Kis konyhai gépek,

Vákuumozó gépek

Vákuumozó gép kifejezetten arra szolgál, hogy a táplálékok tartósságát és frissességét növelje meg, miközben megőrzi a tápanyagokat, vitaminokat és az ízeket. A csomagolási folyamatot vákuumozásnak nevezik, amely során húsokat, zöldségeket, sajtot és egyéb élelmiszereket helyeznek egy tasakba vagy tartályba, majd kiszívják a felesleges levegőt. Ezáltal a romlást okozó nem kívánt szervezetek is eltávolításra kerülnek. Így a vákuumozott élelmiszerek sokkal hosszabb ideig megőrzik frissességüket.

Három alaptípusú vákuumozó gép közül választhatunk. A kézi vákuumfóliázó gép gyors és alkalmankénti vákuumozásra használható, ahol az élelmiszereket egy szeleppel ellátott tasakba vagy dobozba helyezzük, majd kiszívjuk a levegőt. Hasonló elven működik a vákuumozó doboz vagy tároló is. A legnépszerűbb típus az automatikus fóliahegesztő gép, amely a levegő kiszívása után hegesztést hoz létre, így az élelmiszereket a tasakban hermetikusan lezárja.

Figyelembe kell venni nemcsak a teljesítményt és a szívóerőt, a hegesztés szélességét és számát, a tasakok vagy fóliák típusát, hanem bizonyos specifikus tulajdonságokat is. Például, hogy van-e dupla hegesztése vagy túlmelegedés elleni biztonsági zár.

Legjobb vákuumozó gépek (fóliahegesztők) – TOP 10

Az alábbi táblázatban a 2024-es évre vonatkozóan a tesztek és értékelések alapján a 10 legjobb vákuumozó gép található.

MegjelenéseTermékTeljesítményDupla hegesztésVákuum funkció 
Tefal VT254070 vélemény és tesztTefal VT254070130 WNemIgen
CASO GourmetVac 480 vélemény és tesztCASO GourmetVac 480160 WIgenIgen
Gorenje VS120W vélemény és tesztGorenje VS120W120 WNemIgen
Sencor SVS1010WH vélemény és tesztSencor SVS1010WH110 WNemIgen
Klarstein Foodlocker vélemény és tesztKlarstein Foodlocker175 WNemIgen
Profi Cook VK 1080 vélemény és tesztProfi Cook VK 1080120 WNemIgen
JATA EV1026 vélemény és tesztJATA EV1026130 WNemIgen
Steba VK 5 vélemény és tesztSteba VK 5170 WNemIgen
Concept VA-0020 vélemény és tesztConcept VA-00203 WNemIgen
ETA Freshie II 2762 90000 vélemény és tesztETA Freshie II 2762 90000110 WNemIgen

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Tefal VT254070CASO GourmetVac 480Gorenje VS120WSencor SVS1010WHKlarstein FoodlockerProfi Cook VK 1080JATA EV1026Steba VK 5Concept VA-0020ETA Freshie II 2762 90000
FényjelzésIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgenNemIgen
Fóliák/zacskók a csomagbanIgenIgenIgenIgenIgenIgenIgen-IgenIgen
Tömeg0,6 kg2,9 kg1,4 kg1,2 kg1,4 kg1,6 kg2,6 kg1,4 kg0,7 kg1,2 kg
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Tefal VT254070

Tefal VT254070 vélemény és teszt

Vákuumozó gép Tefal VT254070 modern, jól sikerült fekete dizájnnal rendelkezik. Automatikus működése is figyelemre méltó, mivel rendelkezik Vacuum / Seal funkcióval, amely kiszívja a levegőt és egyidejűleg automatikusan lezárja a zacskót. A kiegészítők könnyen elérhetők, 10 darab 22 x 30 cm méretű zacskóval szállítják, továbbá 8 darab 28 x 35 cm méretű zacskóval.

Automatikus működés mellett választható a Seal Only program is, amely a zacskók lezárására szolgál. A működés során bármikor megnyomható a Stop gomb a működés leállításához. A 130 W-os teljesítmény jelentős hatással van a levegő kiszívásának sebességére.

A könnyű kezelhetőség is figyelemre méltó, mivel ennek a modellnek a tömege csupán 0,6 kilogramm. Tárolás során a kompakt méretek és a függőleges tárolási lehetőség előnyös. A minőségi zacskóknak és a vákuum kialakításának köszönhetően jelentősen megnöveli az élelmiszerek eltarthatóságát.

Stílusos dizájn, automatikus Vacuum / Seal funkció, 18 zacskó a csomagban
Nem képes dupla hegesztésre

CASO GourmetVac 480

CASO GourmetVac 480 vélemény és teszt

Erős és minőségi vákuumozó gép CASO GourmetVac 480 a felhasználói vélemények és tapasztalatok alapján nagyon jó teljesítményű, ami a 160 W-os, a szokásosnál magasabb teljesítményével is összhangban van. A vákuumozó gép tömege 2,9 kg, ami a szilárd kivitelezésre és a megfelelő robosztusságra utal.

Ez az egyik kevés modell a piacon, amely dupla hegesztéssel rendelkezik, amit főleg a professzionális vákuumozó gépek esetében használnak, és ennek jelenléte nagy előnyt jelent. A vákuumozás így sokkal megbízhatóbb és időtakarékosabb. A nagy teljesítményű motor lehetővé teszi, hogy egy perc alatt akár 20 liter levegőt szívjon ki, és a vákuum ereje ebben az esetben állítható.

Ezt különösen az SVS rendszernek köszönheti, amely lehetővé teszi a vákuumozás bármikori be- és kikapcsolását, ami a törékeny élelmiszerek esetében előnyös. A hegesztés maximális hossza 30 centiméter, a készülék automatikus zárási rendszerrel, az Automatic Lock funkcióval rendelkezik, és egy tekercs vákuumfóliával együtt szállítják. Kompatibilitását a CASO vákuumtartályokkal is kiemelik.

Dupla hegesztés, kiemelkedő funkciók és magas teljesítmény, kompatibilitás a vákuumtartályokkal
Nincs jelentős hátrány

Gorenje VS120W

Gorenje VS120W vélemény és teszt

Otthoni vákuumozó gép Gorenje VS120W ideális választás a legtöbb fogyasztó számára, még a legigényesebbek számára is. Vitathatatlan előnye a dupla hegesztés funkció, aminek köszönhetően a vákuumozó gép hatékonyan, gyorsan és megbízhatóan működik. Átlagos teljesítménye 120 W, és nagyon jó szívóteljesítménye 750 mbar.

A fogyasztók tapasztalataik alapján véleményeikben kiemelik a könnyű kezelhetőséget és kiváló működést. Néhányan azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a csomagolás nem tartalmazza a vákuumcsövet, amely a vákuumos edényekből a levegő kiszívására szolgál. Érdekes, hogy a készülék képes vákuumozni az edényeket.

Kompakt és vonzó tervezése van, beleértve a működést jelző fényjelzéseket. Fóliákat és zacskókat képes vákuumozni, vagy csak lezárni. Nagyszerű funkciója a száraz és nedves vákuumozás is, amikor a hegesztési idő hosszabb – a hegesztés így erősebb. Ugyanúgy, ahogy megbízhatóan vákuumozza az élelmiszereket, alkalmas nem élelmiszer jellegű tárgyak lezárására is.

Dupla hegesztés, kiváló ár/érték arány, hosszú hegesztési szalag 30 cm
Vákuumcső nélkül

Sencor SVS1010WH

Sencor SVS1010WH vélemény és teszt

Vákuumfóliázó gép Sencor SVS1010WH a tucatnyi vélemény szerint megbízható és funkcionális készülék, amely pontosan azt csinálja, amit a fogyasztók elvárnak tőle. Vonzerő az előnyös beszerzési ára az értékéhez képest, és ráadásul a gyártó extra tartozékokat ad, amelyek másoknál ilyen mennyiségben ritkák.

A csomagolás tartalmaz egy vákuumozó fóliát, 5 nagy vákuumozó zacskót, valamint egy vákuumcsövet, amellyel tálakból, dobozokból vagy speciális palackokból lehet levegőt kiszívni. A hegesztés egységes, de elegendően erős 2 mm. A 110 W-os teljesítményének köszönhetően több mint elegendő szívóteljesítménye van.

A kezelése csupán három gombbal történik, ezért egyszerű, intuitív és így mindenki könnyen kezelheti. A gyártó szerint a vákuumozó gép ideális az élelmiszerek vákuumozásához, pácoláshoz, valamint a Sous-vide főzéshez előkészített alapanyagokhoz. A nagyobb biztonság érdekében jelen van egy hőmérsékleti biztosíték, és az átláthatóság érdekében LED kontrollámpák is találhatóak.

Kiváló funkciók és egyszerű kezelés, sok tartozék az árban
Semmi jelentős

Klarstein Foodlocker

Klarstein Foodlocker vélemény és teszt

Kiváló minőségű, Klarstein Foodlocker néven ismert vákuumozó gép első pillantásra lenyűgöz prémium kivitelezésével, amely során a gyártó rozsdamentes acélt választott. Ez a gépnek nagyobb tartósságot és természetesen szebb megjelenést is kölcsönöz, ami egyes vásárlók számára döntő jelentőséggel bírhat.

175 W teljesítményével a magas teljesítményű vákuumozó gépek közé sorolható, ami az 16 liter/perc levegő kiszívási sebességével is alátámasztott. A készülék kompakt méreteket és ésszerű súlyt, 1,4 kilogrammot mutat, a kezelése pedig néhány gomb megnyomásával történik. A kezelhetőséget a felhasználói vélemények alapján nagyon intuitívnak ítélik meg, és a teljesítményét is megfelelőnek találják.

Annak ellenére, hogy a konstrukciós kialakítás tartalmaz egy szívó nyílást a tartozékok csatlakoztatásához (vákuumcső), a gyártó sajnos nem szállítja azt a vákuumozó géppel együtt. Ami azonban tartozék, az a vákuumozó tasakok, melyekből 10 darabot tartalmaz. További tasakok beszerzése közvetlenül a gyártótól nem jelent problémát.

Kiváló kivitelezés, rozsdamentes acél kialakítás, nagyobb teljesítmény
Vákuumcső nélkül

Profi Cook VK 1080

Profi Cook VK 1080 vélemény és teszt

Profi Cook VK 1080 vákuumfóliázó gép esztétikus rozsdamentes kivitelben készült, amely a megjelenési előnyök mellett magasabb minőséget is biztosít. A teljesítményértéke 120 W, és ígéretet tesz akár 90% vákuum létrehozására. Az e modellel elért vákuumérték 0,8 bar.

A szívó teljesítménye a megszokott igényeknek megfelel, és képes 12 liter levegő percenkénti kiszívására. A használható fólia szélessége 30 centiméter, hossza a varrat egyszerű létrehozásán belül állítható.

A használata egyszerű és automatizált. A beállításokról és információkról összesen 6 praktikus ellenőrző lámpa gondoskodik. A csomag tartalmaz továbbá 10 + 8 különböző méretű tasakot. A súlya szintén elfogadható, 1,6 kilogramm.

Széles és tiszta varrat, száraz/ nedves töltés funkció
Drágább tasakok (gazdaságosabb a fólia)

JATA EV1026

JATA EV1026 vélemény és teszt

Vákuumozó gép JATA EV1026 az élelmiszerek eltarthatóságát akár 5-szörösen is képes meghosszabbítani, és otthoni, valamint professzionális környezetben is megállja a helyét. Figyelemre méltók a paraméterek is, ahol a létrehozott vákuum értéke dominál, mely elérheti az 0,9 bárt. A paraméterekhez kapcsolódik a kiszívott levegő mennyisége is, ami percenként 12 liter. Ez különösen a szívás sebességére van hatással.

Alapvető a gép automatikus működése, ami a levegő kiszívását és a lezárást is biztosítja. Az egész folyamat körülbelül 6 – 9 másodpercig tart. További funkciók közé tartozik a kemény és lágy élelmiszerekhez való kiszívási mód is, anélkül, hogy azok károsodnának.

A modell teljesítménye igen jó, 130 W, és a tömege 2,6 kilogramm. A kiegészítők között megtalálhatók a dupla fóliatekercsek és a borzárók, valamint a hozzájuk kapcsolódó szívócsövek. Továbbá egy 1 literes tartály is része a csomagnak.

Kiegészítők a csomagban, lágy és kemény élelmiszerekhez való mód
Magasabb beszerzési ár

Steba VK 5

Steba VK 5 vélemény és teszt

A Steba VK 5 fóliahegesztő is rendelkezik vákuumozó funkcióval, amely segítségével az élelmiszerek hosszú ideig maradnak frissek. Ez a modell a magas teljesítményének köszönhetően akár 97 százalékos vákuumot képes létrehozni. Gyakorlatilag az összes felesleges levegőt kiszívja. A tartós és bordázott fóliák is hozzájárulnak az élelmiszerek megőrzésének minőségéhez, melyeket a hegesztés révén a kívánt hosszúságra lehet szabni.

A használt fólia szélessége standard 30 centiméter. A minőségi dugattyús szivattyúnak köszönhetően ez a vákuumozó gép egy perc alatt körülbelül 11 liter levegőt képes kiszívni. Ez a vákuumozás sebességére van hatással, ahol a létrehozott vákuum értéke 0,8 bár.

Magas, 170 W-os teljesítményérték, ami csak megerősíti a teljesítmény minőségét. A tasakokból történő levegő kiszívásán kívül nem hiányzik a különböző tartályok csatlakoztatására szolgáló csatlakozó sem. A csomagban továbbá 10 praktikus tasak és egy integrált fóliavágó is található.

Teljesítményérték, 97% vákuum, dugattyús szivattyú
Dupla hegesztés nélkül

Concept VA-0020

Concept VA-0020 vélemény és teszt

Kézi vákuumozó gép Concept VA-0020 kompakt kialakítással rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy bárhol használható legyen. Ez részben a beépített akkumulátornak köszönhető, melynek segítségével működik. Különösen sokoldalúsága miatt tűnik ki, mivel a levegőt nem csak zipzáras tasakokból szívja ki, amelyek szeleppel rendelkeznek, hanem különleges dobozokból és speciális vákuumdugókkal ellátott palackokból is.

Minden tartozék mosható, így többször is használhatók. Ennek a modellnek a teljesítménye 3 W, ami teljes mértékben megfelel a jellemzőinek. Azonban képes nagyon jó vákuumot létrehozni, akár 0,75 bar értékig. Az alacsony tömeg is figyelemre méltó, mindössze 720 gramm.

Akku integrált és szükség esetén egyszerűen újratölthető, adapter segítségével. A használt tasakok ellenállóak, főzhetők, sőt mikrohullámú sütőbe is tehetők. Ergonomikus kialakítása biztosítja a problémamentes fogást.

Akkumulátoros működés, alacsony súly, tasakokra és dobozokra is használható
Nem egyértelmű a nem eredeti tartályok használata

ETA Freshie II 2762 90000

ETA Freshie II 2762 90000 vélemény és teszt

Háztartási vákuumfóliázó gép ETA Freshie II 2762 90000 teljesen automatikus működéssel rendelkezik, amely biztosítja a levegő kiszívását és a szükséges hegesztés kialakítását. A jelzőfények segítségével könnyen ellenőrizhető az aktuális művelet. A csomag része a 20 x 30 centiméteres tasakok mellett egy 2 méter hosszú fólia is. Hosszabbat lehet vásárolni tartozékként.

Hőbiztosítékának köszönhetően kiküszöböl minden problémát vagy esetleges károsodás kockázatát. A hegesztések kialakításával a tekercsből a kívánt méretű tasak állítható elő. A szívóerő elegendő, és legfeljebb 0,8 bar értékig terjed.

Ennek a vákuumozó gépnek a teljesítménye 110 W. Tartozik hozzá egy 1,2 méter hosszú kábel, amely problémamentes használatot ígér. Az egyszerű kezelést az alacsony súly is elősegíti, ami 1,2 kilogramm. A kompakt méretek lehetővé teszik a könnyű tárolást.

Hegesztéshez más csomagolás is használható, ár/érték arány
Nem készít dupla hegesztést

Milyen vákuumfóliázó gépet vegyek? (vásárlási útmutató)

A vákuumozó gépet elsősorban a konkrét típus alapján kell kiválasztani. Ha a profi típusokat nézzük, ide tartoznak főleg a kamrás és a hegesztő vákuumozók (fóliahegesztők). Otthoni használatra inkább azok a modellek találnak alkalmazást, amelyek az externális vákuumozó csomagolóként vagy vákuumozó dobozként vannak jelölve, amelyekben tárolhatók tészták, szemes kávé vagy például péksütemények. A másik lehetőség a kézi vákuumozó, amely úgynevezett pisztoly formájú és nagyon jó mobilitással, valamint alacsonyabb beszerzési költséggel bír.

Működés

Ár kategóriától függetlenül elmondható, hogy ma már általában az automatikus vákuumfóliázó gép dominál. Tehát olyan modell, amely bekapcsolás után kiszívja a felesleges levegőt az ételek körül, és automatikusan le is hegeszti az adott tasakot. Ebből következik a könnyű kezelhetőség is, hiszen csak egy gomb megnyomására, vagy a tasak konstrukcióra történő nyomásra van szükség.

Méretek és súly

A fóliahegesztők főként méreteikben különbözhetnek, ahol a szélesség a fontos mértékegység. Ez azt jelenti, hogy több helyet foglal el a konyhapulton, de egyben azt is, hogy a nagyobb szélesség könnyűvé teszi a nagyobb ételek vákuumozását is. Ma a standard szélesség körülbelül 30 centiméter.
A mérettel általában együtt jár a súly is. Ez főleg az általános kezelhetőséget befolyásolja, mint a teljesítményt. A legkisebb, kézi típusoknál a súly körülbelül 0,5 kilogramm lehet, míg az asztali vákuumozók súlya kilogrammokban mérhető.

Bemeneti teljesítmény és szívóteljesítmény

Hasonlóan más elektromos készülékekhez, a bemeneti teljesítmény egy mutató, amely az eredményes teljesítményre van hatással. A jelenlegi háztartási vákuumozó gépek esetében a bemeneti teljesítmény 100 – 200 W között mozog. Természetesen a típustól is függ, például a kézi modellek jellemzően sokkal kisebb bemeneti teljesítménnyel rendelkeznek. A bemeneti teljesítménytől függően határozódik meg a szívóteljesítmény is, amely a vákuumozó gép rendelkezésre álló kapacitását jelenti. Az optimális értékek 10 – 20 liter kiszívott levegő per perc között mozognak.

Tartozékok

Néhány modell kibontás után azonnal használatra kész. Ebből következik a tartozékok választéka is, ami mindent magában foglal, amit vákuumozni lehet. Általában különböző méretre előkészített tasakok a sztenderd. További modelleknél a tartozékok között szerepelhet dupla fólia is, amelyből a szükséges méretű tasakokat lehet készíteni. Nem hiányozhatnak különböző méretű speciális dobozok, vagy speciális dugók palackokhoz sem.

Kiegészítő funkciók

Ilyen például a dupla hegesztés lehetősége, amely megakadályozza, hogy a levegő áramlását biztosító még a legkisebb nyílás is kialakuljon. További kiegészítő funkciók közé tartozhat a fóliaroló tasakok készítésére szolgáló lezárási mód.
Innovatív lehet a különböző élelmiszertípusok szerint választott kiszívási módok, mint a kemény élelmiszerekre és a puha élelmiszerekre vonatkozó mód, hogy elkerüljék azok sérülését. Továbbá szerepelhetnek különböző érzékelők és hőbiztosítékok, amelyek megakadályozzák a készülékek, vagy a tasakok károsodását. Emellett, hogy a legtöbb edény mosogatógépben mosható, néhány tasak is mosogatógépben mosható lehet. Ezek a tasakok sok márkánál fagyaszthatók, főzhetők, vagy mikrohullámú sütőbe tehetők.

4/5 - (23 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz