Nagyméretű konyhai gépek,

Elektromos tűzhelyek (szabadonálló indukciós, kerámialapos)

A tűzhely kétségtelenül elengedhetetlen konyhai készülék, amely egyesíti a főzést és a sütést is. Két fő típus közül választhat: a kombinált és az elektromos tűzhely. Ebben a cikkben az elektromos tűzhelyekre fogunk összpontosítani, amelyek üvegkerámiai és indukciós főzőlappal rendelkeznek, az elektromos sütő funkcióival együtt.

A kombinált tűzhellyel ellentétben az elektromos tűzhely többet kínál magában a főzőlap terén. A főzőlapok három különböző kivitelben érhetők el: öntöttvas, üvegkerámia és indukció. Az elavult öntöttvas a legolcsóbb típus, de magasabb üzemeltetési költségekre kell számítani. Az öntöttvas felmelegítése és lehűtése hosszadalmas, ami nagy hőveszteséget eredményez.

Ezért nem foglalkozunk álló öntöttvas főzőlappal rendelkező tűzhelyekkel a választékunkban. A könnyebb választás érdekében kiválasztottuk a legjobb elektromos tűzhelyeket a vélemények és tesztek alapján, és elkészítettük azok recenzióit együtt a vásárlási útmutatóval.

Legjobb elektromos tűzhelyek – TOP 10

Az alábbi táblázatban található a 2024-es tesztek és értékelések alapján a 10 legjobb elektromos tűzhely. Az energiatulajdonságok, mint az energiafelvétel és fogyasztás mellett figyeljen a főzőlap és a sütő funkcióira is. Különösen, ha légkeveréses sütést igényel, ami nem minden tűzhelynél található meg.

MegjelenéseTermékTípusSütő űrtartalomMéretek 
AEG 47036IU-MN vélemény és tesztAEG 47036IU-MNIndukciós74 l59,6 cm / 60 cm
Electrolux EKI54550OX vélemény és tesztElectrolux EKI54550OXIndukciós60 l50 cm / 60 cm
Amica SIB 18M W vélemény és tesztAmica SIB 18M WIndukciós62 l50 cm / 60 cm
Mora I 878 AW vélemény és tesztMora I 878 AWIndukciós70 l50 cm / 59,4 cm
Electrolux EKC52550OX vélemény és tesztElectrolux EKC52550OXKerámialapos56 l50 cm / 60 cm
Amica SHC 5784D X vélemény és tesztAmica SHC 5784D XKerámialapos65 l50 cm / 60 cm
Electrolux EKC6430AOX vélemény és tesztElectrolux EKC6430AOXKerámialapos74 l59,6 cm / 60 cm
AEG 47095VD-MN vélemény és tesztAEG 47095VD-MNKerámialapos60 l50 cm / 60 cm
Zanussi Avanti ZCV550K1WA vélemény és tesztZanussi Avanti ZCV550K1WAKerámialapos57 l50 cm / 60 cm
Mora C 110 BW vélemény és tesztMora C 110 BWKerámialapos68 l50 cm / 60 cm

A TELJES AJÁNLAT MEGTEKINTÉSE

Paraméterek összehasonlítása

 AEG 47036IU-MNElectrolux EKI54550OXAmica SIB 18M WMora I 878 AWElectrolux EKC52550OXAmica SHC 5784D XElectrolux EKC6430AOXAEG 47095VD-MNZanussi Avanti ZCV550K1WAMora C 110 BW
Teljesítménye10886 W10446 W10200 W10400 W8035 W9200 W9486 W9135 W8495 W8000 W
Energiafogyasztás ciklusonként0,91 kWh0,79 kWh0,99 kWh1,03 kWh0,89 kWh0,99 kWh0,91 kWh0,89 kWh0,85 kWh0,86 kWh
EnergiaosztályAAAAAAAAAA
Programok száma778-61078--
TöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbbTöbb

Vélemények és tapasztalatok

AEG 47036IU-MN

AEG 47036IU-MN vélemény és teszt

A legjobb szabadonálló indukciós tűzhely, az AEG 47036IU-MN rozsdamentes kivitelben, az egyik legjobban értékelt elektromos tűzhely indukciós lappal. A gyors válaszkészség és a lap érintőképernyős kezelése megkönnyíti a főzési folyamatot, hasonló kényelmet nyújt a digitális panellel és gombokkal ellátott sütő is.

A főzőzónák elrendezése a lap teljesítmény szempontjából függőleges stílusban történik, ahol a normál főzőlapokat a jobb oldalon találja, az olcsó első a legmagasabb és a hátsó a legalacsonyabb teljesítményt nyújtja. Ez a modell sütője valóban tágas teret kínál, pontosan 74 liter. Több étel egyidejű előkészítése vagy nagy adagok főzése gyerekjáték lesz, ráadásul a sütő rendelkezik légkeveréses rendszerrel, így a hő egyenletesen eloszlik. A fűtőelemek és a ventilátor együtt nyolc funkciót kínálnak a különféle édes és sós ételek sütéséhez.

Összességében a tűzhely minden szükségeset kínál a főzéshez és sütéshez. A tepsik teleszkópos kihúzása megvédi a lemezekkel való manipuláció során a leégéstől, a világítás szintén adott. Amit hiányol a tökéletességhez, az egy forgó nyárs, ami a meglévő grillsütőből bajnokot készítene, és az öntisztító program.

Azonnali hőmérsékletváltozásra reagálás, tágas légkeveréses sütő
Öntisztító program, forgó grill

Electrolux EKI54550OX

Electrolux EKI54550OX vélemény és teszt

Elektromos tűzhely Electrolux EKI54550OX indukciós főzőlappal bár kisebb sütővel rendelkezik (a tűzhely szélessége 50 cm), de tíz százalékkal gazdaságosabb működést ígér az A osztályú átlagos készülékekhez képest. Érdekes funkciója a sütő ajtajának levehetősége is, ami egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a tisztítást.

A keskeny tűzhely beszerzésének egyik oka, talán a legfontosabb, a hely. Egy kis konyha szintén problémát jelenthet a kiegészítők tárolása szempontjából. Ennek a modellnek az alsó részében tárolóhely található, így maximálisan kihasználhatja a konyhapult elfoglalt részét.

Az indukciós főzőlap szokásos számú főzőzónával rendelkezik, azaz 4-gyel, amelyek közül a legerősebb a tűzhely hátsó részén helyezkedik el. A sütő karbantartásáról katalitikus borítások gondoskodnak, amelyek lebontják és felszívják az égett anyagokat. Ez a módszer a jövőben belső lemezek cseréjét igényli majd, ami fontos szem előtt tartani. A légkeveréses funkció mellett teleszkópos kihúzásokat, gyermekzár és időzítőt is talál itt.

Gyermekzár, levehető sütőajtó
A főzőlapok minimális távolsága (de ez egy 50 cm széles tűzhely)

Amica SIB 18M W

Amica SIB 18M W vélemény és teszt

Keskeny tűzhely Amica 50 cm szélességgel ideális kis konyhákba. Ennek ellenére a sütő 62 literes térfogatával és a maga és az indukciós főzőlap további funkcióival mindent megad, ami a mindennapi főzéshez és sütéshez szükséges.

A sütő esetében ez a modell gyors felmelegítés funkcióval rendelkezik. Azt állítják, hogy 4 perc alatt képes felmelegíteni a sütőt 150 fokra, és így ötödével megelőzi a versenytársait. A további funkciók között hasznos például a hús, hal vagy pékáru olvasztása. Különösen a nagy adagoknál a mikrohullámú sütő vagy a természetes olvasztás alternatívája elképzelhetetlen. A szükséges halogén világítás biztosítja az áttekintést a sütőtérben.

Az indukciós főzőlap a szokásos szabványt nyújtja, beleértve a Booster funkciót is, amely növeli a főzőzóna teljesítményét és gyorsítja az ételkészítést. Ami ezt az elektromos tűzhelyet illeti, sajnos ki kell emelnünk a kör alakú fűtőelem hiányát.

Gyors felmelegítés funkció, 8 sütőfunkció
Nincs kör alakú fűtőelem

Mora Premium I 878 AW

Mora I 878 AW vélemény és teszt

Szintén Mora van képviselve választékunkban az elektromos tűzhelyek között. Ezenkívül a multifunkcionális sütő és az indukciós főzőlap mellett egy maxi sütőtálcát is kínál. Ez a 8 literes, mély, négyzet alakú sütőtálca új szintre emeli a sütést.

Viszonylag tágas, 70 literes sütővel rendelkezik, amely tizenegy különböző programmal rendelkezik, nemcsak a hagyományos sütésre, grillezésre ventilátorral, légkeveréses sütésre, olvasztásra, hanem tányérmelegítésre vagy sütőtisztításra is. A biztonságos kezelést teleszkópos rácsok és hűvös ajtók biztosítják. Így a sütő kezelése során a leégés veszélye minimálisra csökken.

Az indukciós főzőlapon a szokásos négy főzőzóna található érintőképernyős vezérléssel. A tűzhely kezelése időzített sütési programozással és időkapcsolóval órákkal egészül ki. Az összbenyomást azonban rontja a magasabb energiafogyasztás, amely összehasonlítva a hasonló modellekkel valamivel magasabb.

Maxi sütőtálca, 11 program, nagy grill
Magasabb energiafogyasztás

Electrolux EKC52550OX

Electrolux EKC52550OX vélemény és teszt

A legjobb kerámialapos tűzhely az Electrolux EKC52550OX, amely hőlégkeveréses sütővel rendelkezik és keskeny, 50 cm széles rozsdamentes kivitelben kapható, egy kisebb, ebben az esetben 56 literes sütővel rendelkezik. Kis háztartások számára ideális, ráadásul alacsonyabb az energiafogyasztása.

Az elektromos tűzhely főzőlapja 4 Hilight zónával rendelkezik gyors felmelegedéssel. Érdekes ebben a modellben a vezérlés, amely mechanikus mindkét részhez. A gyártó így törekszik a lehető legnagyobb egyszerűségre. Nem feledkezett meg a mechanikus időzítőről sem.

A tűzhely sütője ropogós hőelemmel rendelkezik, így igazi hőlégkeveréses sütést kínál. A tartozékok között található 2 emailezett sütőtálca is, együtt egy krómozott ráccsal. Ha éppen konyhát berendez, kevesebb gondja lesz az edények beszerzésével.

Egyszerű gombos vezérlés, gyors felfűtés
Kisebb sütőtérfogat

Amica SHC 5784D X

Amica SHC 5784D X vélemény és teszt

Elektromos tűzhely Amica üvegkerámia lappal nagyobb sütővel rendelkezik (65 liter) az előző modellel szemben, ugyanakkor ismét keskenyebb tűzhelyről van szó. A felszereléshez tartozik egy forgó nyárs is, ami különlegessége a tűzhelyek között.

A főzőlap maga is különbözik, nem csak az alap négy főzőzónát kínálja. Itt található egy ovális és egy duális zóna is. Az ovális zóna atipikus edényekhez, a duális zóna pedig kisebb és nagyobb átmérőjű (a lapon belül a legkisebb és legnagyobb) edényekhez.

A multifunkciós sütő 10 funkciót biztosít, gyors felmelegedést és a már említett forgó grillet. A grill tisztítása katalitikus módszerrel történik, így a jövőben szükség lesz a belső lemezek cseréjére. A tartozékok között, a rácsokon kívül, mély és sekély tepsit is talál.

Forgó grill, ovális és duális zóna a főzőlapon
A felhasználók szerint az üvegkerámia lap karbantartása

Electrolux EKC6430AOX

Electrolux EKC6430AOX vélemény és teszt

Ha nagyobb sütőre van szüksége, akkor mindenképpen ajánljuk az Electrolux EKC6430AOX elektromos tűzhelyet. Ennek a sütője 74 literes, ideális nagy adagok vagy több étel egyszerre történő elkészítéséhez. Ráadásul a sütő ajtaja a szellőzési rendszernek és a többrétegű üvegnek köszönhetően érintésre hideg, így nem égeti meg magát. A tisztítása szintén nem jelent problémát, egyszerűen kiveheti az üvegpanelt.

A programok száma ennél a modellnél kevesebb, csak 7 van. Hiányzik belőle a tisztító program, ami biztosan kár, ahogy a forgó grill hiánya is, ami érdekes kiegészítő lehetne ebben a nagy sütőben.

A főzőlap rendelkezik a szükséges maradékhő jelzővel és Hilight zónákkal a gyors felfűtéshez. Érdekes a főzőlapok elrendezése is, ahol 2 nagyobb teljesítményű és nagyobb átmérőjű is van.

Ár/teljesítmény, tágas sütő
Tisztító program hiánya

AEG 47095VD-MN

AEG 47095VD-MN vélemény és teszt

Következő elektromos tűzhely 50 cm szélességgel az AEG 47095VD-MN. Kisebb, mégis jól felszerelt sütője minden napi sütési kihívásoknak megfelel, és a kerek testnek köszönhetően ventilátoros légkeveréses funkcióval is rendelkezik. Karbantartás szempontjából praktikus a grillsütő fűtőelemének lehajthatósága, amely lehetővé teszi a sütő plafonjának elérését.

A kezelés szempontjából a sütő teleszkópos tepsikihúzóval van ellátva, ami megkönnyíti a forró sütővel való munkát. A kihúzók ráadásul különböző magasságú edényekhez igazíthatók. A tűzhely rendelkezik egy tárolófiókkal is a tepsik számára.

A jobb hátsó és a bal első főzőzóna nagyobb teljesítményt nyújt a többi kettőhöz képest, ugyanígy nagyobb átmérőjű az edények számára. A kezelés előlapon található gombokkal történik, amit egy órával és időzítő beállítási lehetőséggel ellátott kijelző egészít ki. Ami bizonyos hátrányát jelenti ennek a tűzhelynek, az a hiányzó öntisztító program.

Állítható teleszkópos tepsikihúzó, egyszerű kezelés
Hiányzik az öntisztító program

Zanussi Avanti ZCV550K1WA

Zanussi Avanti ZCV550K1WA vélemény és teszt

A kompakt Zanussi Avanti ZCV550K1WA szabadonálló tűzhely ideális választás kis lakásokba, ahol helyet kell spórolni. Emellett viszonylag alacsony energiafogyasztása van, és beszerzési ára is a kedvezőbbek közé tartozik. Ennek ellenére a modell minőségben sem szenved hiányt.

A kerámialapos főzőlap érintésvezérelt, és a főzőzónák két normál és két magasabb teljesítményű lapra vannak osztva. A tűzhely kompakt méretei miatt logikus, hogy nem fér el benne nagyobb edény. A nagyobb főzőzóna átmérője 18 cm, ami a mindennapi főzéshez elegendő.

Az elektromos sütő méreteihez képest semmi miatt nem kell szégyenkeznie. A grillsütő és a ventilátor jelenléte éppen a lakásokban pótolhatja a kültéri grillezést. Hasonlóképpen praktikus a pizzakészítő program. Amit itt hiányolunk, az a kör alakú fűtőelem, ami biztosítaná a minőségi légkeveréses melegítést. Így a ventilátor funkciója inkább csak a hő elosztását segíti elő.

Alacsony ár, kompakt méretek
Légkeveréses melegítés

Mora C 110 BW

Mora C 110 BW vélemény és teszt

A Mora C 110 BW kerámialapos tűzhely viszonylag népszerű modell, amely első pillantásra a viszonylag alacsony beszerzési árával vonzza a figyelmet, amelyért cserébe minőségi terméket kap egy megbízható gyártótól. Az elektromos sütő és a kerámialapos főzőlap alap kivitele pontosan azt nyújtja, amit egy háztartási készüléktől elvár. A kezelés alapvető, tehát nagyon egyszerű és megfelel a legtöbb ember számára.

Ez egy szabadonálló elektromos tűzhely, ahol a főzőlapon összesen 4 főzőzóna található. A két nagyobb, 180 milliméter átmérőjű zóna 1700 W teljesítményű, a két kisebb, 145 milliméteres zóna 1200 W teljesítményű. HI-LIGHT technológiával vannak ellátva, amely felgyorsítja a főzést a módosított fűtőspiráloknak köszönhetően. Minden zóna mellett található maradékhő kijelző, amely figyelmeztet a lehetséges égési sérülésekre. A maradékhő felhasználható az étel felmelegítésére, vagy kifőzésére anélkül, hogy elektromos energiát használnánk fel.

A sütő teljes űrtartalma 68 liter és a hőmérséklet fokozatmentesen állítható 50 Celsius foktól 275 °C-ig. A sütő belsejében vezetőprofilok vannak a tepsihez, nem hiányzik a praktikus világítás sem. Az ajtó működés közben érintésre hideg, és érdekes az Eco Clean speciális tisztító programja a sütőben. Az eszköz alján praktikus tárolóhely található, a teljesítményfogyasztása 8000 W, az elektromos energia fogyasztása pedig óránként 0,86 kWh.

Speciális tisztító program a sütőben Eco Clean, kiváló ár/érték arány
Nincs időzítő

Milyen tűzhelyet vegyek? (vásárlási útmutató)

A kombinált tűzhelytől eltérően az elektromos tűzhely választása nem csak a sütő funkcióitól függ, hanem magától a főzőlaptól is.

Kivitel

Ebben a cikkben elsősorban a szabadon álló vagy önállóan álló elektromos tűzhelyekkel foglalkozunk. A beépíthető tűzhelyektől eltérően az ár és két különböző készülék (sütő és főzőlap) különbséget jelent. A szabadon álló tűzhely ideális, ha már berendezett konyhával rendelkezik és nem szeretne nagyobb átalakításba kezdeni. Az önálló készülék, 50 vagy 60 cm szélességű, mobilis és ugyanolyan jól illeszkedik a konyhába, mint a beépíthető.
A háztartás biztonsága kétségtelenül fontos tényező, különösen, ha vannak gyerekei. A potenciálisan sérülékeny hely a sütő ajtajának üvege. A jelenlegi tűzhelyek valahogyan kezelik ezt, és gyakran találkozhat hármas üveggel, szellőzősávval és hűtőventilátorral. Az egyes elemek feladata az üveg lehűtése, hogy ne okozzon égési sérülést.

Hasonlóképpen a tepsik kezelése is, pontosabban a tepsik kihúzása, ahol a klasszikus típussal, lyukacsos zsanérokkal vagy teleszkópos kihúzással találkozhat. A teleszkópos kihúzásnál a teljes tepsi kihúzható, így nem kell a forró sütőbe nyúlnia.

A döntő tényező az elektromos sütő térfogata is lesz. Leggyakrabban 60-80 literes sütőt talál. Ha nagy mennyiségű húst, például pulykát tervez készíteni, vagy szeret sütni, célszerű a nagyobbikat választani.

Főzőlap

A mai modern konyhákban ritkán fordulnak elő vaslapok, és az üzletek korlátozott kínálata ezt bizonyítja. A választás tehát az indukciós és üvegkerámia lapok között marad, amelyek specifikációja az elején van leírva. Az indukciós és üvegkerámia lapos tűzhelyek egyes modelljei között néha vannak különbségek, amelyek alapvetőek lehetnek a választás szempontjából.
Tipikusan a főzőzónák teljesítménye és kivitele számít. A szokásos négy lapos standard mellett találkozhat duális és ovális zónákkal is, amelyek atipikus edényekhez, vagy kisebb fenekű edények energiahatékony használatához alkalmasak. Egy másik dolog, ami a modelltől függően változhat, az a vezérlés módja, amely lehet érintős vagy mechanikus gombbal. Általában tartozéka a maradékhő jelző is.

Sütő funkciók

A sütő funkciói, a fűtési lehetőségek és a hozzá kapcsolódó programok nagy szerepet játszanak a választásnál. Az alap alsó és felső fűtést kiegészíti grill és infragrill, olvasztás, forró levegő és ventilátor kombinációja. Pontosan a ventilátor teszi lehetővé a forrólevegős sütést (kombinálva a kör alakú fűtőelemmel), ami lehetővé teszi több étel egyidejű sütését ízek és illatok keveredése nélkül.
A sütőprogramok mellett a tisztító programok is ugyanolyan fontosak. Ha hosszabb élettartamot részesít előnyben a belső tepsiknél, az Aqua Clean módszer előnyösebb lehet a katalitikus tisztítással szemben. Ez gőzzel működik, amikor egy mély tepsi vizet helyez a sütőbe és aktiválja a programot. Egy bizonyos idő után (tíz perc) a gőz hatására a szennyeződések a falakról lazulnak és könnyen letörölhetők.

Energetikai címke

A gyártónak törvény szerint minden tűzhelyet energiacímkével kell ellátni, és azon információkat talál, amelyek a sütőhöz kapcsolódnak. A sütő típusán (elektromos/gáz), térfogatán vagy zajszintjén kívül az energiahatékonysági osztály a fő jelző. Elektromos tűzhelyeink többsége A kategóriájú, néhányuknak vannak extra takarékos funkciói. A fogyasztás két adatot tartalmaz: a szokásos és a forrólevegős ciklusra vonatkozóan. Az említett értékek kWh-ban vannak megadva.

4.8/5 - (13 votes)

Vélemények és értékelések, összehasonlítások, ranglisták és tesztek a termékek könnyebb kiválasztásához és vásárlási inspirációhoz