Kozmetikumok,

Fényvédők

Tengerhez vagy a hegyekbe készül? Mindannyian szeretjük a jó időjárást, ami kétségkívül magában foglalja a napfényt. Azonban gondolnunk kell bőrünk védelmére is, mivel a nap sugarai nagyon álnokok lehetnek. A napfény UV sugárzásának kellemetlen és kívánatlan hatásai elleni védekezésre fényvédő krém vagy napozóolaj használata javasolt. A szép, egész éves barnaság érdekében használható önbarnító krém is.

A fényvédő krém kiválasztásakor arra kell gondolnunk, hogy kinek szánjuk a terméket. Legyen az csecsemő, kisgyermek, felnőtt vagy idős ember. Mindannyiunknak más a bőrtípusa is. Egyesek érzékenyebbek a napfényre, mások könnyebben barnulnak. Mindazonáltal mindannyiunknak védekeznünk kell.

Választhatunk fényvédő krémet, tejet vagy napozóolajat, amelyek védelmet nyújtanak a bőrrák, fájdalmas leégés, pigmentfoltok, ráncok, bőr kiszáradása és öregedése ellen. Ezek segítenek nekünk elérni a szép és természetes barnulást. A kiválasztásnál nagyon fontos a védelmi faktor és az is, hogy a krém ne legyen lejárt. A lejárt krém hatóanyagai nagyrészt elpárologtak, így nagymértékben használhatatlanok.

Az SPF (ang. Sun Protection Factor) száma a védelem időarányát jelöli azon időszakhoz képest, amíg a bőr védelem nélkül kipirosodik. A védelmi faktort a bőr típusa, az aktuális évszak, a tengerszint feletti magasság és az egyenlítőtől való távolság alapján kell kiválasztani. A legtöbb cseh a II és III bőrtípushoz tartozik. Földrajzi szélességünkön a védelmi faktornak 15 és 20 között kell mozognia, a tengerparton és a hegyekben legalább 25.

A napozókrémet egyenletesen kell felvinni a bőrre, ajánlott vastagabb rétegben felkenni, amíg a bőr fehér nem lesz, és hagyni a krémet beszívódni. A vízálló krém körülbelül 40 percig bírja a vízben. Ezért fontos, hogy ne hanyagoljuk el az alkalmazás megismétlését.

A legjobb napozókrémek – TOP 10

Az alábbi táblázatban a 2024-es év tesztjei és értékelései alapján a 10 legjobb napozókrém válogatása található.

MegjelenéseTermékKövetkezetességVédőfaktorBőr típus 
Daylong Regular vélemény és tesztDaylong RegularTestápolóSPF 15Minden bőrtípus
Piz Buin Allergy vélemény és tesztPiz Buin AllergyTestápolóSPF 30Érzékeny
Bioderma Photoderm Max vélemény és tesztBioderma Photoderm MaxFluidSPF 50Érzékeny, zsíros
Garnier Ambre Solaire Golden Protect vélemény és tesztGarnier Ambre Solaire Golden ProtectOlajSPF 30Minden bőrtípus
La Roche-Posay Anthelios XL vélemény és tesztLa Roche-Posay Anthelios XLZselé krémSPF 50Minden bőrtípus
Vichy Idéal Soleil vélemény és tesztVichy Idéal SoleilSpraySPF 30Minden bőrtípus
Bioderma Photoderm Bronz vélemény és tesztBioderma Photoderm BronzOlajSPF 30Minden bőrtípus
Daylong Baby vélemény és tesztDaylong BabyKrémSPF 30Érzékeny
Avène Sun Kids vélemény és tesztAvène Sun KidsTestápolóSPF 50Érzékeny, allergiás
Bioderma Photoderm Kid vélemény és tesztBioderma Photoderm KidSpraySPF 50Érzékeny

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Vélemények és tapasztalatok

Daylong Regular

Daylong Regular fényvédő krém 15-ös védelemmel, 100 és 200 milliliteres kiszerelésben kapható. Ez egy liposzomális naptej, amely a harmadik és hatodik fénytípusú, normál bőrtípusúak számára ajánlott. Közepes védelem. Ez a naptej rendkívül ellenálló az édes és sós vízzel szemben, de mégis ajánlott újrakenés. A vízállóság azonban csak húsz perc elteltével érhető el, ezért várni kell, amíg a krém felszívódik. A felhasználók nagyon elégedettek az állagával, mivel könnyen kenhető. Nem zsírosítja a bőrt, hidratálja és ápolja Aloe vera és E-vitamin segítségével. A tej nem tartalmaz tartósítószert és illatanyagot.

Piz Buin Allergy

Piz Buin Allergy fényvédő krém 30-as védelemmel, 200 milliliteres kiszerelésben kapható. Ez a naptej nagyon megfelelő az érzékeny bőrűeknek, vagy a napallergiásoknak. Megakadályozza a napallergia kialakulását, amit a hosszú távú felhasználók is megerősítenek, akik ezekkel a problémákkal küzdenek és melegen ajánlják. Kellemes illatú és könnyen kenhető. Nem hagy zsíros érzetet a bőrön és szükséges hidratálást biztosít. Vízálló, de mégis ajánlott napközben többször felkenni. A védelmet elveszítheti törölközővel való törölgetéssel, izzadással vagy samponozással. Ajánlott magával vinni olyan helyekre, ahol a nap erősebben süt. Bőséges mennyiségben és a napfénynek való kitettség előtt kell felkenni.

Bioderma Photoderm Max

Bioderma Photoderm Max fényvédő arckrém 50-es védelemmel, 30 és 40 milliliteres kiszerelésben kapható. Ez a méret alkalmas táskába is, így a krémet mindig kéznél tarthatja. Ez a színezett napkrém sejtvédő technológiával rendelkezik. Maximális védelmet nyújt a napfény ellen, mélyen beszívódik a bőrbe és megakadályozza a korai öregedést. Nagyszerű állagú és könnyen kenhető. Érzékeny és zsíros bőrtípusok számára is alkalmas. Nem zsírosítja a bőrt és nem irritálja, mattá, bársonyosan puha lesz tőle a bőr, kiegyenlíti a bőr színbeli eltéréseit és hosszan tartó hidratálást biztosít. Nem hagy fehér nyomokat és szépen felszívódik. Vízálló és illatanyagmentes. Egyenletesen és vékony rétegben kell felkenni.

Garnier Ambre Solaire Golden Protect

Garnier Ambre Solaire Golden Protect napozóolaj 30-as védelemmel. 150 milliliteres kiszerelésben, jó áron kapható és minden bőrtípusra alkalmas. Az olaj praktikus szórófejjel van ellátva, így a felvitel nagyon egyszerű. Napozás előtt elegendő mennyiségben fújjuk be a bőrt, majd egyszerűen és könnyen kenjük szét. Vízálló, de ajánlott újrakenni fürdés, törölközés vagy izzadás után. A bőr puha és finoman illatos marad tőle. Intenzívebbé és hosszabbá teszi a barnulást, védi a bőrt az UVA és UVB sugárzástól.

La Roche-Posay Anthelios XL

La Roche-Posay Anthelios XL fényvédő krém 50+ védelemmel, 50 milliliteres kiszerelésben kapható. Ez a mattító gél-krém nagyon magas védelmet nyújt az UV sugárzással szemben. Fő összetevői közé tartozik a Mexoplex szűrőrendszer, az Airlicium technológia és a La Roche-Posay termálvize. Ezek az összetevők védelmet nyújtanak a napfény, a bőr fényessége ellen, antioxidáns és probiotikus hatásúak. A napkrém alkalmas az érzékeny, zsíros és problémás bőrre. Hypoallergén, vízálló és bőrgyógyászatilag tesztelt. Tiszta bőrre kell felkenni és egyenletesen eloszlatni. Gyorsan felszívódik és nem hagy zsíros érzetet.

Vichy Idéal Soleil

Napozóolaj béta-karoténnel, Vichy Idéal Soleil, SPF 30-as fényvédelemmel, 200 milliliteres kiszerelésben kapható. A védő spray praktikus flakonban van porlasztóval, és az ultrakönnyű vízállagú textúrájának köszönhetően nagyon könnyen felvihető és elteríthető. Azonnal felszívódik a bőrbe és frissesség, tisztaság érzetét hagyja maga után. Magas UV védelemmel rendelkezik, vízálló és hipoallergén összetételű. Az olaj érzékeny bőrre is alkalmas, béta-karotént tartalmaz, ami fokozza a barnulást, regenerálja a bőrt, és ásványi termálvizet, ami hidratál és frissít. Az összetételének köszönhetően pótolja a bőr szükséges nedvességét és tápanyagait. A sprayt legalább 30 perccel a napozás előtt kell felvinni a bőrre, és szükség szerint ismételni.

Bioderma Photoderm Bronz

Napozóolaj Bioderma Photoderm Bronz, SPF 30-as fényvédelemmel, 200 milliliteres kiszerelésben kapható. Ha gyönyörűen lebarnult bőrt szeretne, miközben védekezik az UV sugárzás ellen, ez a védő száraz olaj spray formájában kiváló választás. Nedves bőrre is felvihető, hajra és a teljes testre is alkalmas. A felvitelt fürdés után, vagy minden két órában ajánlott megismételni. Könnyen elterül és nem hagy zsíros filmréteget vagy fehér nyomokat a bőrön. Gyorsan felszívódik, mélyen behatol a bőrbe és kellemesen illatozik. Az egyedülálló Bronz komplex és a sejtes biovédelem™ szabadalommal együtt védi a bőrt és elősegíti a természetes és hosszan tartó barnulást.

Daylong Baby

Gyermekeknek való fényvédő Daylong Baby, SPF 30-as fényvédelemmel, 50 milliliteres kiszerelésben kapható. Ez a gyermek napozókrém magas védelmet biztosít a gyermekeknek. Kifejezetten a finom gyermekbőrre lett kifejlesztve, védi az UVA és UVB sugárzástól, miközben hidratál és ápolja a bőrt dexapanthenollal, glicerin, aloe vera és E-vitaminnal. Nagyon kíméletes a gyermek bőréhez és egyéves kortól érzékeny bőrű gyermekek számára is alkalmas. A napnak való kitettség előtt kb. 20 perccel egyenletesen és bőségesen kell felvinni, és napközben ismételni kell. Édes- és sós vízálló, de ne felejtsük el az ismételt alkalmazást.

Avène Sun Kids

Gyermekeknek való napozókrém Avène Sun Kids, SPF 50+ fényvédelemmel, 100 és 250 milliliteres kiszerelésben kapható. Ez a gyermekvédelmi tej alkalmas az érzékeny vagy allergiás bőrre. Nagyon magas védelmet nyújt a gyermek érzékeny bőrének. Fotoprotektív aktív összetevők komplexét tartalmazza, amely védelmet nyújt az UVB és az UVA hosszú és rövid sugarai ellen. Regenerálja és nyugtatja a bőrt. Egyenletesen és bőségesen kell alkalmazni minden napfénynek való kitettség előtt. A vízálló napozókrém ellenére az alkalmazást minden fürdés után és gyakran a nap folyamán is meg kell ismételni. A tej könnyen elterül és nem hagy fehér nyomokat.

Bioderma Photoderm Kid

Gyermekeknek való fényvédő Bioderma Photoderm Kid, SPF 50+ fényvédelemmel, 200 milliliteres kiszerelésben kapható. A termék kifejezetten a gyermekek bőrének védelmére lett kifejlesztve. Kiegyensúlyozott összetételű és sejtes biovédelem™ szabadalmat tartalmaz. Nem tartalmaz parabéneket és hozzáadott illatanyagokat. Így optimális védelmet nyújt a gyermekeknek az UV sugárzás káros hatásai ellen. Praktikus spray kiszerelése kényelmes a gyermek bőrére való felvitelhez, könnyen felszívódik a bőr mélyébe. Alkalmazása napközben és fürdés után ismételni kell. Hároméves kortól alkalmas érzékeny bőrű gyermekek számára is.

Milyen fényvédő vegyek? (vásárlási útmutató)

A Nap rendkívül alattomos lehet, a napsugarakon keresztül UV sugárzás hatol be a bőrünkbe, amely számos problémát okozhat, mint például bőrrák, fájdalmas leégés, pigmentfoltok kialakulása, ráncok, a bőr kiszáradása és öregedése. Ezért védekeznünk kell. A krém kiválasztásakor arra kell gondolnunk, hogy kinek szánjuk a készítményt. Legyen az naptej csecsemőknek vagy kisgyermekeknek, gyermeknek vagy felnőttnek. A naptejet a bőr fototípusa és a védelmi faktor ereje szerint is választjuk. Gondolni kell arra is, hova megyünk és milyen erősek lesznek a napsugarak.

Konzisztencia és mennyiség

A naptejek különböző konzisztenciában készülnek, mint például krém, tej, gél, olaj vagy természetes napozó olaj. Mindenki kiválaszthatja, ami neki a legmegfelelőbb. A termékek többnyire 50-től 250 milliliteres kiszerelésben kaphatók. Mindenki döntse el, melyik mennyiséget részesíti előnyben.

Mi az a védelmi faktor (SPF)

A védelmi faktor egy szám, amely megmutatja, hány alkalommal lehetünk a napon égési kockázat nélkül, mint ha nem használnánk naptejet. Tehát minél magasabb a védelmi faktor, annál hosszabb ideig maradhatunk a napon anélkül, hogy az UV sugárzás károsíthatná a bőrt.

Bőrtípus

Tudja, milyen fototípusú a bőre? A bőr fototípusait I-től IV-ig osztályozzuk. Az első fototípus esetében a bőr a legérzékenyebb a napsugarakra. Ezért ebben az esetben kizárólag 50+ védelmi faktort kell használni még mérsékelt éghajlati övezetben is. A II. fototípus esetében is igaz, hogy csak óvatosan a napon. A tengerparton mindenképpen 50+ védelmi faktort, mérsékelt éghajlaton 30+ faktort használjon. A III. fototípus már pozitív kapcsolatban van a napozással. SPF 30 elegendő lesz a tengerparton is. A IV. fototípus esetében nagy barátja a napnak, a bőr gyorsan és szépen barnul. Az egészsége érdekében azonban még ebben az esetben is 15-20 védelmi faktort használjon.

Hogyan vigyük fel helyesen

A naptejet elegendő mennyiségben kell felvinni. Egy átlagos magasságú felnőtt ember esetében a megfelelő adag körülbelül 6 teáskanálnyi mennyiség az egész test védelmére. Általában ajánlott a terméket 30 perccel a napozás előtt felvinni, és a védőréteget újra kell kenni fürdés után, vagy minden 2-4 órában.

4.2/5 - (28 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz