Takarítás,

Robotporszívók

Az automatikus készülékek már régóta nem csak a mosogatógépek és mosógépek klasszikus típusait foglalják magukban. A robotporszívó önállóan végzi el az ön helyett a takarítást és képes porszívózni és felmosni is. Az átlagos porszívóval szemben még a legjobbra értékelt robotporszívónak is bizonytalan lehet a pozíciója, másrészt a jelenlegi modellek képesek kutyaszőrt, szőnyegeket porszívózni, és takarítást tervezni arra az időre, amikor ön nincs otthon.

Annak ellenére, hogy egy márka dominál a legkelendőbb robotporszívók között, választékunkba más minőségi és hatékony modelleket is beválogattunk. Értékelések és tesztek alapján kiválasztottuk a legjobb robotporszívókat és előkészítettük azok véleményét, hogy könnyebb legyen az ön választása. Emellett tanácsokat adunk a robotporszívó működéséről és arról, hogy melyiket válassza, legyen szó kis lakásról vagy akadálymentesített otthonról.

Robotmop vagy robotporszívó?

Az automata porszívó képes száraz és nedves takarításra is. Az ilyen típusú modelleket hibridként jelölik, amelyek a robotporszívó felmosóval (felmosással) megnevezés alá esnek. A robotmop önmagában lehet egyszerű, de akár bonyolultabb készülék is.
Mindkét esetben a navigáció és a helyiségben történő mozgás módja az egyik fő szempont, amely befolyásolja az összességében vett eredményt, különösen nagyobb és bonyolultabb lakások esetén. Az olcsó modelleknél probléma, hogy hiányoznak a szenzorok, helyettük ütközőket használnak, amelyek nem lehetnek praktikusak, ha törékeny bútorok vagy tárgyak vannak a helyiségben, tipikusan vázák.

A rendszerezett mozgás is fontos, különösen nagyobb területen, a teljes körű takarítás és az idő hatékony kihasználása érdekében. Ez összefügg azzal a képességgel is, hogy folytassa a befejezetlen takarítást, ha közben vissza kellett mennie tölteni.

A legjobb robotporszívók – TOP 10

A táblázat a 2024-es év 10 legjobb robotporszívójának válogatását mutatja a tesztek és értékelések alapján. Az alapvető paraméterek között ne becsülje alá a porszívó magasságát, hogy a robot ne akadjon el a bútor alatt. A legalacsonyabb robotporszívó körülbelül 6 cm magas, de a minőségi alacsony porszívók többnyire 7,5 cm-től kezdődnek. A felszereltség és funkciók, mint például a forgókefe, UV lámpa, szennyeződés-érzékelő szenzor vagy a lépcsőről való leesés megakadályozása is a döntő tényezők közé tartoznak. A részletes információk az egyes véleményeknél vannak kifejtve.

MegjelenéseTermékTípusNavigációLakás 
Xiaomi Roborock S7 vélemény és tesztXiaomi Roborock S7Felmosó / porszívóIgen250 m2
iRobot Roomba i7+ vélemény és tesztiRobot Roomba i7+PorszívóIgenKorlátok nélkül
Symbo xBot 5 PRO WiFi vélemény és tesztSymbo xBot 5 PRO WiFiFelmosó / porszívóIgen-
Xiaomi Mi Robot Vacuum EU vélemény és tesztXiaomi Mi Robot Vacuum EUPorszívóIgen250 m2
Rowenta RR7675WH X-Plorer Serie 75 Animal vélemény és tesztRowenta RR7675WH X-Plorer Serie 75 AnimalFelmosó / porszívóIgen-
Concept VR-3000 vélemény és tesztConcept VR-3000Felmosó / porszívóIgen-
iRobot Roomba e5 vélemény és tesztiRobot Roomba e5PorszívóIgen100 m2
Tesla RoboStar T60 vélemény és tesztTesla RoboStar T60Felmosó / porszívóIgen-
ETA Raggio Eco 3225 90000 vélemény és tesztETA Raggio Eco 3225 90000PorszívóIgen-
iRobot Braava jet m6 vélemény és tesztiRobot Braava jet m6Felmosó / SeprőIgen92 m2

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Xiaomi Roborock S7iRobot Roomba i7+Symbo xBot 5 PRO WiFiXiaomi Mi Robot Vacuum EURowenta RR7675WH X-Plorer Serie 75 AnimalConcept VR-3000iRobot Roomba e5Tesla RoboStar T60ETA Raggio Eco 3225 90000iRobot Braava jet m6
Magasság9,65 cm9,2 cm7,9 cm9,6 cm9,7 cm7,5 cm9 cm7,8 cm10,5 cm9 cm
SzétválasztóÉrzékelők, virtuális falVirtuális falMágneses szalagMágneses szalagVirtuális falMágneses szalagVirtuális falVirtuális falVirtuális falVirtuális fal
Munkaidő180 percek75 percek100 percek150 percek150 percek150 percek90 percek110 percek80 percek90 percek
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Melyik a legjobb robotporszívó felmosóval?

A Xiaomi Roborock S7-et értékeljük a legjobb robotporszívó felmosóval a mi összehasonlításunkban, alkalmas kutyaszőrre és magas szőnyegekre is. A fő előnye a minőségi felmosó rendszer, a magas szívóerő, a fejlett kefe és a tökéletes navigáció a térképezéshez. További információ a különálló véleményben.

Vélemények és tapasztalatok

Xiaomi Roborock S7

Xiaomi Roborock S7 vélemény és teszt

A Xiaomi Roborock S7 robotporszívó egy rendkívül fejlett modell, amely a legújabb technológiákat használja a legjobb eredmények eléréséhez, és a felhasználói vélemények szerint ez nagyon jól sikerül neki. Fő előnye a LiDAR technológia, amelynek köszönhetően nagyon jól képes feldolgozni a térképet automatikus helyiségekre osztással, amelyeket összeköthet vagy szétválaszthat, tilalomzónákat állíthat be, tisztítási terveket és eljárásokat határozhat meg, vagy akár több térképet is tárolhat akár 4 emelet számára. Nem jelent problémát a tér struktúrájának bonyolultsága, a székek vagy a ruhaszárító sem. Csak a fürdőszobai lábtörlő jelent problémát, azt a takarítás előtt el kell távolítani.

Mivel ez egy 2 az 1-ben robotporszívó, képes felszívni a szőnyeget és felmosni a kemény padlókat is. Az S7 modell ráadásul rendelkezik egy hatékony szonikus rezgéses felmosó rendszerrel és jobban kezeli a száraz foltokat, mint más robotok. Külön és együtt is képes porszívózni és felmosni. Tapasztalatok szerint azonban a felmosáshoz előre be kell áztatni a törlőkendőt. A vízadagolás ugyanis nem képes egyenletesen átitatni a törlőkendő teljes felületét, így csak annak egy részével töröl. Van itt szőnyegérzékelő is, amely többek között biztosítja a felmosó alátét felemelését, így nem áztatja a szőnyeget. Ha kutyája van, vagy magas szőnyegei vannak, örülni fog a 2500 Pa-os szívóteljesítménynek, és különösen a fejlett gumis forgókefának, amely a sörtés keféhez képest jobban távolítja el a szennyeződéseket és nehezíti a haj, illetve az állati szőrök becsomózódását. Hátránya a kissé kellemetlen hang, amelyet a kefe ad ki a fafelületű padlókon, amikor a fa erezetével szemben halad.

A nagy, 5200 mAh kapacitású akkumulátornak köszönhetően 3 órán át képes működni, és ebben az időben akár 250 m^2-t is képes takarítani. Elődjéhez képest jelentősen nagyobb víztartállyal (300 ml) rendelkezik, így körülbelül 200 m^2-t képes felmosni. Főként okostelefonon keresztül vezérelhető, amelyen keresztül konkrét helyiségek takarítására küldheti. Hanggal is vezérelhető, képes a takarítást tervezni, és a technológiai rajongóknak számos egyéb finomságot kínál.

Kitűnő ár/érték arány, minőségi felmosás és jobb kefe, fejlett navigáció, alacsony zajszint
Semmi fontos

iRobot Roomba i7+

iRobot Roomba i7+ vélemény és teszt

Az iRobot Roomba i7+ robotporszívó a jelenlegi legmodernebb automatikus porszívók közé tartozik, köszönhetően a robotika jelenlegi csúcstechnológiájának használatának. Az intelligens Imprint térképezési funkcióval maga készít pontos térképet a helyiségről és az információkat a későbbi porszívózásokhoz tárolja, lehetővé teszi a takarítás időzítését, amikor nem tartózkodik otthon, és rendelkezik egy dupla takarítási funkcióval is, amit kisgyermekes családok vagy háziállat-tulajdonosok értékelni fognak.

A porszívó maga egy nagyon fontos Clean Base állomást tartalmaz, ahol töltődik, de itt üríti ki automatikusan az integrált hulladékgyűjtő tartályt is. Belül egy nagy szennyeződészsák található, amely akár 30 robot gyűjtőtartályát is képes tárolni. Ennek a modellnek a működtetése ezért a funkció miatt nem igényel semmilyen figyelmet akár több hétig.

A felhasználói tapasztalatok és vélemények szerint a robotporszívó valóban önálló, intuitív kezelést biztosít, és értékelik a mobiltelefonos alkalmazáson keresztüli vezérlést és tervezést is. Takarítás közben a porszívó nagyon csendes, csak a Clean Base állomásnál lévő tartály kiürítésekor van hangosabb, de ez csak körülbelül 5 másodpercig tart.

Automatikus hulladékgyűjtő tartály kiürítése, alkalmazáson keresztüli vezérlés, intelligens takarítástervezés
A porszívó tartályának kiürítésekor hangosabb

Symbo xBot 5 PRO WiFi

Symbo xBot 5 PRO WiFi vélemény és teszt

A Symbo xBot 5 PRO WiFi robotporszívó és felmosó felhasználói véleményeikben nagyon pozitívan értékelik, kiemelve a kiváló ár/érték arányt, a porszívó valóban minőségi takarítást végez, és alapvetően nincsenek panaszaik a működésével kapcsolatban. Egy lehetséges negatívumként csak az angol nyelvű hanginformációkat említik, noha a mobilalkalmazáson keresztüli kezelése természetesen cseh nyelvű.

Rendelkezik 6 tisztítási móddal és ideális minden típusú kemény padlóra, beleértve az alacsony szőrű szőnyegeket is. Az intelligens Smart GYRO navigációt használ, és magas szívóteljesítményével alkalmas állati szőrök takarítására is. A helyiségek elkülönítésére mágneses szalag szolgál, amely a felhasználók említése szerint kivételektől eltekintve megbízhatóan működik.

A szennyeződéstároló kapacitása 300 ml, a felmosóvíz tartályé 200 ml. Jelentős előnye a csak 7,9 cm-es magassága, aminek köszönhetően befér a legtöbb bútor alá, de az ágyak alá is. A tiszta levegő érdekében rendelkezik egy elsődleges és egy HEPA szűrővel. Rendelkezik lépcsőről való leesést megakadályozó szenzorokkal, és egy töltéssel akár 100 percig is képes takarítani.

Kiváló ár/érték arány, kiváló porszívózás és felmosás, csak 79 milliméter magas
A hanginformációk angolul vannak

Xiaomi Mi Robot Vacuum EU

Xiaomi Mi Robot Vacuum EU vélemény és teszt

Xiaomi Mi Robot Vacuum robotporszívó egy smart vacuum, amely kemény padlókkal és szőnyegekkel is megbirkózik. Rendelkezik egy erős 55W-os elektromotorral, amely akár 1800pA szívóerővel bír. Nagyon innovatív, hogy a robotporszívót egy alkalmazáson keresztül lehet vezérelni okostelefonon keresztül WiFi-n keresztül. Az alkalmazás neve Mi Home, és elérhető Androidon és iOS-en.

Xiaomi Mi Robotporszívó tizenkét különböző szenzorral rendelkezik, amelyek közül a legérdekesebb a lézeres LDS szenzor, amely a készülék tetején található kupolában helyezkedik el. Ez a szenzor 360°-ban forog és másodpercenként 1800-szor szkenneli környezetét. Így nagyon jól érzékeli a lépcsőket, falakat és egyéb akadályokat. Érdemes megemlíteni a SLAM algoritmus technológiáját is, amely előre kiszámítja az optimális útvonalat.

A Xiaomi robotporszívó nagyon tisztes akkumulátor-kapacitással rendelkezik, amely 5200mAh. Ennek köszönhetően akár 150 percen keresztül képes működni, és ebben az idő alatt akár 250 m2 területet is képes kiporszívózni. Tartalmaz HEPA szűrőt, speciális tisztító kefét és 3,8 Kg súlyú. Ebben a modellben a területelválasztóként mágnesszalagot használnak.

Mobilalkalmazáson keresztüli vezérlés, 12 szenzor, SLAM algoritmus, 150 perc üzemidő
Nem alkalmas hosszú szálú szőnyegekre

Rowenta RR7675WH X-Plorer Serie 75 Animal

Rowenta RR7675WH X-Plorer Serie 75 Animal vélemény és teszt

Rowenta RR7675WH robotporszívó állatszőr akár 2700 Pa szívóteljesítménnyel és PET kefével rendelkezik, aminek köszönhetően nagyon hatékonyan képes felszívni nem csak az állatszőrt, hanem egyéb szennyeződéseket is a lakás padlójáról. Beépített akkumulátora elegendő energiát biztosít számára 150 perc folyamatos takarításhoz, és örvendetes, hogy részét képezi egy felmosó mop is.

Meg kell említeni az előrehaladott navigációs rendszerét, amit a gyártó intelligensnek és high-tech-nek nevez. A helymeghatározáshoz és orientációhoz lézeres navigációt, kamerát és további oldalsó kamerákat használ TOF technológiával. A felhasználói tapasztalatok is megerősítik a jó orientációt; a porszívó nem akad el és csak minimálisan ütközik akadályokba.

A működése csendes, és a zajszint alacsony marad, mivel a takarítás során, más modellekkel ellentétben, nem ad ki hangokat. A kommunikáció és vezérlés a Rowenta Robots alkalmazáson keresztül történik a mobiltelefonon, amely természetesen cseh nyelvű. A konkurenciával szemben további előnyt jelent a 10 éves javíthatósági garancia. Azonban a beszélgetésekből kiderült, hogy csak egy emelet térképét képes eltárolni; ha egy második emelet térképét kell eltárolnia, az felülírja az eredetit, ami kár.

Hosszú üzemidő 150 perc, PET kefe állatszőrre, hatékony navigációs technológia
Csak egy térképet képes eltárolni

Concept VR-3000

Concept VR-3000 vélemény és teszt

Concept VR-3000 robotporszívó egy további modern eszköz, amely nemcsak megbízhatóan takarítja meg a padlófelületeket minden típusban, de egyszerűen is vezérelhető mobilalkalmazáson keresztül. 2 az 1-ben kivitelének köszönhetően képes mind porszívózni, mind felmosni. Egy erős BLDC elektromotorral van felszerelve, amely 1800 Pa erővel bír és így képes hosszabb szálú szőnyegeket is kiporszívózni.

A tisztaságot háromfokozatú szűréssel éri el, amely tartalmaz HEPA szűrőt is. Az egy töltéssel elérhető üzemidő 150 perc, ami alatt nagy területeket is képes takarítani. A gyártó azonban nem adja meg a takarított terület konkrét értékét, ami kicsit kár. Öt takarítási módot kínál, amelyek között megtalálható az Auto Smart program vagy a TURBO mód. A por tartály meglehetősen nagy űrtartalommal, 0,6l, rendelkezik és a smartphone-on kívül távirányítóval is vezérelhető.

Haladó környezet-meghatározási technológiával van felszerelve, ahol a giroszkóp dominál. A takarítás alatti zajszintet a gyártó 55 dB-nek adja meg, így működése közben is viszonylag csendes. Természetesen rendelkezik az automatikus töltés funkciójával, az elektronikusan vezérelt vízadagolással a felmosás során, az ütközés- és leesés elleni funkciókkal, vagy a mágneses szalaggal, amely virtuális falat képez. A megemlített vezérlési lehetőségeken kívül az Alexa és Google Home házi asszisztensekkel is működik.

Robotporszívó szőnyegre, csendes működés, vezérlés mobilalkalmazáson és házi asszisztenseken keresztül
Nem megadott takarított terület mérete

iRobot Roomba e5

iRobot Roomba e5 vélemény és teszt

Robotporszívó iRobot Roomba e5 a fogyasztói tapasztalatok alapján problémamentesen képes átlépni a küszöböket, így könnyedén és automatikusan képes az egész lakásban közlekedni. A második generációs szívómotor elegendően erős, ráadásul HEPA szűrővel is rendelkezik, ami nagyon hatékony. A véleményekben gyakran említik az AeroForce gyűjtőtartály pozitívumait is, amelyet egyszerűen ki lehet öblíteni folyó vízzel.

Rendelkezik késleltetett indítási funkcióval és képes együttműködni a virtuális fallal is, így könnyen meghatározhatja azt a területet, ahol nem szeretné, ha a porszívó takarítana. Praktikus továbbá az ANTITANGLE funkció, ami megakadályozza, hogy a porszívó kábelekbe vagy hosszú szőrű szőnyegekbe gabalyodjon.

A Dirt Detect rendszer akusztikus szennyeződésdetekciót használ, így a porszívó magától felismeri a jobban szennyezett területeket és intenzívebben takarítja azokat. Képes 1 m2-es kis helyiségeket is porszívózni, rendelkezik lépcsőről való leesés elleni szenzorokkal, illetve automatikus visszatéréssel a töltőállomásra. Sajnos azonban nem képes térképet készíteni a környezetéről, ezért nem küldhető konkrét helyiségekbe, és takarítása inkább véletlenszerű, amire a felhasználói vélemények is felhívják a figyelmet.

Könnyen átlépi a küszöböket, egyszerű a tartály mosása folyó vízzel, jó teljesítmény
Kevesebb fejlett térbeli tájékozódás

Tesla RoboStar T60

Tesla RoboStar T60 vélemény és teszt

Robotporszívó és felmosó Tesla RoboStar T60 főként 78 mm-es alacsony magasságával éri el sikereit, ami lehetővé teszi, hogy megbízhatóan elférjen a bútorok vagy az ágy alatt. Bár nem rendelkezik mobiltelefonos alkalmazáson keresztüli vezérléssel, a gyártó egy külön távirányítót biztosít hozzá, amit sok fogyasztó jobb alternatívának tart, ahogy azt gyakran említik a véleményekben.

Gyroszkópos navigációval rendelkezik és három takarítási program közül választhat, az automatikus, a kör alakú és a tervezett programok közül. Ideális minden típusú kemény padlóhoz, beleértve az alacsony szőrű szőnyegeket is. Egy töltéssel akár 110 percig is képes működni, és magától tér vissza a töltőállomásra, bár ez néha hosszabb ideig tarthat, ahogy azt a vásárlói tapasztalatok is jelzik.

Két hosszú kefével rendelkezik, amelyek hatékonyan működnek és elérnek a sarkokba is, ahol hasonló termékeknek problémái lehetnek. Képes állatszőrt is összegyűjteni és magától szabályozza a szívóteljesítményt a padló típusától függően. Háromszoros szűréssel rendelkezik, beleértve a HEPA szűrőt is, egyszerű érintőképernyős vezérléssel és alacsony beszerzési árral.

Alacsony magasság 7,8 cm, automatikusan szabályozza a szívóteljesítményt, része a távirányító
Hosszabb időt vesz igénybe a töltőállomás megtalálása

ETA Raggio Eco 3225 90000

ETA Raggio Eco 3225 90000 vélemény és teszt

Robotporszívó ETA Raggio Eco 3225 90000 nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkezik, és a felhasználók pozitívan értékelik a saját véleményeik alapján. A lézeres navigáció megbízhatóan működik, rendelkezik lépcsőről való leesés elleni szenzorokkal és Anti-collision rendszerrel, ami érintés nélkül felismeri az akadályokat. Három teljesítményfokozat közül választhat, és két oldalsó keféjének köszönhetően megbízhatóan takarít a falak mentén és a sarkokban is.

Természetesen rendelkezik automatikus visszatéréssel a töltőállomásra és alkalmas minden típusú kemény padlóhoz és legfeljebb 1 cm magas szőrű szőnyegekhez is. Képes 1,5 cm magas akadályokat átlépni, tehát könnyedén megbirkózik a szokásos küszöbökkel. Az érdekes funkciók között említhetjük a hibadiagnosztikát vagy az adott automatikus porszívó részének karbantartására való figyelmeztetést.

Képes térképeket készíteni a porszívózott területről és akár 10 takarítási zónát is definiálhatunk vele, vagy éppen azokat a zónákat, amelyeket el kell kerülni. Egy töltéssel 80 percig képes takarítani és rendelkezik Wi-Fi kapcsolattal, mobilalkalmazáson keresztüli vezérlési lehetőséggel.

Jó lézeres navigáció, térképkészítés, érintés nélküli akadályfelismerés
Nagyobb magasság 10,5 cm

iRobot Braava jet m6

iRobot Braava jet m6 vélemény és teszt

Robotmop iRobot Braava jet m6 sok fogyasztó által a jelenleg kapható legjobb automatikus mopnak tartott, amely kompatibilis több iRobot porszívóval is, így a két eszköz kommunikál egymással és így biztosítja a lehető legjobb takarítási eredményt, amit ma a robotikus takarító segédek nyújthatnak.

Intelligens Imprint térképezéssel, vSLAM technológiával és iAdapt 3.0 navigációval rendelkezik. A mop előtt permetezi a tisztítószert a Precision Jet Spray rendszerrel és intelligens takarítási tervezéssel rendelkezik. A további funkciók között említhetjük a virtuális falat, a helyi takarítási programot vagy a Keep Out Zone funkciót, amelynek köszönhetően elkerüli a meghatározott helyeket.

Automatikusan felismeri a szőnyegeket, amelyekre nem hajt rá, és átlépi a küszöböket, bár a fogyasztói tapasztalatok szerint ez nem mindig sikerül. Hátránynak tartják a magasabb árat magának a mopnak, valamint a tartozékoknak, például a pót mopozó törlőknek.

Kitűnő működés, kompatibilis a Roomba i7, i7+ és S9+ porszívókkal, száraz és nedves tisztítás
Drágább tartozékok

Milyen robot porszívót vegyek? (vásárlási útmutató)

Sajnos a robotporszívók nem helyettesítik teljes mértékben a hagyományos kézi porszívózást, például egy álló porszívóval. Mindazonáltal kiváló segítőtársak a háztartásban, és gondoskodnak a rutin takarításról. Milyen szempontok alapján válasszunk robotporszívót, és mire figyeljünk oda?

Felület és szűrés

A magasabb árkategóriájú modellek egyaránt megbirkóznak a kemény padlóval és a szőnyeggel. A szőnyegeknél nagyobb figyelmet igényel, mivel modelltől függően változik, hogy milyen hosszú szálú szőnyeget képes kezelni. Jobb, ha az eszközt nem túlértékeljük, és elsősorban kemény padlókra, tipikusan csempére, linóleumra vagy laminált padlóra használjuk. Itt hasznos lehet a robotfelmosó vagy a mosó funkcióval rendelkező porszívó is, amely képes száraz és nedves takarításra is. Gondoljunk a küszöb magasságára is, a legtöbb eszköz körülbelül 1 cm-t, néhány pedig akár 2 cm magas küszöböt is képes leküzdeni.
A felülettel összefügg a szűrés is. Találkozhatunk HEPA szűrővel rendelkező és anélküli modellekkel (alkalmas allergiások számára). Néhány robotporszívó UV lámpával van ellátva, amely segít a padlón lévő baktériumok és vírusok eliminálásában.

Üzemidő és teljesítmény

A robotporszívók energiaforrásként akkumulátort használnak, tipikusan nikkel- vagy lítiumalapút, vagy azok valamilyen származékát. Az üzemidő 100 és 180 perc között mozog, és ezek az eszközök rendelkeznek automatikus töltés funkcióval is a porszívózás során, majd folytatják a munkát. Ezt a tulajdonságot érdemes ellenőrizni a választáskor, de a jobb modellek általában rendelkeznek vele.
A robot teljesítménye nem hasonlítható össze egy hagyományos porszívóéval, de ez valószínűleg senkit sem lep meg. Sok modell rendelkezik szennyeződés-érzékelő funkcióval, amely alaposabban megtisztítja a nagyon piszkos területeket. A teljesítményt növelik a speciális szőnyegtisztító kefék vagy az olyan módok is, amelyek ideiglenesen növelik a szívóteljesítményt a nehezen tisztítható felületeken, mint például a szőnyegek.

Navigáció és tájékozódás

A robotporszívó különféle módszereket használ az orientációhoz, mint például kamerákat, ultrahangos szenzorokat, lézereket vagy mechanikai (ütközési) érzékelőket. Az orientáció és navigáció, illetve a takarítás menete különböző árkategóriákban eltérő lesz. Az olcsó robotporszívóknál általában mechanikai érzékelők vannak, amelyek nehezebben birkóznak meg a bonyolult területekkel. A legjobbak közé a lézeres érzékelők tartoznak, amelyek sötétben is tájékozódnak, ezzel növelve az általános takarítási rugalmasságot.
A robot takarítási területét lehet szabályozni, illetve korlátozni akadályok segítségével. Ilyen például a virtuális fal, amely infravörös sugárral oszthatja ketté a szobát, de bizonyos modelleknél meghatározhatja egy terület átmérőjét is, ami például az állatok etetési helye körül hasznos lehet. Egyéb alternatívák közé tartoznak különböző kockák és bóják, amelyek korlátozzák/átviszik a jelet. Egy egyszerűbb módszer a mágneses szalag, amit a padlóra ragaszthatunk.

4.5/5 - (13 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz