Takarítás,

Mosó-szárítógépek

A cseh háztartásokba lassan, de biztosan bekerülnek a nagy fehér háztartási gépek közé tartozó segítők, különösen a szárítógépek. A ruhaszárító a mosógép mellett a legoptimálisabb megoldás. De mi a helyzet, ha helyhiány miatt nem tudja megvásárolni? A gyártók gondolnak erre az esetre, ezért elérhetőek a kombinált mosó-szárítógépek. Ezek két az egyben eszközök, ahol egy mosógép méretű készülékben talál egy teljes értékű mosógépet, beleértve a centrifugát is, valamint egy szárítót.

A kombinált mosó-szárítógépet valószínűleg csak akkor vásárolja meg, ha két különálló készüléknek nincs helye, vagy ha a szárító funkció nem olyan fontos Önnek, és ritkábban használja. A mosó-szárítógép legnagyobb hátránya a kapacitás aránytalansága: amit egyszerre ki tud mosni és megszárítani. A szárító kapacitása körülbelül egyharmada a mosógépének. Ezért nem praktikus, hogy egy teljes mosógépet követően nem tud mindent megszárítani. Vagy 2/3 kapacitással mos (a teljes kapacitás a későbbi szárításhoz), vagy egy részét a ruhának a mosás után ki kell vennie a doból.

Ha megbirkózik ezzel a lényeges jellemzővel, akkor már semmi sem áll a vásárlás útjában. Készítettünk Önnek egy útmutatót a megfelelő mosó-szárítógép kiválasztásához, hogy ne érje meglepetés, és pontosan tudja, mit vásárol. A cikkben talál véleményeket is a mosó-szárítógépekről, amelyeket alaposan kiválasztottunk Önnek. A kiválasztott mosó-szárítógépek teszteken estek át a fogyasztók által, és kiválóan teljesítettek, ezért említjük őket itt.

Mosó és szárítógép egyben vagy külön?

Ahogy az egyes eszközöknél szokás, amelyek több funkciót kombinálnak egyben, meg kell birkóznia néhány kompromisszummal és bonyodalommal. Ha a hely ezt lehetővé teszi, egyértelműen jobb külön mosógépet és külön szárítógépet vásárolni. A piacon elérhető összekötő panelek, amelyekkel biztonságosan egymásra helyezheti a mosó- és szárítógépet.
A külön mosógép és szárítógép magasabb beszerzési költségekkel jár, de alacsonyabb üzemeltetési költségekkel rendelkezik. Vitathatatlan előnyük, hogy munkájukat százszázalékosan végzik. A mosógép tökéletesen kimos, a szárítógép pedig kiválóan szárít, felhabosít vagy majdnem kivasal.

A mosó-szárítógép egyben olcsóbb lehet a beszerzés során, de magasabb elektromos energiafogyasztással jár, így a különbség néhány éven belül megtérül. Van az említett aránytalanság a mosógép és a szárító kapacitása között, a szárítás nem olyan tökéletes, mint a különálló készülékeknél, és kevesebb program közül választhat. Ennek ellenére van egy hatalmas előnye: kompaktsága, néha egyszerűen nincs helye két különálló készüléknek, és ezért örül, hogy léteznek ezek a kombinált készülékek.

A legjobb mosó-szárítógépek – TOP 7

Az alábbi táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 7 legjobb egybeépített mosó- és szárítógépet válogattuk ki.

MegjelenéseTermékMaximális töltet mosáshoz/szárításhozMélységCentrifugálási zaj 
Beko HTV 8746 XF vélemény és tesztBeko HTV 8746 XF8/5 kg59 cm76 dB
AEG Dualsense L7WBG47W vélemény és tesztAEG Dualsense L7WBG47W7/4 kg55 cm76 dB
Electrolux PerfectCare 700 EW7W447W vélemény és tesztElectrolux PerfectCare 700 EW7W447W7/4 kg57.2 cm76 dB
Haier HWD80-B14979-S vélemény és tesztHaier HWD80-B14979-S8/5 kg46 cm73 dB
AEG SensiDry L9WBC61B vélemény és tesztAEG SensiDry L9WBC61B10/6 kg63 cm76 dB
LG F2DV5S8S0 vélemény és tesztLG F2DV5S8S08,5/5 kg53,5 cm72 dB
Candy CSWS485TWMCE/1-S vélemény és tesztCandy CSWS485TWMCE/1-S8/5 kg52 cm77 dB

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Beko HTV 8746 XFAEG Dualsense L7WBG47WElectrolux PerfectCare 700 EW7W447WHaier HWD80-B14979-SAEG SensiDry L9WBC61BLG F2DV5S8S0Candy CSWS485TWMCE/1-S
EnergiaosztályD/CE/CE/CD/AC/CE/CD/A
Energiafelhasználás264 kWh266 kWh266 kWh266 kWh252 kWh326 kWh266 kWh
Vízfogyasztás53 l60 l60 l68 l50 l80 l75 l
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Beko HTV 8746 XF

Beko HTV 8746 XF vélemény és teszt

A Beko HTV 8746 XF kombinált mosó-szárítógép a mi összehasonlításunkban az egyik legtakarékosabb modell az energetikai osztályzat szerint, konkrétan D/C, alacsony vízfogyasztással, 53 liter egy ciklusonként. A mosási kapacitása 8 kilogramm, míg a szárítási kapacitása 5 kg ruhanemű, ami átlagosnak számít a piacon.

10 éves garancia az inverter motorra, a kombinált mosó-szárítógép kiemelkedik funkcióival. Ilyen például a SteamCure gőztechnológia, ami segít eltávolítani a makacs foltokat a ciklus során, felfrissíti a ruhákat, eltávolítja az allergéneket, tisztítja a dobot gőzzel, vagy akár a szárítás során megakadályozza a ruhák gyűrődését. Emellett 14 program közül lehet választani, plusz a Fast+ funkció, ami több mint felére rövidíti a programok időtartamát.

A késleltetett indítás 24 óráig állítható be. Hasznos a HomeWhiz alkalmazás is, amellyel WiFi-n vagy Bluetooth-on keresztül lehet irányítani a mosó-szárítógépet. Lehetőséget biztosít további programok letöltésére vagy személyre szabására, illetve tanácsokat és útmutatókat keresni a leghatékonyabb mosás érdekében.

Alacsony fogyasztás, irányító alkalmazás, gőztechnológia
Nagyobb méretek és tömeg

AEG Dualsense L7WBG47W

AEG Dualsense L7WBG47W vélemény és teszt

Az AEG Dualsense L7WBG47W automata mosó-szárítógép egy másik nagyon sikeres termék, amely nemcsak megbízhatóan mossa ki, hanem azonnal megszárítja a ruhát, ami azt jelzi, hogy a piac egyik legkedveltebb terméke. Számos modern funkcióval rendelkezik és viszonylag alacsony zajszinttel, amit a fogyasztói vélemények is megerősítenek. A konkrét zajszint 76 dB a centrifugáláskor és 51 dB a mosáskor. Kisebb, 7 kg-os dobtérfogata van a mosáshoz, amihez arányosan kisebb, 4 kg-os szárítási kapacitás tartozik. Kis fürdőszobákhoz és lakásokhoz ideális megoldás.

Az energetikai hatékonyság tekintetében körülbelül átlagos a piacon az E/C osztályzattal. A szárítógép a modern kondenzációs elven működik, a kezelése viszonylag egyszerű és egy kis LED kijelző egészíti ki. Előny a ÖKOInvertor motorra adott élettartam garancia.

Különösen tetszik a gőz funkció, amikor a gőz használatával több program is működik. Összesen tíz programot kínál, beleértve egy gyors, 60 perces programot a száraz vagy nedves ruhák kisimítására, vagy speciális programokat kézi mosásra és gyapjúra. Egy teljes ciklus során a készülék 2,66 kWh elektromos energiát és 60 liter vizet fogyaszt. Van késleltetett indítási funkció, vagy védelem az esetleges árvíz ellen.

Motorra adott garancia, alacsony zajszint, gőz mód
A szárítási fokozat csak pamutnál állítható be

Electrolux PerfectCare 700 EW7W447W

Electrolux PerfectCare 700 EW7W447W vélemény és teszt

Az Electrolux PerfectCare 700 EW7W447W kombinált mosó-szárítógép első pillantásra meggyőző az ár/érték arányával. Egy takarékos modell, amely az E/C energiaosztályba tartozik. Egy ciklusonkénti vízfogyasztása 60 liter, az elektromos energia fogyasztása 100 ciklusonként 266 kWh, amellyel az átlagosan energiatakarékos mosó-szárítógépek közé sorolható.

Inkább kisebb maximális ruhatöltetet kínál a mosásra és szárításra, amely 7 kilogramm és 4 kg. A DualCare rendszerrel rendelkezik, amely a mosást és szárítást az érzékelt szövettípushoz igazítja. A SensiCare technológia megméri a dobban lévő ruhamennyiséget és ehhez igazítja a következő programot. Az utolsó érdekes technológia a SteamCare, amely gondoskodik a ruhákról a gőz segítségével.

Minden ezek a technológiák és funkciók gondoskodnak arról, hogy a ruháit mindig tökéletesen kimosva és kiszárítva kapja vissza, és főleg, hogy azok ne sérüljenek. A maximális centrifugálási sebesség percenként 1400 fordulat, a teljesítményfelvétel 2200 W, és kiemelkedően alacsony a zajszint is, amit a felhasználók is pozitívan említenek, akik már megvásárolták. Mosáskor a zajszint 51 dB, centrifugáláskor 76 dB és szárításkor 60 dB. Kedvező továbbá a motorra adott tízéves kiterjesztett garancia, a késleltetett indítás funkciója, a kijelző, vagy a gyermekzár.

Jó ár/érték arány, tízéves garancia az ÖKOInvertor motorra, alacsony zajszint
Kisebb maximális ruhakapacitás 7/4 kg

Haier HWD80-B14979-S

Haier HWD80-B14979-S vélemény és teszt

A Haier HWD80-B14979-S keskeny mosó-szárítógép nagyszerű megoldás kisebb helyiségekbe is, köszönhetően a 46 cm-es mélységének. Ilyen 2 az 1-ben mosógépek nem túl gyakoriak a piacon, és ez a modell ráadásul büszkélkedhet minőségi kivitelezéssel és modern technológiák sorával. Maximális kapacitása 8 kg mosásra és 5 kg szárításra. A centrifuga sebessége átlagos értékeken marad, 1400 fordulat/perc.

Felhasználói tapasztalatok szerint a gép nagyon stabil (ragadós lábak miatt, ami viszont megnehezíti a mosógép mozgatását) és csendes, rezgés nélkül. A csendességet a Direct Motion motor támogatja, ami szíj nélküli, közvetlen hajtással rendelkezik a dobhoz. Praktikus a ciklus utáni ajtóöblítés is, így nem rakódik le a szennyeződés az ajtó tömítésén, antibakteriális védelemmel együtt.

A funkciók és technológiák valóban érdekesek. Ilyen például a párna dob (a ruha nem akad be és így kíméli az anyagot), I-Refresh gőz funkció (puhítás 4 opcióval az anyagtípustól függően), dobvilágítás, Auto Weight ruhamérleg (a mosógép digitális mérlege a program indítása előtt leméri a ruhát és szabályozza a vízfogyasztást és a ciklus hosszát). Emellett 14 programot kínál, beleértve a késleltetett indítást is.

Technológiák, csendes rezgés nélkül, keskeny mosógép
Keveset írtak a programokról, hiányzik a dob állandó világítása

AEG SensiDry L9WBC61B

AEG SensiDry L9WBC61B vélemény és teszt

Az AEG SensiDry L9WBC61B a legnépszerűbb mosó-szárítógépek közé tartozik, egyedülálló a hőszivattyús technológiájával. Ez a technológia a gyártó szerint akár 40%-kal csökkenti az energiafogyasztást (a módosított programoknak köszönhetően), ami legalábbis merész állítás. A működési elv az, hogy a hőszivattyú ellenőrzi a hőmérsékleteket, együtt a dob mozgásaival, és biztosítja az egyenletes mosást és szárítást. A programok módosításához ráadásul az anyagok ismeretét is felhasználja.

Egy másik kiemelkedő jellemzője a mosás és szárítás felettébb nagy kapacitása, 10 kg illetve 6 kg. Nagy kapacitása ellenére lehetőséget biztosít a NonStop program használatára, ami 3 órán belül képes kimosni és kiszárítani egy kisebb, 3 kg-os ruhamennyiséget. Rendelkezik gőz programmal is, ami frissíti és eltávolítja a ruhák gyűrődéseit. Összesen 15 programmal rendelkezik, beleértve a fent említetteket.

A C/C energiaosztály az említett esetben gyakorlatilag magától értetődik. Összehasonlításunkban az AEG SensiDry L9WBC61B rendelkezik a legalacsonyabb energiafogyasztással, 252 kWh.

Hőszivattyú és alacsony energiafogyasztás, mosási és szárítási kapacitás
Kissé nagyobb méretek (mélység 63 cm)

LG F2DV5S8S0

LG F2DV5S8S0 vélemény és teszt

Az LG F2DV5S8S0 mosó-szárítógép egy nagyon modern készülék, számos jelenlegi innovációt ötvöz, és széles körű programválasztékot kínál. Energetikai osztályai E/C, amelyek a jobb átlaghoz tartoznak, elektromos energiafogyasztása 100 mosási és szárítási cikluson 326 kWh. Egy mosási és szárítási cikluson 80 liter vizet fogyaszt, ami magasabb mennyiség, és a felhasználói vélemények is felhívják erre a figyelmet.

A dob térfogata a nagyobbak közé tartozik, 8,5 kilogramm ruhát képes kimosni és 5 kg-ot kiszárítani. A zajszintje 72 dB, amiért A zajemissziós osztályt kapott. Kiemelkedően praktikus az AI DD technológiája, amely a ruha súlya és anyagának finomsága alapján automatikusan beállítja a legmegfelelőbb és legkíméletesebb programot.

A gőzfunkció is jelen van, amit a gyártó LG Steam-nek nevez, és képes akár a 99% allergén és poratka eltávolítására. A 14 program közül kiemelkedik a TurboWash gyors program, amely 59 perc alatt képes kimostni a ruhákat. Az ThinQ technológiának köszönhetően különböző eszközökkel Wi-Fi-n keresztül vezérelhető, a mosógép maga pedig érintőképernyős LED kijelzővel és forgókapcsolóval van ellátva.

Haladó AI DD technológia, LG Steam gőzfunkció, ThinQ technológiával távolról vezérelhető
Magasabb vízfogyasztás 80 l

Candy CSWS485TWMCE/1-S

Candy CSWS485TWMCE/1-S vélemény és teszt

A Candy CSWS485TWMCE/1-S mosó-szárítógép ár-érték arányban nagyon előnyös választás, meglepően jó energiahatékonysági címkékkel rendelkezik, a mosás és szárítás energiahatékonysági osztálya D, a mosási ciklusé pedig a legjobb, A. Az ilyen hatékony mosásért nagyban felel a Mix Power System+ technológia, amely a vizet a mosószerrel keveri, és ezt a koncentrált oldatot nagy nyomáson juttatja a dobba, ahol mélyen behatol a szövetekbe.

A dob mérete a jobb átlaghoz tartozik, mosásra 8 kg, szárításra 5 kg kapacitást jelöl. Az akusztikai zajszint átlagosan C osztályba sorolható, 77 dB. 100 mosási és szárítási cikluson a gép 266 kWh elektromos energiát fogyaszt, ami a versenytársakhoz képest jobb érték.

Összesen 16 program áll rendelkezésre, természetesen megtalálható az ECO program is, valamint a gyors programok, akár csak 14 perces futási idővel. Az NFC technológia segítségével további programok tölthetők fel a mosógépre, vagy a meglévő programok frissíthetők egy okostelefonon keresztül. Felszerelt szenzorokkal, gőzfunkcióval és késleltetett indítás időzítővel.

Nagyon jó ár/érték arány, kiváló energiahatékonysági osztályok, Mix Power System+ technológia
Semmi sem található

Legnépszerűbb mosó-szárítógépek

A piacon a legnépszerűbb mosó-szárítógépek a következő márkák termékei: AEG, LG, Candy, Hoover, Haier. Ezek ár/érték arányban kiegyensúlyozottak és széles választékot kínálnak a klasszikus és a keskeny, slim mosó-szárítógépekből. Népszerűek és minőségiek továbbá a Bosch, Beko és Electrolux is.

Milyen mosó-szárítógép vegyek? (vásárlási útmutató)

Néhány legfontosabb paramétert már a bevezetőben említettünk, ezeket most részletesebben is kifejtjük és kiegészítjük további paraméterekkel, tulajdonságokkal és funkciókkal, amelyeket a kombinált mosó-szárítógépek jelenleg kínálnak.

Energetikai osztály és energiafogyasztás

Az energetikai osztály az új címkézési rendszerben két részre oszlik: az egyik a mosás és szárítás (a címkén balra), a másik csak a mosás (a címkén jobbra) energetikai osztályát jelzi. Újdonságként hozzáadódott a centrifugálási és szárítási osztály is, valamint a zajszint osztály, részletes információk az alábbi szakaszokban. Eredetileg a készülékek többségét az A osztályba sorolták. Jelenleg inkább C, D és E osztályokban találhatóak a mosás és szárítás szempontjából, de a jövőben ismét várható az A osztály felé való elmozdulás.
Az energetikai címkén, amely minden eladott készülék kötelező része, található az energiafogyasztás is. Figyelmet érdemel, mert a modellek között jelentős lehet a különbség, akár 1 kWh/ciklus, ami évek alatt számottevően megmutatkozik. Az energiafogyasztás 100 ciklusra vonatkozóan és egyéb összehasonlító paraméterek az átlagos terhelésre és a leggyakrabban használt mosási/szárítási programra vonatkoznak, hogy minél objektívabbak legyenek.

A címkén külön szerepel a mosás és szárítás, illetve csak a mosás energiafogyasztása és energetikai osztálya. A címke tartalmazza a csak mosásra vonatkozó energiafogyasztást, ami hasonló a különálló mosógépekéhez és általában 1 kWh alatti – figyeljen a különbségre, a szárítás energiaigénye akár 4-szer nagyobb lehet mint a mosásé, viszont a mosáskor jelentős mennyiségű víz is felhasználásra kerül.

Osztrifugálási és szárítási hatékonyság

További adatok, amelyek a készülék képességeire világítanak rá. A kötelező címkén az osztrifugálási és szárítási hatékonyság is megjelenik, melynek skálája A-tól G-ig terjed (a legmagasabbtól a legalacsonyabbig). A centrifugálási és szárítási értéket többnyire a termék leírásában, vagy közvetlenül a dokumentációban adják meg. Érdemes a mosó-szárítógép vásárlása előtt ezt a hatékonyságot ellenőrizni és semmiképp sem B-nél alacsonyabbat vásárolni.

Maximális töltet és méretek

Ahogy már többször is említettük, a mosáshoz megadott maximális töltet nem ugyanaz, mint a szárításhoz megadott maximális buboréktérfogat. Szárítani mindig csak a mosógép maximális kapacitásának körülbelül 2/3-ával lehet. Ezt a tényt ne becsülje alá, ha nem csak magának és partnerének, hanem gyerekeknek vagy nagyobb háztartásnak is mos és szárít, érdemes a lehető legnagyobb kapacitású készülékeket választani. A legnagyobb mosási és szárítási maximális töltetek körülbelül 10 kg és 6 kg között mozognak.
Méret szempontjából a mosó-szárítógép nem tér el jelentősen a hagyományos mosógépek méreteitől, így választhat 60 cm-nél kisebb mélységű modelleket is, amelyeket általában probléma nélkül átvihet a szokásos ajtófélfákon, valamint szélesebb modelleket is. Ha egy adott méretű mosó-szárítógépet választott, és ez az Ön helyiségeinek méretkorlátain van, ellenőrizze személyesen, hogy a készülékről ne lógjon ki valamilyen irányító elem vagy egyéb rész – tipikusan a lefolyó vagy egy nagyobb irányítógomb. Ez előzheti meg az esetleges kellemetlen meglepetéseket.

Szárítógép kivitelezése

Arról, hogy milyen szárítógép-kivitelek állnak rendelkezésre, milyen előnyei és hátrányai vannak, részletesen írunk a vásárlási útmutatóban, amely kifejezetten a szárítógépekre összpontosít. Számunkra itt elegendő megemlíteni, hogy a legmegfelelőbb olyan mosó-szárítógépet választani, amelybe beépített kondenzációs szárító van hőszivattyúval. Ez a legmodernebb és leggyakrabban használt technológia, amely kíméli a ruhákat és rendkívül energiahatékony a többi kivitelhez képest.

Zajosság és vízfogyasztás

Ha lakásba szeretne mosó-szárítógépet vásárolni, ahol ez a kombinált készülék tökéletesen megállja a helyét, érdeklődnie kell a zajosság paramétere iránt. Biztosan nem szeretné feleslegesen zavarni magát és a szomszédokat zajos berendezésekkel, amikor léteznek halkabb kivitelek is.
Az energiacímkén kötelezően fel kell tüntetni a centrifugálás zajosságát, nem a mosást vagy szárítást. Ezenfelül ki van jelölve a zajossági osztály is, az ECO programnál. Érdemes összehasonlítani azokat a modelleket, amelyeken gondolkozik, és figyelembe venni a zajosságot a végső választásnál. Ezt a fontos paramétert a kiválasztott szárítógépeknél az alábbi táblázatban együtt láthatja más adatokkal.

A vízfogyasztást a mosási és szárítási ciklusra vonatkozóan is megtalálja a címkén feltüntetve, a ciklus hosszával együtt (mosás / mosás és szárítás).

Mennyiségi automatika – intelligens szenzorok

A rejtett segítők, amelyek fontos munkát végeznek, megóvják a ruháit, csökkentik a készülék kopását és nem utolsósorban csökkentik az üzemeltetési költségeket és az eljárás időtartamát. A mennyiségi automatika kifejezés alatt egy sor érzékelő és szenzor rejtőzik, amelyek a mosás és szárítás alatt szabályozzák a program folyamatát a ruha mennyisége, a nedvesség vagy a dob belső hőmérséklete alapján. A gyártók ezt a funkciót sajátos nevekkel illetik, mint például a 6. érzék, Fuzzy logic vagy Easy logic. Az eredmény mindegyik funkció esetében ugyanaz, csak eltérő minőségben, ami a konkrét modellhez kapcsolódik.

Programok és kezelés

Általánosságban a kombinált mosó-szárítógépeknél kevesebb mosási vagy szárítási program áll rendelkezésre, mint az elkülönített készülékeknél. Mindazonáltal ezekkel is bőven meg lesz elégedve, és talán még áttekinthetőbb is lesz Önnek. Az alapot mindig a leggyakoribb textíliatípusokra vonatkozó előre beállított standard programok képezik. Különböző modellek további gyors programokat kínálnak kisebb ruhamennyiségre, speciális programokat a szálak és bolyhok eltávolítására, vagy különböző szárítási fokozatokat a kímélőtől az intenzívig.
A legtöbb modern mosó-szárítógépnél talál kijelzőt, ami lehet nagy érintőképernyős, vagy csak egészíti ki a hagyományos gombos kezelést. Továbbra is nagyon népszerű az a programválasztó tárcsa is, amely egyes modelleken még mindig megtalálható, és ez a leggyorsabb és áttekinthető módja a kívánt program beállításának.

Aquastop

Szinte nélkülözhetetlen funkció minden modern mosógépnél. Ahogy az angol név is sugallja, az aquastop megvédi Önt az otthona és a szomszédok elárasztásától. Mivel a mosógép folyamatosan vízhez van csatlakoztatva, fennáll a kockázata a mosógép vagy a vízbevezető tömlő meghibásodása esetén a víz ellenőrizetlen kifolyásának. Az aquastop ilyen esetekben lép működésbe, amint a különböző szenzorok érzékelik a vízszivárgást. Lezárja a bevezetést és az üres tartályból kiszivattyúzza a felesleges vizet az elvezetőbe. „Katasztrófa“ elkerülése érdekében fontos, hogy ne legyen duzzadt, régi vízbevezető tömlője – higgye el, az újba történő befektetés többszörösen megtérül.

4.3/5 - (25 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz