Takarítás,

Felmosó mopok, szettek

Felmosó mop a padlóhoz kiváló választás az egyszerű vödörrel és ronggyal szemben. Nemcsak hatékonyabban és gyorsabban tisztít, de egyes típusoknál nem is kell közvetlenül érintkeznie a koszos vízzel és szennyeződésekkel. Külön kategóriát képeznek a robot felmosók, amelyek önállóan takarítanak. Ebben a cikkben az egyszerű felmosó szettekre összpontosítunk, a bonyolultabb gőzös felmosókról külön cikket szenteltünk.

A fej típusa szerint különböztetünk meg rojtos és lapos felmosókat. Minden típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, például a jobb fugatisztítás a rojtos típusnál, vagy a kevésbé igényes és gyorsabb takarítás nagy területeken a lapos típussal. A forgó felmosó automatikus kicsavarását kínálja, így alkalmas laminált padlóhoz és más érzékeny felületekhez. Egy speciális változat a spray felmosó, amely permetezővel van ellátva, így nincs szükség vödörre.

Figyelembe kell vennie a padló típusát és a megfelelő felmosó változatát, illetve annak fejét, a takarítási szélességet, a vödör térfogatát, de a specifikus jellemzőket is. Például, hogy van-e teleszkópos nyele, és milyen hosszra nyitható, illetve milyen kicsavaró rendszert kínál a felmosó.

Legjobb felmosók a padlóra – TOP 10

A táblázat a 2024-es tesztek és értékelések 10 legjobb felmosójának kiválasztását tartalmazza.

MegjelenéseTermékTípusVödör hangerejeRúd hossza 
Leifheit Twist System New 52014 vélemény és tesztLeifheit Twist System New 52014Lapos, facsaró felmosó20 l129 cm
Vileda Easy Wring and Clean Turbo vélemény és tesztVileda Easy Wring and Clean TurboBojtos, forgó felmosó6 l125 cm
Bona Spray mop vélemény és tesztBona Spray mopPermetezős felmosó--
Leifheit Profi felmosó szett vélemény és tesztLeifheit Profi felmosó szettLapos, facsaró felmosó8 l140 cm
Vileda Ultramax Set Box 155737 vélemény és tesztVileda Ultramax Set Box 155737Lapos felmosó10 l120 cm
Leifheit Clean Twist Disc 52101 vélemény és tesztLeifheit Clean Twist Disc 52101Bojtos, forgó felmosó6 l130 cm
Lamart LT8036 Push 2v1 vélemény és tesztLamart LT8036 Push 2v1Nincs forgó ízületű felmosó-149 cm
Leifheit 56690 Easy Spray XL vélemény és tesztLeifheit 56690 Easy Spray XLLapos felmosó--
Lamart Spray LT8027 vélemény és tesztLamart Spray LT8027Felmosó permetezővel-120 cm
Spontex Express System+ vélemény és tesztSpontex Express System+Lapos, facsaró felmosó8 l130 cm

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Leifheit Twist System New 52014Vileda Easy Wring and Clean TurboBona Spray mopLeifheit Profi felmosó szettVileda Ultramax Set Box 155737Leifheit Clean Twist Disc 52101Lamart LT8036 Push 2v1Leifheit 56690 Easy Spray XLLamart Spray LT8027Spontex Express System+
Felmosó lövés33 cm--42 cm35 cm35 cm33 cm42 cm43 cm33 cm
VödörIgenIgenNemIgenIgenIgenNemNemNemIgen
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Leifheit Twist System New 52014

Leifheit Twist System New 52014 vélemény és teszt

Leifheit Twist System New értékeljük a legjobb felmosónak lebegő padlóra, illetve fa padlóra is. Az oka főként a minőségi csavaró rendszer, ami száraz felmosást tesz lehetővé, mikrofiber huzattal a kényes padlók védelmére. Ráadásul a padló védelmét víz ellen egy fröccsenést gátló gallér is biztosítja.

Hogy a Leifheit Twist System New a piac egyik legkelendőbb takarító készlete, nem meglepő. Emellett 20 literes vödörrel rendelkezik, így más felmosókkal összehasonlítva a legnagyobb kapacitású. A szerkezet része egy forgó centrifugális csavaró rendszer is, ami praktikus fékkel van ellátva, ha szükség van az azonnali megállításra. A csavarás egyszerűen, a nyél fel-le mozgatásával történik. A rendszer 360 fokban forgó. Takarításkor egy forgó ízület gondoskodik arról, hogy a nehezen hozzáférhető helyekre is eljussunk. A felmosó összefogó mérete elfogadható 33 centiméter.

A nyél hossza akár 129 centiméter és teleszkóposan állítható. Az eredeti verzióval szemben itt egy fül van kettő helyett, ráadásul praktikusabban kialakítva. A vödör sajnos nem rendelkezik kerekekkel, de azok utólag megvásárolhatók, ami a vödör mérete, illetve szélessége miatt valóban megéri a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Forgó rendszer fékkel, vödör térfogata, fröccsenést gátló gallér
Néha nehezen helyezhető fel a felmosó huzat

Vileda Easy Wring and Clean Turbo 151153

Vileda Easy Wring and Clean Turbo vélemény és teszt

Felmosó szett Vileda Easy Wring and Clean Turbo egy olyan készlet, ami kerek felmosót használ enyhén háromszög alakban. Ez rojtos kivitelben készült, hogy elérjünk a legtávolabbi helyekre is. A készlethez tartozik egy vödör is, ami lábpedállal működik, ami lehetővé teszi a felmosó nagyon hatékony kicsavarását. Maguk a rojtok minőségi mikroszálas anyagból készültek.

A felmosó minden típusú kemény padlóra alkalmas, mint például a laminált. Mi a Vileda Easy Wring and Clean-t értékeljük a legjobb felmosónak vinil padlóra. Annak ellenére, hogy a vinil padló nagyobb ellenállósággal bír a sérülésekkel szemben, értékeljük a felmosón a piros részeket. Ezek abrazív anyagból készültek, ami megakadályozza a padló karcolódását. Ráadásul rendelkezik forgó csavaró rendszerrel, így nem maradnak pocsolyák a felmosás után. A felmosó nedvessége szabályozható a csavarás intenzitásával. Sajnos tapasztalatok szerint a gyártó által állítottaknál többször kell rálépni a mechanizmusra.

A nyél három részből áll és teleszkópos, ami lehetővé teszi a kényelmes hosszúság beállítását problémamentes takarításhoz. A tartomány 55 és 125 centiméter között van, így nincs probléma a túl hosszú nyéllel.

A legkedveltebb felmosók közé tartozik, állítható nyélhossz, 2 féle rojt
A pedált többször kell meglépni

Bona Spray mop

Bona Spray mop vélemény és teszt

felmosó mop Bona Spray egyedülálló vibrációs technológiával rendelkezik, ami jobb tisztítási tulajdonságokat eredményez mindenféle kemény padlón. Az intenzívebb tisztítás az érezhetően kevesebb nyomás alatt történő tisztításban nyilvánul meg. A vibrációkat egy meghatározott gomb megnyomásával lehet beindítani.

Egyedülálló a tisztítószer adagolása is, egy permetező mechanizmus segítségével. Ez a szükséges adagot a felmosó elé, a tisztítandó helyre fújja. Használható lakkozott, olajozott, viaszolt és parafa padlókon. Mi a Bona Spray-t értékeljük a legjobb felmosónak laminált padlóra és parkettára, amelyekhez kompatibilis huzatokkal rendelkezik.

A tisztítószer adagolása egy kar segítségével történik a nyél felső részén, miközben a legnagyobb kapacitású tartállyal rendelkezik a permetező felmosók között, 0,85 liter. A mennyiség igény szerint állítható. A vibrációs rendszert 4 darab AAA elem működteti. A hátrányok közül kiemelnénk a magasabb árat a töltényekért és néhány vélemény szerint a gyengébb vibrációkat.

Permetező, vibrációs rendszer, mosható törlőkendő
Gyengébb vibrációk, töltények ára

Leifheit Profi felmosó szett

Leifheit Profi felmosó szett vélemény és teszt

Tisztítókészlet Leifheit Profi 55096 értékelésünk szerint a legjobb felmosó szett fa padlóra és parkettára, illetve laminált padlóra. Megfelel az alapvető követelményeknek - forgatható centrifugális kicsavarás és finom mikroszálas anyag jellemzi. Emellett ez egy professzionális készlet, amely mindent kínál a tökéletes takarításhoz. Tartozéka egy kerékkel ellátott vödör és egy praktikus lépésről működtethető kicsavaró, amely kiszárítja a felmosófejet anélkül, hogy hozzá kellene érni. Lapított fejrész használata jellemzi, amely 42 centiméter széles, így nagy felületek tisztítására alkalmas.

A felmosóval mozgatható ízületnek köszönhetően el lehet jutni olyan bútorok alá is, mint az ágyak és a szekrények. A vödör űrtartalma 8 liter (a vödör méretei 50,5 x 28 x 38,5 cm), ami egy átlagos háztartás számára megfelelő. A vödör csúszásgátló rendszere is praktikus, amely kicsavarás közben gátolja a nem kívánt mozgását.

Az alátétek könnyen cserélhetők. Az alátét karbantartása egyszerű, mivel 60 fokon kimosható a mosógépben, öblítő nélkül. A felmosó parkettára, fára, laminált padlóra és parafára is alkalmas. Néhány számára problémát jelenthet a túl hosszú nyél, amely nem állítható magasságban, de vásárolható hozzá más nyél. A tapasztalatok szerint a felmosófej nehezen választható le a felmosórúd foglalatából.

Centrifugális forgó kicsavarás, rugalmas felmosó forgatás, kerékkel ellátott vödör
Bonyolult a vödör kiöntése

Vileda Ultramax Set Box 155737

Vileda Ultramax Set Box 155737 vélemény és teszt

Tisztító felmosó Vileda Ultramax Set Box 155737 egy olyan készlet, amely praktikus vödörrel van kiegészítve. Ennek űrtartalma 10 liter, ami az átlag felmosókhoz képest magasabb. Emellett van egy kicsavaró kosár, de forgó mechanizmus nélkül.

Ez a Vileda felmosó az olcsóbb modellek közé tartozik, ami a különböző jellemzők hiányában nyilvánul meg. Például hiányzik belőle a teleszkópos nyél vagy a vödörön lévő kerekek. Másrészt az alátét egy szálkombinációból áll – a mikroszálak elnyelik a zsírt és a foltokat, míg az abrazív szálak a megszáradt szennyeződéseket tisztítják.

A felmosó fej egyedülálló XXL zónával büszkélkedik, amely segítségével nagyobb nyomás hozható létre néhány versenytárshoz képest. Mind a felmosó, mind a vödör minőségi, tehát viszonylag tartós műanyagból készült. Azonban a kevésbé tökéletes kicsavaró rendszer miatt nem ajánljuk laminált padlóra.

Teljesítmény zóna, nagyobb vödör térfogat
Gyengébb kicsavaró rendszer, hiányzik a teleszkópos nyél

Leifheit Set Clean Twist Disc 52101

Leifheit Clean Twist Disc 52101 vélemény és teszt

Forgó felmosó Leifheit Twist System Disc 52019 rojtos felmosóval van felszerelve, amely megkönnyíti a szennyeződések eltávolítását a helyiségek sarkaiban és nehezen elérhető helyeken. A készlethez tartozik egy kicsavaró vödör, amely centrifugális mechanizmussal rendelkezik. A nyél fel-le mozgatásával történik a kicsavarás és a felesleges víz, valamint a szennyeződések eltávolítása. Ezért különbözik a Vileda modellektől, amelyeknél a vödörben található pedál.

A felmosó fej finom mikroszálas anyagból készült, tehát a nedvességre érzékeny padlókra is alkalmas. A nyél teleszkópos, és 100-tól 130 centiméterig állítható hosszúságú. A vödör méretére figyelni kell, mivel a megadott 20 literből csak 6 használható, így nem emelkedik ki más felmosók közül.

Alkalmas minden kemény padlóra. Mi a Leifheit Twist System Disc 52019-t minőségi felmosónak értékeljük csempére és kőpadlóra. Egyrészt a rojtos résznek köszönhetően képes tisztítani a fugákat, másrészt száraz tisztításra, ahol a kőpadló a nedvességet nem bírja el.

Felmosó vödörrel és kicsavaró kosárral, kényelmes víz kiöntés, kerekek a vödörön
A kicsavaró kosár műanyagból készült

Lamart LT8036 Push 2v1

Lamart LT8036 Push 2v1 vélemény és teszt

Öncsavaró felmosó Lamart LT8036 Push 2v1 az egyik legolcsóbb felmosók közé tartozik, amelyek többet kínálnak, mint csak egy ronggyal ellátott nyél. Ennek a felmosónak egyértelmű sajátossága a 149 cm hosszú nyél. Magas emberek számára előnyös, mások számára viszont túl hosszú.

A fej dupla mikroszálas bevonattal rendelkezik, ahol választhat a durva szennyeződések eltávolítására szolgáló oldal és a finom tisztításhoz való oldal között. Így összességében van egy durva és egy puha felmosója. A felhasználói tapasztalatok szerint azonban nehezebben csavarható ki, és egy másik kellemetlenség a széles vödör vagy lavór szükségessége. Különösen száraz törölgetésnél szükséges többször kicsavarni. A drágább takarító szettek általában ízületes nyéllel rendelkező felmosóval vannak felszerelve. Sajnos itt azt nem találjuk, így egy kis gyakorlás szükséges a használatához.

Egyébként minőségi felmosó, amely kevésbé igényes felhasználóknak megfelelő lesz. Ha azonban fa vagy laminált padlót kell felmosnia, akkor inkább válasszon vödörrel és forgó rendszerű csavaró kosárral rendelkező felmosót.

Önpréselő rendszer, alacsony ár
Nincs forgó ízület

Leifheit 56690 Easy Spray XL

Leifheit 56690 Easy Spray XL vélemény és teszt

Felmosó felmosóval Leifheit 56690 Easy Spray XL ajánlott fa és laminált padlókra, valamint csempére és linóleumra is. Általánosságban véve ez egy minőségi felmosó kiváló ár/érték aránnyal a középár-kategóriában.

Alapvetően nagyszerű a kezelhetősége, ami itt egy 360 fokban forgatható csuklóval van megoldva, így könnyen alá tudsz férni a bútoroknak. Részben alkalmas nagy területek takarítására is 42 cm szélességű felülettel. Sajnos a tartálya csak 0,65 liter, ami nagyon nagy területeken lehet, hogy nem elég egy töltésre. A permetező rendesen működik és finom köd formájában adagolja a tisztítószert. A Leifheit különböző típusú padlókra kínál tisztítószereket, különösen laminált és vinil, olajozott és viaszolt, parkett, vagy csempe és kőpadlóra.

Leginkább gyors padlótörlésre használhatod, például a konyhában. Az, hogy nincs szükség kifacsarásra és vödörre, ilyen esetekben kétségtelen előny, ráadásul kevesebb helyet foglal. Ráadásul a felmosó könnyű, és a permetezőt kényelmesen indíthatod a nyél gombjának megnyomásával.

Nagy felmosó, forgatható ízület, érzékeny padlókra
Kis tartály űrtartalom

Lamart Spray LT8027

Lamart Spray LT8027 vélemény és teszt

Olcsó Lamart Spray LT8027 felmosó permetezővel rendelkezik egy lapos téglalap alakú felmosó szerkezettel, ami könnyen eléri a nehezen hozzáférhető helyeket is. Vonzerőt jelent a cserélhető kettős lehúzó is a hatékonyabb takarítás érdekében. A szerkezethez egy praktikus permetező tartály is tartozik, amelyből közvetlenül a felmosó előtti útvonalra lehet adagolni a tisztítószert.

A tisztítószer tartály 600 milliliter térfogatú, és bármilyen tisztítószert lehet benne használni. A felmosó rúdja kétrészes és 120 centiméter hosszúságú, tehát ez rövidebbnek számít, ami bizonyos esetekben korlátozó lehet. Tartozéka egy csuklós felfüggesztés is, ami megkönnyíti a kezelést a nehezen elérhető helyeken.

A törlőkendő mikroszálas anyagból készült, és könnyen levehető és felszerelhető. Karbantartása egyszerű, mivel problémamentesen mosható mosógépben, öblítő nélkül. A praktikus gumis lehúzó hasznos, ha a felmosó ablakmosásra is használt, amihez szintén alkalmas.

Permetező, ablakmosási lehetőség, könnyű tárolás
Rövid rúd

Spontex Express System+

Spontex Express System+ vélemény és teszt

A Spontex Express System+ felmosó szett rendelkezik egy innovatív kifacsaró technológiával, amely forgó mechanizmussal és centrifugális erő állítási lehetőséggel bír, lépés használata nélkül. Az alapján facsarható ki a návlek, ahogy szükséges. A kifacsarás során eltávolítja a felesleges vizet, hajat, szőrt és egyéb szennyeződéseket. Ezen a felmosón nincs kifacsaró kosár, ahol ezek a szennyeződések összegyűlhetnének.

Maga a felmosóhuzat téglalap alakú, ami megkönnyíti a sarkokba való bejutást. Nem túl magas, így könnyen takaríthat alatta a bútorok. Minőségi mikroszálas anyagból készült.

A felmosó könnyen szétszedhető, ami megkönnyíti a tárolását, valamint a konkrét alkatrészek cseréjének szükségességét. Továbbá rendelkezik egy elegendő hosszúságú rúddal, ami 130 centiméter hosszú. A végén egy csúszásgátló bevonattal van ellátva a jobb fogás érdekében.

Szétszerelhető szerkezet, 360 fokos kifacsarás, mikroszálas anyag
Zaj a kifacsarás során, gyakorlatban kis takarítási szélesség, így több mozdulat szükséges

Milyen felmosó vegyek? (vásárlási útmutató)

Egy felmosókészlet vagy csak egy különálló felmosó mop a padlóhoz olyan segítő, amely megkönnyíti a munkát, csökkenti az erőfeszítést és tökéletes takarítást biztosít. Számos felmosó létezik, amelyek képesek helyettesíteni a hagyományos vödröt ronggyal.

Felmosó típusa

A legnépszerűbb típus a lapos felmosó, amely különösen nagy felületeken használható az elegendő takarítási szélességének köszönhetően. Előnyei közé tartozik a széles választék a huzatokból és a karbantartása, ideális felmosási módja az “nyolcas” alakú mozdulatok követése. Egy másik típus a bojtos felmosó kerek kivitelben, amely nagyon jól felszívja a folyadékot és képes eltávolítani a szennyeződéseket a sarkokból. Különösen alkalmas tagolt felületekhez vagy kisebb helyiségekhez.
A forgó felmosó lehet lapos vagy bojtos, és jellemző rá, hogy a fejét általában fixen egy csuklón helyezik el. A vödröt egy speciális forgó centrifugális rendszer egészíti ki, amely a kicsavarást végzi. Fő előnye az, hogy rendkívül hatékonyan csavar ki szinte szárazra. Tehát, ha érzékeny fa padlója van, ez a felmosó típus optimális.

A permetezővel ellátott felmosó egy olyan változat, amely nem csak felmos, hanem a rúdon elhelyezett tisztítószer-tartállyal képes adagolni a tisztítószert a felmosó útvonala előtt permet formájában. Bár igaz, hogy nem szükséges vödör, hátrányai közé tartozik a nagyobb súly, ár és nehezebb kezelhetőség például az ágy alatti felmosásnál.

Padló típusa

A tisztítási felmosó kiválasztása nemcsak a típusától függ, hanem attól is, hogy milyen típusú padlóra van szánva. Általában a felmosó univerzális, de léteznek specifikus változatok is.
A csempére ideális a bojtos felmosó, amely nagyon jól eltávolítja a szennyeződéseket még a fugák közül is, amelyek a felület szerves részét képezik. Jól kezeli a csempék esetleges egyenetlenségeit is. Ha lapos felmosót választ, válasszon durvább textil felhúzót.

A fa és laminált padlókhoz ideális választás a lapos felmosó, amely könnyen csúszik a padlón és hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket. A legjobb választás a forgó felmosó, amellyel a lehető legkevésbé nedvesen lehet felmosni, így a padló nem lesz túlzottan vizes. Mivel ez egy érzékeny típusú padló, a felhúzó anyaga is legyen finom mikroszálas, hogy ne károsítsa a padlót.

A márvány és kőpadlók ugyan ellenállóak, de egyben kíméletes bánásmódot is igényelnek. Ideális a bojtos vagy lapos felmosó, amelynek a felhúzója nagyon finom anyagból készült, ami nem károsítja a kő szerkezetét.

A klasszikus linóleum, vinil és PVC padlók esetében ideális a lapos felmosó használata. Jól csúszik ezeken a felületeken és könnyen eltávolítja a szennyeződéseket, miközben nem igényel extra karbantartást és figyelmet.

A kicsavarás módja

A kicsavarás módja változhat és közvetetten tükröződik a konkrét padlófelület használhatóságában is. A legegyszerűbb változat a lépéses kicsavarás, amikor a lépés segítségével beindul a kicsavaró mechanizmus (a vödörbe való behelyezés után). Létezik centrifugális változat is, amely a forgás elvén működik, ahol a felmosó a centrifugális fizikai erők segítségével van kicsavarva. Ez a módszer majdné szárazra csavarja a bojtot vagy a törlőkendőt (az intenzitást szabályozhatja), és így ideális az érzékeny laminált padlókhoz. A harmadik változat a felmosók, amelyek integrált mechanizmussal rendelkeznek a szerkezetükön.

Vödör és anyag

A nagyobb vödör hosszabb ideig tartja tisztán a vizet, lehetővé téve nagyobb terület felmosását. A legkisebbekről beszélve, körülbelül 7 literes vödrökről van szó. A legnagyobbak akár 20 literes térfogatot is kínálhatnak. Ami a felmosó és a vödör teljes szerkezetét illeti, a műanyag dominál. A törlőkendőknél a mikroszálas anyag, amely tisztításra minőségi és modern anyag. Természetesen mosógépben moshatónak kell lennie.

További funkciók és tulajdonságok

A felmosó szett esetenként vibrációs mechanizmussal is rendelkezhet, amely hatékonyabban távolítja el a szennyeződéseket a padlóról. Emellett rendelkezhet teleszkópos rúddal is, amelyet a kívánt hosszúságra lehet állítani. Általában 90 – 140 centiméter közötti a tartomány, a típustól és a gyártótól függően. Figyelmet kell fordítani a fej szélességére is, azaz a fej méreteire. Különösen nagy területek felmosásakor hasznos lehet a szélesebb, körülbelül 40 cm-es fej, a szokásos körülbelül 30 cm-es átmérő helyett. Végül, találkozhat olyan felmosókkal is, amelyeket a padló és az ablakok mosására is lehet használni.

4.3/5 - (40 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz