Sport,

Evezőpadok, evezogép

Van ülő munkája, fáj a háta, vagy egy kompakt és univerzális edzőgépet keres? Akkor pontosan ilyen az evezőpad, amelyen a test felső és alsó része, a hátizmok és a hasizmok is edzhetők. Kiváló eszköz a testtömeg csökkentésére és az alak általános megerősítésére. Izomerősítést és aerob edzést kombinál. Mindezen tulajdonságok miatt az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált edzőgép, amelyet otthon is tarthat.

Hasonlóan hatékony az egész test edzésére az elliptikus tréner is, amely azonban inkább kondicionáló edzésre alkalmas. Ezzel szemben az evezőpadon jól lehet erősíteni is. Ha gyakran szenved hátfájástól, ami jellemző az ülő munkát végző személyekre, jobb fitneszgépet nem talál. Az evezőpadok már nem csak az edzőtermek és fitneszközpontok körébe tartoznak, kedvező beszerzési árának, szállítókerekeinek, vagy jó függőleges tárolhatóságának köszönhetően szinte bármilyen lakásba beszerezhető.

A mozgás ezen a gépen sima, az ízületek nem vannak sokkosan terhelve, így az edzés viszonylag egészséges. A megfelelő típus kiválasztása azonban a laikus számára első pillantásra nem lehet könnyű. Különböző kivitelek állnak rendelkezésre, amelyek jelentősen különböznek egymástól. Figyelembe kell venni a szándékokat is, más modell elegendő az alkalmi edzéshez és más azok számára, akik intenzív edzést fognak végezni rajta.

A legnépszerűbb evezőpadok közé tartoznak a mágneses, lég- és hidraulikus típusok, kevésbé népszerűek az indukciós vagy vízi típusok. Az egyes modelleknél a terhelés szabályozásának rendszere, a terhelési fokozatok száma, a maximális terhelhetőség, vagy a magas személyek számára fontos paraméter, a tolóút hossza különbözik.

Legjobb evezőpadok – TOP 8

Az asztal a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 8 legjobb evezőpad kiválasztását tartalmazza.

MegjelenéseTermékFékrendszerEllenállás vezérléseTerhelési szintek száma 
Capital Sports Helios vélemény és tesztCapital Sports HeliosMágnesfékesManuális8
Concept2 D PM5 vélemény és tesztConcept2 D PM5LégellenállásosManuális10
Capital Sports Flow M2 vélemény és tesztCapital Sports Flow M2VízellenállásosManuális6
inSPORTline Bravos vélemény és tesztinSPORTline BravosLevegő-mágnesesManuális8
inSPORTline RW60 vélemény és tesztinSPORTline RW60MágnesfékesElektromos16
inSPORTline Thenar vélemény és tesztinSPORTline ThenarMágnesfékesManuális8
inSPORTline Power Master X vélemény és tesztinSPORTline Power Master XHidraulikusManuális12
NordicTrack RX800 vélemény és tesztNordicTrack RX800Levegő-mágnesesManuális5

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Capital Sports HeliosConcept2 D PM5Capital Sports Flow M2inSPORTline BravosinSPORTline RW60inSPORTline ThenarinSPORTline Power Master XNordicTrack RX800
Maximális teherbírás150 kg135 kg150 kg150 kg150 kg150 kg110 kg130 kg
Sín hossz-137 cm80 cm110 cm96 cm98 cm90 cm-
Súly27 kg25,8 kg36,5 kg36 kg33 kg31,6 kg15,2 kg48 kg
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Capital Sports Helios

Capital Sports Helios vélemény és teszt

Evezőpad otthonra Capital Sports Helios, a fogyasztók értékelése szerint funkcionális, egyszerű és különösen csendes. Az alacsony zajszint kívánatos tulajdonság sok fogyasztó számára, akik lakóépületekben élnek és szükségük van arra, hogy az evezőpad a lehető legcsendesebb legyen. Ennek a modellnek pontosan megfelel, mivel tisztán mágneses fékrendszert használ.

A mágneses ellenállás, a MagResist manuálisan szabályozható, és 8 ellenállási szint áll rendelkezésre. A terhelés beállításához egy nagy forgókapcsolót használnak, amely okosan, közvetlenül a gyakorló személy előtt helyezkedik el – így a tréning alatt is könnyen kezelhető. Beépített edző számítógéppel, stabil szerkezettel és kényelmes, csendes üléssel rendelkezik. Rendelkezik összecsukási funkcióval is, összecsukott állapotban hosszúsága és magassága körülbelül 1 méter és 1 méter, ami nagyon jó értékek ezen trenažőr típus számára.

Gyakorolhatnak rajta személyek akár 150 kilogramm súlyig, és a gyártó leírása szerint ideális sportolók számára akár 2 méter magasságig. Jól áll a kompatibilitás szempontjából is más edzőberendezésekkel. Csatlakoztatható mellkasi öv a pulzusszám mérésére, 5,3 kHz technológiával vagy Bluetooth-on keresztül. A Bluetooth segítségével pedig lehetséges a kapcsolat más népszerű edzőalkalmazásokkal, mint például a Kinomap.

Kiváló ár/érték arány, magas teherbírás, jó kapcsolódási lehetőségek más eszközökkel
A gyártó nem adja meg az út hosszát.

Concept2 D PM5

Concept2 D PM5 vélemény és teszt

Evezőpad Concept2 D PM5 a legjobbak közé tartozik, amit ebben a kategóriában beszerezhet. Ezt a modellt fitnesz központokban találhatja meg, és szerte a világon professzionális csapatok is használják. Ennek ára magasabb, de ha komolyan gondolja az edzést, akkor megéri az árát. Elég nagy és robosztus még a magas felnőttek számára is, amit a 137 centiméteres csúszási hossz is igazol.

A professzionális evezőpadnak alumíniumból készült váza van, és összecsukható szerkezete van, így összecsukva nem foglal sok helyet még egy kis lakásban sem. A fékrendszere légből készült, ami azt jelenti, hogy mozgás közben hangot ad ki, viszont a fékező lapátok kellemesen hűsítik a levegővel. Összesen 10 fokozatú terhelést kínál, amelyeket kézzel állíthat be.

A felszereltség szempontjából a Concept2 D PM5 szintén nagyon jól áll. Modern edző számítógéppel, a PM5-tel rendelkezik, amely lehetővé teszi az adatainak exportálását USB flash meghajtón keresztül a számítógépre. Lehetővé teszi továbbá a mellkasi övvel való párosítást a pontos pulzusszám méréséhez, vagy akár 135 kilogramm teherbírást. Rendszeres magas terhelésre tervezték, és a kiváló minőségű anyagoknak köszönhetően csak 25,8 kg a súlya.

Fogyasztói termékértékelés az év terméke, magas minőség
Magasabb beszerzési ár

Capital Sports Flow M2

Capital Sports Flow M2 vélemény és teszt

Vízellenállásos evezőpad Capital Sports Flow M2 a legközelebbi fékrendszert használja, amit az evezőpadoknál alkalmaznak – a vizet. Egy nagy víztartály, amely akár 14 liter vizet is képes befogadni, dominálja az egész trénert. Ebben a tartályban különleges lapátok találhatók, amelyek forognak és így ellenállást teremtenek. Minél több víz van a tartályban, annál nehezebb a tréning.

A vízmennyiségen kívül mással nem állítható be az evezőpad. A gyártó ezért megpróbálta egyszerűsíteni a megfelelő ellenállás „beállítását”, és hat szintet jelölt ki a víztartályon, amelyek terhelési mutatóként szolgálnak. Ez a megoldás, akárcsak maga az evezőpad, remekül működik. Edzés közben a víz a tartályban örvénylik, és hozzáadja azt a helyes akusztikus hatást, ami a valós evezésre jellemző.

Vizes evezőgép alkalmas sportolók számára akár 150 kilogramm súlyig és 210 centiméter magasságig. Így a valóban magas sportolók is élvezhetik az evezést rajta. A gyártó ezt a modellt egy áttekinthető számítógéppel látta el, nagy LCD kijelzővel. Alatta található egy tartó telefon/tablet számára, amely azonban, ha be van helyezve a tartóba, eltakarja az említett kijelzőt, ami enyhe és talán az egyetlen hátrányt jelentheti.

Egyedülálló WaterFlow Technology ellenállási rendszer, nagy és áttekinthető LCD kijelző, magas személyek számára
Tablet tartó használata esetén a fő kijelző nem látható a készüléken.

inSPORTline Bravos

inSPORTline Bravos vélemény és teszt

Evezőpad inSPORTline Bravos ideális otthoni evezőpad minden családtag számára, mivel 150 kilogrammos teherbírást kínál. A gyártó leírása szerint akár 195 centiméter magasságig is kényelmesen edzhetnek rajta az emberek, ami a legtöbb ember számára elegendő lesz. A sínpálya hossza kiemelkedően 110 centiméter, ahogy a teherbírás is kiemelkedő.

Az evezőpad légi-mágneses fékrendszert használ, amely a két leggyakrabban használt rendszert kombinálja. A légi ellenállású kerék lapátjai forgatják a levegőt, és minél gyorsabban forog, annál nagyobb edzési terhelést generál. Ha valakinek az ellenállás még mindig alacsony, rendelkezésre áll egy mágneses fék is, amely még tovább növeli az ellenállás hatását.

Ennek a kombinációnak köszönhetően az evezőpad hangosabb, mint a tisztán mágneses fékkel rendelkező gépek. Másrészről azonban a légi kerék kellemes szellőt biztosít, amit mindenki értékelni fog edzés közben. Evezőgép hatása tapasztalat nagyon pozitív, a felhasználók magas funkcionalitásként, megbízhatóságként és könnyű összeszerelhetőségként értékelik azt. A tréning számítógéphez ráadásul csatlakoztatható egy mellkasi öv, amely 5kHz-es nem kódolt analóg jel segítségével érzékeli a szívverési frekvenciát.

Ár/érték arány, kellemes szellőt osztogató ventilátor, összeköttetés a mellkasi pánttal
A tisztán mágnesesekhez képest nagyobb zajosság

inSPORTline RW60

inSPORTline RW60 vélemény és teszt

Mágneses evezőpad inSPORTline inCondi RW60 rendelkezik kiváló minőségű acél szerkezettel, amelynek köszönhetően kiemelkedő, 150 kg teherbírással rendelkezik. A felületi bevonat kopásálló, az ergonomikus ülés gördülése 6 önmazsoló golyóscsapágyazással van ellátva, ami ezt a modellt ideálissá teszi a napi használatra otthoni körülmények között.

A 96 cm hosszú sínpálya összecsukható, és a szállítókerekekkel kombinálva az evezőpad könnyen tárolható vagy előkészíthető az edzésre. A fogyasztói tapasztalatok szerint a trenažér nagyon csendes, mind a sínpálya, mind a mágneses fékrendszer tekintetében. A fékrendszer elektronikus terhelésszabályozással rendelkezik 16 intenzitási fokozattal, és lehetőséget nyújt számos program kiválasztására, beleértve a népszerű HRC-t.

A készüléken akár 200 cm magas személyek is edzhetnek, és a hasonló trenažérekkel ellentétben tartalmaz egy vezeték nélküli mellkasi pántot a pulzusszám mérésére. A számítógép számos adatot jelenít meg, beleértve például a szobahőmérsékletet, és lehetőséget biztosít 20 program közül választani, amelyek közül 12 előre beállított.

Elektronikus terhelésbeállítás, alacsony zajszint, robusztus kivitel nagy teherbírással
Az útmutató hiányosságokat tartalmaz.

inSPORTline Thenar

inSPORTline Thenar vélemény és teszt

Evezogép otthonra inSPORTline Thenar nagyon előnyös választás mindazok számára, akik egy helytakarékos, csendes és funkcionális gépet keresnek lakásba történő elhelyezésre. Fő előnye, amit gyakran említenek a fogyasztók is véleményeikben, éppen a minimális helyigény. Összecsukott állapotban probléma nélkül elhelyezhető akár egy szekrényben is, vagy kisebb helyiségekben, ahol nem fog zavarni.

Kinyitott állapotban alkalmas a legtöbb ember számára – a teherbírása akár 150 kilogrammig van megadva, és a kényelmes edzéshez ajánlott magasság 195 centiméterig. Ennek megfelelően elegendően hosszú, 98 centiméteres út a síneken. Az ellenállás rendszere itt tisztán mágneses mechanizmus, amelynek legnagyobb előnye a teljesen csendes működés. Így nem fogja zavarni a háztartás többi tagját, sem a szomszédokat semmilyen nappali vagy éjszakai órában.

Az ellenállás manuálisan állítható nyolc szinten egy kar segítségével, és a pedálok állíthatók a láb méretének megfelelően állítható pántokkal. Van itt képernyő és edzési számítógép is, amely az alapvető edzési adatokat mutatja, amely felett praktikus tartó található mobiltelefonhoz vagy tablethez. Az alacsony ár és a minőségi kivitelezés miatt le kell mondani a haladó funkcióról, amely a pulzusszám mérés (mind a markolatokban, mind a mellkasi pánton).

Alacsony beszerzési költség, alacsony zajszint, összecsukott állapotban nagyon kevés helyet foglal
Mellkasöv csatlakoztatásának lehetősége nélkül

inSPORTline Power Master X

inSPORTline Power Master X vélemény és teszt

Hidraulikus evezőpad inSPORTline Power Master X ideális az igénytelen edzéshez, amely során az egész testet megmozgatja és erősíti. Előnyei közé tartozik az alacsony beszerzési költség és a minimális helyigény, amely függőleges tárolással tovább csökkenthető. Valóban kis lakásokba is alkalmas, ahol a csendes működés is előnyös.

A fitnesz tréner örömet szerez masszív szerkezetével és egyszerű kialakításával, amely alig igényel karbantartást. A hidraulikus ellenállás-mechanizmus 12 fokozatú terhelést kínál, és a karok forgó ízülete többféle evezési lehetőséget tesz lehetővé.

A kis mérete ellenére meglepően hosszú, 90 cm-es löketet kínál, alacsony tömege, 15,4 kg megfelel a szerkezet méretének. Az előző modellhez képest kisebb, 110 kg teherbírással rendelkezik, azonban a fogyasztók az új modellről szóló véleményekben dicsérik a különböző evezési módokat.

Alacsony ár, nagyon kompakt kialakítás, egyszerű és robusztus kivitelezés
Kisebb teherbírás, mint az előző modell

NordicTrack RX800

NordicTrack RX800 vélemény és teszt

Evezogép NordicTrack RX800 az egyik legnépszerűbb evezőpad minden időkben. Ötvözi a minőséget, funkcionalitást és jól átgondolt részleteket, amelyek évek óta és számos elégedett felhasználó által vannak tesztelve. Ez a modell a professzionális légellenállásos evezőpadok otthoni változata, ami magasabb beszerzési árat is jelent (ami teljesen indokolt).

A sokféle beállítási lehetőségnek köszönhetően az evezőpad tökéletesen alkalmazkodik minden egyénhez. Állítható a ülés ergonómiája, a taposók, valamint a konzol is, amelyen a tréning számítógép és a kijelző található, így tökéletes megjelenítést biztosít alacsonyabb és magasabb sportolók számára is. A teherbírása 130 kilogramm, míg a gép súlya 48 kg. Azonban a mozgatása egyszerű a szállítókerekeknek köszönhetően, ugyanúgy, mint az átgondolt összecsukható rendszer.

Sokakat meglephet, hogy összecsukott állapotban is ez az evezőpad kiváló – összecsukva rendkívül kompakt marad. A tréning számítógép elektromos hálózatról is működtethető, ugyanúgy, mint több elemről. Ráadásul 20 különböző tréningprogrammal van felszerelve, 10 wattos és 10 kalóriaégető előre beállított programmal. A légellenállásos fék mágneses fékkel van kiegészítve a ellenállás növelése érdekében – ezt a rendszert a gyártó SMR (Silent Magnetic Resistance system) néven nevezi.

Nagyon minőségi kivitelezés, fejlett légsűrítéses és mágneses fék, edzésprogramok
Semmi lényeges

Milyen evezőpadot vegyek? (vásárlási útmutató)

Evezőpadot választani annak függvényében kell, hogy ki fogja használni otthonában és milyen módon. Ha az evezogép csak nyújtásra vagy enyhébb edzésre lesz használva, elegendő lehet az olcsóbb kivitel, mágneses fékrendszerrel, vagy akár hidraulikus rendszerrel is. Ha azonban sportosabb természetűek vagyunk, és az evezőpadon kívül nyújtani is szeretnénk izomtömeget építeni, akkor a robosztusabb kivitel ajánlott, amely szintén lehet mágneses fékkel, de jobb, ha légellenállásos rendszerrel rendelkezik.

Fékrendszer

Légellenállásos

Az ilyen fékrendszerrel rendelkező fitnesz trénerek a legjobb gépek közé tartoznak, amelyeket beszerezhetünk. Gyakran robosztusak, nagyon minőségi kivitelben készülnek, és a féklapátoknak köszönhetően a levegő áramlása is hűsíthet minket, ami gyakran nagyon kellemes. Fitness központokban, profi csapatoknál és szenvedélyes sportolóknál otthoni edzőtermekben is megtalálhatók.

Mágneses

Ez a fékrendszer jellemző a házi evezőpadokra. Olcsóbbak, de még mindig nagyon minőségiak, jó fékezési hatékonysággal. Néha találkozhatunk mágneses és légellenállásos mechanizmus kombinációjával is. Nagy előnye a csendes működés, így lakásban is nyugodtan lehet használni éjszakai órákban is, anélkül, hogy a szomszédokat zavarnánk.

Hidraulikus

Ez az alapvető kivitel, amely kevésbé igényes edzésre alkalmas. Gyakran ajánlják nőknek, vagy kisebb termetű személyeknek. Az evezés mozgásának utánzása nem tökéletes, de a teljes test nyújtására és erősítésére a mozgás még mindig elegendően jó.

Indukciós

Ezeket a típusú evezőpadokat működtetés közben 230 V-os tápellátásra kell csatlakoztatni. A lendkerék fékezése elektromágneses indukció elvén működik, ami lehetővé teszi a terhelés nagyon pontos és könnyű szabályozását. Működésük nagyon csendes, és gyakran drágább, gyakran professzionális kategóriájú trénerek közé tartoznak.

Vízi

A vízi evezogép bizonyos mértékig ritkaságnak számít, de jól elérhető, és nem probléma beszerezni ilyen típusú trénert. Az ellenállást a víztartály alatt elhelyezkedő forgó lapátok biztosítják. A tartály általában átlátszó, így látványos a nézet, kiegészítve a valódi evezéshez hasonló hangokkal. A terhelés szabályozása víz hozzáadásával vagy elvételével történik.

Terhelés szabályozása és fokozatok száma

A hagyományos evezőpadoknál a terhelés mechanikusan, azaz kézzel szabályozható. Leggyakrabban forgó kapcsoló található rajtuk, amely 8 – 10 terhelési pozíciót kínál. Másik lehetőség az elektronikus szabályozás, amely gombokkal vagy érintőképernyős felületen keresztül vezérelhető. Az elektronikus szabályozás általában több terhelési lehetőséget kínál, és változóan is képes módosítani azt.

Sedla mozgása

A minőségi modelleknél a sedla mozgása jó minőségű csapágyazással van ellátva, míg az olcsóbb kiviteleknél csak műanyag kerekeket találunk. A csapágyas mechanizmus csendesebb és jobban működik, élettartama is hosszabb, mint a csapágy nélküli mechanizmusé. Másrészt a csere vagy javítás pénzügyileg költségesebb, bár ez nem gyakori tevékenység.

Számítógép és előre beállított programok

A számítógép, vagyis a computer, mind a tízezrekért kapható modelleken, mind az ezresekért kapható modelleken megtalálható. A legtöbb alapvető adatot jeleníti meg, amelyek az edzéshez kapcsolódnak, mint az összes idő, megtett távolság, húzások száma, vagy elégetett kalóriák és SCAN. Ha az evezogép képes a mellkasi pánttal mért pulzusszám kezelésére, azt is megjeleníti.

Az elektronikusan szabályozható evezőpadok előre beállított programokat is kínálhatnak, amelyek az edzés során a pálya (edzés) profiljának megfelelően változtatják a terhelés intenzitását. Használható az a funkció is, amikor maga a számítógép versenyez az Önnel. Praktikus lehet a sportolók számára az edzés során rögzített teljesítmények átvitele a számítógépre, ahol kiértékelhetők vagy más sportolókkal megoszthatók.

Nyereg mozgása

Az úthossz határozza meg a pad távolságát, amely mentén az ülés mozog. Az utazási hossz nagymértékben megfelel az edző maximális magasságának, amelyre az edző alkalmas. Ezért minél hosszabb az utazási hossz, annál magasabbra tud gyakorolni az ember az edzőgépen. Általában jobb, ha a hosszabb modelleket részesítjük előnyben, mert rajtuk tökéletesebb lesz a test átmenet, és ezáltal hatékonyabb a húzás.

Egy másik fontos adat a tréner teherbírása. Az alapmodellek teherbírása körülbelül 120 kilogramm, a professzionálisabbaké akár 150 kilogramm is lehet. Fontos tudni, hogy ez a maximálisan megengedett terhelés, gyakorlatban jó, ha ezt a határt nem súroljuk, és mindig van néhány kilogramm tartalék.

Tárolás és súly

A legtöbb modern otthoni vagy fitnesz modell összecsukható szerkezettel rendelkezik, amely nagyon hatékonyan takarékoskodik a helyiséggel. Ha nem rendelkezik függőleges összecsukással, legalább általánosan függőleges helyzetbe állítható. Azok a modellek, amelyek nem teszik lehetővé az összecsukást, nagyon ritkák, és általában klub- vagy professzionális gépekről van szó.

A súly a szerkezet, kivitel és anyagok függvényében nagyon változó. A legkönnyebbek egyértelműen a hidraulikus modellek, amelyek 10 – 20 kilogramm között mozognak. Ezek után következnek a mágnesesek 20 – 40 kg között, és általában a legnehezebbek a légellenállásos trénerek, amelyek 40 kg-nál is többet nyomhatnak. Mindig azonban a konkrét gyártótól és modelltől függ.

4.4/5 - (28 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz