a bevált és ismert márkák képesek megfelelni még a legigényesebb ügyfelek elvárásainak is. A konstrukció kompakt méreteivel és ellenálló anyagaival tűnik ki. Biztosítja a jó mobilitást is, köszönhetően az elülső kisebb és a hátsó nagyobb kerekeknek.

Ez a porszívó tökéletes segítség a takarítás során, amint azt teljesítménye és a harmincliteres tartálya is bizonyítja, amelybe bőven elfér a szennyeződés, mind száraz, mind nedves porszívás esetén. A 3,5 méter hosszú szívó tömlő és további 7,5 méter hosszú kábel biztosítja, hogy a csatlakozóaljzattól gyakorlatilag bárhol elérhető legyen. Ráadásul egy csatlakozó is van a porszívón, amelyre szükség esetén további elektromos eszközöket lehet csatlakoztatni.

Pozitívum a száraz szennyeződésekre szánt zsák, amely megkönnyíti azok eltávolítását. Az állandó és kiváló teljesítményt az Auto Clean automatikus tisztító rendszer biztosítja, amely harmincperces intervallumokban működik. Ez biztosítja a tökéletes tisztítási eredményt mindenféle felületen.

Auto Clean rendszer, jó mobilitás, hosszú kábel és tömlő
Nagyobb tömeg

Makita VC 2512 L

Makita VC 2512 L vélemény és teszt

Technikai porszívó Makita VC 2512 L jó ár-érték arányt kínál, és számos pozitív véleményt kapott az ügyfelektől. Leggyakrabban a hosszú és rugalmas szívó tömlőt, vagy a hasonló porszívókhoz képest nagyobb mennyiségű tartozékot dicsérik. Konkrétan tartalmazza az áramlásszabályzóval ellátott adaptert, padló- és szűk rés szívófejet, valamint párna adaptert.

1000 W teljesítménnyel rendelkezik, amely átlagos, de kiemelkedik az elektromos csatlakozóval, amelyre gépek és szerszámok csatlakoztathatók akár 2600 W teljesítményig. A hulladéktartály inkább átlag feletti, 25 literes térfogatú, amelyben szilárd szennyeződések és víz is gyűjthető. A szűrő ebben a modellben kézzel tisztítható, és az L porossági osztály megfelel az európai normának.

A felhasználók tapasztalatai és tesztjei szerint csak a szőnyegek porszívózására szolgáló kefe hiányzik, amely azonban ezen a típusú porszívóknál általában nem is kapható a konkurens gyártóknál. Sajnos a paraméterekből a tápkábel hossza sem derül ki, így az akciósugár sem.

A zászlókhoz csatlakoztatható eszközök teljesítménye akár 2600 W, számos tartozék, jó ár-érték arány
Nincs megadva a tápkábel hossza

Legkelendőbb ipari porszívók

A piacon a legkelendőbb ipari porszívók a következő márkák termékei: Kärcher, Metabo, Makita, Bosch. A népszerű és professzionális építőipari porszívók közé tartoznak a DeWalt és Festool is. Keresett továbbá a Lidl ipari porszívó, amely leginkább műhelyekben használható.

Milyen ipari porszívót vegyek? (vásárlási útmutató)

Az ipari porszívók nem csak a műhelyekben hasznos segítséget nyújtanak, hanem a hagyományos háztartásokban és kültéri takarítás esetén is kiváló választás. A teljesítményen túl számos más paraméterre is érdemes odafigyelni a választás során. Melyek ezek?

Felhasználási változatok

Az első kritérium, amikor ipari porszívót választunk, az az, hogy milyen működési formán alapul. Az egyértelmű klasszikus a száraz porszívózás. A modern megoldás továbbá a nedves porszívózás is, amely lehetővé teszi, hogy károsodás nélkül szívja fel a folyadékot. A legjobb modellek mindkét funkciót kínálják, vagy akár innovatív tulajdonságokat is, amelyek a kemikáliák porszívózásán alapulnak – folyékony és szilárd halmazállapotban egyaránt.

Méret, súly és kezelhetőség

Az ipari porszívó általában nagyobb és nehezebb, mint a háztartási célra szánt porszívó. Azonban vannak olyan változatok is, amelyek kompakt méretekkel és alacsony súllyal rendelkeznek. A választásnál figyelembe kell venni, hogy mennyire fogjuk kezelni, átvinni vagy szállítani. Mindent megkönnyíthet például a kiegészítő kerekek vagy ergonomikus fogantyúk jelenléte.

Zsákos vagy zsák nélküli kivitel

Az összegyűjtött szennyeződések teljes kapacitása határozza meg, mennyit képes tárolni. Minél nagyobb, annál jobb természetesen. A nedves takarítású porszívóknál magától értetődő a zsák nélküli változat, ahol a folyadékok és szennyeződések egy kivehető tartályban gyűlnek össze, amit ki lehet önteni vagy leereszteni. Ezek a változatok lehetnek kiegészítve zsákos kivitellel is a száraz szennyeződésekhez. Ez a lehetőség megkönnyíti a kezelést, mivel csak ki kell dobni a teli zsákot és helyére tenni egy újat.

Kábel és tömlő hossza

Mindkettő meghatározza azt a távolságot, amelyen belül a porszívóval dolgozni lehet (hatósugár). A kábel hossza azt határozza meg, hogy szükség lesz-e átkapcsolni a porszívót vagy sem, ami fontos tényező lehet a csarnokokban és általában nagy területeken történő munkavégzés során. A tömlő hossza pedig azt határozza meg, hogy mennyire lehet távoli helyeken porszívózni anélkül, hogy manipulálni kellene a porszívóval. Ez a nehezebb vagy teljes porszívók esetében meglehetősen nehéz lehet. Hosszabb tömlő jelentősen megkönnyíti a munkát.

Szűrés és oklep funkcióval ellátott kivitel

A szűrés az ipari porszívóknál általában nem olyan jó, mint az belső terekben használt porszívóknál. Az idő előrehaladtával azonban ez a különbség csökken, és ha mégis jobb szűrést szeretne, akkor érdemes olyan modellt választani, amely rendelkezik HEPA szűrővel.
Nagyon népszerű azonban hosszú távon az ipari porszívó az oklep funkcióval, amely jelentősen növeli a porszívózás kényelmét és ezzel együtt a készülék élettartamát is. Ez a funkció levegő ütésekkel rázja meg a szűrőt, így tisztítva azt anélkül, hogy gyakran ki kellene venni és manuálisan tisztítani. Jelenleg az oklep mód automatikus, esetleg félautomatikus – manuális kivitelben már szinte nem is találkozunk vele.

Az ipari porszívó lehet zsák nélküli az oklep funkcióval, vagy zsákos. Ettől a kiviteltől függ, hogy a porszívó ezzel a funkcióval képes lesz-e folyadékokat is felszívni, vagy sem. Általában nagyon poros környezetben használják, ahol az ipari porszívókra a legmagasabb követelmények vonatkoznak.

Kiegészítő funkciók

A kulcsfontosságú funkciók közé tartozik például az automatikus biztonsági kikapcsolás, ha a tartály megtelik, a teljesítmény szabályozása a felszívott szennyeződések szerint, vagy a szűrési funkciók. Hasznosak lehetnek továbbá olyan funkciók is, mint a fúvóka, különböző működési indikátorok, kiegészítő aljzatok, vagy a konkrét hely megvilágítása, ahol porszívózás történik.

4.4/5 - (15 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz