Kis konyhai gépek,

Kukták

A kukta egy modern segítőtárs a főzésben, mivel éppen neki köszönhetően lehet elérni három egyedi pozitívumot: a főzési idő jelentős lerövidítését, az energia megtakarítását és a vitaminok megőrzését az ételben. A hagyományos kukta egyszerű elven működik. A hőmérséklet mellett magasabb nyomást is használ, ami éppen a főzés gyorsaságával függ össze. Ezenkívül kisebb mennyiségű vízzel is lehet főzni, és az ételt nem kell feleslegesen áztatni.

A kuktának robusztus szerkezetűnek kell lennie, hogy a főzés biztonságos legyen benne. Gyakran több mint két biztonsági biztosítékkal, beleértve a szelepeket is, van felszerelve. A klasszikus kukta mellett, amelyet manapság különböző tűzhelyeken (gáz, elektromos vagy akár indukciós) is használhat, létezik egy önállóan működő elektromos kukta is, amely nem engedi ki a gőzt, de beszerzése költségesebb. Alternatívaként multifunkcionális edény is lehet.

Figyelembe kell venni nemcsak az edény térfogatát, a biztonsági biztosítékok és szelepek számát, a szerkezet anyagát, hanem a specifikus tulajdonságokat is. Például, hogy van-e karos vagy bajonettzár, gőzkosár, vagy lehetővé teszi-e a kettős főzést.

A legjobb kukták – TOP 10

A táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján kiválasztott 10 legjobb kukta található.

MegjelenéseTermékŰrtartalomFőzőlap/TűzhelyGarancia 
Tescoma BIO EXCLUSIVE+ DUO vélemény és tesztTescoma BIO EXCLUSIVE+ DUO4+6 lMinden60 hónap
Tefal Clipso Minut Duo vélemény és tesztTefal Clipso Minut Duo5 lMinden24 hónap
Lamart Pression vélemény és tesztLamart Pression4 lMinden60 hónap
Tescoma Magnum vélemény és tesztTescoma Magnum5 lMinden60 hónap
Tefal Secure 5 Neo v2 P2530741 vélemény és tesztTefal Secure 5 Neo v2 P25307416 lMinden24-120 hónap
Orion Duo vélemény és tesztOrion Duo4+7 lMinden24 hónap
Tescoma Presto vélemény és tesztTescoma Presto6 lMinden60 hónap
Lamart Cuire vélemény és tesztLamart Cuire5 lMinden60 hónap
Berlinger Haus BH-1083 vélemény és tesztBerlinger Haus BH-10836 lMinden24 hónap
VETRO-PLUS Allegro vélemény és tesztVETRO-PLUS Allegro5 lMinden24 hónap

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Tescoma BIO EXCLUSIVE+ DUOTefal Clipso Minut DuoLamart PressionTescoma MagnumTefal Secure 5 Neo v2 P2530741Orion DuoTescoma PrestoLamart CuireBerlinger Haus BH-1083VETRO-PLUS Allegro
GőzkosárNemIgenNemNemIgenNemNemNemNemNem
Extra zsebNemNemNemNemNemNemNemNemNemIgen
Edények száma2111121111
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Tescoma BIO EXCLUSIVE+ DUO

Tescoma BIO EXCLUSIVE+ DUO vélemény és teszt

Hagyományos kukta Tescoma BIO EXCLUSIVE+ DUO érdekes kombinációja két fazéknak. Ezek kiváló minőségű rozsdamentes acélból készültek, ami hosszú élettartamot és biztonságot nyújt. Ez egy univerzális készlet, ahol mindkét fazékhoz ugyanaz a fedő illik.

A nagyobb fazék 6 literes űrtartalmat kínál, míg a második, kisebb fazék 4 literes. A maximális biztonság érdekében használat közben 4 különböző biztosítékkal rendelkeznek. Egyedülálló a masszív fogantyú is, amely egyszerű mobilitást biztosít. A fedél a fazekakon nagyon szorosan tart, köszönhetően a bajonettzár rendszernek.

A sokoldalúságot támogatja a gázon, elektromos tűzhelyen, indukciós főzőlapon és kerámia főzőlapon való használat lehetősége. Természetesen mosogatógépben is mosható. A háromrétegű szendvics alj jó hőátadást és hőfelhalmozást biztosít. A minőség megerősítése sem hiányzik, amit az 5 éves garancia is igazol.

5 év garancia, 2 fazék készlet, 4 biztonsági biztosíték
Csak 1 fedő

Tefal Clipso Minut Duo

Tefal Clipso Minut Duo vélemény és teszt

Kukta Tefal Clipso Minut Duo felkelti az érdeklődést a konstrukciójával, amely belső oldalán Titanium Extra felületet használ. Ez maximális tartósságot és hosszú élettartamot ígér. Lelkesítő a kukta kettős felhasználási lehetősége is. Mind a hagyományos nyomásos főzés, mind a párolás során, anélkül, hogy magasabb nyomást hozna létre. A külső felület 18/10 rozsdamentes acélból készült.

A kukta teljes térfogata 5 liter, és különböző főzőlapokon, beleértve a modern indukciós főzőlapokat is, használható. A maximális biztonságról 5 biztosíték gondoskodik, amelyek kiküszöbölik a lehetséges problémákat. A főzés egészséges lesz, mivel az anyag nem tartalmaz veszélyes adalékanyagokat.

Kivételes nyitási és zárási rendszer nemcsak egyszerűséget, hanem biztonságot is kínál. A kukta előnye a teljesen sikeres színes dizájnja is. Nem hiányzik a könnyű karbantartás biztosítéka sem, mivel nem probléma mosogatógépben mosni.

Titanium Extra felület, 5 biztosíték, nyomással és nyomás nélkül
Semmi lényeges

Lamart Pression LTDSD4

Lamart Pression vélemény és teszt

A Lamart Pression LTDSD4 kukta sokoldalúságával tűnik ki. Minden típusú tűzhelyhez alkalmas, beleértve a kerámia és indukciós főzőlapokat is. Kiváló minőségű 18/10 rozsdamentes acélból készült, amely hosszú élettartamot biztosít. Ezenkívül kiváló minőségű műanyagot is használnak anyagként. Ennek a kuktának a teljes űrtartalma 4 liter.

Rendkívül egyszerű kezelhetősége lenyűgöző, egy kézzel is könnyen nyitható. Masszív szendvics alja jól vezeti és tartja a hőt. A biztonsági elemek közé tartozik a nyomásjelző, a biztonsági szelep és a túlnyomás elleni biztosíték.

A kiváló minőségű fogantyúknak köszönhetően a kezelése nem okoz problémát. A gyártó 5 év garanciát vállal a kuktára. Az átmérője 22 centiméter, és kisebb űrtartalma miatt kisebb konyhákba vagy egy-két személyes háztartásokba lesz megfelelő.

5 év garancia, minden tűzhelyhez, egy kézzel nyitható
Néhány visszajelzés szerint nehéz fedél

Tescoma Magnum

Tescoma Magnum vélemény és teszt

Kukta Tescoma Magnum elsősorban azoknak készült, akik átlagos mennyiségű ételt főznek, mivel térfogata elegendő 5 liter. Érdekes a szerkezete, amely erős szendvics aljat használ. Ennek köszönhetően nagyon jó a hőelosztás, így energiát is megtakarít. A kezelést megkönnyítik a masszív fogantyúk, amelyek szigeteltek, így főzés közben sem forrósodnak fel.

A kukta átmérője 20 centiméter, és a szerkezet nagyon jó minőségű, rozsdamentes acélt használ, amely 18/10 jelöléssel rendelkezik. Maga a kukta, tehát a fedél nélkül, egyszerűen elmosható akár a mosogatóban, akár természetesen a mosogatógépben.

A minőséget a gyártó által biztosított 5 éves garancia is támogatja. Használata bármilyen tűzhelyen lehetséges, tehát gázon, elektromos tűzhelyen, üvegkerámia főzőlapon és indukciós főzőlapon is. A teljes térfogat 2/3-ig használható, ami a maximális vízszint, amit a kuktába lehet önteni.

Masszív szigetelt fogantyúk, 5 év garancia, szendvics alj
A nyitás és zárás kicsit nehézkes

Tefal Secure 5 Neo v2 P2530741

Tefal Secure 5 Neo v2 P2530741 vélemény és teszt

Hagyományos kukta Tefal Secure 5 Neo v2 P2530741 biztosan nem fog csalódást okozni azzal, hogy milyen biztonságos főzést kínál. Nemcsak azért, mert nagyon jó minőségű 18/10 rozsdamentes acélból készült. Az is lenyűgöző, hogy összesen 5 különálló biztosítékot kínál, amelyek segítenek kiküszöbölni a nyomással kapcsolatos bármilyen problémát. Az általános minőséget támogatja az edényre vonatkozó garancia hossza, amely ennél a modellnél 10 év.

Az egyedisége abban rejlik, hogy 2 főzési módot kínál. Az első az alacsony nyomáson történő főzés, amely 50 kPa nyomáson és 110°C hőmérsékleten történik. Ez a változat főleg zöldségekhez ajánlott. A húsokhoz a második mód alkalmas, amely 80 kPa nyomáson és 117 Celsius-fokos hőmérsékleten történik.

Két fogantyú megkönnyíti a kezelést, és a hosszú változat egykezes fogást is biztosít. Előnye a megfelelően nagy térfogat, amely összesen 6 liter. A tartozékok között található egy gőzkosár is, amely kifejezetten zöldségekhez készült. Minden típusú tűzhelyen és főzőlapon használható.

2 főzési mód, 10 év garancia, 6 literes űrtartalom
Semmi lényeges

Orion Duo

Orion Duo vélemény és teszt

Kukta Orion Duo felkelti a figyelmet a konstrukciójával, amely kiváló minőségű, 3 rétegű aljat használ, amely jó hőeloszlást és hőátadást biztosít. Ahogy a névből is kiderül, ez a modell egyedülálló abban, hogy 2 fazékból áll. Az egyik kisebb, amelynek űrtartalma 4 liter, a másik pedig igazán nagy, amelynek teljes űrtartalma 7 liter.

A fedél rugalmasságával és egyszerűen formázott fogantyújával is lenyűgöz. Ezen kívül biztonsági szelepek is találhatók rajta, amelyek a nyomás kiengedésére szolgálnak. A fazekak átmérője azonos, 20 centiméter. Mindkettőhöz ugyanaz a fedél illik. Magasságuk a kisebbnél 12,5 cm, a nagyobbnál pedig 20 cm.

Nem hiányzik az egyedülálló biztonsági szilikon szelep sem, amely 3,5 bar feletti nyomás esetén automatikusan kiold, így egyszerűen kiengedi a gőzt, ezzel elkerülve a sérüléseket. A fazék kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült, és minden típusú tűzhelyhez alkalmas.

2 fazék a csomagban, alacsony ár
Néhány visszajelzés megemlíti a fedél nehezebb eltávolítását

Tescoma Presto

Tescoma Presto vélemény és teszt

Kukta Tescoma Presto kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült, és lenyűgöző, hogy háromrétegű szendvics aljjal rendelkezik. Ez gondoskodik a jó hőeloszlásról és az összesített elektromos energia megtakarításáról. Előnye továbbá ennek az edénynek az össztérfogata, amely 6 liter, így több ember számára is alkalmas, például családoknak. Teljes átmérője 18 centiméter.

A nyomás miatt nem hiányoznak a lényeges biztonsági elemek sem. Elsősorban 4 biztosítékról van szó, amelyek biztosítják a főzés biztonságát. A 18/10 értékű rozsdamentes acél gondoskodik az edény hosszú élettartamáról, még napi használat mellett is.

Két főzési mód áll rendelkezésre. Az egyik alacsony nyomásra van tervezve – ideális zöldségekhez, a másik magas nyomásra – ideális húsokhoz. A könnyű karbantartást a mosogatógépben való tisztítás lehetősége biztosítja. A kezelést pedig a masszív és szigetelt fogantyúk teszik egyszerűvé.

2 nyomásfokozat, 4 biztonsági szelep
Gőzölő kosár nélkül

Lamart Cuire LTDSD5

Lamart Cuire vélemény és teszt

A Lamart Cuire LTDSD5 kukta első pillantásra lenyűgöz azzal, hogy fényes, 18/10 rozsdamentes acélból készült, amelyet fekete, jól kinéző és szintén kiváló minőségű műanyaggal kombináltak. Egyedülálló tulajdonsága a nyomásszabályozás lehetősége, így az elkészítési folyamatot ahhoz lehet igazítani, hogy például törékeny zöldséget vagy keményebb marhahúst főzünk.

A kukta térfogata jó 5 liter, átmérője pedig 22 centiméter. A kukta kezelése egyszerű, mivel csak egy kézzel is kinyitható, mégpedig praktikus gombok segítségével. A jobb hőelosztás érdekében masszív szendvics aljjal rendelkezik.

Természetesen biztonsági elemek is vannak, mint például a nyomásjelző, a biztonsági szelep, valamint a túlnyomás elleni biztosíték. Minden típusú tűzhelyhez alkalmas, beleértve a modern indukciót, a hagyományos gázt, a kerámialapot és az elektromos tűzhelyet is. A gyártó 5 év garanciát vállal.

A nyomás szabályozása, biztonsági elemek, kiváló minőségű alj
Gőzölő kosár hiánya

Berlinger Haus BH-1083

Berlinger Haus BH-1083 vélemény és teszt

Kukta Berlinger Haus BH-1083 intelligens időzítőt használ, amelynek köszönhetően pontosan beállítható az elkészítési idő. Természetesen elektromos tűzhelyekhez is alkalmas, ugyanúgy, mint gáz, üvegkerámia változatokhoz, vagy modern indukciós főzőlapokhoz.

A kukta a kialakításával sem okoz csalódást. 18/10-es rozsdamentes acélból készült. Ezenkívül egyedi indukciós aljat kínál Turbo üzemmóddal, amely gyors felmelegítést és a szükséges nyomás létrehozását biztosítja. A kukta belsejében mérőskála is található, amely megkönnyíti a pontos vízmennyiség beöntését.

Kialakításának köszönhetően akár 35 százalékkal gyorsabb főzést is kínál. Hőakkumulációs alja van, valamint a gőz kiengedésének fokozatos beállítási lehetősége. Az űrtartalom értéke sem okoz csalódást, amely jó 6 liter. Az átmérője 22 cm és a magassága 16 cm. Az egyedi kialakításnak köszönhetően az egykezes kezelés sem jelent problémát.

Turbo indukciós alj, integrált időzítő
Nem találtuk

VETRO-PLUS Allegro

VETRO-PLUS Allegro vélemény és teszt

Kukta VETRO-PLUS Allegro érdekes kialakítással rendelkezik, amely nemcsak a szendvics aljzat használatával van összekapcsolva, amely jobban elosztja a hőt. Nem hiányzik a praktikus bajonettzár használata sem, amely a zárásra szolgál. A kialakítás a biztonságra is gondol. Emiatt 2 biztosíték áll rendelkezésre, amelyek kiküszöbölik a problémákat és a sérüléseket.

Előnyként azonnal 2 fedő található a csomagban. Az első egy standard nyomás alatti fedő, amely rozsdamentes acélból készült. A második fedő üvegből készült, és arra szolgál, hogy az edény hagyományos főzésre is használható legyen. Természetesen minden típusú tűzhelyen használható, beleértve a kerámia főzőlapot és az indukciót is.

A karos zár gyors és biztonságos nyitást és zárást biztosít. Az 5 literes teljes térfogat teljesen elegendő két-három személy számára. A gyártáshoz 18/0 rozsdamentes acélt használtak, 0,6 mm vastagságban, ami ennek az edénynek az oldalfalának mérete.

2 fedő a csomagban, minden tűzhelyhez
Csak 2 biztosíték

Milyen kukta vegyek? (vásárlási útmutató)

A kuktát elsősorban annak teljes térfogata alapján érdemes kiválasztani. Tehát aszerint, hogy mennyi ételt és hány ember számára fogunk benne főzni. A piacon a legkisebb változatok körülbelül 4 literesek, ami két személy számára elegendő. Ezzel szemben a legnagyobb változatok 6 vagy több literesek. Ne feledje, hogy biztonsági okokból a teljes térfogatot nem használhatja ki, lásd alább.

A kukta felépítése

A piacon lévő modellek többségének alapja a jó minőségű rozsdamentes acél, megfelelő vastagsággal. Ennek köszönhetően a hagyományos kukta képes elviselni akár több tucat kPa nyomást is, anélkül, hogy megsérülne. Továbbá lehetnek fém vagy műanyag fogantyúi, amelyek ideálisan szigeteltek, így hidegek maradnak. A modern kukták háromrétegű szendvics aljjal rendelkeznek, amely különösen abban egyedi, hogy jól elosztja a megszerzett hőt.

Fűtés

A modern változatoknál ritkán fordul elő, hogy egy adott kukta ne lenne sokoldalú. A jelenlegi modellek többségét úgy gyártják, hogy használhatók legyenek gáz- és elektromos tűzhelyen egyaránt. A főzőlap típusánál sincs ez másképp. Használható üvegkerámia és indukciós főzőlapon is. Néhányuk kifejezetten indukcióra van kialakítva, és olyan felületet kínál, amely lehetővé teszi a Turbo fűtést.

Főzés biztonsága

Ez nemcsak a szerkezettel és az anyag vastagságával függ össze, hanem a biztonsági szelepekkel is, amelyekkel a kuktának rendelkeznie kell. A legjobb modellek a piacon 4-5 különálló biztonsági szeleppel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a felesleges nyomás kiengedését, vagy megakadályozzák a kukta kinyitását, ha túl nagy a nyomás belül. Az egyszerűbb modellek általában csak 2 szeleppel rendelkeznek. A már említett kukta térfogatával kapcsolatos szabály az, hogy nem tölthető meg több mint 2/3-ig.

Nyomás és hőmérséklet

Az egyszerűbb modellek semmilyen módon nem állíthatók be, és nem használhatók különféleképpen. Az ilyen kukta a szükséges mennyiségű nyomást hozza létre, és a felesleget a szelep kiengedi. A modernebb változatok már lehetővé teszik annak beállítását, hogy mennyi gőzt kell kiengedni főzés közben. A legjobbak két főzési módot kínálnak. Az egyiket kisebb nyomással és hőmérséklettel, amely zöldségekhez való, a másikat magasabb értékekkel, amely elsősorban húsokhoz való.

További tulajdonságok és funkciók

A kukta rendelkezhet például praktikus időzítővel, amely lehetővé teszi a szükséges főzési idő egyszerű beállítását, közvetlenül a fedélen. További tulajdonságok közé tartozhat a gőzkosár használata, például zöldségek gőzben történő elkészítéséhez. Néhány változat két fedőt is kínál. Az egyiket nyomásos főzéshez, míg a másikat hagyományos főzéshez, így a kukta normál edényként is használható. Természetes tulajdonság kell, hogy legyen a mosogatógépben való tisztíthatóság – a legtöbb esetben fedél nélkül.

4.4/5 - (33 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz