Testápolás,

Hajvágó gépek

A hajvágógép többféle felhasználási lehetősége van. Alkalmas a haj bizonyos hosszúságúra történő rövidítésére, segít a úgynevezett pajesz formázásában, és hasonlóan a szakállvágóhoz, megfelelő tartozékkal használható a bajusz trimmelésére és az ápolt borosta fenntartására. A vágás folyamatosságát és minőségét jelentős mértékben a motor teljesítménye befolyásolja, amely megkülönbözteti a professzionális hajvágó gépet a hagyományos, otthoni használatra szántól.

A hajnyíró áramellátása lehet kombinált, hálózati vagy akkumulátoros. A hálózati hajvágó gép a kábel miatt nehezebben kezelhető, viszont általában nagyobb teljesítményű. Az akkumulátoros hajtrimmer kényelmesen használható utazás során. A vezeték nélküli működés azonban az újratöltés szükségességével és korlátozott üzemidővel jár.

Figyelembe kell vennie nem csak az energiaforrást, a működési és töltési időt, a pengék anyagát (acél, titán, kerámia), a vágási tartományt, a tartozékok beállításait, hanem specifikus jellemzőket is. Például, hogy vízálló-e, van-e mosható tartozéka vagy önélező pengéi.

A legjobb hajvágó gépek – TOP 10

A táblázat a 2024-es év tesztjei és értékelései alapján a 10 legjobb hajvágó gépet mutatja be.


A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Wahl Lithium Pro LEDRowenta TN1603Braun HC 5030Philips QC5115/15Remington ColorCut HC5035Philips HC9450/15Babyliss For Men E990EETA Eliot 8342Braun HC 5050Moser 1871 Chrom Style Pro
Penge anyagaGyémánt élű acélAcélTitánAcélAcélTitánJapán acélTitánTitánRozsdamentes acél
Működési idő100 percHálózati50 percHálózatiHálózati120 perc160 perc40 perc50 perc90 perc
Töltési idő-Hálózati8 óraHálózatiHálózati1 óra3 óra1,5 óra8 óra1 óra
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Wahl Lithium Pro LED

Wahl Lithium Pro LED vélemény és teszt

A Wahl Lithium Pro LED hajvágógép profi hajvágóként tekinthető nemcsak a magasabb ára, de a kiváló minőségű kivitelezése és általános teljesítménye miatt. A hajvágó rozsdamentes acél pengékkel rendelkezik, amelyek gyémánt élűek, és egy minőségi Lítium Ion akkumulátorral működik, amely akár 100 perc működési időt is képes biztosítani. A gyártó szerint a töltés nagyon gyors kell, hogy legyen, bár konkrét időtartamot nem ad meg.

Szükség esetén lehetséges hálózati használat is, ahol már nincsenek korlátok. A többi hajvágóhoz képest itt nagy számú felhelyezhető tartozék található, összesen 12. Ezekkel a haj 1 millimétertől 25 milliméterig vágható. Ezen kívül a gyártó ollót, fésűt, tisztító kefét, olajat és egy utazótáskát is ad, amibe minden tartozék belefér.

A tesztek és fogyasztói vélemények szerint a termék valóban minőségi, értékelik az alacsony súlyát és a jó akkumulátor élettartamát. Az akkumulátor töltöttségi állapotának kijelzésének hiányát, vagy azt, hogy a gépet nem lehet folyó víz alatt mosni, viszont negatívan említik. A bekapcsoló gombon kívül a gépen található egy LED jelzőfény is, amely a töltést jelzi.

Alacsony súly és jó teljesítmény, 12 cserélhető tartozék, hálózati és akkumulátoros használat
Nem jeleníti meg az akkumulátor állapotát

Rowenta TN1603

Rowenta TN1603 vélemény és teszt

A Rowenta TN1603 hajvágó gép, és sok tucat vélemény szerint kiváló ár-érték arányt kínál. Mivel nem akkumulátoros, hanem hálózati készülék, így nem szükséges az újratöltéssel és az üzemidővel foglalkozni. Precíz rozsdamentes pengékkel rendelkezik, amelyek a gyártó szerint úgy vannak tervezve, hogy 15 évig funkcionálisak és élesek maradjanak.

Ebben az árkategóriában nagy előny, hogy a pengéket folyó víz alatt lehet mosni, ami a hétköznapi felhasználók számára üdvözítő lehetőség. A hajvágás akár 15 különböző hosszúságban végezhető el, 1 millimétertől 12 mm-ig. Ezt 4 mellékelt vágófésű teszi lehetővé, és csak a említett kisebb vágási magasságot lehet hátránynak tekinteni.

A hajvágó elegendően hosszú, 1,8 méteres tápkábellel rendelkezik, és a csomag tartalmazza a tisztítóolajat és a tisztítókefét is. Szemben az olcsó akkumulátoros hajvágókkal, ezt egy erős AC motor hajtja, amely hosszú távon magas teljesítményt biztosít és hosszú élettartammal rendelkezik.

Alacsony zajszint és súly, kiváló ár-érték arány, mosható pengék
Maximális vágási magasság 12 mm

Braun HC 5030

Braun HC 5030 vélemény és teszt

Braun HC 5030 hajnyíró érdekes kialakítással rendelkezik, ugyanúgy, mint ahogy az is lenyűgözi, milyen csendes munkavégzés közben. Nagy előnye a karbantartása, mivel zárt belsővel rendelkezik, így teljesen mosható folyó víz alatt. Egyedülálló a SafetyLock memória biztonsági zár is, ami megjegyzi az utoljára beállított használt vágási hosszúságot.

Használatkor választható az 17 különböző vágási hossz közül, 3-tól 24 milliméterig. Nem hiányzik a fésűs felhelyezés lehetősége sem. Ezzel 14 millimétertől, egészen 35 milliméterig lehet dolgozni.

Használható hálózati csatlakozással, valamint akkumulátorral is. Az akkumulátor Ni-MH típusú, és teljes töltése körülbelül 8 órát vesz igénybe. Ezután körülbelül 50 perc munkaidőt kínál. Természetesen rendelkezik LED indikátorral, ami tájékoztat a töltöttségi állapotáról. Utazáshoz is alkalmas, mivel 100 V és 240 V közötti feszültséghez alkalmazkodik.

SafetyLock, hálózat és akkumulátor, kettős feszültség
Hosszú töltési idő

Philips QC5115/15

Philips QC5115/15 vélemény és teszt

Philips QC5115/15 hajnyíró gép ultra csendes motorral rendelkezik, ergonomikus tervezéssel és csak 0,2 kilogramm súllyal. Továbbá a magától élesedő pengék is figyelmet érdemelnek. A levehető fej megkönnyíti az általános tisztítást és karbantartást. Rendelkezésre áll egy fésűs felhelyezés, ami hosszabb vágásra alkalmas.

A klasszikus beállítás 0,5 milliméternél kisebb vágást tesz lehetővé. A felhelyezéssel 2 milliméterenként választhatók különböző hosszúságok. Ez a legkisebb értéktől 3 mm-től egészen 21 milliméterig terjed. A nagy, 4,1 centiméteres szélesség biztosítja a teljes fej gyors nyírását.

Különböző feszültségekhez képes alkalmazkodni, ami praktikus tulajdonság utazáskor. A gép karbantartásmentes, így nincs szükség különleges olajjal való kenésre. A pengék minőségi rozsdamentes acélból készültek. Szemben más modellekkel, nem teszi lehetővé az akkumulátoros működést.

Magától élesedő pengék, kettős feszültség, jó szélesség
Nincs akkumulátor

Remington ColorCut HC5035

Remington ColorCut HC5035 vélemény és teszt

A Remington ColorCut HC5035 haj- és szakállvágó gép működéséhez rozsdamentes acélból készült pengéket használ. Ezek rendelkeznek egy innovatív önélező funkcióval is. Egyedülálló a tartozékokban, amely összesen 9 különböző fésűt tartalmaz. A választás egyszerűsége és helyessége érdekében minden egyes fésű eltérő és feltűnő színben készült, ami magyarázza a nevét.

A tökéletes vágást az biztosítja, hogy választható a hosszúság tartománya, 1,5 millimétertől kezdődően 25 mm-ig terjed. Lehetőség van az optimális ferdeség szögének kiválasztására is, 0,5-től 2 milliméterig terjedően. A csomagolásban található olló vagy stílusfésű, valamint karbantartási eszközök is.

Használata kizárólag 230 V-os hálózati csatlakozással lehetséges. Megkapó még az ergonomikus kialakítás, kevésbé viszont a súlya, ami 0,8 kilogramm. A csomagolás tartalmaz egy kefét is, amely megkönnyíti a karbantartást és tisztítást minden használat után.

Színes felhelyezhető részek, hosszúságtartomány, gazdag tartozékok
Működés csak 230 V-os hálózatról

Philips HC9450/15

Philips HC9450/15 vélemény és teszt

A Philips HC9450/15 professzionális hajvágó gép első pillantásra egyszerű érintőképernyős kezelőfelülettel különbözteti meg magát a hasonló modellektől. Szintén rendelkezik memória funkcióval a könnyebb későbbi használat érdekében. Nem hiányoznak az elektronikus fésűk funkciói sem. Mindez a magas igényeket kielégítő változatba sorolja. Hogy egyedülálló, azt a gyártó által adott 3 éves garancia is igazolja.

A konkrét hosszúság kiválasztása valóban nagy tartományt kínál, 0,5 mm-től 42 mm-ig, 0,1 milliméteres pontossággal. A variabilitásnak köszönhetően akár 400 különböző hosszúságú vágás állítható be és rögzíthető, ami másrészről feleslegesen is késleltethet, és gyakorlati használata nem mindig nyilvánvaló. További 3 különböző hosszúságú hajra való felhelyezhető rész is rendelkezésre áll.

Szükség esetén aktiválható az Auto Turbo funkció, amely növeli a gép teljesítményét. Figyelemre méltó még a DualCut technológia is, amely a pengék kettős élezésű egységét írja le. Az acélburkolatnak köszönhetően a gép általánosságban nagyfokú ellenállóságot biztosít. A működés vezetékkel és anélkül is lehetséges.

Érintőképernyős vezérlés, Li-Ion akkumulátor (nagy tartam és gyors töltés)
Szükséges a felhelyezhető részek cseréje, nem mosható

Babyliss For Men E990E

Babyliss For Men E990E vélemény és teszt

Babyliss For Men E990E férfi hajvágógép büszkélkedik a nagyon minőségi japán acél pengékkel, amelyek pontosak és nagyon élesek. A fogyasztói vélemények profi hajvágónak értékelik, annyira elégedettek vele és tapasztalataik szerint kiválóan működik szakáll és testi szőrzet rövidítéséhez is.

A hajvágó 8 felszereléssel van ellátva, és ezen kívül lehetőséget kínál a vágási magasság közvetlenül a készülék testén történő megváltoztatására, egyszerűen egy forgógyűrűvel. Ebben az esetben a magasság 0,6 mm-től 3 milliméterig állítható, további felszerelésekkel pedig a haj akár 28 milliméteres hosszúságban is nyírható. A pengék része könnyen levehető és kényelmesen öblíthető folyó víz alatt.

Az energia egy minőségi akkumulátorból származik, amely teljes töltéssel akár 160 percig is képes működni. Teljes töltése 3 óra alatt történik meg és lehetőség van a gyors töltési opcióra is, amikor 30 perc alatt 15 perc működésre kész. A készülék testén egy áttekinthető LCD kijelző található, amely megjeleníti az aktuális akkumulátor állapotát és a választott vágási hosszúságot.

Haj- és szakállvágó, vágási magasság beállítása felszerelések nélkül is, praktikus LCD kijelző
Semmi lényeges

ETA Eliot 8342

ETA Eliot 8342 vélemény és teszt

ETA Eliot 8342 elektromos hajnyíró gép használható a hálózati elektromos kábellel csatlakoztatva, de akkumulátoros üzemben is. Az akkumulátor modern Li-Ion típusú és 90 perc töltés után a hajvágó 40 percig üzemel. A gyártó leírása szerint ez egy univerzális eszköz, amellyel a szakáll és a testi szőrzet rövidítése is lehetséges.

Ergonomikus és vonzó tervezésű, amely minőségi kivitelezéssel párosul. A gyártó összesen 6 nyírófelszerelést szállít hozzá, amelyekkel 0,8 mm-től 30 milliméterig terjedő hosszúságokban képes nyírni. Különlegesség a haj ritkítására szolgáló felszerelés, amely más modelleknél ritkán szerepel.

A pengék kerámia-titán élezéssel büszkélkednek, amelyeknek nagyon hosszú ideig kell éleseknek maradniuk. A vezérlőgomb rendelkezik zárfunkcióval és a testen található egy kék háttérvilágítású kijelző is, amely az akkumulátor állapotát mutatja. A felszerelések cseréje egyszerű, de egy vélemény szerint néha ez a művelet nehezen megy. A fogyasztók felhívják a figyelmet a szállítási/tárolási tokra is, amely csak magára a vágókészülékre van tervezve, nem a felszerelésekre.

Nagyon jó ár/érték arány, akár 30 mm-es vágások lehetősége, titán-kerámia pengék élezése
A tok csak a készülékre van tervezve

Braun HC 5050

Braun HC 5050 vélemény és teszt

A Braun HC 5050 hajnyíró magas minőségű és tartós kialakítással, valamint ergonomikus tervezéssel rendelkezik. Használható hálózati csatlakozással, ugyanúgy, mint akkumulátoros üzemben is probléma nélkül. Az akkumulátor 50 percig képes energiát szolgáltatni. A töltési idő hosszabb, körülbelül 8 órát tesz ki.

A hajformázás során beállítható a kívánt vágási magasság. A legrövidebb 3 milliméter, míg a leghosszabb 35 milliméter hosszúságú. Lehetséges a használata fésű nélkül is, ekkor a magasság 1 mm. Összességében a választék lehetővé teszi 16 különböző pozíció beállítását.

A csomag tartalmaz tisztítókefét, olajozó palackot, valamint utazó tokot és 2 fésűs felépítést. A karbantartás nagyon egyszerű, részben a folyó víz alatti moshatóság lehetősége miatt. Praktikus továbbá a biztonsági zár, ami az utolsó beállítások hosszával kapcsolatos memóriával rendelkezik.

Utazó tok, mosható, kombinált tápellátás
Töltési idő, felszereléssel magasabb minimális vágási magasság

Moser 1871 Chrom Style Pro

Moser 1871 Chrom Style Pro vélemény és teszt

A Moser 1871 Chrom Style Pro hajvágógép professzionális használatra vagy kompromisszumok nélküli otthoni hajvágásra készült. Magas minőségű kialakítása és alkatrészei miatt az egyik legjobb hajvágó a piacon. Nagyon csendes, stabil és nyugodt működésű, amit a pozitív felhasználói vélemények is megerősítenek.

A motor teljesítményét processzor szabályozza, így a vágópengék sebessége állandó, függetlenül az akkumulátor állapotától vagy a haj minőségétől és sűrűségétől. Ebben szerepet játszanak az új lítium-ion akkumulátorok is, amelyek akár 3x hosszabb élettartammal rendelkeznek a hagyományos elemekhez képest, ráadásul memóriaeffektus nélküliek.

Lehetséges a tiszta akkumulátoros üzem és a hosszú, 3 méteres tápkábel használata is. Az integrált Magic Blade vágófej 46 milliméter széles és lehetővé teszi a vágási hossz beállítását 0,7 mm-től 3 mm-ig. Ezt könnyen bővíthetjük további fésűkkel akár 12 mm hosszig. Hogy profi hajvágó gépről van szó, további bizonyíték a könnyített kivitel, vagy a töltés befejeztét jelző hangjelzés.

Profi hajvágó gép, állandó motorsebesség-szabályozás, kiváló teljesítmény
Magasabb beszerzési ár

Milyen hajvágógép vegyek? (vásárlási útmutató)

A piacon a legkelendőbb hajvágók a következő márkáké: Philips, Braun, Rowenta, Remington, Silvercrest (Lidl). Népszerű és professzionális hajvágók továbbá a Wahl, Moser, Oster és Babyliss.

Hogyan válasszunk hajvágót

A hajvágó nem csak a frizura kívánt hosszúságúra történő igazítására szolgál. Használható szakáll, bajusz és pajesz igazítására is. Különböző fejekkel képes megbirkózni a fül- és orrszőrzettel is. Ebből adódóan a különböző klasszikus és speciális fejek típusa és száma, amit tartozékként kínál, különösen fontos.

Tápellátás módja

Három kategóriába sorolható. A legegyszerűbb hajvágó csak hálózati árammal működik. Így állandóan csatlakoztatva kell lennie a konnektorhoz, és a kábel mozgatásával kell számolni. A második megoldás az akkumulátoros üzem. Töltés után vezeték nélkül használható, ami kétségkívül jobb a kezelhetőség szempontjából, de kockázatot jelent, ha az akkumulátor lemerül. A leguniverzálisabb opció az, ha a hajvágó hálózati árammal és akkumulátorral is működtethető. Ezt a kombinációt a legtöbb fejlettebb modell kínálja.

Az akkumulátoros változat esetében az egyszerűbb típusok Ni-MH akkumulátort, míg a modern Li-Ion akkumulátort használnak. Az akkumulátor típusa nagy hatással van a töltési időre – a legjobbaknál körülbelül 1 óra, a rosszabbaknál akár 8 óra is lehet. Továbbá figyelembe kell venni az üzemidőt, amely 50 – 120 perc között változhat.

A pengék anyaga

Általában az anyag kéz a kézben jár a hajvágó kidolgozottságával. Az egyszerűbb haj- és szakállvágók acél pengéket használnak, amelyek a legolcsóbbak, de gyorsabban tompulhatnak. Manapság a titán pengék a szokásosak. Hosszú ideig bírják, és moshatóak. Egyedülállóak lehetnek a kerámia pengék, amelyek nem annyira gyakoriak a piacon. A kerámia pengék előnye a pengék élességének minősége, azonban hátrányuk a törékenység és hogy nem moshatóak.

A vágási magasság beállítása

A használat konkrét igényei és a kívánt hajhossz alapján kell figyelembe venni a tartományt. A vágási magasság beállítható mechanikusan, elektronikusan vagy különféle fejek használatával. Minden ismét a hajvágó általános kidolgozottságától függ. Manapság nem probléma a tartomány a tized milliméterektől néhány centiméterig.

További tulajdonságok

A hajvágó különféle továbbfejlesztett funkciókkal is rendelkezhet. Néhány modell rendelkezik állófunkcióval, amely megakadályozza a lehetséges szennyeződések keletkezését. Ami a karbantartást illeti, vannak olyan változatok, amelyeket nem kell olajozni, de vannak eltávolítható pengékkel rendelkező változatok, vagy teljesen mosható lehetőségek is. A további funkciók közé tartozik a vezeték nélküli töltés dokkoló állomáson keresztül. A fejlettebb típusok rendelkeznek kijelzővel is, amely megjeleníti a vágási beállításokat, vagy akár érintőképernyős vezérléssel is.

4.5/5 - (11 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz