Takarítás,

Gőztisztítók, gőzfelmosók

Alighanem csak nagyon kevés ember élvezi a takarítást, a többiek számára ez egy bosszantó tevékenység, amely azonban legalább időnként elengedhetetlen. Szerencsére van egy segítő, akivel a takarítás élvezetessé válhat, és a neve gőztisztító. A gőz a múltban az első közlekedési eszközöket hajtotta, ma például főzésre használják, és egyre többet jelenik meg a háztartásokban olyan készülékek formájában, amelyek megkönnyítik a takarítást.

A gőztisztítónak sokféle formája és kivitele lehet, de az alap minden esetben ugyanaz – a fúvókán keresztül irányított túlhevített gőz nagy nyomáson távozik a készülék testéből, és ennek segítségével szinte bármilyen felületet megtisztíthatunk. A kézi gőztisztító különösen a konyhában hasznos, ahol megbirkózik például a zsíros szennyeződésekkel a páraelszívón vagy a főzőlapon. A fürdőszobában képes megtisztítani a csempék közötti fugákat, vagy eltávolítani a vízkövet a csaptelepekről. Az ablakokat, tükröket és bútorokat is nagyszerűen karbantartja, ezzel kiegészítve egy másik takarító technikát, az ablaktisztítót.

Egy másik népszerű változat a gőzfelmosó, amellyel a padlók tisztítása és karbantartása igazi öröm. Alkalmas minden típusú felületre, speciális tartozékával még a szőnyegekre is. Porszívóval kombinálva a gőztisztító olyan segítővé válik, amit nem akarsz elengedni.

A takarítás kiválóan sikerül, és kíméli a természetet és a pénztárcádat is, a forró gőz akár 99,9%-ban elpusztítja a baktériumokat, és működtetéséhez semmilyen vegyszert vagy egyéb készítményt nem kell használni – egyszerűen csak önts vizet a készülékbe, hagyd felmelegedni és tisztíts. A működéshez a vizet nem kell különösebben kezelni vagy szűrni. Időnként csak vízkőmentesíteni kell, és ez az egyetlen karbantartás, amit végezni kell.

Akár padlóra, kanapéra vagy fugákra választasz gőztisztítót, a legtöbb modell a mellékelt tartozékokkal és fejekkel nagymértékben módosítható, növelve ezáltal a praktikumot és használhatóságot. A drágább modellek magas teljesítményt és két víztartályt kínálnak, másokat pedig mint felmosó és kézi gőztisztító is lehet használni – a kínálat rendkívül széles.

A vélemények és tesztek alapján kiválasztottuk a legjobb gőztisztítókat, amelyeket beszerezhet. Figyelembe vettük a különböző konstrukciókat és kiviteleket is, hogy véleményünk lefedje a teljes kínálatot.

A legjobb gőztisztítók és felmosók – TOP 10

Az alábbi táblázat a 2024-es tesztek és értékelések alapján mutatja be a 10 legjobb gőztisztítót és felmosót.

MegjelenéseTermékTípusTeljesítményKazántartalom 
Kärcher SC 1 vélemény és tesztKärcher SC 1Kézi1200 W0,25 l
Kärcher SV 7 vélemény és tesztKärcher SV 7Porszívó2200 W1,2 l
Hoover SSNH1000 vélemény és tesztHoover SSNH1000Kézi1000 W0,4 l
Kärcher SC 3 vélemény és tesztKärcher SC 3Guruló1900 W1 l
Sencor SSC 3001YL vélemény és tesztSencor SSC 3001YLKézi1000 W0,35 l
Concept Perfect Clean CP2000 vélemény és tesztConcept Perfect Clean CP2000Felmosó1500 W0,4 l
Rowenta Clean&Steam RY7557WH vélemény és tesztRowenta Clean&Steam RY7557WHFelmosó + porszívó1700 W0,7 l
Kärcher SC 4 Easy Fix vélemény és tesztKärcher SC 4 Easy FixGuruló2000 W0,8 l
ETA Aquatic 2266 90000 vélemény és tesztETA Aquatic 2266 90000Felmosó + kézi1200 W0,27 l
Polti VAPORETTO SV440 vélemény és tesztPolti VAPORETTO SV440Felmosó1500 W0,3 l

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Kärcher SC 1Kärcher SV 7Hoover SSNH1000Kärcher SC 3Sencor SSC 3001YLConcept Perfect Clean CP2000Rowenta Clean&Steam RY7557WHKärcher SC 4 Easy FixETA Aquatic 2266 90000Polti VAPORETTO SV440
GőzszabályozásNemIgenNemIgenNemNemIgenIgenIgenIgen
Súly2,3 kg9,4 kg1,6 kg3 kg1 kg2,55 kg6 kg4,1 kg4 kg2,4 kg
Felfűtési idő3 perc5 perc3 perc0,5 perc2,5 perc0,5 perc0,5 perc4 perc0,5 perc0,25 perc
Maximális gőznyomás3 bar4 bar4 bar3,5 bar3 bar--3,5 bar1 bar-
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Kärcher SC 1

Kärcher SC 1 vélemény és teszt

A Kärcher SC 1 a kézi gőztisztítók ikonja. Ez egy igazán kis és könnyű termék, amellyel otthonában szinte mindenhol elérhet, ahol szükséges a felületek tisztítása és egyben akár 99,9%-os baktériumeltávolítás. Az új kazán akár 3 bar nyomású gőzt tud előállítani, 3 percen belül felmelegszik.

A kompakt méretek miatt a modellben egy 0,25 L űrtartalmú víztartály van, ami egyben a kazán is. Ez tehát egy egyszobás rendszer, és csak egy alapfokú gőzáram erősségével kell beérnie. Az EU jogszabályai szerint természetesen biztonsági szeleppel van ellátva a tartály, amit csak akkor nyithat meg, ha ez biztonságos. Így nem kell tartania a forrázástól és egyéb kellemetlenségektől a víz utántöltésekor.

A Kärcher SC 1 kompakt további tartozékokkal rendelkezik ettől a gyártótól. Ha otthon több Kärcher márkájú gőztisztítója van, a tartozékokat ebben a modellben is használhatja. A felhasználók dicsérik az elektromos energia ellátó kábel hosszát és elegendő teljesítményt, amit ebben a kis méretben nem várnánk.

Megbízható és minőségi, könnyű kezelhetőség
Kis tartály űrtartalom (a kompakt méretek miatt)

Kärcher SV 7

Kärcher SV 7 vélemény és teszt

A gőztisztítók királya teljesítmény és felhasználási lehetőségek tekintetében kétségkívül a gőzporszívók, és ebben a kategóriában a Kärcher SV 7. Ez a modell 2200 W teljesítményű és 1,2 literes kivehető víztartállyal rendelkezik, amely lehetővé teszi a gőztisztító számára a korlátozás nélküli gőzműködést. A magas nyomású egység 4 báros teljesítménye megbízhatóan eltávolítja a legtöbb mechanikai szennyeződést, és természetesen majdnem 100%-os baktériumirtás is a jellemző.

A kimeneti gőz öt fokozatban szabályozható, a szívóteljesítmény négy fokozatban állítható. Ez biztosítja a megfelelő beállítási lehetőségeket nagyszámú felület tisztítására. A gőzporszívó előnyöket ötvözi a gőzfelmosó és a hagyományos porszívó előnyeivel. Így nagyon gyorsan felmoshat és porszívózhat vele egyidejűleg. Ráadásul a vízszűrés révén a kisebb porrészecskék nem kerülnek vissza a helyiségbe, ami különösen az allergiásokat teheti boldoggá.

A termékhez, ahogy az a Kärcher márkanévnél megszokott, nagy mennyiségű tartozék csatlakoztatható a gőztisztító széleskörű használatához. Az egyszerű és gyors nagytakarításhoz a tartozékokkal és ezzel a teljesítményes gőztisztítóval megtisztíthatja a fürdőszobát, a konyhát, vagy akár az Ön autóját is. A Kärcher SV 7 így egy multifunkcionális tisztítóeszköz a mindennapi takarításhoz és tisztításhoz.

Integrált porszívó, magas teljesítmény
Magasabb tömeg

Hoover SSNH1000

Hoover SSNH1000 vélemény és teszt

Nagyon elfogadható áron megszerezhető a Hoover SSNH1000 kézi gőztisztító. Paramétereiben nem tér el kategóriájától, 1000 W teljesítménnyel rendelkezik, munkanyomása akár 4 bar, és 3 perc alatt felmelegszik. Öröm a hosszú, négy méteres tápcsatlakozó kábel, amely nagyon jó mozgásteret biztosít a konyhában, a fürdőszobában vagy bármely más helyiségben, ahol a tisztítót használni fogja.

Ugyanúgy, mint minden gőztisztító, ez is büszkélkedhet környezetbarát és hatékony tisztításával. A gyártó kifejezetten tiltja a tisztítószerek és egyéb mosószerek használatát. A Hoover nagyon könnyen és intuitíven kezelhető. Egykamrás rendszere van, ami azt jelenti, hogy ugyanabban a tartályban, ahova vizet önt, történik a gőz előállítása is.

Sajnos, mint a többi alap kézi tisztítónál, a gőzszabályozás hiányzik. A vízkapacitás és a nem szabályozható gőzkibocsátás lehetővé teszi, hogy akár 12 percig működjön. Ezután körülbelül 10 percet kell várni, újra fel kell tölteni vízzel és folytatni. Amit azonban nagyon örömteli, az a gazdag tartozékok, amelyek együtt szállítódnak magával a tisztítóval és így kibővítik ennek a költséghatékony terméknek a tisztítási sugarát.

Magas teljesítmény, gazdag tartozékok
Nincs gőzszabályozás

Kärcher SC 3

Kärcher SC 3 vélemény és teszt

Ez a termék az önálló szakértői és fogyasztói értékelések kategóriájának győztese lett a gőztisztítók között. Ez a díj tehát arra utal, hogy a Kärcher SC 3 gőztisztítóval nem fog hibázni. Ez egy mobil kivitel, ahol a gőzegység a víztartállyal és a kazánnal külön helyezkedik el a gőzcsőtől vagy a fúvókától. Nagy szállító kerekei és alacsony tömege vannak - így a lakáson belüli mozgatása nagyon egyszerű.

A különálló víz- és gőztermelő kamráknak köszönhetően nemcsak folyamatosan használhatja a terméket, hanem ezáltal jelentősen csökken a felfűtési idő is, a Kärcher SC 3 esetében mindössze harminc másodperc. A víztartály térfogata 1 liter, a teljesítménye 1900 W. A működési nyomás természetesen szintén kiváló, 3,5 bar.

A gőz szabályozása két állásban állítható be, és a testen kívül egy vezérlőpult, valamint egy vízkőtelenítő kazetta is helyet kap, amely hosszabbítja a készülék élettartamát. Időről időre szükséges azt újra cserélni. A csomag tartalmaz egy kétméteres gőzcsövet pisztollyal, padlófejet, pontról pontra fúvókát, kézi fejet és kerek kefét - tehát teljes kiegészítőket, a tökéletes tisztításhoz a lakásban a padlótól a csillárig.

Rövid felfűtési idő, két kamrás rendszer
Az elektromos kábel felcsévélésének hiánya

Sencor SSC 3001YL

Sencor SSC 3001YL vélemény és teszt

A Sencor SSC 3001YL kézi gőztisztító nagyon népszerű termék, valószínűleg kedvező beszerzési ára miatt. Ha nem tartozik a legigényesebb fogyasztók közé, vagy ritkábban használja a gőztisztítót, akkor ez a modell ideális választás lehet az Ön számára. A teljesítménye 1000 W és a maximális működési nyomása 3 bar, azonban a fogyasztói értékelések gyakran alacsonyabb gőznyomásról számolnak be, mint amit szeretnének.

A tisztítóval az alacsony tömege miatt, ami csak 1 kilogramm, viszonylag kényelmesen lehet dolgozni, és méretei is kompaktnak mondhatók. Jól megbirkózik a vízkővel, zsírral és egyéb szennyeződésekkel otthonában. Akár 99%-ig is képes megszüntetni a gyakori baktériumokat. A készülék tetején található egy biztonsági szelep, amely megakadályozza a véletlen leforrázást, továbbá egy fényjelző és egy alumínium kazán is.

A víztartály térfogata 0,35 liter, ami kézi kivitelhez viszonylag jó érték. A gyártó szintén biztosít egy töltőpoharat, amelynek azonban kisebb a térfogata és a teljes kapacitáshoz kétszer kell megtölteni. A csomag további tartozékai közé tartozik az alap egyenes fúvóka, hajlított fúvóka, hajlékony cső, mini felmosó fej fedőanyaggal, vagy kerek kefe. A felfűtési idő ezen típusnál 2 és fél perc, ami szabványos idő.

Alacsony tömeg, csak 1 kg, nagyon gazdag kiegészítők, alacsony beszerzési ár
Gyakorlatban alacsonyabb gőznyomás

Concept Perfect Clean CP2000

Concept Perfect Clean CP2000 vélemény és teszt

A Concept Perfect Clean CP2000 elsősorban gőzölős felmosók és másodsorban kézi tisztító. Ha hagyja a gőzállomás testét a felmosó szerkezetben, gyorsan és hatékonyan működik a padlók tisztítására és karbantartására. Amint azonban a gőz erejét máshol szeretné használni, mint a padlóburkolaton, kiveheti a gőzállomást, felszerel egy megfelelő tartozékot és máris segít a számtalan tisztítási feladatban.

A test egykomorás rendszerrel rendelkezik, azonban két tartállyal. Az első, nagyobb a víz feltöltésére szolgál és 0,4 liter térfogatú. A második kisebb, 150 ml kapacitású és biológiai szappanra van előkészítve. Az idő, amíg a gép működésre kész, mindössze 30 másodperc, és a teljes működési idő, míg az összes víz elfogy, 20 perc. A testen szintén található egy felfűtési jelző.

A készülék teljesítménye 1500 W és a tápkábel hossza bő 5 méter. Csak egy gőzintenzitást kell megelégednie. A csomagban elegendő tartozék is található, említhetjük például a hozzáférés javítására szolgáló tömlőt, sima felületekre való kaparót - általában ablakokra vagy tükrökre, szögletes tartozékot, vagy pontszerű fúvókát a tökéletes tisztításhoz repedések és hézagok között.

Gőzfelmosó 2 az 1-ben, szappantartály
A gőzintenzitás szabályozásának hiánya

Rowenta Clean&Steam RY7557WH

Rowenta Clean&Steam RY7557WH vélemény és teszt

Egyedülálló kombinációját kínálja a Rowenta Clean&Steam RY7557WH modell, amely gőzfelmosót és porszívót egyesít. Ezzel a gőzfelmosóval és állóporszívóval tökéletesen megtisztíthatja az összes padlóburkolatát, mindezt a szokásos idő felében, ráadásul akár 99%-os hatékonysággal pusztítja el a kórokozókat vegyszerek használata nélkül. A porszívó ciklon technológiával működik, így nincs szükség porzsákra.

A víztartály űrtartalma 0,7 liter, ami akár 40 percnyi működést is lehetővé tesz. Bekapcsolást követően fél perc alatt felforrósodik. Az egyszerű és ergonomikus kezelést három sebesség teszi teljessé, amelyek minden kemény padlótípushoz alkalmasak. A készülék teljesítménye 1700 W, a tápkábel hossza 7,5 méter, ami kiváló mozgásteret biztosít.

Az eszköz teljes súlyát gyakorlatilag a kezében tartja, így a hosszú távú használat a gyengébb felhasználók számára megerőltető lehet. A 6 kilogrammos súly ugyan nem könnyű, de ez a minőségi kivitelezésnek és a kínált funkcióknak megfelelő. A csomag tartalmaz mosható mikroszálas huzatokat és két vízkőmentesítő patront.

Gőzölős felmosók és porszívó egyben
Nagyobb súly

Kärcher SC 4 Easy Fix

Kärcher SC 4 Easy Fix vélemény és teszt

Az egyik legnépszerűbb guruló gőztisztító a Kärcher SC 4 Easy Fix, amely 2000 W teljesítményével bőven rendelkezik. Alakja egy kis porszívóra emlékeztet, amelyből kétméteres gőztömlő vezet egy pisztollyal. Természetesen a pisztoly cserélhető más típusú fúvókára, attól függően, mit kíván tisztítani.

Az SC 4 modell két fokozatú gőzszabályozást és folyamatos vízfeltöltést kínál, mivel kétkamrás tisztítóról van szó. A feltöltő tartály űrtartalma 0,8 liter, és nincs gond a víz utántöltésével a készülék működése közben sem. A gőzegység 4 perc alatt melegszik fel működési hőmérsékletre, és akár 3,5 bar nyomást is képes kifejteni. Természetesen biztonsági nyomásszelepet és gyermekzárat is használnak, hogy megakadályozzák a véletlen megnyomást gyerekek vagy felnőttek által.

A csomag tartalmaz egy padlótisztító készletet, két 50 cm hosszú hosszabbítócsővel. További Kärcher tartozékok közé tartozik a kézi fúvóka, részletes fúvóka pontszerű gőzsugárral, kis kerek kefe és egy mikroszálas huzat a zsírkefe számára.

Sokoldalú használat, kétkamrás rendszer
Nem visszahúzható kábel, kábelrögzítő hiánya

ETA Aquatic 2266 90000

ETA Aquatic 2266 90000 vélemény és teszt

Az ETA Aquatic 2266 90000 gőzfelmosó egy nagyon érdekes eszköz, amely a felmosó mellett teljes értékű kézi gőztisztítót is kombinál. Ezzel a termékkel tehát két eszközt fed le, amelyek elegendőek a teljes lakás rendszeres tisztításához. Az 2 az 1-ben praktikus kialakítás mellett a termékhez gazdag tartozékokat is mellékelnek, amelyekkel hatékonyan tisztítható a WC, radiátorok, grillek, tűzhely, tükrök, padlók, szőnyegek vagy akár az autókerekek.

A kivehető gőzegység tisztességes, 1200 wattos teljesítménnyel rendelkezik, víztartálya pedig 275 milliliter űrtartalmú. Ez a mennyiség a gyártó szerint akár 15 percnyi gőztermelésre is elegendő. A padlófúvókában található második, mosószeres tartály is jó méretű, 230 ml-es. Az eszköz használata nagyon egyszerű, beleértve a tartozékok cseréjét is. Nagyon praktikusnak értékeljük az automatikus vízpumpáló rendszert, amely lehetővé teszi a víz folyamatos utántöltését anélkül, hogy meg kellene szakítani a tisztítást.

A tápkábel hossza 5 méter, ami bizonyos helyzetekben korlátozó lehet. Ez nem nagy negatívum, de a felhasználók említik ezt a tényt. A 4 kilogrammos súly megfelel a termék kivitelezésének, örömteli a gőz intenzitásának állíthatósága és a vízkő elleni szűrő, amely meghosszabbítja a termék élettartamát.

Gőzkészítés 30 másodperc alatt, 2 az 1-ben kivitel gőzfelmosó és kézi tisztító, jó ár-érték arány
Az 5 méteres tápkábel hossza korlátozó lehet

Polti VAPORETTO SV440

Polti VAPORETTO SV440 vélemény és teszt

A Polti VAPORETTO SV440 szintén kiváló képviselője a gőzfelmosóknak. Ez egy 2 az 1-ben eszköz, azaz gőzölős felmosók és kézi tisztító, amely a nyélről leválasztható és külön is használható. A készülék teljesítménye 1500 W, és sajnos a nyomás nem ismert – a gyártó nem tünteti fel. Ami azonban ismert, az a felfűtési idő, amely valóban lenyűgöző, mindössze 15 másodperc.

Ezzel a gőzfelmosóval a mindennapi padlótisztítás szórakozás lesz. A munkát kellemesebbé teszi a Frescovapor, amelybe bio készítmények adhatók, amelyek frissítik a helyiséget és megszüntetik a kellemetlen szagokat. A fogyasztók ezt a modellt alacsony súlya miatt is kedvelik, amely mindössze 2,4 kilogramm.

Az eszköz testén a kivehető víztartály mellett megtalálható a készülék használatra kész állapotát jelző mutató, vízkőmentesítő szűrő, valamint a gőz intenzitásának beállítása. Amint a gőzállomás testét kiemeli a felmosó lábából, akár 11 tartozékot is csatlakoztathat, amelyeket a gyártó a csomagban mellékel. Említünk például hosszabbító tömlőt, szőnyegvédőt, gumis ablaklehúzót, huzatokat, keféket vagy rendkívül hatékony ívelt gőzfúvókát.

Gyors felfűtési idő – mindössze 15 másodperc
Kis víztartály űrtartalom

Legkelendőbb gőztisztítók

A piacon a legkelendőbb gőztisztítók a következő márkák termékei: Kärcher, Eta, Polti, Concept. Kiváló ár/érték arányt és széles választékot kínálnak kézi és padló tisztítókban. Népszerű a Lidl gőztisztítója (Silvercrest) is.

Milyen gőztisztítót vegyek? (vásárlási útmutató)

Megfelelő gőztisztító kiválasztása nem mindig könnyű. A piacon számos különböző kivitel és konstrukció található, amelyek első pillantásra nem tűnnek különbözőnek, de ha közelebbről megvizsgáljuk a paramétereket és a nyomásegységet, akkor láthatjuk a különbségeket. Alapvetően elmondható, hogy minden gőztisztító egy gőzállomás testből, cserélhető gőzfejből és esetlegesen további tartozékokból áll. Főként a típust, teljesítményt, tartály méretét és a gőzállomás kivitelét, a felfűtési időt és működési nyomást különböztetjük meg. Ezeket a paramétereket alább részletesen ismertetjük. A kivitel első pillantásra látható és egyértelműen meghatározza, hogy milyen típusú felhasználásra alkalmas az adott gőztisztító.

Gőztisztító típusai

Kézi gőztisztító

Ez egy kisebb készülék és gyakran a legolcsóbb. Súlya miatt könnyen kezelhető termékek közé tartozik. Gyakori elnevezése a „kacsa”, a kézi tisztítók többségének formája miatt. A tartály térfogata természetesen kisebb, az általános kivitel és szerkezet egyszerűbb. Többségüknek csak egy víztartálya van, ahová a vizet öntik és ahol a gőz is képződik. Nagyszerűen alkalmas kisebb felületek és apró tárgyak, mint a csaptelepek, rácsok, páraelszívók vagy ablakok tisztítására. Néhány modell rendelkezik gőzszabályozással vagy számos tartozékkal. A működési nyomás ugyanaz, mint a többi típusnál, tehát 3 – 4 bár.

Pojízdný gőztisztító

Ez a típus első pillantásra egy kis porszívóra hasonlít, kerekekkel, állomás testtel és hosszabb tömlővel a kényelmes használathoz. A tartály térfogata általában nagyobb, akár 1 liter és több. Ezek a modellek drágábbak és teljesítményesebbek – a teljesítmény körülbelül 2000 W, a működési nyomás 3 – 4 bár. Találkozhatunk két kamrás rendszerrel is, ahol az egyik tartály melegíti a vizet, a másik pedig a feltöltésre szolgál – ebben az esetben a gőztisztító korlátlan ideig képes működni. Ideális nagy területek karbantartására.

Gőzfelmosó

Kompakt kialakítású, ideális a padlók karbantartására. A hosszú nyélbe beépített gőzgenerátor, víztartály és alul a gőzfej található, amelyre cserélhető és mosható huzatokat lehet tenni. Gyakran előfordul, hogy a gőzállomás test kivehető a nyélből, így egy teljes értékű kézi gőztisztítóvá válik – ezért kedvelik ezt a konstrukciót a fogyasztók, mivel két készüléket kapnak egyben. gőzölős felmosók és kompakt verzió kisebb dolgok tisztítására egyaránt.

Gőzporszívó

A gőztisztítók csúcsa a gőzporszívó, amely a kialakításban a legkomplexebb, legerősebb és egyben a legdrágább termékek közé tartozik. Formája és mérete egy hagyományos porszívóra emlékeztet, csakhogy a gőz alkalmazása után azonnal felszívja a padlóról a szennyeződéseket is. Ez a készülék kombinálja a hagyományos porszívót és a felmosót egyetlen egységben. A piacon elérhető gőzporszívók között vannak rúdporszívók is, amelyeknél különösen értékelik a helytakarékosságot.

A gőzegység kialakítása

Ezeknek a készülékeknek szíve a gőzegységek, más néven kazán, ahol a víz gőzzé alakul. Két rendszer létezik, amelyek különböznek a kényelem mértékében, az időtartamban, amíg a tisztító képes működni, és a beszerzési költségek magasságában.

Egykamrás rendszer

Ez egy egyszerűbb kialakítás, amikor vizet önt egy tartályba, és ugyanabban a tartályban történik a víz gőzzé alakulása a nyomáscsökkentő szelep lezárása után. Miután a gőz elfogyott, várni kell egy ideig a tartály lehűlésére, és csak ezután lehet a nyomászárót kinyitni, újra feltölteni vizet, és esetlegesen folytatni a tisztítást. Az egyértelmű hátrány tehát nyilvánvaló, hosszabb tisztítás során szükségesek szünetek. Ezzel a rendszerrel van felszerelve a legtöbb olcsóbb modell, ugyanúgy, mint a legtöbb kézi gőztisztító.

Kétkamrás rendszer

Fejlett rendszer, amellyel a gőztisztítóval folyamatosan dolgozhat annyi ideig, amennyi szükséges. Az első fő kamrában történik a víz gőzzé alakulása, és a második kamrába csak vizet öntenek. Ezt követően egy kis szivattyú segítségével a víz átkerül az első tartályba még a berendezés működése közben is. Egyértelműen nagyobb kényelmet nyújt magasabb áron, a gőztisztítók, amelyek ezzel a rendszerrel rendelkeznek, drágábbak.

A tartály űrtartalma és a felmelegedési idő

A tartály űrtartalma különösen az egykamrás rendszer esetében fontos, mivel közvetlenül befolyásolja a gőztisztító működési idejét. A kézi tisztítóknál a kapacitás a legkisebb – általában fél literig, míg a mozgathatóknál 1 liternél több víz űrtartalmú tartályokat láthatunk. Ha a választott gőztisztítónak kétkamrás a rendszere, a két tartály űrtartalma általában összeadódik, de a kapacitásuktól függetlenül bármikor hozzáadhat víz a működés során.
A felmelegedési idő a víztartály kapacitásától és a termék teljesítményétől függ. Minél nagyobb a teljesítmény, annál hatékonyabb a gőzegység, és annál gyorsabban készül el a gőz. A nagyobb űrtartalmú tartályoknál a felmelegedési idő is hosszabbodhat. A leggyorsabb tisztítók fél perc alatt felmelegednek, míg a leglassabbaknak akár kilenc percig is tarthat.

Teljesítmény és működési nyomás

A teljesítmény közvetetten fejezi ki az eszköz hatékonyságát, és értéke körülbelül 1000 W-tól kezdődik a kompakt kézi készülékek esetében, egészen 2000 W-ig és annál is többig a mozgatható és kombinált porszívóval rendelkező gőztisztítók esetében. Vegye figyelembe, hogy a növekvő teljesítménnyel nőnek a működési költségek is – több elektromos energiát fogyasztanak.
A gőznyomás egy másik paraméter, amely meghatározza a készülék teljesítményét. Ma már gyakorlatilag nem találkozhatunk alacsony nyomású modellekkel a piacon, ügyeljen arra, hogy a preferált tisztító nyomása ne legyen 3 bar alatt.

Funkciók és kiegészítők

A legelőnyösebb funkció a gőz szabályozásának lehetősége – nem minden modell rendelkezik vele, de jó, ha van ilyen szabályozás. Nem minden anyag bírja jól a teljes gőzdózist anélkül, hogy károsodna, ezekben az esetekben jó, ha lehetőség van a gőz enyhítésére, és így biztonságosan tisztíthat meg mindent, amire szüksége van. Ha a víztartályba csapvizet tölt, időnként célszerű a készüléket vízkőteleníteni és ehhez külön rendszert használni. A vízkőtelenítés speciális kapszulákkal vagy rudakkal történik, és jelentősen meghosszabbíthatja a gőztisztítók élettartamát.
A kiegészítők ezeknél a készülékeknél egyértelműen meg vannak határozva, főleg azok a tartozékok, amelyekkel a gőztisztítót felszerelheti. Egyes gyártók közvetlenül a csomagolásba helyezik őket a tisztítóval együtt, másoknál meg kell vásárolni őket. A tartozékok jelentősen növelik a tisztító használhatóságát, a leggyakoribbak közé tartozik a kézi fúvóka, a gőztömlő pisztollyal, a kerek kefe, a pontszerű sugárra állítható fúvóka vagy a cserélhető huzattal ellátott padlófej.

4.5/5 - (13 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz