Takarítás,

Álló porszívók

Amikor otthoni porszívót választ, felmerülhet a kérdés, hogy a hagyományos padlóporszívó vagy egy álló porszívó (rúdporszívó) a jobb választás. Annak ellenére, hogy az álló porszívók népszerűsége alacsonyabb, vannak előnyei, amelyek miatt érdemes őket választani. Legyen szó a kompaktságukról, ami nem foglal el feleslegesen sok helyet, vagy a mobilitásról, amelynél nem kell küzdeni a csővel és egyes modelleknél még a tápkábellel sem (vezeték nélküli akkumulátoros modellek).

Megfelelő álló porszívót találni, amely kielégíti otthona igényeit, nehéz lehet. Ezért kiválasztottuk a legjobb álló porszívókat értékelések és tesztek alapján, és elkészítettük azok recenzióit, hogy könnyebb legyen a választás. A hagyományos modellek mellett belevettünk egy 2 az 1-ben álló porszívót is, amely egy kisebb kézi porszívóval van kiegészítve az alkalmi szennyeződések eltakarításához, és egy 3 az 1-ben álló porszívót moppal, amely egyidejűleg képes porszívózni és felmosni.

Az álló porszívók hatékonysága általában alacsonyabb, mint a padlóporszívóké, bár egyes modellek megközelítik azokat. A kemény padlón a legtöbb modell hasonlóan teljesít, mint a hagyományos porszívók, a szőnyegporszívózás már nem ilyen egyértelmű. Figyelembe kell venni további tulajdonságokat is, mint például a porzsák (tartály) űrtartalma, esetleg a porszívó szűrése. Különösen az allergiás háztartásoknak kell figyelmet fordítaniuk erre a területre (függetlenül a porszívó típusától) és például olyanokat választani, amelyek HEPA szűrővel vannak ellátva. A szűrést kiválóan megoldja a vízszűrős porszívó vagy a porzsák nélküli porszívó is, amely képes a legfinomabb porrészecskéket is megfogni.

A legjobb álló porszívók – TOP 10

A táblázatban a 2024-es év 10 legjobb álló porszívójának válogatása található. Több paramétert is figyelembe kell venni, mint amiket a fő összehasonlító táblázatban megadtunk, például a hálózati típusok teljesítményét, a porszívózási hatékonyság osztályát a felület típusa szerint, a por kibocsátási osztályát vagy a zajszintet és a szívóerő szabályozását. A részletes információk az egyes recenzióknál találhatók.

MegjelenéseTermékSzűrő típusaZsák/tartály térfogataEnergiaforrás 
Dyson V10 Absolute vélemény és tesztDyson V10 AbsoluteCiklonos, porzsák nélküli0,76 lAkkus (Li-ion)
Bosch BBH3ZOO25 vélemény és tesztBosch BBH3ZOO25Porzsák nélküli0,4 lAkkus (Li-ion)
Electrolux Ergorapido EER73IGM vélemény és tesztElectrolux Ergorapido EER73IGMPorzsák nélküli0,5 lAkkus (Li-ion)
ETA Rotelo AquaPlus 5448 vélemény és tesztETA Rotelo AquaPlus 5448Ciklonos, porzsák nélküli0,5 lAkkus (Li-ion)
Sencor SVC 7614 TQ vélemény és tesztSencor SVC 7614 TQPorzsák nélküli0,5 lAkkus (Ni-Mh)
Xiaomi Mi G10 vélemény és tesztXiaomi Mi G10Porzsák nélküli0,6 lAkkus (Li-ion)
Philips FC6904/01 vélemény és tesztPhilips FC6904/01Ciklonos, porzsák nélküli0,6 lAkkus (Li-ion)
Rowenta RH 6751 WO vélemény és tesztRowenta RH 6751 WOCiklonos0,6 lAkkus (Li-ion)
Leifheit Regulus PowerVac 11926 vélemény és tesztLeifheit Regulus PowerVac 11926Porzsák nélküli0,45 lAkkus (Li-ion)
ETA Moneto 0449 90000 vélemény és tesztETA Moneto 0449 90000Porzsák nélküli0,5 lAkkus (Ni-Mh)

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Dyson V10 AbsoluteBosch BBH3ZOO25Electrolux Ergorapido EER73IGMETA Rotelo AquaPlus 5448Sencor SVC 7614 TQXiaomi Mi G10Philips FC6904/01Rowenta RH 6751 WOLeifheit Regulus PowerVac 11926ETA Moneto 0449 90000
Műveleti sugárMobilMobilMobilMobilMobilMobilMobilMobilMobilMobil
2 az 1-benIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgen
Működési idő60 percek55 percek30 percekAkár 70 percek20 percekAkár 65 percek75 percek45 percek40 percek20 percek
Súlya2,67 kg3 kg3.2 kg3 kg2.8 kg3.7 kg4.2 kg2.6 kg2.8 kg3 kg
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Dyson V10 Absolute

Dyson V10 Absolute vélemény és teszt

Álló porszívó Dyson V10 Absolute nemcsak a paraméterek, hanem a felhasználói tapasztalatok alapján is az egyik legjobb álló porszívó, amit ma megvásárolhat. Nagy szívóteljesítményű, 151 aW értékkel, ciklon technológiával HEPA szűrővel és gazdag tartozékkal, több fejjel az árában.

A magas minőségű szűrés megfogja a szennyeződéseket akár PM 0,3 méretig, így akár 99% levegőtisztaságot ér el. Hogy ez az adat valós, azt az asthma és allergiásoknak szóló allergystandards.com szervezet tanúsítványa is igazolja. További profi jellemzők a 60 perces működési idő, csak 3,5 órás töltés és a teljes súlya csak 2,67 kg.

A porszívóval bármilyen pozícióban lehet dolgozni és mivel ez egy 2 az 1-ben álló porszívó, egy kattintással kézi módba vált. A meghajtást forradalmi digitális motor biztosítja 125 ezer ford./perc sebességgel és minőségi Li-Ion akkumulátorral. Három munkamódja van, figyelembe véve a teljesítményét és az egyszerű kiürítési rendszert.

Magas teljesítmény és hosszú élettartam, gazdag tartozékok, tanúsítvány asthma és allergiások számára
Nincs jelentős

Bosch BBH3ZOO25

Bosch BBH3ZOO25 vélemény és teszt

Akkus álló porszívó 2 az 1-ben Bosch Flexxo ProAnimal BBH3ZOO25 nagyon hatékony az állatszőr felszívásában, és a felhasználói vélemények csak megerősítik ezt. Jól boldogul kutyaszőrrel és macskaszőrrel is. A porszívó ezt a képességét a RobustAir technológiának köszönheti, ami magas teljesítményt jelent, még tele tartállyal is.

Minőségi akkumulátorral rendelkezik, amellyel 55 percig tud porszívózni, aztán 4-5 óra alatt töltődik, amit a felhasználók helyesen jegyeznek meg, hogy hosszabb idő, mint a versenytársaknál. A gyűjtőtartály mérete sem lenyűgöző, kisebb 0,4 l térfogattal. De emiatt kedvező a súlya, 3 kg, és a finom szerkezet, ami megkönnyíti az idősebb személyek használatát is.

Két porszívózási sebességet kínál és minden felületen működik. Az mosható szűrő és az Easy Clean egyszerű tisztítási rendszer örvendetes. A tartozékok között találunk egy praktikus kefét a bútorokhoz és kárpitozáshoz, vagy egy hajlékony kihúzható résszívófejet.

Hatékonyan szívja fel az állatszőrt, finom kivitel, nagyon jó kezelhetőség
Kisebb szeméttartály

Electrolux Ergorapido EER73IGM

Electrolux Ergorapido EER73IGM vélemény és teszt

Vezeték nélküli porszívó Electrolux Ergorapido porzsák nélküli szűréssel és 2 az 1-ben kézi porszívózással a nehezen hozzáférhető helyekhez, különösen kemény padlókhoz és kisebb területekhez való (0,5 l térfogatú tartállyal rendelkezik). A 3,2 kg súly a porszívókat átlagos kategóriába sorolja.

Amit ez a modell különlegessé tesz, az az EasySteer rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a készülékkel 180 fokban manőverezzen. Ez együtt a nagy hátsó kerekekkel biztosítja a szükséges rugalmasságot porszívózás közben. A felületnek megfelelően két teljesítményfokozat állítható be. A lítium akkumulátort körülbelül 3 óra alatt lehet feltölteni, és 30 perces üzemidőt ígér alacsony teljesítményen normál teljesítményig. Amikor szükséges a készüléket feltölteni, egy jelzőfény tájékoztat.

A különálló állás praktikus funkciója és a turbókefe kellemesebbé teszi a takarítást. Viszont a hiányzó résszívó fej és valószínűleg a HEPA szűrő nagyobb tisztítási élményt nem nyújt.

Gyors töltés, teljesítmény szabályozása, kezelhetőség
Nincs tartozék

ETA Rotelo AquaPlus 5448

ETA Rotelo AquaPlus 5448 vélemény és teszt

Álló porszívó 3 az 1-ben ETA Rotelo AquaPlus 5448 egy nagyon sikeres és praktikus porszívó, jó ár/érték aránnyal. Kombinálja a porszívózást egy forgó turbókefével és a felmosó funkcióval, így az egész takarítást kényelmesen egy mozdulattal végezheti el. Használhat egy kis kézi porszívót is, amelyhez a gyártó egy résnyílás-fúvókát és egy tisztítókefét is ad.

Az is helytakarékos lehet, köszönhetően a flexibilis csuklónak, amellyel lehajthatja a nyelét. A magasabb tisztítási hatékonyságot a porszívó előtt elhelyezett oldalsó kefék és a praktikus LED világítás is segíti. Egy töltéssel akár 70 percig is képes működni, és 4 óra alatt töltődik, tehát ez egy akkumulátoros modell.

A kimenő levegő magas tisztaságát a HEPA szűrő jelenléte biztosítja, és a 0,5 l-es porzsák térfogata inkább kisebbnek számít. A felhasználói tapasztalatok általában pozitívak ezzel a porszívóval kapcsolatban, és objektíven csak a magasabb zajszintet említik, ami 80 dB.

Álló porszívó felmosással, jó szívóteljesítmény, forgó turbókefe közvetlen hajtással
Valamivel magasabb zajszint

Sencor SVC 7614 TQ

Sencor SVC 7614 TQ vélemény és teszt

Az álló porszívó Sencor SVC 7614 TQ a modern technikájával és kedvező vételárával tűnik ki. Ez egy 2 az 1-ben kivitel, tehát a porszívó vagy az állványos keretbe van helyezve, vagy kivehető és azonnal kézi porszívóvá alakítható. Ez egy zsák nélküli és akkumulátoros porszívó. A csomag tartalmaz egy praktikus töltőállomást is, ahová a porszívó kényelmesen beállítható és töltődik.

A 6 órás töltési idő viszonylag hosszú, teljes töltéssel a Sencor álló porszívó 20 percig képes porszívózni. A forgatható fejben, amely 180°-ban elforgatható, beépített LED világítás található, és a szívóteljesítmény elektronikusan szabályozható. A porszívó alkalmas a mindennapi gyors takarításra és viszonylag alacsony zajszinttel rendelkezik, ami 75 dB.

Az erős porszívó egy forgó kefével van kiegészítve, amely hatékonyabbá teszi a kemény felületeken való porszívózást. Örömöt szerez a mellékelt tartozékok is, amelyek egy tapétázó fejet és egy kefés fejet tartalmaznak. Az ergonomikus fogantyú és a töltöttségi állapotot jelző LED értesítő dióda. A gyártó által megadott szívóteljesítmény 80 W és a súlya 2,8 kilogramm.

Jó ár/érték arány, elektromos forgó kefe, tapétázó fej
6 órás töltés

Xiaomi Mi G10

Xiaomi Mi G10 vélemény és teszt

Az álló porszívó mop Xiaomi Mi G10 nagyon jó ár/érték arányú, a felhasználói vélemények kiemelik a nagyon jó szívóteljesítményt, az akkumulátor cserélhetőségét és a kényelmes kezelhetőséget, amelyet egy színes LED kijelző ural. Ezen válthatók a teljesítményi módozatok, figyelhető az akkumulátor állapota vagy aktiválható a folyamatos porszívózás.

Az akkumulátor kapacitása 3000 mAh és Eco módban akár 65 percig képes meghajtani a porszívót. A standard módban a tartam 30 perc, míg a maximális teljesítményen 150 W-on tíz percig. Nagy előnye továbbá a forgó kefe, aminek saját elektromos motorja van és nagyon hatékonyan birkózik meg mindenféle állati szőrrel vagy atkával.

12 ciklon technológiával rendelkezik, a zajszintet 79 dB-ben adják meg, és a gyártó leírása szerint akár a 99,97%-át is képes felszívni a finom pornak. Az öt lépcsős szűrés, beleértve a HEPA szűrőt vagy a turbina szűrőket, gondoskodik a tiszta levegőről. Természetesen, lehetséges a porszívót kézi módban is használni, ehhez többféle fejet is mellékelnek a csomagban.

Porszívózás és felmosás egyben, jó szívóteljesítmény, elektromos motoros kefe
Rövidebb akkumulátor élettartam

Philips FC6904/01

Philips FC6904/01 vélemény és teszt

Álló porszívó 3v1 Philips FC6904/01 SpeedPro Max Aqua egyedülálló és nagyon praktikus segítő a gyors és kényelmes takarításhoz az egész házban. Könnyedén megbirkózik minden típusú padlóval, legyen szó szőnyegről vagy kemény padlóról. A padlókefe egy könnyen csatlakoztatható felmosó rendszert kínál, amelynek 0,28 literes a víztartálya, és kényelmesen felmoshat vele.

Leválasztásakor megbirkózik a szőnyegekkel és örvendeztet meg harmadik munkamódjával is, amikor kézi porszívóvá alakul át. A PowerCyclone 8 technológia gondoskodik a tisztes légáramlásról, 1000 liter per perc, amely ciklon elven működik és így zsák nélküli. A hatékonyságot növeli a forgó turbókefe és praktikus a LED világítása is a porszívózott területen.

Ez egy akkumulátoros álló porszívó, amely egy töltéssel akár 75 percig is képes porszívózni, ami nagyon jó érték. A porzsák kapacitása szintén nagyon jó, 0,6 liter, és örvendetes a szívófej, amely képes a szennyeződéseket az egész felületén gyűjteni. Valakinek csak a nagyobb súlya okozhat problémát, amely 4,2 kilogramm.

3 az 1-ben kialakítás, 360°-os szívófej, felmosó funkció, magas teljesítmény és hosszú, 75 perces működési idő
Magasabb ár és súly

Rowenta RH 6751 WO

Rowenta RH 6751 WO vélemény és teszt

Álló porszívó Rowenta RH 6751 WO érdekes ár/teljesítmény aránnyal rendelkezik, amikor teljes értékű, erős porszívót és kézi egységet kínál szűk helyek vagy autók porszívózására. Viszonylag alacsony a súlya, 2,6 kilogramm és praktikus a parkolási képessége, amikor magától, állvány nélkül, függőleges helyzetben áll.

Jó teljesítményt és hosszú porszívózási időt egy töltéssel biztosít a Li-ion akkumulátor, 21,6 V. Teljes töltéssel akár 45 percig is működik és a töltési ciklus 5 óra. Zsák nélküli kivitelben és ciklon technológiával rendelkezik, amely nagy hatékonyságú, kiváló szűréssel, így alkalmas a háztartások mélytisztítására is. A még hatékonyabb tárolás érdekében a nyél összecsukható.

A kefe motorizált, ami tökéletes tisztítást biztosít minden típusú padlón. Ráadásul LED világítással van ellátva, ami jól jön rosszul megvilágított helyeken, például bútorok alatt. A porzsák kisebb, 0,6 literes kapacitással rendelkezik, és nem örvendeztet meg a kézi porszívóhoz való tartozékok hiánya, ami sok helyzetben jól jönne.

Erős 21,6 V lítium-ion akkumulátor, ciklon technológia, alacsony súly 2,6kg
Kézi porszívó tartozékok nélkül

Leifheit Regulus PowerVac 11926

Leifheit Regulus PowerVac 11926 vélemény és teszt

Álló porszívó Leifheit Regulus PowerVac 11926 egy erős 2 az 1-ben álló porszívó, akár 40 perc működési idővel teljesen feltöltött akkumulátorral. A teljes töltés ideje viszonylag rövid, csak 3,5 óra. Tetszeni fog a kompakt méretek és a tárolás egyszerűsítése érdekében lehajtható nyél, még kis helyeken is.

Álló porszívó alkalmas minden típusú kemény padlóra és rövid szálú szőnyegekre. A gyártó három különböző tartozékot mellékel – kézi porszívó fejet, csuklós mennyezeti kefét és bútorkefét. A forgó elektronikus kefe Duo-Bristle technológiával van felszerelve, amely jól megbirkózik a durva szennyeződéssel, finom porral vagy szőrrel.

A fő padlófejre hat LED dióda van felszerelve, amely segít a sötét helyeken történő porszívózásban. A porszívóhoz tartozik egy töltőállomás is. Leifheit Regulus PowerVac 11926 környezetkímélő vagy turbó üzemmódban működtethető. A teljes súlya jó, 2,8 kilogramm, és a kézi porszívó súlya körülbelül 1,3 kg.

Működési idő akár 40 perc, töltési idő csak 3,5 óra, 3 tartozék
Kisebb porzsák 0,45l kapacitással

ETA Moneto 0449 90000

ETA Moneto 0449 90000 vélemény és teszt

Álló porszívó ETA Moneto 0449 90000 ideális választás lakásokba – alacsony zajszintje 80 dB és az egész lakást képes 20 perc alatt kiporszívózni teljes kényelemben. Álló porszívó zsák nélküli és akkumulátoros, körülbelül 5 óra alatt töltődik fel és a töltéshez praktikus állvány szolgál, amely nagyon kevés helyet foglal. Örvendetes továbbá a LED megvilágítás, ami a padlófejen található.

A sima padlón való hatékonyabb porszívózáshoz segít a forgó kefe, és örvendetes a további mellékelt tartozékok is. ETA Moneto 2 az 1-ben kialakításban van, amikor a porszívó egy részét kézi porszívóvá lehet alakítani. A kezelése nagyon egyszerű és két teljesítményi fokozat áll rendelkezésre.

3 kilogrammos súlyával és 0,5 literes porzsákkal azonosul más minőségi álló porszívókkal. Kiáll azonban a motorra vonatkozó kiterjesztett 3 éves garanciával és jó beszerzési árral is. Modern design, ergonomikus kialakítás és a minőségi ciklonos szűrőrendszer csak kiegészíti a többi jó technikai paramétert.

3 éves kiterjesztett garancia a motorra, LED világítás és forgó kefe
Kissé magasabb súly 3 Kg

Legkelendőbb álló porszívók

A piacon a legkelendőbb álló porszívók a következő márkák: Sencor, Eta, Leifheit, Philips, Electrolux. Népszerű és minőségi porszívók továbbá a Rowenta, Hoover és a Concept, esetleg a Kärcher, Bissell és Dyson, amelyeket biztosan megtalál a porszívók szakértői tesztjeiben (például a dTest-ben). Keresett továbbá a Lidl által a Silvercrest márkájú olcsó álló porszívó is.

Milyen álló porszívó vegyek? (vásárlási útmutató)

Az álló porszívók, akárcsak a robotporszívók, nem teljes értékű alternatívái a hagyományos padlóporszívóknak. A porszívózandó felület típusa és a kívánt szívóteljesítmény, együtt a várható felületmérettel, lesznek a fő irányadók abban, hogy az álló porszívó az Ön számára megfelelő választás-e. A legjobban kisebb területű és kemény padlóval rendelkező otthonokban teljesít. Ilyen körülmények között a legtöbb modell gond nélkül megbirkózik.

Akkumulátoros vagy hálózati?

A modellek többsége, ahogy azt meglátja választékunkban is, vezeték nélküli és lítium akkumulátorokkal működik (a jobb esetekben). Ez jelentősen befolyásolja a porszívó szívóteljesítményét és működési idejét. Ez utóbbi 20 perctől 60 percig terjedhet, több tényezőtől függően (a felület típusa, a beállított teljesítmény foka). A hálózati modellek nem korlátozzák az időt, csak a hatótávot. Az átlagos hossza a tápkábelnek körülbelül 6-7 méter, az akciósugár 8-9 méter. Ha nagyobb területeket tervez takarítani, ez korlátozhatja.

Zsákos vagy zsák nélküli?

A választásnál döntenie kell, hogy zsákos vagy zsák nélküli porszívót választ. A jelenleg népszerű modellek többsége zsák nélküli verzióban kapható. Mindkét eset kompromisszumot jelent. A zsákos porszívók zsákok utánpótlását igénylik, viszont jobban megfogják a szennyeződéseket. A zsák nélküli porszívók rosszabb szűréssel szennyezik a szűrőt, amit gyakrabban kell tisztítani. Viszont megtakarítja a zsákok utánpótlásának költségét, és a szennyeződések kiürítésekor magasabb higiéniai folyamatot biztosít.

Szűrés

A szűrési technika változatos a különböző modellek között, ezért ez az egyik fő szempont, amikor az ideális modellt mérlegeli. Az alapot általában a textil és hab szűrők adják, különböző hatékonysággal. Ha Ön porra vagy allergiára érzékeny, a követelmények minimuma egy HEPA szűrős porszívó kellene legyen, amely képes a mikrorészecskék felfogására és növeli a szennyeződések visszatartásának hatékonyságát a porszívóban. A maximális kényelemért jól jöhet a többszintű, vízi szűrés, ami a levegő illatát is tisztítja.

4/5 - (18 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz