Kozmetikumok,

Önbarnító krémek

A mi éghajlati övezetünk lehetővé teszi a természetes lebarnulást főleg csak a nyári hónapokban, és még akkor is napos nyárnak kell lennie. Alternatívaként rendszeresen utazhatunk a napfényes déli országokba, mehetünk szoláriumba, vagy használhatunk önbarnító krémet.

A szolárium gyakori használata egészségügyi problémákat okozhat, ugyanúgy, mint az intenzív napozás a közvetlen napon nem ideális a bőr számára. A bőr gyorsabban öregszik, és ha rosszul használjuk a napvédő krémet, kellemetlen egészségügyi kockázatokat jelenthet a bőr számára. Az önbarnító krém ebben az összehasonlításban egészségügyi kockázatok nélkül áll rendelkezésre, bár bizonyos eljárásokat be kell tartani, hogy a barnulás eredménye ugyanolyan tökéletes legyen, mint a napfénytől.

A bőr barnulását az aktív összetevő, a dihidroxiaceton, röviden DHA végzi. Ez reagál az aminocsoportokkal a fehérjékben, amelyek a bőr felső részében találhatók, és Maillard-reakcióhoz vezet, ami például a kenyér barnulásakor is megtörténik. A modern önbarnító készítmények hosszú utat tettek meg az első termékek óta, ezért ha hallottad, hogy néha mesterséges narancssárga színt okoznak, most már nem kell aggódnod.

A gyártók kemény munkájának köszönhetően a laboratóriumokban stabilizálódott a DHA megfelelő mennyisége, így a narancssárga foltok többé nem jelentenek problémát. Akár önbarnító krémet, habot vagy spray-t vásárol, és betartja a használati utasításokat, néhány óra alatt ugyanolyan természetes és szép barnulást kellene elérnie, mint egy hetes tengerparti tartózkodás alatt. A minőségi önbarnító krém nem hagy foltokat, nem szennyezi a ruhát és minimális, vagy egyáltalán nem kellemetlen szagú. Lehet aromás is, ebben az esetben kellemesen illatos.

Munka közben mindig használjon védőkesztyűt, amit, ha nincs a csomagban, meg kell vásárolni – így elkerülheti az intenzíven színezett kezeket, amelyek nagyon természetellenesen hatnak. Léteznek önbarnító készítmények is csepp formájában, amikor kevés mennyiséget keverhet kedvenc krémjével a bőrre, és egyszerűen alkalmazhatja, ahogy megszokta.

A legjobb önbarnító krémek – TOP 10

A táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 10 legjobb önbarnító krém válogatása található.

MegjelenéseTermékKövetkezetességMéretA bőrt 
La Roche-Posay Autohelios vélemény és tesztLa Roche-Posay AutoheliosKrém100 mlÉrzékeny
St. Moriz Self Tanning vélemény és tesztSt. Moriz Self TanningHab200 mlMinden bőrtípus
Bioderma Photoderm Autobronzant vélemény és tesztBioderma Photoderm AutobronzantSpray150 mlÉrzékeny
Dermacol Self Tan vélemény és tesztDermacol Self TanTestápoló200 mlMinden bőrtípus
Astrid Sun vélemény és tesztAstrid SunSpray150 mlMinden bőrtípus
RYOR Face & Body Care vélemény és tesztRYOR Face & Body Caretestápoló200 mlMinden bőrtípus
Clarins Sun Self-Tanners vélemény és tesztClarins Sun Self-TannersCseppek15 mlMinden bőrtípus
Vichy Idéal Soleil Capital vélemény és tesztVichy Idéal Soleil CapitalTestápoló100 mlÉrzékeny
Avène Sun Self Tanning vélemény és tesztAvène Sun Self TanningZselé100 mlÉrzékeny
Bielenda Magic Bronze vélemény és tesztBielenda Magic BronzeHab150 mlMinden bőrtípus

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Vélemények és tapasztalatok

La Roche-Posay Autohelios

Önbarnító krém La Roche-Posay Autohelios a jelenlegi kínálat egyik legkedveltebb önbarnító termékei közé tartozik. Zselés állagú, ami nagyon könnyen kenhető, és egyszerűen szabályozható a barnulás intenzitása, vagyis a végső színárnyalat. Alkalmazás után a bőr puha és jól hidratált. Tartalmazza a La Roche-Posay termálvizet is, aminek probiotikus és antioxidáns hatásai vannak. Ezáltal alkalmas az érzékeny bőrre és az olyan bőrre, amelyet esetleg nem szabad napfénynek kitenni. Természetesen egységesíti a bőr tónusait és nem hagy foltokat vagy színes foltokat.

St. Moriz Self Tanning

Önbarnító hab St. Moriz Self Tanning a népszerűbb termékek közé tartozik, legalábbis a fogyasztói értékelések alapján. A nők értékelik a nagyon könnyű alkalmazását, amely kezdőknek is megfelel a kozmetika ezen típusával. A hab olajbogyó tejet és E-vitamint tartalmaz, amely kiváló hidratációt biztosít a bőrnek. Alkalmazható a testen és az arcon egyaránt, minden bőrtípusra. Az eredmény egyenletes barnulás, hosszantartó hatással. Az önbarnító készítmény 200 milliliteres kiszerelésben kapható, ami sok alkalmazást biztosít. Nem hagy foltokat és kellemesen, finoman parfümözött.

Bioderma Photoderm Autobronzant

Önbarnító spray Bioderma Photoderm Autobronzant elnyerte az év terméke fogyasztói díját, így ez egy nagyon minőségi önbarnító termék, ami nem okoz csalódást az érzékeny bőrű és bőrű személyeknek. A spray alkalmazásával kényelmesen és könnyen alkalmazható, ezért nem hagy foltokat, vagy egyenlőtlen barnulást. Kellemes parfümációt tartalmaz, ami hipoallergén. A fő összetevő DHA mellett, ami maga a barnulási folyamatot biztosítja, tartalmaz glicerin és xilit is. Körülbelül 20 centiméter távolságból kell felvinni a tiszta és száraz bőrre, a csomagolás 150 ml terméket tartalmaz.

Dermacol Self Tan

Önbarnító krém Dermacol Self Tan az olcsóbb termékek közé tartozik a kategóriában, ennek ellenére nagyon népszerű és jól értékelt. Szintén elnyerte az év terméke fogyasztói díját. Normál bőrtípusra van kifejlesztve, 200 ml-es kiszerelésben kapható, és alkalmazható a testen és az arcon egyaránt. Az eredmény intenzív barnulás, ami nagyon természetesnek tűnik. Ezen kívül egységesíti a bőr színét, könnyen kenhető és jól felszívódik. Puhítja és finomítja a bőrt. Mivel krémről, illetve testápolóról van szó, szükséges hidratációt is biztosít, ami ezen típusú barnulás megőrzéséhez elengedhetetlen.

Astrid Sun

Önbarnító spray Astrid Sun szintén az olcsóbb eszközök kategóriájába tartozik. Az állaga miatt nagyon könnyen és tisztán felvihető, azonnal felszívódik, és az összes munka vele egyszerű, gyors és hatékony. Egyenletes barnuláshoz a terméket gondosan és egyenletesen kell felvinni és eloszlatni. Felvitel után természetesen hat, és alkalmazható az arcon és az egész testen egyaránt. A csomagolás 150 milliliter önbarnító terméket tartalmaz, amely természetesen dermatológiailag tesztelt. Az aktív összetevő, mint a többszörösen drágább termékeknél is, természetesen a dihidroxiaceton, vagyis DHA.

RYOR Face & Body Care

Önbarnító krém RYOR Face & Body Care egy másik népszerű alternatíva azok számára, akik természetes, egyenletes barnulásra vágynak. Minden bőrtípusra alkalmas, és a testen, valamint az arcra is felvihető. Az önbarnító hidratáló testápoló nemcsak barnít, hanem gondoskodik a bőr hidratálásáról és táplálásáról is. Könnyen felvihető, eloszlató és felszívódó. A gyártó és a vélemények szerint a végeredmény kiváló, a bőr olyan jól néz ki, mintha napozott volna a napon. Egy üvegcsében 200 milliliter krém van, ami sok teljes testfelületi bevonásra elegendő.

Clarins Sun Self-Tanners

Önbarnító cseppek Clarins Sun Self-Tanners egy speciális termék, amely csak és kizárólag az arcbőrre van kitalálva. A kívánt barnulás intenzitásától függően 1-3 cseppet keverjen össze bármilyen Clarins krémmel, a tenyerében keverje össze, és egyenletesen vigye fel az arcra. Bármilyen bőrtípusa lehet, zsíros vagy száraz, hozzáillő krémmel és ezzel a termékkel. Így nagyon univerzális, és így több nő is használhatja saját krémjével a háztartásban. Nem komedogén, nem hagy foltot vagy csíkot, jól szabályozható az intenzitás, és a végeredmény természetes. A DHA mellett tartalmaz aloe verát is, amely puhítja a bőrt.

Vichy Idéal Soleil Capital

Önbarnító krém Vichy Idéal Soleil Capital egy minőségi termék, amely a barnulás mellett akár nyolc órás hidratációt is biztosít a bőrnek és az arcbőrnek. A DHA-val gazdagított formula egyenletes barnulási hatást biztosít, amely hosszantartó és természetesen hat. Ezenkívül a krém E-vitamint és egyéb támogató anyagokat is tartalmaz. Nagyon kíméletesen van összeállítva, így érzékeny bőrre is alkalmas, amely nehezen viseli el a kozmetikumokat. Nem tartalmaz parabéneket, és a speciális hipoallergén formula, amelyet bőrgyógyászati ellenőrzés alatt teszteltek, csak megerősíti a termék jó tolerálhatóságát. Az egész testen, beleértve az arcot is, használható, a csomagolás 100 ml terméket tartalmaz.

Avène Sun Self Tanning

Önbarnító krém az arcra Avène Sun Self Tanning hipoallergén, nem komedogén, és ráadásul nem tartalmaz problémás parabéneket sem. A fentiekből adódóan minden érzékeny bőrre alkalmas, beleértve az allergiás bőrt is. A termék természetes barna megjelenést biztosít a bőrnek, amely a gél állagának köszönhetően nagyon könnyen felvihető, eloszlatható és gyorsan felszívódik. A textúra könnyű, nem zsíros és kellemesen illatos. Elegendő gondoskodást biztosít magának a bőrnek is, amit puhít, hidratál, táplál, és természetesen puha lesz. Egyenletes színezéshez és természetes megjelenéshez naponta egyszeri alkalmazást javasolnak, mert minden este természetesen lemosással együtt egy része a barnulásnak is eltűnik.

Bielenda Magic Bronze

Önbarnító hab Bielenda Magic Bronze a kedvező árú önbarnító termékek közé tartozik, ebben az esetben a 150 ml-es kiszerelés több teljes felvitelre elegendő, ami nagyon jó ár-érték arányú terméket jelent. Egészséges barna megjelenést biztosít a bőrnek, mintha éppen a strandon lett volna. Egyenletesíti a bőr színárnyalatait és nem hagy foltot vagy színes foltokat. A barnuláson kívül hidratálja és táplálja a bőrt és az arcbőrt. A hab állaga könnyen eloszlatható és még könnyebben felszívódik. Használható a testen és az arcon is.

Milyen önbarnító vegyek? (vásárlási útmutató)

Majdnem minden nő vágyik a szépen lebarnult bőrre, nemcsak akkor, amikor a tengerparti nyaralásból tér vissza. A biztonságosabb megoldásért köszönetet mondhatunk az önbarnító krémnek és az ezeken alapuló termékeknek. Kiválasztásukkor dönteni kell a konzisztencia, a bőr- és bőrtípus, valamint a fogyasztói vélemények alapján, amelyek alapján többek között kiválasztottuk ebben a tanácsadóban szereplő termékeket.

Konzisztencia

Az önbarnító termékek többféle konzisztenciában készülnek, amelyek mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai. A standard az önbarnító krém vagy önbarnító testápoló. Ezek előnye, hogy a bőr barnításán kívül nagyon jól hidratálnak is. Ezt követi az önbarnító hab vagy spray. E termékek esetében a fogyasztók leginkább a nagyon kellemes konzisztenciát dicsérik, ami könnyen felvihető és eloszlatható.

Bőr- és bőrtípus

Minden embernek más a bőre és a bőrtípusa, ezért az egyik személynek megfelelő termék nem biztos, hogy a másiknak is jó. A krémek nagy része univerzális, tehát minden típusra felvihető. Azonban ha érzékeny vagy száraz bőrű, érdemes az erre a bőrtípusra kifejezetten ajánlott modelleket választani. Ugyanez vonatkozik a zsíros bőrre és bőrtípusra is. Egyes önbarnító krémek kifejezetten az arcra, vagy csak a testre valók. A legtöbb termék azonban univerzális, és az arcra és a test egész bőrfelületére egyaránt alkalmazható.

Kiszerelés és összetétel

A legtöbb termék 100 ml-től 200 ml-ig terjedő kiszerelésben kapható, és az összetétel alapját mindig az aktív anyag, a dihidroxi-aceton, röviden DHA alkotja. Ez a folyamat eredményeképpen a bekent bőrfelület barnulásához vezet. Ezen kívül a vitaminok vagy a természetes termékekből származó kivonatok is tartozhatnak az összetevők közé, amelyek elsősorban védik, táplálják és hidratálják a bőrt.

Hogyan vigyük fel az önbarnító krémet

Mint más kozmetikai termékeknél, ezt is a teljesen megtisztított és főleg száraz bőrre kell felvinni. A felvitel előtt érdemes borotválkozni, ahogy megszokta, és peelinget végezni. 24 órával később, amikor a bőr megnyugszik, ideális az önbarnító krém felvitelének ideje. Egyenletesen kell felvinni az egész testre, vagy csak oda, ahol szükséges, és kesztyűvel, hogy a tenyerek ne barnuljanak meg. A nagyon száraz területeket, mint például a könyököket és a térdet, a felvitel előtt hidratáló krémmel kell kezelni, hogy ezen a területeken is egyenletes legyen a barnulás a többi részhez képest.
Bármilyen kozmetika, parfüm vagy olaj, amit alaposan le nem mos, zavarhatja a végeredményt. Ugyanígy a nagyon száraz bőr és bőrtípus is befolyásolhatja az eredményt. A legjobb eredmények érdekében ezért ajánlott, hogy a bőr és a bőrtípus elegendően hidratált legyen, és az önbarnító krém felvitelét követően továbbra is hidratáljuk. Ez meghosszabbítja a barnulás időtartamát, amely általában egy hét.

Az önbarnító krémet este, lefekvés előtt ajánlott felvinni, és így hagyni a terméket nyugodtan hatni alvás közben. A barnulási folyamat több órát vesz igénybe, gyakran 6-8 órát, és ez alatt az idő alatt nem szabad túlzott izzadásnak vagy víz érintkezésének kitenni. A végső barnulás eredményét befolyásolja a bőr színe, fototípusa is. Intenzívebb barnulás érdekében az önbarnító terméket rétegezni lehet, amíg el nem éri a kívánt árnyalatot.

4.2/5 - (29 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz