Kertek,

Rönkhasító, hasítógépek

Hazánk éghajlati viszonyai és az a tény, hogy sok háztartás saját erejéből fűti otthonát, a fa tüzelés még mindig nagyon népszerű és elterjedt. A barnaszén tüzelésével szemben ez egy környezetbarátabb fűtési módszer, mivel az alapanyag rövid idő alatt pótolható. Azonban aki már több fűtési szezont is maga mögött tud, az jól tudja, hogy a folyamat, amíg a felvágott fa a kazánba vagy a kandallóba kerül, korántsem tartozik a legegyszerűbbek közé. Itt jöhet nagy segítségül a rönkhasító.

Ha nem tartozik azok közé, akik a felhasított fát házhoz szállíttatják, tudja, mennyi munka van egyetlen farönk mögött. A fa hasítása a rönkön, jobb vagy rosszabb fejszével, sokak szerint fizikailag a legmegterhelőbb és fájdalmas a kezeknek. Ezt a tevékenységet azonban tökéletesen kiváltja a hasogatógép, egy robosztus eszköz, amelynek a rönkök hasítása nem okoz problémát.

A rönkhasító hidraulikus körön működik, amelyet leggyakrabban elektromotor hajt, 230 V vagy 400 V tápellátással. Professzionális használatra létezik benzinmotoros fahasító, és ha van traktora és erdeje, érdekelheti a traktorhoz csatlakoztatható rönkhasító.

Megfelelő rönkhasító kiválasztása nem mindig könnyű első pillantásra, és minden esetben függ attól, hogy milyen fűtőfát fog leggyakrabban feldolgozni. A lágy fa esetében elegendő egy gyengébb, vízszintes hasogatógép, míg a kemény fa, mint például a tölgy, esetében ajánlott egy erősebb, függőleges hasítógép, amely általában nagyobb hasítási nyomással rendelkezik.

Hogy megkönnyítsük az Ön döntését, melyik rönkhasítót vásárolja meg, kiválasztottuk a paraméterek, tesztek és felhasználói tapasztalatok alapján a legjobb rönkhasítókat és azok értékeléseit. Ha tájékozódni szeretne a paraméterekről és tulajdonságokról, ajánljuk a vásárlási útmutató elolvasását, amely a cikk végén található.

A legjobb rönkhasítók – TOP 8

A táblázatban a 2024-es év tesztjei és értékelései alapján a 8 legjobb rönkhasító válogatása látható.

MegjelenéseTermékHasítóerőOsztás irányaFeszültség 
Hecht 670 vélemény és tesztHecht 6707 tVízszintes230 V
Scheppach HL 730 vélemény és tesztScheppach HL 7307 tFüggőleges400 V
Güde GHS 370/4TE vélemény és tesztGüde GHS 370/4TE4 tVízszintes230 V
Hecht 6110 vélemény és tesztHecht 611010 tFüggőleges230 V
AL-KO LSH 520/5 vélemény és tesztAL-KO LSH 520/55 tVízszintes230 V
Güde GHS 500/6.5TE vélemény és tesztGüde GHS 500/6.5TE6,5 tVízszintes230 V
Jansen TS-30K vélemény és tesztJansen TS-30K30 tFüggőleges400 V, traktoronként
Lumag HB 16-PRO vélemény és tesztLumag HB 16-PRO16 tFüggőlegesBenzin

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Hecht 670Scheppach HL 730Güde GHS 370/4TEHecht 6110AL-KO LSH 520/5Güde GHS 500/6.5TEJansen TS-30KLumag HB 16-PRO
Teljesítmény2000 W2100 W1500 W3000 W2200 W2600 W5500 W4780 W
Maximális rönk hosszúság25 cm30 cm25 cm30 cm25 cm25 cm-35 cm
Maximális rönk átmérő52 cm55 cm37 cm70 cm52 cm52 cm110 cm110 cm
Tömeg46 Kg102 Kg53 Kg98 Kg47 Kg74 Kg390 Kg242 Kg
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Hecht 670

Hecht 670 vélemény és teszt

Kis rönkhasító Hecht 670 rendkívül érdekes ár/érték aránnyal rendelkezik, és otthoni használatra szánt rönkhasítóként számos fogyasztói értékelés dicséri. Előnyeiként emelik ki az egyszerű kezelhetőséget, a szokásos 230 V-os elektromos aljzathoz való csatlakoztatás lehetőségét és a könnyű szállíthatóságot, ami a viszonylag alacsony súlynak és a gördülőkerekek jelenlétének köszönhető.

Ennek a készüléknek a súlya pontosan 46 kilogramm, ami a piacon található legkönnyebb rönkhasítók egyike. Egy 2000 W teljesítményű elektromotor hajtja, amely egy hidraulikus egységet működtet, amelynek végén egy hasítóék található. Akár 7 tonna erővel is képes hasítani, ami a szokásos tüzelőanyag-fához teljesen elegendő érték.

A gyártó szerint a készülék 25 cm átmérőjű fatörzsekhez használható, és a rönkhasítóba legfeljebb 52 centiméter hosszú fa darabok helyezhetők. Ezeket az értékeket alapvetőnek tekinthetjük, de teljes mértékben megfelelnek ennek a modellnek az árkategóriájának. A szerkezet szilárd, stabil, és előnyös a fémborítás eltávolításának lehetősége, amely azonban fontos biztonsági funkciót tölt be.

Jó ár-érték arány, kisebb súly és könnyű szállíthatóság, 230 V tápellátás
Semmi lényeges

Scheppach HL 730

Scheppach HL 730 vélemény és teszt

A Scheppach HL 730 hasítógép nagyon érdekes ár/érték aránnyal rendelkezik. Egy jelentős előny, amelyet a fogyasztók is megemlítenek az értékelésekben, az erős és hatékony elektromotor, amely 400 V-on működik és amely könnyedén megbirkózik bármelyik farönkkel. Szükséges az eszközt háromfázisú aljzathoz csatlakoztatni, amely azonban nem minden hasítási helyszínen áll rendelkezésre.

Ez a márkájú modellek Európában a legkeresettebb rönkhasítók közé tartoznak, ami nagyon jó szervizhálózatot és alkatrészellátást biztosít. Ez részben magyarázza a néhány kereskedő által kínált 48 hónapos kiterjesztett garancia lehetőségét is. A rönkhasító függőleges kivitelű és robusztus szerkezetű, ami magyarázatot ad a magasabb, 102 kilogrammos súlyára is.

Annak ellenére, hogy rendelkezik két szállítókerekkel és fogantyúval, a manipuláció egyes személyek számára fizikailag megterhelő lehet, ami az egyetlen hátrányának tekinthető. Azonban előnyös a 7 tonnás maximális hasító nyomás, a 30 cm átmérőjű és legfeljebb 55 cm hosszúságú rönkök hasításának képessége. A hasítási sebesség 5 centiméter másodpercenként, és a visszatérési sebesség gyorsabb – 17 cm/s.

Magas robusztusság és erő, 400 V motor, Európa legnagyobb gyártójának háttere, meghosszabbított garancia
Magasabb súly, 102 kg

Güde GHS 370/4TE

Güde GHS 370/4TE vélemény és teszt

A Güde GHS 370/4TE hobbi rönkhasító alacsony beszerzési árával tűnik ki, ez az egyik legolcsóbb rönkhasító a neves német gyártótól. Az alacsony ár megfelel a csupán alapvető műszaki paramétereknek, ezért inkább alkalmi használatra és kisebb tüzelőanyag-fa darabok hasítására alkalmas.

Az elektromotor teljesítménye, amely 230 V-ról működik, csak 1500 W, ami kisebb erőt jelent, de egyben jelentősen alacsonyabb elektromos energia fogyasztást is. Ezért a kevésbé igényes fogyasztók számára teljesen megfelelő lehet, és bónuszként megtakarítást jelent az elektromos energia költségein. A hasító nyomás a fent említettnek megfelelő, és 4 tonna értékű.

Az egység 25 cm átmérőjű rönkök hasítására és legfeljebb 37 cm hosszú tűzifákra van tervezve. A hasítóegység akár 160 bar nyomást is képes kifejteni, a hasítási sebesség 3,2 cm/s, a visszatérési sebesség pedig 5,5 cm/s. Nagy előnye a GHS sorozat legújabb konstrukciós kidolgozása, amely megfelel a fafeldolgozó gépek biztonsági követelményeinek a echnikai norma szerint.

Olcsó rönkhasító, a legújabb GHS konstrukciós sorozat, gördülőkerekek fogantyúval
Gyengébb teljesítmény, 1500 W

Hecht 6110

Hecht 6110 vélemény és teszt

A Hecht 6110 hidraulikus rönkhasító egyedülállóan magas teljesítménnyel rendelkezik azon gépek kategóriájában, amelyek standard elektromos aljzatból működnek, amilyen minden háztartásban megtalálható. Az elektromotor teljesítménye kiemelkedő, 3000 W, és a minőségi hidraulikus rendszerrel kombinálva akár 10 tonnás erőt is képes kifejteni a hasítóéken.

Az erőteljes rönkhasító megfelelően robusztus szerkezettel rendelkezik, és súlya alig kevesebb mint 100 kg. A szerkezet bár kerekeken és fogantyúkon van, a manipuláció mégis nehézkes lehet egyes személyek számára. Nagyon praktikus a tüzelőfa emelési rendszere, amely egy fém részből áll, ami a rönkhasítóhoz lánc segítségével van csatlakoztatva. Amikor a ék felfelé mozog, a fát könnyedén meg lehet emelni, ezzel jelentősen megkönnyítve a munkát.

A gép képes 30 cm átmérőjű fa hasítására, és a magas emelkedési képességének köszönhetően akár 70 cm hosszú fa darabokkal is megbirkózik. Az alsó szerkezet durva felülete megakadályozza a fa elcsúszását, egy másik fémelem pedig a másik oldalon tartja a hasítandó fát, hogy ne kelljen minden egyes művelet után újra felemelni a földről.

Magas teljesítmény és teljesítmény, 230 V csatlakozás, minőségi hidraulikus rendszer
Semmi lényeges

AL-KO LSH 520/5

AL-KO LSH 520/5 vélemény és teszt

Horizontális hasogatógép AL-KO LSH 520/5, mint az egyik kompakt horizontális modell, alátámasztó lábakkal van ellátva, így nem szükséges munkaasztalon elhelyezni, magától is áll. Más gyártók is lehetővé teszik, hogy ilyen típusú rönkhasítót saját szerkezeten helyezzenek el, általában azonban az alátét külön megvásárolandó.

A tápellátást klasszikus 230 V-os konnektorból származó elektromos áram biztosítja, ahol az 2200 W teljesítményű elektromotor akár 5 tonna hasítóerőt is képes kifejteni. Ezzel a teljesítménnyel más modellek nagyobb hasítóerővel is rendelkezhetnek, ezért ezt a paramétert gyengének tekinthetjük a rönkhasító esetében.

Képes akár 52 cm hosszú és legfeljebb 25 cm széles farönköket hasítani, ami a hobbi felhasználás számára általában elegendő. Megnövelt biztonságot nyújt a védőfedél, a kétkezes működtetés, és a vezetőfelületeknek köszönhetően a munka a rönkhasítóval kényelmes. Mindez kiváló minőségű anyagokból készült és minőségi porfestékkel van kezelve, ami a gépet a korróziótól védi.

Jó ár-érték arány, a rönkhasító az állvánnyal együtt
A teljesítményhez képest kisebb hasítóerő

Güde GHS 500/6.5TE

Güde GHS 500/6.5TE vélemény és teszt

A Güde GHS 500/6.5TE hasítógép magas teljesítményével és így hatékonyságával tűnik ki, miközben továbbra is klasszikus 230 V-os elektromos konnektorról működik. A hasítóberendezés maximális nyomást 240 barig képes kifejteni, ahol a hasítóék sebessége a fa irányába 0,032 m/s, és a kiindulási pozícióba való visszatérés sebessége 0,065 m/s.

Képes 25 cm átmérőjű és legfeljebb 52 cm hosszú faanyaggal dolgozni, az elektromotor teljesítménye 2600 W, így nagyobb farönkökkel sem okoz gondot. Ezen függőleges rönkhasító nagy előnye a keretes asztalka, így nem szükséges a gépet munkaasztalra emelni, ami a 74 kg-os súly miatt különösen jó hír.

A munkafelület szélén ráadásul a gyártó praktikus tárolórekeszt helyezett el, így a védőkesztyűket vagy szemüvegeket mindig kéznél lehet tartani. A nagyobb biztonság érdekében kétkezes működést igényel, és az általános biztonságot tovább növeli a munkaterület védőfedele. Ezen felül rendkívül négy kereke van a könnyebb szállítás érdekében.

Hatékony függőleges rönkhasító, asztal tárolóhellyel, biztonsági jellemzőkkel
Ebben a kategóriában magasabb súly

Jansen TS-30K

Jansen TS-30K vélemény és teszt

Vontatható fahasító gépre Jansen TS-30K a professzionális rönkhasítók közé tartozik, amit a magasabb beszerzési ár és a majdnem 400 kg tömeg is tükröz. Megbirkózik bármely tüzelőfával, ezért a gyártó a rönk maximális átmérőjét sem említi. A korlátozás csak a fa hosszára vonatkozik, amit legfeljebb 110 cm hosszúságúra kell vágni.

Traktor hajtású rönkhasítóként egyszerűen csatlakoztatható a traktor tengelyére, ami energiát biztosít a gép számára. Alternatívaként nem szükséges traktort használni, mivel a rönkhasító rendelkezik saját, nagyon erős elektromotorral, amely pótolja a traktor jelenlétét. Az elektromotor háromfázisú konnektort igényel, és 5500 W teljesítményű.

Két üzemmód és két sebesség áll rendelkezésre, ahol a magasabb a fa emelésére, az alacsonyabb pedig a hasításra szolgál. A hasítóék négyirányú, így egyetlen hasítással a rönköt négy részre osztja, ami praktikus. Magas a rendelkezésre álló hasítóerő is, amely 30 tonna. Az anyagok feldolgozása és minősége kiváló szintű.

Traktorhoz csatlakoztatható rönkhasító, tengely vagy erős elektromotor hajtás, faemelő része
Súly 390 kg

Lumag HB 16-PRO

Lumag HB 16-PRO vélemény és teszt

A Lumag HB 16-PRO benzinmotoros fahasító professzionálisnak tekinthető. Fő előnye a Briggs benzinmotor, ami négyütemű és 208 cm3 űrtartalmú. A teljesítménye 4780 W, ami bőven elegendő a legtöbb tüzelőfa hasításához. A minőségi és stabil keret, valamint a robosztus hasítóék is érezhető a 242 kilogrammos tömegén.

Képes 35 cm átmérőjű fa hasítására és legfeljebb 110 cm hosszú farönkökkel dolgozik. Jelentős előnye a két sebességes klín üzemmód, 2,6 cm/s vagy 7 cm/s. A visszafelé haladás sebessége egységes, csak 4 centiméter másodpercenként.

Ebben az árkategóriában már szabvány a faemelő funkció, ami a nehéz farönkökkel való munkát jelentősen megkönnyíti. Plusz előny, hogy a szállításhoz és tároláshoz az állvány leengedhető. A kereten két nagy szállítókerék található, amelyek felfújhatóak és stabil fogantyú van elhelyezve a könnyebb mozgatás érdekében. A rönkhasítót két kézzel kell vezérelni, ami a magasabb biztonság érdekében természetesen szükséges.

Benzinmotoros függőleges rönkhasító, jó ár-érték arány, faemelő funkció
Magasabb tömeg 102 kg

Legkelendőbb hasogatógépek

A piacon elérhető legkelendőbb rönkhasítók a következő márkák közül kerülnek ki: Scheppach, Vega, Hecht, Güde. A profi rönkhasítók terén a Vari, Jansen és Lumag márkák dominálnak. Keresett még a Patriot márkájú rönkhasító is, amelyet a Mountfield árusít. A legolcsóbb rönkhasítókat már 7000 Kč-tól megvásárolhatja.

Milyen hasítógép vegyek? (vásárlási útmutató)

Amennyiben nem tervez használni rönkhasítót terepen, ahol a benzinmotoros rönkhasító vagy a traktorhoz csatlakoztatható rönkhasító jön jól, elektromos energiával működő rönkhasítót fog vásárolni. Ebben az esetben az Ön igényeitől függően választhat kevésbé erőteljes modellt, amely a szokásos 230 V-ról működik, vagy egy erőteljesebbet, amely 400 V-ról működik.
Továbbá a hasítandó farönkök mérete és az elvárások alapján választhat horizontális vagy vertikális kivitelű rönkhasítót. Ez összefügg a hasítási nyomással, teljesítménybevitellel és egyéb paraméterekkel, amelyeket alább részletezünk. Soha ne feledkezzen meg a biztonsági lábbeliről, lehetőleg acélbetétesről, a munkavédelmi kesztyűkről és a védőszemüvegről – a biztonság sosem elég.

A hasítógép típusa

Horizontális rönkhasító

Ez a rönkhasító típus a vízszintesen elhelyezett farönkökkel dolgozik, léteznek asztali rönkhasítók, amelyeket munkaasztalra kell helyezni, vagy praktikusabb állványos modellek, amelyek önmagukban állnak. A hidraulikus rendszer nyomja az előtoló felületet a farönk ellen, amely egy statikus, mozdulatlan ékkel hasad. Általában nem találkozunk a cserélhető ék lehetőségével, csak az alap hasítóéket kínálják, amely megfelezi a fát.
A horizontális rönkhasítók kevésbé igényes hasításhoz, kisebb farönkökhöz és inkább a puhább fafajtákhoz valók. Többnyire fél méter hosszúságú és legfeljebb 25 cm átmérőjű farönköket képesek hasítani. A hasítási nyomás kisebb erőket ér el, amelyek 5 – 6 tonna körül mozognak. Előnyük a kisebb súly és a 230 V-os hálózatról való üzemeltetés, így otthon bárki számára elérhető a használatuk.

Vertikális rönkhasító

A vertikális rönkhasítók erőteljesebb gépek, amelyek megvásárlása akkor éri meg, ha csak szilárd tüzelőanyaggal fűt és így kénytelen előkészíteni tucatnyi köbméter fát egy fűtési szezonra. A hasítás úgy történik, mint a szokásos fejszével, a farönk függőlegesen van elhelyezve egy állványon, és felülről egy hasító ék süllyed rá. Ez a szerkezet nagy, stabil és többszörösen nagyobb tömegű. A hasító nyomás is sokszorosan nagyobb lehet, az eladási listákban vezető modellek 6 – 10 tonna nyomást érnek el.
Néhány gyengébb modell esetében 230 V-os tápellátással találkozhatunk, azonban a többségnek 400 V-os csatlakozóról szükséges a háromfázisú áram. Ez azért van, mert valóban erős elektromotorokról van szó, amelyek akár 6000 W-ot is elérhetnek. A farönkök hasításának lehetőségei sokkal nagyobbak. Kezelni tudják a 30 – 60 centiméter átmérőjű rönköket és a legalább egy méter hosszúságúakat is. A súlyuk is jelentősen nagyobb, a legkevésbé erőteljes hasítóknál 100 kilogrammnál kezdődik.

Hasító nyomás, sebesség és ütközők

Ez egyértelműen a legfontosabb paraméter, amelyet ennél a munkagépnél megadnak, és azt jelzi, mennyi erővel rendelkezik a hasító. Minél magasabb a hasító nyomás, annál könnyebben birkózik meg a nagyobb fadarabokkal és a keményebb fával. Mindig jobb a hasítót túlméretezni, mint alábecsülni. A hasító típusától függően a nyomás 5 tonnától 25 tonnáig terjedhet a legerősebb professzionális berendezéseknél.
Az ék lassabb sebességgel mozdul a fa felé, hasít, majd egy automatikus mozgással visszatér a kiindulási pozícióba. Ezt a pozíciót ún. ütközők segítségével lehet beállítani, attól függően, milyen hosszú a fánk. Ugyanígy, a paraméterek között megadott visszatérési sebesség is összehasonlítható a modellek között.

Bemeneti teljesítmény és tápellátás, meghajtás

Ahogy a cikkben már említettük, a hasítót benzinmotor, traktortengely vagy elektromos áram hajthatja. Az utóbbi említett hasítók egyértelműen a legelterjedtebbek, ezért nekik szenteljük a legnagyobb teret. A növekvő teljesítménnyel arányosan nő az elektromotor mérete és ezáltal a bemeneti teljesítménye is. A vízszintes hasítók bemeneti teljesítménye körülbelül 2000 W körül mozog, míg a vertikálisaké 2000 W-tól egészen kb. 7000 W-ig terjed a legerősebbeknél. Ne felejtsük el, hogy a növekvő bemeneti teljesítménnyel együtt nő az elektromos energia fogyasztása is. Az erős kivitelű fahasítók általában 400 V-on működnek, a vízszintesek viszont 230 V-on.

Átmérő és a rönk hossza

Olyan adatok, amelyeket feltétlenül figyelembe kell venni attól függően, hogy milyen fát dolgoz fel leggyakrabban. Ez nem bonyolult dolog, a gyártó a hasító teljesítménye és képességei alapján határozza meg, hogy a modell milyen nagy rönköket képes gond nélkül hasítani. Míg a horizontális hasítók méretei korlátozottabbak, addig a vertikálisaknál már a paraméterek elég jók. A gerendák átmérői 25 cm-től 60 cm-ig terjednek, és a hosszuk fél métertől körülbelül 135 cm-ig.

Súly és tartozékok

Meg kell állapítani, hogy a súly a leginkább korlátozó tényező, ami ezekhez a gépekhez kapcsolódik. Ha gyakran kell mozgatnia vagy szállítania a rönkhasítót, akkor a horizontális kialakítás lesz a megfelelő, amelyek részben szétszedhetők, és súlyuk leggyakrabban 50 kilogramm alatt van. A vertikális hasítógépek súlya 100 kg-tól kezdődik, és a növekvő teljesítménnyel arányosan nő. Ezért nem ritka, hogy a modellek 200 kg vagy 300 kg súlyúak. Ezekkel az egyén már csak nehezen tud manipulálni, és a szállításukhoz már szükség van egy utánfutóra vagy kocsira.
A legelterjedtebb tartozékok közé tartoznak a cserélhető ékek, amelyek csak a teljesítményesebb, vertikális hasítókhoz kaphatók meg. Létezik négykarú ék, hatkarú ék, meghosszabbított ék és szélesítő ék. Ezek használatával egyetlen hasítással a gerendát 4, illetve 6 darabra lehet bontani. A meghosszabbított és szélesítő ék nagy és hosszú fa daraboknál hasznos, amikor hatékonyabban és gyorsabban hasítanak.

4.3/5 - (15 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz