Háztartás,

Bojlerek

Bojler egy olyan berendezés, amely elsősorban háztartásokban használatos, ott szolgál a használati víz melegítésére. A víz nem csak melegszik egy adott hőmérsékletre, de tárolódik is, ami megkülönbözteti a átfolyós vízmelegítőtől. Két típusban különböztethető meg, ahol a nyomás alatt álló bojler térfogatilag nagyobb és a nyomásnak köszönhetően hatékonyabb, tekintettel a víz távolabbi szállítására. A nyomás nélküli bojler különleges vízcsapra csatlakozik a csővezeték nyomásának felhasználásával, és kevésbé térfogatos, tipikusan literes egységekben.


A tárolós vízmelegítővel szemben az előny, hogy a meleg víz azonnal rendelkezésre áll. A bojler nem csak háztartásokban használható, hanem számos más helyen is, ahol a meleg víz nem központilag osztályozott. A már említett felhasználási típusokon túl további osztályozások vannak az elektromos bojlerre, illetve a kombinált bojlerre, amely képes a vizet más módon is felmelegíteni, például gázzal. Egy külön kategóriát képeznek az akkumulációs bojlerek. Ezek nem melegítik a vizet maguktól, hanem gyűjtik a felesleges hőt egy bizonyos forrásból, például egy hőszivattyúból.

Figyelembe kell vennie nem csak a bojler térfogatát a háztartásban élő személyek számának figyelembevételével, annak elhelyezését (fekvő, álló), méretét, teljesítményét, hanem specifikus tulajdonságait is. Például a melegítés módja, az indikátorok jelenléte és a biztonsági szelep (visszacsapó szelep), esetleg további funkciók.

Legjobb bojlerek – TOP 10

Az alábbi táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 10 legjobb bojler válogatása található.

MegjelenéseTermékTípusTelepítési helyŰrtartalom 
Ariston Velis Evo 100 vélemény és tesztAriston Velis Evo 100ElektromosFüggőleges, vízszintes80 l
Ariston Lydos Hybrid Wi-Fi 80 vélemény és tesztAriston Lydos Hybrid Wi-Fi 80KombináltFüggőleges80 l
HAJDU AQ120 ECO 120L vélemény és tesztHAJDU AQ120 ECO 120LElektromosFüggőleges120 l
Ariston Andris LUX 6 UR vélemény és tesztAriston Andris LUX 6 URElektromosFüggőleges6 l
Dražice OKC 125 vélemény és tesztDražice OKC 125KombináltFüggőleges120 l
Stiebel Eltron SHU 5 SLi vélemény és tesztStiebel Eltron SHU 5 SLiElektromosFüggőleges5 l
Mora EOM 120 PKT vélemény és tesztMora EOM 120 PKTElektromosFüggőleges120 l
Dražice TO 5 UP vélemény és tesztDražice TO 5 UPElektromosFüggőleges5 l
Dražice OKCE 100 vélemény és tesztDražice OKCE 100ElektromosFüggőleges100 l
Mora EOM 50 PK vélemény és tesztMora EOM 50 PKElektromosFüggőleges50 l

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Ariston Velis Evo 100Ariston Lydos Hybrid Wi-Fi 80HAJDU AQ120 ECO 120LAriston Andris LUX 6 URDražice OKC 125Stiebel Eltron SHU 5 SLiMora EOM 120 PKTDražice TO 5 UPDražice OKCE 100Mora EOM 50 PK
Hőmérséklet jelzőIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgen
Teljesítmény1 500 W1 400 W1 800 W1 500 W2 000 W2 000 W2 000 W2 000 W2 000 W2 000 W
Tömeg30 kg37,5 kg32,4 kg5,1 kg58 kg5,3 kg35 kg7 kg42 kg21 kg
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Ariston Velis Evo 100

Ariston Velis Evo 100 vélemény és teszt

Villanybojler Ariston Velis Evo 100 méltán az egyik legkelendőbb elektromos bojler a piacon. Számos előnye miatt népszerű a fogyasztók körében, és az első helyen az gazdaságos, takarékos üzemelés áll. Az ECO EVO funkcióval van felszerelve, amely megjegyzi a forróvíz-fogyasztását, és ennek megfelelően akár 14%-kal csökkenti az elektromos energia felhasználását.

További újítás a kettős tartályos kialakítás, amely szintén hozzájárul a megtakarításhoz. Képes akár 80 liter vizet felfűteni, miközben kellemesen kompakt méreteket őriz. Különösen jó az alacsony, 27 centiméteres mélysége, ami miatt nagyon kevés helyet foglal, ezért gyakran helyezik el például szekrényekben.

A fogyasztók a véleményekben problémamentes, funkcionális és elegáns készülékként írják le, így tökéletesen illik a modern külső terekbe is. További nagy előnye, hogy függőlegesen és vízszintesen is telepíthető. Ez a lehetőség nem túl gyakori az elektromos vízmelegítőknél, ezért különösen nagy előnyt jelent e modell esetében.

Modern és elegáns lapos kivitel, függőleges és vízszintes telepítés, gazdaságos kettős tartály
Falitartó nélkül szállítva

Ariston Lydos Hybrid Wi-Fi 80

Ariston Lydos Hybrid Wi-Fi 80 vélemény és teszt

Okos elektromos bojler Ariston Lydos Hybrid Wi-Fi 80 az egyik kevés elektromos vízmelegítő, amely büszkélkedhet az A energiahatékonysági osztállyal. A B kategóriájú bojlerekhez képest akár 50%-kal takarékosabb, amit a hőszivattyús kombinált fűtési technológiának köszönhet. A vizet hagyományos elektromos fűtőelemmel és egy takarékos hőszivattyúval képes melegíteni.

A hőszivattyús gazdaságos és környezetbarát üzemmódban az elektromosság fogyasztása jelentősen alacsonyabb, bár a vízmelegítés hosszabb ideig tart. A fogyasztók tapasztalatai szerint ebben az üzemmódban a kazán enyhe zajt bocsát ki, és egyéb jellemzőkkel is rendelkezik. Mivel a hőszivattyú melegíti a vizet, egy másodlagos hűtési hatás is fellép a kazán elhelyezésének helyén, ami nyári napokon praktikus lehet. Emellett csökkenti a helyiség páratartalmát, ami különösen a fürdőszobákban előnyös.

Ha teljesen csendes vagy gyors vízmelegítést igényel, bármikor átválthat a hagyományos módszerre. Rendelkezésre áll egy áttekinthető vezérlőpanel kijelzővel, de különösen sokkal kellemesebb a vezérlés egy okostelefonon keresztül. Az Android és iOS rendszerekhez elérhető az Aqua Ariston NET alkalmazás, amellyel bárhol képes irányítani a kazánt.

A legtakarékosabb elektromos vízmelegítő A osztályban, hőszivattyú, távoli vezérlés Wi-Fi-n keresztül
A hőszivattyú új tulajdonságai

HAJDU AQ120 ECO 120L

HAJDU AQ120 ECO 120L vélemény és teszt

Elektromos bojler HAJDU AQ120 ECO 120L sok fogyasztó számára népszerű elektromos vízmelegítő, mert magyar gyártmány. Ennek köszönhetően a szerviz teljesen problémamentes, beleértve a hosszú éveken át biztosított alkatrészellátást is. Mivel sok háztartásban van ilyen típusú bojler telepítve, könnyű az régit újra az eredeti helyre telepíteni.

Szintén vonzó az alacsony beszerzési ára miatt, mivel nincsenek fejlett funkciói vagy technológiái. Ennek köszönhetően működése egyszerű és problémamentes, bár kevésbé takarékos, mint manapság lehetne. Pontosan az elektromos energia magasabb fogyasztása a hátránya ennek a modellnek, nem véletlenül tartozik az C energiaosztályba.

A vizet 65 Celsius-fokra melegítve 24 óra alatt 1,6 kWh elektromos energiát fogyaszt. Elegendő nagy, 120 literes tartállyal rendelkezik, és csak függőleges helyzetben, a falra szerelve telepíthető. A fűtőberendezés teljesítménye 1800 W, üres kazán tömege pedig 32 kilogramm.

Magyar termék szerviz- és alkatrészellátás biztosításával, alacsony beszerzési ár
Rosszabb energiaosztály C

Ariston Andris LUX 6 UR

Ariston Andris LUX 6 UR vélemény és teszt

Kicsi villanybojler Ariston Andris LUX 6 UR általában egyetlen felhasználási pontra van tervezve, méretének köszönhetően ideális például a mosogató alá helyezett bojlerként. Használható mosdókagylóhoz vagy akár zuhanyhoz is, bár a 6 liter meleg víz egyesek számára elegendőtlen lehet.

Elektrikus bojler ismert gyártótól, amelynek megbízhatósága és minősége pozitívumot jelent. A felhasználók véleménye szerint különösen csendes működésű, gyorsan melegíti a vizet és könnyen kezelhető, ahol a víz hőmérséklete egy áttekinthető forgókapcsolóval állítható be.

Bár általában a mosogató alatti szekrényben helyezik el, látható helyen sem rontja az összképet - a design és a kivitelezés nagyon szép. A vízkimenet a bojler felső részén található, a belső tartály környezetbarát poliuretán szigeteléssel rendelkezik, és az ohřívač maga B energiaosztályba tartozik. Néhány fogyasztó tapasztalata alapján sajnos gyakran szükséges további biztonsági szelep vásárlása, amely a lecsapódott vizet vezeti el.

Csendes, gyors és kicsi villanybojler, könnyű hőmérséklet-beállítás, ideális a mosogató alá
Általában szükséges megvásárolni egy biztonsági szelepet

Dražice OKC 125

Dražice OKC 125 vélemény és teszt

Kombinált bojler Dražice OKC 125 tárolós vízmelegítő, amely 120 literes nagyszerű térfogattal rendelkezik. Csatlakoztatható gáz- vagy szilárd tüzelésű fűtéshez, valamint elektromos hálózathoz, hagyományos elektromos fűtést használva.

Fehér színű és hagyományos falra szerelésre tervezték. Szerkezete emailezett acél tartályt és beépített hőcserélőt használ. Nem hiányzik belőle a 42 mm vastagságú poliuretán hab, amely csökkenti a hőveszteséget. Csatlakoztatható akár 110 Celsius fokos és 1 MPa nyomású forrásokhoz is.

A fűtést a 5-től 74 Celsius fokig terjedő hőmérséklet-tartományban lehet beállítani. A gyártó összesen 5 év garanciát kínál, amely megerősíti a termék minőségét. A bojler magassága 104,6 cm, átmérője 52,4 cm. A felmelegedési idő 10-ről 60 fokra körülbelül 28 perc.

5 év garancia, nagy térfogat, kombinált
A csomagolás nem tartalmazza a tömítéseket

Stiebel Eltron SHU 5 SLi

Stiebel Eltron SHU 5 SLi vélemény és teszt

Elektromos bojler Stiebel Eltron SHU 5 SLi a piacon elérhető kisebb megoldások közé tartozik. Ez 5 literes térfogatával bizonyítható. Kifejezetten a mosdókagyló alá történő telepítésre tervezték. Egyszerű fehér műanyag burkolattal és könnyen állítható vezérléssel rendelkezik. A tartály belsejében rézből készült tartály található.

A modell teljesítménye 2 000 W. Az irányításon kívül rendelkezik hőmérséklet-jelzővel is, amely megmutatja a tartályban lévő víz aktuális hőmérsékletét. Kizárólag függőleges, azaz vertikális telepítésre alkalmas. Méretei rendkívül kompaktak: 26,3 x 42 x 53 centiméter. Alacsony a súlya is, mindössze 5,3 kilogramm.

Fagyvédelmi rendszerrel rendelkezik, valamint egy maximális hőmérséklet beállítási rendszerrel, amely 45, 55, vagy akár 65 Celsius fokra állítható. A könnyű kezelést a termostat biztosítja, amely lehetővé teszi a víz hőmérsékletének 35-től 85 Celsius fokig történő beállítását.

Hőmérséklet-beállítás, biztonsági funkciók, a mosdókagyló alá
Biztonsági szelep külön vásárolható

Mora EOM 120 PKT

Mora EOM 120 PKT vélemény és teszt

Villanybojler Mora EOM 120 PKT nagy térfogatot kínál, ami 120 liter. Jó minőségű szigeteléssel is rendelkezik, ami jelentősen csökkenti a hőveszteségeket. Természetesen lehetőség van több fogyasztási hely egyidejű csatlakoztatására is. A tartály különleges zománccal készült, ami nagyon jól ellenáll a korróziónak. Erre 4 év garancia van.

A bojler ellenálló és biztonságos magnézium anódot használ, amely nem bocsát ki káros anyagokat. A konstrukció része egy elektrikus merülő fűtőszivattyú, amely 6 – 9 bar üzemi nyomáson működik. A fűtési hőmérséklet akár 65 Celsius fokra is beállítható, gazdaságos funkcióval a fűtés 55 fokra is lehetséges.

Nem hiányozhatnak a biztonsági funkciók sem, mint például a fagyvédelem, amely 10 Celsius fokos hőmérsékleten működik. A bojler függőleges telepítésre van tervezve, és hagyományos elektromos fűtést használ, G ½ hálózati csatlakozással. A tartályra a gyártó 4 év garanciát ad.

Nagy térfogat, hőmérséklet akár 85 fok, biztonsági funkciók
Csak elektromos fűtés

Dražice TO 5 UP

Dražice TO 5 UP vélemény és teszt

Villanybojler Dražice TO 5 UP kompakt megoldás kisebb térfogattal, ami 5 liter. Ez tehát egy olyan változat, amely a mosogató alá és a mosdóba, vagy nyaralók fürdőszobájába való. Ennek ellenére meggyőző, hogy a nyomásos rendszeren belül több fogyasztási helyet is csatlakoztathat.

Függőleges telepítésre van tervezve, és a teljesítménye 2 000 W. Ennek köszönhetően a vízmelegítés viszonylag gyors. Ez körülbelül 9 percet vesz igénybe, ha 10 fokról 60 fokra melegítjük a vizet. A bojler magassága 400, szélessége 260 és mélysége 265 milliméter. A súlya csak 7 kilogramm.

A poliuretán hab szigetelése jelentősen csökkenti a hőveszteséget. Ezenkívül a tartály minősége is figyelemre méltó, amelyre 4 év garancia van. A hab biztonsági okokból nem tartalmaz freont. Az elektromos bojler csatlakoztatása egyszerű – ½ colos menettel.

Gyors fűtési idő, több fogyasztási hely, kompakt méretek
A biztonsági szelep jobb külön megvásárolni

Dražice OKCE 100

Dražice OKCE 100 vélemény és teszt

Dražice OKCE 100 elektromos bojler, függőleges fali felszerelésre tervezve. Kiemelkedően nagy térfogatú, ami 100 liter. A teljesítménye jó, 2 200 W, ami gyors vízmelegítést biztosít. Ezt a kiváló minőségű kerámia fűtőelem végzi. Nem hiányzik a gyakorlati és biztonsági hőbiztosíték sem.

Telepítése lehetővé teszi az úgynevezett éjszakai áram használatát is, ezzel energiát takarít meg. A tartály víznyomása 0,6 MPa. Az említett teljesítmény miatt beszélhetünk viszonylag gyors melegítésről. Ez körülbelül 2,6 órát vesz igénybe 10 fokról 60 fokra.

Természetesen lehetséges a hőmérséklet folyamatos beállítása. Ez már 5 fokon kezdődhet. A melegített víz maximális hőmérséklete akár 74 fok is lehet. A bojler teljes súlya 39 kilogramm, méretei pedig 902 milliméter magasság és 524 milliméter átmérő.

Nagy teljesítmény, hőmérséklet beállítás
Nagyobb súly

Mora EOM 50 PK

Mora EOM 50 PK vélemény és teszt

Elektromos bojler Mora EOM 50 PK összes térfogata 50 liter. Előnye, hogy a meleg vizet rögtön több fogyasztási helyre is képes szállítani. A jó fűtési időt a 2 000 W teljesítmény biztosítja. Egy másik előny a kellően nagy üzemi nyomás, amely 6 és 9 bar között mozog.

Részét képezi egy bimetál hőmérő, amely időben figyelmeztet a megfelelő fűtési hőmérsékletről. A szerkezet speciális zománcot és magnézium anódot is használ, ami magas minőséget és hosszú élettartamot jelent. A modell függőleges telepítésre van tervezve.

A gyári beállítások lehetőséget adnak a gazdaságos fűtésre, ami 55 fokos hőmérsékletre van beállítva. Természetesen lehetséges a hőmérséklet megfelelő beállítása széles tartományban. A modell súlya összesen 21 kilogramm.

Gazdaságos beállítás, több fogyasztási hely, fűtési idő
Nem találtuk

Milyen bojlert vegyek? (vásárlási útmutató)

A bojler ellentétben az átfolyós vízmelegítőkkel nem csak melegíti a vizet, hanem képes azt melegen is tartani. Kiválasztásakor elsősorban tisztázni kell, milyen felhasználásra szánják a háztartásban, és ennek megfelelően kell kiválasztani a teljes űrtartalmát. A legkisebb tárolós vízmelegítők űrtartalma körülbelül 5 liter lehet. Azonban vannak olyan megoldások is, amelyek akár 150 literesek is lehetnek. A mai standard modellek űrtartalma a háztartásokban 80 és 120 liter között mozog.

A típus és a melegítés módja

A második választási szempont a helyes típus kiválasztása. Ma a bojler két fő változatban létezik, amelyek abban különböznek, hogyan melegítenek vizet.

Elektromos bojler

Az első és ma az egyik leggyakrabban használt lehetőség az elektromos bojler. Ahogy a neve is sugallja, ez egy olyan változat, amely az elektromos energiát használja fel a vízmelegítésre. Az elektromos energia melegíti a fűtőelemet, amely ezután melegíti a tartályban lévő vizet. A döntő tényező itt főként a teljesítmény, amely körülbelül 2000 W körül mozog.

Kombinált bojler

A második megoldás a kombinált bojler. Egy változat, amely szintén képes elektromos energiával melegíteni a vizet. Emellett azonban más melegítési lehetőségeket is kínál, mint például a hőcserélő használata. Szintén alkalmas más forróvíz-forrásokhoz való csatlakoztatásra, amelyek képesek tárolni a meleg vizet, és szükség esetén újramelegíteni.

A bojler elhelyezése

A választásnál szerepet játszik az is, hogyan és hol lesz a bojler elhelyezve. A legtöbb modell standard telepítése a falra való függesztés, és ez általában függőleges elhelyezkedésben történik. Más modelleket vízszintes bojlerként jelölnek, és a faltól vízszintesen helyezik el. A kidolgozott bojler változatok változatos elhelyezést kínálnak, mind függőleges, mind vízszintes formában. A piac legkisebb kivitelei például olyan helyekre szántak, mint a mosdó alatti vagy a mosogató alatti telepítés.

Biztonsági funkciók

Ezek is meglehetősen fontosak a helyes bojler kiválasztásában. Az alapvetőnek kell lennie például a biztonsági szelepnek, amit visszacsapó szelepnek is neveznek. További funkciók közé tartozik a túlmelegedés elleni védelem. Télen hasznos lehet a bojler fagy elleni védelme is, ami megakadályozhatja a burkolat károsodását.

Melegítési lehetőségek

Minden piacon lévő bojler esetében beállítható egy konkrét hőmérséklet. Minél nagyobb a tartomány és minél finomabb a beállítás, annál jobb. A minőségi modelleknél a tartomány 10 és 85 Celsius fok között mozoghat. Nem hiányozhat az Eco funkció sem, amely elsősorban a fűtés gazdaságosságáért felelős.

4.4/5 - (27 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz