Elektronika,

WiFi routerek

A WiFi router gondoskodik a vezeték nélküli internetes lefedettségről a lakásban, családi házban vagy akár egy vállalati épületben. Egyszerűen fogalmazva fogadja a jelet és egyidejűleg továbbítja azt az elérhető eszközöknek. A hálózathoz különféle eszközöket csatlakoztathat, laptopoktól, televíziókon át, telefonokig vagy tabletekig. Fontos szerepe van a modern háztartásokban is, ahol távolról irányíthat különböző készülékeket.

Bevezetésként fontos megjegyezni, hogy a router önmagában nem elegendő. Az internetkapcsolatot a modem biztosítja, és a Wi-Fi router tovább osztja azt. Ennek megfelelően rendelkezik WAN bemenettel, amelybe, laikus szóval, az internetes hálózati kábelt csatlakoztatja. Ezzel összefüggésben vannak a munkamódok, amelyek kiterjesztik a router funkcióit, lehetővé téve, hogy mint repeater (jelerősítő), AP, Client stb. működjön. Egy minőségi WiFi router USB porttal ráadásul lehetővé teszi az adatokhoz vagy egy nyomtatóhoz való hozzáférést a hálózaton belül.

Figyelembe kell vennie nem csak a kapcsolat sebességét, a lefedettség tartományát (antennák száma és nyereség), a frekvenciát vagy a biztonságot, hanem a specifikus jellemzőket is. Például milyen munkamódokat kínál, vagy milyen beállítási lehetőségei vannak.

A legjobb WiFi routerek – TOP 8

A táblázatban a 2024-es év tesztjei és értékelései alapján a 8 legjobb WiFi router válogatása található.

MegjelenéseTermékInfoÁr -tól 
TP-LINK Archer AX23 vélemény és tesztTP-LINK Archer AX23A legjobb WiFi6 router a CNET szerint20 690 Ft
Synology RT2600ac vélemény és tesztSynology RT2600acErős wifi router nagy hatótávolsággal77 399 Ft
TP-Link Archer C24 vélemény és tesztTP-Link Archer C24A legjobb router 15 500 Ft alatt családi ház számára7 120 Ft
Asus RT-AX86U vélemény és tesztAsus RT-AX86UErőteljes és gyors játékrouter102 260 Ft
TP-Link Deco X60 vélemény és tesztTP-Link Deco X60Csúcs mesh wifi router nagy lefedettséggel175 080 Ft
MikroTik RBD53iG-5HacD2HnD vélemény és tesztMikroTik RBD53iG-5HacD2HnDHaladóknak nagy konfigurációs lehetőséggel38 945 Ft
Xiaomi Mi Router 4A vélemény és tesztXiaomi Mi Router 4AA legolcsóbb minőségi Wifi router13 420 Ft
Asus RT-AX56U vélemény és tesztAsus RT-AX56UJó router WiFi6 és USB portokkal37 400 Ft

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 TP-LINK Archer AX23Synology RT2600acTP-Link Archer C24Asus RT-AX86UTP-Link Deco X60MikroTik RBD53iG-5HacD2HnDXiaomi Mi Router 4AAsus RT-AX56U
Vezeték nélküli szabványok802.11 a/b/g/n/ac/ax802.11 a/b/g/n/ac802.11 a/b/g/n/a802.11 a/b/g/n/ac/ax802.11 a/b/g/n/ac/ax802.11 a/b/g/n/ac802.11 ac/a/b/g/n802.11 a/b/g/n/ac/ax
Működési frekvencia2.4, 5 GHz2.4, 5 GHz2.4, 5 GHz2.4, 5 GHz2.4, 5 GHz2.4, 5 GHz2.4, 5 GHz2.4, 5 GHz
WAN sebesség1201 + 574 Mb/s800 + 1733 Mb/s300 + 433 Mb/s5700 Mbps2402 + 574 Mb/s300 + 867 Mb/s300 + 867 Mb/s1201 + 574 Mb/s
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

TP-LINK Archer AX23

TP-LINK Archer AX23 vélemény és teszt

A CNET tesztjében a TP-Link Archer AX21 került ki legjobbként WiFi 6 routerként kis- és közepes méretű otthonok számára (amerikai viszonylatban) az ár/érték arányban, és mi is ajánljuk mint ideális otthoni routert. Egy erős router például zavartalan streaminget és letöltést biztosít 4K felbontásban, továbbá támogatja a fejlett WPA 3 titkosítást, vagy lehetőséget ad kiválasztott eszközök (például gyerekek) használati/időkorlátozásának beállítására.

A CNET magazin otthoni körülmények között és a ház különböző helyiségeiben tesztelte a TP-Link Archer AX21-et. A valós sebesség ekkor nagyon közel állt a maximális sebességhez. 300 Mbps-os optikai interneten tesztelve a ház egyébként halott zónájában átlagos letöltési sebességet 299 Mbps-t ért el. A gigabites sebességnél már csak 441 Mbps-t, de így is konzisztens sebességgel. Teljesítményben sikerült legyőznie hasonló modelleket az Asus-tól, D-Linktől vagy Netgeartól.

A Tether alkalmazás is minőségi az Android és iOS esetében, amellyel gyorsan beállítható a hálózat, és közben nem zavarják a reklámok. Ezen az áron valóban nagyszerű router.

Ár/érték, csehül, nagy hatótávolság és sebesség, WPA 3
Semmi jelentős

Synology RT2600ac

Synology RT2600ac vélemény és teszt

A Wifi router Synology RT2600ac ötvözi a teljesítményt, biztonságot és rugalmasságot. Bár csak egy WiFi 5 router, mégis erős teljesítményt és kiváló lefedettséget nyújt gyors kapcsolatokhoz otthon vagy egy kis irodában. Előnye a Mesh Wi-Fi technológia. Egyszerűen vásároljon még egy routert, különösen a Synology MR2200ac-t, és a jel hatótávolságát stabilabban bővítheti, mint egy hagyományos erősítővel.

Most néhány szó a router használati tapasztalatairól. A beállítás nagyon egyszerű, továbbá az IP címeket a böngészőben foglalhatja le, és minden beállítható az eszközök csatlakoztatása előtt. A felület áttekinthető, bár a mobilalkalmazásnál kár, hogy inkább csak az alapokra koncentrál. A frissítések rendszeresen érkeznek, tehát plusz pont a gyártónak. Ha vannak gyerekei, akkor biztosan értékelni fogja a SafeAccess-en keresztüli szülői felügyeletet, ahol beállíthatja, mennyire és milyen gyakran férhetnek hozzá a gyerekek az internethez.

Figyelmeztetni kell azokat is, akiknek nyilvános IP címük van. A ThreatPrevention itt segít megvédeni a behatolási kísérletekkel szemben, tipikusan botok, amelyek ismert hibákat próbálnak kihasználni.

WPA 3, alkalmazás VPN-hez és saját DNS-hez, Mesh hálózat támogatása
A MAC cím klónozása elég rejtett

TP-Link Archer C24

TP-Link Archer C24 vélemény és teszt

A legjobb sim kártyás router is a TP-Link kínálja. Konkrétan a modellt a TP-Link Archer C24 a legjobb olcsó router otthoni használatra, amit kevésbé igényes felhasználóknak ajánlanánk lakásban vagy házban történő használathoz, de nem kertes ház esetén. A felhasználói tapasztalatok szerint például a 5 GHz-es frekvencia nem képes áthatolni egy jól szigetelt falon (a 2,4 GHz rendben van).

A router egy érdekessége a kis mérete, így akár diszkrét wifi jelerősítőként is használható. AP (Access Point) módban is működik. Annak ellenére, hogy olcsó, olyan funkciókat kínál, amelyeket a drágább routerekben is megtalál, például szülői felügyeletet, vendéghálózatot vagy a különböző frekvenciákon történő eszközök optimalizálásának lehetőségét.

A TP-Link tipikusan az alkalmazásán keresztül, a Tetheren keresztül irányítható, ahol az installáció nagyon egyszerű, továbbá jelen van a WPS gomb a gyors beállításhoz. Összességében ez egy kiváló router 1000 Kč alatt, amely az árkategóriájában nem okoz csalódást.

Alacsony ár, jó hatótávolság, kis méret
5GHz frekvencia teljesítménye

Asus RT-AX86U

Asus RT-AX86U vélemény és teszt

Asus az egyik vezető név a játékrouterek kategóriájában, és büszkélkedhet gyors, látványos routerek sorozatával, amelyek elit teljesítményt, alacsony késleltetést és fejlett kapcsolatkezelést ígérnek. Az Asus RT-AX86U talán nem rendelkezik túl látványos designnal, de még mindig az egyik legjobb játékrouter a WiFi 6 kategóriában, amit megvásárolhat.

Az Asus RT-AX86U valóban erőteljes, sőt a leggyorsabb otthoni router (4 mag és 2 GB RAM, akár 5700 Mbps sebességgel). A CNET magazin szerint, amely tesztelte, jobb késleltetéssel rendelkezett, mint bármelyik másik router, amelyet kipróbálhattak. A felhasználói visszajelzések szerint kiváló a WiFi jel erőssége és sebessége. Emellett említést érdemel az külső HDD-k gyors olvasását és írását támogató képesség. Hátrányként kiemelhető a gyakorlatilag nem működő TimeMachine biztonsági mentés.

Szintén rendelkezik eszközök készletével a kapcsolat optimalizálására játék közben, beleértve az adaptív motort és az Open NAT port-átirányítási szabályok játék- és platformspecifikus adatbázisát. Rendelkezésre áll még egy Mobile Game Mode is, amely célja, hogy azonnal prioritást biztosítson a telefonja forgalmának.

Gyors és erőteljes router, 2Gbit port, játékmódok
TimeMachine biztonsági mentés

TP-Link Deco X60

TP-Link Deco X60 vélemény és teszt

A TP-Link Deco X60 egy Wi-Fi 6 Mesh rendszer, amely több emeleten átívelő családi házat képes lefedni a jelével, beleértve a kertet is. Nem klasszikus router, hanem egy egységesen működő rendszer (hálózat), sokkal nagyobb stabilitással. Ha olyan routert szeretne, amely a leggyorsabb wifit nyújtja nagy hatótávolság mellett, a TP-Link Deco X60 az Ön számára a tökéletes választás.

A sima működést egy négymagos Qualcomm processzor biztosítja, és minden bővítő egység két LAN csatlakozóval rendelkezik. A műholdak nagyon elegáns tervezésűek, így tökéletesen illeszkednek minden modern otthonba, ahol a nagy lefedettségre és erős jelre van a legnagyobb szükség. Ezenkívül a tapasztalatok szerint megbízhatóan működik kiesések és újraindítások nélkül.

Az intelligens otthonok mellett cégek számára is ideális, az OFDMA és MU-MIMO technológiák akár négyszeres kapacitásnövelést tesznek lehetővé, és lehetővé teszik az adatok gyors átvitelét több eszköz számára egyidejűleg. Az eszköz nagyon alacsony késleltetéssel rendelkezik, és a beüzemelése nagyon egyszerű. Az egyetlen hátránya a magasabb ár, amely azonban a mesh rendszerek körében teljesen elfogadható.

Nagyon stabil, gyors és minőségi nagy területek lefedése, WiFi 6
Magasabb ár

MikroTik RBD53iG-5HacD2HnD

MikroTik RBD53iG-5HacD2HnD vélemény és teszt

A MikroTik RBD53iG-5HacD2HnD wifi router inkább haladó felhasználóknak szól, akik értékelni tudják a konfigurációs lehetőségek bőségét, mint például a folyamatosan fejlődő RouterOS operációs rendszert. Az első beállítás nem túl bonyolult, de minden angolul van. Azonban kérdés, hogy a QuickSet használatával a gyors telepítés során vajon nem hagyja-e ki a RouterOS által kínált kiaknázatlan potenciált.

Praktikus teljesítmény szempontjából ez egy nagyon szilárd modell. A felhasználói visszajelzések alapján jó a hatótávolsága és a jel lefedettsége. Ha ez nem lenne elegendő, további Mesh AccessPointokkal vagy CAPsMAN-nel lehet bővíteni. Összességében egy szilárd dual band router, amely mindkét 2.4 és 5 GHz frekvencián működik.

A routeren továbbá öt Gigabit ethernet található, vagy egy standard USB port a tárolókapacitás bővítéséhez. Függőlegesen és vízszintesen is rögzíthető.

Konfigurációs lehetőségek, POE támogatás, jel lefedettség
Bonyolultabb beállítás és munka a RouterOS-ben

Xiaomi Mi Router 4A

Xiaomi Mi Router 4A vélemény és teszt

Wifi router Xiaomi Mi Router 4A egy népszerű modell, mind vonzó ára, mind képességei és felszereltsége miatt. Örömére szolgál modern, tiszta designja fehér színben, amely minden belső térbe illik. Nagy átviteli sebességei miatt ez egy gigabit router WiFi AC1200-val, maximális átviteli sebessége akár 1167Mbps is lehet.

A hardver felszereltség tartalmaz egy kétmagos, négyszálas processzort, 128 MB memóriát, vagy beépített jel erősítőt. A tér jelzésének kiváló lefedettsége érdekében négy antennával van felszerelve, bár csalódást kelt, hogy csak 2 LAN port áll rendelkezésre. Ugyanúgy, valakit csalódást okozhat az USB hiánya, viszont képes működni mind 2,4 GHz-es, mind 5 GHz-es frekvencián.

A súlya alacsony, 240 gramm, és méretei 20,1 × 17,4 × 12,2 cm. Egyszerre akár 128 eszközt is képes csatlakoztatni, és egy intelligens algoritmus segítségével javítja az átviteli hibákat és erősíti a gyenge jelet. A hosszabb élettartamot egy hatékony hűtés biztosítja alumínium-magnézium ötvözetből készült hűtőbordával, praktikus a hálózati csatlakozás időtartamának beállítása, vagy az engedélyezett URL-címek kezelése is, például a gyermekek védelme érdekében a nem megfelelő tartalmaktól.

Modern design, egyszerű beállítás, sebesség és lefedettség
Csak két hálózati csatlakozó

Asus RT-AX56U

Asus RT-AX56U vélemény és teszt

A vezeték nélküli wifi router Asus RT-AX56U büszkélkedhet a legújabb WiFi 6 szabvánnyal, ami kiválóvá teszi minden modern otthonban vagy kereskedelmi helyiségben. Képes működni mind a 2.4GHz, mind az újabb 5 Ghz frekvencián, és örömet szerez nagy átviteli sebességével, amely a korábbi szabványokhoz képest verhetetlen.

Az OFDMA és MU-MIMO támogatásának köszönhetően hatékonyan kommunikál több eszközzel egyszerre, elegendő jelet biztosítva számukra, hogy a munka és szórakozás a vevőkészülékeken zökkenőmentes legyen még nagy adatforgalom esetén is. Ebben az esetben két antenna és egy négymagos, 1,5 GHz-es processzor is segít.

A felhasználók rendelkezésére áll összesen 5 RJ-45 hálózati port, USB 2.0 csatlakozó és USB 3.0 csatlakozó. Támogatja az IPv6-ot és számos legmodernebb technológiát, amelyek manapság ezekben a készülékekben elérhetők. Egyes modellekhez képest talán csak a magasabb ár lehet meglepő, ami azonban teljesen indokolt.

Modern WiFi 6 router 802.11ax támogatással
Megfelelően magasabb ár

Milyen routert vegyek? (vásárlási útmutató)

A WiFi routerek sebesség szempontjából több osztályba sorolhatók a generációik alapján, az elsőtől a hatodikig. A leggyorsabb jelenlegi technológia az IEEE 802.11ax megnevezés alatt ismert. Ezt követi a WiFi 5, amely 802.11ac-ként is ismert, és amelynek elméleti átviteli sebessége akár 6,9 Gb/s is lehet. Kivételesen még találkozhatunk a WiFi 4-el (802.11n), amelynél az elméleti sebesség elérheti a 600 Mb/s-t is.
Már viszonylag lassúnak és gyakorlatilag történelminek számítanak az 802.11 g/a, 802.11b, valamint az 802.11a szabványok. Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy szükség esetén a modern termékek visszafelé kompatibilisek. Egyszerűen szólva, minél magasabb az adatátviteli igény (magas felbontású filmek megtekintése, igényes játékok játszása), annál magasabb osztályú készüléket válasszon.

WiFi 6

Néhány pontban megemlítjük a legújabb wifi szabványt, amelyet a router paramétereiben wifi osztályként az 802.11ax-ként találhatunk. Ez a legújabb szabvány, amely várhatóan legalább néhány következő évig érvényben marad, és az AX WiFi néven is ismert lehet. Az előző verzióhoz képest új technológiákat tartalmaz, magasabb, akár 9,6 Gb/s átviteli sebességet kínál, és hatékonyabb a jel elosztásában a készülékek között. A WiFi 6 különösen olyan helyeken ajánlott, ahol egyszerre nagyszámú ember vagy eszköz csatlakozik – okos otthonokban, nyilvános helyeken, éttermekben vagy hotelekben.
Új modulációs sémát tartalmaz OFDMA formájában, amely több eszközzel is képes egyidejűleg kommunikálni, valamint MU-MIMO technológiát és számos más fejlesztést, például a WPA3 biztonsági protokollt, amelyek új szintre emelik a WiFi hálózatok funkcionális képességeit. A WiFi 6 kihasználásához természetesen nem elég csak a legújabb wifi routerrel rendelkezni ezzel a technológiával, hanem mobiltelefonnal, laptopal vagy más intelligens eszközzel is, amely támogatja ezt a szabványt.

Egy másik kulcsfontosságú megállapítás a különböző tesztekből az, hogy a Wi-Fi 6 néhány legfigyelemreméltóbb sebességnövekedését a feltöltési oldalon hozza. Ha sok videóhívást kíván lebonyolítani, nagy mennyiségű fájlt szeretne feltölteni a webre vagy bármi mást végezni, ami erős feltöltési teljesítményt igényel, akkor a Wi-Fi 6-os hardverre való frissítésnek magasnak kell lennie a prioritási listáján.

Lehetőségek és antennák

A kisebb lakások esetében a központi helyeken elhelyezett egyszerűbb routerek is elegendőek lehetnek. Nagyobb ingatlanok esetén, mint családi házak vagy nagy lakások, figyelembe kell venni a falak által jelentett akadályokat. A vezeték nélküli WiFi routernek ezért jó lefedettséget kell biztosítania. Ez főképp az antennák számával áll összefüggésben, amelyek lehetnek belső vagy külső típusúak. Az egyszerűbbek általában 2 antennával rendelkeznek. A jobbak 4 vagy többel.
Az antennáknál szintén figyelembe kell venni az úgynevezett nyereséget, ami általában 5 dBi körüli. Ez határozza meg azt a távolságot, amelyen belül a jelet képesek vagyunk fogni. A magas nyereségű antenna problémája az, hogy rosszabb a lefedettsége térben (vertikálisan), mivel a sugárzás sebessége miatt a routertől nem hajlik meg eléggé.

Az antennatípus is fontos szerepet játszik a lefedettségben. Használhatók úgynevezett omnidirekcionális antennák, amelyek nagyon népszerűek, mivel 360 fokos szögben képesek jelezni a jelet. A másik lehetőség a irányított antennák, amelyek azzal a képességgel rendelkeznek, hogy nagy távolságra képesek jelet sugározni. A harmadik lehetőség az úgynevezett szektorantennák, amelyek egy adott foktartományban történő jel irányítására alkalmasak.

Frekvenciatartományok

Egy másik választási kritérium a Wi-Fi router esetében a jel által használt frekvencia. Minden router számára egyértelmű szabvány a 2,4 GHz-es sáv. Ez a sáv főleg a kevésbé drága routerek esetében használt. Ez a sáv már meglehetősen zsúfolt. A minőségi Wi-Fi routerek további lehetőséget kínálnak a 5 GHz-es sávon belül, amely több csatornát kínál, kevésbé terhelt, és így tisztább. Ez lehetővé teszi nagyobb adatátviteli sebesség elérését, de a magasabb frekvencia rosszabb jelminőséget jelent, vagyis az akadályokon való áthatolási képességet. Ha nem használja ki a Dual Band router előnyeit, praktikusabb maradni a 2,4 GHz-es sávnál.

Biztonság és titkosítási protokollok

Még otthoni környezetben is ez teljesen magától értetődő és nélkülözhetetlen. Alapvetően minden WiFi routernek biztosítania kell a WEP biztonságot, amely azonban meglehetősen könnyen feltörhető. Ezért jobb a fejlettebb biztonsági lehetőségek, mint a WPA és az abból származó WPA2, vagy a legújabb WPA3 figyelembe vétele.
Ezen standardokkal együtt jelennek meg a titkosítási protokollok, mint az AES és a CCMP. A legbiztonságosabbnak a WPA2-AES kombinációt, vagy még jobb a WPA3 kombinációt az AES és CCMP titkosítással lehet tekinteni. Emellett a WiFi routerek különböző eszközszűrési lehetőségeket is kínálnak, amelyek lehetővé teszik az adott hálózathoz csatlakozó eszközök szűrését. Lehetséges külön hálózat létrehozása otthoni tagok és vendégek számára.

Porttípusok és számuk

Teljesen magától értetődőek az RJ-45 portok. Ezek két csoportra oszthatók: WAN, ami az a port, amelybe a kábel közvetlenül a szolgáltatótól érkezik, és a LAN portok, amelyek kábeles hálózati elosztásra szolgálnak, ami stabilabb és néha gyorsabb átvitelt biztosít. Ezek száma általában 3 vagy 4.
Népszerű továbbá a Wi-Fi router USB-vel. A hétköznapibb eszközök USB 2.0 standardot kínálhatnak. A jobbak esetében ez USB 3, és a következő években az USB 4 felé nyitnak USB-C csatlakozóval és magas adatátviteli sebességgel és teljesítménnyel. Egyes modellek nem csak egy, hanem két portot is kínálhatnak. Ennek a portnak az előnye az, hogy lehetővé teszi egy külső meghajtó vagy egy nyomtató csatlakoztatását és azok hálózaton belüli elérhetőségét.

4.3/5 - (26 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz