Háztartás,

Páramentesítők

A friss és romlatlan levegőért az emberek a természetbe vagy a hegyekbe utaznak. A legtöbben közülünk azonban évente csak néhányszor jutnak el oda hosszabb időre – hogyan segíthetünk tehát saját lakásunkban vagy házunkban? Az otthoni környezet javításának egyik módja, ha beszerzünk egy páramentesítőt. Ez a praktikus készülék nemcsak csökkenti a páratartalmat és ezzel közvetlen és közvetett hatásokat gyakorol ránk és a környezetre, amelyben élünk, hanem segít olyan dolgokban és problémákban is, amelyek első pillantásra nem lehetnek nyilvánvalóak.

Az elektromos páramentesítő egész évben hasznos lehet szinte minden helyiségben és térben az otthonában, illetve lakásában. A fürdőszobában gyorsítja a ruhaszárítást, a konyhában segít a főzés során keletkező kondenzálódó párát kezelni, a nappaliban a normalizált páratartalomnak köszönhetően nem büdösödik be a bútor és nem terjednek benne az atkák. A pincéje elveszíti a „nedves” jelzőt, a garázsban az alacsonyabb páratartalom miatt nem rozsdásodik az autó, és a falakon és mennyezeteken nem csapódik le a pára, nem képződnek penészek és gombák. A párátlanító tehát egyáltalán nem felesleges eszköz az otthonába.

Az elektromos lakás páramentesítő egy olyan egységből áll, amely eltávolítja a túlzott nedvességet a helyiségből, egy vízgyűjtő tartályból és egy ventilátorból, amely szétoszlatja a levegőt a térben. A legtöbb háztartási lakás párátlanító egyetlen helyiségben hatékony, megtudhatja, hogy egy adott modell mennyi helyiségben és mennyi idő alatt képes hatékonyan működni az adott paramétereiből, amelyeket összehasonlító táblázatban készítettünk el. Különösen fontos lehet a teljesítmény paramétere és a vízgyűjtő tartály térfogata. A páramentesítők általában páratartalom-érzékelővel is vannak felszerelve, így amint elérnek egy optimális értéket, amely 30% és 50% páratartalom között mozog, automatikusan leáll a működésük.

Azoknak, akik légzési problémákkal küzdenek vagy bőrallergiákkal és ekcémákkal szenvednek, különösen érdemes páramentesítőt használniuk. Az Ön lakásában vagy házában csökkenti a túlzott nedvességet, ezzel megakadályozza a penész képződését, a mikroorganizmusok, atkák és szagok terjedését. Nagy szolgálatot tesz a ruhaszárításnál is, ami jelentősen felgyorsítja azt. Elárasztotta a nyaralóját, vagy ne adj’ isten a házát vagy autóját az árvíz? Itt talán felesleges említeni, mennyire nagy segítség a nedvességeltávolító.

Számos modell rendelkezik antibakteriális levegőszűrővel vagy ionizáló rendszerrel is, amely még élhetőbbé teszi a levegőt. Összeállítottuk az Ön számára a legjobb páramentesítőket és azok véleményét. Tapasztalatok, felhasználói tesztek és egyes modellek technikai paraméterei alapján dolgoztunk. Ha tudni szeretné, milyen paraméterekre és tulajdonságokra érdemes figyelni egy elektromos páramentesítő kiválasztásakor, olvassa el vásárlási útmutatónkat a cikk végén.

Legjobb páramentesítők – TOP 7

A táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 7 legjobb páramentesítő válogatása található.

MegjelenéseTermékVízleválasztásJavasolt térVíztartály kapacitása 
Orion ODEH-031B vélemény és tesztOrion ODEH-031B10 liter/nap-2 l
Fisher F-DRY202AE4-I vélemény és tesztFisher F-DRY202AE4-I20 liter/nap-3 l
Master DH 721 vélemény és tesztMaster DH 72120 liter/nap240 m34,7 l
Midea/Comfee MDDP-30DEN7 vélemény és tesztMidea/Comfee MDDP-30DEN730 liter/nap73 m23 l
Concept OV1000 Perfect Air vélemény és tesztConcept OV1000 Perfect Air0,6 liter/nap15 m21,5 l
Sencor SDH 1020WH vélemény és tesztSencor SDH 1020WH10 liter/nap31 m22,1 l
Sinclair CFO-20P vélemény és tesztSinclair CFO-20P20 liter/nap28 m23,5 l

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Orion ODEH-031BFisher F-DRY202AE4-IMaster DH 721Midea/Comfee MDDP-30DEN7Concept OV1000 Perfect AirSencor SDH 1020WHSinclair CFO-20P
Hangnyomásszint38 dB46 dB42 dB50 dB48 dB54 dB43 dB
Teljesítmény195 W440 W490 W550 W75 W340 W450 W
Súly10 kg14,6 kg19,5 kg17 kg2,5 kg11,3 kg15,5 kg
Digitális kijelzőIgenIgenNemIgenNemIgenIgen
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Orion ODEH-031B

Orion ODEH-031B vélemény és teszt

Lakás páramentesítő Orion ODEH-031B elsősorban a rendkívül alacsony, 38 dB-es zajszintjével tűnik ki, ami a piacon lévő legcsendesebb páramentesítők közé sorolja. Paramétereiben ugyanakkor nem veszít jelentősen más modellekkel szemben ebben az árkategóriában. Képes napi 10 liter páramentesítésére, és 2 literes kondenzátumtartállyal rendelkezik, ami megfelel az eszköz kompakt méreteinek.

Örvendetes, hogy néhány kereskedőnél lehetőség van 5 éves kiterjesztett garancia igénybevételére – ez a készülék magas minőségét igazolja. Visszafogott fehér dizájnnal és nagyon egyszerű kezelőfelülettel rendelkezik, amelyet digitális kijelző egészít ki. Két ventilátorsebességgel, 24 órás időzítővel, gyermekzár funkcióval és automatikus kikapcsolási funkcióval rendelkezik, ha a víztartály megtelik.

195 W-os teljesítményével inkább az energiahatékony páramentesítők közé tartozik, és praktikus, hogy mosható szűrője van. A fogyasztók tapasztalatai ezzel a termékkel általában nagyon pozitívak, és gyakran említik az alacsony zajszintet. Az R290 ökológiai hűtőközeget használ, és a teljes súlya 12 kilogramm. Sajnos sehol sem jelezik, hogy rendelkezik-e külső kondenzátum-kivezetéssel.

Jó ár-érték arány, nagyon alacsony zajszint, bővített garancia lehetősége
Információ nélkül a külső vízelvezetésről

Fisher F-DRY202AE4-I

Fisher F-DRY202AE4-I vélemény és teszt

Fisher F-DRY202AE4-I az egyik legnépszerűbb páramentesítő a piacon, és ennek több oka is van. A fogyasztók értékelik annak kiváló működését, a funkcióihoz képest megfelelő vételárat, és sokan dicsérik a Wi-Fi-n keresztül történő vezeték nélküli vezérlés lehetőségét is. Ez tehát egy intelligens páramentesítő, amelyet bárhol vezérelhet.

Ezen kívül ionizátorral, digitális kijelzővel, időzítővel, a gyűjtőtartályban lévő víz szintjét jelzővel, saját diagnosztikával, elektromos áramkimaradás esetén automatikus újraindítással és a vízgyűjtő tartály megtelésekor történő kikapcsolással rendelkezik. Az allergiások számára hasznos lehet a hatékony pollen szűrő, amely aktív szénnel van dúsítva.

A vélemények gyakran említik a ruhaszárítási funkciót, amelyet a vásárlók nagyon hatékonynak találnak. A negatívumok gyakorlatilag nem fordulnak elő az értékelésekben, és ha igen, akkor csak apróságok, mint például a rövidebb tápkábel. A ventilátor három sebességgel rendelkezik, a teljesítménye legfeljebb 440 W, a zajszint pedig legfeljebb 46 dB. A 3 literes kondenzáttartály mellett lehetőség van a folyamatos működés érdekében a szennyvízelvezetésre is.

Kiváló ár-érték arány, Wi-Fi-n keresztüli elektromos vezérlés, számos funkció
Rövid tápkábel

Master DH 721

Master DH 721 vélemény és teszt

Nagy teljesítményű páramentesítő Master DH 721 azok számára készült, akik valóban erős, megbízható és funkcionális páramentesítőre van szükségük. Ez a modell 490 W-os teljesítménnyel és napi 20 literes páramentesítési kapacitással rendelkezik, nagy, 4,7 literes kondenzátumgyűjtő tartállyal. Ezen kívül csatlakoztatható hozzá egy tömlő is, így a vízelvezetés folyamatosan biztosított, és a páramentesítő folyamatos működése mellett nem szükséges kezelni.

Ebben a változatban nincs kijelző, de természetesen rendelkezik beépített higrométerrel. Így nem tudja megmutatni az aktuális páratartalmat, de a beállított szint elérésekor automatikusan kikapcsol. Az automatikus leállás is megtörténik, amint a kondenzátumgyűjtő tartály megtelik.

A minőségi és erős kivitel a magasabb, 19,5 kilogrammos tömegében is tükröződik. A gyártó tudatában van ennek, ezért alul görgőket helyezett el, amelyek jelentősen megkönnyítik a mozgatást. A 42 dB-es zajszint inkább a csendesebb készülékek közé sorolja, természetesen légfilterrel rendelkezik, és R290 ökológiai hűtőközeg használata jellemző.

Rendkívüli teljesítmény, erős és tartós kivitel, folyamatos kondenzátumelvezetés tömlővel
Ebben a kivitelben nincs kijelző

Midea/Comfee MDDP-30DEN7

Midea/Comfee MDDP-30DEN7 vélemény és teszt

Páramentesítő Midea/Comfee MDDP-30DEN7 nagy teljesítményű páramentesítő, amely otthonra való, 24 óra alatt akár 30 liter vizet képes feldolgozni, amit 550 W-os nagyobb energiafogyasztása is bizonyít. A teljesítményéhez illeszkedően nagyobb, 17 kg-os súlya van, de a szállítókerekeknek köszönhetően ez nem jelent nagy problémát.

A gyártó szerint ez a modell ideális 73 m3 méretű helyiségekbe, és alacsony zajszintet ígér, amely azonban a táblázatok szerint 50 dB. Hűtőfolyadékként az ökológiai R290-at használják, és épített be nedvességérzékelőt is, amely automatikus működést biztosít. A kondenzvíztartály 3 literes, és átlátszó mutatóval rendelkezik, amely jó áttekintést nyújt.

Van egy turbo funkciója az intenzív szárításhoz, szárítási és automatikus leolvasztási funkciója. A vezérlés több gombbal, kijelzővel és időzítővel van megoldva, ami még kényelmesebbé teszi a használatot. Fekete-fehér kivitelben kapható, és a minőségi kidolgozást 3 éves meghosszabbított garancia is igazolja.

Nagy páramentesítési teljesítmény, több kiegészítő funkció, 3 év garancia
Nagyobb súly 17 kg

Concept OV1000 Perfect Air

Concept OV1000 Perfect Air vélemény és teszt

Lakás páramentesítő Concept OV1000 Perfect Air egy kis méretű eszköz, amely kisebb helyiségekbe való. Kiválóan alkalmazható például fürdőszobában ruhaszárításkor. Naponta 0,6 liter vizet képes kondenzálni, ami kevés más modellekhez képest, ezt figyelembe kell venni.

Ennek megfelelően kisebb, 1,5 literes kondenzvíztartállyal rendelkezik, amelyet csak néhány naponta kell kiüríteni. Az alacsony, 75 W-os teljesítményének köszönhetően az elektromos energiafogyasztása is alacsony. Két páramentesítési módot kínál, az egyik alacsony, a másik magas légáramlási sebességgel.

Alapkiépítése ellenére rendelkezik időzítővel, amelyet 4, 8 vagy 12 órára lehet beállítani. A készülék folyamatos működésre is képes, túlmelegedés elleni védelemmel rendelkezik, és automatikusan kikapcsol, ha a tartály megtelik. Az átlátszó tartály miatt könnyen ellenőrizhető a töltöttsége. Nincs kijelzője, csak három gombja van LED-ekkel, ezért a kezelése is nagyon egyszerű.

Alacsony beszerzési ár és energiafogyasztás, alap időzítő, egyszerű kezelés
Kisebb teljesítmény

Sencor SDH 1020WH

Sencor SDH 1020WH vélemény és teszt

Elektromos páramentesítő SENCOR SDH 1020WH kedvelt a fogyasztók körében jó ár/érték aránya miatt, egy lakás páramentesítő 10 liter/óra jó teljesítménnyel és még mindig elfogadható energiafogyasztással, amit 340 W-os teljesítményének köszönhet.

Kondenzvíztartállyal 2,1 literes térfogattal vagy folyamatos csatlakoztatással működik. Alkalmas 31 m2 méretű helyiségekbe, átlagos zajszintje 54 dB, és elektronikus vezérléssel rendelkezik, beleértve a kijelzőt is. A páratartalom 35%-tól 85%-ig állítható 5%-os lépésekben.

Automatikus működési lehetőséget kínál a beállított cél-páratartalom szerint, és más automatikus funkciókkal is rendelkezik – bekapcsolás áramkimaradás után, vagy kikapcsolás, ha a kondenzvíztartály megtelt. Annak ellenére, hogy súlya 11,3 kg, a gyártó nem tervezett bele szállítókerekeket, csak egy beépített, meglehetősen masszív fogantyút a szállításhoz.

Jó ár/érték arány, automatikus nedvesség-szabályozás, kezelőpanel kijelzővel
Nincsenek gördülőkerekek

Sinclair CFO-20P

Sinclair CFO-20P vélemény és teszt

Párátlanító Sinclair CFO-20P a fogyasztói vélemények szerint nagyon kedvező, különösen jó hatékonyságát és más modellekhez képest alacsony zajszintjét, amelyet a gyártó 43 dB-nek ad meg, emelik ki. A páramentesítőnek nagyon szép és elegáns kialakítása van, amely ideális reprezentatív terekbe és belső terekbe.

24 óra alatt akár 20 liter vizet is képes zkondenzálni, amit aztán egy 3,5 literes tartályban tárol, vagy egy állandó kivezetéssel eltávolíthat. 30%-tól 80%-ig szabályozható a relatív nedvesség a 5-től 32 °C közötti hőmérsékletek mellett. Swing funkcióval rendelkezik, valamint Smart, Continuous, Quiet és Dry működési móddal.

A felső részen elegánsan kidolgozott kezelőpanel található, ahol nem hiányzik a kijelző sem, amely az aktuális nedvesség értékét mutatja. Más modellektől eltérően rendelkezik szűrőtisztítás-indikátorral, természetes hűtőfolyadékkal, R290 Propannal, és beépített szállítókerekekkel is. Csak néhány vélemény említi negatívumként, hogy a ventilátor folyamatosan működik még a cél nedvesség elérése után is.

Pontos és elegáns kidolgozás, jó teljesítmény, alacsony zajszint 43 dB
A ventilátor nem kapcsol ki a cél nedvesség elérésekor

Milyen páramentesítőt vegyek? (vásárlási útmutató)

Elsősorban számolja ki, milyen nagy helyiségekben szeretné a páratartalom-csökkentőt használni. Csak közelítő becslésre van szükség, és ennek megfelelően kevésbé teljesítményű páratartalom-elnyelőket vásárolhat, vagy erősebb modellekért nyúlhat. Alapvetően minden párátlanító hasonló, van egy hatékony egysége, vezérlőpanelje, ventilátora és gyűjtőedénye. Ha lehetősége van a vizet a csatornába vezetni, megteheti és kihasználhatja a készülék korlátlan működését. Ellenkező esetben a páramentesítő a gyűjtőedény megtelésekor, vagy az optimális páratartalom elérésekor automatikusan kikapcsol.

Teljesítmény és ajánlott helyiségek

Elsősorban az 24 órán belüli vízgyűjtési képesség meghatározott értéke alapján orientálódjon. Ez literben van megadva és körülbelül 10 litertől 25 literig terjed. Másodsorban összehasonlíthatja ezt a teljesítményt a páramentesítő egység fogyasztásával, amely wattban van megadva és meg kell felelnie a megadott teljesítménynek – gyengébb modellek 200 W és több, erősebb modellek körülbelül 400 W és több. A gyártók által ajánlott helyiségek jelentősen eltérnek, ezért ez nem pontos adat, amely alapján orientálódhat. Figyelembe veheti, de ne tekintse döntő tényezőnek. Általánosságban elmondható, hogy a páramentesítőt főleg egyetlen, legfeljebb 40 m^3 méretű helyiséghez használjuk.

Kapacitás, kijelző és üzemmódok

A gyűjtőedény térfogata olyan paraméter, amelyet semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ennek a méretétől függ, hogy mennyi ideig tud a kompresszoros páramentesítő működni, ha nem rendelkezik külső vízelvezetéssel. Ha a páramentesítőt a fürdőszobába helyezi a ruhák gyorsabb szárításához, számíthat rá, hogy az edény hamarabb megtelik, mint otthonának más részein. Ezért, ha rendszeresen használja a nedvességmentesítőt, válasszon nagyobb kapacitású modellt, ideális esetben 4 litert vagy többet.
A vezérlő felület kellemes kiegészítője a nagyobb vagy kisebb kijelző, amellyel könnyebb kezelni a készüléket, különösen, ha olyan modellel rendelkezik, amely előre beállított üzemmódokkal rendelkezik. A leggyakoribb az ruhaszárítási üzemmód, emellett választhat a kívánt páratartalom százalékos arányát vagy a ventilátor fordulatszámát is.

Zajszint és súly, karbantartás

Minél nagyobb teljesítményt kér a páramentesítőtől, annál nagyobb zajszintre számíthat, de ne aggódjon, a bekapcsolt nedvességmentesítő mellett is tud tévét nézni, vagy nyugodtan aludni. Az akusztikus zajszint 40 dB-től 50 dB-ig terjed, ami hasonló például egy hűtőszekrényhez vagy mosogatógéphez.
Ha gyakran fogja mozgatni az elektromos páratartalom-elnyelőt, nézze meg a paramétereket, milyen súlya van. A piacon kapható modellek kilenc kilogrammosak, de vannak tizenhat kilogrammosak is. A modellek ergonómiában is különböznek, esetleg kerekekkel és azok minőségével. A leírásból és képekből könnyen megállapítható, melyik áll jobban, és melyiknél hiányzik például a biztonságos szállítást lehetővé tevő merev fogantyú.

Ha az elektromos párátlanító nem rendelkezik antibakteriális légfilterrel, a karbantartás nem érinti önt. Ha megtelt a víztartály, kiönti a tartalmát a csatornába, helyesen visszahelyezi a készülékbe, és hagyja, hogy a készülék folytassa működését. Ha a modell légfilterrel van felszerelve, jó, ha a filtret időnként kimosja folyó víz alatt, megszárítja, és visszahelyezi a helyére. Ezeket leszámítva a mai páramentesítők szinte karbantartásmentesek.

4.4/5 - (21 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz