Takarítás,

Ruhagőzölők, kézi gőzölők

Gondolkodott már azon, milyen lenne vasalódeszka nélkül vasalni? Csak akasztson fel kedvenc pulóverét, pólóját vagy zakóját egy vállfára, és pillanatok alatt tökéletesen kivasalja, ráadásul frissíti az öltözéket és megszabadítja a kellemetlen szagoktól? Ebben segít a ruhagőzölő, egy ügyes segítő, amely gőzzel vasal és teljes körű gondoskodást nyújt otthonában lévő összes ruházatának és textíliának.

Elektronikus készülék, amely gőzt termel, lehet tisztán kézi ruhagőzölő, amely kiválóan alkalmas utazáshoz, vagy állványos gőzállomás. Ez utóbbi elsősorban egy helyre szánják, és teljesítménye a kézi változathoz képest akár kétszerese is lehet. Bizonyos hasonlóságot mutat a gőzgenerátorral.

A ruhagőzölő könnyedén megbirkózik a hétköznapi ruhákkal, az üzleti öltözékekkel, a makacs anyagokkal, függönyökkel, függönnyel és huzatokkal. Gyakorlatilag bármely nagyobb méretű ruhadarab vagy textília, amely gyűrött, összetört, csúnya, tele redőkkel és hajtásokkal, gyorsan kivasalható és simává tehető a ruhagőzölővel.

A gőzvasalás időt takarít meg, egyszerű és egyben biztonságos mind Önnek, mind a ruháinak. Alkalmas mindenféle anyagra, beleértve a szintetikus anyagokat is, amelyek hajlamosak a hagyományos vasaláskor odaragadni és így tönkremenni. Ezek mellett a ruhagőzölő képes eltávolítani a nem kívánt szagokat, mint a cigarettafüst vagy az emberi izzadság, anélkül, hogy vizet és mosóport használna.

A választás során érdemes figyelembe venni az alapvető paramétereket és nem szabad figyelmen kívül hagyni a hasznos funkciókat sem. Paraméterek, tesztek és felhasználói tapasztalatok alapján összeállítottunk egy válogatást, amely tartalmazza a legjobb ruhagőzölők és azok véleményét. Annak érdekében, hogy ezekben a termékekben jól tájékozódjon, elkészítettük az Ön számára a vásárlási útmutatót, amely a vélemények alatt található.

Legjobb ruhagőzölők – TOP 8

Az alábbi táblázatban a 2024-es év tesztjei és értékelései alapján a 8 legjobb ruhagőzölőt soroltuk fel.

MegjelenéseTermékTípusGőznyomásVízkapacitás 
Philips Steam&Go GC362/80 vélemény és tesztPhilips Steam&Go GC362/80Kézi24 g/perc0,07 l
Tefal QT 2020 E0 IXEO vélemény és tesztTefal QT 2020 E0 IXEOFüggőleges90 g/perc1,1 l
Tefal DT 9100 E0 vélemény és tesztTefal DT 9100 E0Kézi30 g/perc0,2 l
Silvercrest SDMF 1300 B1 vélemény és tesztSilvercrest SDMF 1300 B1Kézi-0,25 l
Tefal IT3440E0 vélemény és tesztTefal IT3440E0Függőleges30 g/perc1,5 l
Tristar ST-8916 vélemény és tesztTristar ST-8916Kézi20 g/perc0,26 l
SteamOne H18B vélemény és tesztSteamOne H18BFüggőleges40 g/perc1,8 l
Princess 332846 vélemény és tesztPrincess 332846Kézi25 g/perc0,26 l

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Philips Steam&Go GC362/80Tefal QT 2020 E0 IXEOTefal DT 9100 E0Silvercrest SDMF 1300 B1Tefal IT3440E0Tristar ST-8916SteamOne H18BPrincess 332846
Teljesítmény1300 W2170 W1600 W1400 W1800 W1200 W1800 W1500 W
GőzszabályozásNemIgenIgenNemIgenNemNemNem
Tömeg1,2 kg13,3 kg2,1 kg0,86 kg7,5 kg1,1 kg5 kg1 kg
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Philips Steam&Go GC362/80

Philips Steam&Go GC362/80 vélemény és teszt

Gőzölős ruhagőzölő Philips Steam&Go GC362/80 a magas színvonalú kivitelezésének köszönhetően nagyon kedvelt. Számos pozitív fogyasztói vélemény szól jó működéséről, hatékony gőzteljesítményéről és a használat egyszerűségéről. A SmartFlow vasalólap az egész gőzölési idő alatt stabil hőmérsékletet tart fenn, amely biztonságos mindenféle szövet számára.

A Philips gőzölőt függőleges és vízszintes helyzetben is lehet használni, amit értékelni fog, ha nehezen elérhető helyeket vasal. A vastagabb szövetek hatékony kivasalásához a gyártó egy kefét ad a gőzölőhöz, amely segítségével a gőz mélyebben hatol a szálak közé, miközben eltávolítja a szennyeződéseket és bolyhokat a ruhákból.

A gőzgenerátor teljesítménye percenként 24 gramm gőz, és a készülék felvett teljesítménye 1300 W. Egy lehetséges hátrány lehet a kisebb víztartály, amelynek térfogata csak 70 ml, így hosszabb gőzölés során szükség lehet a töltésre.

Függőleges és vízszintes gőzölés, minőségi kivitelezés, egyszerű kezelhetőség
Kis víztartály

Tefal QT 2020 E0 IXEO

Tefal QT 2020 E0 IXEO vélemény és teszt

Kézi függőleges gőzölős vasaló Tefal QT 2020 E0 IXEO számos vélemény szerint a legjobb ruhagőzölő, amelyet ma megvásárolhat. Kiugró teljesítmény jellemzi, és számos okos innovációval rendelkezik, amelyek megkönnyítik a napi használatot. A legnagyobb innováció a beépített okos lemez, amelyet vízszintes helyzetbe lehet állítani, és két teleszkópos rúdon helyezkedik el.

Ezzel a kézi ruhagőzölővel kapcsolatos tapasztalatok nagyon pozitívak, a felhasználók értékelik a stabil gőzkibocsátást, 90 gramm/perc és a gőzlöketet, amelynek teljesítménye akár 200 gramm gőz per perc. Ehhez a teljesítményhez megfelelő a nagy víztartály, amelynek térfogata 1,1 liter.

A gőz akár 99,9%-ban képes elpusztítani a baktériumokat, és a kibocsátás három szinten szabályozható. Rendelkezik automatikus kikapcsolással, öblítő rendszerrel, valamint jelzőfényekkel a gőz felmelegedéséhez és az üres víztartályhoz. Pozitívum a hosszú tápkábel, valamint az 1,7 méter hosszú gőzcső.

Nagy teljesítmény és gyors vasalás, nagy víztartály, integrált okos lemez
Nem jelentős

Tefal DT 9100 E0

Tefal DT 9100 E0 vélemény és teszt

Kézi gőzölő vasaló Tefal DT 9100 E0 ebben a kivitelben kiemelkedő gőzteljesítménnyel rendelkezik, ami pozitívan tükröződik a vasalási eredményekben. A fogyasztói vélemények a recenziókban nagyon pozitívak, megerősítik a valóban jó teljesítményt, a nagyon jó kivitelezést és az egyszerű kezelhetőséget. Hasonló kézi gőzölő vasalókhoz képest itt a gyártó két tartozékot és praktikus alátámasztást ad a vasaláshoz.

A készülék lehetővé teszi a gőzkibocsátás beállítását három szinten, az első szint frissíti a ruhákat, a második tisztítja őket, és az utolsó képes eltávolítani a szagokat és baktériumokat. A gőzölő a gyártó szerint mindenféle szövethez megfelelő, így használható ruhagőzölő vasalóként is.

Az elektromos hálózatra csatlakoztatva 40 másodperc alatt használatra kész és egy töltéssel 9 percig működik, ezt követően újra kell tölteni a 200 ml-es víztartályt. Pozitív a gyártó 15 éves javíthatóságra vonatkozó állítása – ez kiváló minőségű kivitelezést jelent. Az egyetlen hátrány lehet a súly, amely magasabb a hasonló termékekhez képest.

Nagy gőzteljesítmény 30 g/perc, állítható teljesítmény, praktikus tartozékok az árban
Magasabb súly 2,1 kg

Silvercrest SDMF 1300 B1

Silvercrest SDMF 1300 B1 vélemény és teszt

Ruhagőzölő Lidl márkájú Silvercrest rendkívül alacsony és vonzó árával nagyon népszerű a fogyasztók körében. Elektromos kivitelben készül, a teljesítmény 1190 és 1400 W között van, így a gőzteljesítménynek elegendőnek kellene lennie. Sajnos azonban a gyártó nem adja meg a pontos értéket.

A fogyasztói tapasztalatok és vélemények szerint ez a gőzölő kiválóan működik, megbízhatóan simítja ki a gyűrődéseket és nagyon jól kezelhető. Ennek oka főleg a kis tömege, amelyet a gyártó csak 860 grammnak ad meg. Előnyös továbbá a nagy víztartály, amely egy töltéssel 250 milliliter vizet képes befogadni.

A készülék felszerelt egy melegítési jelzőfény és egy 15 perc tétlenség utáni automatikus kikapcsolási funkcióval. A gőzlöket könnyen aktiválható egy csúszókapcsolóval. A gyártó egy kefefeltétet ad a szilárd anyagokhoz, és pozitív a tápkábel 220 cm hossza, ami jelentősen növeli az akciókörzetet.

Kiváló ár/érték arány, nagy víztartály, tartozék kefefeltét
Nincs megadva a gőzteljesítmény

Tefal IT3440E0

Tefal IT3440E0 vélemény és teszt

Pároló Tefal IT3440E0 ruhagőzölő mindenféle anyaghoz tökéletes segítség. Állványos kivitel, így több helyet foglal, viszont a ráncok kiegyenlítése hatékonyabb és vitathatatlanul gyorsabb. 1800 W teljesítményű és a víztartálya viszonylag nagy, 1500 milliliter.

A fém fej háromszög alakú és nagy, így hatékony a munka vele. Formája magas pontosságot biztosít, amit értékelni fogsz, például ingek vagy ruhák párolásakor. Három gőzképzési fokozattal is rendelkezik, így az anyagtípusnak megfelelően állíthatod be a legjobb teljesítményt. A legmagasabb fokozaton folyamatosan képes 30 g gőzt előállítani percenként, ami jó érték.

A tartozékok között megtalálható egy kefés fej, ami erősebb anyagok ráncainak kiegyenlítésére alkalmas, tipikusan kabátoknál. A felmelegedés gyors, 45 másodpercet vesz igénybe, és dicséretes, hogy a gyártó beépített vízkőtelenítő rendszert, amely meghosszabbítja a ruhagőzölő élettartamát.

Párolási teljesítmény 30 g/perc, 1,5 literes víztartály, nagy fém fej
Csepegés elleni rendszer nélkül

Tristar ST-8916

Tristar ST-8916 vélemény és teszt

Kézi gőzölő Tristar ST-8916 egy másik lehetőség, ha egy alapmodell kézi ruhagőzölő beszerzését tervezed. 1200 W teljesítményével nem számít páraágyúnak, a gőz teljesítménye mindössze alap 20 gramm percenként, ami azonban megfelel a gőzállomás alacsony teljesítményének, így nem tekinthető hibának. Minden finomabb textíliával és ruhával jól működik.

Jellemzője az alacsony tömege, 1,1 kg, kompakt méretei és alacsony ára. A víztartály levehető és 260 milliliteres űrtartalmú. Ezzel a készülék folyamatosan dolgozhat akár húsz percig. A gyártó a Tristar ST-8916 ruhagőzölőt automatikus kikapcsolási funkcióval látta el, amely nyolc perc tétlenség után aktiválódik, így nem kell stresszelnie, ha elhagyja a készüléket és elfelejti azt.

A készülék testén kellemes meglepetést okoz a működést jelző fényjelző és a mellékelt vízmérő pohár. Ehhez a gyártó két tartozékot ad, egyet erősebb szövetek vasalására és egy másikat a bolyhok eltávolítására. A ruhagőzölő gyors felmelegedése kiemelkedik – kevesebb mint 35 másodperc alatt eléri a működési hőmérsékletet. Gőzszabályozás, mint a legtöbb kézi ruhagőzölőnél, nincs jelen.

Alacsony ár, bolyheltávolító tartozék
Alacsony teljesítmény 1200 W, gőzszabályozás nélkül

SteamOne H18B

SteamOne H18B vélemény és teszt

Kézi függőleges gőzölős vasaló SteamOne H18B jó gőzteljesítményt nyújt, 40 gramm percenként, és minden típusú anyaghoz megfelelő. Felmelegedés után a kézi ruhagőzölő egy percen belül használatra kész és alkalmas pólók, ruhák, nadrágok, de még függönyök, ágyneműk vagy asztalterítők anyagának kisimítására is.

A többi állványos ruhagőzölőhöz képest ez jelentősen könnyebb és kevesebb helyet foglal. Tömege csak 5 kilogramm, így könnyen mozgatható. A gőzképzést 1800 W teljesítményű gőzgenerátor biztosítja, és a 2,5 méter hosszú tápkábelnek köszönhetően nem korlátozódik túlságosan. A fej vasalófelülete rozsdamentes acélból készült, és a párolás alatt állandóan megtartja a hőmérsékletet. A gőz berendezés része egy termostat is, amely folyamatosan ellenőrzi a gőz optimális hőmérsékletét, amely minőségi alumínium kazánban képződik. Integrált vállfán teleszkópos rúdon vagy saját vállfán is használható ruhák párolására. Az egyetlen hátránya, hogy csak egy gőz teljesítmény van, így a kimenetet nem lehet szabályozni.

Minőségi kivitelezés és jó teljesítmény, nagy víztartály, csak 5 kg tömeg
Csak egy gőzteljesítmény

Princess 332846

Princess 332846 vélemény és teszt

Ha kézi ruhagőzölőt tervez vásárolni, jó alternatíva lehet a Princess 332846 készülék. Ez egy standardan felszerelt kézi gőzölő, azonban számos funkciójával és finomságával kiemelkedik a versenytársak közül, ráadásul jó áron is kapható. A legnagyobb előnye kétségtelenül az, hogy a mellékelt víztartály helyett bármilyen szabvány PET palackot felszerelhet.

Ezt különösen utazás közben értékelni fogja, amikor nem kell magával vinnie a 260 ml-es víztartályt, így helyet takaríthat meg a csomagjában. A ruhagőzölő Princess 332846 teljesen felmelegszik 40 másodperc alatt és folyamatos gőzellátást biztosít percenként 25 gramm gőzzel. A magas gőzhőmérséklet miatt a ruhagőzölő megbízhatóan eltávolítja a 99% baktériumot és atkát, nem is beszélve a kellemetlen test szagokról és a cigaretta szagról.

A készülék nem rendelkezik gőzintenzitás szabályozással, de ez nem tekinthető nagy hiányosságnak, mivel a legtöbb eladott modell nem rendelkezik ezzel. Praktikus az integrált akasztó, ami akár egy ajtóra is felakasztható, a mellékelt kefe a szövetekre és a gőz kibocsátásának zárható lehetősége. A gyártó lehetővé teszi a csapvíz használatát is, amit különösen értékelni fog, nem csak utazás közben.

PET palackkal felszerelhető, tisztességes teljesítmény és gőzképzés
Gőzszabályozás nélkül

Legkelendőbb ruhagőzölők

A piacon a legkelendőbb ruhagőzölők a következő márkák: Philips, Tefal, Tristar, Orava, SteamOne. Népszerű és minőségi ruhagőzölők továbbá az Eta, Concept és Electrolux. Keresett még a Silvercrest márkájú készülék is, amelyet a Lidl áruházlánc kínál.

Milyen ruhagőzölőt vegyek? (vásárlási útmutató)

Mielőtt ruhagőzölőt választ, tisztában kell lennie azzal, mikor, hogyan és mire szeretné használni ezt a hasznos készüléket. Tervezi, hogy útközben vasalóként használja, csak kipróbálni szeretné, vagy meg van győződve arról, hogy a kompaktabb kivitel jobban megfelel Önnek? Ekkor válasszon egy kézi ruhagőzölőt. Ellenkező esetben, ha ki szeretné használni egy gőztisztító teljes potenciálját, válasszon állványos ruhagőzölőt. Ezek nem csak nagyobb gőzkibocsátással rendelkeznek, hanem a kompakt kivitel más fontos paraméterekben is felülmúlja őket.

Kézi ruhagőzölő

Ahogy már említettük, ez egy kompakt kivitelű gőztisztító. Formájában részben hasonlít a gőzkacsákhoz, amelyeket sokan használnak a háztartás tisztítására. Általában a készülék testében található egy víztartály, amelynek kapacitása átlagosan negyed liter. Ez a vízmennyiség körülbelül 10 – 15 perc munkára elegendő. A gőz kibocsátó vége nemes anyagokból készül, és különböző formájú lehet. Különösen praktikus a háromszög alakú kialakítás, amellyel elérheti a ruházat és egyéb textíliák nehezen hozzáférhető redőit.
A kézi gőzölő továbbá könnyű kezelhetőségéről ismert, köszönhetően az alacsony súlynak. Otthon és útközben is használható. A gőztermelés alacsonyabb, mint az állványos gőztisztítók esetében, átlagosan 25 g gőzt termel percenként. Választáskor érdemes figyelembe venni a tápkábel hosszát és az esetleges további extrákat, mint például a gőzintenzitás szabályozása.

Állványos ruhagőzölő

Ez a ruhasteamer főként magasabb teljesítményéről, nagyobb súlyáról és kevésbé jó manőverezhetőségéről ismert. Vásárolja meg, ha van helye otthon – nem fogja megbánni az olcsóbb kézi modellekkel szembeni beruházást. A gőztermelés akár 42 g percenként is lehet vagy több, és nagyobb a víztartály is, amelynek kapacitása 2 litertől kezdődik. Például egy 2,5 literes víztartállyal folyamatosan körülbelül 90 percig dolgozhat, ami elegendő idő egy nagy mennyiségű ruha kivasalásához.
A teljesítményesebb gőzegység, a nagyobb víztartály és a konstrukciós kivitel miatt, ellentétben a kézi ruhagőzölőkkel, amelyek körülbelül egy kilogrammot nyomnak, a súlya nagyobb. 6 és 9 kg között mozog. Az állványos ruhagőzölők kulcseleme maga az állvány, amelyre a ruhát felakasztja és egy feszítőmechanizmus segítségével kifeszíti – a következő függőleges vasalás gőzzel egyszerű, gyors és rendkívül hatékony.

Teljesítmény és gőztermelés

A ruhagőzölők nagymértékben hasonlítanak a gőzgenerátorokhoz, csak azzal a különbséggel, hogy mindkét készülék más célra van kialakítva és ennek megfelelően különbözik a szerkezeti megoldásokban, de az elv ugyanaz – a gőz előállítása. A generátor teljesítményétől függ a képes előállítani gőzmennyiség. A generátorok teljesítménye kb. 1200 W-tól kezdődik, és a legteljesítményesebb állványos ruhagőzölők akár 2000 W-ig is elérhetik.
Általánosságban a ruhagőzölők a teljesítmény szerint a következőképpen osztályozódnak: 1200 – 1500 W alkalmasak finomabb anyagokra, 1500 W és több már mindenféle textília típust kezel, beleértve az öltönyöket és pamutot, és a 2000 W és feletti modellek még a legsűrűbb anyagokat vagy több réteg szövetet is képesek kezelni egyszerre.

A teljesítménytől függ a képes generálni gőzmennyiség, amely percenkénti grammokban van megadva, és a kézi modelleknél átlagosan 25 g/min, míg az állványos teljesítményes gőztisztítóknál 30 – 45 gramm közötti.

Víztartály kapacitása és súly

A víztartály mérete szerint határozza meg azt az időt, ameddig a készülék folyamatosan képes működni. Példa erre a 250 ml-es tartály, amely egy kézi ruhagőzölőnél körülbelül 10 – 15 perc vasalásra elegendő, és a 2,5 literes víztartály, amely egy állványos ruhagőzölőnél akár 90 percig is lehetővé teszi a munkát. Általánosságban a kézi kiviteleknek kisebb a kapacitása, hogy kényelmes legyen a kezelésük. Az állványos ruhagőzölők kapacitása lényegesen nagyobb, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre nagy mennyiségű ruhát vasaljon meg rövid idő alatt.
A víztartály egyik paramétere, amely befolyásolja a súlyt. A másik a masszív állvány jelenléte. Ezért a kézi ruhagőzölők súlya körülbelül 1 kilogramm, míg az állványosok akár 8 kilogrammot is nyomhatnak.

Felszereltség és funkciók

Míg a kézi gőzölő viszonylag egyszerű készülék, amely gyakran csak egy gombbal rendelkezik, amellyel a gőzt adagolják, az állványos ruhagőzölő ruházati készülékeket jobban felszerelhetik. A gyártók bizonyos modelleknél lehetővé teszik a gőzintenzitás szabályozását, ami alkalmas különböző anyagok vasalására, különösen a finomabb és törékenyebb anyagokra. Egy másik praktikus funkció az automatikus kikapcsolás, ha a készülékkel bizonyos ideig nem dolgoznak.
Bizonyos jobban felszerelt modelleknél a gőz hőmérsékletét termostát segítségével lehet szabályozni. A készülék továbbá rendelkezhet automatikus tisztítással, ami meghosszabbítja a termék élettartamát.

4/5 - (37 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz