Műhely,

Láncfűrészek

Nélkülözhetetlen eszköz bármilyen faipari munkához a kézi, illetve motoros láncfűrész, legyen szó erdőről, faragásról, ágakról vagy egyszerűen hosszú faanyagok rövidítéséről. A hobbi, farm és professzionális motoros láncfűrészek a jellemzőik, áruk és teljesítményi paramétereik alapján különböznek egymástól.

Elektromos, akkus vagy benzines láncfűrész?

A fő megkülönböztetés a meghajtás típusa szerint történik. A piacon lévő benzinmotoros láncfűrész szinte bárhol használható. Csak indítsa el és kezdje a munkát. Ez gyakoribb és gyakran igényesebb felhasználásra alkalmas.
A másik megoldás az elektromos láncfűrész, amely energiaforrás nélkül nem működik. Inkább a hobbi szerszámok kategóriájába tartozik. Számolni kell a kábel kezelésével, de cserébe vonzó az alacsony ára.

A legjobb motoros láncfűrészek – TOP 6

A táblázat a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 6 legjobb motoros láncfűrészt tartalmazza.

MegjelenéseTermékTípusTeljesítményVágáshossz 
Stihl MS 211 vélemény és tesztStihl MS 211Benzines1700 W35 cm
HECHT 50 vélemény és tesztHECHT 50Benzines2100 W40 cm
Husqvarna 555 vélemény és tesztHusqvarna 555Benzines3100 W60 cm
Narex EPR 40-23 vélemény és tesztNarex EPR 40-23Elektromos2300 W40 cm
Makita UC4051AX1 vélemény és tesztMakita UC4051AX1Elektromos2000 W40 cm
Parkside PKSA 20-Li B2 vélemény és tesztParkside PKSA 20-Li B2Akkus--

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Stihl MS 211HECHT 50Husqvarna 555Narex EPR 40-23Makita UC4051AX1Parkside PKSA 20-Li B2
Tömeg4,3 kg4,9 kg5,6 kg4,5 kg5,6 kg4 kg
Fűrészlánc osztása3/8"0.325"0.325"3/8"3/8"-
Láncsebesség-20,8 m/s21,3 m/s13 m/s14,5 m/s6,5 m/s
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Stihl MS 211

Stihl MS 211 vélemény és teszt

Benzines láncfűrész Stihl MS 211 viszonylag kisebb méretű, amit a 35 cm hosszú vezetőlemez és a viszonylag kisebb, 1700 W teljesítmény is tükröz. Ennek köszönhetően azonban kellemesen kompakt és különösen alacsony tömegű, mindössze 4,3 kg. A fejlett rezgéscsillapító rendszerrel együtt ideális hosszan tartó munkához, anélkül, hogy a kezek elfáradnának.

30 cm átmérőjű fa vágására, kerti növények ritkítására vagy faépítési munkálatokra ajánlott, ezért farmmotoros láncfűrésznek is tekinthető. A felhasználói vélemények és értékelések nagyon pozitívak, különösen kiemelik a kiváló minőségét és az előnyös jótállási szolgáltatást, beleértve a pótalkatrészek kiváló elérhetőségét.

A Stihl benzines motoros láncfűrészei magasabb beszerzési árúak, de cserébe megfelelő terméket kap. Ebben az esetben érdemes kiemelni az economikus STIHL 2-MIX motort, ami akár 20% üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé, a hosszú távú légszűrő rendszert vagy az egykaros vezérlést és továbbiakat.

Magas minőségű kis láncfűrész, takarékos motor, fejlett rezgéscsillapító rendszer
Kisebb teljesítmény, 1700 W

HECHT 50

HECHT 50 vélemény és teszt

A HECHT 50 benzines motoros láncfűrész a felhasználói tapasztalatok és értékelések szerint kiváló ár-érték arányú. Néhányan a professzionális motoros láncfűrészekkel összehasonlítva csak apró kozmetikai hibákat említenek, egyébként megállapítják, hogy hasonlóan teljesítményes lehet. A motor 50 ccm-es, 2,9 LE, illetve 2100 W teljesítménnyel.

A motor felett átlagos teljesítmény lehetővé teszi a hosszú, 40 cm-es vezetőlemez használatát, amin 66 tagú lánc található, amelynek sebessége akár 20,8 méter másodpercenként. Ennek köszönhetően könnyedén megbirkózik a nagyobb átmérőjű keményfával is.

A biztonsági funkciók szabványosak, ahogy az ilyen teljesítményű fűrészeknél lennie kellene, így a láncfék és a szilárd fogaskerék tartó. A gondos tervezésnek köszönhetően a szűrőhöz és a gyújtógyertyához szerszám használata nélkül lehet hozzáférni, nagy levegőszűrőt tartalmaz, ami megkönnyíti a tisztítást, és az optimálisan formált markolatok is előnyösek, amelyek rezgéscsillapító rendszerrel rendelkeznek.

Benzines láncfűrész kiváló ár-érték aránnyal, hosszú vezetőlemez, jó teljesítmény
Nincs jelentős

Husqvarna 555

Husqvarna 555 vélemény és teszt

A Husqvarna 555 benzines láncfűrész alkalmas az erdőben végzett nehéz munkákra és a professzionális motoros láncfűrészek közé sorolható. A belsőégésű motor miatt bárhol használható hosszabb időn keresztül is, mivel a benzin tartálya 0,65 literes, ezt egészíti ki egy 0,33 literes olajtartály. Ezek olyan értékek, amelyeknél nem kell aggódni a folyamatos utántöltés miatt.

A motorizáció is figyelemre méltó. A használt motor 59,8 cm3-es, ami nagyszerű érték, lehetővé téve, hogy a fűrészből 3,1 kW teljesítményt lehessen kinyerni. Ez egyértelműen alátámasztja a használati célját. A konkurenciával összehasonlítva hosszabb vezetőlemezt kínál, ami pontosan 38 centiméteres. Könnyedén megbirkózik a nagyobb fákkal is.

Az X-Torq motorizáció alacsony kibocsátást és az automata üzemmódokat kínál, amelyek segítenek üzemanyagot megtakarítani. A fűrész súlya 5,6 kilogramm, ami az adott paraméterekhez képest elfogadható és nem nehezíti a munkát.

Teljesítmény 3,1 kW, elegendően hosszú vezetőlemez, X-Torq motor
Súly közel 6 kg

Narex EPR 40-23

Narex EPR 40-23 vélemény és teszt

Elektromos láncfűrész Narex EPR 40-23 sok fogyasztói vélemény szerint nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkezik, viszonylag olcsó, és a 2300 W-os motor teljesítményével elegendő erővel bír a nagy fa darabok, beleértve a keményfát is, vágásához. Jelentős előnye a minimális karbantartási igény és a felhasználóbarát kialakítás.

A gyártó által megadott teljes súlya 4,5 kg, ami elfogadható súly a nők számára is, amit a vélemények is megerősítenek. Átlátható olajszintjelzővel rendelkezik az olajszint ellenőrzéséhez az olajtartályban, van indulási áramkorlátozása és automatikus láncolajozása, amelynek azonban hiányzik bármilyen szabályozási rendszer.

A felszereltség magától értetődően tartalmazza a láncbiztonsági féket és a leállási féket. Értékelendő a teljesen szerszám nélküli lánc csere is, amit egy nagy narancssárga forgó elem tesz lehetővé a fűrész testén. A vezetőlemez 40 cm hosszú, a lánc sebessége pedig akár 13 m/s a motor 7000 fordulat/perc fordulatszámánál. Tartozéka természetesen egy minőségi lánc, vezetőlemez és láncvédő.

Olcsó elektromos láncfűrész, jó ár/érték arány, Fast Fix lánc csere
Nem lényeges

Makita UC4051AX1

Makita UC4051AX1 vélemény és teszt

Az elektromos meghajtású Makita UC4051AX1 láncfűrész kiváló segítség nem csak a kertben. Előnye a könnyű használat. Ez az áramkorlátozó segítségével elérhető fokozatos indulásnak köszönhető. Tartalmazza a könnyű láncfeszítést bármilyen szerszám nélkül, valamint az automatikus láncolajozást az olajtartályból.

Az adatok sem okoznak csalódást. A fűrész 2 kW teljesítményt és nagyon jó vezetőlemez hosszúságot kínál, ami 40 centiméter. A súlya 5,6 kilogramm. Könnyen kezelhető, részben a gumírozott fogantyú miatt, amely megakadályozza a kicsúszást. Előnye továbbá az ergonomikus kialakítás.

A fűrésszel végzett munka nagyon pontos, főleg a nagy fém támasznak köszönhetően, amely lehetővé teszi a tökéletesen pontos vágást. De a biztonsági funkciók, mint például a természetesen elvárt láncfék, amely megakadályozza a sérülések keletkezését, ha úgynevezett harapás történik, sem hiányoznak.

Könnyű használat, egyszerű karbantartás, 40 cm hosszú vezetőlemez
Alacsonyabb teljesítmény

Parkside PKSA 20-Li B2

Parkside PKSA 20-Li B2 vélemény és teszt

Az akkumulátoros láncfűrész Parkside PKSA 20-Li B2 egy kis méretű, akkumulátorral működtetett láncfűrész, amely a tűzifa vágására, kerti munkákra vagy a fa maradványok megsemmisítésére szolgál. 23 cm átmérőjű rönkök vágására alkalmas, ami 6,5 m/s láncsebességnél jó érték.

Kompakt méretei és különösen alacsony súlya miatt a munkát főleg a nők értékelik. A kábel hiánya miatt nagyon könnyen kezelhető, és minimális karbantartást igényel. Nagyszerű az is, hogy 3 év kiterjesztett garancia vonatkozik rá, ami az akkumulátorra és a töltőre is érvényes. Az AKU és a gyors töltő ráadásul része a fűrésznek, ami ilyen alacsony vételár mellett több mint kiváló.

Ha már rendelkezik bármilyen eszközzel a PARKSIDE X 20 V Team sorozatból, akkor később más akkumulátort is használhat ebből a sorozatból. Természetesen jelen vannak az összes ismert funkció, amelyek más fűrészektől is ismertek, például a szerszám nélküli lánc csere, az automatikus láncolajozás, a visszarúgás elleni fék, Kickback vagy a robosztus lábkampó, amely pontosabb vágást és nagyobb ellenőrzést biztosít a fűrész felett.

Akkus láncfűrész, alacsony beszerzési ár, komplett az AKU-val és töltővel, alacsony súly
Rosszabb elérhetőségű pótlánc

Legkelendőbb láncfűrészek

A piacon a legkelendőbb láncfűrészek a következő márkák termékei: Stihl, Makita, Oleo-Mac, Hecht. Népszerűek a profi Husqvarna, Dolmar és DeWalt fűrészek is, amelyeket biztosan megtalál a láncfűrészek szakértői tesztjeiben.

Milyen láncfűrészt vegyek? (vásárlási útmutató)

A láncfűrész nélkülözhetetlen segítség a fafeldolgozásban. Az első választási szempont mindenképpen a motor típusa. Az első lehetőség az elektromos motor, amelynek működtetéséhez elektromos energiaforrás szükséges. A minőségi modellek teljesítménye 1,7 – 2,3 kW között mozog. A második lehetőség a benzinmotoros láncfűrész. Ezzel, amennyiben van elegendő üzemanyag, szó szerint bárhol lehet dolgozni. A teljesítmények hasonlóan alakulnak, de a profi változatok esetében akár 4 kW-ra is emelkedhetnek.

A vezetőlemez hossza

A láncfűrész kiválasztásánál kulcsfontosságú szempont a vezetőlemez hossza is. Ez határozza meg, hogy milyen átmérőjű fát lehet vele vágni. Általánosan elmondható, hogy egy adott hosszúságú vezetőlemezzel probléma nélkül lehet vágni egy törzset, amelynek átmérője 20 százalékkal nagyobb. A hobbi használatra optimálisnak tekinthető hosszúság 35 centiméter. A kisebbek inkább csak komplikációkat okozhatnak a munka során. Ebben a szegmensben azonban találhatók jobb változatok is, amelyek 40 centiméteres vezetőlemezt kínálnak. A profi megoldásoknál nem probléma akár 50 cm-nél hosszabb vezetőlemez beszerzése sem.

A fűrész súlya

Egy nagyon fontos paraméter, amely befolyásolja, hogy mennyire pontosan, kényelmesen és mennyi ideig lehet a fűrésszel dolgozni. Minél nehezebb a fűrész, annál hamarabb jelentkezik a fáradtság, és szükségessé válik szünetet tartani. A hobbi láncfűrészek súlya 4,5 kilogrammtól kezdődik. Ez nőhet 6-7 kg-ig. A profi megoldásoknál találkozhatunk akár 10 kilogrammos súllyal is. Ez a súly az üres fűrészre vonatkozik. Az olaj és üzemanyag hozzáadásával ez a súly még növekedhet, a benzinmotoros fűrészek esetében.

Hobbi, farm és profi

A fent említett paraméterek általában egy adott szegmenshez tartoznak. Ez három csoportra oszlik. Az első a hobbi, ami a kisebb kertek általános karbantartásával kapcsolatos családi házaknál. A második típus a farmfűrészek. Ez egyfajta félprofesszionális kategória. A harmadik kategória a profi láncfűrészek, amelyek a nehéz munkákhoz készültek az erdőben.

Használat egyszerűsége

Ez is kulcsfontosságú szerepet játszik a választásnál. Fontos például az automatikus láncolajozás, valamint a lánc feszességének vagy cseréjének lehetősége további szerszámok nélkül. A használat egyszerűsége kéz a kézben jár az ergonomikus kialakítással, kényelmes fogantyúval és egyszerű kezelhetőséggel. A benzinmotoros láncfűrészeknek könnyű indítást kell biztosítaniuk. Továbbá a használat egyszerűségéhez hozzájárul az antivibrációs funkciók megléte is, ami kényelmes hosszú távú használatot tesz lehetővé, vagy a biztonsági funkciók – mint például a gyorsan reagáló láncfék.

Ár

A hobbi kategóriához tartozó árak viszonylag alacsonyak, és általában 30 000 Ft-tól 70 000 Ft-ig terjedő összegekről beszélünk. Az összeg nem kellene, hogy meghaladja a 150 000 Ft-ot, mivel ez már olyan összeg, ami a félprofesszionális farmfűrészek körébe esik. Ezek már kielégítik az igényesebb és hosszabb használati igényeket is. A legdrágább megoldások a profi fűrészek, ahol az ár 230 000 Ft-tól indul, és azok beszerzési árai akár 300 000 Ft-ig is emelkedhetnek.

4.5/5 - (18 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz