Vélemények,

Projektor Epson EH-TW5650 – Vélemény

Hozzávetőleges ár:
330 000 Ft-tól

A mi értékelésünk

A filmek vetítése nagy vásznon mindig élmény, különösen, ha minőségi hanggal van gazdagítva. Az Epson EH-TW5650 tesztelt projektor a moziterem élményét a saját nappalijába, a teraszra, vagy bárhová, ahová csak szeretné, elhozza.

Szerkesztőségünkben magunk is meggyőződtünk a készülék minőségéről, és el kell ismernünk, hogy az első használatkor szó szerint lenyűgözött minket. A vetítés minősége tökéletes, a színek ábrázolása kiváló, és a viszonylag nagy képátló ellenére a magas Full HD felbontásnak köszönhetően rengeteg részlet látható.

Az első ismerkedés a vetítővel az integrált hangszórók hangjával történt, amelyek semmiképpen sem sértőek, és szükséghelyzetben a tisztes 10 W teljesítményük elegendő. Azonban a 5.1 hangszórók csatlakoztatása után a házimozi fogalma érte el a csúcsát.

A projektor kezelése meglehetősen intuitív, és a technikailag jártasabb személyek akár a kézikönyv tanulmányozása nélkül is kezelhetik, de annak elolvasását nem javasoljuk kihagyni, mivel e modell számos beállítási lehetőséget kínál, és kár lenne nem kihasználni őket a maximumon.

Tesztelésünk alatt nem tapasztaltunk szivárványeffektust (amely a használt vetítési technológia miatt nem is fordulhat elő) és értékeltük a kép geometriájának széles beállítási lehetőségeit, amelyek lehetővé teszik a falra való vetítést akár szög alatt is.

Kellemes pont a végén a 3D technológia támogatása és a teljesen elegendő csatlakoztathatóság, amely a szokásosan használt bemeneteken túl a WiFi és a Miracast vezeték nélküli technológiát is tartalmazza. Más gyártókhoz és modellekhez képest értékelni kell az anyagilag nagyon elérhető pótlámpát is, amelynek az ECO módban 7500 óra az élettartama.

 • Kiváló Full HD vetítés szivárványhatás nélkül
 • Könnyű kezelhetőség
 • Kiváló trapézkorrekció ± 30°
 • Erőteljes hangszórók
 • Igazán jó csatlakozási lehetőségek
 • 3D szemüveg támogatása
 • Széles beállítási lehetőségek
 • Pénztárcabarát pótlámpa
 • Standard módban történő vetítéskor magasabb zajszint
 • Standard fekete színvisszaadás, mint minden projektor esetében
 • Kevesebb sima vezeték nélküli átvitel okostelefonról

Paraméterek

Fényforrás Lámpa
Vetítő rendszer LCD panel
Felbontás Full HD 1080p, 1920 x 1080 pixel
Képarány 16 : 9
Fényerő 2 500 lumen
Kontraszt 60 000 : 1
Lámpa élettartama 4 500 óra (7 500 óra takarékos üzemmód)
Vízszintes és függőleges trapézkorrekció ± 30°
3D támogatás Igen, aktív
Projektált kép diagonálja 30 – 300 hüvelyk
Projekciós távolság 1,42 – 8,88 m
Zoom Igen 1,6x
Fő csatlakozók VGA, HDMI, USB, WiFi, Miracast, 3.5 jack
Hangszórók Igen, 10 W
Zajszint 37 dB (27 dB takarékos üzemmód)
Energiafogyasztás 296 W (227 W takarékos üzemmód)
Méretek (sz x m x h) 309 x 285 x 122 mm
Tömeg 3,5 kg

Projekció és képminőség

Kipróbáltuk az összes leggyakoribb háztartási felhasználási módot, tehát filmvetítést, videojátékok játszását játékkonzolon keresztül, és élő sportközvetítéseket. Minden típusú felhasználásnál arra a következtetésre jutottunk, hogy az élmény és a képminőség mindig kiváló volt. Természetesen a legjobb vetítési teljesítményt akkor érhetjük el, ha minőségi sötétítést alkalmazunk, tipikusan éjszaka. Nappali fényben, részben sötétített redőnyök mellett, a vetítési minőség még mindig kiváló szinten marad. Természetesen a növekvő fényerősséggel arányosan csökken a képminőség, de összehasonlításban még mindig jó eredményeket ér el.

Epson EH-TW5650 kivetítés

A fényforrás standard esetben lámpa, azonban a vetítőrendszer technológiája 3LCD, folyadékkristályos redőnnyel. Ez a felhasználók számára különösen az íriszhatás hiányát jelenti, ami nagyon pozitív. A képminőségről már elegendő szó esett, alig van rajta mit kifogásolni. A Full HD felbontás a 1920 x 1080-as pixelekkel kiváló, és a 16 : 9-es vetítési képarány ideális minden jelenlegi média és felhasználás számára. A színek reprodukciója nagyon hű, a projektor akár 1,07 milliárd színt is képes megjeleníteni.

A fényerő a normál módban 2500 lumen, ha aktiválja a takarékos módot, a fényerő csökken 1650 lumenre. Meglepett minket, hogy a fényerő csökkenése ellenére a vetítés minősége továbbra is nagyon jó, a filmek rutinszerű megtekintéséhez tökéletesen problémamentes. Ezenkívül csökken a projektor zajszintje, ami csak javítja a vetítési hangulatot. A kontraszt 60 000 : 1 értéket ér el, és az optimális vetítési távolság 1,42 – 8,88 méternek van megadva. Ebben a tartományban 30 – 300 hüvelykes képátmérőjű képet tud nyújtani, ami méterekre átszámítva 0,76 – 7,6 méter. Kipróbáltuk a vetítési képátmérőt a megadott felső határhoz közelíteni, és a továbbra is jó minőség ismét kellemesen meglepett minket.

Beállítás és kezelés

Mint már az elején említettük, a kezelés, beleértve az optimális beállítást, meglehetősen egyszerű és gyors, természetesen a csomag részét képező kézikönyv alapján is el lehet végezni. A projektort távirányítóval is kapja, amelyen minden fontos gomb megtalálható a projektor teljes körű kezeléséhez. Természetesen lehetséges a kezelés közvetlenül a készüléken is, de ha a mennyezetre van felszerelve, ez nem lesz elérhető, és ebben az esetben csak a távirányítóra lehet támaszkodni.

Epson EH-TW5650 vezérlés

Amint a projektor a helyére kerül, szükséges a vertikális és horizontális trapézkorrekció finomhangolása. Ez a beállítás ± 30°-ig lehetséges, és csúszkával és gombokkal történik. Éppen ezért képes a projektor képet vetíteni szögből is, amit a olcsóbb berendezések gyakran nem tudnak. A kép élességének, a zoomnak és a kép függőleges helyzetének finomhangolása manuális csúszkával történik. A projektor nagyobb helyzetbeli beállításai két állítható hátsó lábon és egy elől található magasságban állítható támaszon keresztül történnek. Ha mindent beállított, és még mindig nem lát képet, az az objektívvédő fedél zártsága miatt lehet, amit nem minden modellnél találunk meg, noha ez egy praktikus dolog.

Konnektivitás és technológia

Ami a projektor eszközökkel való csatlakoztatását illeti, itt nem sok kifogásolni való van. A hátsó panelen lévő csatlakozók között található két HDMI, ebből egy HDMI MHL, USB bemenet, és a manapság már majdnem nem használt VGA bemenet. A hangszórók, például egy házimozi csatlakoztatásához egy 3,5 mm-es audio jack áll rendelkezésre, és itt található a tápkábel helye is.

Epson EH-TW5650 konnektivitás

A vezeték nélküli átvitelek tekintetében természetes a WiFi támogatás, amelyen keresztül a projektort a házi hálózatba kapcsolhatja, vagy a projektor összeköthető egy okostelefonnal valamelyik elérhető alkalmazáson keresztül. A házi hálózaton belüli képátvitel problémamentesen zajlott, csak a WiFi-n keresztüli mobiltelefonról történő lejátszás gyakran akadozott, és inkább kerülnénk azt. A WiFi mellett a Miracast vezeték nélküli technológiával is megbirkózik, amit sajnos nem próbáltunk ki, de a fogyasztói megfigyelések szerint nincs probléma a működésével.

Mindezek mellett ez egy 3D projektor is, a 3D vetítés nagyon jó szinten van, de ne várjon olyan élményt, mint a moziban. Másrészt, ha van tapasztalata a modern televíziók 3D-jével, akkor az Epson EH-TW5650 jelentősen jobb. Megemlítésre méltó még az interpolációs technológia, ami még jobban megjeleníti a képet, ami teljesen sima. A projektor tükrözött képmegjelenítést, képernyőmegosztást, színmódokat és sok más funkciót is kezel.

Zajít, fogyasztás, lámpa

Projektorok, függetlenül azok szerkezetétől és gyártójától, zajos eszközök, legalábbis a versenyző modern televíziókhoz képest. Azonban itt nagy különbségek vannak, még egy modellen belül is, lásd lentebb. Normál módban a projektor zajszintje 37 dB, ami egy csendesebb filmjelenet során zavaró lehet. Ha azonban takarékos módba kapcsolja a projektort, az elektromos energia megtakarításán, a fényerő csökkentésén és a lámpa élettartamának növelésén túl a zajszint is csökken, méghozzá 10 dB-rel. A tesztelés során megerősíthetjük, hogy a különbség valóban észrevehető és ezáltal növeli az összesített nézői élményt.

Epson EH-TW5650 lámpa

Az elektromos energia fogyasztását tekintve számolni kell a magasabb fogyasztással, mint ami a modern televízióknál megszokott. Ebben az esetben a projektor fogyasztása 296 W a normál módban és 227 W a takarékos módban. A lámpa élettartama a gyártó által 4500 vetítési órára, illetve 7500 órára van meghatározva a takarékos módban. Örvendetes a lámpára vonatkozó 36 hónapos, illetve 3000 vetítési óráig terjedő kiterjesztett garancia is, attól függően, hogy melyik áll be előbb. Az Epson részéről kiváló lépésnek tartjuk az új lámpa árát, amely lényegében fogyóeszköz. Jelenleg az ára nagyon elfogadható, így nincs ok elgondolkodni azon, hogy a lámpa élettartamának végén új lámpát vásároljon, vagy egy új projektort.

Felhasználói tapasztalatok

A felhasználói tapasztalatok általánosságban pozitívak, az egyetlen kritika a normál módban lévő ventillátor nagyobb zajára vonatkozik, de ez inkább minden projektor jellemzője, mintsem csak ennek a modellnek. Kifogások merülnek fel a projektor és az okostelefon közötti gyengébb vezeték nélküli átvitel miatt is – de véleményünk szerint ez inkább csak egy vészhelyzeti megoldás, ami semmi közös nincs a minőségi, moziszintű vetítéssel. Mindenki egyetért az összehasonlíthatatlan képminőségben, a hűséges színek megjelenítésében, a kép geometriájának kiváló beállításában, és néhányan a kompakt méreteket is megemlítik. Majdnem 100%-ban egyetértünk a fogyasztói értékelésekkel, azonban apróságok miatt 5%-kal csökkentjük a pontszámot. Még így is az Epson EH-TW5650 projektort, mint a többi fogyasztó, mi is csak ajánlani tudjuk.

Produkt: Epson EH-TW5650
Értékelés: 95 %

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz