Vélemények,

Projektor Optoma HD27e – Vélemény

Hozzávetőleges ár:
217 834 Ft-tól

Az értékelésünk

Az általunk tesztelt Optoma HD27e projektor kiváló ár-érték arányt kínál, ezért döntöttünk úgy, hogy leteszteljük és bemutatjuk Önnek, a fogyasztóknak, a tapasztalatainkat ezzel a modellel. Bár az alacsonyabb beszerzési ár hiányosságokat és részleteket hagy maga után (erről bővebben a recenzióban), a lényeg, azaz a vetítés maga, valóban nagyszerűen működik, és hisszük, hogy Ön is, akárcsak mi, lelkes lesz tőle.
Ez egy Full HD projektor, amely képes magas minőségű filmek vetítésére, beleértve a részletes képminőséget. A színek visszaadása teljesen hű, és a széles beállítási lehetőségek még a legnagyobb játékosokat is kielégítik. Természetesen mi is kipróbáltuk a színek, kontraszt és hasonlók beállításait, de végül mindig az alapértelmezett beállításhoz tértünk vissza, ami teljesen megfelelő.

A DLP projektorok ismertek a fogyasztók körében a szivárványeffektusukról, ami egyszerűen a jellemzőik közé tartozik. Ebben az esetben azonban az Optoma HD27e kellemesen meglepett minket, mivel a tesztelés során egyszer sem észleltük ezt a jelenséget. A szivárványeffektusról hasonló visszajelzések érkeznek a fogyasztói recenziókból is, tehát ez nem véletlen.

Egy integrált 10 W-os hangszóróval rendelkezik, ami a kevésbé igényes fogyasztóknak teljesen megfelelő. Nagyon örült

ünk a távirányítónak, amelynek háttérvilágított gombjai vannak, ellenben a legnagyobb csalódásunkat a horizontális trapézkorrekció hiánya okozta, ami korlátozza a kép geometriájának beállítási lehetőségeit.

Ha túllépünk azon a részleteken, amelyeket csak a kétszer ilyen drága projektorok kezelnek, meg kell állapítanunk, hogy az Optoma HD27e projektor nagyon minőségi készülék, és képeitől lenyűgözve lesz.

 • Kiváló ár/érték arány
 • Észrevehetetlen szivárvány effekt
 • Magas fényerő és kontraszt
 • Kiváló kép a színekkel együtt
 • Háttérvilágításos távirányító
 • 3D vetítés támogatása
 • Jó beépített hangszóró
 • Alacsony zajszint az eco módban
 • Elfogadható árú pótlámpa
 • Viszonylag alacsony méretek és súly
 • Horizontális trapéz korrekció hiánya
 • Korlátozott lehetőségek az egyenletes alapra való beállításhoz
 • A „mi régiónkra” szánt változatnak nincs objektívfedele
 • Fekete csíkok a projekció szélén
 • Alapvető csatlakoztathatóság

Paraméterek

Fényforrás Lámpa
Projekciós rendszer DLP
Felbontás Full HD 1080p, 1920 x 1080 pixel
Képarány 16 : 9
Fényerő 3 400 lumen
Kontraszt 25 000 : 1
Izzó élettartama 3 500 óra (10 000 óra takarékos üzemmód)
Vízszintes trapézkorrekció ± 40°
3D támogatás Igen, aktív
Vetített kép átlója 28 – 301 inch
Projekciós távolság 1 – 9,8 m
Zoom Igen, 1,1x
Fő csatlakozások HDMI, MHL, 3D SYNC, 3,5 mm-es audio jack
Hangszóró Igen, 10 W
Zajszint 25 dB
Energiafogyasztás 295 W (205 W takarékos üzemmód)
Méretek (sz x mé x ma) 316 x 244 x 108 mm
Súly 2,87 kg

Projekció és képminőség

A vetítés minősége a legfontosabb dolog, ami egy projektorban érdekel minket, és örömmel állapítjuk meg, hogy az Optoma HD27e ebben az esetben sem okozott csalódást. A vetített kép tökéletes volt, legyen szó filmekről, élő sportközvetítések streameléséről, vagy játékkonzol csatlakoztatásáról és játékok játszásáról. A kép felbontása 1920 x 1080 pixel, ami Full HD projektorra jellemző. Egy minőségi otthoni moziban ez a felbontás teljesen elegendő, és kisebb felbontású projektort, mint a Full HD, nem ajánlanánk. Az alap vetítési képarány 16 : 9, ami szintén megfelel a jelenlegi szabványoknak. A beállításokban lehetséges más képarányt is választani, ha a helyzet ezt megkövetelné.
Optoma HD27e távirányító
A kiváló 3400 lumen fényereje azt jelenti, hogy a vetítést még nappali fényben, nem elsötétített szobában is élvezhetjük. Természetesen, minél kevesebb fény van a helyiségben, annál jobb a vetítés minősége. A fényerő teljesítménye azonban ebben az árkategóriában kellemesen meglepett minket. Hasonlóan jó a kontraszt is, ami nagyon jó 25 000 : 1.

A fényforrás hagyományosan egy lámpa, és a vetítési technológia DLP. Ez szenved az úgynevezett szivárványhatástól, amikor a vetítés során színes nyomok jelenhetnek meg. Az Optoma HD27e projektornál azonban ez a jelenség nagyon jól van csökkentve, tesztelésünk során egyszer sem észleltük, és a fogyasztók is hasonlóan nyilatkoznak. A DLP projektorok technológiája ismert a színes kerék magasfrekvenciás zümmögéséről, amely ebben a modellben csak a gazdaságos vetítési módb ban hallható, amikor a projektor zajszintje jelentősen csökken.

Optoma HD27e vetítés
A projektor képes 28 és 301 hüvelyk közötti képméretet vetíteni, ami méterben kifejezve 0,7 – 7,6 méter átmérőjű. Ehhez kapcsolódik a vetítési távolság is, amely 1 méter és 9,8 méter között van. Éjszaka megpróbáltuk megközelíteni a legnagyobb ajánlott vetítési távolságot, hogy elérjük a legnagyobb említett képátmérőt, és meg kell állapítanunk, hogy a kép megjelenítése továbbra is nagyon jó volt.

A vetített terület kerületén szinte észrevehetetlen fekete csíkok találhatók, ami ennek a modellnek a jellemzője. A kép függőleges korrekciója során ezek a fekete területek megnőhetnek, így ne lepődjön meg, ha találkozik velük. A vetítés során azonban a fekete keret egyáltalán nem zavart minket, egy másik tesztelt projektor esetében, az Epson EH-TW5650 esetében viszont nem találkoztunk velük.

Beállítás és kezelés

Ahogy már említettük, a kép beállítása nagyon részletes, és kielégíti a tulajdonosok többségét. A projektor üzembe helyezése egyáltalán nem bonyolult, és egy kis erőfeszítéssel kezelhető a kézikönyv nélkül is, bár azt nem ajánljuk kihagyni. A projektor lencséjén található forgó kerékkel állítható be az élesség, és a lencse felett található mechanikus csúszkával állítható be a zoom, amelynek azonban csak nagyon kicsi a tartománya, ami hasonló a versenytársak modelljeihez ebben az árkategóriában.
Optoma HD27e kezelés
A projektor hátsó részén további mechanikus kezelőgombok találhatók, összesen nyolc. Ezek között megtalálható a be-/kikapcsoló gomb, a menü, vagy az input beállítások. Két fontos gomb is van, amelyekkel a kép függőleges korrekciója állítható, amely +- 40 fokos kiváló tartományban mozog. Ezzel a képet laikusan szólva döntjük el a párhuzamos megjelenítés érdek ében, de csak a függőleges síkban. A projektor nem képes vízszintes trapézkorrekcióra, amit a legnagyobb hiányosságnak tartunk. A projektor így pontosan a vászon előtt kell elhelyezkedjen, különben a kép felső és alsó síkja nem lesz párhuzamos.

A projektorhoz tartozik egy távirányító is, amely háttérvilágítással és nagyon áttekinthető. Minden fontos kezelési funkció megtalálható rajta, amelyet a vetítés során gyakran fog használni. Ezen keresztül állítható a hangerő, az energiatakarékos/normál üzemmód, a bemenetek, a 3D és minden más. A háttérvilágítása meglehetősen erős, sötétben valakit kellemetlenül vakíthat, másrészről jól szolgálhat „vészhelyzeti lámpaként”, amikor a sötétben nem tud mellette érzékelni például egy mobiltelefont.

Konnektivitás és technológia

Konnektivitás szempontjából az Optoma HD27e csak az alapvetőket kínálja, amivel személy szerint nem találtunk problémát. A kép átvitelének fő bemenetei a két HDMI csatlakozó, amelyek közül az egyik támogatja a HML-t is mobiltelefon vagy tablet csatlakoztatásához. Természetesen van 3,5 mm-es audio jack a hangrendszer csatlakoztatásához és a szabványos tápkábel bemenet, amely a csomag része. A hátsó panelen USB port is található, de annak csak tápellátási funkciója van (5V, 1,5A), így USB flash meghajtóról nem játszhat le semmilyen tartalmat. Jelen van egy 3D SYNC csatlakozó, egy 12V-os kimeneti tápkábel csatlakozó és egy biztonsági zár csatlakozó helye is.

Optoma HD27e konektivita

A technológiákról megemlíthetjük az aktív 3D támogatást, ami meglehetősen sikerült, és a fogyasztók dicsérik. Azonban szükséges 3D szemüveget vásárolni, amely nem része a projektornak. Hiányzik továbbá a Wi-Fi interfész, így az egyszerű párosítás a mobiltelefonnal nem lehetséges, bár ez a funkció nem hiányzott nekünk. Amennyiben ragaszkodik a vezeték nélküli átvitelhez, csatlakoztathat például egy Google Chromecastot a projektorhoz.

Takarékos üzemmód, zajszint, fogyasztás, lámpa

A gyártó oldalán talált zajszintünk 25 dB, azonban nem találtuk meg a normál és az eco üzemmód zajszintjét. Így csak szubjektív tapasztalataink alapján tudunk ítélni, ahol a normál üzemmód elviselhető zajszintet biztosít, beleértve a ventilátor zúgását is, és az energiatakarékos üzemmód aktiválásával a zajszint jelentősen csökken. A projektor ekkor abbahagyja a zúgást, és megjelenik egy “új” hang, ami a DLP technológia színes kerékjéből származik. A kerék egy meglehetősen jelentős magas frekvenciájú hangot ad ki, amit az energiatakarékos üzemmódba való átváltáskor azonnal észrevesz. Azonban amint elindít egy filmet és belemerül annak történetébe, abbahagyja észlelni, és nem zavaró.
Az elektromos energia fogyasztása meglehetősen szokásos 295 W, illetve 205 Watt az energiatakarékos üzemmódban. A projektor lámpájának élettartama 3500 óra, illetve 10 000 óra az eco módban. Megvizsgáltuk az elérhetőséget és az árakat a pótlámpákra is, mivel ez fogyóeszköz, és az új lámpa árai nem magasak, amit értékelünk. Azonban nem értjük a lencsefedél hiányát, amely a projektorunk verziójában nem szállítják, és ha kell, külön kell megvásárolni.

Elhelyezés

A projektort vagy egy stabil alátétre helyezheti, tipikusan egy polcra, asztalra, szekrényre, vagy felakaszthatja a mennyezetre, az alsó oldalon erre előkészített menetekkel. Azonban az elhelyezés beállítása a stabil alátéten nem teljesen ideális, elöl van egy gumis állítható csavar menettel, amivel a projektort elöl felemelheti – ezzel nincs probléma. Ha azonban nem felemelni, hanem lejjebb billenteni szeretné a projektort (például magasabb szekrényre helyezve), akkor problémája lesz. A hátsó lábak közül csak az egyik magasságban állítható, a másik oldalon lévő láb fix, és nem lehet csavarni, illetve magasságban állítani. Így nem marad más választás, mint a projektort hátul megtámasztani például egy könyvvel.
Optoma HD27e elhelyezés

Felhasználói tapasztalatok

A fogyasztók és felhasználók értékelése kivétel nélkül nagyon pozitív, az ár-érték arány kiválóságán alapul, és ebben a projektor Optoma HD27e kiválóan teljesít. Jogos dicséret jelenik meg a képminőségre, a csendes működésre az energiatakarékos üzemmódban, és a szivárványhatás jól elfojtottára. A felhasználók továbbá pozitívan értékelik a kiváló fényerőt, az egyszerű kezelhetőséget, és a háttérvilágítású távirányítót. A kritika viszont a DLP színes kerék zajosságára, vagy arra vonatkozik, hogy a mennyezetre szerelhető tartó rögzítése nem a projektor súlypontjában van – szerintünk ez azonban nem probléma. A korlátozott csatlakoztathatóságot, a lencsefedél hiányát, vagy a vízszintes korrekciót a felhasználók nem említik gyakran, tehát feltételezzük, hogy az említett hiányosságok csak a legigényesebb fogyasztóknak okoznak problémát. Minden másnak a projektor Optoma HD27e sok zenét kínál kevés pénzért, és ezért olyan népszerű a fogyasztók körében.

Produkt: Optoma HD27e
Értékelés: 80 %

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz