Sport,

Elliptikus trénerek

Egyre többen ismerik fel manapság, hogy a minőségi és hosszú élettartamhoz egészségesen nem csak változatos étrendre, hanem mozgásra is szükség van. A kedvelt és igénytelen futás azok közé a sportok közé tartozik, amelyek kiválóan kiegészítik az aktív életmódot. Mit tegyünk azonban télen, amikor a kültéri futás nem olyan kellemes, vagy későn érünk haza a munkából, és nincs lehetőségünk elmenni az edzőterembe? Megoldást jelenthet az elliptikus tréner.

Az elliptikális, másként crossový tréner vagy orbitrek egy modern fitnesz berendezés, amely során a lábaink elliptikus pályát írnak le – innen ered az elnevezése. Az otthoni edzés az elliptikus tréneren további előnyökkel is jár, mivel a futáshoz képest kíméli az ízületeit és csípőjét, ezért túlsúlyos személyek számára is ajánlott, akiknek a futás többet árthat, mint használ.

Az otthoni ellipszis tréner olyan berendezés, amely ötvözi a futópadot és a szobakerékpárt. Mindkét említett fitnesz berendezés az elliptikus bicikli előtt jött létre, és ha nem bizonyos testrészekre összpontosít, mint például a teljesítmény sportolók, akkor az elliptikális a legjobb választás az Ön számára. Ezzel a berendezéssel a gyaloglást, a futást, sőt a sífutást is szimulálhatja. Remek alternatíva lehet az airbike is, amely, mint az elliptikális, az egész testet erősíti, azonban szinte korlátlan edzési terhelést biztosít, és kevesebb helyet igényel.

Elliptikus tréner milyen izmokat mozgat? Elsősorban a test alsó és felső részét egyaránt. Ha ráadásul úgy edz, hogy nem tartja meg a fix vagy mozgatható kapaszkodókat, akkor nemcsak a láb- és karizmokat erősíti, hanem a törzset is, és javítja az általános stabilitást és testtartást. Edzés közben jó, ha figyelemmel kíséri a pulzusszámát, és 60 – 80% -án mozog a maximális pulzusának.

Mire jó az elliptikus tréner?

Az elliptikus tréner hatása a súlycsökkentés (fogyás) és a kondíció javítása, megőrzése. Az edzés során fejleszti a kardiovaszkuláris rendszert, csökkenti a vérnyomást, ezzel jelentősen csökkenti a civilizációs betegségek kialakulásának kockázatát. A gyorsabb méregtelenítés és a koleszterinszint csökkentésével a rendszeres edzés erősíti az egész testet, és jó kondícióba hoz.

A paraméterek, tesztek és felhasználói tapasztalatok alapján kiválasztottuk a legjobb elliptikus trénerket, amelyeket meg lehet vásárolni. Az Ön igényességétől és a felhasználói kényelem szintjétől függően a különböző modellek között jelentős különbségek vannak, amelyek megértéséhez és eligazodásához vásárlási útmutatót készítettünk, ahol megtudhatja az elliptikálisról a vásárlás előtt tudni érdemes dolgokat.

A legjobb elliptikus tréner – TOP 7

Az alábbi táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 7 legjobb elliptikus trénert mutatjuk be.

MegjelenéseTermékFékrendszerEllenállás vezérléseMaximális teherbírás 
Capital Sports Helix Pro vélemény és tesztCapital Sports Helix ProMágnesfékesElektromos130 kg
inSPORTline Caracas vélemény és tesztinSPORTline CaracasMágnesfékesElektromos150 kg
KLARFIT Ellifit FX 250 vélemény és tesztKLARFIT Ellifit FX 250MechanikusManuális110 kg
inSPORTline Atlanta vélemény és tesztinSPORTline AtlantaMágnesfékesElektromos150 kg
Capital Sports Helix Star UP vélemény és tesztCapital Sports Helix Star UPMágnesfékesElektromos150 kg
TUNTURI FitCross 50i R vélemény és tesztTUNTURI FitCross 50i RMágnesfékesElektromos150 kg
HouseFit MOTIO 30 vélemény és tesztHouseFit MOTIO 30MágnesfékesManuális130 kg

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Capital Sports Helix ProinSPORTline CaracasKLARFIT Ellifit FX 250inSPORTline AtlantaCapital Sports Helix Star UPTUNTURI FitCross 50i RHouseFit MOTIO 30
Ellenállási fokozatok száma321681632328
Programok teljes számaIgen, 12Igen, 24NemIgen, 24Igen, 12Igen, 20Nem
Súly45 kg56 kg25 kg51 kg86 kg48 kg42 kg
PulzusmérőkIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgen
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Capital Sports Helix Pro

Capital Sports Helix Pro vélemény és teszt

Ellipszis tréner otthonra, a Capital Sports Helix Pro ideális választás mindazok számára, akik komolyan gondolják az edzést és rendszeresen tervezik használni a trénert. Kivitelezése, technikai paraméterei és funkciói alapján ez az egyik legjobb otthoni elliptikus tréner, amely kielégíti a magasabb igényeket is.

A vélemények szerint alacsony zajszintű, így késő esti órákban is lehet rajta edzeni lakóépületekben. Mérete ellenére kompakt, így kisebb helyeken is elfér. Fejlett mágneses fékrendszere van, amely 32 szintű terhelést kínál, ezt ráadásul egyszerűen, elektronikusan lehet szabályozni a gombok segítségével, ami növeli a felhasználói kényelmet.

Sok fogyasztó értékeli a Kinomap edzésalkalmazással való kompatibilitást is, amely új szintre emeli az edzést. Ezen kívül 12 edzésprogram közül lehet választani. A 45 kg-os átlagos tömege ellenére kiváló, 130 kilogrammos teherbírással rendelkezik.

Ár/érték arány, minőségi kivitelezés, Kinomap alkalmazással kompatibilis
Nincsenek jelentős hátrányok

inSPORTline Caracas

inSPORTline Caracas vélemény és teszt

Ellipszis tréner inSPORTline Caracas nagyon népszerű elliptikális, amely otthoni edzésre több mint elegendő. A gyártó leírásban említi, hogy otthoni használat mellett klubokban is alkalmas, ami megfelel a jó minőségének és tartósságának. Kiváló teherbírása van, 150 kilogrammig, és akár 200 centiméter magas személy is edzhet rajta.

Összeszerelés utáni méretei 130 x 63 x 158 cm, így a tréner meglehetősen keskeny, de stabil, ezért kisebb lakásokba is ideális. Használat közben halk, amit a felhasználók is megemlítik véleményeikben. Összesen 24 programot kínál, melyből 4 felhasználó által definiálható. A fékrendszer mágneses, és az ellenállást elektronikusan lehet szabályozni, 16 terhelési fokozattal, ami jó szám.

A terhelőkerék súlya 8 kilogramm, és öröm a pulzusmérő érzékelők jelenléte is. Az elliptikál része egy mellkaspánt is, ami azonban nem túl minőségi, és gyakran problémás. A pulzusmérésnek köszönhetően az inSPORTline Caracas képes az HRC programra, a számítógép viszonylag nagy LCD kijelzővel rendelkezik és sok adatot jelenít meg edzés közben. A tréner szerkezetén található szállítókerekek, egyenetlenség kiegyenlítő rendszer, és sportital tartó is. A minőséget gépezetten zárt csapágyak és gumírozott, csúszásmentes fogantyúk is igazolják.

Jó ár/érték arány, 150 kg teherbírás, halk működés, széles programkínálat
Kevesebb sikerrel járt mellkaspánt

KLARFIT Ellifit FX 250

KLARFIT Ellifit FX 250 vélemény és teszt

Egyszerű elliptikus tréner KLARFIT Ellifit FX 250-t a vásárlók főként alacsony beszerzési ára miatt keresik. Alapvető kivitelű elliptikális alapfunkciókkal és kivitelezéssel, és éppen ezért olyan alacsony a beszerzési ára. Ideális kezdőknek, alkalmi használatra vagy azoknak, akik ki akarják próbálni ezt a típusú trénert anélkül, hogy sok pénzt kellene költeniük.

Az alacsony ár megfelel a tányéros pedálközépnek, amely általában gyengébb paramétereket ér el. Ez azonban az egyetlen dolog, amit közvetlenül kifogásolhatunk ezen a modellen. Bár további manuális terhelésszabályozást és mechanikus fékrendszert tartalmaz, ezek már nem okoznak nagyobb problémát – megbízhatóak és funkcionálisak.

A mechanikus fékrendszer a manuálisnál valamivel zajosabb, de képes szinte végtelen fékerőt kifejteni. A terhelés manuális szabályozása sem okoz problémát, és 8 ellenállási szint áll rendelkezésre. Örvendetes a jelenléte egy egyszerű számítógépnek kijelzővel, ami az alapvető edzési adatokat mutatja. Nagy előnye a pulzusérzékelők megléte.

Olcsó elliptikus tréner, alacsony súly a könnyű kezelhetőségért, kijelző és érzékelők
Tányéros pedálközpont

inSPORTline Atlanta

inSPORTline Atlanta vélemény és teszt

Nagyon népszerű elliptikus tréner inSPORTline Atlanta kitűnő ár-érték aránnyal büszkélkedhet. Minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amit egy modern edzőgépnek kellene, kiváló teherbírással rendelkezik, akár 150 kilogrammig, széles programkínálattal és sok mással. A terhelés szabályozása elektronikusan történik, a fékrendszer mágneses, összesen 16 terhelési fokozat állítható be.

Széles programkínálat is jellemzi, összesen 24 programmal. Előre beállított programok száma 12, felhasználó által beállítható programok száma 4. Az elliptikus tréner inSPORTline Atlanta nagyon jó súlyú lendkereke 9 kilogramm, a lépéshossz 40 cm.

A crossový tréner inSPORTline továbbá számos haladó programot kínál, említhetjük például a HRW programot, WATT programot, a testi kondíció orientációs tesztjét Recovery, vagy a testzsír mennyiségének mérését Body Fat. A markolatokban pulzusmérő szenzorok helyezkednek el, a csomag részét képezi azonban egy mellkasöv is, ami sokkal pontosabban méri a pulzust. Természetesen tartozik hozzá szállítókerekek vagy a egyenetlenségek kiegyenlítésére szolgáló rendszer is.

Nagy összes programok száma 24, a csomag részét képezi a mellkasöv, teherbírás 150 Kg
Kevesebb áttekinthetőségű kezelési útmutató

Capital Sports Helix Star UP

Capital Sports Helix Star UP vélemény és teszt

Az elliptikus bicikli Capital Sports Helix Star UP szerkezetével a profi típusok közé sorolható a házi környezetbe. Mint a legtöbb profi, a lendkerék elöl helyezkedik el, ami szíjhajtásos szerkezettel van összekötve. Ez még inkább hozzájárul a sima működéshez és alacsony zajszinthez. Az elülső lendkerék súlya 25 kilogramm, a teherbírás jelentősen kiemelkedő, 150 kg, a gép súlya is magas, 86 kg, ami egyes felhasználók számára hátrány lehet.

Mérete miatt teret igénylő, amivel a vásárlóknak a vásárlás előtt számolniuk kell. Minden más azonban már a pozitívumok sorát gyarapítja. A mágneses fékrendszer 32 állítható ellenállási szintet kínál, és 12 edzésprogram is rendelkezésre áll. Természetesen jelen van a pulzusmérő szenzorok, vagy a népszerű Kinomap alkalmazással való kompatibilitás.

A fogyasztók véleménye szerint teljesen egyedi a dőlésszög funkció, ahol a lépcsős platform három fokozatban dönthető, így a tréningek intenzitását növelve. Az extra felszereltségből kiemelhetjük például a sportital tartó, szállítókerekek vagy a Bluetooth kapcsolatot.

Minőségi elliptikus tréner lendkerékkel elöl, dőlésszög funkcióval, teherbírás 150 kg
Megfelelően magasabb súly

TUNTURI FitCross 50i R

TUNTURI FitCross 50i R vélemény és teszt

Ellipszis gép TUNTURI FitCross 50i R kiválóan felszerelt, haladó mágneses fékrendszert és elektromos vezérlést tartalmaz. A felhasználók számára összesen 20 edzésprogram áll rendelkezésre, amelyek közül 12 előre beállított és 4 HRC típusú, tehát automatikusan szabályozott a beállított szívritmus alapján.

Elektronikusan 32 szinten állítható az ellenállás, és nagy, 150 kg teherbírással rendelkezik. Nagy előnye a golyóscsapágyak, amelyek a olcsóbb modellektől eltérően mind a pedál tengelyében, mind az ízületekben találhatóak. A lépéshossza 38 cm, lépéstávolsága 17 cm, így magasabb személyek számára is kényelmesen sportolható.

Az edző számítógép nagy, 5,5 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, valamint Bluetooth kapcsolattal, amelynek köszönhetően a gép képes csatlakozni több edzés applikációhoz - iCONSOLE+, KINOMAP és FIT HI WAY. Természetesen tartalmaz lábakat a egyenetlenségek kiegyenlítésére, palacktartót és töltő USB portot telefon vagy tablet számára.

Mágneses fékrendszer elektromos vezérléssel, kommunikáció alkalmazásokkal Bluetooth-on keresztül, csapágyak
Semmi lényeges

HouseFit MOTIO 30

HouseFit MOTIO 30 vélemény és teszt

Eliptikus tréner HouseFit MOTIO 30 a maga árkategóriájában az egyik legjobb elliptikus trénerek közé tartozik, 130 kg teherbírással, 3 év hosszabbított garanciával és a keretre 5 évvel. Mágneses fékrendszerrel rendelkezik, amely csendes és tartós, de az ára miatt manuális terhelésszabályozóval van ellátva, így nem rendelkezik automatikus edzésprogramokkal.

Az edzési számítógép nagy kijelzővel és nagy számokkal rendelkezik, így nagyon áttekinthető. Két ceruzaelemmel működik, így nem igényel elektromos hálózatra való csatlakozást, ami előnynek tekinthető. A pedál tengelye minőségi csapágyakkal van szerelve, a többi rész csúszó perselyekkel van ellátva.

A tehermentesítő kapcsolóval 8 fokozatban állítható a terhelés és a csúszásmentes lépőlapok is állíthatók. A merev markolatokba tenyérszenzorok vannak elhelyezve a szívritmus mérésére, és a kijelző helyére tablet vagy mobiltelefon helyezhető, amelyhez tartó is rendelkezésre áll. A felhasználók tapasztalatai alapján nagyon jól értékelik, megemlítik jó tartósságát és rendszeres karbantartás mellett alacsony zajszintjét.

Hosszabbított garancia, alacsony zajszint
Csak manuális terhelés-szabályozás

Milyen elliptikus trénert vegyek? (vásárlási útmutató)

A választásnál megfontoltan kell eljárni, és az elvárt használati intenzitás alapján vagy egy alapmodellt kell választani, vagy többet fizetni és egy robusztusabb elliptikalt szerezni jobb technikával. Alapvetően a fékrendszer, a terhelés szabályozása és esetlegesen a beépített vezérlőpanel képességei alapján orientálódunk. Az elliptikus trénernek rendelkeznie kell szívritmus-mérő szenzorokkal is. Egy másik fontos paraméter bizonyos egyének számára a tréner teherbírása, amelynek nagyobbnak kell lennie, mint az Ön jelenlegi súlya.

Az elliptikál álló és mozgó kapaszkodókból áll, amelyek mozgó lépőfelületekkel egybe vannak kötve egy terhelési kerékkel, ami ellenállást biztosít, ezzel növelve a mozgás intenzitását. Általában nincs összecsukható elliptikus tréner. A lépőfelületeknek állíthatónak, a kapaszkodóknak kihúzhatónak kell lenniük, hogy az edzés során optimális pozícióban legyenek – egyenes, stabil gerinc, egyenes törzs és a vállszinten tartott karok.

Fékrendszer

A fékrendszer az elliptikus cross-tréner szimbolikus szíve, és két típust különböztetünk meg – mágnesesen fékezett rendszert és mechanikusan fékezett kivitelt, jellemzően egy szíjjal, ami a kerék kerületén szorítással növeli a terhelést. A mágneses ellipszis tréner terhelési keréke mágnesekkel van fékezve, ez a jobb kivitel. A mechanikus ellipszis gép olcsóbb és inkább háttérbe szorul, ha komolyan gondolja a testsúlycsökkentést és minőségi elliptikált szeretne vásárolni, mindenképpen a mágneses modelleket válassza. Ezeknél továbbá lehetőség van az elektronikus terhelésszabályozásra és az edzésprogramok beállítására.

Terhelésszabályozás

Az alapmodelleknél a terhelésszabályozás mechanikus – egy szíj, ami a terhelési keréket körülölelve szorítással vagy lazítással növeli vagy csökkenti a mozgás intenzitását. Ez a beállítás kizárólag kézzel történik, egy a kereten elhelyezett forgókerekek segítségével. Ezzel a kivitellel kizárólag az olcsó trénereknél találkozhat, gyakran áruházakból vagy teleshoppingból származóknál. Ezért kétszer is ellenőrizze a szerkezet minőségét és az anyagokat, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, például nyikorgás.

A második módja a terhelésszabályozásnak elektronikus, a vezérlőpanelen keresztül, és ez kizárólag a mágneses elliptikus trénerrel van kapcsolatban. Ez a megoldás kényelmesebb, és ha az elliptikál ezzel a rendszerrel rendelkezik, feltételezhető, hogy már magasabb minőségű tréner.

Kezelőpanel, programok és pulzusfrekvencia

A legtöbb elliptikus bicikli felszerelt kezelőpanellel, és attól függően, hogy a felszereltség és az ár milyen szintű, vagy részletesebb lehet, vagy csak az alapfunkciókat kínálja. A kijelző képes megjeleníteni az időt, a megtett távolságot, a sebességet, az elégetett kalóriákat, a pulzusfrekvenciát, a terhelés intenzitását vagy a beállított programot. Tudja meg előre, mely funkciók fontosak Önnek, hogy megfelelő felszereltségi szintet vásároljon.

Egy külön funkció, amelyet inkább a fejlettebb ellipszis gépek kínálnak, az úgynevezett programok – előre beállított terhelési beállítások. Ha az elliptikus ezzel van felszerelve, akkor legalább 10 előre beállított program áll rendelkezésre, valamint lehetőség van saját terhelési program beállítására. Ezek különböző intenzitásúak, és minden egyes tréningstílushoz más-más program illik.

A pulzusfrekvencia, vagyis pulzus az egy perces szívverések száma. A zsírégetés szempontjából a leginkább hatékony, ha a pulzusfrekvencia a maximális pulzusa 60 és 80 százaléka között van. Hogyan tudja megmérni a pulzusfrekvenciát? Az elliptikuson erre a fogantyúkban elhelyezett érzékelők szolgálnak, amelyekkel majdnem minden modern tréner felszerelt. A férfiaknál a hozzávetőleges maximális pulzusfrekvencia kiszámítása 214 – (életkor x 0,8), nőknél 209 – (életkor x 0,7).

Teherbírás és tömeg

Ne becsülje alá az elliptikus trénerek teherbírását sem, különösen, ha a súlya közelít a maximális teherbíráshoz – mindig ajánlott legalább 20 kilogramm tartalék. Az alapmodelleknél a teherbírás 100 kilogrammtól 150 kilogrammig terjed a magasabb kategóriás modelleknél.

A tömeg közvetetten kapcsolódik a keresztedző tréner stabilitásához, és 30 kilogrammtól 70 kilogrammig terjed. Minél nagyobb a tömeg, annál stabilabb a gép, ami természetesen jobb. A szállításhoz az elliptikusok gyakran szállítókerekekkel vannak ellátva, így nem kell aggódnia a magasabb tömeg nehezebb kezelhetősége miatt.

4.3/5 - (25 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz