Kozmetikumok,

Természetes alumíniummentes dezodorok

Izzadás egy természetes folyamat, amelynek köszönhetően testünk hőmérsékletét egyensúlyban tartja még nagyon meleg környezetben is. Ezzel együtt a test toxikus anyagokat is kiválaszt az izzadsággal (például húgysavat). A dezodor használatának szükségességét az indokolja, hogy naponta akár egy liter folyadékot is kiizzadhatunk. Az izzadásban nem csak a környezeti hőmérséklet játszik szerepet, hanem belső állapotunk is.

Mindenki, aki valaha zsúfolt villamoson utazott nyáron, biztosan átkozta utitársai izzadságmirigyit. Az izzadság önmagában nem okoz szagot. A szagért azok a baktériumok felelősek, amelyek az izzadás helyén szaporodnak és az elpárolgott izzadsággal együtt kerülnek a levegőbe. Ezekkel a baktériumokkal és az általuk okozott szaggal sikeresen küzdhetünk meg az említett dezodorral, amely nem akadályozza meg az izzadást, de elpusztítja a kellemetlen szag forrását.

Azonban nem minden dezodor egyforma. A hagyományosan gyártott dezodorok viszonylag nagy mennyiségű alumíniumot és más anyagokat tartalmaznak, amelyek nem feltétlenül hasznosak a testünk számára. Mivel a dezodorokat gyakran olyan helyekre alkalmazzuk, ahol borotválkozunk is, ezek az anyagok a sebeken keresztül bejuthatnak a véráramba és hosszú távon felhalmozódhatnak a testünkben.

Ezért egyre többen választanak természetes dezodorokat vagy antiperspiranteket. A természetes dezodor ugyanazt a védelmet nyújtja a szag ellen, de alumínium, parabének és egyéb káros anyagok nélkül.

A legjobb természetes dezodorok – TOP 10

A táblázat a 2024-es év tesztjei és értékelései alapján a 10 legjobb természetes dezodort mutatja be.

MegjelenéseTermékA dezodor típusaBőr típusDezodor összetétel 
Schmidt's Bergamot + Lime vélemény és tesztSchmidt's Bergamot + LimeSzilárdMinden bőrtípusAlumínium sók nélkül, vegán
Soaphoria Innocence vélemény és tesztSoaphoria InnocenceKrémMinden bőrtípusAlumínium sók nélkül, alkohol nélkül
Nuxe Body vélemény és tesztNuxe BodyRoll-onMinden bőrtípusAlkohol nélkül, természetes porok keveréke
Purity Vision Krystal vélemény és tesztPurity Vision KrystalKristályMinden bőrtípusAlkohol nélkül, parfüm nélkül
Weleda Citrus vélemény és tesztWeleda CitrusRoll-onMinden bőrtípusAlumínium sók nélkül, vegán
Sea of Spa Black Pearl vélemény és tesztSea of Spa Black PearlSzilárdMinden bőrtípusTengeri alga kivonat
Klorane Hygiene et Soins du Corps vélemény és tesztKlorane Hygiene et Soins du CorpsRoll-onÉrzékenyLizin, a gyógynövény kivonata
Lavera Basis Sensitiv vélemény és tesztLavera Basis SensitivRoll-onÉrzékenyAloe vera
Korres Equisetum vélemény és tesztKorres EquisetumRoll-onMinden bőrtípus, érzékenyBisabolol, zsurló kivonat, alumíniumsók nélkül
Cosmetikabio Alun deodorant kamenec vélemény és tesztCosmetikabio Alun deodorant kamenecKristályMinden bőrtípus, érzékenyAlumínium sók nélkül, vegán

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Vélemények és tapasztalatok

Schmidt’s Bergamot + Lime

Schmidt’s Bergamot + Lime egy szilárd természetes dezodor alumínium mentes, alkalmas minden bőrtípusra, amely hatékonyan segít semlegesíteni a kellemetlen szagokat izzadás esetén. Alkalmazás után a bőr hosszan friss marad, nem képződik rajta ragadós réteg. Ez a dezodor nagyon gyorsan felszívódik és könnyen felvihető. Itt nem találunk alumínium sókat, és a Schmidt’s Bergamot + Lime-t vegánok is használhatják, mivel az előállítása során nem használtak állati összetevőket, és nem volt állatokon tesztelve. A felhasználók különösen az kellemes illatát és a dezodor hosszantartó hatását dicsérik. Azonban megemlítik, hogy néha fehér foltokat hagy a ruházaton.

Soaphoria Innocence

Soaphoria Innocence egy természetes krémes dezodor alumínium mentes, alkalmas minden bőrtípusra. A bőr felső rétegén hatékony védőréteget képez, amely megszabadítja bőrét az indészetlen baktériumoktól és velük együtt a kellemetlen szagtól. A Soaphoria Innocence összetevői között található cink-oxid vagy bentonit agyag is, mindkettő izzadásgátló hatású. A felhasználók értékelik ezt a hatást, valamint az kellemes illatot. Azonban néha a dezodor alkalmazása során fehér foltok keletkezhetnek a ruházaton.

Nuxe Body

Nuxe Body egy természetes roll-on dezodor, alkalmas minden bőrtípusra. Nagyon praktikus segítség az izzadás okozta szag elleni küzdelemben, mert nem hagy fehér nyomokat a ruházaton és hosszantartó védelmet nyújt. Alkalmazható borotválkozás utáni érzékeny bőrre is, amelyet segít megnyugtatni. A Nuxe Body-ban nem talál alkoholt, viszont az összetevői között szerepelnek természetes összetevők, mint az narancsvirág és természetes porok. A felhasználók elégedettek ezzel a termékkel a bőrrel szembeni gyengédsége és kellemes illata miatt.

Purity Vision Krystal

Purity Vision Krystal egy természetes kristály dezodor, alkalmas minden bőrtípusra. Nem irritálja a bőrt, és elméletileg az érzékenyebb bőrű emberek is használhatják, mivel nem parfümözött és alkoholt sem tartalmaz. Alkalmazása után a Purity Vision Krystal hosszú távon küzd a kellemetlen szag ellen, azonban nem akadályozza a természetes izzadást. A legtöbb felhasználó értékeli a ruházaton lévő foltok hiányát alkalmazás után, azonban néhányuk szerint rendszeres használata kiszárítja a bőrt.

Weleda Citrus

Weleda Citrus egy bio roll-on dezodor alumínium mentes, alkalmas minden bőrtípusra. Illata, amely az izzadás során keletkező kellemetlen szagot segít elfedni, férfiaknak és nőknek egyaránt megfelelő. A szag elleni védelem az alkalmazást követően 24 órán át tart. Ezt a készítményt vegánok is bűntudat nélkül használhatják, mivel nem tartalmaz állati összetevőket, és nem tesztelték állatokon. A felhasználók különösen az kellemes citrus illatát és a hosszantartó hatást értékelik.

Sea of Spa Black Pearl

Sea of Spa Black Pearl egy szilárd természetes dezodor, amely minden bőrtípus számára megfelelő. Alkalmazás után hosszan tartó hatékonysággal működik a szag elleni védelemben és egyben tonizálja a bőrt. Ebben a dezodorban megtalálható a tengeri algák kivonata és más anyagok, amelyek nem csak a szag ellen védenek, hanem regenerálják is a bőrt. A felhasználók szerint ez egy nagyon kellemesen illatozó dezodor, amely egész nap működik és nem hagy nyomot a ruházaton.

Klorane Hygiene et Soins du Corps

Klorane Hygiene et Soins du Corps egy golyós természetes dezodor, amely különösen az érzékeny bőrre van szabva. Fő összetevője a proskurník gyógyító kivonata, amely nyugtatja, hidratálja és regenerálja a bőrt. Ezenkívül ez a dezodor hatékonyan védi a kellemetlen szag kialakulásától. Itt nem találunk alumínium sókat, parabéneket vagy alkoholt. A Klorane Hygiene et Soins du Corps felhasználói a dezodor nem tolakodó illatát és bőrbarát jellegét dicsérik.

Lavera Basis Sensitiv

Lavera Basis Sensitiv egy golyós természetes dezodor, amely különösen az érzékeny bőrű emberek számára ajánlott. Ebben a dezodorban nincs alkohol, de tartalmazza a regeneráló aloe verát. Alkalmazás után a Lavera Basis Sensitiv hosszantartó védelmet nyújt a szag ellen, egyben frissítő érzést kínál a bőrön. A felhasználók véleményei szerint ezt a terméket azoknak ajánlják, akik allergiásak más dezodorok összetevőire, és értékelik kellemes illatát.

Korres Equisetum

Korres Equisetum egy golyós természetes dezodor alumínium mentes, amely minden bőrtípusra, beleértve az érzékeny bőrt is, alkalmas. A kellemetlen szag elleni védelem mellett ez a dezodor óvatosan ápolja a bőrt. A Korres Equisetum egy alkalmazásának hatása akár 24 órán át is tarthat. Az összetevők között megtalálhatók a természetes alapanyagok, mint a bisabolol vagy a gyömbér kivonat, amelyek megakadályozzák a bőrirritációt. A felhasználók értékelik, hogy a termék nem parfümözött és nem hagy foltot a ruházaton.

Cosmetikabio Alun deodorant kamenec

Cosmetikabio Alun egy természetes kőkristály dezodor, amely az érzékeny bőr számára is megfelelő. A szag elleni védelem mellett ez a kristályos dezodor megakadályozza a bőrirritációt és védi a pattanások kialakulásától. A termék összetétele miatt vegánok számára is alkalmas, mivel nem tartalmaz állati összetevőket és nem tesztelték állatokon. A felhasználók értékelik a dezodor fertőtlenítő hatását, de néhányuknak nem tetszik, hogy napközben többször is újra kell kenniük.

Milyen természetes alumíniummentes dezodor vegyek? (vásárlási útmutató)

A természetes kozmetikumok ma már ugyanolyan széles választékot kínálnak, mint a szintetikus készítmények, így a megfelelő alumínium mentes és parabénmentes dezodor kiválasztása egy kis erőfeszítést igényel. Először is tisztáznia kell, hogy Önnek inkább egy természetes antiperspirant lenne-e megfelelő, majd meg kell határoznia, melyik típusú dezodort részesíti előnyben. Mindenképpen figyeljen az összetevőkre a csomagoláson, amely sok mindent elárul a termékről.

Dezodor szemben az antiperspiranttel

A dezodor önmagában nem befolyásolja az izzadságmirigyek működését. Ehelyett elsősorban maszkolja a szagot a bőrön szaporodó baktériumok hatására. Alkalmazása után a dezodor általában 4 és 6 óra közötti hatékonysággal rendelkezik. Ezzel szemben az antiperspirant gyakran akár 24 órán keresztül is hatékony, és ezen idő alatt meg kell akadályoznia az izzadságmirigyeket az izzadás kialakításában. Az antiperspirantek általában agresszívebbek és több aktív összetevőt igényelnek a formulában. A szintetikus antiperspiranteknél alumínium sókat és különböző fémek oxidjait találjuk. Szerencsére ma már található alumínium sók nélküli antiperspirant, valamint jól működő bio dezodor természetes összetevőkkel.

Aktív összetevők

Kerülendő káros anyagok

Az alumínium sók (néha „alumínium sók” néven is megtalálhatók) blokkolják az izzadságmirigyeket, és ha a nap végén nem mosja le helyesen a készítményt, gyorsan felhalmozódnak a bőrön. Ez egyrészt kiszárítja a bőrt, másrészt növeli annak a kockázatát, hogy ezek az anyagok bejutnak a véráramba. Az alumínium sók magas koncentrációjának hatásáról szóló tudományos kutatások egyelőre nem egyértelműek, és szükség van további hosszú távú tanulmányokra.

Azt feltételezik, hogy az alumínium bizonyos szerepet játszik az Alzheimer-kór és egyes daganatos betegségek megnövekedett kockázatában. Az alumínium ösztrogénre gyakorolt hatása miatt különösen a nők vannak veszélyben, akik rendszeresen használnak szintetikus dezodorokat és izzadásgátlókat, mert náluk emlőrák alakulhat ki. Mindig jobb alumínium mentes dezodort vagy izzadásgátlót találni.

A parabének is negatív hatással vannak az ösztrogénre, amelyeket gyakran találunk szintetikus kozmetikai készítményekben. Keressen olyan anyagokat, amelyek neve „-paraben”-re végződik, és ha lát ilyet, jobb, ha kiveszi a dezodort a kosárból. A hagyományos dezodorokban találkozhatunk a triclosan nevű anyaggal is, amely irritálja a bőrt és zavarhatja a pajzsmirigy működését. Alumínium és parabén mentes dezodor a megfelelő természetes készítmény keresésekor alapvető.

Hatékony természetes anyagok

A dezodorokban található aktív természetes anyagok spektruma nagyon széles. Általánosságban elmondható, hogy érdemes olyan dezodorokat keresni, amelyek nem csak megszabadítanak a kellemetlen baktériumoktól, hanem táplálják, nyugtatják vagy regenerálják is a bőrödet. Ide tartozik például az aloe vera, növényi kivonatok, agyagok vagy akár élesztők. A E-vitamin antioxidáns hatásait sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Dezodor típusok

A piacon nagy mennyiségű dezodorforma található, a természetes dezodorok között leggyakrabban találkozhatunk:

Spray-k

Az aeroszolos spray-k alkalmazása kicsit hideg lehet, de az az előnyük, hogy egyik része sem érintkezik közvetlenül a bőrrel. Ennek köszönhetően szabadon megoszthatók a szerettekkel vagy kölcsönadható a dezodor egy edzőtársnak a fitneszteremben.

Szilárd dezodorok

A szilárd dezodorok hátránya, hogy alkalmazásuk után kellemetlen foltokat hagyhatnak a ruházaton. Azonban találkozhatunk úgynevezett láthatatlan szilárd dezodorokkal is, ahol ez a kockázat minimális.

Roll-on

A roll-on dezodorok első alkalmazásukkor kissé nedvesek lehetnek (mivel alapvetően folyékonyak), és lehet, hogy egy ideig tart, amíg a bőrön megszáradnak. Általában azonban jól és hosszan védenek a szagok ellen.

Kristálydezodorok

A kristálydezodorok természetes ásványi sókból készülnek. A kőkristály dezodor (más néven kristálydezodor) különösen a fiatalok és az érzékeny bőrű emberek számára ajánlott.

Gélek

Általában nagyon sűrű folyadékról van szó, amely alkalmazás után nagyon gyorsan szárad.

Parfümözés

Sok természetes termék megvan nélkülözve a hozzáadott illatokat. A parfümözést érdemes elkerülni, ha a bőre érzékeny, és az illatos anyagok irritálhatják azt.

4.4/5 - (27 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz