Sport,

Futópadok

Futópadok manapság a legnépszerűbb fitness berendezések közé tartoznak a futás vagy a séta szimulálására. Ez az innovatív jellemzőknek köszönhető, amelyek kellemesebbé teszik magát a futást mind sportolók, mind egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára. A futás az ember egyik legtermészetesebb mozgásformája, amellyel sok kalóriát égethetsz el a futópadon, és jót teszel az egészségednek, főleg a szívednek. A futópadoknak és gyaloglópadoknak nagy előnye, hogy egész évben használhatók – akár esik az eső, akár havazik, a tréningedet teljes kényelemben végezheted.

A természetben futás érzését a futó szimulátorok még nem tudják kiváltani, bár néhányuk már jó úton halad efelé. Nagyobb biztonságot és egészségesebb mozgást biztosítanak az ízületeidnek a hagyományos futáshoz képest, ezért olyan népszerűek ma.

A futópad vásárlásakor több paramétert és tulajdonságot is ismerned és figyelembe venned kell. Nem minden futópad egyforma, és alapvetően különbözhetnek egymástól.

A legjobb futópad otthonra – TOP 7

Az alábbi táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 7 legjobb futópad található.

MegjelenéseTermékTípusMotor teljesítményeMaximális sebesség 
Capital Sports Infinity Pro 4.0 vélemény és tesztCapital Sports Infinity Pro 4.0Motoros7 HP21 km/ó
inSPORTline Excel Run vélemény és tesztinSPORTline Excel RunMotor nélküli--
Capital Sports Workspace Go vélemény és tesztCapital Sports Workspace GoMotoros0,5 HP6 km/ó
KLARFIT Pacemaker X3 vélemény és tesztKLARFIT Pacemaker X3Motoros1,5 HP12 km/ó
Capital Sports Challenger vélemény és tesztCapital Sports ChallengerMotoros2,5 HP18 km/ó
inSPORTline Lavister vélemény és tesztinSPORTline LavisterMotoros1,5 HP14 km/ó
Capital Sports Pacemaker F80 vélemény és tesztCapital Sports Pacemaker F80Motoros3 HP14 km/ó

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Capital Sports Infinity Pro 4.0inSPORTline Excel RunCapital Sports Workspace GoKLARFIT Pacemaker X3Capital Sports ChallengerinSPORTline LavisterCapital Sports Pacemaker F80
FelfüggesztésIgenNemNemNemNemIgenIgen
Maximális terhelhetőség110 kg100 kg120 kg120 kg120 kg120 kg120 kg
Futófelület szélessége50 cm35 cm36 cm40 cm46 cm41 cm40 cm
Maximális dőlésszöge15 %12,3 %0 %7 %40°3,5 %0 %
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Capital Sports Infinity Pro 4.0

Capital Sports Infinity Pro 4.0 vélemény és teszt

Minőségi futópad, Capital Sports Infinity Pro 4.0, amely a magas igényű fogyasztóknak és azoknak szól, akik gyakran vagy rendszeresen terveznek futni. E célból rendelkezik egy megfelelően nagy, 7 HP teljesítménnyel, amelynek köszönhetően a motor még magas terhelés vagy gyakori használat esetén sem melegszik túl. Elegendő teljesítményét a fogyasztók is megemlítik a véleményekben, mint fő előnyt.

A tapasztalatok alapján értékelik a minőségi kivitelezést és a számos extra felszereltséget is. Ilyen például a Bluetooth kapcsolat mobiltelefon csatlakoztatásához, beépített hangszórók, vagy a NX-AeroFan TwainSystem – beépített ventilátorok, amelyek kellemes szellőt biztosítanak futás közben.

Az edzés folyamatának vezérléséhez és nyomon követéséhez egy nagy, 7 hüvelykes kijelző szolgál, amely mellett tablet tartó is található. Ezen kívül indítható a Kinomap edzésalkalmazás, amellyel a futópad kompatibilis. Az erdőben futás természetes érzetét a 6P-AntiShock Suspension minőségi futófelület rugózása biztosítja, a sebesség pedig 21 km/ó-ig állítható, és az elektronikus dőlésszög beállítása is hozzájárul a kényelemhez.

Rendkívül jól felszerelt futópad, elegendő teljesítmény, elektronikusan állítható dőlésszög
Semmi lényeges

inSPORTline Excel Run

inSPORTline Excel Run vélemény és teszt

Motor nélküli futópad, inSPORTline Excel Run a felhasználói vélemények szerint nem a legjobb futópad, de ez nem von le a minőségéből. Inkább gyaloglópadként ajánlott, mivel a futószalag mozgása közben nincs nagy tehetetlensége és hajlamos gyorsabban megállni, így a futás nem olyan kényelmes, mint a motoros kivitel esetén.

A vásárlók többsége azonban, akik megvették, nagymértékben dicsérik. Legvonzóbb jellemzője az ár/érték arány és nagyon jó összecsukhatósága, így kis lakásokba is ideális. Mágneses fékrendszerrel van felszerelve, amelynek 8 szinten állítható a terhelése, és a terhelőkerék súlya 3,7 kilogramm.

Maximális terhelhetősége 100 kilogramm, és mozgatható fogantyúkkal is felszerelt, amelyek lehetővé teszik a nordic walking gyakorlását, amely során akár 40%-kal több kalória éghet el, mint a normál sétálásnál. Természetesen magasságban is állítható két szinten, a maximális dőlésszög 12,3%. Továbbá tartalmaz egy alapvető értékeket megjelenítő számítógépet és a futófelület méretei 110 x 35 centiméter, amely teljes mértékben megfelel a céljának és a vételárnak.

Vonzó ár, minőségi kivitelezés, kiváló összecsukhatóság
A fogantyúk nem állíthatók magasságban, főként gyors sétára alkalmas

Capital Sports Workspace Go

Capital Sports Workspace Go vélemény és teszt

Gyaloglópad, Capital Sports Workspace Go mindazok számára készült, akiknek edzéséhez nem szükséges a futás, sőt a rendszeres séta előnyben részesítése. A gép teljesítménye, sebessége és méretei is a séta gyakorlására lettek tervezve, és számos pozitív vélemény szerint nagyon jól sikerült. A fogyasztók leginkább az általános szerkezeti kialakítást, az alacsony árat és a csendes működést dicsérik.

350 W teljesítményű motorja, ami körülbelül 0,5 HP-nak felel meg, a séta számára teljesen elegendő, és a sebesség 0,8-tól 6 km/ó-ig állítható. Így kielégíti mind a rehabilitációs személyeket, mind a gyors sétát kedvelőket. Nagyon kis méreteinek és különösen alacsony magasságának köszönhetően könnyen tárolható, probléma nélkül elhelyezhető az asztal alatt, az ágy alatt vagy akár a szekrény mellett.

Séta közben nagyon csendes, így nem zavarja sem a háztartás többi tagját, sem a kollégákat az irodában. A sétát könnyen végezheti munka közben a számítógép előtt vagy TV nézés közben. Egyszerűen kezelhető, csak három gombbal, egyszerű kijelzővel és meglepő módon szállítókerekekkel is rendelkezik, amelyek megkönnyítik a mozgatást.

Népszerű gyaloglópad, nagyon kompakt méretek, egyszerűen kezelhető tréner
Nem ideális futásra

KLARFIT Pacemaker X3

KLARFIT Pacemaker X3 vélemény és teszt

Összecsukható futópad KLARFIT Pacemaker X3 ideális otthoni futótréner. Nagy előnye a kompakt méretek és különösen az összecsukható funkció, amely összecsukott állapotban szinte semmilyen helyet nem foglal el a háztartásban. Függőleges helyzetbe csukva könnyen elrejthető egy szekrény mögé, a szekrénybe vagy a folyosóra.

Az elektromos motor teljesítménye a gyakorlott futókat valószínűleg nem fogja lenyűgözni, mivel az 1,5 HP teljesítmény ideális a nyugodt tempót kedvelő sportolóknak. Ennek megfelelően a szalag maximális sebessége 12 km/ó. Nem mintha ez lassú sebesség lenne, de vannak modellek, amelyek jelentősen magasabb sebességet kínálnak. Ezzel szemben ez a tréner képes a szalag sebességét mindössze 0,8 km/ó-ra is csökkenteni, ezért gyakran használják gyaloglópadként is.

A futófelület 40 cm szélességgel elegendően tágas a legtöbb felhasználó számára, az edző számítógép 12 edzésprogram közül választhat, és egy alapvető kijelző is rendelkezésre áll néhány kezelőgombbal. Az alacsony beszerzési ár miatt itt nem találunk fejlett futófelület rugózást, de kézzel állítható két szinten.

Alacsony beszerzési ár, alapvető edzésprogramok választéka, kompakt összecsukhatóság
Inkább átlagos motor teljesítmény

Capital Sports Challenger

Capital Sports Challenger vélemény és teszt

Prémium futópad Capital Sports Challenger a magas igényű fogyasztóknak készült, és meglepő módon alkalmas sérülésből felépülő személyek számára is, ahogy azt egyik sok recenzióból említik. E tréner esetében minden a futófelület kiemelkedően nagy dőlésszögére összpontosul, amely akár 40°-ig is dönthető. Ez tökéletesen szimulálja a legnehezebb terepen történő futást/sétálást, és ez egyben kiváló dőlésszög a különféle sérülések, például az achilles-sérülések ideális rehabilitációjához is.

Ez a dőlésszög használható séta – a szalag sebessége 0,8 km/ó – és gyors futás esetén is, amelyhez a sebesség akár 18 km/ó-ra is beállítható. A vezérlés elektronikus gombokkal történik, ugyanez vonatkozik a futófelület dőlésének beállítására is. Jelentős előny a népszerű edzésalkalmazás, a Kinomap teljes körű támogatása.

A minőségi fitnesztréner további praktikus kiegészítőket is kínál, például a markolatokba integrált pulzusmérőket, Bluetooth és USB csatlakozást, illetve beépített hangszórókat. A motor teljesítménye 2,5 HP, csendes, és a szalagon akár 120 kg-os személyek is edzhetnek.

Páratlan dőlésszög akár 40°, maximális Kinomap támogatás, jó sebességtartomány
Magasabb súly nehezíti a kezelhetőséget

inSPORTline Lavister

inSPORTline Lavister vélemény és teszt

Csendes futópad inSPORTline Lavister ideális választás az igénytelen és alkalmi futók számára. Stabil és erős szerkezete egy rugalmas futópadból áll, amelynek hossza 130 cm és szélessége 41 cm. Az össztömeg viszonylag alacsony, 49 kilogramm és a maximális terhelhetőség 120 kg. A rugózás a Silent Block rendszerrel van megoldva és a futófelület maximális lejtése 3,5%.

A lejtés kézi állítású, továbbá a futópad inSPORTline akár 13 programot kínál, amelyből 12 előre beállított. A motor teljesítménye meglehetősen alapvető – 1,5 HP, de így is rendelkezik tisztes maximális sebességgel, 14 km/ó. A sebesség már 1 km/ó-tól állítható, ezért a tréner gyaloglópadként is használható.

A fogantyúkban szívfrekvencia-érzékelők vannak elhelyezve, és a szerkezeten található egy palacktartó is. Örömteli a tablet tartó és a praktikus szállító kerekek. Az audio felszerelés erőteljes hangszórókból áll és lehetőséget biztosít saját lejátszó csatlakoztatására 3,5 mm-es Jack csatlakozón keresztül. A fogyasztói véleményekből kiderül, hogy a STOP gomb helyzete nem praktikus, mivel futás közben könnyen véletlenül aktiválódik.

Kompakt összecsukható szerkezet, tablet tartó, 13 program
Nem praktikusan elhelyezett STOP gomb

Capital Sports Pacemaker F80

Capital Sports Pacemaker F80 vélemény és teszt

Motoros csendes futópad Capital Sports Pacemaker F80 különösen az ár/teljesítmény arányával tűnik ki. Ez egy elérhető futópad, sok érdekes funkcióval felszerelve. Ezenkívül a vélemények szerint csendes, a fogyasztók értékelik összecsukhatóságát és kiegészítő felszerelését, amelyek között említhető a Bluetooth, AUX és a beépített szívfrekvencia-érzékelők.

Alapfelszereltség a beépített hangszórók, USB port és a mobiltelefon vagy tablet funkcionális tartója. Az irányítópulton a kijelző dominál és 9 edzésprogram áll rendelkezésre, amelyek képesek reagálni a szívfrekvencia változására és ennek megfelelően automatikusan szabályozni a pad sebességét.

Az elektromos motor teljesítménye 3 HP, amely a pad maximális sebességét 14 km/ó-ra teszi. Mivel a minimális mozgási sebesség 1 km/ó lehet, ezért a sétálásra is alkalmas. Ebben az árkategóriában mindenképpen értékelendő a 4P-AntiShock rugózás, továbbá a 120 kg teherbírás és a futópad elegendő mérete, hossza 120 centiméter és szélessége 40 cm.

Kiváló ár/érték arány, 4P-AntiShock rugózás, csendes és kompakt kivitel
A futófelület lejtésének hiánya

Legjobb futópad márkák

A piacon a legjobb futópadok a következő márkáktól származnak: Capital Sports, HouseFit, Insportline. Kiváló ár/érték arányt kínálnak, és széles modellválasztékuk van, amelyek közül választhatnak a kezdők és a haladó futók is. Ha innovatív funkciókat keres, válassza a NordicTrack, Flow Fitness vagy Xebex futópadokat, amelyeket számos szakmai teszt során a legjobbaknak értékeltek. Olcsó futópadokat a Decathlon árul Domyos márkával. Az egykor minőségi Kettler futópadokat ma már főleg használtan találhatja meg.

Milyen futópadot vegyek? (vásárlási útmutató)

Futófelület – a futópadok alfa és ómegája

Amikor futópadot választ, ne hagyja figyelmen kívül a futófelülettel kapcsolatos paramétereket. Itt négy alapvető paramétert különböztetünk meg, amelyeket alább magyarázunk el, és amelyekhez egy táblázatot is készítettünk a felülvizsgált futópadokról.

A futófelület rugózása

A futófelület, esetleg a teljes keret rugózását annak függvényében válassza, hogy mennyi ideig és milyen gyakran fogja használni a trénert. Minél jobb a rugózás, annál kevésbé terheli az ízületeit, és kevesebb vibráció és zaj terjed a környezetbe.
A gyaloglópadoknak nincs rugózása, ezért ne próbáljon ezeken a készülékeken futni, mert nemcsak hogy fájni fognak a lábai egy idő után, de jelentősen csökken az eszköz élettartama is. Az első szintű rugózás a futófelület alatti gumilapok. A rugózás csak a szalagra vonatkozik, a tréner többi része nincs rugózva.

A haladóbb és gyakoribb használatra ajánlott rugózás a gumiblokkok, amelyek a futófelület alatt és az egész keret alatt is elhelyezkednek. Ebben a rugózási rendszerben már nem hasonlítható össze a hagyományos futás és a futópadon végzett futás – a futópadon sokkal kevésbé terheli az ízületeit.

Az utolsó típus, amellyel találkozhat, az egyedülálló egészségügyi rugózás. Ezeket a futópadokat rehabilitációs intézményekben használják, illetve olyan személyek számára alkalmasak, akiknek specifikus egészségügyi hátrányai vannak, vagy nagyobb testsúlyuk van.

A futópad szélessége

Nem tudja, milyen széles futópadot válasszon? Három kategóriát különböztetünk meg a szélességben, attól függően, milyen mozgásra szánja a padot. A gyaloglópadok a legkeskenyebb futópadok, amelyeket megtalál a kínálatban. Szélességük 35 centiméterig terjed, és a normál gyalogláshoz tökéletesen megfelelnek.
A szabványos futópadok szélessége körülbelül 40 cm-től 45 cm-ig terjed, és otthoni vagy kondíciós futáshoz tökéletesen elegendőek. A kínálatban találunk 45 cm-nél szélesebb futópadokat is, ezeket a futó trénerek már professzionális berendezéseknek tekinthetjük. Nagy kényelmet és szabadságot biztosítanak a mozgásban. Nem kell a lábaira figyelnie, és futás közben nézheti a tévét, nézhet ki az ablakon, vagy csatlakoztathatja a táblagépét a készülékhez, és érdekes útvonalon futkorászhat a világ bármely pontján.

Dőlésszög és a futópad teherbírása

A futópad dőlésszöge a hegyimenetet szimulálja, és ha valaha futottál hegyen felfelé, akkor tudod, hogy ez sokkal nehezebb. A dőlésszöggel tehát növeljük a kihívást, és a szokásos futópadok 0%-tól 20%-ig állíthatók be. Figyelmet kell szentelni arra is, hogyan állítható be a dőlésszög. A kevésbé drága kivitelek esetében manuális rendszerrel találkozhatsz, míg a fejlettebb futópadoknál már elektromosan állítható a dőlésszög.
A futópad teherbírása szintén fontos szempont, nagyobb terhelés esetén, mint amire a pad tervezve van, gyorsabban kopik. Alapvetően olyan készüléket válassz, amelynek teherbírása legalább 20%-kal nagyobb, mint a legnehezebb ember súlya, aki a futópadon fog futni. Ha a legnehezebb ember súlya 100 kilogramm, válassz olyan padokat, amelyeknek a teherbírása 120 kg vagy több.

Jellemzők és funkciók

Skladnosť

Ha egy lakásba vagy panelházba szereznél be futópadot, vagy egyszerűen csak nem akarod, hogy feleslegesen foglaljon helyet otthon? Ebben az esetben figyelj oda a tárolhatóságára. A legtöbb futópad futófelülete és néhány esetben a fogantyúi és a kezelőpult is összecsukható. A tréneren általában szállítókerekek is vannak. Így összecsukva a pad alig foglal helyet a fal mellett vagy a sarokban.

Kezelés

Az alapmodellek gombokkal rendelkeznek a sebesség növelésére és csökkentésére. Ha a tréner elektromosan szabályozható dőlésszögű futófelülettel van felszerelve, akkor rendelkezésedre állnak majd a dőlésszög szabályozására szolgáló gombok is. Általában tartalmaz egy kijelzőt vagy más jelzést a beállított értékekről.
A fejlettebb futópadokba beépített kis számítógép és esetlegesen kijelző is található, amelyekkel a lehetőségek sokkal izgalmasabbak. Az előzőekben leírt alapbeállításokon túl, előre beállított futóprogramokat is használhatsz, amelyek futás közben maguktól változtatják a pad sebességét és dőlésszögét. Ha a tréner a fogantyúkban érzékelőkkel van ellátva, vagy összekötheted a padot a testeden lévő szívritmus-érzékelővel, akkor a pad képes szabályozni a sebességet és a dőlésszöget a szívritmusod alapján.

Funkciók és kiegészítők

A manapság elérhető futópadok többségén vannak fogantyúk, amelyekbe kapaszkodhatsz séta vagy futás közben. Ahogy korábban említettem, a fogantyúkban lehetnek szívritmus-érzékelők is. A fogantyúkon találhatsz tartót sportitalos üveghez, telefonhoz vagy tablethez.

Biztonság az első helyen

A biztonsági kulcs a testedhez van rögzítve és a futópad testéhez csatlakoztatva. Ha túlléped a biztonsági kötél megengedett határát és kihúzódik a biztonsági kulcs, a futópad azonnal megáll. Ez tehát egy biztonsági zárbiztosíték arra az esetre, ha megbotlasz vagy más veszélyes mozdulatot teszel.

Szórakozás és multimédia

A nagyobb futási élmény érdekében a fejlett futópadokba beépített hangszórók vannak zenehallgatáshoz, vagy képernyők filmek, videók és témához kapcsolódó programok megtekintéséhez. Néhányhoz kábellel vagy vezeték nélkül csatlakoztathatod a mobiltelefonodat, mp3 lejátszód vagy tabletedet, így hallgathatod kedvenc zenéidet vagy nézheted a filmeket közvetlenül a készülékedről.

4.9/5 - (11 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz