Kozmetikumok,

Krémek pigmentfoltok ellen

A nap sugarai életet hoznak a földre és nagyon fontosak a saját szervezetünk számára is. Azonban a napfény egyes hatásai a testünkre nem mindig kívánatosak. Ilyen hatások közé tartoznak a pigmentfoltok, amelyek a testen jelennek meg a túlzott napsugárzás hatására.

Hosszú időt a napon töltve aktiválódnak a bőrünkben úgynevezett melanociták. Ezek a sejtek melanint, egy olyan anyagot termelnek a bőrben, ami fontos szerepet játszik a bőrünk pigmentációjában. Azok az emberek, akik szeretnek napozni, egy idő után észrevehetik, hogy csúnya pigmentfoltok jelennek meg a bőrükön (tipikusan az arcukon és kezükön). A pigmentfoltokért nem csak a legközelebbi csillagunk a felelős, hanem más tényezők is, amelyek befolyásolják a melanin termelését.

Első sorban a melanociták hiperaktivitása következik be az öregedés hatására. A bőrön lévő barna foltok miatt a bőr idősebbnek és fáradtabbnak látszik. A pigmentfoltok eltávolítása több módon is megvalósítható. Néha szükséges a kozmetikai lézeres kezelés, máskor elegendő a megfelelő pigmentfolt elleni krém rendszeres használata a pigmentáció enyhítésére.

A megfelelő pigmentfolt elleni krém kiválasztásakor figyelembe kell venni a bőr típusát, valamint ezekben a krémekben található aktív összetevőket, illetve azt, hogy éjszakára vagy inkább nappali védelemként ajánlott-e használni őket.

A legjobb pigmentfolt elleni krémek – TOP 10

Az alábbi táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 10 legjobb pigmentfolt elleni krém található.

MegjelenéseTermékBőr típusAjánlott alkalmazásTérfogata 
Eucerin Anti-Pigment vélemény és tesztEucerin Anti-PigmentMinden típusNappali50 ml
Avène D-Pigment vélemény és tesztAvène D-PigmentSzárazÉjszakai30 ml
RYOR Marine Algae Care vélemény és tesztRYOR Marine Algae CareMinden típus, érettNappali és éjszakai50 ml
Dermacol Whitening vélemény és tesztDermacol WhiteningMinden típusNappali és éjszakai50 ml
Revolution Skincare Granactive Retinoid 2% vélemény és tesztRevolution Skincare Granactive Retinoid 2%Minden típusÉjszakai30 ml
Ducray Melascreen vélemény és tesztDucray MelascreenMinden típusNappali és éjszakai30 ml
Eucerin Anti-Pigment korektor vélemény és tesztEucerin Anti-Pigment korektorMinden típusNappali és éjszakai5 ml
Delia Cosmetics White Fusion C+ vélemény és tesztDelia Cosmetics White Fusion C+Minden típusNappali és éjszakai15 ml
La Roche-Posay Pigmentclar vélemény és tesztLa Roche-Posay PigmentclarMinden típusNappali40 ml
Revolution Skincare 30% AHA + BHA Peeling Solution vélemény és tesztRevolution Skincare 30% AHA + BHA Peeling SolutionNormálÉjszakai30 ml

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Vélemények és tapasztalatok

Eucerin Anti-Pigment

Eucerin Anti-Pigment egy nappali pigmentfoltok elleni krém, amely minden bőrtípusra megfelelő. Ezenkívül, hogy a termék kiegyenlíti a bőrt és világosítja a pigmentfoltokat, megakadályozza az új foltok keletkezését SPF 30 védelmi faktornak köszönhetően. Rendszeres használatával védi a bőrt a napfény káros hatásaitól. Eucerin Anti-Pigment többek között tartalmaz thiamidolt, ami csökkenti a melanin termelését a bőrben, így hatékonyan csökkenti a pigmentfoltokat. A felhasználók kedvelik a krém kellemes konzisztenciáját, könnyű felszívódását és a tényt, hogy nem tömíti el a pórusokat.

Avène D-Pigment

Avène D-Pigment egy éjszakai krém pigmentfoltok ellen, amely kifejezetten száraz és nagyon száraz bőrre van szabva. Színharmóniát és pigmentfoltok világosítását biztosít, egyúttal védelmet nyújt az új kellemetlen foltok kialakulása ellen. A fő aktív összetevők a melanid és a retinaldehid, amelyek csökkentik a bőr színezőanyagának túlzott termelését. A termék tartalmaz pre-tokoferilt is, amely antioxidáns hatású, megszabadítja a bőrt a veszélyes szabad gyököktől. A felhasználók kedvelik az Avène D-Pigment látható eredményeit a rendszeres alkalmazás után és az egyszerű felvitelt.

RYOR Marine Algae Care

RYOR Marine Algae Care egy pigmentfoltok elleni krém, amely nappal és éjjel egyaránt használható. Különösen az öregedő és érett bőr számára ideális, de minden bőrtípushoz univerzálisan megfelel. Nemcsak hogy a termék színharmóniát képes létrehozni a bőrön, hanem segít simítani a finom ráncokat és lifting hatást is biztosít. A RYOR Marine Algae Care rendszeres alkalmazása visszaadja a bőr rugalmasságát. A krém hatékony hatásait annak összetevői biztosítják, amelyek között többek között hialuronsavat, argánvajat és tengeri alga őssejteket találunk. A felhasználók értékelik a krém finom illatát, látható eredményeit és hidratáló hatását.

Dermacol Whitening

Dermacol Whitening egy fehérítő krém pigmentfoltok ellen, amely nappali és éjszakai használatra is alkalmas. A krém aktív összetevői korlátozzák a melanin termelését, így segítenek gyorsítani a bőr fehérítését. Ezenkívül a Dermacol Whitening rendszeres alkalmazása hidratálja és regenerálja a bőrt. A krém jótékony hatásait a magas E-vitamin tartalom biztosítja, amely antioxidáns hatással rendelkezik. Az összetevők között megtalálható a panthenol is, ami megnyugtatja és táplálja a bőrt. A felhasználók a krém nagyon kellemes konzisztenciáját és hypoallergén voltát értékelik.

Revolution Skincare Granactive Retinoid 2%

Revolution Skincare Granactive Retinoid 2% egy bőrtónust korrigáló szérum, amely pigmentfoltok ellen is alkalmas. A bőr színharmóniájának kiegyenlítésén túl segít simítani a finom ráncokat és elősegíti a bőrsejtek természetes megújulását. A Revolution Skincare Granactive Retinoid 2% rendszeres alkalmazásával visszaadja a bőr rugalmasságát és hagyja azt foltmentesen. A terméket vegánok is nyugodtan használhatják, mivel nem tartalmaz állati termékeket és nem volt állatokon tesztelve. A felhasználók elsősorban a gyors hatást, a kellemes konzisztenciát és az egyszerű felvitelt értékelik.

Ducray Melascreen

Ducray Melascreen egy pigmentfoltok elleni szérum, amelyet napközben és éjjel is használhatunk. A szérum fő hatása a bőr színének egyenletességének elősegítése a bőrben lévő melaninra gyakorolt hatásán keresztül. A Ducray Melascreen fő összetevői között található például az azelainsav és a glikolsav. Ezzel szemben nem találhatók benne semmilyen illatanyagok vagy káros parabének. A felhasználók különösen hatékony depigmentáló tulajdonságait és azt a tényt díjazzák, hogy a bőr nem marad zsíros a felvitel után.

Eucerin Anti-Pigment korektor

Eucerin Anti-Pigment helyi korrektor egy emulzió a hiperpigmentált bőr egyenletességének elősegítésére. A meglévő foltoknak ezzel a készítménnyel két hét alatt kellene eltűnniük a rendszeres alkalmazás során, és az Anti-Pigment korrektor egyben megakadályozza az új pigmentáció kialakulását. Az emulzió állaga gél és nem zsírosít. Az összetevők között található a bőrben lévő melanin termelését közvetlenül befolyásoló thiamidol. A felhasználók különösen a termék könnyű alkalmazhatóságát és magas hatékonyságát értékelik.

Delia Cosmetics White Fusion C+

Delia Cosmetics White Fusion C+ egy pigmentfoltok elleni világosító BB krém, amely minden bőrtípusra alkalmas. A bőr e BB krém rendszeres alkalmazásával világosabbá, hidratáltabbá és kellemetlen pigmentfoltoktól mentes lesz. A Delia Cosmetics White Fusion C+ simítja a finom ráncokat és lifting hatású. A krém nagy előnye az UV-sugárzással szembeni viszonylag magas védelem SPF 30 védőfaktor formájában. A napfénynek való kitettség esetén ezzel a védelemmel nem alakulnak ki új pigmentációs foltok. A felhasználók szerint a krém nagyon kellemesen kenhető és nem tömíti el a pórusokat.

La Roche-Posay Pigmentclar

La Roche-Posay Pigmentclar egy nappali pigmentfoltok elleni krém, amely minden bőrtípusra alkalmas. Ennek a krémnek a használata kiegyenlíti a bőr tónusát, felderíti a már meglévő pigmentfoltokat és megakadályozza az újak kialakulását. A La Roche-Posay Pigmentclar alkalmazása UV-sugárzással szembeni védelmet nyújt a bőrnek (SPF 30). Ezenkívül a krém segít a bőrt tisztítani. Az összetevők között megtalálható az E-vitamin, a C-vitamin és az antioxidáns ferulasav. A felhasználói vélemények különösen a kellemes konzisztenciát és illatot díjazzák.

Revolution Skincare 30% AHA + BHA Peeling Solution

Revolution Skincare 30% AHA + BHA Peeling Solution egy otthoni használatra szánt kémiai peeling. A kémiai peeling mélyen tisztítja a bőrt, eltávolítja az elhalt sejteket és megszabadítja a levegőben lévő szennyeződésektől. A Revolution Skincare 30% AHA + BHA Peeling Solution rendszeres használata felfrissíti a bőrt és megszünteti a kellemetlen pigmentációs foltokat. Ez a termék alkalmas vegánok számára is, mivel nem tartalmaz állati összetevőket és nem állatkísérletekkel tesztelték. A felhasználói vélemények kiemelik e peeling pórusokat tisztító hatását és a bőr simaságát eredményező hatását.

Milyen pigmentfolt elleni krém vegyek? (vásárlási útmutató)

A megfelelő pigmentfolt elleni krém kiválasztásakor figyelembe kell vennie bőre állapotát a pigmentáción kívül, és meg kell próbálnia kideríteni, mi áll a hiperpigmentáció hátterében. A pigmentfoltok elleni készítményekben található különböző hatóanyagok különböző problémákra összpontosítanak, amelyeket a pigmentfoltok az arcon, a kezeken és más helyeken okoznak. A bőrön lévő foltok sosem tűnnek el egyik napról a másikra, és ha a krém alkalmazása nem segít, szakértői ellátást kell keresni.

A pigmentfoltok okai

A barna foltok a bőrön nem néznek ki jól, és sok tényező eredménye lehetnek. A leggyakoribb a túlzott napfénynek való kitettség, különösen ha nem védjük megfelelően a bőrt. Az egész napos napozás során SPF védelmi faktorú termékeket kell használnunk. A pigmentációt azonban hormonális egyensúlyhiány is befolyásolhatja, különösen azokban az időszakokban, amikor a hormonális összetétel a testben hirtelen megváltozik. Az arcon vagy a kezeken lévő pigmentfoltok ezért például terhesség alatt vagy hormonális fogamzásgátlók szedésekor jelentkeznek.
A hiperpigmentációban nagy szerepet játszik az életkor is. Ezért az idővel kialakuló foltokat néha öregedési foltoknak is nevezik. A menopauza során bekövetkező hormonális változásokkal együtt általában csökken a bőrben lévő melanociták száma is, amelyek így bizonyos helyeken koncentrálódnak, és ezeket a foltokat hozzák létre. A nem kívánt pigmentáció kialakulásáért néhány gyógyszer vagy sérülések következményei is felelősek lehetnek. A hiperpigmentáció okának megállapítása után (lehetőleg szakértői konzultációt követően) eldöntheti, hogy a pigmentfoltok eltávolításához elegendő lesz-e egy fehérítő pigmentfolt elleni krém, vagy szükség lehet valami drasztikusabb megoldásra.

Aktív hatóanyagok

Az arcra való pigmentfolt elleni krémekben számos aktív hatóanyag található, különböző hatásokkal. Nagyon népszerű például az A-vitamin származéka, a retinol. Ez a hatóanyag hatékony az öregedés egyéb jelei ellen és az akné ellen is. A vitaminok közül a C-vitamin is fontos, amely antioxidáns hatású és lehetővé teszi a bőrnek, hogy hatékonyabban védekezzen a környezeti negatív hatásokkal szemben (legyen szó UV sugárzásról vagy a levegő szennyezettségéről). Azok a hatóanyagok, amelyek közvetlenül befolyásolják a melanin termelését, szintén nem hiányozhatnak ezekből a krémekből. Ilyen például az arbutin vagy a melatonin.

Bőrtípus és alkalmazási idő

Ha nem szeretné károsítani a bőrét, akkor fontolóra kell venni vásárlás előtt, hogy nem minden terméket lehet alkalmazni minden bőrtípusra. Különösen azoknak az embereknek, akiknek száraz és érzékeny bőrük van, nem szabad kockáztatniuk, és mindig olyan terméket kell választaniuk, amely pontosan megfelel a bőrtípusuknak. A hatás maximalizálása érdekében mindig ügyeljen arra, hogy mikor alkalmas a pigmentfoltok elleni krém alkalmazása. A nappali krémek összetételükben különböznek az éjszakai krémektől. Néhány terméket bármikor használhat.

Hogyan szabaduljunk meg a pigmentfoltoktól?

Amikor az arcra (vagy a kezére) alkalmazott pigmentfolt elleni krém nem képes megszüntetni a hiperpigmentációt, ne keseredjen el. Még mindig találhat olyan megoldást, amely tartósan megszünteti az arcfoltokat. Ide tartoznak többek között:

Vegyi hámlasztás

A vegyi hámlasztás során gyümölcssavakat alkalmaznak, amelyek segítenek eltávolítani a bőr elhalt sejtjeit, és így megszabadulni a pigmentfoltoktól. Ez viszonylag költséghatékony megoldás, de a foltok teljes eltűnéséhez többször kell elvégezni a kezelést.

IPL (intenzív pulzáló fény)

Az intenzív pulzáló fény alkalmazása megváltoztatja a pigment eloszlását, és a beavatkozást követő néhány napon belül maguktól lehullnak a pigmentált bőrrészecskék.

Lézer

A lézersugarak képesek mélyen behatolni a bőrbe, és alkalmazásuk segít a bőr regenerálásában és megszabadulni az elhalt sejtektől. Ez egy költségesebb megoldás.

3.9/5 - (61 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz