Outdoor,

Túracipők (túrabakancs)

A túracipők elengedhetetlen részét képezik minden aktívan élő embernek. Míg néhányan csak kirándulásokhoz vagy természetjárásokhoz használják őket, addig mások mindennapi viseletként hordják és teljes mértékben elégedettek velük. A túracipőnek kényelmesnek, biztonságosnak kell lennie, és a séta bennük egyszerűen kellemesnek kell lennie. Míg a mindennapi viselethez inkább a membrán nélküli túracipőket ajánlják, addig a nehéz hegyi terephez a funkcionális membránnal ellátott erős bakancsok a nyilvánvaló választás.

Az outdoor cipők már rég nem csak a fekete, barna vagy legfeljebb bézs színű kérdése. A női túracipők gyakran bátrabban színesek, míg a férfiakéi visszafogott színekben maradnak. A megjelenésen túl, amely azonban kevésbé fontos a választáskor, figyelembe kell venni a tevékenység típusát, a terepet és az azt igénybe vevő terhelést, amelynek a túracipőknek ellen kell állniuk.

Az alacsony szárú kivitel egész évben megfelelő választás lehet kirándulásokhoz vagy az aktív városi élethez. A hegyi cipők többnyire magas szárúak, lehetnek lágyak és így kényelmesek, vagy kemények és ellenállóak a kövekkel és durva tereppel szemben. A felsőrész bőrből vagy textilből és szintetikus anyagokból készül. Minden kivitelnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és más-más terepre, illetve használati módra valók.

A túrabakancsok nem feltétlenül kell, hogy membránnal legyenek felszerelve, különösen, ha csak szép időben tervez kirándulásokat. Ilyenkor a láb a cipőben jobban szellőzik és kevésbé izzad. Azonban, ha nem riad vissza az esőtől vagy a nedves tereptől, akkor a membránnal ellátott cipők a nyilvánvaló választás. Ezek lehetnek vízállóak vagy vízhatlanok, de nem szabad megfeledkezni a megfelelő karbantartásról és a rendszeres impregnálásról.

A legjobb túracipők – TOP 10

A táblázat a 2024-es év 10 legjobb túracipőjének válogatását tartalmazza a tesztek és értékelések alapján.

MegjelenéseTermékMeghatározásaTípusTeteje 
Salomon X ULTRA 3 PRIME GTX vélemény és tesztSalomon X ULTRA 3 PRIME GTXFérfiakAlacsonyTextil, szintetikus
Adidas ANZIT DLX vélemény és tesztAdidas ANZIT DLXFérfiakAlacsonyBőr, szintetikus
Columbia DUNWOOD vélemény és tesztColumbia DUNWOODFérfiakAlacsonyBőr
Crossroad DUST M vélemény és tesztCrossroad DUST MFérfiakMagasBőr, szintetikus
Salomon QUEST 4D 3 GTX vélemény és tesztSalomon QUEST 4D 3 GTXFérfiakMagasBőr, textil
adidas TERREX AX2R GTX W vélemény és tesztadidas TERREX AX2R GTX WNőiAlacsonyHálós szövet
Lafuma Aneto Low LD vélemény és tesztLafuma Aneto Low LDNőiAlacsonyBőr, textil
Salomon X ULTRA 2 GTX W vélemény és tesztSalomon X ULTRA 2 GTX WNőiAlacsonySensifit, textil
Crossroad CYBER W vélemény és tesztCrossroad CYBER WNőiMagasTextil, szintetikus
Merrell OUTMOST MID VENT GTX vélemény és tesztMerrell OUTMOST MID VENT GTXNőiMagasVelúr, háló

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE


TIPP:

Paraméterek összehasonlítása

 Salomon X ULTRA 3 PRIME GTXAdidas ANZIT DLXColumbia DUNWOODCrossroad DUST MSalomon QUEST 4D 3 GTXadidas TERREX AX2R GTX WLafuma Aneto Low LDSalomon X ULTRA 2 GTX WCrossroad CYBER WMerrell OUTMOST MID VENT GTX
MembránIgen, Gore-TexNemNemIgen, HydroguardIgen, Gore-TexIgen, Gore-TexNemIgen, Gore-TexIgen, HydroguardIgen, Gore-Tex
CipőtalpGumiGumi, TraxionGumi, Omni-GripGumiHigh Traction ContagripGumi, TraxionGumi, VibramGumi, ContagripGumiGumi, M-Select GRIP
KözéptalpEVAadiPRENEEVA, TechliteEVAEVA, 4D Advanced ChassisadiPRENEEVAEVA, Advanced ChassisEVAEVA, Air Cushion
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Salomon X ULTRA 3 PRIME GTX

Salomon X ULTRA 3 PRIME GTX vélemény és teszt

Salomon X ULTRA 3 PRIME GTX férfi túracipő népszerűek és nagyon minőségiek, ami a fogyasztók körében való népszerűségükkel bizonyított. Stabilak, kényelmesek és a minőségi gumitalpnak köszönhetően kitűnő tapadást biztosítanak a terepen. Az OrthoLite talpbetét száraz és egészséges környezetet biztosít a lábnak, továbbá jobb rugózást kínál, így a láb nem fárad el hosszabb túrákon sem.

Az alacsony szárú kialakítás kevésbé igényes körülmények közé szánja ezt a cipőt, azonban a Gore-Tex membránnak köszönhetően a nehezebb tereptől sem kell tartani, amely nem engedi a vizet a lábhoz. A Performance Comfort Footwear technológia segít a cipő légzésében, így nem kell aggódni a nedves és izzadt lábak miatt. Kellemes a textil bélés, vagy a hagyományos fűzős rendszer.

A gyorsabb és egyszerűbb felvétel érdekében a gyártó egy hurokot illesztett a sarokra, egy másik jó tulajdonság a bevarrt nyelv, ami segít megakadályozni a víz bejutását a cipőbe. Egy másik kellemes technológia a SensiFit, amelynek célja, hogy tökéletesen körbeölelje és rögzítse a lábat, hogy a sarok ne csússzon ki, vagy lejtőn menet ne üsse a lábujj. A trekking cipő vízálló, 370 gramm a súlya és az EVA anyagból készült középtalp.

Kitűnő ár/érték arány, univerzális cipő Gore-Tex membránnal
Nem található

Adidas ANZIT DLX

Adidas ANZIT DLX vélemény és teszt

Adidas ANZIT DLX férfi túracipő ideális választás az igénytelen felhasználók számára, akik értékelik az univerzális cipőt a hétköznapokra a városba és hétvégén a természetbe kiránduláshoz. Inkább csak szilárd útvonalakra és főleg szép időben való használatra ajánlott, bár a felső részén lévő bőr is meglehetősen jól ellenáll a nedvességnek. Nehéz túrákhoz nem ajánlott a membrán hiánya miatt, ha nedves terepen járna vagy hirtelen eső érné, a cipő gyorsan átnedvesedne.

Amit azonban egyesek hátránynak látnak, az mások számára előny. Ezek a magas szellőzést biztosító alacsony túracipők a membrán hiányának köszönhetően és a bőrnek köszönhetően ellenállnak a mechanikai sérüléseknek. A Traxion talp különösen száraz természeti felületeken biztosít jó tapadást, bár nehezebb körülmények között a cipő a nem kifejezett mintázata miatt nem tart megfelelően.

A középtalpat az adiPRENE anyag alkotja, ami a sarki résznél kitűnő ütéscsillapítást és ütéselnyelést biztosít. A modell az Adidas Performance kollekció része, amely több más minőségi cipőt is tartalmaz. A fűzés hagyományos, zsinórral történik, a felső részen pedig a bőr mellett szintetikus anyagok is megtalálhatók, amelyek inkább a tartósságot szolgálják.

Univerzális túracipő membrán nélkül, minőségi bőr kivitelezés
Talp mintázat nélkül

Columbia DUNWOOD

Columbia DUNWOOD vélemény és teszt

Columbia DUNWOOD túrabakancs rendkívül magas értékeléssel bírnak és népszerűek, nagymértékben univerzálisak. Visszafogott designjuk nem árulja el első látásra, hogy kültéri cipőkről van szó. Ezért viselőik nem félnek őket városi környezetben hordani, munkába járni velük, vagy rossz, tavaszi vagy őszi időjárásban viselni őket. Ahogyan a városban, úgy a terepen is jól funkcionálnak, köszönhetően a minőségi anyagoknak és alkalmazott technológiáknak.

A legfontosabb az Omni-Grip talp vagy talprész, amely különösen ismert magas kényelme miatt még rendkívül gyakori és hosszantartó viselés során is. Emellett a talp kitűnő stabilitást nyújt bármilyen terepen és kiváló tapadást biztosít bármilyen felületen. Irányított zónák biztosítják a tökéletes tapadást, és a téli minta megállja a helyét még hó esetén is.

A cipő nem rendelkezik membránnal, amit két szempontból is meg lehet vizsgálni. Aki egy univerzális cipőt keres, annak ez előny, aki viszont nehéz körülmények között is szeretne járni, annak ez hátrány. A modell nagyobb légáteresztő képességgel bír, de rosszabb vízállósággal. A cipő felső része bőrből készült, a középtalp EVA anyagból van, Techlite technológiával, ami növeli a kényelmet és az energiavisszanyerést is javítja a rugalmasság révén.

Magas minőségű bőr és feldolgozás, alkalmas terepre és városba is
Membrán hiánya

Crossroad DUST M

Crossroad DUST M vélemény és teszt

Crossroad DUST M túracipők sok fogyasztót vonzanak kedvező áruk miatt, és meglepetésre, ezen az áron is elég jó minőségű lábbelit kapnak, ami a mindennapi használat során kielégíti az elvárásaikat. A fogyasztói értékelésekben gyakran említik előnyként a kényelmüket, minőségüket és a talpuk stabilitását, ami még hegyvidéki körülmények között is megállja a helyét. Ezek magas szárú túracipők, amelyek stabilitásuk miatt nem ajánlottak mindennapos viselésre.

A feldolgozásuknak köszönhetően jól szolgálnak téli túracipőként is, de csak kevésbé igényes körülmények között. Jól használhatók a cseh hegyekben vagy a tipikus cseh télen, de egy alpesi kiránduláshoz már kevésbé stabilak és ellenállóak. A felső rész bőr és szintetikus anyagok kombinációjából készült, amely ideális kombinációt nyújt a mechanikai ellenállás és légáteresztés terén.

A cipőn több praktikus finomság is található, amelyeket csak viselés közben fog értékelni. Az egyik ilyen a sarkon lévő hurok, amely megkönnyíti a cipő felvételét. A másik a védőorr, amely megvédi az ujjait, ha követ rúg, vagy kőzetes terepen jár. A stabilitás érdekében a gyártó egy stabilizátort helyezett el a saroknál. Akárcsak a többi magas modellnél, itt is van membrán, ebben az esetben Hydroguard.

Kitűnő ár/érték arány, Hydroguard membrán, bőr kombinálva szintetikával
Nem található

Salomon QUEST 4D 3 GTX

Salomon QUEST 4D 3 GTX vélemény és teszt

Salomon QUEST 4D 3 GTX túracipő a csúcsmodell, amely a kifinomult vásárlóknak és sportolóknak szól. Számos csúcstechnológiával büszkélkedhet, amely támogatást nyújt még a legnehezebb hegyi körülmények között is, a kevésbé igényes terepen való járás pedig egyszerűen kényelmes. A talp két különböző komponensből áll, amelyek növelik a járás kényelmét, védelmet és jobb irányítást biztosítanak.

Konkrétan a 4D Advanced Chassis és a High Traction Contagrip technológiákról van szó. A talp meglehetősen kemény, így könnyen megbirkózik a kövekkel és a hegyvidéki tereppel. A cipő belsejében lévő OrthoLite talpbetét formázott habból készült, amely növeli a kényelmet járás közben. A felső rész minőségi nubukbőrből készült, amelyet légáteresztő textília egészít ki.

A vízállóság alapját a Gore-Tex membrán képezi a Performance Comfort Footwear technológiával együtt. Nem szabad megfeledkezni a rendszeres impregnálásról sem, amely nem csak a membrán funkcióját támogatja, hanem a felsőrész élettartamát is meghosszabbítja. A saroknál és a cipő orránál a gyártó beépített gumi védelmet, a sarkon egy pánttal könnyíti meg a cipő felvételét, a nyelv bevarrt, ami növeli az esélyt, hogy a víz és a sár nem hatol be a cipőbe.

Csúcsminőség és alkalmazott technológiák, Gore-Tex membrán
Magasabb beszerzési ár

adidas TERREX AX2R GTX W

adidas TERREX AX2R GTX W vélemény és teszt

Női túracipők adidas TERREX AX2R GTX W minden elképzelhető körülményre terveztek. Könnyedén megbirkóznak az esővel, hóval, széllel és az egyszerűbb hegyi túra terepével. Mivel ezek alacsony szárú túrabakancs, természetesen a hosszú hegyi átkelések nem olyan kényelmesek bennük, habár a keménységük több mint jó.

A vízállóságot elsősorban a minőségi Gore-Tex membrán biztosítja, amely, ha helyesen karbantartják, nem enged át egyetlen csepp vizet sem. Előnye a részleges légáteresztő képessége kifelé, amit hosszabb túrákon csak értékelni fog. A középtalpat adiPRENE anyag alkotja, amely jól szűri a terep egyenetlenségeit. Szerkezetüknek köszönhetően mérsékelt és melegebb körülmények között ajánlottak, ideális időszakuk ősszel és tavasszal van.

A terepen való kiváló stabilitást a TRAXION gumitalp biztosítja, amely a talpon lévő formák és fogak eloszlásával maximalizálja a tapadást. Hasonló elrendezést használnak például futballcipőknél is. A talp lineáris mintázatú és nagyon kopásálló keverékből készült, a felsőrész ebben az esetben szintetikus elemekből és hálózatból áll.

Ár/érték arány, Gore-Tex membrán, Traxion talp
Nem találtunk

Lafuma Aneto Low LD

Lafuma Aneto Low LD vélemény és teszt

Alacsony túracipők Lafuma Aneto Low LD ideális választás a szabadidő természetben való eltöltésére, erdei utakon és egyben a városi használatra is. Mivel nincs bennük membrán, a cipők kellemesen légáteresztőek, és kényelmes a sétálás bennük. Másrészről, rendelkeznek Climactive technológiával, ami vízállóvá és egyben légáteresztővé teszi őket.

Ez a technológia megakadályozza a víz áthatolását a szöveten, így viselője esőben vagy hóban is száraz marad. Nagy előny a minőségi Vibram talp, ez az exkluzív keverék, amiből a talp készült, maximális tapadást kínál szárazon és nedvesen egyaránt. A középtalpat EVA hab alkotja, amely általában a legelterjedtebb anyag ezen a cipőrészlegen. EVA az Ethyl Vinyl Acetate rövidítése, ez az anyag kiváló ütéscsillapító képességgel rendelkezik és pórusossága miatt rendkívül könnyű.

A felsőrészt nagyon minőségi nubuk bőr alkotja, amit textília egészít ki. A modell visszafogott megjelenésű, nélkülözve a feltűnő mintákat és kiegészítőket, amelyek hasonló modelleknél megtalálhatók. A fűzés standard, cérnás, és néhány felhasználót örömmel tölt el a cipő szélesebb karaktere, ami miatt a modell alkalmas szélesebb lábfejű emberek számára is.

Vibram talp, bőr és textília felsőrész
Membrán nélkül

Salomon X ULTRA 2 GTX W

Salomon X ULTRA 2 GTX W vélemény és teszt

Trekking cipők Salomon X ULTRA 2 GTX W nem tartoznak a legolcsóbb modellek közé, amelyeket megvásárolhat, de az általuk kínált technológiák tekintetében az ár/érték arányban a legjobbak közé tartoznak. Természetesen van bennük a népszerű Gore-Tex membrán, amely nem enged be egy csepp vizet sem a cipőbe, miközben kifelé továbbra is légáteresztő.

A következő technológia a Sensifit nevet viseli, egy speciális vízálló textília, ami a cipő felsőrészét alkotja. Egyedülálló abban is, hogy tökéletesen illeszkedik a lábhoz, ezzel kiváló testtartást és irányíthatóságot biztosít minden körülmény között. A középtalp Advanced Chassis technológiával készült beöntött EVA habból áll, kiváló ütéscsillapító képességekkel, alacsony súllyal, ezért jogosan része a legtöbb cipőnek.

A Salomon gyártó nem spórolt a talpbetéten sem, ahol az Ortholite talpbetét gondoskodik a száraz, egészséges és kényelmes környezetről. A talp a legmodernebb megközelítéseknek köszönhetően elég kemény, a Contagrip talp kiváló tapadást biztosít lágy és kemény talajon egyaránt, minden körülmény között. A cipőfűzés gyorsfűzős rendszerrel történik, ami e márkánál közismerten népszerű. Egyetlen húzással a végponton a lábat pontosan és biztosan rögzíti.

Jó ár/érték arány, elegáns kivitelezés kiváló technológiákkal
Nem találtunk

Crossroad CYBER W

Crossroad CYBER W vélemény és teszt

Magas túracipők Crossroad CYBER W meggyőzik a vásárlók többségét, akik számára az ár az elsődleges szempont. Alacsony beszerzési költségükkel pontoznak, amelyért cserébe a cipő számos előnnyel szolgál. Gyakorlatilag nincs hiányzó tulajdonság, ami jelentősen korlátozná a mozgást a természetben vagy nehéz terepen. Alkalmasak téli túracipőként is, amit sok vásárló értékelni fog.

A gyártó az alacsony ár ellenére nem ment a jól bevált úton, ezért itt találunk egy kevésbé ismert, de mégis funkcionális membránt, a Hydroguardot. Elismerést érdemel a poliuretán felsőrész kombinációja textillel, ami elegendően strapabíró és jól szellőzik. Azonban a membránnal ellátott kivitel használata során idővel elkerülhetetlen lesz az impregnálás alkalmazása.

Remekül teljesít még a kihívást jelentő hegyi túrákon is, nyáron és télen egyaránt. Ha elkerüli az extrém hóviszonyokat, a cipő nem fog csalódást okozni. A talp gumi vastag mintázattal, a középtalp EVA anyagból készült, és a jobb rögzítés érdekében a gyártó a cipő felső részén praktikus fűzőhorgokkal látta el.

Alacsony beszerzési ár, minőségi kivitelezés, Hydroguard membrán, megerősített orrvédő rész
Nem találtunk

Merrell OUTMOST MID VENT GTX

Merrell OUTMOST MID VENT GTX vélemény és teszt

Női túrabakancs Merrell OUTMOST MID VENT GTX magában foglal számos technológiát egy viszonylag jó áron, közülük egy egyedülálló, amelyet más gyártónál nem találunk. Az időjárás minden körülménye között biztonságot nyújtó Gore-Tex membrán nemcsak az esővel vagy nedves aljzattal szemben nyújt kiváló védelmet, hanem a mérsékelt víznyomásnak is ellenáll. Ezt a bevarrt nyelv és a vízálló felsőrész is segíti, ahol Mesh és velúr anyagot használtak.

A M-Select GRIP talp kiváló tapadást biztosít változatos terepen. Maximális tapadást nyújt szárazon és nedvesen is, beleértve a jó irányíthatóságot. A talphoz közvetlenül kapcsolódó különleges technológia az Air Cushion nevet viseli. Ez a sarokban egy markáns kupát alkot, aminek a célja az ütések elnyelése és a stabilitás növelése.

A középtalpban az EVA, egy bevált anyagot használtak, ami a cipő típusától és fajtájától függetlenül nem okoz csalódást. Bár a cipő maga jól szellőzik, a gyártó mégis M-Select FRESH antibakteriális védelemmel látta el, ami megakadályozza a kellemetlen szagok kialakulását. Nők számára készültek, és a felhasznált technológiák alapján nyilvánvaló, hogy hegyi cipőként is használhatók. Hosszú túrákon a nylon ívtámasz további támogatást nyújt, amely magasabb stabilitást és a láb természetes hajlását biztosítja.

Exkluzív M-Select GRIP talp, Air Cushion középtalp és további technológiák, beleértve a Gore-Texet
Nem találtunk

Milyen túracipő vegyek? (vásárlási útmutató)

A túracipőt mindig figyelembe véve kell választani, hogy milyen gyakran és hol fogjuk használni. Az alapvető felosztás a magas és alacsony szárú modellekre vonatkozik, amelyek férfi és női változatban is kaphatók. A nemek szerinti felosztás nem csak a cipők tervezésére vonatkozik, hanem a cipő formájára is, amely a modern modellek esetében kifejezetten a férfi és női láb formájához igazodik.
Kényelmesnek, biztonságosnak kell lennie, és egyszerűen komfortos a használata. A cipőnek sehol sem szabad szorítania, a sarka nem szabad, hogy járás közben mozogjon, és a lábujjaknak sem szabad az elülső részbe ütközniük lejtőn való lefelé haladás közben. Ha a kiválasztott modell kiszállítás és kipróbálás után bármilyen említett problémát mutat, semmi sem egyszerűbb, mint azt visszaküldeni az eladónak és másik után nézni.

Alacsony szárú túracipők

Az alacsony szárú modellek egész évben viselhetőek, kivéve azokat az időszakokat, amikor nagy mennyiségű hó van. Általában ezek a cipők inkább kirándulásokhoz vagy rövidebb túrákhoz ajánlottak, ahol nem várható, hogy nagy teherrel kell megküzdeni, mivel ezek kevésbé támogatják a bokát. Másrészt a letisztult designnal és membrán nélküli modellek akár mindennapi viselésre is alkalmasak lehetnek. Hétköznapokon viselheti őket a városban, és hétvégén családi kirándulásokra a természetbe. Még ha nem is rendelkeznek membránnal, többnyire vízállóak vagy legalábbis vízlepergetőek. Ha az a terv, hogy a lehető legmegfelelőbb cipőt válassza minden évszakra, akkor az alacsony szárú modellek ideálisak tavaszra és őszre. A kevésbé igényes felhasználóknak azonban egész évben megfelelőek lehetnek.

Magas szárú túrabakancs

Kifejezetten a természetben való járáshoz, nehéz terepen való haladáshoz tervezett. A megerősített boka miatt hosszú túrákhoz ajánlottak, amelyek akár több naposak is lehetnek. Általában keményebb talppal rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy könnyebben megbirkózzanak a kőzetes tereppel, ami a hegyi átkeléseknél nagyon gyakori. Az általánosan keményebb kialakítású cipők jobban bírják a hosszú túrák során hordott súlyt is. Általában mindig membránnal vannak ellátva, amelyről impregnáló spray-k segítségével kell gondoskodni. A felső rész gyakran bőrből készül, amely jól ellenáll a mechanikai igénybevételnek és természetesen taszítja a vizet.

Membrán

Nagyon fontos, de nem elengedhetetlen része a cipőnek a membrán, amely állandóan vízállóvá teszi a cipőt, ha helyesen ápolják. Mivel a cipőbe nem jut be a víz, rosszabb a szellőzése, ezért a membrán nem lehet ideális azoknak, akik tudják, hogy csak jó időben mennek ki a természetbe. A membrán nélküli cipők sokkal jobban szellőznek, így a bennük való sétálás kényelmesebb, egészségesebb és kellemesebb. A legismertebb membrán a Gore-Tex, de találkozhatunk más típusokkal is, mint például a Hydroguard vagy a HydorTex. Ha az időjárás nem tántorítja el a túrázástól, akkor a membrán egyértelmű választás az Ön számára.

Felsőrész és impregnálás

A túrabakancsok és a minőségi alacsony szárú túrabakancs gyakran bőrből készülnek. A jól ápolt bőrcipők nagyon hosszú élettartammal rendelkeznek és mechanikailag nagyon ellenállóak. A szellőzés növelése érdekében találkozhatunk bőr és textil, vagy bőr és szintetikus anyagok kombinációjával. Jó, ha minden kirándulás után hagyjuk őket kiszáradni és rendszeresen ápoljuk őket cipőápoló szerekkel.
A szintetikus anyagok vagy textíliák kisebb tömegűek, magas szellőzést és jó mechanikai ellenállást biztosítanak. Lehet, hogy membránnal vannak ellátva, de gyakran nélkülözik azt, attól függően, hogy milyen környezetre tervezték őket. A vízállóság megőrzése érdekében ezeket is megfelelően kell impregnálni.

Impregnálás nem csak azt akadályozza meg, hogy a víz behatoljon a cipőbe, de más előnyökkel is rendelkezik, amelyek miatt rendszeres alkalmazása ajánlott. Az impregnált cipők jobban ellenállnak a szennyeződésnek, hosszabb színtartóssággal és élettartammal rendelkeznek. Azt is mondhatjuk, hogy az impregnálással gyakorlatilag konzerválja a cipőjét és meghosszabbítja azt az időtartamot, amíg azok szolgálni fogják Önt.

A talp és a köztes talp

A talp, vagyis az aljzat, a cipő nagyon fontos része, amely közvetlenül érintkezik a tereppel. Egy minőségi aljzatnak stabilnak kell lennie száraz alapon, valamint nedvesen is. Minden helyzetben stabilnak kell maradnia, kiváló fogást és tapadást kell biztosítania, és elegendően kopásállónak kell lennie. Az anyag, amelyből készül, gumi, amely különböző összetételben és változatokban lehet. A nehéz terepre szánt mintázat durva, míg az univerzálisabb alacsony cipőké kevésbé agresszív.
A talp lehet kemény is, főleg ha magas kivitelről beszélünk, vagy puhább, ezáltal kényelmesebb a mindennapos viselésre. Ebben a részben a minőségi cipőknél bevált technológiákat használnak, mint például a Traxion, Vibram, Contagrip, vagy az Omni-Grip.

A köztes talp a cipő aljzata és a belső talpbetét közötti rész, ez egy töltőanyag, amelynek célja a lépés tompítása, az ütések elnyelése és az energia részleges visszaadása a következő lépésbe. Itt túlnyomórészt EVA habot használnak, amely ebben az aspektusban kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. A különböző gyártóktól függően itt is megjelennek technológiák, amelyek a fent említett tulajdonságokat tovább fejlesztik, különösen az adiPRENE, Techlite, Advanced Chassis, vagy az Air Cushion esetében.

Vízálló vagy vízhatlan?

A cipők kiválasztásakor ezekkel a kifejezésekkel biztosan találkozni fog, a cipőn közvetlenül található lehet a waterproof, vagy a waterresistant felirat. A vízálló cipők ellenállóbbak a vízzel és a nedvességgel szemben, ha helyesen gondoskodunk róluk, akkor képesek ellenállni a víz közvetlen nyomásának is. Ezt segítik az alkalmazott anyagok, természetesen a membrán, vagy a bevarrt nyelv is.
A vízhatlan cipők, ahogy a névből is kiderül, ellenállnak az esőnek és a környezetük enyhe nedvességének. Ilyen cipőt például egy reggeli harmat vagy hasonló helyzetek sem zavarnak meg. Lélegzőbbek lehetnek, mivel gyakran nem rendelkeznek membránnal. Azonban funkciójukhoz nagyon fontos az impregnálás.

4.5/5 - (49 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz