Kis konyhai gépek,

Botmixerek

Ebben a cikkben egy olyan konyhai eszközzel foglalkozunk, amely az utóbbi időben jogosan vált nagyon népszerűvé a háziasszonyok és szakácsok körében világszerte, miről is van szó? Ez a botmixer, más néven merülő mixer. Egy konyhai segítő, amely hatalmas sokoldalúságot ötvöz és gyakorlatilag nincs hátránya. A vélemények és tesztek alapján kiválasztottuk a legjobb botmixereket és elkészítettük azok recenzióit, hogy könnyebb legyen a választás.

Kevesebb konyhai eszköz kínál ilyen multifunkcionális felhasználást, mint éppen ez, ráadásul kompakt méretekkel és alacsony tömegű. Éppen ezek a fő okok, amiért a botmixer ilyen népszerű – belefér minden konyhába (sőt minden irodai konyhába is), könnyedén átvihető bárhová, ahol szükség van a segítségére, könnyen tisztítható és az egyik legkevésbé zajos konyhai eszköz.

Amikor már szóba került a hatalmas sokoldalúsága, nézzük meg, milyen képességekkel rendelkezik a merülő mixer átlagosan nagy méretű tartozékokkal, amelyeket a termékek többsége alapcsomagban tartalmaz. A botmixer nemcsak keverni tud, hanem aprítani, habverni, reszelni, szeletelni, zúzni vagy gyúrni is. Ahhoz, hogy a mixer mindezt el tudja végezni, szüksége van a fent említett tartozékokra. Ezek az egyik tényező, amely meghatározza a termék árát – ezért alaposan ellenőrizze a tartozékokat a választott terméknél, hogy biztos legyen benne, hogy az Ön által választott kiegészítők a mixerrel együtt kerülnek szállításra.

A jelenlegi modellek, amelyeket a piacon találunk, általában elegendő erővel rendelkeznek ahhoz, hogy megfeleljenek a konyhában rájuk váró magas követelményeknek. Legyen szó egészséges RAW smoothie készítésről (nézze meg a smoothie készítőket is), vagy krémes levesek, gyermekételek és pürék előállításáról. A merülő mixert abszolút mindenki képes használni. A készüléken általában csak néhány kezelőszerv található, mint például a pulzáló kapcsoló és a mixer fordulatszámának szabályozása. Ne feledje, hogy a botmixer semmiképpen sem kerülhet gyerekek kezébe.

A legnagyobb előny, amelyet ez a konstrukció kínál a hagyományos robotokkal szemben, az a képesség, hogy közvetlenül az edényben vagy tálban dolgozhat, ahol az ételt elkészíti. Így elkerülheti az átöntést és az ételek egyik edényből a másikba való áthelyezését, időt spórol és kevesebb edényt koszol be.

Akkumulátoros, azaz vezeték nélküli botmixer ráadásul elegendő flexibilitást biztosít, különösen, ha több eszköz van az asztalon. A botmixer általában rövid és gyors használatra van kitalálva, ezért a készülék működtetéséhez a gombot nyomva kell tartani. A hosszabb ideig tartó munka a mixerrel így nem mindig kényelmes. Ezenkívül a motor túlterhelés elleni védelme mellett ez a funkció a kezelő védelmét is szolgálja.

Legjobb botmixerek – TOP 10

Az alábbi táblázatban a 2024-es évre vonatkozóan a tesztek és értékelések alapján a 10 legjobb botmixert mutatjuk be.

MegjelenéseTermékSebességfokozatok számaTeljesítményKiegészítők 
Braun Multiquick 7 MQ 7087 vélemény és tesztBraun Multiquick 7 MQ 7087Változó1000 WIgen / Igen
Tefal Quickchef HB656838 vélemény és tesztTefal Quickchef HB656838201000 WIgen / Igen
Bosch MSM66150 vélemény és tesztBosch MSM6615012600 WIgen / Igen
Sencor SHB 4460WH vélemény és tesztSencor SHB 4460WHVáltozó1000 WIgen / Igen
Bosch MSM67170 vélemény és tesztBosch MSM6717012750 WIgen / Igen
Silvercrest SSMS 600 D4 vélemény és tesztSilvercrest SSMS 600 D4Változó600 WIgen / Igen
Braun MQ 500 Soup vélemény és tesztBraun MQ 500 Soup2600 WIgen / Nem
Bamix Mono D 200 W vélemény és tesztBamix Mono D 200 W2200 WNem / Igen
ETA Sapelo 3013 vélemény és tesztETA Sapelo 30136800 WIgen / Igen
Hyundai HB 983 vélemény és tesztHyundai HB 9832380 WIgen / Igen

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 Braun Multiquick 7 MQ 7087Tefal Quickchef HB656838Bosch MSM66150Sencor SHB 4460WHBosch MSM67170Silvercrest SSMS 600 D4Braun MQ 500 SoupBamix Mono D 200 WETA Sapelo 3013Hyundai HB 983
Súly0,9 kg1,4 kg1,3 kg1,7 kg1,5 kg1,3 kg0,7 kg1,5 kg1,4 kg1,1 kg
Rács funkcióvalIgenNemNemNemNemNemNemNemNemNem
JégzúzásIgenIgenIgenIgenIgenIgenNemNemNemIgen
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

Braun Multiquick 7 MQ 7087

Braun Multiquick 7 MQ 7087 vélemény és teszt

Nagy teljesítményű minőségi botmixer Braun MQ 7087 az egyik legjobb botmixer háztartási használatra. Főleg nagy számú tartozéka miatt, amivel szállítják, nagyon praktikus és örömet szerez magas teljesítményével, 1000 W-os felvétellel. Tesztek és fogyasztói tapasztalatok alapján nagyon minőségi és alacsony zajszinttel működik.

A merülőmixer a mellékelt tartozékokkal kever, darabol, tör, passzíroz, habver, aprít, reszel, gyúr és őröl. Ez valóban sokoldalú élelmiszer-feldolgozó, amely számos konyhai helyzetben helyettesíthető. A tartozékok cseréje az EasyClick rendszernek köszönhetően nagyon egyszerű és gyors, ahogy a teljesítmény szabályozása is az Easy SmartSpeed technológiával, amely a nyomás erősségére reagál.

Rendelkezik SplashControl technológiával is a nem kívánt fröccsenés ellen az alapanyagok keverése során és mozgatható keverőlábbal ActiveBlade késekkel, amellyel könnyen megbirkózik a legkeményebb alapanyagokkal is. A beszerzési ár tekintettel a mixér lehetőségeire, nagyon kedvező, ezért sok teszt szerint nagyon jó az ár/érték aránya.

Komplex mixér sok tartozékkal, magas teljesítmény, alacsony zajszint
Semmi lényeges

Tefal Quickchef HB656838

Tefal Quickchef HB656838 vélemény és teszt

Merülő botmixer Tefal HB656838 Quickchef 3 az 1-ben kiváló minőségű és általánosságban jó ár/teljesítmény arányú, nagy előnye a magas 1000 W-os teljesítmény. Erős teljesítményt nyújt, ahogy a fogyasztók is megerősítik véleményeikben. Összesen 20 teljesítményfokozat áll rendelkezésre, amelyeket igény szerint könnyen állíthatunk az alapanyagok és szükségletek szerint.

Ergonomikusan tökéletesen illeszkedik a kézbe és kényelmesen használható, a kezelőgombok pontosan ott vannak, ahol a mixert használva keresni fogjuk. A nagyon éles rozsdamentes acélkések fémborítást kaptak, amely jól megtervezett és védelmet nyújt az alapanyagok fröccsenése ellen mixeléskor.

A gyártó több darab tartozékot is ad a mixérhez, köztük van egy habverő szár, egy aprítóedény és egy 0,8 literes műanyag keverőedény. Éppen ez az edény lehetne több tapasztalat szerint nagyobb, a nagyobb mennyiségű étel előkészítésére nem elegendő a kapacitása. Ezenkívül, hogy a terméket ajánlja is a séf Ondřej Slanina, örömteli, hogy a gyártó 15 évig garantálja a javíthatóságot.

Minőségi kivitelezés, magas teljesítmény, jó ergonómia és kényelmes kezelhetőség
Kisebb műanyag edény térfogata

Bosch MSM66150

Bosch MSM66150 vélemény és teszt

Bosch botmixerek az idők során számtalan pozitív visszajelzést szereztek. Ez nem más a MSM66150 modell esetében, amely bár a olcsóbb modellek közé tartozik, mégis tökéletesen helyettesíti a merülőmixert.

A hajtómű 600 W teljesítményű, a mixér tizenkét sebességgel rendelkezik és levehető lába van. Az alapfelszerelésbe tartozik egy habverő szár, egy keverőedény, egy aprítófej, vagyis chopper és természetesen a négy pengés rozsdamentes láb. A többi modellhez hasonlóan ez is impulzus kapcsolóval van felszerelve, amely a készülék indításához csak annak megnyomásával működik.

A Bosch súlya 1,3 kilogramm és bőven van elég teljesítménye még jég drcenére is. Az alacsony ár azonban nem tartalmaz szélesebb tartozékokat, például szeletelő és reszelő fejet. Ennek ellenére a vásárlók túlnyomó többsége, akik már megvásárolták ezt a típust, nagyon pozitívan értékeli a terméket.

Jó ár/minőség arány
Néhány esetben instabil habverő szár

Sencor SHB 4460WH

Sencor SHB 4460WH vélemény és teszt

Nagy teljesítményű botmixer Sencor SHB 4460WH, kiváló ár/érték aránnyal büszkélkedik, 1000 W teljesítménnyel, ami bőven elegendő erőt biztosít az akár a legkeményebb ételek keverésére és zúzására. Ezt erősíti meg az Ice Crash funkció is, amely kifejezetten a jég hatékony zúzására lett tervezve, például koktélokhoz.

A hozzáadott tartozékokkal képes keverni, darabolni és felverni. A daráló tartály 500 ml-es, míg a magas keverőtartály 700 ml-es, ami egyes esetekben nem elegendő lehet. Kiemelkedően örvendetes a motorra vonatkozó 6 éves kiterjesztett garancia, illetve hogy a legtöbb tartozék mosogatógépben mosható.

A botmixer felső részén egy forgó gyűrű található, amellyel fokozatosan állítható a fordulatszám – a mixerek teljesítménye. Ezzel könnyedén beállíthatja az optimális sebességet a különböző alapanyagok feldolgozásához. A rozsdamentes pengék titán bevonattal rendelkeznek a nagyobb keménység érdekében, és bármikor használható a turbo mód, amikor azonnal a maximális teljesítményre vált.

Alacsony beszerzési költség, kiemelkedően nagy teljesítmény, erős turbo mód
Kisebb keverőtartály térfogat

Bosch MSM67170

Bosch MSM67170 vélemény és teszt

Kézi mixer Bosch MSM67170 jelenleg az egyik legkelendőbb botmixer, számos pozitív értékeléssel, melyekben a fogyasztók egyetértenek abban, hogy megbízható és minőségi készülék. Alacsony zajszintjével, kiváló teljesítményével és különösen a spirális tápkábelével tűnik ki, ami a konyhai munkát alig korlátozza.

A gyártó standard tartozékokkal szállítja, azaz egy keverőlábbal, habverő feltéttel, és egy aprító edénnyel és késsel. Természetesen nem hiányozhat a keverőedény sem, bár ez a csomag leggyengébb pontja a kisebb, 600 ml térfogatú mérete miatt.

A kiváló ergonómiát a SoftTouch puha bevonat és a feltétek könnyű eltávolítását lehetővé tevő Click mechanizmus segíti. A mixér 12 teljesítményfokozattal és egy erős, 750 W teljesítményű elektromotorral rendelkezik. A QuattroBlade nagyon éles pengéi AntiSplash funkcióval vannak ellátva, ami a legtöbb esetben megakadályozza a keverék fröccsenését a tartályon kívülre.

Nagyszerű flexibilitás a spirális kábellel, az Év Terméke díj, alacsony működési zaj
Kisebb keverőedény térfogat

Silvercrest SSMS 600 D4

Silvercrest SSMS 600 D4 vélemény és teszt

Kézi mixer Silvercrest SSMS 600 D4 nagyon vonzó ár/teljesítmény aránnyal rendelkezik, ami jellemző a Lidl által forgalmazott termékekre. A fogyasztói vélemények nagyon pozitívak, jó teljesítményt, jó megmunkálást és viszonylag gazdag kiegészítőket díjaznak, amelyeket ennyiért kapnak.

A csomag tartalmaz egy habverőt és egy saját edényű és fedelű darálót is. A fő passzírozó pengék rozsdamentes acélból készültek, és mint a tapasztalatok mutatják, minőségi és éles. Természetesen tartozik hozzá egy átlátszó műanyag keverőedény is, amelynek méretét/terfogatát a gyártó sajnos nem említi.

A motor 600 W-os teljesítménye elegendő, és két gombbal indítható. Az első gomb a fordulatszám beállításához kapcsolódik, míg a második egy turbó funkciót biztosít, amely azonnal a maximális teljesítményt nyújtja. A 1,5 méter hosszú tápkábel teljesen elegendő, a 1,3 kg súly megfelelő, és öt mellékelt recept örömet okoz, amelyeket a csomagolásban talál.

Nagyon alacsony beszerzési ár, kiváló ár/teljesítmény arány, jó tárolhatóság és tartozékok
Semmi lényeges

Braun MQ 500 Soup

Braun MQ 500 Soup vélemény és teszt

Aprító mixer Braun MQ 500 Soup egyszerű csomagolásban kapható, további tartozékok nélkül, ezért ha előre tudja, hogy nem fogja használni a szokásos tartozékokat, ez a változat ideális megoldás. Nem tartalmaz botkeverőt, sem nagy aprítótartályt, viszont a vélemények szerint minőségi kivitelezése van és alacsony zajszintű működéssel rendelkezik.

A mixer ergonomikus teste kiválóan illeszkedik a kézbe, és a kezelőgombok pontosan ott helyezkednek el, ahol a használat során az ujjak. Két gomb közvetlenül vezérli az egész mixert – így csak két sebessége van, fokozatmentes fordulatszám-változás nélkül. Alacsony, 0,7 kg-os tömegének köszönhetően könnyen kezelhető akár egy kézzel is, amit a nők tapasztalatai alapján különösen értékelnek.

A mixerkar tárolás vagy könnyebb tisztítás céljából levehető, és a mixerkar alsó része szabadalmaztatott rozsdamentes PowerBell kiegészítővel van ellátva, amely megígéri a fröcskölés hiányát. Ennek elsősorban a mixerkar harang alakú része az oka, amely megelőzi a hurrikán effektust, amely keverés közben gyakran következik be, és a folyadék kiömléséhez vezet a keverőedényen kívül.

Egyszerű és minőségi botmixer, alacsony tömeg, minőség és alacsony zajszint
További tartozékok nélkül

Bamix Mono D 200 W

Bamix Mono D 200 W vélemény és teszt

Profi botmixer Bamix Mono D 200 W az igényes fogyasztóknak készült, akik a legjobb minőséget és a hozzávalók nem hagyományos módon történő előkészítésének lehetőségét részesítik előnyben. Ez a merülő mixer atipikus tartozékokkal van felszerelve, amelyeket magának a mixerkar végén cserélnek ki.

Az alapértelmezett tartozék egy univerzális multifunkciós kés nyitott fejjel, amely optimális cirkulációt garantál az összes feldolgozott hozzávaló számára. További tartozékok közé tartozik a húskés, a habverő korong és a keverő korong. Az összes tartozék minőségi rozsdamentes acélból készült, és ugyanolyan minőségűek, mint maga a botmixer.

A többihez képest kisebb, 200 W-os teljesítménye miatt a mixer nem csak energiatakarékos, hanem rendkívül csendes is. Pulzáló kapcsolóval indítható, amely alatt további gomb található a testen a nagyobb teljesítmény érdekében. A csomagolás része még egy habverő tál és egy falra szerelhető tartó is, ami praktikus és hozzájárul a mixer kompakt méreteihez.

Botmixer atipikus tartozékokkal, professzionális kivitelezés, alacsony zajszint
Magasabb beszerzési ár

ETA Sapelo 3013

ETA Sapelo 3013 vélemény és teszt

ETA márkát képviselő modellt is felvettük a top 10 botmixerek közé, ez a 3013-as modell. Jól felszerelt modell erős, 800 W-os motorral és olyan tartozékokkal, amelyek a legtöbb vásárlónak bőségesen elegendők lesznek.

Itt is megtalálható a pulzáló kapcsoló és a turbo gomb, amely rövid időre a maximális teljesítményt nyújtja. A testen folyamatos fordulatszám-szabályozó is található hat állásban, ami teljesen elegendő tartomány. A tartozékok között található egy aprító kiegészítő (chopper), egy habverő metla és egy magas keverőedény.

A gombok megvilágítottak, ebből is tudhatja, hogy a mixer csatlakoztatva van a konnektorhoz és azonnal használatra kész. A tápkábel hossza 1 méter, és az ergonomikus fogantyú nagyobb kényelmet és biztonságot nyújt.

Robusztus és hatékony kivitel
Alacsony tál hiányzó fedele

Hyundai HB 983

Hyundai HB 983 vélemény és teszt

A teljesen alapvető modellt képviselő Hyundai HB 983 modell levehető lábbal és alapvető tartozékokkal rendelkezik. Ez a modell mindenki számára megfelelő, aki nem biztos abban, hogy a botmixer megfelelő lesz számára, vagy hogy talál-e rá felhasználást az ételek előkészítése során. Elektromotorja csak 380 W teljesítményű, ami elegendő a puhább hozzávalók, mártások, levesek stb. keverésére.

Bár a gyártó engedélyezi a jégzúzást, a kis teljesítmény miatt a mixer nagy terhelés alatt áll, ami nem tesz jót sem a motor, sem a komponensek élettartamának. A tartozékok közé tartozik egy keverő és habverő edény 0,6 literes mérővel, multifunkciós aprító (chopper) és rozsdamentes metla.

A kábel hossza kiemelkedő, 1,45 méter, és a felfüggesztésre szolgáló hurkot is praktikusnak tartjuk. A mixer teljesen műanyagból készült, és két gomb található a testen – egy a fordulatszám szabályozására és egy úgynevezett turbo gomb, amely rövid ideig biztosítja a botmixer maximális teljesítményét.

Alacsony beszerzési ár
Alacsony teljesítmény

Legkelendőbb botmixerek

A piacon a legkelendőbb botmixerek a következő márkák: Lidl, Braun, Tefal, Bosch, Sencor. A legolcsóbb botmixert már 11 000 Ft-tól megvásárolhatja.

Milyen botmixer vegyek? (vásárlási útmutató)

Botmixer választása kezdők számára eleinte zavaró lehet, azonban a gyakorlatban csak néhány fontos tulajdonságot és paramétert kell figyelemmel kísérni, amelyeket alább részletezünk. A kézi mixer lehet műanyag, fém kivitelű, vagy ezek kombinációjában. Lehet levehető vagy rögzített szárral rendelkező. A különböző modellek a sebességfokozatok számában és a készülék teljesítményében különböznek. Hogyan válasszuk ki a megfelelőt az Ön igényeihez?

Kialakítás és kivitel

A piacon két fajta botmixer kapható, vagy levehető szárral (ezek a többség) vagy rögzített szárral, ami közvetlenül a meghajtó tengelyhez és a motorhoz van csatlakoztatva. A rögzített, nem szétszerelhető kivitel szilárd, és ez a legnagyobb előnye. Ezekkel a legolcsóbb alapműanyag modelleknél vagy éppen a professzionális mixereknél találkozhatunk, amelyek azonban a szokásos e-kereskedelmi oldalakon nem is fordulnak elő. Az ilyen típusú készüléknek azonban csak egy nem cserélhető tartozéka van, és nem érinti az Önt a láb mosogatógépben történő mosásának lehetősége sem.
Ezzel szemben a levehető szárral rendelkező botmixerek további tartozékokkal bővíthetők, így válik belőlük az a sokoldalú segítő, amely most olyan népszerű. A gyakori tartozékváltás idővel lazaságot okozhat az egyes komponensek között, ezért jobb, ha a drágább mixereket választja, amelyek ezt a rendszert jobban kidolgozták.

Fém vagy műanyag?

Minden kivitelnek megvannak a maga előnyei, azonban, ha nem évente egyszer használja a mixert, érdemes többet fizetni a fém kivitelért, amely hosszabb élettartamot és kevésbé hajlamos a törésre. A fém mixerek nehezebbek, ezáltal stabilabbak is a kezében, viszont a nagyobb súly, különösen a nők számára hosszabb használat során bizonyos kellemetlenséget okozhat.

Teljesítmény és sebességfokozatok

Két fontos paraméter, amelyekre a választás során figyelni kell. A teljesítményt magát a mixeren nem mérhetjük meg, és sajnos a gyártók sem említik standardizáltan. A tájékozódásra azonban az elektromotor teljesítménye, amely Wattban van megadva, jelenthet alapot. A teljesítmény 350 W-tól 800 W-ig terjed, és általában minél magasabb a teljesítmény, annál erősebb és hatékonyabb a kézi mixer. A magasabb teljesítmény növeli az elektromos energia felhasználását is, így a mixer működése drágább.

Súly, ergonómia és karbantartás

A készülék súlya minden modellnél könnyen megtalálható paraméter, és az egy kilogrammtól akár két és fél kilogrammig is terjedhet. Minél magasabb a súly, annál stabilabb lesz a mixer, de előbb fáradhatnak el a kezei. Természetesen a robosztusabb fém kivitel nehezebb, mint az alap műanyag modellek.
A mixer teste lehet gumírozott és különböző módon formázott, hogy a készülék a lehető legkényelmesebben és legbiztonságosabban tarthassa. Ahogy a súlynál, úgy itt is csak hosszabb ideig tartó használat után érvényesülnek az ergonómikus kialakítás előnyei.

A merülőmixerek tisztítása és karbantartása egyszerű és gyors. Amennyiben levehető szárral rendelkező modellje van, azt beleértve a további tartozékokat is, nyugodtan beteheti a mosogatógépbe. Azonban javasoljuk, hogy előzetesen ellenőrizze a tartozékok mosogatógépben történő moshatóságának lehetőségét. A mixer testét ritkán koszolja össze, így elegendő azt egy nedves törlőkendővel letörölni. Amennyiben rögzített szárral rendelkező mixerről van szó, a tisztítást kézzel kell megoldania.

Tartozékok

Ha valaminek figyelmet kell szentelnie, akkor az éppen a csomag részét képező tartozékok. Ne feledje, hogy az új merülőmixere annyira multifunkcionális lesz, amennyi feltétet és edényt tartalmaz. A leggyakoribb tartozékok közé tartozik a habverő, szeletelő edénnyel ellátott kések, amelyek jégdarálásra is használhatók, és magas edény a szeleteléshez és említett habveréshez. A fejlettebb mixereknek különleges feltétei is vannak, mint például a vágó, reszelő, dagasztó edények, és ilyen felszereltséggel már versenyezhetnek a nagy konyhai robotgépekkel.

4.7/5 - (16 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz