Háztartás,

Mobil klímák

Az elmúlt években egyre több olyan nap van, amikor harminc fok feletti trópusi hőmérséklet uralkodik a területünkön, és ezek a napok valóban megterhelők az emberi test számára. Egy város közepén lévő felforrósodott panelházban ilyenkor szinte lehetetlen aludni, mivel még éjszaka sem hűl le a felhalmozott hő. Különösen ezekre a napokra ideális a mobil klíma – előveszi a forró időszakokra, ellátja a feladatát, és az év többi részében elteszi, így nem is kell vele foglalkozni.

A hordozható klíma azonban nemcsak a lakásban hasznosítható. Elviheti például a kertbe vagy a lakókocsiba, ahol a nagy, beépített klímaberendezéseknek nincs értelme. A legjobb hordozható klímák akár négy üzemmódban is képesek működni, elsősorban hűtés, fűtés, párátlanítás és szellőztetés. Mindegyiknél beállítható az intenzitás, amellyel működnek, és ettől függ a zajszint is, amely a modelltől függően 50 és 65 dB között lehet. A mobil klíma teljes teljesítmény mellett nem egy zajmentes készülék, de éjszakai üzemmódban a zajszint akár felére is csökken.

Ahhoz, hogy ne csapják be a klímaberendezés vásárlásakor, és ne véletlenül léghűtőt vegyen, amelyeket az online áruházak kínálatában a mobil klímák mellett sorolnak fel, elsősorban alacsony áruk miatt, ellenőrizze a modell meleglevegő-elvezetését vagy a hűtőközeg típusát. Ez a két paraméter egyértelműen megkülönbözteti az eszközöket, így nem fog félrevezetni. A léghűtő a klímával összehasonlítva akár tízszer kevésbé hatékony, és a klímával ellentétben nedvességet ad a levegőhöz, és amint a levegőt telíti nedvességgel, már nem működik.

A hordozható klíma tehát bárhol használható, ahol a forró nyári napokon csökkenteni szeretné a levegő hőmérsékletét, és kellemesebbé szeretné tenni az életterét vagy munkahelyét. Mozgékonysága révén bárhol használható, ahol van ablak – napközben a nappaliban vagy a konyhában lehet hasznos, éjszaka pedig egyszerűen kerekeken áthelyezhető a hálószobába. Ha az irodában nincs hagyományos klímaberendezés, ott is jó szolgálatot tesz.

A mobil légkondi elszívja a nedvességet a levegőből, ezért intenzív használat esetén javasolt párásítót használni. Ez nemcsak visszajuttatja a szükséges nedvességet a levegőbe, hanem megtisztítja a levegőt és negatív ionokkal gazdagítja.

A szobai klímát előveszi, amikor szükség van rá, és gyorsan kellemes mikroklímát teremt. Nem mindenki szeretne építészeti változtatásokat végezni az ingatlanán, és néhányan nem is tudnak, ha például műemlékvédelem alatt álló házban vagy bérlakásban laknak. Ebben a cikkben a legjobb hordozható klímákat és értékeléseiket találja, amelyek közül választhat. A felhasználók tapasztalataiból, tesztjeiből és az egyes modellek műszaki paramétereiből indultunk ki. Alább egy vásárlói útmutatót is elkészítettünk.

Legjobb mobil klímák – TOP 7

Az alábbi táblázat a 2024-es tesztek és értékelések alapján kiválasztott 7 legjobb mobil klímát tartalmazza.

MegjelenéseTermékAjánlott területHűtő teljesítményZajszint 
Klarstein Kraftwerk Smart 12K vélemény és tesztKlarstein Kraftwerk Smart 12K59 m212 000 BTU/óra65 dB
Whirlpool PACW29HP vélemény és tesztWhirlpool PACW29HP32 m29 000 BTU/óra64 dB
Klarstein Metrobreeze New York Smart 12K vélemény és tesztKlarstein Metrobreeze New York Smart 12K59 m212 000 BTU/óra65 dB
DeLonghi PAC EM77 ECO vélemény és tesztDeLonghi PAC EM77 ECO70 m39 000 BTU/óra63 dB
Electrolux EXP09HSECI vélemény és tesztElectrolux EXP09HSECI90 m39 000 BTU/óra53 dB
Sinclair AMC-14AN1 vélemény és tesztSinclair AMC-14AN195 m313 600 BTU/óra65 dB
Sencor SAC MT7011C vélemény és tesztSencor SAC MT7011C80 m37 000 BTU/óra53 dB

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Klarstein Kraftwerk Smart 12KWhirlpool PACW29HPKlarstein Metrobreeze New York Smart 12KDeLonghi PAC EM77 ECOElectrolux EXP09HSECISinclair AMC-14AN1Sencor SAC MT7011C
Hűtési energiaosztályAA+AAA+AA
Tömeg27 kg35 kg31 kg30,5 kg35,5 kg30 kg24 kg
Fogyasztás hűtés során1,3 kWh1 kWh1,37 kWh-1 kWh1,5 kWh0,9 kWh
Távirányítóval vezérelhetőIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgen
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Klarstein Kraftwerk Smart 12K

Klarstein Kraftwerk Smart 12K vélemény és teszt

Mobil klíma Klarstein Kraftwerk Smart 12K teljesítményével kategóriájának egyik legjobb terméke. Modern és vonzó dizájnnal rendelkezik, amit sok fogyasztó dicsér. Gazdaságos és modern, mert távolról is vezérelhető okostelefon alkalmazással.

Ez a hordozható klíma 12 000 BTU (3,4 kW) tiszteletre méltó teljesítményre képes, miközben csupán 1,3 kW az energiafogyasztása. A gyártó szerint 59 m²-es terekbe ajánlott, tehát nagyobb, több szobás lakásokban is elhelyezhető. Egy óra alatt akár 410 m³ levegő is átáramolhat a ventilátoron, maximális teljesítményen pedig a zajszint csak 65 dB.

A Klarstein alkalmazás Wi-Fi kapcsolaton keresztüli vezérlésén kívül lehetőség van közvetlenül az eszközön vagy távirányítóval irányítani a klímát. Van egy egyszerű kijelzője, aktív szénszűrője, antibakteriális víztartálya. Az időzítő legfeljebb 24 órára állítható be, és örömet okoz a szivárgótömlővel ellátott tömítő készlet jelenléte.

Modern dizájn és fejlett vezérlési lehetőségek, nagy teljesítmény, tartozékok az árban
Semmi jelentős

Whirlpool PACW29HP

Whirlpool PACW29HP vélemény és teszt

A Whirlpool PACW29HP hordozható klíma a felhasználói értékelések alapján nagyon jó ár-érték arányú. A piacon kevés termék rendelkezik A+ energiahatékonysági besorolással, ami azt jelenti, hogy alacsony az energiafogyasztása. Egy óra alatt mindössze 1 kW az energiafogyasztása, így napi használat során biztosan megtérül.

A 6. érzék technológia nagy előnye, hogy a hőérzékelő automatikusan méri a szoba hőmérsékletét, és a klíma maga határozza meg a további működését. Az „Around U” funkció érdekes újítás, amely a távirányítóba integrált hőérzékelőnek köszönhetően lehetővé teszi, hogy az aktuális helyzet szerint válassza ki a hőmérsékletet.

A távirányító egyszerű és intuitív, valamint alap kijelzővel is felszerelt. Az R290 környezetbarát gázzal működő hűtőegység maximális teljesítménye 9000 BTU, ami elegendő a 32 m²-es szobák hűtéséhez. Ideális például hálószobába, mivel csendes és éjszakai üzemmóddal is rendelkezik, amelynél a LED panel fénye nem zavarja az alvást.

A leggazdaságosabb mobil klíma, 6. érzék technológia, HEPA szűrős tiszta levegő
Kissé nehezebb

Klarstein Metrobreeze New York Smart 12K

Klarstein Metrobreeze New York Smart 12K vélemény és teszt

A Klarstein Metrobreeze New York Smart 12K az egyik legerősebb mobil klíma, amely akár 12 000 BTU teljesítményre is képes óránként, miközben mindössze 1,37 kWh az energiafogyasztása. Ezt a teljesítményt a gyártó 35-59 m²-es terekhez ajánlja, de a fogyasztók tapasztalatai szerint a 70 m²-es nagyobb lakásokban is remekül teljesít.

A gyártó más modelljeivel ellentétben ennek a klímának visszafogott és diszkrét a dizájnja. Elegáns fehér vagy fekete színben is kapható. A nagyon jó A energiaosztályba tartozik, a zajszintje 52 dB-től 65 dB-ig terjed, és a klíma mellett ventilátor vagy páramentesítő üzemmódban is működhet.

A visszafogott dizájn ellenére nagyon modern, a készüléken lévő és a távirányítóval történő vezérlés mellett alkalmazással is vezérelhető. Wi-Fi-n keresztül a mobil klímával bárhonnan kommunikálhat, ami növeli a kényelmet. Szállítókerekekkel van felszerelve, és örömet okoz az ablaktömítő készlet jelenléte is.

Nagy hűtőteljesítmény, elegáns kivitel két színben, modern vezérlési lehetőségek
Semmi jelentős

DeLonghi PAC EM77 ECO

DeLonghi PAC EM77 ECO vélemény és teszt

Mobil légkondi a neves DeLonghi PAC EM77 ECO gyártótól sok fogyasztó számára megbízható választás, mert tőle minőséget és sokéves zavartalan működést várnak el. Ez a modell az ECO névvel ellátott változattal az A energetikai osztályba tartozik. A klíma maximális teljesítménye óránként 9 000 BTU, és a gyártó szerint legfeljebb 70 m³ méretű helyiséghez ideális.

Kár, hogy sehol sem található meg az áramfogyasztása, de ha összehasonlítjuk más hasonló modellekkel, akkor körülbelül 1 kW óránkénti fogyasztással számolhatunk. Alapfelszereltségben mindennel rendelkezik ez a hordozható klíma: könnyen kezelhető akár a készüléken, akár a távirányítón keresztül.

Maximális zajszintje 63 dB, ami átlagos, és 30,5 kg-os tömegével sem tér el jelentősen az átlagtól. A ventilátor sebessége három szinten állítható, rendelkezik egy 24 órás termosztátos időzítővel, valamint páramentesítő funkcióval is, amivel naponta 40 litert tud eltávolítani. Szállítókerekekkel van ellátva, az ablakba való szerelési készlettel együtt szállítják, és egyeseket az R290 környezetbarát hűtőgáz is örömmel tölthet el.

Minőségi kidolgozás, több üzemmód, vezérlés a készüléken és a távirányítón keresztül
Nem található az áramfogyasztás

Electrolux EXP09HSECI

Electrolux EXP09HSECI vélemény és teszt

Nem elégedsz meg egy hagyományos hordozható klímával? Akkor gondolkodj el az Electrolux jól felszerelt EXP09HSECI modelljén, egyedi kivitelben. Ez a klíma minden eredeti darabot kedvelőnek készült, kör alakú és szabadalmaztatott AirFlow szellőzőkkel rendelkezik a tetején, rózsa alakját utánozva.

Az Electrolux EXP09HSECI nagyon takarékos A+ energiaosztályú, mindössze 1 kWh a fogyasztása, és hűtési teljesítménye eléri a 9 000 Btu/óra. Legfeljebb 90 m³-es helyiségekhez tervezték, és az alacsony 53 dB zajszintje a versenytársaihoz képest is nagyon kedvező. A 35,5 kg-os tömegével a nehezebb modellek közé tartozik, de a kerekek és az alumínium fogantyúk megkönnyítik a mozgatását.

A felszereltségben szinte minden megtalálható: hűtés, páramentesítés és fűtés is lehetséges, széles hőmérséklet- és légfúvás intenzitási beállításokkal. Természetesen van távirányító, beépített porfilter és ablakcsomag is, ami nem mindig része a csomagnak, de itt igen. Az olyan funkciók, mint az Auto-Restart és a Lock funkció, csak fokozzák ennek a szinte műalkotásnak számító klímának a felszereltségét.

Szabadalmaztatott AirFlow dizájn, alacsony zajszint, A+
Magasabb ár

Sinclair AMC-14AN1

Sinclair AMC-14AN1 vélemény és teszt

A Sinclair AMC-14AN1 rendkívül erős mobil légkondi az egyik legjobb modell jelenleg a piacon. Páratlan hűtési teljesítménye 4 kW, ami nagyjából 13 600 Btu/óra felel meg. A hűtés mellett fűtési funkcióval is rendelkezik, ugyanezzel a 4 kW-os teljesítménnyel. Ezt a két tulajdonságot kiegészíti a páramentesítés funkció is, ami gyakran jól jöhet.

A gyártó specifikációi szerint legfeljebb 95 m³ méretű helyiségekhez készült, 65 dB-es zajszintje szokásos, és az 1,5 kWh óránkénti áramfogyasztás kicsit magasabb, de arányos a magasabb teljesítménnyel. A hűtés tartománya 17 és 30 °C között állítható, míg a fűtés 15 és 25 °C között. Három ventilátor sebesség közül lehet választani, és a maximális sebességnél a légáram hatótávolsága hat méter.

A vezérlés a készüléken vagy a távirányítón keresztül is lehetséges, bár ez utóbbi nem rendelkezik kijelzővel. A hordozható klíma házán viszont található kijelző. Teljes tömege 30 kg, és a gyártó kerekekkel látta el a könnyebb mozgatás érdekében. A hűtési energiaosztály A, míg a fűtési A++. A tartozékok között szűkítő csővég, ablakkeret, forró levegő tömlő és kondenzvíz-elvezető tömlő található, ami a versenytársaknál nem mindig alapfelszereltség, itt viszont igen. Ez a modell nem tartozik a kivezetés nélküli mobil klímák közé.

Magas teljesítmény 13 600 Btu/óra, egyszerű vezérlés, IPX4 védelem, magas szintű tartozékok
A magas teljesítmény miatt magasabb áramfogyasztás 1,5 kWh

Sencor SAC MT7011C

Sencor SAC MT7011C vélemény és teszt

Szuper csendes mobil klíma Sencor SAC MT7011C ideális mentőként szolgál a forró nyári napokon. Ez a modell 7 000 Btu/óra hűtési teljesítménnyel rendelkezik, viszonylag alacsony a 53 dB-es zajszintje, és legfeljebb 80 m³-es helyiségekhez ajánlott. Az áramfogyasztása 0,9 kWh-val alacsony szinten van.

A Sencor nem igényel különösebb karbantartást, fontos csak rendszeresen tisztítani a légszűrőket. Három alapvető üzemmódban működik: hűtés, szellőztetés és páramentesítés, amellyel naponta akár 14,4 liter párát is el tud távolítani. A hőmérséklet-tartomány 18 és 35 °C között állítható, és hasonlóan széles a ventilátor sebességbeállítási lehetősége is: alacsony, közepes, magas és automatikus.

A klíma házán a vezérlés érintőpanellel és LCD-kijelzővel történik. Az LCD-kijelző megtalálható a távirányítón is, ami növeli a felhasználói kényelmet. Használhatod a 24 órás időzítőt, az alvás üzemmódot (SLEEP), vagy a függőleges lamellák automatikus mozgását. A gyártó a felhasználói vélemények szerint egy ablakadaptert is mellékel a csomaghoz a maximális hatékonyság érdekében, de az csak tolóablakokhoz használható, ami Magyarországon nem túl gyakori.

Kompakt méretek, alacsony tömeg
A csomagban csak tolóablak-adapter található

Milyen mobil klímát vegyek? (vásárlási útmutató)

A megfelelő hordozható klíma kiválasztásakor ismernünk kell a legnagyobb helyiség alapterületét, ahol használni kívánjuk a klímát. Jobb, ha egy erősebb klímát választunk kisebb térbe, mint fordítva. Továbbá fontos a hűtési teljesítmény, az energiafogyasztás és az óránkénti légáramlás is. Ezen paraméterek többnyire összhangban vannak egymással, és a készülék teljesítményétől függnek. Vásárlás előtt tanulmányozzuk az energiahatékonysági címkét is, amely minden mobil légkondi része kell, hogy legyen. Ez megmutatja az energiaosztályt, a névleges teljesítményt, a hűtési energiahatékonyságot, az óránkénti energiafogyasztást és a zajszintet decibelben.

Hűtési teljesítmény és energiahatékonyság

A klíma teljesítményét jellemző leggyakoribb paraméter a BTU (British Thermal Unit), azaz brit hőegység. Ennek konkrét definíciója számunkra nem lényeges, elegendő, ha óránként ebben az egységben mérjük a teljesítményt. Az alapmodellek 7000 BTU-tól kezdve a legerősebb szobai klímák óránként akár 12 000 BTU-t is elérnek. A teljesítményt kW-ban is megadhatják, ebben az esetben általában 2 kW-tól 4,6 kW-ig terjed. Azonban a BTU mértékegység pontosabb, és minden modellnél megtalálható.

Az EER a hűtés, a COP pedig a fűtés energiahatékonyságát jelzi. Mindkét érték megtalálható az energiahatékonysági címkén, és az értékek egyértelműen az effektivitást jelzik. Minél magasabb az együttható, annál hatékonyabb a modell – az értékek 2,5 és 3,5 EER között mozognak.

Ajánlott terület és zajszint

Az ajánlott terület egyszerűen azt mutatja, hogy mekkora helyiséghez alkalmas az adott modell. Másodlagosan azt is jelzi, mennyire hatékony a hordozható klíma – azonban soha ne csak ez alapján döntsünk, hanem mindig más paraméterekkel együtt. Még ha a klíma megfelelő is a területhez, a hatékonyságot csökkenthetik a környezeti tényezők és a háztartási eszközök – például a konyhában a háztartási gépek és a főzés, vagy általában nagyobb számú ember jelenléte. Ezért mindig jó erősebb egységet választani.

A zajszint minden mobil klímánál hasonló, és 50 és 65 dB között mozog. Silent, éjszakai üzemmódban vagy alacsony fokozaton azonban az eszköz sokkal csendesebb, így nem okoz majd nagy problémát hálószobában vagy alvás közben sem.

Energiaosztály és áramfogyasztás

Az energiaosztályt a kötelező energiahatékonysági címkén találhatjuk meg – a legtakarékosabb mobil klímák A+ energiaosztályba tartoznak, de a legtöbb elérhető modell csak A kategóriájú. Az energiatakarékosság költsége néhány év alatt megtérülhet, ezért ha van lehetőség, érdemes magasabb kategóriás klímát választani. A címkén az energiafogyasztás is feltüntetésre kerül, és a teljesítmény függvényében változik. A kevésbé teljesítményű hűtőegységek óránként 0,9 kW-ot fogyasztanak, míg a legerősebbek akár 1,3 kW-ot is.

A forró levegő és a kondenzátum elvezetése

A hordozható klímák hűtési hatékonyságának gyakran figyelmen kívül hagyott tényezője a forró levegő elvezetése. A rossz hőelvezetés akár 50%-kal is csökkentheti a hatékonyságot. Hogyan lehet ezt elkerülni? A csőnek a lehető legrövidebbnek kell lennie, és az ablakhoz kell a legjobban elhelyezni, lehetőleg szövet vagy műanyag szigetelésben. A nyitott ablakon át áramló forró levegő a mobil klímák legnagyobb problémája, ezért ezt a lehető legjobban korlátozni kell. A túl hosszú cső önmagában is fűt, és nyomásveszteséget okoz, így csökkentve a hűtési hatékonyságot.

Tájékozódjunk arról, hogy az adott klímával milyen lehetőségeink vannak ezen a téren, és milyen kiegészítők vannak a csomagban. Általában szűkített végű csővel szállítják az ablak réseibe és rögzítő zárral. A szigetelő betétek nem tartoznak az alapfelszereltséghez, de mindenképpen érdemes megvenni, a beszerzési költség megtérülése nagyon gyors.

Már említettük, hogy a klíma működése során vizet von ki a levegőből – ezt később kondenzált víz formájában ki kell önteni, vagy a forró levegővel együtt a lakáson kívülre vezetik. A nagyobb kényelem érdekében válasszunk olyan modelleket, amelyek automatikus kondenzátum elpárologtatással rendelkeznek.

Funkciók, vezérlés

A felhasználók számára kétségtelenül a leghasznosabb funkció a távirányító, amivel már a legtöbb mobil klíma fel van szerelve. Az ágyból vagy a kanapéról kényelmesen beállíthatjuk a levegő hőmérsékletét, az áramlás intenzitását, a lamellák beállítását és az időzítőt. Az időzítő egy másik hasznos funkció, ami megtalálható a felszerelésben. Beállíthatjuk az automatikus indítást egy meghatározott időpontban, vagy az automatikus kikapcsolást egy bizonyos üzemidő után.

Az irányítási lehetőségek szempontjából a hordozható klíma tehát nagyon egyszerű. Az üzemmód kiválasztása mellett – fűtés, hűtés, párátlanítás és szellőztetés – nem sok mindent kell beállítani. A professzionálisabb klímák állítható lamellákkal rendelkeznek, amelyek a hideg levegő áramlását irányítják. Az alapfunkciók közé tartozik a hőmérséklet és a légáramlás intenzitásának beállítása. Az előre beállított értékekkel rendelkező üzemmódok is növelik a kényelmet, és egyre több klímán megtalálhatók.

Karbantartás

Az egészséges működéshez alapvető karbantartás szükséges, beleértve a légszűrők tisztítását és cseréjét. Ha a szűrőket nem tartják karban, atkákkal és veszélyes mikroorganizmusokkal fertőződhetnek meg, amelyek különösen az allergiások számára ártalmasak lehetnek. Az elhanyagolt karbantartás kellemetlen szagot is eredményez.

Az utolsó dolog, amire esetleg figyelni kell, az az összegyűjtött kondenzátum. Az olcsóbb modellekben tartályba gyűjtik, amit időnként ki kell önteni. A jobban felszerelt modellek esetében a kondenzátum a forró levegő elvezető csövén keresztül távozik, az automatikus kondenzátum elpárologtató rendszernek köszönhetően.

4.6/5 - (11 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz