Egyéb,

Macskatáp

A macskatápok bevált táplálékot jelentenek ezeknek a házi kedvenceknek. Akárcsak a kutyatápok esetében, a macskatápok is könnyen adagolhatók, hosszú eltarthatósággal rendelkeznek, de az is jellemzi őket, hogy a piacon széles választék áll rendelkezésre, amit a macskának kínálhatunk. A minőségi macskatápokat főként megfelelő összetételük jellemzi. Általánosságban prémium, szuperprémium vagy ultraprémium kategóriákba sorolják őket.

A minőségi megkülönböztetésen túl még különbséget tesznek kölyökmacskák, felnőtt macskák és idősebb macskák tápjai között, vagy aszerint, hogy lakásban vagy kint élnek-e. Néhány macskának lehetnek egyéni igényei az egészségi állapotukkal kapcsolatban. Ilyen esetekben diétás, holisztikus, hipoallergén vagy gluténmentes tápra kell összpontosítani. Népszerűek továbbá az ivartalanított macskák számára készült tápok is.

Figyelembe kell venni nem csak a hús, vitaminok és egyéb anyagok összetételét, a macska korát és kondícióját, hanem az ízt vagy a csomagolás méretét is.

A legjobb macskatápok – TOP 10

A táblázatban a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 10 legjobb macskaeledel válogatása található.

MegjelenéseTermékCsomag méreteA takarmány meghatározásaTakarmányminőség 
Purina Pro Plan Cat Sterilised Salmon vélemény és tesztPurina Pro Plan Cat Sterilised Salmon3 kgKasztrált macskaSzuper prémium
Royal Canin Sensible vélemény és tesztRoyal Canin Sensible4 kgÉrzékeny emésztésSzuper prémium
HAPPY CAT Junior vélemény és tesztHAPPY CAT Junior10 kgNormál macskatápSzuper prémium
Whiskas Cat Adult vélemény és tesztWhiskas Cat Adult14 kgNormál macskatápGazdaságos
Brit Carnilove Cat Lamb & Wild Boar vélemény és tesztBrit Carnilove Cat Lamb & Wild Boar6 kgKasztrált macskaSzuper prémium
Royal Canin British Shorthair vélemény és tesztRoyal Canin British Shorthair10 kgBrit rövidszőrű macskákSzuper prémium
N&D Grain Free Cat vélemény és tesztN&D Grain Free Cat5 kgNormál macskatápUltra prémium
Brit Care Cat Cheeky Outdoor vélemény és tesztBrit Care Cat Cheeky Outdoor7 kgNormál macskatápSzuper prémium
Acana Cat Regionals Grasslands vélemény és tesztAcana Cat Regionals Grasslands5,4 kgNormál macskatápSzuper prémium
Whiskas Sterile vélemény és tesztWhiskas Sterile14 kgKasztrált macskaGazdaságos

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Purina Pro Plan Cat Sterilised SalmonRoyal Canin SensibleHAPPY CAT JuniorWhiskas Cat AdultBrit Carnilove Cat Lamb & Wild BoarRoyal Canin British ShorthairN&D Grain Free CatBrit Care Cat Cheeky OutdoorAcana Cat Regionals GrasslandsWhiskas Sterile
A macska koraFelnőtt macskaFelnőtt macskaCicaFelnőtt macskaFelnőtt macskaFelnőtt macskaFelnőtt macskaFelnőtt macskaBármilyen korúFelnőtt macska
Nincsenek szemekNemNemNemNemIgenNemIgenIgenIgenNem
ÍzesítésLazac + halBaromfiBaromfi + lazacMarhahúsBárány + vaddisznóBaromfiCsirke + gránátalmaJáték + rizsBárány + kacsaCsirke
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Purina Pro Plan Cat Sterilised Salmon

Purina Pro Plan Cat Sterilised Salmon vélemény és teszt

Super prémium macskatáp macskáknak Purina Pro Plan Cat Sterilised Salmon azoknak szánt, akik keresik a macskatápot ivartalanított macskák számára. Az összetétel az optimális táplálás biztosítására épül, amire szükség van. Főleg abban segít a macskáknak, hogy megőrizzék az optimális testsúlyukat. Ez részben annak köszönhető, hogy csak 12 százalék zsírt tartalmaznak.

A specifikuma az összetétel is, aminek köszönhetően a macskák csökkenthetik az energiabevitelüket akár 10 százalékkal is. Figyelemre méltó az összetételben lévő fehérjetartalom is, ami ebben a macskatápban nagyon jó, 41 százalékot tesz ki. Továbbá tartalmaz egy Optirenal nevű tápanyagkomplexumot.

Az összetételnek köszönhetően biztosítja a húgykövek képződésének semleges állapotát is, valamint támogatja a fogak védelmét és minőségét. A macskatáp 3 kilogrammos csomagolásban kerül forgalomba. Figyelemre méltó a fő összetevő is, ami itt a macskák által kedvelt lazac.

Optirenal komplexum, ivartalanított macskáknak, 12 százalék zsír
Nem hipoallergén

Royal Canin Sensible

Royal Canin Sensible vélemény és teszt

Magas hústartalmú macskaeledel Royal Canin Sensible főleg felnőtt macskáknak szánt, akiknél elmondható, hogy érzékeny az emésztőrendszerük, amihez alkalmazkodnia kell az élelmiszer összetételének. Az összetétel így van kiválasztva, hogy a macskáknál ne jelentkezzenek emésztési problémák.

A macskatáp fő összetevője, azaz a fő nyersanyag itt a hús, különösen a macskák által nagyon kedvelt baromfi. A macskatulajdonosokat szintén érdekelheti a csomagolás mérete, ami 4 kilogramm. Az egyedi receptúra az igényes és finnyásabb macskák számára is alkalmazkodik.

A macskatáp minőségét az is alátámasztja, hogy a superprémium kategóriába sorolható. Ez megfelel az alapanyag mennyiségének, valamint annak, hogy alacsonyabb a zsírtartalom, és optimálisan magas a szükséges fehérjék aránya, amire a macskáknak szükségük van.

Superprémium, az érzékeny emésztésűeknek
Csillag formájú

HAPPY CAT Junior

HAPPY CAT Junior vélemény és teszt

Macskatáp HAPPY CAT Junior a legkisebb macskák és kiscicák számára készült, már az 5. héttől kezdve. A táplálás időszaka körülbelül a 12. hónappal ér véget, amikor át kell térni egy másik változatra. Ez a konkrét változat akkor alkalmas, ha több kiscica születik, mivel a csomagolás súlya összesen 10 kilogramm.

Ez a macskatáp főleg a hosszúszőrű fajták kicsinyei számára alkalmas, amihez az összetétel is igazodik. Ráadásul minőségi, mivel nem tartalmaz mesterséges színezékeket, illatanyagokat és tartósítószereket. Az ALL IN ONE és a Happy Cat Natural Life Concept koncepcióra épül.

Tartalmaz számos előnyös anyagot, mint például a baromfi protein, amely 29 százalékos arányban van jelen. Emellett Omega-3 és Omega-6 zsírsavat is tartalmaz. Nem hiányoznak a vitaminok, ásványi anyagok, vagy azok az anyagok sem, amelyek az optimális pH-értéket biztosítják a vizeletben.

Kis macskáknak, Happy Cat Natural Life Concept, protein arány
Lehet, hogy túl nagy a csomagolás

Whiskas Cat Adult

Whiskas Cat Adult vélemény és teszt

Macskatáp Whiskas Cat Adult a hétköznapi kategóriába sorolható. Ennek megfelelően az összetétel is. Az alapvető összetevő itt a marhahús. Emellett figyelemre méltó, hogy a 14 kilogrammos csomagolás összesen 5 különböző fajta macskatáp tartalmaz, amelyek kiküszöbölik, hogy az étrend egyhangú legyen.

Az előnyös összetételnek köszönhetően biztosítja a macska immunrendszerének támogatását, valamint a jó látást, szőrzetet, vagy az immunrendszer zavartalan működését. Ez egy teljes értékű étrend, amelyhez a macskának mindig elegendő vízhez kell jutnia. Kifejezetten felnőtt macskák számára készült.

Egyedülálló az, hogy a fejlesztésben együttműködnek a Waltham kutatóközpont munkatársai, valamint a Veterinární a farmaceutická univerzita Brno kommunikáló személyei. Így törekednek a minőségre, de az optimális összetétel biztosítására is, amely például a különböző antioxidánsok megfelelő bevételét garantálja.

5 fajta granula, immunrendszer támogatása, antioxidánsok
Gazdaságos kategóriájú macskatáp

Brit Carnilove Cat Lamb & Wild Boar Adult Sterilised

Brit Carnilove Cat Lamb & Wild Boar vélemény és teszt

Holisztikus macskatáp Brit Carnilove Cat Lamb & Wild Boar Adult Sterilised gluténmentes macskatáp is lehet. Ez azért van, mert semmilyen gabonát, ugyanúgy, mint a burgonyát, egyáltalán nem tartalmaznak. Minden ivartalanított és sterilizált felnőtt macska számára ajánlottak. Ennek megfelelően lett összeállítva a táp összetétele.

A fő összetevő egy érdekes íz kombinációja, amely bárányhúst és vadkan húsát foglalja magában. Egyedülálló a magas aminosavtartalom is, amely a macskák számára szükséges. Mindez egy 6 kilogrammos csomagolásban kapható.

A nyers fehérjetartalom, amelyet a macskatáp tartalmaz, 39 százalék. A zsírtartalom elfogadható értéken van, 14 százalék. A csökkentett ásványianyag-tartalomnak köszönhetően csökken a húgykövek kialakulásának esélye. A gyógynövénykivonatok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így javítva a macska egészségét és fenntartva annak súlyát.

Gabonamentes, holisztikus, minőségi ízek
Csak ivartalanított macskáknak

Royal Canin British Shorthair

Royal Canin British Shorthair vélemény és teszt

Macskatáp Royal Canin British Shorthair kifejezetten a Brit rövidszőrű macskák fajtájának van megtervezve, figyelembe véve azok életkorát. Ez a változat elsősorban a felnőtt és öregedő macskák számára készült. A macskatáp összetétele mindkét feltételnek megfelelően lett kialakítva, amelyeket egy 10 kilogrammos csomagolásban szállítanak.

A fő összetevő itt a baromfi, amelyről meg kell jegyezni, hogy a fehérjetartalma jó, 34 százalék. Ezzel szemben a zsírtartalom is meglehetősen jó, 19 százalék. A macska egyedi testfelépítésének köszönhetően ezek a macskatáp támogatják a csontok és ízületek egészségét.

A macskatáp egyedi szerkezetük van, amely elősegíti a jobb dentális higiéniát rágáskor. Tartalmaznak EPA-DHA-t és antioxidánsokat, valamint L-karnitint és egyéb anyagokat, amelyek pozitív hatással lehetnek a macska szívének általános egészségére is.

Szuper prémium, a szív minőségéért, az egészséges fogakért
Csak Brit rövidszőrű macskáknak

N&D Grain Free Cat Adult Chicken & Pomegranate

N&D Grain Free Cat vélemény és teszt

N&D Grain Free Cat Adult macskatáp bemutatja, mennyire egyedülálló az összetétele, különösen a fehérjék optimális tartalma és a vitaminok, valamint a cukrok magas szintje miatt. Mindkettő kizárólag természetes úton, gyümölcsökből származik. A fő íz itt a csirkehús, és a gyümölcsös rész a gránátalma.

Az adott összetétel előnye, hogy természetes környezetet teremt a szájüregben, valamint támogatja az ínyt. Az alacsony szénhidráttartalomnak köszönhetően alacsony a glikémiás indexe is. A vitaminok mellett nem hiányoznak a minerálok sem, vagy a gyógynövények és különböző gyógyító növények széles választéka.

Az állati zsírok miatt ez a macskatáp nagyon jól emészthető. Előnye, hogy nem tartalmaz összetett gabonákat. A fő összetevő a friss csirke 30 százalékban és továbbá szárított csirkehús 28 százalék arányban. A csomagolás kisebb, 5 kilogrammot nyom.

Vitaminok és cukrok gyümölcsből, alacsony glikémiás index, fehérjetartalom
Magasabb ár

Brit Care Cat Cheeky I´m Living Outdoor

Brit Care Cat Cheeky Outdoor vélemény és teszt

Hypoallergén macskatáp Brit Care Cat Cheeky I´m Living Outdoor különösen összetételével hívja fel magára a figyelmet, amely csökkenti vagy akár meg is szünteti az allergiás reakciókat, ráadásul gabonamentes. Így alkalmazható az emésztési problémákkal küzdő macskáknak is, vagy azoknak, amelyek különleges gondoskodást igényelnek.

A csomagolás összesen 7 kilogrammot tartalmaz, és a fő összetevő a vadhús. Ezt további összetevők egészítik ki, mint például a rizs vagy a gyümölcs. Ezen kívül tartalmaz még csirke összetevőt és lazacolajat is a puha szőrzetért. Ahogy a név is sugallja, ez egy olyan macskatáp, amely kifejezetten a szabadban élő felnőtt macskák számára lett kifejlesztve.

Az analitikai összetevők közül kiemelendő a fehérjetartalom, amely 31 százalék. A zsírtartalom is optimális, 10 százalékon áll. Természetesen a táp tápanyag-egyensúlya is ki van egyensúlyozva, a folyamatosan mozgó családi házak körül szaladgáló macskák számára.

Hypoallergén összetétel, vadhús és rizs, szabadban élő macskáknak
Semmi lényeges

Acana Cat Regionals Grasslands

Acana Cat Regionals Grasslands vélemény és teszt

Macskatáp Acana Cat Regionals Grasslands főként általános alkalmazhatóságával tűnik ki. Ez azért van, mert nem csak minden macskafajtára, hanem minden életkorra is alkalmas. A kompozícióval kapcsolatos nagy előny, hogy nem tartalmaz gabonákat. A zsák súlya 5,4 kilogramm.

A táp fő összetevője a legelőn nevelt bárány, de tartalmaz továbbá teljes tojást, vadon fogott halakat és szabadon tartott kacsákat is. Ez összességében mind az ízvilágra, mind a minőségre kihat. Érdekes összetevő még a heringlé is, amely támogatja a macskák kondícióját.

A gabonák és burgonya hiányának köszönhetően nem kell aggódni a magas szénhidráttartalom miatt. Az összetétel 70 százalékban húst, továbbá 30 százalékban gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Ezt a típusú tápot szuperprémium és holisztikus csoportba is sorolhatjuk.

Minőségi alapanyagok, gabonamentes, holisztikus
Kisebb csomagolás és magasabb ár

Whiskas Sterile

Whiskas Sterile vélemény és teszt

Whiskas Sterile macskatáp kifejezetten ivartalanított macskák számára készült. A csomagolás teljes tartalma 14 kilogramm, nem egyféle, hanem öt különböző fajta tápból áll. Ez biztosítja a ízvariációt, ugyanakkor természetesen a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozást is.

Ezek a tápok csirkehús ízűek, és az ivartalanított macskák számára való megfelelés mellett biztosítják a szükséges tápanyagokat is, ugyanúgy, mint az esetleges elhízást megelőző hatást, amit ez az állapot vonzhat.

Az összetétel tartalmaz természetes olajokat is, amelyek Omega-3 és továbbá Omega-6 zsírsavakat tartalmaznak. Nem szabad megfeledkezni a magas A-vitamin tartalomról, valamint a létfontosságú taurinról sem. Ezek biztosítják a gyönyörű szőrzetet, az energiát, valamint a macska húgyúti rendszerének működését.

Összesen 5 különböző fajta, ivartalanított macskáknak, Omega zsírsavak
Gazdaságos minőség

Legkelendőbb macskatápok macskáknak

A piacon a legkelendőbb macskatápok a következő márkák termékei: Whiskas, Royal Canin, Brit, Applaws, Cat Chow. Népszerű és minőségi macskatáp szintén a Taste of the Wild, Ontario, Purina és N&D.

Milyen macskatáp vegyek? (vásárlási útmutató)

A macskatápoknak minőségi macskatápnak kell lenniük, amelyek lehetőség szerint biztosítják kedvencünk hosszú és boldog életét, egészségügyi komplikációk nélkül. A jobb kategorizálás érdekében olyan jelöléseket használnak, mint prémium, szuperprémium vagy akár ultraprémium macskatáp. De mire kell figyelni úgymond a motorháztető alatt?

A macskatáp összetétele

A macskatápoknak megfelelő összetételűnek kell lenniük, figyelemmel az általános táplálkozási egyensúlyra. Az uralkodónak kell lennie az összetevők között, főleg a fehérjéknek. Minél több van belőlük, annál jobb. Ezzel szemben az optimális mennyiség főleg a teljes zsírtartalomhoz kell kapcsolódjon. Ami azonban a lehető legkevesebbnek kellene lennie, az főleg a szénhidrátok.
Tartalmazhatnak olyan anyagokat is, amelyek befolyásolják a szőrzet szépségét, a fogak minőségét, a vizelet és a húgyutak minőségét és egyéb egészségügyi területeket. Általában széles skálájú vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. Gyakran előfordulnak jelentős antioxidánsok, valamint Omega-3 és továbbá Omega-6 zsírsavak és sok más, ami hozzájárul a macska egészségéhez, de az ellenálló képességéhez és problémamentes életéhez is.

A fő és alapvető nyersanyag kétségtelenül a hús. Ez egyértelműen meghatározza mind az ízt, mind a fő összetevőt, amelyből a macskatápok készülnek. Manapság a standard a csirkehús. A jobbaknál találkozhatunk például bárányhússal, de akár vadhússal vagy lazaccal is. A választásnál figyelni kell mind a hús eredetére, mind annak formájára. Az ideális a friss alapanyag, a rosszabb a szárított.

Továbbá figyelemmel kell kísérni a növényi összetevők tartalmát, főleg az klasszikus gabonákat. Minél kevesebb van belőlük, annál jobb, és lehet kapni kifejezetten gluténmentes macskatápokat is. Az érzékenyebb macskák számára különleges macskatápok állnak rendelkezésre, mint például az allergénmentes macskatápok, amelyek nagyobb mennyiségű fehérjét tartalmaznak és csökkentik az allergiás reakciókat. A diétás macskatápok kevesebb zsírt, szénhidrátot, rostot tartalmaznak és biztosítják a megfelelő mennyiségű proteint. A teljes körű táplálkozást, amely többet tartalmaz, mint csak az alapvető anyagokat, kifejezetten holisztikus macskatápok biztosítják.

Macskák életkora

Macskatáp kölyköknek tartalmaznia kell probiotikumokat és C-vitamint a szervezet védekezőképességének kialakításához, ugyanúgy, mint a fehérjéket az izomnövekedéshez. Az üzletekben junior vagy kitten megjelöléssel találhatók meg.
Felnőtt macskáknak szánt macskatápban a legnagyobb arányban hús, illetve fehérjék, valamint olyan anyagok vannak, mint például a hexametafoszfát nátrium, amely megakadályozza a fogkő túlzott lerakódását. Általában adult megjelöléssel kaphatók.

Senior macskák számára szánt táp gazdagabb gabonafélékben, kevesebb zsírt tartalmaz a túlsúlyosodás kockázata miatt, és több ásványi anyagot vagy vitamint tartalmaz.

Specifikus tápok

Azt mondhatjuk, hogy a piacon elsősorban az univerzális változat dominál. Ilyen tápok általában bármely felnőtt korú macskának szánva vannak. Azonban vannak specifikumok is. A fent említett felosztáson túl érdemes megemlíteni a konkrét macskafajtákra szabott tápokat is. Például figyelembe véve a szőr hosszát vagy a testalkatot.

Környezet

Lakásban élő macskák számára a táp specifikus a C-vitamin bőséges arányában, a fogíny egészségét támogató HMF komplexben, lehetséges Jukka kivonat jelenlétében (csökkenti a széklet szagát) vagy az emészthető rostok oldható kombinációjában, amely biztosítja a könnyű áthaladást az emésztőrendszeren.
Kültéren élő macskáknak a tápnak elegendő energiát kell biztosítania. Tipikus a porcokat erősítő chondroprotektív jelenléte, arginin és taurin a izomregenerációhoz vagy C-vitamin a fogak védelméhez.

Egészségügyi problémák

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a változatokat sem, amelyek az emésztési vagy tráviteli problémákkal, illetve a problémás húgyhólyaggal rendelkező macskák számára készültek. Például a érzékeny emésztésűek számára szánt macskatáp nem tartalmaz gabonákat, mint a kukorica vagy búza, amelyek gyakori allergének.
Egyre nagyobb a kereslet az ivartalanított macskák számára készült macskatápok iránt is. Az ivartalanított macskáknak módosított ásványi anyag tartalomra van szükségük a szervezetben lévő káros anyagok lerakódásának megakadályozása, a húgyúti irritáció és a vesekövek kialakulásának elkerülése érdekében. Az ilyen típusú macskatápoknak alacsony a zsírtartalmuk is, hogy a macska ne hízzon el.

4.4/5 - (36 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz